Po toj tvojoj logici, ako se smije nazvati logikom, ti onda nemas pameti..ne zato sto mi se ne svidja tvoj komentar, bas naprotiv, sam si to potvrdio svojim rijecima u komentaru da sve ono cega nema u materiji je fikcija, pa tako i tvoja pametNikolai Stavrogin wrote:Čuo,rekla kazala ,to su upravo stavovi na osnovu kojih opstaju mišljenja o duhu i o svim apstraktnim pojmovima,apstrakno se ne može dokazati, samim tim ono za mene kao neki vid otjelovljen u materiji i ne postoji,a ono čega nema u materiji je fikcija odnosno izmišljotina ljudskog mozga u potrebi za samoodržanjem, bježanjem ispod provalije koja je u samom njemu a ta provalija je spoznaja da je sve jedno veliko ništa. Tu je kraj svake rasprave o duhu bogu i svim apstrakcijama, neću dalje ništa pisati tebi najljepši pozdrav bez trunke ironije.HadiRa wrote:Nikolai Stavrogin wrote:Preformuliši naslov u "Zašto smo stvorili boga da ga obožavamo".Dostojevski je to fino rekao u romanu "Braća Karamazovi" u poglavlju o Velikom Inkvizitoru da nema većeg tereta za čovjeka od slobode savjesti i slobodne volje , taj teret mora zbaciti sa sebe nalazeći sebi nešto veliko pred čime će se pokloniti a šta će biti veće od nekog imaginarnog lika ,klovna na čelu parade zvane život tj.Boga.Samo izađite iz svojih strahova i svojih skrupula pogledajte svijet kakav jeste, život kakav jeste, vas kakvi jeste ,mali nevažni kao atom u vašem tijelu, u prostoru zvanom Svemir.Ne bi bilo toliko ni čudno da bog postoji koliko je čudno da ga je u svojoj glavi izmislio čovjek koji je tako prost a daje sebi za pravo tu počast vječnog života i vječnog uživanja u raju jer je bio dobar na zemlji,vjerovao, i nije nikom zla činio.Smiješno je to sve o čemu raspravljate ,napadajte me koliko god hoćete,iako bi bilo pametnije da ignorišete ovo kao pravi muslimani jer bog vam je naredio da ne raspravljate sa nevjernicima.Lijep pozdrav svim ljudima zdravog razuma.
Nikolai Stavrogin, s duznim postovanjem i respektom tvoga vlastita misljenja, pozeljeh da te upitam ovdje, jesi li ti ikada cuo da Duh moze postojati i opstojati u necemu sto je mrtvo, tj. nezivo ?
i druga stvar koju bih te upitala, je, znas li ti da je nemoc, zapravo ono sto covjeka pokrece.. a nikako snaga ili moc ?
lijep pozdrav
Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
- @ngel
#51 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
-
Nikolai Stavrogin
#52 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Mozak=centar za razmišljanje , iz kojeg proističe svo naše poimanje svijeta koji nas okružuje tj.razum, ili pojam izveden iz materijalnog,ili funkcija tog istog materijalnog tj.mozga.Vrijeđati moju "logiku" i govoriti mi da sam glup da nemam pameti od neke osobe koja ima nick "Angel" i naziva se logičnom je smiješno zar ne .Po toj tvojoj logici, ako se smije nazvati logikom, ti onda nemas pameti..ne zato sto mi se ne svidja tvoj komentar, bas naprotiv, sam si to potvrdio svojim rijecima u komentaru da sve ono cega nema u materiji je fikcija, pa tako i tvoja pamet
- NIN
#53 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
@ngel wrote:Po toj tvojoj logici, ako se smije nazvati logikom, ti onda nemas pameti..ne zato sto mi se ne svidja tvoj komentar, bas naprotiv, sam si to potvrdio svojim rijecima u komentaru da sve ono cega nema u materiji je fikcija, pa tako i tvoja pamet
...kao sto po mnogim hadisima i ajetima, ako cemo pravo i po toj tvojoj logici, nepostojimo!
Ne rugaj se lavljim kandzama i vucjim celjustima u kavezu jer mozes i sam biti zatvoren sa istim!
- HadiRa
#54 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Nikolai, meni je jako zao da ti ovo moram reci, ali ovo ti je paradoksNikolai Stavrogin wrote:]Mozak=centar za razmišljanje , iz kojeg proističe svo naše poimanje svijeta koji nas okružuje tj.razum, ili pojam izveden iz materijalnog,ili funkcija tog istog materijalnog tj.mozga.
jer, mozak je mrtav, bez Duha
to je ono sto sam ti zadnji puta pisala. nema bez Duha ni misli niti mozga ..
