Zar se ne dobija kazna ako vozis ljetne u zimskom periodu? Nisam znao za ta mjerenja i 4 mmd i l a j l a wrote:po čemu ?
može samo ako mu profil ljetnih ispod 4 mm i ako nema lance u gepeku
Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
channel10
#51 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
-
quarterback
#52 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
prije par godina ja montirao ljetne za 1 april, kad je zapadalo odmah iza toga, a ja preko vlasica krenuo...Optimist wrote:Sta mislite hoce li vise biti snijega, jel nam vakat skidat zimske i nabacivati ljetne gume?
jeeeeeeeeeeeeedva sam prosao
-
Vidal89
#53 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nabacio neki dan prednje, kod mene u Kaknju 110KM s montazom.channel10 wrote:Da li je neko vozio na gumama dunlop sport bluresponse 195/65 r15? Jesu li cemu? U ASD-u su trenutno na akciji 119KM.
Gume su odlicne, mala buka i kraci put kocenja i odlicne na rupama
-
Vidal89
#54 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ove su sami kraj 2014
4814
4814
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#55 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Vidi moje Goodyear, doduse 195/55 R 15 (jer su u toj dimenziji jeftinije 30%) u samom vrhu.d i l a j l a wrote:Fulda spada u vrh, bar u najpopularnijoj dimenzijidgL_ wrote:imam zimske FULDINE svecetiri i pre pre prezadovoljan sam... kakve su ljetne ne znam, ali svakako preporuka...
-
freelance1
#56 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Meni je puno pomogao http://www.tyrereviews.co.uk/ oni imaju ocjene ljudi koji su koristili gume.
Matador slovačka guma koja je dio Continentala ima odlican review posebno ljetna Hectorra 2, za one kome trebaju dobre gume, a da nisu skupe.
Matador slovačka guma koja je dio Continentala ima odlican review posebno ljetna Hectorra 2, za one kome trebaju dobre gume, a da nisu skupe.
-
mudrac2
#57 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Mislim da sam odlučio, Hankok k425, na akciji 185/60/14 89KM.
po onim testovima ispade sami vrh, a cijena povoljna?
po onim testovima ispade sami vrh, a cijena povoljna?
-
mudrac2
#58 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ja mislim da je zima prošla. ako i bude snijega to će biti malo, bez leda.Optimist wrote:Sta mislite hoce li vise biti snijega, jel nam vakat skidat zimske i nabacivati ljetne gume?
-
MrShadow
#59 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Sta preporucujete za ljeto, 245/40/18 ? Kontao sam uzeti Conti Sport Contact 5, ali po forumima kazu da im je domet 20-25k km.
Ima li sta da moze preci 10ak hiljada vise za iste pare ?
Ima li sta da moze preci 10ak hiljada vise za iste pare ?
- Ned071
#60 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Mozda ne bi bilo lose, kada kupimo gume, da stavljamo i cijene i gdje su kupljene. recimo gume do sto maraka, gume od sto do 15o, gume od 150 pa navise. i gdje su kupljene da se mozemo orjentisati. evo recimo gore cijena hankooka 89 maraka. ok cijena, samo napisati gdje su kupljene. to bi mislim svima bilo korisno
-
mudrac2
#61 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
nisu kupljene ali će biti. u makbelu je akcija ljetnih guma. cijene mi ne izgledaju loše.Ned071 wrote:Mozda ne bi bilo lose, kada kupimo gume, da stavljamo i cijene i gdje su kupljene. recimo gume do sto maraka, gume od sto do 15o, gume od 150 pa navise. i gdje su kupljene da se mozemo orjentisati. evo recimo gore cijena hankooka 89 maraka. ok cijena, samo napisati gdje su kupljene. to bi mislim svima bilo korisno
http://www.makbel.ba/akcija.php
-
MrShadow
#62 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ne rizikovao ja zivot radi par stotina km, godisnje predjem ccca 15.000 km, od toga je s ljetnim 10, znaci mogu mi biti 3 sezone CSC5 a s njima sam siguran. svejedno ni jedna nece vise od 4 sezone preci.d i l a j l a wrote:da, i na gornjem testu se vidi da se Conti brzo troše
očigledno se ne mogu sastavit dva dobra, ako imaju dobre osobine na mokrom i na suhom, brzo se troše i obratno
a kao što se vidi i iz testa, a i opšte poznato da su dugotrajne i malo se troše Mišelinke energy saver, definitivno
ali su dobro loše na mokrom, što je potvrda gornje teze da dva dobra teško sastavit
pa kome je šta preče
-
quarterback
#63 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ja sam ljetne michelin pilot koristio 7 godina, naizmjenicno sa zimskimMrShadow wrote:ne rizikovao ja zivot radi par stotina km, godisnje predjem ccca 15.000 km, od toga je s ljetnim 10, znaci mogu mi biti 3 sezone CSC5 a s njima sam siguran. svejedno ni jedna nece vise od 4 sezone preci.d i l a j l a wrote:da, i na gornjem testu se vidi da se Conti brzo troše
očigledno se ne mogu sastavit dva dobra, ako imaju dobre osobine na mokrom i na suhom, brzo se troše i obratno
a kao što se vidi i iz testa, a i opšte poznato da su dugotrajne i malo se troše Mišelinke energy saver, definitivno
ali su dobro loše na mokrom, što je potvrda gornje teze da dva dobra teško sastavit
pa kome je šta preče
presao ukupno 80.000 za tih 7 godina, dubina sare prije zamjene bila 4 mm, u skladu sa zakonom
- Drvosjeca iz Dejcica
#64 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Je li ko imao Dayton D320 ljetna guma? Cijena joj je fakat povoljna oko 100KM za dimenziju 205/60 R16.
