Iz godine u godinu uvijek isto
Da ne bi bilo zabune,
IZ kao vjerski autoritet ima pravo da se obraca vjernicima na bilo koju temu koja je po njihovoj procjeni bitna...(radi se o hutbi koja se drzi u dzamiji, ciljana publika su ljudi koji dolaze na dzumu, koji su vec deklarisani vjernici, i imaju odredjena saznanja o svojoj vjeri).
Licno, ja nemam problema s ovim stavom...
Ne obracam puno paznju ni na one koji ovakve hutbe koriste da razmijene jos kritika i uvreda na racun Islama, ali... ne mogu a da ne primjetim...
Mislim, ljudi koji nisu muslimani ili koji znaju malo/nimalo o Islamu, koji misle da je ovo "dokaz protiv" nas, ili da je necuveno ne slaviti neki praznik (proguglajte, ima dosta zemalja u svijetu gdje se ovaj praznik ne obiljezava... cak i u Evropi, npr. dio Njemacke ga manje/vise ignorise), njima je ovo redovna tema...
Ali, ne shvatam zaista zasto muslimani, i to oni koji se smatraju "ucenijim" kao da jedva cekaju da se oglase na ovu ili slicnu temu?
"Sestre" po facebooku jedva cekaju da drugim "sestrama" otvore oci, tako sto im redovno biljeze i javno kritikuju svaki haram?! Je li to ono sto Islam znaci muslimanima? Nabrajanje svega sto nas cini gresnicima?
Da ne bude zabune, IZ je na neki nacin duzna to uraditi, ona je ipak vjerski autoritet...
Ali, iz usta jedne sestre koja mozda zivi, hipoteticki govoreci, s muzem u losem braku, koji je mozda i fizicki zlostavlja, slusati o ovome je... hmmmm, i meni pomalo nerealno.
Ili, slusati o tome od ljudi koji cine puno vece grijehe, i nemaju dovoljno ni autoriteta ni znanja, i meni smeta, zaista...
Realno, da, zivimo u takvom okruzenju gdje ce mnogi muslimani slaviti ovaj praznik, i to ce slaviti vecinom na nacin koji je u sustoj suprotnosti Islamu... Jesu li zbog toga prestali biti nasa "braca i sestre"? Jesu li zbog toga prestali biti muslimani? Nisu... sve dok vjeruju u Allaha dz.s. i u Poslanika s.a.v.s., oni su muslimani... I oni, i oni koji cine i puno vece grijehe...
Ok je reci da ne slavis, mozda biti nekome i pozitivan primjer, ali popustite s tim praznicima, jer opasno je nekoga toliko demoralisati... Kao da unaprijed nekome govoris da nikada nece biti dovoljno dobar da bude vjernik. I zaista, ma koliko neko praktikovao vjeru, naravno da cini i neke grijehe, za neke stvari treba vremena... Ja ne znam nijednog vjernika da je krenuo s praktikovanjem vjere od neslavljenja praznika? To dodje tek poslije, kada se u njegovom zivotu mnoge druge stvari, prije ove, promijene... I dodje samo po sebi, postepeno...
Iskreno se nadam da neko nece doci kuci, poslije proslavljanja negdje vani, i pomisliti kako nema vise smisla ni da klanja, npr., jer on ne moze biti "toliko dobar", pomisliti kako nema smisla ni da pokusava, ni da se trudi...
Ljude treba obradovati pozitivnim vijestima, jer isto kao sto vidi svaku mrvu loseg, Bog Dragi vidi i svaku mrvu dobrog...
I to sto ce neka sestra veceras uzeti mozda sok umjesto vina, i to se racuna

Ili, sto ce obuci makar suknju do koljena, ili se sjetiti da izbjegne musko drustvo, skuhati veceru prije nego ode, ili to uraditi zbog sefice koju ne moze odbiti, pa jos ako klanja, kada dodje kuci, daaa, Bog Dragi sve to racuna... Sve, a ne samo cinjenicu da slavi Dan zena