clarion_ wrote:Niko ovdje ne govori da ih treba zatvoriti nego naći modus da radnici imaju bolje uslove. Zar treba neki menadžer zaraditi 80000KM godišnje a radnik 5000KM?moa wrote:Slazem se da je feudalizam ali evo ti slucaj iz prakse. Kada se zatvarao Konjuh svi su se nadali da ce ga uzeti neki privatnik i dati ljudima plate barem (minimalac). Sad kad nema toga govore ljudi daj nam i onaj stari Konjuh pa da imam i onih 380 maraka platu. I pusti ti meni onu seljacku bolje sjediti kuci nego raditi za 550 maraka. Prevent kao prevent sigurno zaposljava preko 6000 ljudi dirketno u proizvodnji u ovoj drzavi a kao grupacija ima ih svugdje u svijetu i moze prebaciti proizvodnju gdje hoce. Zato neka ih jer oni su top 10 izvoznik u drzavi.
Prvo ja ne znam niti jednog menadzera u preventu da ima platu 8000 KM ili u Bingu. Znam par top ljudi iz preventa i ljudi su se skolovali vani. Amerika, Engleska, Njemacka i to skolovanje nije jeftino, e sad zamisli muju koji je platio skolovanje u Americi recimo 100 000$ i sad dodje u bosnu i da radi za platu od 1500 KM, nema sanse. Imaju maximalno plate 4000-5000 i to ne svi + auto+telefon i mozda ponekad da ih Gazda zovne na jahtu par dana.