Pomirenje
- York Light 100`s
#51 Re: Pomirenje
Bez izvinjenja nema pomirenja
- Leo_alfa
#52 Re: Pomirenje
Nema ljubavi, a voliti se ne moramo dok zivjeti skupa izgleda da moramo. Pomiriti se ne znaci pogaziti sve ono sto je ovo drustvo prezivjelo. Bas naprotiv, tvrdoglavost koja onemogucava bilo kakvo pomirenje omogucava samo veci razdor. Osuda zlocina i dalje stoji, obiljezavanje znacajnih datuma i dalje stoji, sudjenje zlocincima i dalje stoji itd. i opet nista se ne suprotstavlja ideji pomirenja, ne suprotstavlja se ideji brisanja predrasuda i brisanja etiketa da je cijeli jedan narod ovakav ili onakav.York Light 100`s wrote:Bez izvinjenja nema pomirenja
Ja ne zelim i ne mogu da imam bilo kakvu averziju prema nekome samo zbog toga sto je on po svom porijeklu, imenu, boji koze i sl takav i takav.
- Logovan
#53 Re: Pomirenje
Nema pomirenja kako god okreneš.York Light 100`s wrote:Bez izvinjenja nema pomirenja
-
chupacabra
#54 Re: Pomirenje
Pa sta ja znam. Ljudski lesevi u Tomasici smrdili 20 godina a komsije se zalile da im se smrad siri pored kuce i da to negdje drugo premjeste. Hiljadu tijela. Je li boli kurac koga u Prijedoru zbog toga. Ne boli. Komsije ih smjestile tu. Da ne spominjem druga mjesta za koja se i ne zna. Pomirenje ce biti kad za to bude volje kod onih koji su cinili zlocine. Ovi drugi koji su trpili, nemaju vise sta da izgube. Halalit ce nekome ko halal trazi. A ne trazi ga niko. Nego stavlja so na ranu vec 20 godina.
Ne treba imati iluzija. Zivjeti se mora u istoj drzavi jer nam druge nema, ali istorija je najbolja uciteljica. Otici do baste povremeno, vidjeti je li sve na svom mjestu i podmazati. Ako nista, kad zabelaji ponovo na Balkanu (a zabelajit ce), da te ne izvode iz kuce i kolju ko posljednjeg kera. Nego sljedeci put "kom' obojci kom' opanci". Ne ponovilo se, ali istorija nam kaze da hoce. Eto.
Ne treba imati iluzija. Zivjeti se mora u istoj drzavi jer nam druge nema, ali istorija je najbolja uciteljica. Otici do baste povremeno, vidjeti je li sve na svom mjestu i podmazati. Ako nista, kad zabelaji ponovo na Balkanu (a zabelajit ce), da te ne izvode iz kuce i kolju ko posljednjeg kera. Nego sljedeci put "kom' obojci kom' opanci". Ne ponovilo se, ali istorija nam kaze da hoce. Eto.
Last edited by chupacabra on 14/02/2015 01:47, edited 1 time in total.
- p206
#55 Re: Pomirenje
ja ne halalim i puno manje stvari, a ne 4 godine djetinjstva i najljepših dana provedenih u podrumu
ko ih jebe
ko ih jebe
- Logovan
#56 Re: Pomirenje
p206 wrote:ja ne halalim i puno manje stvari, a ne 4 godine djetinjstva i najljepših dana provedenih u podrumu
ko ih jebe
Koliko su samo djetinjstava uništili i još mnogo stvari, a spominje se pomirenje.
- Leo_alfa
#57 Re: Pomirenje
chupacabra wrote:Otici do baste povremeno, vidjeti je li sve na svom mjestu i podmazati.
U tuznom drustvu zivimo
- All Apologies
#58 Re: Pomirenje
chupacabra wrote:Pa sta ja znam. Ljudski lesevi u Tomasici smrdili 20 godina a komsije se zalile da im se smrad siri pored kuce i da to negdje drugo premjeste. Hiljadu tijela. Je li boli kurac koga u Prijedoru zbog toga. Ne boli. Komsije ih smjestile tu. Da ne spominjem druga mjesta za koja se i ne zna. Pomirenje ce biti kad za to bude volje kod onih koji su cinili zlocine. Ovi drugi koji su trpili, nemaju vise sta da izgube. Halalit ce nekome ko halal trazi. A ne trazi ga niko. Nego stavlja so na ranu vec 20 godina.
