Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moa

#51 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by moa »

clarion_ wrote:
moa wrote:Slazem se da je feudalizam ali evo ti slucaj iz prakse. Kada se zatvarao Konjuh svi su se nadali da ce ga uzeti neki privatnik i dati ljudima plate barem (minimalac). Sad kad nema toga govore ljudi daj nam i onaj stari Konjuh pa da imam i onih 380 maraka platu. I pusti ti meni onu seljacku bolje sjediti kuci nego raditi za 550 maraka. Prevent kao prevent sigurno zaposljava preko 6000 ljudi dirketno u proizvodnji u ovoj drzavi a kao grupacija ima ih svugdje u svijetu i moze prebaciti proizvodnju gdje hoce. Zato neka ih jer oni su top 10 izvoznik u drzavi.
Niko ovdje ne govori da ih treba zatvoriti nego naći modus da radnici imaju bolje uslove. Zar treba neki menadžer zaraditi 80000KM godišnje a radnik 5000KM?

Prvo ja ne znam niti jednog menadzera u preventu da ima platu 8000 KM ili u Bingu. Znam par top ljudi iz preventa i ljudi su se skolovali vani. Amerika, Engleska, Njemacka i to skolovanje nije jeftino, e sad zamisli muju koji je platio skolovanje u Americi recimo 100 000$ i sad dodje u bosnu i da radi za platu od 1500 KM, nema sanse. Imaju maximalno plate 4000-5000 i to ne svi + auto+telefon i mozda ponekad da ih Gazda zovne na jahtu par dana.
razonoda

#52 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by razonoda »

moa wrote:
clarion_ wrote:
moa wrote:Slazem se da je feudalizam ali evo ti slucaj iz prakse. Kada se zatvarao Konjuh svi su se nadali da ce ga uzeti neki privatnik i dati ljudima plate barem (minimalac). Sad kad nema toga govore ljudi daj nam i onaj stari Konjuh pa da imam i onih 380 maraka platu. I pusti ti meni onu seljacku bolje sjediti kuci nego raditi za 550 maraka. Prevent kao prevent sigurno zaposljava preko 6000 ljudi dirketno u proizvodnji u ovoj drzavi a kao grupacija ima ih svugdje u svijetu i moze prebaciti proizvodnju gdje hoce. Zato neka ih jer oni su top 10 izvoznik u drzavi.
Niko ovdje ne govori da ih treba zatvoriti nego naći modus da radnici imaju bolje uslove. Zar treba neki menadžer zaraditi 80000KM godišnje a radnik 5000KM?

Prvo ja ne znam niti jednog menadzera u preventu da ima platu 8000 KM ili u Bingu. Znam par top ljudi iz preventa i ljudi su se skolovali vani. Amerika, Engleska, Njemacka i to skolovanje nije jeftino, e sad zamisli muju koji je platio skolovanje u Americi recimo 100 000$ i sad dodje u bosnu i da radi za platu od 1500 KM, nema sanse. Imaju maximalno plate 4000-5000 i to ne svi + auto+telefon i mozda ponekad da ih Gazda zovne na jahtu par dana.
Malo je cudno, da se neko pita kolika je plata menadjera, koji je mozda dio valsnistva, sposobnosti itd, sa radnikom. To je regulisano ''marketom'' , a ako radnik smatra da je malo placen( bez one -mora da radi), moze da kazni te robovlasnike i otkaze im poslusnost-njihov udio.
O'zone
Globalni moderator

#53 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by O'zone »

moa wrote:
clarion_ wrote:

Drago mi je da imaju tolike plate i želim svima da imaju takve plate a posebno oni u proizvodnji ili prodaji.

Jer realno i ti menadžeri zavise od radnika u proizvodnji ili prodaji ne samo u Preventu i Bingu nego bilo gdje. Taj menadžer bi mogao sisat palac da mu radnici odbiju da rade u sadašnjim uslovima a da se svi solidarišu sa njima u cilju krajnjeg poboljšanja uslova rada. Taj menadžer neće sigurno sići u proizvodnju i proizvoditi umjesto njih pa nije se za to školovao ali treba u isto vrijem razumjeti da tih 4000-5000 KM, službeni auto i mobitel dolaze od onih u proizvodnoj hali. Tu mi imamo ogroman raskorak (ima izuzetaka) gdje uprava ima glavu u nebesima a radnici u govnima i onda se desi raspad sistema.