-
jefferson
#65 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Michelin Pilot je zakon guma, bar za mene. Iako nikad nisu prve na testovima, uvijek su prva ugradnja na Porsche 911, BMW M3 i M5 i slicno. Razlog je ne samo sto su vrlo ujednacene gume, nego sto drze isti nivo performansi vrlo dogu, prakticno dok ih ne trebas mjenjati. Ja trenutno imam Michelin Pilot SUper SPort, i idem trece ljeto (i posljednje) sa njima. Nikako mi nece biti jasno kako su i dalje vrlo dobre kada je akvaplaning u pitanju a imaju 6mm sare. Nikad nisam imao gumu koja tako dugo drzi svoje prvobitne performanse.quarterback wrote:ja sam ljetne michelin pilot koristio 7 godina, naizmjenicno sa zimskimMrShadow wrote:ne rizikovao ja zivot radi par stotina km, godisnje predjem ccca 15.000 km, od toga je s ljetnim 10, znaci mogu mi biti 3 sezone CSC5 a s njima sam siguran. svejedno ni jedna nece vise od 4 sezone preci.d i l a j l a wrote:da, i na gornjem testu se vidi da se Conti brzo troše
pa kome je šta preče
presao ukupno 80.000 za tih 7 godina, dubina sare prije zamjene bila 4 mm, u skladu sa zakonom
-
ado-šampion
#66 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ko zna koja tema o gumama po redu, i Memo sa stotim profilom (brat bratu) i ADAC testovima.
Samo Continental vjerujte mi...
Samo Continental vjerujte mi...
-
direstraits0078
#67 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nije to on, to je njegova šauma. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#68 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Tražio nema, valjda nije testirana. Imaju dojmovi ljudi koji su je koristili ali to ti je vrlo subjektivno, jedan kaže da je top guma drugi da je najgora moguća.d i l a j l a wrote:Pa probaj naci ADAC test i ocjene po mokrom i suhom sto je najvažnije i sve će ti bit jasno
-
ado-šampion
#69 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Memo vjeruj mi, na duge staze Michelinu niko pera ne moze odbit, pa ni Continental. 
-
Al'din
#70 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
garantujem za gumu, kao sto rekoh, probao sam svasta, ova mi je jedino ostala u dobrom sjecanju, istu bih opet kupio...konektovan wrote:Ja sam u cjenovniku guma m ,vidio ove gume po cijeni od 86 KM za gotovinu,u dimenziji 205/ 55 R16. Definitivno najpovoljnije,a koliko znam to je low budget marka bridgestone kompanije,pa kontam da nisu mozda bezeze.Al'din wrote:Vozio sam na dosta ljetnih guma ali jedina koja me odusevila je Dayton D320 ( V sara). Bila je u dimenziji 195/50/15, bez buke, drzanje na cesto kao da je ljepilo mjesto gazeceg sloja, a o voznji po mokroj cesti da ne pricam, zaista.
Samo ne znam da li je jos uvijek ima u prodaji, ako nadjem ovo ljeto opet idu na moje felge.
-
530i
#71 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Jesi li upratio različite oznake na istim gumama, u zavisnosti na koje auto se ugrađuju?jefferson wrote: Michelin Pilot je zakon guma, bar za mene. Iako nikad nisu prve na testovima, uvijek su prva ugradnja na Porsche 911, BMW M3 i M5 i slicno. Razlog je ne samo sto su vrlo ujednacene gume, nego sto drze isti nivo performansi vrlo dogu, prakticno dok ih ne trebas mjenjati. Ja trenutno imam Michelin Pilot SUper SPort, i idem trece ljeto (i posljednje) sa njima. Nikako mi nece biti jasno kako su i dalje vrlo dobre kada je akvaplaning u pitanju a imaju 6mm sare. Nikad nisam imao gumu koja tako dugo drzi svoje prvobitne performanse.