I oni koji su ostali živi većinom su na rubu egzistencije, a oni koji su pobjegli pa se nakon rata morali vratiti sad imaju sve.
- S4mpion
#59 Re: Pomirenje
Ideja o novim generacijama je iluzija. Te generacije je morao neko odgojiti. Pretjerano je očekivati neke velike promjene od mlade osobe čiji je otac uokolo klao i silovao.
Mir smo imali još prije rata, imalo smo bratstvo i jedinstvo i iz svega toga smo naučili da je bratstvo i jedinstvo iluzija koja se skupo plaća.
Samo distanca.
Mir smo imali još prije rata, imalo smo bratstvo i jedinstvo i iz svega toga smo naučili da je bratstvo i jedinstvo iluzija koja se skupo plaća.
Samo distanca.
- tandmand
#60 Re: Pomirenje
Prvo treba racune poravnati a tek onda eventualno pricati o pomirenju. Da je Srbija priznala genocid, zrtvama i drzavi BiH isplatila ratnu odstetu, stvorila bi se polazna pretpostavka za pomirenje. Dalje, nema pomirenja sve dok postoji Republika Srpska koja je rezultat genocida, jer je potrebno ponistiti one rezultate zlocina za koje je to moguce (odrziv povratak, ukidanje aparthejda ..) a mrtvi se nece vratiti.
Praksa je da se nakon napravljenog genocida glumi kultura i nivo, kao da nisu skoro svi na neki nacin sudjelovali u tome a ne samo neke divlje paravojske.Nazivi ulica i trgova velicaju ratne zlocince iz II svj. rata a okiceni su zastavama drugih drzava. Osudjeni ratni zlocinci se docekuju kao heroji, sto znaci da su uzor u "drustvu". Neko rece da se zivi zajedno ali ono sto ja vidjam prije bi se moglo nazvati zivot jednih pored drugih.
Svako ide u svoje skole, omladina izlazi u svoje kafice uglavnom, navija za razlicite klubove i reprenzetacije, svaki narod zivi u svojoj virtualnoj drzavi.
Svakodnevni poslovni kontakti, kafica u prolazu i slicno, nisu nikakvo mjerilo pomirenja jer su liseni onih iskrenih emocija.
Belfast je paradigma gradova u BiH. Pomirenje u ovakvim uvjetima je farsa.
Praksa je da se nakon napravljenog genocida glumi kultura i nivo, kao da nisu skoro svi na neki nacin sudjelovali u tome a ne samo neke divlje paravojske.Nazivi ulica i trgova velicaju ratne zlocince iz II svj. rata a okiceni su zastavama drugih drzava. Osudjeni ratni zlocinci se docekuju kao heroji, sto znaci da su uzor u "drustvu". Neko rece da se zivi zajedno ali ono sto ja vidjam prije bi se moglo nazvati zivot jednih pored drugih.
Svako ide u svoje skole, omladina izlazi u svoje kafice uglavnom, navija za razlicite klubove i reprenzetacije, svaki narod zivi u svojoj virtualnoj drzavi.
Svakodnevni poslovni kontakti, kafica u prolazu i slicno, nisu nikakvo mjerilo pomirenja jer su liseni onih iskrenih emocija.
- Leo_alfa
#61 Re: Pomirenje
Sve se moze samo fali volje. Ljudi ne da ne mogu, nego nece da se pomire.
- Kareem Abdul
#62 Re: Pomirenje
To nije točno. Aprilski paket je bio jedan od najkonkretnijih pokušaja da država normalno profunkcionira, a njega nisu odbili Srbi već Bošnjaci.Danguba wrote:Sto se tice komsija preko Drine, ja im licno ne vjerujem jer sam se jednom o njih opekao. Ja nisam isao po Srbiji pljackati, paliti, silovati, ubijati...i zato od istih ocekujem ljudsko izvinjenje, progon pocinitelja i neku garanciju da se to vise nece ponoviti. Vrlo malo je na tome uradjeno a imam osjecaj da su spremni opet isto ponoviti(moj osjecaj). Zato ih JA drzim na oprezu sve dok me ne razuvjere u to. Od mene ih glava nece zaboliti tako da su te stvari jednosmjerne.Leo_alfa wrote:@Danguba
Samo lud i naivan moze vjerovati bilo kome do nivoa koji ga moze dovesti da ga se iskoristi. Ali to vazi za sve, ne samo za komsije. Ukoliko se ovaj zakljucak odnosi samo na komsije, onda to nije dobro za odnose izmedju nasih drzava.