Prevent je neki dan vidim kupio Srebrenički CIMOS, 150 ljudi ostalo da radi možda se i proširi proizvodnja jbga to u ovakvoj državi znači mnogo. To može i bolje, ali ne dok radnici ne shvate da je sva snaga u njihovim rukama.
OldMayor

#54 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by OldMayor »

Ja uopste ne krivim poslodavce. Krivi smo mi.

Svi nesta seremo, ali gdje su strajkovi? Pa zar mislite da su ovi na zapadu sve izborili lijepim rijecima? Ma jesu moj qrac. Nek proba jedan politicar u Danskoj kupit sebi najnovijeg sluzbenog audija. Hoce moj qrac.

Al mi ne znamo, necemo, ne mozemo. Kod nas nek sutra izadje 100.000 ljudi, izace neka glavurda i preokrenut ce ih, rece da je to sve stranacki, ako to ne prodje, onda da je to vjerski, ako ni to ne prodje, ovo je nacionalno obojeno i tako ukrug...ljudima dopizdi i nema strajka...

Sta bi eto sa ovim paljevinama kantona? Pa ugasise ih ljudi za sekundu. Samo rekli organzivo Fahro. I eto ti. Automatski si odbio bilo koga da vise dodje da strajkuje. Jer ako krenes odmah si sa Fahrom. I suzbuise strajkove dok si reko keks. SDA masinerija ga progutala za dorucak. I sto najzalosnije narod i dan danas konta da je ono fahro organizovo...ne branim lika ni sekunde, jebe mi se za istog, nego samo kazem koliko smo povodljivi. :run:
razonoda

#55 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by razonoda »

OldMayor wrote:Ja uopste ne krivim poslodavce. Krivi smo mi.

Svi nesta seremo, ali gdje su strajkovi? Pa zar mislite da su ovi na zapadu sve izborili lijepim rijecima? Ma jesu moj qrac. Nek proba jedan politicar u Danskoj kupit sebi najnovijeg sluzbenog audija. Hoce moj qrac.

Al mi ne znamo, necemo, ne mozemo. Kod nas nek sutra izadje 100.000 ljudi, izace neka glavurda i preokrenut ce ih, rece da je to sve stranacki, ako to ne prodje, onda da je to vjerski, ako ni to ne prodje, ovo je nacionalno obojeno i tako ukrug...ljudima dopizdi i nema strajka...

Sta bi eto sa ovim paljevinama kantona? Pa ugasise ih ljudi za sekundu. Samo rekli organzivo Fahro. I eto ti. Automatski si odbio bilo koga da vise dodje da strajkuje. Jer ako krenes odmah si sa Fahrom. I suzbuise strajkove dok si reko keks. SDA masinerija ga progutala za dorucak. I sto najzalosnije narod i dan danas konta da je ono fahro organizovo...ne branim lika ni sekunde, jebe mi se za istog, nego samo kazem koliko smo povodljivi. :run:
:thumbup:
spacek

#56 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:37, edited 1 time in total.
saibaba

#57 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by saibaba »

Ne kontam ja nas,

Imamo bukvalno dva tri mozda pet vecih sistema koji posluju u drzavi i isplacuju plate doprinose itd...

Ostale fabrike su opljackane prodate u staro zeljezo, prodate opljackane pa preprodate i sl.. Koliko je revizija privatizacije napravljeno ?

Koliko je fabrika vraceno drzavi i koliko je ljudi zatvoreno zbog pljacke ?

Prevent i bingo se ponasaju tako zato sto mogu... Zato sto im to trziste dozvoljava ... Da energoinvest zaposljava 5000 ljudi sipad 5000 upi 5000 tas 5000 pretis 5000 niko nebi radio u bingu za 300 KM.

