Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

155_mm

#51 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by 155_mm »

ZonFon wrote:
155_mm wrote:
ZonFon wrote:Ovakav nacin razmisljanja razvijene zemlje evrope su odbacile prije 15tak godina. Sada se ulaze u povecanje mjera energetske efikasnosti te obnovljive izvore energije.
stvarno? znaci od ovog se odustaje?
https://en.wikipedia.org/wiki/Cogeneration

izvini nije mi jasno ovo grijanje na obnovljive izvore energije. na sta se tacno griju zimi na vjetar, sunce ili brzu vodu iz rijeka?
Pogresno si me razumio. Nisam rekao da se odustaje od CHP postrojenja, nego od grijanja na ugalj, da je u pitanju biomasa kao OIE to bi bilo super. Ugalj je fosilno gorivo koje ce za nekih 50 godina biti neekonomicno isopavati uopste. Drugo sam mislio na centralizovane sisteme, sada se tezi ka decentralizaciji energetskog sistema, jer u slucaju kvara na TE sto je cest slucaj pola miliona ljudi bi ostalo bez grijanja.

Sto se tice grijanja na OIE pored biomase gdje imamo (BiH) veliki potencijal, misli se na power-to-heat, waste-to-heat sisteme. Kod P2H sistema predvidja se izgradnja sezonskih spremnika toplote, gdje se visak elektricne energije koji se ne moze iskoristiti u sistemu niti prodati nekom drugom koristi za zagrijavanje vode u tim velikim spremnicima toplote. W2H sistemi pored spaljivanja otpada u CHP postrojenjima, primjenjljivo je korištenje kanalizacione vode kao niskotempreaturnog izvora za toplotne pumpe. Sarajevo kao urbano mjesto ima veliki neiskorišten potencijal u kanlizacionoj vodi gdje je prosjecna temperatura te vode nesto ispod 20 stepeni C.
Pored ovoga imas jos tonu novijih tehnologija pri projektovanju sistema daljniskog grijanja koje bi rijesile problem grijanja u nasem gradu.

Zato mislim da je nepotrebno graditi parovod kad i bez toga mozemo osigurati kvalitetno grijanje uz manju investiciju.
mislim da ipak treba ostati pri zemlji. ovi jadnici nemaju novca da poloze te cijevi za toplovod a kamoli za te bajke o kojima ti pricas. mislim da treba ici korak po korak u buducnost. i kazem da bi se sigurno moglo iskoristiti ove odluke sa konferencije o klimi u parizu i izprositi novac za ovaj projekat. jer je ipak klimatski od globalnog znacaja i nije bas toliko mali.
ZonFon

#52 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by ZonFon »

155_mm wrote: mislim da ipak treba ostati pri zemlji. ovi jadnici nemaju novca da poloze te cijevi za toplovod a kamoli za te bajke o kojima ti pricas. mislim da treba ici korak po korak u buducnost. i kazem da bi se sigurno moglo iskoristiti ove odluke sa konferencije o klimi u parizu i izprositi novac za ovaj projekat. jer je ipak klimatski od globalnog znacaja i nije bas toliko mali.
Prije cemo izviuci lovu za moje bajke nego za sistem grijanja koji koristi ugalj.
155_mm

#53 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by 155_mm »

ZonFon wrote:
155_mm wrote: mislim da ipak treba ostati pri zemlji. ovi jadnici nemaju novca da poloze te cijevi za toplovod a kamoli za te bajke o kojima ti pricas. mislim da treba ici korak po korak u buducnost. i kazem da bi se sigurno moglo iskoristiti ove odluke sa konferencije o klimi u parizu i izprositi novac za ovaj projekat. jer je ipak klimatski od globalnog znacaja i nije bas toliko mali.
Prije cemo izviuci lovu za moje bajke nego za sistem grijanja koji koristi ugalj.
ocigledno ne kontas da se ovdje radi da se sto vise izvuce iz tog uglja koji se i ovako i onako koristi i koristice se jos decenijama u zemljama poput kine a kamoli ne u BiH.
Vidal89

#54 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Vidal89 »

Da se mi jos trujemo a vi grijete, maaarss

Napravite sebi malu TE u centru grada ako hocete i kupujte ugalj od RMU Kakanj dostavljate ga putem zeljeznica i grijte se onda koliko hocete.
tec