Sto se tice domacih BH Srba, od mene imaju ruku pomirenja. Oprostiti im mogu do neke mjere ali zaboraviti necu nikada. I ove stvari vise zavise od njih nego od mene. Ja sam sa time rascistio ali bojim se da mnogi od njih nisu. Njihova politika ih udaljava od drzave u kojoj su rodjeni, udaljava ih od suzivota sa komsijama, otvara im neke nove vidike koji su nerealni sve dok postoje ljudi koji vole ovu zemlju.
Najveca odgovornost za rahat patnju, snove o nezavisnosti, secesiji i drugim glupostima je na Srbima u BiH. Sve dok zive u takvim razmisljenjima imat ce problem a i drugima salju poruku da bude oprezan i da im ne vjeruje.
Rjesenje, okrenuti se drzavi u kojoj zivis, ograditi se od politika podjela i razdora. Zajedno poceti raditi za dobrobit svakog covjeka a i drzave.
(npr. ne insistirati na jednom pisljivom entitetskom ministarstvu poljoprivrede koje zavija u crno sve poljoprivrednike u drzavi samo zato sto nije na drzavnom nivou...a ovakvih primjera je jako mnogo)
Što se tiče snova o secesiji, pa nisu li Hrvati, Bošnjaci, Slovenci, Makedonci imali te iste snove 90-ih godina?
- Kareem Abdul
#63 Re: Pomirenje
Ali Republika Srpska je ozakonjena konsenzusom sva tri naroda u BiH. Bošnjaci su također prizali Republiku Srpsku i ona nije rezultat genocida već političkog dogovora naroda u BiH.tandmand wrote:Prvo treba racune poravnati a tek onda eventualno pricati o pomirenju. Da je Srbija priznala genocid, zrtvama i drzavi BiH isplatila ratnu odstetu, stvorila bi se polazna pretpostavka za pomirenje. Dalje, nema pomirenja sve dok postoji Republika Srpska koja je rezultat genocida, jer je potrebno ponistiti one rezultate zlocina za koje je to moguce (odrziv povratak, ukidanje aparthejda ..) a mrtvi se nece vratiti.
Ne vidim kako bi pomirenju pomoglu ukidanje sasvim legalne tvorevine priznate od strane svih bošnjačkih političkih vođa i međunarodne zajednice.
- spreca
#64 Re: Pomirenje
O cemu ti trunis.......da nisu uradili ono sto su uradili danas bi bili prezvakani od veliko srpske azdahe joja je imala vecu guzicu nego sto je mogla progutati......dokad cete okrivljivati druge za ono sto ste bili godinama planirali i probali sprovesti u djelo.....zajebo vas je karijes pa ste zube polomili.Pomirenje je potrebno ali ne na nacin kako to vi zelite......dodik je sazvo skupstinsku sijednicu povodom zajednicke izjave predsjednistva BiH i trazio trunku u jajetu samo da odbije i to govori dosta o vamaKareem Abdul wrote:
To nije točno. Aprilski paket je bio jedan od najkonkretnijih pokušaja da država normalno profunkcionira, a njega nisu odbili Srbi već Bošnjaci.
Što se tiče snova o secesiji, pa nisu li Hrvati, Bošnjaci, Slovenci, Makedonci imali te iste snove 90-ih godina?
- tandmand
#65 Re: Pomirenje
Hoce "ljudi" ali nece Dodik, SNSD, HDZ, SDA, nece Skupstina i vlada RS_a, .... nece Vucic, Karamarko ...Leo_alfa wrote:Sve se moze samo fali volje. Ljudi ne da ne mogu, nego nece da se pomire.
Nece pomirenje one stranke i lideri koji predstavljaju one "ljude" koji kao hoce pomirenje.