Znaci nije problem u tim firmama nego u upropastenoj i opljackanoj privredi... to se moze jos uvijek popraviti tako sto ce se potegnuti revizije privatizacije ... Ali to niko nece da radi ...
Hajvan

#58 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by Hajvan »

spacek wrote: 4. racunica od 3200KM bruto po radniku (1200 uzme drzava) = 12mjeseci / 10 radnika dobije po 24.000KM a drzava uzme 145.000KM

sve stoji što si napisao, samo bih volio da objasniš ovo pod 4.
kako to država "uzme" ili je to bruto plata (socijalne kategorije- penziono, zdravstveno i druga osiguranja)?
ako nece biti tolika ili ako nece biti obavezna, ko ce plaćati ta osiguranja- radnik? od kojih para? od prosjecne NETO plate jedva moze da prezivi od 1. do 1.
dakle u svakoj od situacija, radnik je najebani faktor prvo, pa tek onda ostali.
spacek

#59 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:37, edited 1 time in total.
Hajvan

#60 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by Hajvan »

vidio sam to kad je izašlo. nsam ulazio u detalje vijssti, no malo mi je prenapuhano to.

I dlaje ostaje otvoreno pitanje- ukoliko se iz obaveznih BUTO primanja izbace osiguranja, a razlika ne prebaci na (stvarnu) NETO platu- tko će palaćati penziono, zdravstveno i ostala osiguranja i od cega?
JThomas

#61 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by JThomas »

kod nas su "narodne", "temeljne" stranke vrlo uspješno ubijedile narod da su protesti - zločin. sami organizovali, da ih diskredituju. a protesti su jedna od osnovnih tekovina demokratije, kao i neposlušnost lošoj vlasti. još od antičke grčke pa na dalje.
It_is_a_Leclerc

#62 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by It_is_a_Leclerc »

O mati mila...Ne valjaju sad i skoro jedine ozbiljne korporacije sa sjedištem u BiH... Najbolje da i njih zatvorimo, jel da ?! Pa ćemo svi da se zaposlimo u državnoj službi i u kladionicama :roll:

I Prevent i Bingo ispunjavaju svoje obaveze prema radnicima i prema državi. To što nam je radnička legislativa na tananim nožicama je drugi par opanaka.
JThomas

#63 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by JThomas »

sijeku oni krivine i krše zakon gdje god im može proći. počev od radnog vremena i da ljudi i rade i duplo više nego što po zakonu može. ali da bi bilo još gore da je i tih 10ak hiljada ljudi bez posla - i to je svakako tačno. zakonima ništa ne fali, čak su teoretski i previše na strani radnika, ali svi znamo da samo budžetlije zaista ostvaruju ono što piše.
DZONPI

#64 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by DZONPI »

Ja sam radi toga i otiso iz BiH e neces posierem ti se na firmu.I ovdje nije bajno ali legne i na vrjeme je.Meni je stvarno zao ljudi koji moraju svasta trpit da bi donio sebi i djetetu da jede.Radio sam i u komunizmu e to je vec svemirski brod na osnovu ovog .
All Apologies

#65 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by All Apologies »

Jedan član moje porodice radi u jednoj maloj firmi. Kad ima mnogo posla rade i preko 16 sati, nekad su znali završiti i ujutro u 2, 3...5 sati što je baš bilo problematično ženama koje žive dalje. Tad se radi svaki dan bez odmora. To traje oko dva mjeseca pa onda nema posla, ne rade po 15 dana. Placeni po učinku pa kad nema posla gledaj odakle je vedro. Za mjesec kad je imala velikih zdravstvenih problema i bila na bolovanju dobila je platu od 30 i kusur KM. Bingo je san snova naspram manjih gulikoza.
DZONPI

#66 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by DZONPI »

Ja sam davne 1996 radio 6 mjeseci i dobio tacno 60 maruna ali sam zato na crno uzimo cenera dnevno u istoj firmi.Parola snadji se jer ako spadnes na milost gazde najebo si.
almir90

#67 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by almir90 »

