Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Halcyon

#51 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Halcyon »

1.300 KM do 1.500,00 KM.
afafaf

#52 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by afafaf »

_mufljuz_ wrote:
afafaf wrote:Cuj mogla bi cetveroclana porodica prezivjeti sa 1500, cuj mogla. Pa porodice prezivljavaju sa par stotina maraka. :-?

Druga je stvar za Sarajevo, svaki dan kafa, soping i te stvari ako se to zahtjeva onda malo teze.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

yebo te led za 75% BIH plata od 600-700 marona nedostizni san a ovdje se prica o "dovoljno" 1500 :lol:

pa ne bi ni meni bilo dosta da natezem guzove kupujuci stan novo auto i oblaceci se u Tom Tejloru.... :lol:

Ustvari razumijem ove sto hoce 2500 i preko jer treba sve rate platiti. Iphone svake godine izlazi, bijesna kola valja mjenjat svakih 5 godina, TV 3D, pa ce 4K uskoro. Sve to treba pohvatiti a nije lako.

Ako ozbiljno pricamo, cetveroclanoj porodici u BIH treba 1500-2000 da zivi najlagodnijim mogucim zivotom i da im nista ne fali. A pojedinac moze biti hadzija i za oko 1000.
_mufljuz_

#53 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by _mufljuz_ »

afafaf wrote:
_mufljuz_ wrote:
afafaf wrote:Cuj mogla bi cetveroclana porodica prezivjeti sa 1500, cuj mogla. Pa porodice prezivljavaju sa par stotina maraka. :-?

Druga je stvar za Sarajevo, svaki dan kafa, soping i te stvari ako se to zahtjeva onda malo teze.

yebo te led za 75% BIH plata od 600-700 marona nedostizni san a ovdje se prica o "dovoljno" 1500 :lol:

pa ne bi ni meni bilo dosta da natezem guzove kupujuci stan novo auto i oblaceci se u Tom Tejloru.... :lol:

Ustvari razumijem ove sto hoce 2500 i preko jer treba sve rate platiti. Iphone svake godine izlazi, bijesna kola valja mjenjat svakih 5 godina, TV 3D, pa ce 4K uskoro. Sve to treba pohvatiti a nije lako.

Ako ozbiljno pricamo, cetveroclanoj porodici u BIH treba 1500-2000 da zivi najlagodnijim mogucim zivotom i da im nista ne fali. A pojedinac moze biti hadzija i za oko 1000.
razumijemo se :thumbup:

kontam da ko neka kontagiozna bolest se siri medju tom obicnom rajom koja se zavaljuje u kredite da bi zadovoljili standarde zahtjevnih kurava, ljubavnica, uberurbanih prijatelja, iphone-gospode i ostalih izmisljenih standarda gdje je imperativ zivjeti zivot kurcevitosti da bi te drugi vidjeli a ne radi sebe i svog cejfa (i mogucnosti) ....
nellismo

#54 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by nellismo »

Trebam te wrote:
nellismo wrote:Zavisi koliko trenutno zarađuješ, svi žele veću cifru od trenutne plate.
Ja bih bio zadovoljan sa 2k + ženina sadašnja plata.

A zenina plata je? :-)

Koliko je potrobno troclanoj porodici za normalan-dobar zivot stim da vec ima rijeseno stambeno pitanje?
Ni blizu moje gore navedene željene sume :)
Nas je samo dvoje, sa riješenim stambenim pitanjem. Za dobar život mislim da su dovoljne 3 milje (da se nešta ostavi i sa strane). A preživiti se može i sa 500KM, i to sam iskusio.
Hiljadarka je već onako životarenje, bez luksuza.
Trebam te

#55 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Trebam te »

JohnnyS wrote:
Trebam te wrote:
nellismo wrote:Zavisi koliko trenutno zarađuješ, svi žele veću cifru od trenutne plate.
Ja bih bio zadovoljan sa 2k + ženina sadašnja plata.

A zenina plata je? :-)

Koliko je potrobno troclanoj porodici za normalan-dobar zivot stim da vec ima rijeseno stambeno pitanje?