#55 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by tec »

Vidal89 wrote:Da se mi jos trujemo a vi grijete, maaarss

Napravite sebi malu TE u centru grada ako hocete i kupujte ugalj od RMU Kakanj dostavljate ga putem zeljeznica i grijte se onda koliko hocete.
Klix je legendarni forum za neznanje.
Genijalac nećete se više trovati nego manje, plan iskoristiti paru koju danas TE ispušta u zrak.
jao_situacije

#56 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by jao_situacije »

koja ložiona pa već su rađene studije, radili ih talijani ako se ne varam
pa onda neki hrvati ako se ne varam, pa evo sad opet studije
ovo se priča svake zime otkad ja znam za sebe, da su svake godine stavili po 100m toplovoda već bi do vogošće došli
uostalom kakve veze ima koji se energent koristi kad toplane ne mogu naplatiti ništa, kad 2/3 grada nije umreženo
dok se to napravi komercijalizirati će se hladna fuzija :roll:
Vidal89

#57 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Vidal89 »

tec wrote:

Genijalac nećete se više trovati nego manje, plan iskoristiti paru koju danas TE ispušta u zrak.
Ne pravi se pametan iz novina nego iz prakse decko, izmedju ostalog u Kaknju gdje TE pred nosom grije se samo 1/3 grada al i oni se zale, uastarili sistemi gubici ogromni, a vi bi grijali jos Ze i Sa hahahhahah
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#59 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Kakanj radi Sarajevo se grije
Daryl Dixon

#60 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 25/02/2016 02:02, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

I likovi koji ne kontaju sarkazam
Daryl Dixon

#62 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 25/02/2016 02:02, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#63 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

To se tebi samo cini. A podsvijest je cudo.
Daryl Dixon

#64 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 25/02/2016 02:01, edited 1 time in total.
tec

#65 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by tec »

Vidal89 wrote:
tec wrote:

Ne pravi se pametan iz novina nego iz prakse decko, izmedju ostalog u Kaknju gdje TE pred nosom grije se samo 1/3 grada al i oni se zale, uastarili sistemi gubici ogromni, a vi bi grijali jos Ze i Sa hahahhahah
Jer 95% pare se ispušta u zrak. Ali dobro bolje je kukati i neznanje prosipati kao praksa zar ne klinjo?
Drvosjeca iz Dejcica

#66 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bilo bi najbolje kada bi nekim čudom BiH počela subvencionirati ulaganje u toplinske pumpe, solarne kolektore, plin, struju pa nekim čudom k'o u Njemačkoj ljudi za male pare krenuli sa masovnom ugradnjom savremenih tehnologija grijanja a odbacivati drva i ugalj. Jednostavno znamo da se to neće desiti još za 50-100 godina taman dok Švabo ili Japanac ne skonta hladnu fusiju pa se onda svi krenu grijati energijom iz čaše vode dnevno. :oops: Do tada će naši zakomplikovati i to pa bi i ta neka hipotetička firma "hladna fusija-grijanje" d.o.o. bila gubitaš a cijene grijanja astronomske u odnosu na ostale zemlje. :roll:

I umjesto da se napravi neka strategija da se kaže ok u narenih 10 godina ćemo izgraditi toplovod kojim ćemo smanjiti ovisnost od ruskog gasa, recimo za 5-10%, smanjiti zagađivanje u KS za 2%, u budžetu će nam ostati svake godine X miliona KM više novca koje ne moramo plaćati rusima za plin, kod nas se sve radi obratno. Ned'o Bog da neko pokrene recimo projekat spajanja sa termeoelektranom Tuzla i pravljenje toplovodnog prstena Zenica-Kakanj- Sarajevo-Tuzla te time još više smanjio ovisnost o gasu, smanjimo zagađenje, sačuvamo XX miliona KM svake godine. Jednostavno nema strategije, nema ko da stane i da gura takve kapitalne projekte. I ovo malo autoputa što je izgrađeno izgrađeno u zadnjih 5-7 godina zahvaljujući više entuzijazmu ljudi nego nekoj ozbiljnoj strategiji.
155_mm

