pa možda ti koji plaćaju dodatno osiguranje će moći uraditi pretrage i preglede uz manje čekanja u nekim privatnim ustanovama sa kojima će zavod potpisati ugovor?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne razumijem kako će ti "dodatni paketi" riješiti problem sati čekanja kod ljekara?Brus Lee wrote:Vjerovatno ce se uvesti tzv. paketi zdravstv. usluga. Osnovni + dopunski koji ce biti dobrovoljni. Svi ce imati osnovno zdravstv. osiguranje, a ko ima i hoce moci ce da doplati za neki dopunski paket koji mu odgovara. Nema drzave koja moze finansijski izdrzati sadasnji nacin placanja i pruzanja zdravstvene usluge. Potrebna je kompletna reforma Sisitema, a digitalizacija je samo jedan mali dio te reforme. Kada ce to biti i da li ce biti, ne odlucuju zdravstveni radnici.
Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Moderator: anex
- and
#51 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
- and
#52 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
apoteka,a lijek ne možeš uzeti bez preporuke ljekara.to je svugdje normalnopoticaj wrote:Prodavnica je. Nije sigurno merhamet a ni crveni krst.and wrote:pa nije granappoticaj wrote:Ne možeš kupiti ni apaurin od 2 mg, ako ti ljekar ne propiše. Čini mi se da moram pitati ljekara porodične medicine i kako ću disati.
- Pryda
#53 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
...
Last edited by Pryda on 14/08/2021 19:44, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#54 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
To mogu i sada u tim privatnim ustanovama uz plaćanje, svejedno da li plaćali paket mjesečno/godišnje ili po pregledu/analizi.and wrote:pa možda ti koji plaćaju dodatno osiguranje će moći uraditi pretrage i preglede uz manje čekanja u nekim privatnim ustanovama sa kojima će zavod potpisati ugovor?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne razumijem kako će ti "dodatni paketi" riješiti problem sati čekanja kod ljekara?Brus Lee wrote:Vjerovatno ce se uvesti tzv. paketi zdravstv. usluga. Osnovni + dopunski koji ce biti dobrovoljni. Svi ce imati osnovno zdravstv. osiguranje, a ko ima i hoce moci ce da doplati za neki dopunski paket koji mu odgovara. Nema drzave koja moze finansijski izdrzati sadasnji nacin placanja i pruzanja zdravstvene usluge. Potrebna je kompletna reforma Sisitema, a digitalizacija je samo jedan mali dio te reforme. Kada ce to biti i da li ce biti, ne odlucuju zdravstveni radnici.
- and
#55 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
pa nisam siguran da bi ih to moglo pokritiDrvosjeca iz Dejcica wrote:To mogu i sada u tim privatnim ustanovama uz plaćanje, svejedno da li plaćali paket mjesečno/godišnje ili po pregledu/analizi.and wrote:pa možda ti koji plaćaju dodatno osiguranje će moći uraditi pretrage i preglede uz manje čekanja u nekim privatnim ustanovama sa kojima će zavod potpisati ugovor?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ne razumijem kako će ti "dodatni paketi" riješiti problem sati čekanja kod ljekara?
to je sistem koji u drugim zemljama postoji i ne vidim šta je nejasno?
po meni bi bolja opcija bila zaposliti još ljekara i kupiti opreme.
volio bih vidjeti podatak koliko zdravstvene ustanove u kantonu obave pregleda na 500-600.000 stanovnika.imam osjećaj da ispadne da se svako po 2-3 puta pregleda.ima li iko zdrav
- and
#56 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
@poticaj,probaj vani negdje kupiti lijek bez preporuke ljekara.ja paracetamol čepiće za dijete nisam mogao
- starii
#57 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
igra se zove šalji dalje magarac ko vrati....i tako se pacijenti vrti po zdravstvenom sistemu u kantonu sarajevo 
- and
#58 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
naravno,sve je drukčije i ambijent i uslovi i plate i pacijenti.kakva država takvo i zdravstvo,ne možeš očekivati ništa bolje.poticaj wrote:Vjerujem, ali sigurno je usluga i odnos ljekara prema pacijentu drugaciji pa se zna red. Ovdje dok se narucis, pa dok te prime...mozes komotno umrijet jos ti ni opciju ne da da sam kupis lijek. Imala sam iskustvo nedavno, gdje nam je antibiotik za upalu pluca trebao (hitna pregledala i kazala da se do ponedeljka koristi dok ljekar ne propise) i opet taj nisam mogla kupiti ( ambulante ne rade osim dezurnih) a hitna ne moze propisivati tu jacinu. Evo i ovaj forumas je trebao ako je mogao kupiti negdje tetanus i otici u hitnu da mu daju...and wrote:@poticaj,probaj vani negdje kupiti lijek bez preporuke ljekara.ja paracetamol čepiće za dijete nisam mogao
ali bi se bar mogao odnos prema pacijentu poboljšati.to ne košta.