Malo je zeznuto što se tiče Preventa i svih ostalih firmi, koje su striktno orjentisane ka izvozu. Da bi bili konkurentni moraju krajnji proizvod za izvoz imati što jeftiniji, i u tom slučaju radnici moraju platiti tu cijenu "jeftinoće". Još uvijek ima mnogo onih koji rade i jeftinije od našeg naroda, ali u to nećemo ulaziti. Ja koliko vidim ove firme najviše ulažu kapital u širenje, gdje će za 5-10 godina najvjerovatnije stvoriti monopol na tržištu, gdje će biti 100% vlasnici svega, što vrijedi u ovoj državi. Cijenu će najviše platiti radnici, ali kao što mnogi spomenuše, nema dovoljno posla za sve, i mnogi su iskoristili tu situaciju, a narodna je i dalje "daj da se radi šta bilo", barem je tako kod onih koji hoće šta raditi.

Država po ovome pitanju teško da može šta uraditi, može se usvojiti zakona i zakona (imamo ih i sada), ali ne može privatnika natjerati koliku platu da ti ispaćuje. Ono što nama treba veća samoinicijativnost, da narod više se trudi da šta privatno radi, i tako vremenom bi ovakvi robovlasnici ostajali bez "kadrova" za iskorištavanje. Mada slabo ja vidim volju da se ovako nešto pokrene. Ovdje bi država mogla itekako pomoći, u razvijanju privatnih poslova, i tako bi narod ove kapitalce nabio na "onu stvar".
Ned071

#68 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by Ned071 »

naravno da jeste. moj komso imo dnevnicu 20 maraka svaki dan trajanja protesta... ali to nema veze. da nisu palili i rusili, i ja bih izasao sutradan, iako nisam gladan...
OldMayor

#69 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by OldMayor »

Ned071 wrote:

naravno da jeste. moj komso imo dnevnicu 20 maraka svaki dan trajanja protesta... ali to nema veze. da nisu palili i rusili, i ja bih izasao sutradan, iako nisam gladan...
Ajd eto povjerovacu ti. Mada mi je suludo da Fahro tek tako dijeli lovu sakom i kapom. Poznajem ljude koji su radili/rade za njega u Avazu i vjeruj mi da on ne dijeli lovu tek tako, nego je moras bas zaraditi.

Al nebitno, poenta protesta je bila da mi dobijemo napokon eksperte u vladama, da dobijemo eksperte na celima javnih preduzeca, agencija itd.

Sta smo mi dobili? U tom istom kantonu koji je zapaljen, pljunuli su nam svima u facu i odabrali Kiflu za premijera. Ista ona Kifla koji je vec bio vijecnik u toj propaloj ranijoj vladi. Pa to je da se roknes.
Ned071

#70 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by Ned071 »

vjeruj da je tako. sretnem ga za kasom u prodavnici, uzima kredit za dvije marke i smije se. kaze brzo ce februar...
a sta smo dobili? ono za sto smo glasali... mada meni nije jasan niko ko se u ovakvom kantonu i u ovakvoj situaciju uopce lakta da bude vlast...
razonoda

#71 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by razonoda »

Zar neko ocekuje da ---gazda---dijeli pare TEK TAKO, bez obzira ko je i sta je. Pa , narano da je moras ZARADITI, doci i otici na vrijeme sa posla itd.
Danguba

#72 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by Danguba »

Gazda bi trebao SAMO adekvatno da plati radnika.
Kada je kriza, dijele se problemi na sve a kada je dobit, onda 99% ide gazdi.

Koje američke kompanije najmanje plaćaju radnike

09/11/2014

Građani SAD se sve žešće bore za podizanje minimalnih plata, a to je nešto što najviše košta najveće američke kompanije. Iako se u prosjeku radni sat u SAD plaća 24,53 dolara multinacionalne kompanije za koje zna cio svet svoje radnike plaćaju daleko manje i po pravilu pripadaju jednoj od tri privredna sektora – maloprodaji, ugostiteljstvu ili supermarketima.