#67 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by 155_mm »

Daryl Dixon wrote:To ti iz svog iskustva? :)
ma nekima je izgleda krivo ako bibsarajevo dobilo toplovod prije nego pale dobiju operu. mislim da je uz operu trebalo jos i pozoriste ne sjecam se najbolje davno je to radovan planirao. ne znam doke su oni stigli sa tim.
Vidal89

#68 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Vidal89 »

[/quote]

Ne pravi se pametan iz novina nego iz prakse decko, izmedju ostalog u Kaknju gdje TE pred nosom grije se samo 1/3 grada al i oni se zale, uastarili sistemi gubici ogromni, a vi bi grijali jos Ze i Sa hahahhahah[/quote]
Jer 95% pare se ispušta u zrak. Ali dobro bolje je kukati i neznanje prosipati kao praksa zar ne klinjo?[/quote]

Nemoj se dzaba brukati i pokusavati vaditi sad, nemas pojma i tjt.

Klinjo hahahahaha

Jadano koliko i tvoji komentari, zao mi te. Pozdrav i ne citiraj me nemamo sta raspravljat, ne znas ni teoriju a ti bi o praksi.
Daryl Dixon

#69 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 25/02/2016 02:01, edited 1 time in total.
Mea_parvitas

#70 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Mea_parvitas »

Zaista je tuzno slusati ovakve ispovijesti.

A neki takodje zive u bajkama, nekakva postrojenja na kanalizaciju, biomasu i sl. Mi ne bi mogli ni kogeneraciju sa termoelektranama napraviti a ne postrojenje stabilno snadbijevano biomasom. Vrelovod iz Kaknja do Sarajeva je itekako isplativa investicija, za ljude koji su pametni i koji imaju dugorocnu strategiju razvoja, gubici nikakvi, vec postojeci sistem vrelovoda imamo, pa ne ide valjda gas kroz sistem sarajevo toplana? O ovome se malo prica, a ljudi prave zgrade visoke kilometar, grade tunele pod vodom duge stotine kilometara, a mi diskutujemo da li se isplati poboljsati efikasnost postrojenja koje je vec sagradjeno i funkcionise kako funkcionise, sa nekih 30% na 50%. Elektrana ima vise blokova, tako da je sistem savrseno i drasticno stabilniji od uslova Rusije o isporuci plina zbog duga, ili ratu sa Ukrajinom, ili nekim desetim stvarima na koje nemamo uticaja a koje se svake godine ponavljaju. Da ne pricamo o tome sta je jeftinije gradjanima.
Kaligrafija

#71 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Kaligrafija »

Da li neko racuna na gubitke toplote, na tih 50 kilometara do SA i plus kilometraza cijevi po gradu...Na koji nacin bi se odrzavala kostantno toplota kroz cijevi...!?? Kakve su pumpe i dodatni grijaci potrebni za tako nesto?? Da li takav sistem vec postoji negdje u okruzenju, i isplativost da se iz tacke A grije tacka B, na kojoj udaljenosti!? Koliko je kostala izgradnja tu drzavu? Sta ostaje kao nusproizvod otpada, jer sad se sve ispusta u zrak, a kad se sistem zatvori, da li dobijamo tecni otpad iz zatvorenog sistema, ili bi ponovo islo vani, sagorijevanjem?? Da li bi se kapaciteti morali povecati, zbog grijanja vise gradova, Kakanj, Sarajevo, Zenica...!? Da li sadasnji sistem uopste moze to podmiriti??? Dobre stvari, djelimicna nezavisnost od koristenja gasa, ustede, novac koji ide dobavljacu za plin, ostao bi drzavnoj firmi elektroprivredi i rudniku...!??! Ako bi se sistem sirio, povecana proizvodnja elektricne energije, dodatna dobit...!? Mane, velike investicije za sirenje TE Kakanj, cijena izgradnje toplovoda... Dobra strana, povecan broj zaposlenih u energetici i rudarstvu...!?! Lose strane, povecanje potrosnje uglja, zavisnost od uglja...zagadjenje...!?? Dobre strane, razgranata postojeca mreza cijevi za grijanje u vecini naselja u Sarajevu? Dobra ili losa strana, konacna cijena...!?? Mi koji se sjecamo i koji smo prije rata u pojedinim zgradama u SA imali toplu vodu non-stop, za kupanje, pice, sta god, bez bojlera, sjecamo se da je to bila najskuplja stavka, skuplja i od grijanja...!?!! Da li bi postojala mogucnost, donosenja zakona u Kaknju, Zenici, Visokom, Sarajevu, da se svi moraju prikljuciti na taj sistem, osim naselja i privatne kuce i preduzeca, uz zabranu upotrebe grijanja na cvrsta goriva, tako da bi se projekt visestruko isplatio i ekonomski i ekoloski...!???!