- and
#59 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
@poticaj,možda to i ne bi bila loša opcija da se može namirivati u apotekama,pošto su naši ljudi najpametniji,znaju bolje od ljekara,mogli bi uzimati one žute tablete što kona uzima,pa bi se možda i gužve u ambulantama smanjile 
-
Brus Lee
#60 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
U Vrazovu su te poslali da primis vakcinu protiv bjesnila, a ne protiv tetanusa.Pryda wrote:Mene lutalica malo ujela, nista posebno ali je na jednom mjestu bas zub usao ono krv je krenula. to je bilo oko 2 poslije ponoci. Odem ujutro u hitnu, ljudi fkt korektni previli, ocistili napisali sta trebam i posalju me u vrazovu da primim tetanus jer oni to nemaju. U vrazovoj mi kazu da moram kod svog doktora porodicne medicine da oni veze sa tim nemaju, ALI doktor je vec otisao kuci jer radi samo u prvoj smjeni taj dan, odem do druge ambulante najblize, objasnjavam, molim preklinjem da mi daju tetanus ma kakvi nema kartona ne moze. Sta cu jbg sacekam do sutra odem kod ovih svojih prvo me ispeglali jer se nisam najavio ( sve im jebem) onda mi rekli da je proslo vise od 24 sata od ujeda da nema sad smisla da mi daju. KATASTROFA
-
Brus Lee
#61 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Prodavnica je. Nije sigurno merhamet a ni crveni krst.[/quote]poticaj wrote:pa nije granapand wrote:
apoteka,a lijek ne možeš uzeti bez preporuke ljekara.to je svugdje normalno[/quote]
Apoteka je prodavnica sa paprenim cijenama. Ok, postujem da ne mozes uzimati lijekove na svoju ruku i ne treba, ali za banalne sitnice stalno ici doktoru porodicne da ti da recept (jos mu ti kazes koji lijek da pise). Daleko je nase zdravstvo od "svugdje normalnog".[/quote]
Ocito tebi nisu dali lijek koji si zelio, pa si morao traziti alternativu.
- Pryda
#62 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
...
-
nellismo
#63 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
pa ne možes uzimati lijekove samo tako, imaš i subotom i nedeljom dežurne dz, i primi se svaki pacijent koji dođe iz hitne.poticaj wrote:Vjerujem, ali sigurno je usluga i odnos ljekara prema pacijentu drugaciji pa se zna red. Ovdje dok se narucis, pa dok te prime...mozes komotno umrijet jos ti ni opciju ne da da sam kupis lijek. Imala sam iskustvo nedavno, gdje nam je antibiotik za upalu pluca trebao (hitna pregledala i kazala da se do ponedeljka koristi dok ljekar ne propise) i opet taj nisam mogla kupiti ( ambulante ne rade osim dezurnih) a hitna ne moze propisivati tu jacinu. Evo i ovaj forumas je trebao ako je mogao kupiti negdje tetanus i otici u hitnu da mu daju...and wrote:@poticaj,probaj vani negdje kupiti lijek bez preporuke ljekara.ja paracetamol čepiće za dijete nisam mogao
ne možes otići u apoteku i reći: dajte mi molim vas zinat imam upalu pluća.
treba mi bosaurin da mi se mišići opuste.
šta misliš mora li apoteka pravdati zavodu te lijekove?
ana-te je vakcina i treba se zavesti u karton da je primljena.
pa valjda postoje neki propisi koje treba ispoštovati.