- NIN
#55 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Paradoks je reci da nema duha bez mozga!HadiRa wrote:Nikolai, meni je jako zao da ti ovo moram reci, ali ovo ti je paradoksNikolai Stavrogin wrote:]Mozak=centar za razmišljanje , iz kojeg proističe svo naše poimanje svijeta koji nas okružuje tj.razum, ili pojam izveden iz materijalnog,ili funkcija tog istog materijalnog tj.mozga.
Vidim nadmenost bez pokrica koja bi vazila sta je i kako je bez osnova, bez baznog znanja! Naravno, pogresno nauceno u mektebu, u startu, bez imalo promisljanja, bez imalo edukacije! Nauka je sekundarna, tacnije, naucni pristup i metod, dok je nauk primaran, kao i mitologija koja je pozeljna, bogom dana, jah! Uzivanje u neznanju je lazni luksuz, iluzija, uzivanje u deluziji, ... misliti da si upravu iako si daleko od istine - opasno je po covjeka!
- HadiRa
#56 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
NIN wrote:Paradoks je reci da nema duha bez mozga!HadiRa wrote:Nikolai, meni je jako zao da ti ovo moram reci, ali ovo ti je paradoksNikolai Stavrogin wrote:]Mozak=centar za razmišljanje , iz kojeg proističe svo naše poimanje svijeta koji nas okružuje tj.razum, ili pojam izveden iz materijalnog,ili funkcija tog istog materijalnog tj.mozga.
Vidim nadmenost bez pokrica koja bi vazila sta je i kako je bez osnova, bez baznog znanja! Naravno, pogresno nauceno u mektebu, u startu, bez imalo promisljanja, bez imalo edukacije! Nauka je sekundarna, tacnije, naucni pristup i metod, dok je nauk primaran, kao i mitologija koja je pozeljna, bogom dana, jah! Uzivanje u neznanju je lazni luksuz, iluzija, uzivanje u deluziji, ... misliti da si upravu iako si daleko od istine - opasno je po covjeka!
uz duzno postovanje @NIN, ja nisam rekla "da nema duha bez mozga! " nego sam rekla "nema bez Duha ni misli niti mozga"
dakle toliko o tome.
a da li sam ja neko ko je bez baznog znanja, e to je nesto sto stoji zapisano medju zvijezdama.. hocu reci, znanje se ne stice samo u klupama na uniju ili u mektebu, no nije ovdje tema moja kvalifikacija niti bih ikada o tome pricala
nego ja zaista neznam, iz tvog posta, u cemu to nisam u pravu i gdje pogrijesih ?
znamo da su i filozofija i nauka dosle do istog zakljucka u traganju o istini i Jednoci.
forumas Nikolai tvrdi da ne postoji Duh, jer on vjeruje samo u dokazivo i materijalno. .. ja jednostavno nisma sigurna da trebam ovdje napisati disertaciju o kvantnoj fizici i subatomima, da bih nekome dokazala da Bog ne treba da se gleda kao zasebna pojava koju mi eto moramo postovati i iz straha i jednoumlja joj se obracati i udovoljavati, da bismo valjda zaradili Dzennet.
mislim, takva osoba, tj. pojava tad nije vise Bog.. i sve u tom smislu bilo bi bogohuljenje... jer mi koji smo stvoreni, jesmo jedno sa Stvoriteljem, upravo kroz Duh.
i na kraju NIN, ja nisam ni najmanje nadmena, cak sam vrlo skroman insan. .. i to me skoro pa vrijedja, kad mi kazes da sam nadmena.
lijep pozdrav i laku noc
- HadiRa
#57 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
i samo jos kratko: de neka neko, bilo ko, dokaze misao..
i neka kaze sta je neurofizika uspjela na tom polju ?
odkuda dolazi i kuda odlazi misao ? i koja joj je sveza sa Duhom ?
i neka kaze sta je neurofizika uspjela na tom polju ?
odkuda dolazi i kuda odlazi misao ? i koja joj je sveza sa Duhom ?
-
mouton noir
#58 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Niko meni ne odgovori sta sa jadnim Japancima?? Valjda oni Allahu nisu bitni...mouton noir wrote:Imam ja jedno vrlo prosto pitanje. Mozda je malo offtopic, ali zahvalio bih se ovim slijepim vjernicima na kratkom i direktnom odgovoru.
Da li Allah voli, osjeca milost, brine itd. za Japance, americke indijance i mnoge druge narode koji nikad nisu dobili tzv. pravu rijec , pravu objavu, tj Kuran. dali su oni manje vazni? Oni su nebitini? Zasto nikad prava rijec nije dosla do jadnih Japanaca? Dali i od njih ocekuje da ga obozavaju?
