Hmmmm, nemam iskustva s razvodom i navedenim situacijama, ali ako bi posljedica takvog braka bila da se dijete posalje ocu, mijenja skrbnika, dom, cijeli zivot, onda to nije vrijedno toga (ovo govorim kao majka)... Ne znam ko tu odlucuje sta je najbolje za dijete? Mogla bih shvatiti da se radi o starijem djetetu, obicno ono tada samo ima izrazeniju potrebu za ocem... Da, mogla bih se zamisliti kako pricam s tom osobom, dobro, mozda bas ne na kafi, ali telefonom, svakako...Lucky Strike wrote:Ja mislim da kod nas kad dodje do razvoda, da vecinom djeca idu majci, osim u slucajevima kad je majka teski ovisnik ili alkoholicar.. Ili kad predstavlja opasnost po djecu.. Bilo kako..![]()
Sto opet znaci da se vecinom u Bosni zatice slucaj da bi muskarac mogao ozeniti ili "samo" upoznati zenu sa " dodatnim paketom".
Jel se mozete zamisliti na kafi sa ocem tog djeteta na kojoj bi oca "upoznavali" sa stanjem djeteta, i eventualno razgovarali o njegovim potrebama?
Ako bi taj isti covjek izrazio spremnost da dobije dijete nazad da li ikad mogli to prihvatiti kao nesto sto bi bilo "dobro" za dijete?
Ako i kad dijete odraste, jel bi vam smetalo kad bi to dijete vise vremena provodilo sa vlastitim ocem nego sa vama?
Ovo sam naveo posmatrajuci stvari iz jedne perspektive, naravno sve ovo navedeno se odnosi i na obrnutu situaciju..
Ovo pitam jer se u BIH parovi najcesce svadjaju oko imovine, i naravno oko djece..
Djeca uvijek pate za onim roditeljem kojega nema tu dok odrastaju, i ako mu se pruzi prilika, naravno da ce to pokusati nadoknaditi... Ne vidim razloge da to nekome smeta, jedino ako je otac bas losa osoba koja na neki nacin koristi dijete?!
Ako je ocuh/maceha, zajedno s drugim roditeljem djeteta razvio vremenom prisne, prijateljske odnose, to ostaje... naravno, ako nisu, jedva ce docekati da pobjegne...
Meni je zao djece, to sta pojedini roditelji rade prilikom razvoda, nije humano
Mislim, iskoriste njihovo djetinjstvo za medjusobne svadje, ucjene i osvete, i ostete ga za cijeli zivot...