-
Brus Lee
#64 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
To sam napisao zato sto su te dobro uputili u HMP, jedino u Vrazovoj mozes dobiti vakc.protiv bjesnila, a antitet vakc, kupis u apoteci /5-6 maraka/ i u svojoj ambulanti primis I dozu. Ako nije tvoj doktor u smijeni, trebao bi te primiti bilo koji da da nalog /pisani/ sestri za davanje injekcije. Normalno da to moras pricekati dok se pregledaju naruceni, RVI, sehidske porodice. Naravno, da moras ici u ambulantu gdje ti je karton, iz razloga sto se sve mora uvesti. Kako ces, ako odlucis npr. sutra da tuzis Grad, da dokazes da si napadnut od strane pasa lutalica ili ako imas zdravstv. osiguranje preko firme gdje radis da naplatis odstetu. Ako si im sve jebo odmah u startu, onda si i sam odgovoran za losu komunikaciju.Pryda wrote:Ovo je inace veliki problem kod nas, tebi je bitnije to sto sam ja mozda pogrijesio u pisanju protiv cega sam lijek trebao dobiti nego to da ga nisam dobio nikako pa sta god da je bilo.Brus Lee wrote:U Vrazovu su te poslali da primis vakcinu protiv bjesnila, a ne protiv tetanusa.Pryda wrote:Mene lutalica malo ujela, nista posebno ali je na jednom mjestu bas zub usao ono krv je krenula. to je bilo oko 2 poslije ponoci. Odem ujutro u hitnu, ljudi fkt korektni previli, ocistili napisali sta trebam i posalju me u vrazovu da primim tetanus jer oni to nemaju. U vrazovoj mi kazu da moram kod svog doktora porodicne medicine da oni veze sa tim nemaju, ALI doktor je vec otisao kuci jer radi samo u prvoj smjeni taj dan, odem do druge ambulante najblize, objasnjavam, molim preklinjem da mi daju tetanus ma kakvi nema kartona ne moze. Sta cu jbg sacekam do sutra odem kod ovih svojih prvo me ispeglali jer se nisam najavio ( sve im jebem) onda mi rekli da je proslo vise od 24 sata od ujeda da nema sad smisla da mi daju. KATASTROFA
- Pryda
#65 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
...
- insomnia78
#66 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Sto se tice ovog psovanja na sluzbenike, osoblje isl
Vani te to automatski vodi koji mjesec u zatvor
i/ili zabiljeska u dosije
Pa ce te svaki sljedeci put vozati
Vani te to automatski vodi koji mjesec u zatvor
Pa ce te svaki sljedeci put vozati
-
dječak sa šibicama
#67 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Pa jesu bezobrazni, ja licno vec par godina nisam morao ici do lokalne ambulante, ali dok sam isao cesce (za clana porodice) svasta sam se nagledao, sto od medicinara sto od pacijenata.
Jedna sestra vjecito u oblacima, sva je ona sebi vazna, misli da je ljepotica a bukvalno izgleda ko mali nadrkani buldog (znace ovi sa K. brda na koju mislim
) ova druga je nesto prijatnija bar prema meni bila, susretljiva itd valjda sam joj bio simpatican otkud znam, elem kad se narucis cekas... ako se ne narucis, "nije do mene, pitacu doktoricu pa ako zeli primice te". Dakle doktorica takodje za sebe misli da je primarijus, eto ako ona zeli primice me, a gledam joj na stolu sestrice napisu uvijek raspored pacijenata, doktorica ima narucenog pacijenta svako 15 minuta a samnom je zavrsavala posao za 5 minuta maksimalno dok mi napise recepte.
E zato su im planirali uvesti rad na normu, jer ona tako odradi svojih 5 sati smjene, puta 4 pacijenta po satu, dakle 20 pacijenata u smjeni, ostalo vrijeme duska po pauzi 45 minuta umjesto pola sata, pocne raditi u pola devet umjesto u 8 i tako dalje.. ne znam jesu li im uveli taj rad na normu, kako rekoh nisam vec dugo isao.
A pacijenti su posebna prica, od hipohondara koji dodju izmjeriti pritisak svaki drugi dan, do lokalnih narkomana koji u nedostatku narkotika dodju kod sestrica i traze "bilo sta", pa kad ne dobiju onda vade cakiju. Jednom je ova sestrica kroz prozor bjezala od lokalnog narkosa, bukvalno nasrnuo na nju. Nije ni njima lako, mada rijetko koji da radi svoj posao kako treba. Sve se uvalilo na stelu, kontaju sigurno radno mjesto, dusa im zabusavati, i tako dalje. Oni u Vrazovoj, ako ne dodjes do pola devet, dodji sutra. A tamo ih po petero jedu govna, i nista ne rade, na vadjenju krvi. I tako dalje.