- @ngel
#59 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
O cemu ti NIN, moze li neki ajet ili hadis koji govori o nasem nepostojanju? Ili je bitno napisati bilo sta, usput spomenuti ajete i hadise u pokusaju omalovazavanja istih, samo da bi se nesto reklo, iako to nesto nema veze ni s cimNIN wrote:@ngel wrote:Po toj tvojoj logici, ako se smije nazvati logikom, ti onda nemas pameti..ne zato sto mi se ne svidja tvoj komentar, bas naprotiv, sam si to potvrdio svojim rijecima u komentaru da sve ono cega nema u materiji je fikcija, pa tako i tvoja pamet![]()
...kao sto po mnogim hadisima i ajetima, ako cemo pravo i po toj tvojoj logici, nepostojimo!
Ne rugaj se lavljim kandzama i vucjim celjustima u kavezu jer mozes i sam biti zatvoren sa istim!
NIN wrote: ... misliti da si upravu iako si daleko od istine - opasno je po covjeka!
- @ngel
#60 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Sto bas s Japancima, njima je Kur'an itekako dostupan, ne vidim kako su to oni Allahu manje bitnimouton noir wrote:Niko meni ne odgovori sta sa jadnim Japancima?? Valjda oni Allahu nisu bitni...mouton noir wrote:Imam ja jedno vrlo prosto pitanje. Mozda je malo offtopic, ali zahvalio bih se ovim slijepim vjernicima na kratkom i direktnom odgovoru.
Da li Allah voli, osjeca milost, brine itd. za Japance, americke indijance i mnoge druge narode koji nikad nisu dobili tzv. pravu rijec , pravu objavu, tj Kuran. dali su oni manje vazni? Oni su nebitini? Zasto nikad prava rijec nije dosla do jadnih Japanaca? Dali i od njih ocekuje da ga obozavaju?
A za one do kojih nije stigla Knjiga Allah kaze: "Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: "A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali" (El-Isra,15.)
-
mouton noir
#61 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Japanci su samo jedan primjer od mnogih koji su zivjeli i zive na zemlji.... dostupan im je danas, a sta je sa onima koji su zivjeli tamo hiljadama godina i umrli ne znajuci za Kuran? Znaci oni samo trebaju biti pokorni na sudnjem danu i odose u dzenet, blago njima@ngel wrote:Sto bas s Japancima, njima je Kur'an itekako dostupan, ne vidim kako su to oni Allahu manje bitnimouton noir wrote:Niko meni ne odgovori sta sa jadnim Japancima?? Valjda oni Allahu nisu bitni...mouton noir wrote:Imam ja jedno vrlo prosto pitanje. Mozda je malo offtopic, ali zahvalio bih se ovim slijepim vjernicima na kratkom i direktnom odgovoru.
A za one do kojih nije stigla Knjiga Allah kaze: "Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: "A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali" (El-Isra,15.)
- @ngel
#62 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Prvi Allahov poslanik na Zemlji bio je Adem a.s., ujedno i prvi covjek na Zemlji, poslije njega su poslati mnogi poslanici kako bi ljude vratili na pravi put i vjerovanju u jednog Boga, poslani su mnogim narodima, a posljednji od njih je Poslanik Muhammed a.s. koji je poslat svim narodima, tako da ne mozes reci da je vecina onih koji nisu znali i do kojih objava nije dosla, vecina je onih koji su znali, Kur'an je samo zadnja objava, prije Kur'ana su postojale mnoge Allahove knjige i Allahovi poslanici, a za mali broj onih do kojih nikakva objava nije dosla Allah ce ih tretirati po pomenutom ajetumouton noir wrote:Japanci su samo jedan primjer od mnogih koji su zivjeli i zive na zemlji.... dostupan im je danas, a sta je sa onima koji su zivjeli tamo hiljadama godina i umrli ne znajuci za Kuran? Znaci oni samo trebaju biti pokorni na sudnjem danu i odose u dzenet, blago njima@ngel wrote:Sto bas s Japancima, njima je Kur'an itekako dostupan, ne vidim kako su to oni Allahu manje bitnimouton noir wrote: Niko meni ne odgovori sta sa jadnim Japancima?? Valjda oni Allahu nisu bitni...