Eto ako Vam nije mrsko da mi odgovorite na ovo razmisljanje, strucno ako moze...Hvala!
jao_situacije

#72 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by jao_situacije »

Kaligrafija wrote:Da li neko racuna na gubitke toplote, na tih 50 kilometara do SA i plus kilometraza cijevi po gradu...Na koji nacin bi se odrzavala kostantno toplota kroz cijevi...!?? Kakve su pumpe i dodatni grijaci potrebni za tako nesto?? Da li takav sistem vec postoji negdje u okruzenju, i isplativost da se iz tacke A grije tacka B, na kojoj udaljenosti!? Koliko je kostala izgradnja tu drzavu? Sta ostaje kao nusproizvod otpada, jer sad se sve ispusta u zrak, a kad se sistem zatvori, da li dobijamo tecni otpad iz zatvorenog sistema, ili bi ponovo islo vani, sagorijevanjem?? Da li bi se kapaciteti morali povecati, zbog grijanja vise gradova, Kakanj, Sarajevo, Zenica...!? Da li sadasnji sistem uopste moze to podmiriti??? Dobre stvari, djelimicna nezavisnost od koristenja gasa, ustede, novac koji ide dobavljacu za plin, ostao bi drzavnoj firmi elektroprivredi i rudniku...!??! Ako bi se sistem sirio, povecana proizvodnja elektricne energije, dodatna dobit...!? Mane, velike investicije za sirenje TE Kakanj, cijena izgradnje toplovoda... Dobra strana, povecan broj zaposlenih u energetici i rudarstvu...!?! Lose strane, povecanje potrosnje uglja, zavisnost od uglja...zagadjenje...!?? Dobre strane, razgranata postojeca mreza cijevi za grijanje u vecini naselja u Sarajevu? Dobra ili losa strana, konacna cijena...!?? Mi koji se sjecamo i koji smo prije rata u pojedinim zgradama u SA imali toplu vodu non-stop, za kupanje, pice, sta god, bez bojlera, sjecamo se da je to bila najskuplja stavka, skuplja i od grijanja...!?!! Da li bi postojala mogucnost, donosenja zakona u Kaknju, Zenici, Visokom, Sarajevu, da se svi moraju prikljuciti na taj sistem, osim naselja i privatne kuce i preduzeca, uz zabranu upotrebe grijanja na cvrsta goriva, tako da bi se projekt visestruko isplatio i ekonomski i ekoloski...!???!

Eto ako Vam nije mrsko da mi odgovorite na ovo razmisljanje, strucno ako moze...Hvala!
neće od ovoga ništa biti najvjerovatnije
inače, te kakanj će dobiti novi blok- blok 8, mislim da je cijena bloka oko milijardu km, gubitke toplovoda su izračunali na 3%, cijenu toplovoda niko ne zna, odakle pare ni to niko ne zna, uglja ima dovoljno za 50 godina većina pare se sada ionako ispusti u zrak jer to para niskog pritiska koja se ne koristi za proizvodnju struje, kogeneracijski sistemi postoje u evropi bar 30 godina a ovo je kogeneracijski sistem, misle taj novi blok spojiti na budući toplovod tj. planiraju kogeneracijski blok, novi blok mora biti po sadašnjim eko standardima tako da će situacija oko zagađenja biti vjerovatno bolja u kaknju i oko kaknja, mislim da je snaga bloka 300 mw + 300 mw toplotne energije, zagreb ima ovakve toplane/elektrane koje koriste mazut i plin, da li mogu natjerati nekoga da se prebaci na toplovod-teško, da li mogu cijelo sarajevo spojiti na toplovod-još teže jer nisu u stanju popraviti vodovodne cijevi

što se tiče "tečnog otpada" i sagorijevanja mislim da će ti ova šema objasniti najbolje, otpad ide u dimnjak a topla voda nema nikakve veze sa sagorijevanjem niti se zagađuje
Image

Image
tec

#73 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by tec »

Vidal89 wrote:
Jer 95% pare se ispušta u zrak. Ali dobro bolje je kukati i neznanje prosipati kao praksa zar ne klinjo?