Jedna sestra vjecito u oblacima, sva je ona sebi vazna, misli da je ljepotica a bukvalno izgleda ko mali nadrkani buldog (znace ovi sa K. brda na koju mislim
E zato su im planirali uvesti rad na normu, jer ona tako odradi svojih 5 sati smjene, puta 4 pacijenta po satu, dakle 20 pacijenata u smjeni, ostalo vrijeme duska po pauzi 45 minuta umjesto pola sata, pocne raditi u pola devet umjesto u 8 i tako dalje.. ne znam jesu li im uveli taj rad na normu, kako rekoh nisam vec dugo isao.
A pacijenti su posebna prica, od hipohondara koji dodju izmjeriti pritisak svaki drugi dan, do lokalnih narkomana koji u nedostatku narkotika dodju kod sestrica i traze "bilo sta", pa kad ne dobiju onda vade cakiju. Jednom je ova sestrica kroz prozor bjezala od lokalnog narkosa, bukvalno nasrnuo na nju. Nije ni njima lako, mada rijetko koji da radi svoj posao kako treba. Sve se uvalilo na stelu, kontaju sigurno radno mjesto, dusa im zabusavati, i tako dalje. Oni u Vrazovoj, ako ne dodjes do pola devet, dodji sutra. A tamo ih po petero jedu govna, i nista ne rade, na vadjenju krvi. I tako dalje.
-
dječak sa šibicama
#68 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Apaurin ne mozes uzeti bez recepta zato sto narkosi od toga "kuhaju" svoje koktele.and wrote:pa nije granappoticaj wrote:Ne možeš kupiti ni apaurin od 2 mg, ako ti ljekar ne propiše. Čini mi se da moram pitati ljekara porodične medicine i kako ću disati.
Ista stvar i sa Analginom, donedavno se mogao nabaviti bez recepta, sad vise ne moze. Svi ostali lijekovi protiv bolova se kupuju bez recepta, samo Analgin ne moze, jer od njega narkosi spravljaju neki svoj narkotik. I to mi rece doktor, nije suplja.
-
nellismo
#69 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Analgin ne možeš kupiti jer ga narod konzumira ko pez bonbone, a nije baš bezazlen lijek.dječak sa šibicama wrote:Apaurin ne mozes uzeti bez recepta zato sto narkosi od toga "kuhaju" svoje koktele.and wrote:pa nije granappoticaj wrote:Ne možeš kupiti ni apaurin od 2 mg, ako ti ljekar ne propiše. Čini mi se da moram pitati ljekara porodične medicine i kako ću disati.
Ista stvar i sa Analginom, donedavno se mogao nabaviti bez recepta, sad vise ne moze. Svi ostali lijekovi protiv bolova se kupuju bez recepta, samo Analgin ne moze, jer od njega narkosi spravljaju neki svoj narkotik. I to mi rece doktor, nije suplja.
-
dječak sa šibicama
#70 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Moguce, ali meni doktor rece da od analgina narkosi kuhaju neki svoj narkotik.
Naravno da nasa raja pretjeruje, krkaju se tim lijekovima i srede si zeldac, to su zestoki lijekovi.
Ja sam Voltaren Rapid uzimao uz savjet ljekara, ali bez recepta dakle ne treba ti recept od ljekara, kada sam imao manju operaciju na desnima. Toliko jak lijek da ne ubije samo bolove, ubije ti sva osjetila i osjecas se predivno jer ububa te budes ko beba, i to se definitivno ne smije konzumirati u vecim kolicinama. Ali na to te upozori i apotekar/ka, ko je lud neka se drogira i unistava si crijevnu floru.
Naravno da nasa raja pretjeruje, krkaju se tim lijekovima i srede si zeldac, to su zestoki lijekovi.
Ja sam Voltaren Rapid uzimao uz savjet ljekara, ali bez recepta dakle ne treba ti recept od ljekara, kada sam imao manju operaciju na desnima. Toliko jak lijek da ne ubije samo bolove, ubije ti sva osjetila i osjecas se predivno jer ububa te budes ko beba, i to se definitivno ne smije konzumirati u vecim kolicinama. Ali na to te upozori i apotekar/ka, ko je lud neka se drogira i unistava si crijevnu floru.