A za one do kojih nije stigla Knjiga Allah kaze: "Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: "A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali" (El-Isra,15.)![]()
I ovaj zadnji citat, znaci oni nece biti kaznjeni jer poslanika nisu upoznali, kao i mnogi drugi narodi u svijetu (zapravo vecina!) nije bas to fer od alaha da samo jednima dadne objavu dok ostali zive na ovom svjetu izgleda uzalud?? Zasto je onda japance postavio na ovaj svijet uopste??? ako ce samo na sudnjem danu trebati biti pokorni a danas mogu raditi sta hoce
![]()
-
mouton noir
#63 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
@ngel wrote:Prvi Allahov poslanik na Zemlji bio je Adem a.s., ujedno i prvi covjek na Zemlji, poslije njega su poslati mnogi poslanici kako bi ljude vratili na pravi put i vjerovanju u jednog Boga, poslani su mnogim narodima, a posljednji od njih je Poslanik Muhammed a.s. koji je poslat svim narodima, tako da ne mozes reci da je vecina onih koji nisu znali i do kojih objava nije dosla, vecina je onih koji su znali, Kur'an je samo zadnja objava, prije Kur'ana su postojale mnoge Allahove knjige i Allahovi poslanici, a za mali broj onih do kojih nikakva objava nije dosla Allah ce ih tretirati po pomenutom ajetumouton noir wrote:Japanci su samo jedan primjer od mnogih koji su zivjeli i zive na zemlji.... dostupan im je danas, a sta je sa onima koji su zivjeli tamo hiljadama godina i umrli ne znajuci za Kuran? Znaci oni samo trebaju biti pokorni na sudnjem danu i odose u dzenet, blago njima@ngel wrote: Sto bas s Japancima, njima je Kur'an itekako dostupan, ne vidim kako su to oni Allahu manje bitni
A za one do kojih nije stigla Knjiga Allah kaze: "Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: "A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali" (El-Isra,15.)![]()
I ovaj zadnji citat, znaci oni nece biti kaznjeni jer poslanika nisu upoznali, kao i mnogi drugi narodi u svijetu (zapravo vecina!) nije bas to fer od alaha da samo jednima dadne objavu dok ostali zive na ovom svjetu izgleda uzalud?? Zasto je onda japance postavio na ovaj svijet uopste??? ako ce samo na sudnjem danu trebati biti pokorni a danas mogu raditi sta hoce
![]()
Hvala na potpuno supljem i neadekvatnom odgovoru.
- @ngel
#64 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Odgovor je potpuno adekvatan, to sto si ti razocaran jer si ocekivao da odgovor ne postoji i sto i dalje zelis da vjerujes da ne postoji, pored jasnih cinjenica i dokaza, to je tvoj problemmouton noir wrote:@ngel wrote:Prvi Allahov poslanik na Zemlji bio je Adem a.s., ujedno i prvi covjek na Zemlji, poslije njega su poslati mnogi poslanici kako bi ljude vratili na pravi put i vjerovanju u jednog Boga, poslani su mnogim narodima, a posljednji od njih je Poslanik Muhammed a.s. koji je poslat svim narodima, tako da ne mozes reci da je vecina onih koji nisu znali i do kojih objava nije dosla, vecina je onih koji su znali, Kur'an je samo zadnja objava, prije Kur'ana su postojale mnoge Allahove knjige i Allahovi poslanici, a za mali broj onih do kojih nikakva objava nije dosla Allah ce ih tretirati po pomenutom ajetumouton noir wrote:
Japanci su samo jedan primjer od mnogih koji su zivjeli i zive na zemlji.... dostupan im je danas, a sta je sa onima koji su zivjeli tamo hiljadama godina i umrli ne znajuci za Kuran? Znaci oni samo trebaju biti pokorni na sudnjem danu i odose u dzenet, blago njima![]()
![]()
- animals
#65 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Dokle je god stigao mac pokrstavanja, dotle su se vjere i sirile..
e sad sto Alah nije mogao dalje od Beca, ili Spanije..
a do Japana nije ni pokusao, jer mu bilo daleko, to je sad tehnicko pitanje..
-
mouton noir
#66 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
@ngel wrote:Odgovor je potpuno adekvatan, to sto si ti razocaran jer si ocekivao da odgovor ne postoji i sto i dalje zelis da vjerujes da ne postoji, pored jasnih cinjenica i dokaza, to je tvoj problemmouton noir wrote:@ngel wrote:
Prvi Allahov poslanik na Zemlji bio je Adem a.s., ujedno i prvi covjek na Zemlji, poslije njega su poslati mnogi poslanici kako bi ljude vratili na pravi put i vjerovanju u jednog Boga, poslani su mnogim narodima, a posljednji od njih je Poslanik Muhammed a.s. koji je poslat svim narodima, tako da ne mozes reci da je vecina onih koji nisu znali i do kojih objava nije dosla, vecina je onih koji su znali, Kur'an je samo zadnja objava, prije Kur'ana su postojale mnoge Allahove knjige i Allahovi poslanici, a za mali broj onih do kojih nikakva objava nije dosla Allah ce ih tretirati po pomenutom ajetu
-
mouton noir
#67 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
To je moje pitanje, zasto zapostavi Japance?? Siguran sam da je svemocni Alah mogao naci nacina da i jadni ljudi na dalekom otoku prime "pravu" objavu i zapute se pravim putem. Ovako nista, ljudi postojali izgleda uzalud...animals wrote:Dokle je god stigao mac pokrstavanja, dotle su se vjere i sirile..