“Te kompanije su uspostavile i prihvatile poslovni model niskih plata. Njihov način rada se zasniva na tome da pokušavaju da ‘iscijede’ što više iz svojih zaposlenih, a da ih pritom plate što je moguće manje”, kaže Arun Ivaturi, zadužena za strateško planiranje projekata u Nacionalnom projektu za radno zakonodavstvo SAD.

Kako kaže, problem koji sprječava da se takva situacija promijeni jeste činjenica da su tako niske plate u tim sektorima potpuno prihvaćene u javnosti.

Pogledajte spisak deset američkih kompanija koje plaćaju najmanje svoje radnike:

1) Volmart

Radna snaga u SAD: 1,4 miliona
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 5,6 miliona dolara
Prihodi: 476,3 milijarde dolara

2) Mekdonalds
Radna snaga u SAD: 725.406
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 9,5 miliona dolara
Prihodi: 28,1 milijarda

3) Kroger
Radna snaga u SAD: 375.000
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 12,8
Prihodi: 23,2

4) Target
Radna snaga u SAD: 333,722
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 13
Prihodi: 72,6

5) Jam! Brends (KFC)
Radna snaga u SAD: 632,658
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 14,2
Prihodi: 13,1

6) Sirs
Radna snaga u SAD: 226.000
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 4,3
Prihodi: 36,2

7) Darden restorani
Radna snaga u SAD: 202.920
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 4,3
Prihodi: 6,3

8) Starbaks
Radna snaga u SAD: 137.000
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 17,2
Prihodi: 16,4

9) TJX
Radna snaga u SAD: 147,459
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 22,5
Prihodi: 27,4

10) Mejsis
Radna snaga u SAD: 172.500
Plate i bonusi za izvršnog direktora: 12
Prihodi: 27,9
razonoda

#73 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by razonoda »

Sa ovim ciframa se USA radnik ne bavi. Nepojmljivo bi bilo da pitas kasirku --kako si ----i da ti ona odgovori---da joj je mala plata, da puno radi, a da njen gazda ubire $.Ni SLUCAJNO-- svi su veseli i nasmijani. A ako misle da su malo placeni--ne rade na toj poziciji, idu skoluju se, ili na socijali za jos manje para ---al eto leze.
Reisova

#74 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by Reisova »

Naslovnica wrote:Jos sada kada pod pritiskom MMF-a promijene Zakon o radu, ćeš da vidiš cirkusa...
Slažem se, već su sada manja prava radnika kod privatnika ugovori na odredjeno i o djelu koji traju po nekoliko godina itd...Mislim žele mobilnost radne snage eto to je to. A ovo mi je baš užas vani ima smisla jer je sistem uredjen a ovdje bi kod nas bio cirkus tipa da ljudi iz Hrasnice dodju do carsije da bi radili dva sata i ta sranja...

Protiv ovoga se treba boriti svim silama.... Neka imaju muda i jednom kaže NE.
saimidin

#75 Re: Prevent, Bingo i ostali domaći robovlasnici

Post by saimidin »

Nema nama napretka, dok god smo spremni srati po sebi, a ako neko misli da ce mu biti bolje kad dodju strani robovlasnici, grdno se vara.

MI bi smo da nam je dobro, a niko nece da kupuje domace.

Svi seru kako je u danskoj, njemackoj, a zaboravljaju da su oni ova nasa sranja davno prosli, i izvukli se samo svojim trudom.

Treba znati da ne odredjuju firme pravila nego trziste, i mi imamo takvo trziste.
Firme samo zele da ostvare profit, to im je smisao, sto znaci povecaj prihode, smanji troskove, budi bolji od konkurencije.

U globalnom svijetu, nama konkurencija nisu samo srbija i hrvatska, nego jebena kina i indija sa po milijardu ljudi, koji rade za par dolara citav dan. I ako ti neces da radis za 500 KM, oni itekako hoce.

Ko hoce da brzo izadje iz ovoga, mora otici na zapad, jer ovdje nece biti puno bolje ni za 10 godina, a s nasom pamecu, tesko ikada.
Post Reply