Nemoj se dzaba brukati i pokusavati vaditi sad, nemas pojma i tjt.

Klinjo hahahahaha

Jadano koliko i tvoji komentari, zao mi te. Pozdrav i ne citiraj me nemamo sta raspravljat, ne znas ni teoriju a ti bi o praksi.
Ti si jedini ovdje koji se bruka, i zato nemaš sta raspravljati. Uživaj u tvojoj praksi.
Kaligrafija

#74 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by Kaligrafija »

jao_situacije wrote:
Kaligrafija wrote:Da li neko racuna na gubitke toplote, na tih 50 kilometara do SA i plus kilometraza cijevi po gradu...Na koji nacin bi se odrzavala kostantno toplota kroz cijevi...!?? Kakve su pumpe i dodatni grijaci potrebni za tako nesto?? Da li takav sistem vec postoji negdje u okruzenju, i isplativost da se iz tacke A grije tacka B, na kojoj udaljenosti!? Koliko je kostala izgradnja tu drzavu? Sta ostaje kao nusproizvod otpada, jer sad se sve ispusta u zrak, a kad se sistem zatvori, da li dobijamo tecni otpad iz zatvorenog sistema, ili bi ponovo islo vani, sagorijevanjem?? Da li bi se kapaciteti morali povecati, zbog grijanja vise gradova, Kakanj, Sarajevo, Zenica...!? Da li sadasnji sistem uopste moze to podmiriti??? Dobre stvari, djelimicna nezavisnost od koristenja gasa, ustede, novac koji ide dobavljacu za plin, ostao bi drzavnoj firmi elektroprivredi i rudniku...!??! Ako bi se sistem sirio, povecana proizvodnja elektricne energije, dodatna dobit...!? Mane, velike investicije za sirenje TE Kakanj, cijena izgradnje toplovoda... Dobra strana, povecan broj zaposlenih u energetici i rudarstvu...!?! Lose strane, povecanje potrosnje uglja, zavisnost od uglja...zagadjenje...!?? Dobre strane, razgranata postojeca mreza cijevi za grijanje u vecini naselja u Sarajevu? Dobra ili losa strana, konacna cijena...!?? Mi koji se sjecamo i koji smo prije rata u pojedinim zgradama u SA imali toplu vodu non-stop, za kupanje, pice, sta god, bez bojlera, sjecamo se da je to bila najskuplja stavka, skuplja i od grijanja...!?!! Da li bi postojala mogucnost, donosenja zakona u Kaknju, Zenici, Visokom, Sarajevu, da se svi moraju prikljuciti na taj sistem, osim naselja i privatne kuce i preduzeca, uz zabranu upotrebe grijanja na cvrsta goriva, tako da bi se projekt visestruko isplatio i ekonomski i ekoloski...!???!

inače, te kakanj će dobiti novi blok- blok 8, mislim da je cijena bloka oko milijardu km, gubitke toplovoda su izračunali na 3%, cijenu toplovoda niko ne zna, odakle pare ni to niko ne zna, uglja ima dovoljno za 50 godina većina pare se sada ionako ispusti u zrak jer to para niskog pritiska koja se ne koristi za proizvodnju struje, kogeneracijski sistemi postoje u evropi bar 30 godina a ovo je kogeneracijski sistem, misle taj novi blok spojiti na budući toplovod tj. planiraju kogeneracijski blok, novi blok mora biti po sadašnjim eko standardima tako da će situacija oko zagađenja biti vjerovatno bolja u kaknju i oko kaknja, mislim da je snaga bloka 300 mw + 300 mw toplotne energije, zagreb ima ovakve toplane/elektrane koje koriste mazut i plin, da li mogu natjerati nekoga da se prebaci na toplovod-teško, da li mogu cijelo sarajevo spojiti na toplovod-još teže jer nisu u stanju popraviti vodovodne cijevi