- JohnnyS
#71 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
dječak sa šibicama wrote:Apaurin ne mozes uzeti bez recepta zato sto narkosi od toga "kuhaju" svoje koktele.and wrote:pa nije granappoticaj wrote:Ne možeš kupiti ni apaurin od 2 mg, ako ti ljekar ne propiše. Čini mi se da moram pitati ljekara porodične medicine i kako ću disati.
Pa Apaurin je lijek s centralnim djelovanjem, koji stvara ovisnost, ima interakcije sa stotinama drugih lijekova za koje laici i neuki (takvih doduše u nas nema, svi se u sve razumiju od žbukanja zida do subatomske fizike) ne znaju. Nigdje u svijetu ga nećeš dobiti bez recepta. Analgin se ne bi smio koristiti bez recepta ne samo zbog kuhanja koktela (za to, moram biti iskren, nisam čuo) već zato što može izazvati aplastičnu anemiju pa ga ne smiju koristiti bolesnici sa slabom krvnom slikom ili u kombinaciji s nekim lijekovima koji to također mogu uzrokovati (npr. Favistan za štitnjaču) ili u nekim stanjima (bubrežžno zatajenje). Takve podatke zna vaš obiteljski liječnik ili onaj koji vam ga propisuje (pitat će vas što još pijete od lijekova)
Sve u svemu, postoji razlog zašto svatko može ući u trgovinu i kupiti 505 sa crtom, a većinu lijekova ne. Kad pomislite da ste između ostalog stručnjak i za medicinu, probajte ignorirati taj osjećaj sveznalosti i ipak se konzultirati s nekim tko ima i na papiru da je koliko toliko stručan za propisivanje lijekova. Nije u pitanju samo loš rukopis, već i nešto malo škole.
-
dječak sa šibicama
#72 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
Pa dobro, apaurin je diazepam i kao svaki lijek tog tipa, ide samo na ljekarsku preporuku.JohnnyS wrote: Pa Apaurin je lijek s centralnim djelovanjem, koji stvara ovisnost, ima interakcije sa stotinama drugih lijekova za koje laici i neuki (takvih doduše u nas nema, svi se u sve razumiju od žbukanja zida do subatomske fizike) ne znaju. Nigdje u svijetu ga nećeš dobiti bez recepta. Analgin se ne bi smio koristiti bez recepta ne samo zbog kuhanja koktela (za to, moram biti iskren, nisam čuo) već zato što može izazvati aplastičnu anemiju pa ga ne smiju koristiti bolesnici sa slabom krvnom slikom ili u kombinaciji s nekim lijekovima koji to također mogu uzrokovati (npr. Favistan za štitnjaču) ili u nekim stanjima (bubrežžno zatajenje). Takve podatke zna vaš obiteljski liječnik ili onaj koji vam ga propisuje (pitat će vas što još pijete od lijekova)
Sve u svemu, postoji razlog zašto svatko može ući u trgovinu i kupiti 505 sa crtom, a većinu lijekova ne. Kad pomislite da ste između ostalog stručnjak i za medicinu, probajte ignorirati taj osjećaj sveznalosti i ipak se konzultirati s nekim tko ima i na papiru da je koliko toliko stručan za propisivanje lijekova. Nije u pitanju samo loš rukopis, već i nešto malo škole.
Svaki lijek ima uputstvo sa upozorenjem, ko ga smije, ko ga ne smije koristiti, koliko dugo, i slicno.
Medjutim, nebi ja bas idealizirao ni ljekare, i njihove repcete, preporuke... na svaki kasalj, bol u sinusima ili zubobolju, prepisu ti jbn antibiotik. Koji steti crijevnoj flori vise nego bilo sta drugo.
Samo primjer njihove povrsnosti u radu.
Natalost, danas ako hoces kvalitetan savjet od ljekara, moras ici privatno jer ovi u drzavnim ambulantama samo gledaju kako da te sto prije otkace.
- JohnnyS
#73 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
poticaj wrote:Poenta mog primjera nije bila da sve može uzimati i kupovati kad hoćemo i šta hoćemo, već stvaranje nepotrebnih gužvi zbog sitnica. Npr. doktorica moga oca je njemu propisala apaurin od 2 mg za opuštanje mišića i da bolje zaspi i uvjerila ga je da je bezopasan (inače čovjek ne koristi lijekove nikakve) i hajd' recimo dobio je recept, uvjerenje i sve, i sad kad hoće ponovo da uzme da nastavi koristi opet mora ići da mu ona šarne isti recept itd.