Reci što je tvoj pojam dobrog života pa da ti damo procjenu :D
Da negledam u cijenu hrane, pristojno oblacenje, ponekad na veceru, lagan vikend uz kafu...eto jah novije auto vozim bez krede... :|
JohnnyS

#56 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by JohnnyS »

Lagodni život četveročlane porodice za 1500-2000 maraka? Nema šanske, osim ako lagodni život ne znači da možeš uključit veš mašinu kad je skupa struja.
Industrialyzer

#57 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Industrialyzer »

Nemam fiksnu platu, ali imam troskova velikih. Auto sam kupio kesom, ali kredit za stan je opasan trosak. Ne izdrzavam porodicu i to mi je trenutno najveci plus.
gradskadjeca

#58 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by gradskadjeca »

pedeset wrote:Nekom je malo 1500 KM, a nekom puno 900 KM.

Sve ispod 1700 ne odgovara nekome sa VSS.
:?

Ta' se vise gadjate sa VSS, pa VSS pa zapeli, hebo ga diploma, sve ekonomisti i pravnici a ne znaju popuniti hebeni formular.

Ja sam zato da se ne gleda hebeni papir u ovoj drzavi nego samo ko sta zna.

Pokenjam se na pravnika i na sve diplomirane osobe koje pisu ORGINAL, NE PLAĆENI RAČUNI itd....

A ja bih bio zadovoljan sa 2500 KM. Sada kazu nije dobro pitanje postavljeno jer neko ima stan neko nema. Sta ima veze, ne mijenja se plata kao si podstanar ili ne.

Ja mislim da se ovdje vise pise o tome koliki bi voljeli da nam bude standard
Trebam te

#59 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Trebam te »

gradskadjeca wrote:

Ta' se vise gadjate sa VSS, pa VSS pa zapeli, hebo ga diploma, sve ekonomisti i pravnici a ne znaju popuniti hebeni formular.

Pokenjam se na pravnika i na sve diplomirane osobe koje pisu ORGINAL, NE PLAĆENI RAČUNI itd....

A ja bih bio zadovoljan sa 2500 KM. Sada kazu nije dobro pitanje postavljeno jer neko ima stan neko nema. Sta ima veze, ne mijenja se plata kao si podstanar ili ne.

Tacno diploma nebi trebala biti mjerilo plate vec koliko ko zna raditi svoj posao,
kurty

#60 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by kurty »

gradskadjeca wrote:

Braca...
Kad imas znanje(iskustvo) a nemas papir... "zao mi je"
Kad imas papir a nemas znanje(iskustvo)..."zao mi je"

Tako da kako god okrenes, negdje je dobro imati bar jedno od to dvoje...

To znaju svi oni koji ganjaju pripravnicki
kurty

#61 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by kurty »

Trebam te wrote:

Tacno diploma nebi trebala biti mjerilo plate vec koliko ko zna raditi svoj posao,

ovo ono sto sam do sada par puta cuo "jebo tebe tvoja diploma, znas ti koliko sam ja kuca do sada napravio" :roll:
supercali

#62 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by supercali »

kod nas je precjenjeno to vss i te diplome raznoraznih fakulteta
Sunny-7

#63 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Sunny-7 »

afafaf wrote:
_mufljuz_ wrote:

Ti si bas skroman neki tip. Ili ne znas za bolje.
Retro_Eskobar

#64 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Retro_Eskobar »

Imam 22 godine i radim za 600 KM.520KM na banku i kupon.Radim u tri smjene,proizvodnja.Prijavljen sam,osiguran,staz ide.Jbg kakvo je vrijeme,meni kao nekome ko ne izdrzava porodicu nije lose.Plata kojom bi bio zadovoljan 850KM :run:
afafaf

#65 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by afafaf »

Sunny-7 wrote: Ti si bas skroman neki tip. Ili ne znas za bolje.
Haha, bas me nasmija. Rece covjek koji zivi u drzavi gdje je prosjecna plata 700 maraka. Ja ti samo govorim realno stanje, ako muz i zena imaju po 1000 maraka platu, to je iznad prosjecno u ovoj bijednoj drzavi i kako to moze biti malo.
dječak sa šibicama

#66 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by dječak sa šibicama »

Sa sto vecom, ukratko.

Ali na zalost kod nas je velika plata za vecinu gradjana samo nedosanjani san, ako je prosjek plate 800 i nesto km, a prosjek dizu budzetlije, onda je masa raje na platama od cirka 500 km ili cak i manje... a od tih para ne mozes zivjeti ko covjek.

Prezivjeti mozes, nategnuto.
Dobrinja80

#67 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Dobrinja80 »

ins wrote:Do 1500 KM si nategnut na kraju svakog mjeseca
Kada predjes 1800 KM shvatis da je zivot nekako laksi, pocnes planirati
Kada predjes 2000 KM ne razmisljas o troskovima hrane, pocnes castiti raju kojim picem bez razmisljanja o tome, neki normalni auto registrujes i odrzavas bez problema
Kada predjes 2500 zivis sa lakocom.
Preko 3000 je sve ozbiljna cifra
A sa 5000 zivis kvalitetnije nego 90% zapadne Evrope.