što se tiče "tečnog otpada" i sagorijevanja mislim da će ti ova šema objasniti najbolje, otpad ide u dimnjak a topla voda nema nikakve veze sa sagorijevanjem niti se zagađuje
Image

Image
Hvala na iscrpnom odgovoru, neke stvari su mi jasnije, gledajuci ovu shemu...Znam da nema veze sa vodom, interesovalo me najvise, kakav se otpad dobija, kao sto se vidi na shemi, pepeo i neki "precistac gasova", znaci i tu ostane neki otpad, preciscavanjem gasova... Cak se i taj pepeo moze upotrijebiti za nesto, mozda u agrikulturi ili slicno??? Gubitci od 3% su nista, ako je istina... Milijardu KM za novi blok, a mozda i pola milijarde za novi toplovod, vjerujem da bi se za 50 godina, kroz elektricnu energiju i grijanje visestruko isplatilo, ali sta poslije...dobro i nije kratak rok, da se nebi to radilo..!?! Ovde je jasno da bi drzava morala traziti strateskog partnera, pretpostavljam Kineze, zbog TE, e sad kroz dobit bi vracali njima kredite ili bi oni imali udio na odredjeni vremenski period i sl., postavlja se pitanje isplativosti u odnosu na plin, sa takvim uvjetima...!? Da smo bogata drzava, vjerujem da bi se islo u ovaj projekat, ali ovako, cisto sumnjam...i ja sam skeptican...
jao_situacije

#75 Re: Toplovod TE Kakanj - Zenica - Sarajevo

Post by jao_situacije »

Kaligrafija wrote:
jao_situacije wrote:

Image

Image
Hvala na iscrpnom odgovoru, neke stvari su mi jasnije, gledajuci ovu shemu...Znam da nema veze sa vodom, interesovalo me najvise, kakav se otpad dobija, kao sto se vidi na shemi, pepeo i neki "precistac gasova", znaci i tu ostane neki otpad, preciscavanjem gasova... Cak se i taj pepeo moze upotrijebiti za nesto, mozda u agrikulturi ili slicno??? Gubitci od 3% su nista, ako je istina... Milijardu KM za novi blok, a mozda i pola milijarde za novi toplovod, vjerujem da bi se za 50 godina, kroz elektricnu energiju i grijanje visestruko isplatilo, ali sta poslije...dobro i nije kratak rok, da se nebi to radilo..!?! Ovde je jasno da bi drzava morala traziti strateskog partnera, pretpostavljam Kineze, zbog TE, e sad kroz dobit bi vracali njima kredite ili bi oni imali udio na odredjeni vremenski period i sl., postavlja se pitanje isplativosti u odnosu na plin, sa takvim uvjetima...!? Da smo bogata drzava, vjerujem da bi se islo u ovaj projekat, ali ovako, cisto sumnjam...i ja sam skeptican...
ići će se na koncesiju najvjerovatnije, pepeo se koristi u cementari kao sirovina za proizvodnju cementa, sumpor se neutralizira nekim hemijskim procesom, blok 7 u tuzli i blok 8 u kaknju će se graditi jer su neophodni za sigurnu opskrbu strujom, što se tiče dugoročnosti sumnjam da će za 50 godina neko dopustiti da u evropi bude elektrana na ugalj problem je što naši političari nemaju viziju i ne rade u korak sa vremenom ovo će za 10-15 godina biti neprihvatljivo, postoje mnogo čišći obnovljivi načini za grijanje i proizvodnju struje ali ko će to objasniti našim genijalcima, pored toga imaju armiju ljudi zaposlenih u rudnicima i svi su oni u koncernu ep bih; oni moraju misliti o tim radnicima i onda nastaje problem naš ugalj ima previsoku cijenu na tržištu i niko ga ne bi kupio, tako da prave medvjeđu uslugu sebi gradeći elektrane od milijardu maraka da bi se taj ugalj koristio a rudnici i dalje radili
kao i obično kod nas ne postoji dugoročna strategija i plan
Post Reply