Ne mogu obicni ljudi sada ici u Moskvu da traze Kadijevica da se pomire sa njim, niti nekoga iz trenutne garniture npr. Vucica.
Pomirenje mora biti politicko i institucionalno. To sto ces se ti pomirit sa svojim prvim komsijom, to ne znaci ama bas nista.
Kontas?
A ima i drugih slucajeva, gdje se politicki kao pomirilo, npr. Vukovar, pa su ljudi dobili pravo na natpise na cirilici.
No, tu se komsija sa komsijom nije pomirio, pa se cekicima razbijaju natpisi na cirilici.
Dakako, to politicko pomirenje u Vukovaru je doslo na krilima pobjede HV poslije Oluje. Tkzv. mirna reintegracija.
Last edited by tandmand on 14/02/2015 14:23, edited 1 time in total.
- Leo_alfa
#66 Re: Pomirenje
Ne bi uopste bilo svih tih nabrojanih da nisu izabrani, a birao ih je opet obicni narod. Nacionalisticke stranke ne bi imale snagu, mjesta u parlamentu da se za njih ne glasa, ali se glasa, svi smo stado.tandmand wrote:Hoce "ljudi" ali nece Dodik, SNSD, HDZ, SDA, nece Skupstina i vlada RS_a, .... nece Vucic, Karamarko ...Leo_alfa wrote:Sve se moze samo fali volje. Ljudi ne da ne mogu, nego nece da se pomire.
Nece pomirenje one stranke i lideri koji predstavljaju one "ljude" koji kao hoce pomirenje.
Ne mogu obicni ljudi sada ici u Moskvu da traze Kadijevica da se pomire sa njim, niti nekoga iz trenutne garniture npr. Vucica.
Pomirenje mora biti politicko i institucionalno. To sto ces se ti pomirit sa svojim prvim komsijom, to ne znaci ama bas nista.
Kontas?
- spreca
#67 Re: Pomirenje
Gradovi Vukovar,Srebrenica i slicni su zasluzili da u tim gradovima nema nista sto bi ih podsjecalo na proslost p ni cirilica ako treba......kako bi bi bilo da sad po njemackoj imas sluzbeno kukasti krst na svakom cosku.....a kadijevica mozes traziti samo s lopatomtandmand wrote:Hoce "ljudi" ali nece Dodik, SNSD, HDZ, SDA, nece Skupstina i vlada RS_a, .... nece Vucic, Karamarko ...Leo_alfa wrote:Sve se moze samo fali volje. Ljudi ne da ne mogu, nego nece da se pomire.
Kontas?
A ima i drugih slucajeva, gdje se politicki kao pomirilo, npr. Vukovar, pa su ljudi dobili pravo na natpise na cirilici.
No, tu se komsija sa komsijom nije pomirio, pa se cekicima razbijaju natpisi na cirilici.
Dakako, to politicko pomirenje u Vukovaru je doslo na krilima pobjede HV poslije Oluje. Tkzv. mirna reintegracija.
- tandmand
#68 Re: Pomirenje
Neki su stado a neki čopor vukova sa krvavim šapama i žvaljama. Te zveri se ne mogu pripitomiti i sa njima je pomirenje nemoguće....ali se glasa, svi smo stado.
Last edited by tandmand on 14/02/2015 14:29, edited 1 time in total.
- Kareem Abdul
#69 Re: Pomirenje
Tako i Srbi mogu reći da bi bili pobijeni pod ustaškom i mudžahedinskom kamom da se nisu prvi naoružali i "počeli se braniti".spreca wrote:O cemu ti trunis.......da nisu uradili ono sto su uradili danas bi bili prezvakani od veliko srpske azdahe joja je imala vecu guzicu nego sto je mogla progutati......dokad cete okrivljivati druge za ono sto ste bili godinama planirali i probali sprovesti u djelo.....zajebo vas je karijes pa ste zube polomili.Pomirenje je potrebno ali ne na nacin kako to vi zelite......dodik je sazvo skupstinsku sijednicu povodom zajednicke izjave predsjednistva BiH i trazio trunku u jajetu samo da odbije i to govori dosta o vamaKareem Abdul wrote:
To nije točno. Aprilski paket je bio jedan od najkonkretnijih pokušaja da država normalno profunkcionira, a njega nisu odbili Srbi već Bošnjaci.