-
ado-šampion
#72 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja sam nedavno nesto trazio na Michelin stranici, da vidim koji modeli imaju u varijanti run flat (oni to zovu zero pressure - ZP), i gledao sam te oznake, pa sam naletio na to. Nisam mogao da vjerujem da imaju posebne oznake za odredjene modele odredjenih proizvodjaca.530i wrote:Jesi li upratio različite oznake na istim gumama, u zavisnosti na koje auto se ugrađuju?jefferson wrote: Michelin Pilot je zakon guma, bar za mene. Iako nikad nisu prve na testovima, uvijek su prva ugradnja na Porsche 911, BMW M3 i M5 i slicno. Razlog je ne samo sto su vrlo ujednacene gume, nego sto drze isti nivo performansi vrlo dogu, prakticno dok ih ne trebas mjenjati. Ja trenutno imam Michelin Pilot SUper SPort, i idem trece ljeto (i posljednje) sa njima. Nikako mi nece biti jasno kako su i dalje vrlo dobre kada je akvaplaning u pitanju a imaju 6mm sare. Nikad nisam imao gumu koja tako dugo drzi svoje prvobitne performanse.
Evo link:
http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... -side-wall
N0, N1, N2, N… Specific marking for PORSCHE vehicles (+Volkswagen Touareg)
* (BMW M) Specific marking for BMW M vehicles (M3, Z4M, M5, M6…)
-
jefferson
#73 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Nije samo Michelin, tako rade svi proizvodjaci. Medjutim, sama konstrukcija gume je u osnovi vrlo, vrlo slicna. Prva ugradnja se takodje razlikuje od onih guma koje mozes kupiti na slobodnom trzistu.530i wrote:Jesi li upratio različite oznake na istim gumama, u zavisnosti na koje auto se ugrađuju?jefferson wrote: Michelin Pilot je zakon guma, bar za mene. Iako nikad nisu prve na testovima, uvijek su prva ugradnja na Porsche 911, BMW M3 i M5 i slicno. Razlog je ne samo sto su vrlo ujednacene gume, nego sto drze isti nivo performansi vrlo dogu, prakticno dok ih ne trebas mjenjati. Ja trenutno imam Michelin Pilot SUper SPort, i idem trece ljeto (i posljednje) sa njima. Nikako mi nece biti jasno kako su i dalje vrlo dobre kada je akvaplaning u pitanju a imaju 6mm sare. Nikad nisam imao gumu koja tako dugo drzi svoje prvobitne performanse.
-
530i
#74 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
I ja sam nedavno tek saznao za taj "fazon"...nije naodmet znati ko ganja gume visokih performansi na boljim autima.ado-šampion wrote:
Ja sam nedavno nesto trazio na Michelin stranici, da vidim koji modeli imaju u varijanti run flat (oni to zovu zero pressure - ZP), i gledao sam te oznake, pa sam naletio na to. Nisam mogao da vjerujem da imaju posebne oznake za odredjene modele odredjenih proizvodjaca.![]()
Evo link:
http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... -side-wall
N0, N1, N2, N… Specific marking for PORSCHE vehicles (+Volkswagen Touareg)
* (BMW M) Specific marking for BMW M vehicles (M3, Z4M, M5, M6…)
-
direstraits0078
#75 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
U principu ne. U proizvodnji nema razlike.jefferson wrote:Nije samo Michelin, tako rade svi proizvodjaci. Prva ugradnja se takodje razlikuje od onih guma koje mozes kupiti na slobodnom trzistu.530i wrote:Jesi li upratio različite oznake na istim gumama, u zavisnosti na koje auto se ugrađuju?jefferson wrote: Michelin Pilot je zakon guma, bar za mene. Iako nikad nisu prve na testovima, uvijek su prva ugradnja na Porsche 911, BMW M3 i M5 i slicno. Razlog je ne samo sto su vrlo ujednacene gume, nego sto drze isti nivo performansi vrlo dogu, prakticno dok ih ne trebas mjenjati. Ja trenutno imam Michelin Pilot SUper SPort, i idem trece ljeto (i posljednje) sa njima. Nikako mi nece biti jasno kako su i dalje vrlo dobre kada je akvaplaning u pitanju a imaju 6mm sare. Nikad nisam imao gumu koja tako dugo drzi svoje prvobitne performanse.