Sto se troskova cetveroclane porodice tice, sa preko 4000 KM u kuci se zivi lijepim zivotom, a sa preko 5000 priustis i more i skijanje i jos jedno putovanje godisnje.

A pitanje za vecinu: pa rade li vama zene uopste?
Dobro napisano, samo koliko radnika ili neradnika u BiH ima platu 5000 ?
Dobrinja80

#68 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Dobrinja80 »

dječak sa šibicama wrote:Sa sto vecom, ukratko.

Ali na zalost kod nas je velika plata za vecinu gradjana samo nedosanjani san, ako je prosjek plate 800 i nesto km, a prosjek dizu budzetlije, onda je masa raje na platama od cirka 500 km ili cak i manje... a od tih para ne mozes zivjeti ko covjek.

Prezivjeti mozes, nategnuto.
Preživeti možeš i sa mmanje, možeš preživjeti i sa fetom i ikarom, ali kakav je to život?
dječak sa šibicama

#69 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by dječak sa šibicama »

Ma mozes ti i sa 100 marak aprezivjeti, zalijepis ih na prozor i gledas gladnog stomaka :D

Salim se, mozes naravno, ali ako imas dijete, kako objasniti da nema, nema ovoga, nema onoga. I tako dalje... nije to nikakav zivot, a nazalost, zivi ga vecina drzave.

Neka normalna plata bi bila oko 2000, ili ako radi dvoje po 1500, sa 3000 jedna porodica moze zivjeti solidno. Ako nemaju neke prevelike kredite, moze se i auto kupiti, i ljetovati, mada i tu ima krpanja jer kod nas je sve jednostavno preskupo. Hrana je preskupa, rezije da ne govorim.

Zalosna drzava, koliko god da imas, malo je. Jedino da ti je plata 10.000.
JohnnyS

#70 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by JohnnyS »

Dobrinja80 wrote:
ins wrote:Do 1500 KM si nategnut na kraju svakog mjeseca
Kada predjes 1800 KM shvatis da je zivot nekako laksi, pocnes planirati
Kada predjes 2000 KM ne razmisljas o troskovima hrane, pocnes castiti raju kojim picem bez razmisljanja o tome, neki normalni auto registrujes i odrzavas bez problema
Kada predjes 2500 zivis sa lakocom.
Preko 3000 je sve ozbiljna cifra
A sa 5000 zivis kvalitetnije nego 90% zapadne Evrope.

Sto se troskova cetveroclane porodice tice, sa preko 4000 KM u kuci se zivi lijepim zivotom, a sa preko 5000 priustis i more i skijanje i jos jedno putovanje godisnje.

A pitanje za vecinu: pa rade li vama zene uopste?
Dobro napisano, samo koliko radnika ili neradnika u BiH ima platu 5000 ?
Pa ne mora jedan imati 5000, može i dvoje po 2 i po ili ona 3, on 2 (ovo malo da budemo moderni pa da žena ima više :D )
starii

#71 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by starii »

cetveroclana porodica knap sa 1500KM i to da ima vec stan i da ne izlazi previse...u principu 2000KM bi bilo dovoljno...
Fortitudist

#72 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Fortitudist »

Kad pričate o velikim platama za bh uslove, kakve su plate ovdje?
http://www.klix.ba/biznis/privreda/omar ... /140411146

Ima li ovaj direktor bar 3000 maraka platu s obzirom da je u pitanju jedna od najjačih kompanija na svijetu.

A sad povratak u realnost. Ja bih rekao da je prosjek plata oko 600-650 KM. Budzet malo vuce prosjek ka gore, a realno to bi bilo 600-650.
S4mpion

#73 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by S4mpion »

S kojim ciframa se vi razbacujete, čovječe, pomislim da smo u Švicarskoj. 2500KM skromno!?

Sad, dok sam sam, je OK 800-900KM, kasnije, zavisno od posla i odgovornosti koju nosi, može 2000KM bit taman, a može i 4000KM bit malo.
todd_smith

#74 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by todd_smith »

4-5k

za pocetnu moze 2,5k
razonoda

#75 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by razonoda »

Penzionerka-sama, 2-an stan , izadje na kafu dnevno - 600 km, kaze bude pa taman.
Post Reply