To i dalje nije odgovor na to zašto su Bošnjaci odbili aprilski paket a ne Srbi.
Stalno se Srbe nešto optužuje, a prvi pravi pokušaj nakon rata da država normalno profunkcionira ne blokiraju mrzitelji BiH Srbi već velike patriote Bošnjaci.
Zašto se ne spominjete Bošnjačku ulogu u opstrukciji BiH?
- tandmand
#70 Re: Pomirenje
Potpunio se slazem sa tobom. Sto se tice Kadijevica koji je odnedavno mrtav, naveo sam ga kao primjer na koji ce salonci svaliti krivnju i reci "on je kriv, on je naredio" i nastaviti da uzivaju u rezultatima zlocina, kao da nista nije bilo.spreca wrote: Gradovi Vukovar,Srebrenica i slicni su zasluzili da u tim gradovima nema nista sto bi ih podsjecalo na proslost p ni cirilica ako treba......kako bi bi bilo da sad po njemackoj imas sluzbeno kukasti krst na svakom cosku.....a kadijevica mozes traziti samo s lopatom
- spreca
#71 Re: Pomirenje
Sta si se ufatio tog aprilskog paketa ,koji je do sada prezvakan hiljdu puta a ujedno nije valjo kurcu.Vi bi iz paketa uzeli sta vam pase kao i uvijek......pa cak i to posle odbijali.....sve dok vam je i sam naziv BiH u trn oku a kamoli sta drugo bice rahat patnja pa sve dok se boje ne rastope kako to neko receKareem Abdul wrote:
Tako i Srbi mogu reći da bi bili pobijeni pod ustaškom i mudžahedinskom kamom da se nisu prvi naoružali počeli se braniti.
To i dalje nije odgovor na to zašto su Bošnjaci odbili aprilski paket a ne Srbi.
Stalno se Srbe nešto optužuje, a prvi pravi pokušaj nakon rata da država normalno profunkcionira ne blokiraju mrzitelji BiH Srbi već velike patriote Bošnjaci.
Zašto se ne spominjete Bošnjačku ulogu u opstrukciji BiH?
-
prog321
#72 Re: Pomirenje
Aprilski paket nije bio korak naprijed.
Kada Srbi odluče na prave ozbiljne reforme, onda neka se jave
Kada Srbi odluče na prave ozbiljne reforme, onda neka se jave
- dječak sa šibicama
#73 Re: Pomirenje
Nisam u zavadi ni sa kim, pa se nemam s kim ni miriti.
Sto se mene tice, svako je dobar, osim ovih sto bi malo ratovali. Bujrum, samo javite kad planirate, da se mi ispalimo tamo gdje ste vi guzice posakrivali zadnji put.
Sto se mene tice, svako je dobar, osim ovih sto bi malo ratovali. Bujrum, samo javite kad planirate, da se mi ispalimo tamo gdje ste vi guzice posakrivali zadnji put.
- spreca
#74 Re: Pomirenje
Nece oni nista svaliti na onu lesinu a nisu ni svaljivali.......kao obicno krive su ustase i njihovo cvijecetandmand wrote:Potpunio se slazem sa tobom. Sto se tice Kadijevica koji je odnedavno mrtav, naveo sam ga kao primjer na koji ce salonci svaliti krivnju i reci "on je kriv, on je naredio" i nastaviti da uzivaju u rezultatima zlocina, kao da nista nije bilo.spreca wrote: Gradovi Vukovar,Srebrenica i slicni su zasluzili da u tim gradovima nema nista sto bi ih podsjecalo na proslost p ni cirilica ako treba......kako bi bi bilo da sad po njemackoj imas sluzbeno kukasti krst na svakom cosku.....a kadijevica mozes traziti samo s lopatom
- Leo_alfa
#75 Re: Pomirenje
Bez razumijevanja, za koje izgleda niko ne pokazuje volju, i ne mozemo jedni druge dozivljavati drugacije.tandmand wrote:Neki su stado a neki čopor vukova sa krvavim šapama i žvaljama. Te zveri se ne mogu pripitomiti i sa njima je pomirenje nemoguće....ali se glasa, svi smo stado.