A da ne govorim o ljudima koji godinama koriste lijekove recimo za pritisak, dijabetes... Ljudi rade i ne mogu visiti po ambulantama i po bolovanjima.
Pa nisu tu krivi doktori već sustav. Pogotovo kod kroničnih bolesti gdje se terapija ne mijenja godinama. U Hrvatskoj su uveli nešto poput trajnog naloga za tu kroničnu terapiju. Čini mi se da se svakih pola godina obnavlja, u međuvremenu samo ideš u apoteku po lijek, doktora ne vidiš. Ja kad sam u primarnoj radio onda bi mi seke pripremile za taj dan kome treba recepte napisati (pacijanti se jave telefonom da im treba recept), i onda piši pola sata-sat, ruka da ti otpadne
- JohnnyS
#74 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
dječak sa šibicama wrote:Pa dobro, apaurin je diazepam i kao svaki lijek tog tipa, ide samo na ljekarsku preporuku.JohnnyS wrote: Pa Apaurin je lijek s centralnim djelovanjem, koji stvara ovisnost, ima interakcije sa stotinama drugih lijekova za koje laici i neuki (takvih doduše u nas nema, svi se u sve razumiju od žbukanja zida do subatomske fizike) ne znaju. Nigdje u svijetu ga nećeš dobiti bez recepta. Analgin se ne bi smio koristiti bez recepta ne samo zbog kuhanja koktela (za to, moram biti iskren, nisam čuo) već zato što može izazvati aplastičnu anemiju pa ga ne smiju koristiti bolesnici sa slabom krvnom slikom ili u kombinaciji s nekim lijekovima koji to također mogu uzrokovati (npr. Favistan za štitnjaču) ili u nekim stanjima (bubrežžno zatajenje). Takve podatke zna vaš obiteljski liječnik ili onaj koji vam ga propisuje (pitat će vas što još pijete od lijekova)
Svaki lijek ima uputstvo sa upozorenjem, ko ga smije, ko ga ne smije koristiti, koliko dugo, i slicno.
Medjutim, nebi ja bas idealizirao ni ljekare, i njihove repcete, preporuke... na svaki kasalj, bol u sinusima ili zubobolju, prepisu ti jbn antibiotik. Koji steti crijevnoj flori vise nego bilo sta drugo.
Samo primjer njihove povrsnosti u radu.
Natalost, danas ako hoces kvalitetan savjet od ljekara, moras ici privatno jer ovi u drzavnim ambulantama samo gledaju kako da te sto prije otkace.
Ne bih da branim struku (inače u slobodno vrijeme ne zalazim na ovaj podforum baš iz tog razloga
-
dječak sa šibicama
#75 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine
To nije volja ljekara, vec ZZO, svaki ljekar mora pravdati svaki recept koji izda. Zato imaju one sifre, bar kodove i slicno.poticaj wrote:Poenta mog primjera nije bila da sve može uzimati i kupovati kad hoćemo i šta hoćemo, već stvaranje nepotrebnih gužvi zbog sitnica. Npr. doktorica moga oca je njemu propisala apaurin od 2 mg za opuštanje mišića i da bolje zaspi i uvjerila ga je da je bezopasan (inače čovjek ne koristi lijekove nikakve) i hajd' recimo dobio je recept, uvjerenje i sve, i sad kad hoće ponovo da uzme da nastavi koristi opet mora ići da mu ona šarne isti recept itd.
A da ne govorim o ljudima koji godinama koriste lijekove recimo za pritisak, dijabetes... Ljudi rade i ne mogu visiti po ambulantama i po bolovanjima.
Ja sam par puta pitao doktoricu zasto daje mjesecnu dozu, a ne dva ili tri mjeseca, zar nije lakse i meni i njoj da mi odmah napise tromjesecnu dozu, ja podignem lijekove u apoteci i mirna Bosna. Ne moze, tako im je odredjeno.
A sto se tice apaurina, krkaju ga svakome, i pritiskasima, i dijabeticarima, i napetim ljudima izlozenim stresu, 2 ili 5 mg. Ili njega ili Lexilium. Ili Bosaurin.
A cuo sam savjet strucnog psihijatra, da Apaurin bas i ne moze biti od velike pomoci po pitanju stresa, i da postoje puno efikansiji i bolji lijekovi. Ali nebi sad u tu tematiku.