- animals
#68 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Izgleda da se plasio vode..nikad nije ni u Australiji bio, pa ni Ameriku nije otkrio..mouton noir wrote:To je moje pitanje, zasto zapostavi Japance?? Siguran sam da je svemocni Alah mogao naci nacina da i jadni ljudi na dalekom otoku prime "pravu" objavu i zapute se pravim putem. Ovako nista, ljudi postojali izgleda uzalud...animals wrote:Dokle je god stigao mac pokrstavanja, dotle su se vjere i sirile..
pa Novi Zeland..samo gdje je mogao suvi cizama
- Plavo-bijeli
#69 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Zanimljivo je kako ljudi očekuju da shvate i dobiju jasne odgovore, u jednoj rečenici, na neka pitanja koje ni jedan čovjek na ovom malom planetu ne može razumjeti, jer su ljudi ograničeni svojim intelektom, a pri tome ne može da razumi kako da riješi ni neke najjednostavnije matematičke zadatke/probleme. Pa ni najpametniji ljudi na svijetu ne mogu da riješe neke teže probleme: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_un ... athematics , kako onda da očekujete da običan čovjek može znati sve o Svevišnjem i kako očekujete da možemo znati zašto je On uradio nešto?! Krenite čitati Knjigu, bit će vam sve mnogo jasnije. Neka pitanja su toliko djetinjasta i uspoređujem ih sa onim "famoznim", može li Gospodar stvoriti kamen koji je toliko težak da ga ni On sam ne može podići
estagfirullah.
Uostalom svi ćemo kad, tad umrijeti, pa ćemo vidjeti, ili nećemo, šta nas "gore" čeka, a siguran sam da će jedni umirati u strahu, a drugi sretni. Zavisno od toga šta su radili i šta nisu.
Uostalom svi ćemo kad, tad umrijeti, pa ćemo vidjeti, ili nećemo, šta nas "gore" čeka, a siguran sam da će jedni umirati u strahu, a drugi sretni. Zavisno od toga šta su radili i šta nisu.
-
mouton noir
#70 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ovo je klasicni odgovor vjernika kad udare u zid. Samo govori o nivou njihove svjiesti i intelekta... navodno na neka pitanja ne teba znati dogovore, ma koliko jednostavna i logicna bila.Plavo-bijeli wrote:Zanimljivo je kako ljudi očekuju da shvate i dobiju jasne odgovore, u jednoj rečenici, na neka pitanja koje ni jedan čovjek na ovom malom planetu ne može razumjeti, jer su ljudi ograničeni svojim intelektom, a pri tome ne može da razumi kako da riješi ni neke najjednostavnije matematičke zadatke/probleme. Pa ni najpametniji ljudi na svijetu ne mogu da riješe neke teže probleme: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_un ... athematics , kako onda da očekujete da običan čovjek može znati sve o Svevišnjem i kako očekujete da možemo znati zašto je On uradio nešto?! Krenite čitati Knjigu, bit će vam sve mnogo jasnije. Neka pitanja su toliko djetinjasta i uspoređujem ih sa onim "famoznim", može li Gospodar stvoriti kamen koji je toliko težak da ga ni On sam ne može podićiestagfirullah.
Procitao sam Kuran, da budem iskren ne citav jer sam na pola puta shvatio (nakon price o robovima kao clanovima drustva, zenama koje vrijede pola muskarca i koje je ok udariti kada su neposlusne i ubijanju nevjernika) da trosim svoje vrijeme... Jedini dojam koji je ostavila ta knjiga na mene je sok. Sok da danas, u 21 vijeku sa svim mogucim informacijama dostupnim jednim klikom, ljudi jos uvije vjeruju u ovu zastarjelu pricu.
Toliko od mene, jer kad pocnem dobijati ovakve odgovore od vjernika na vrlo jednostavna i logicna pitanja, (tipa nemozes ti to shvatit, to je Allah...) napustam raspravu jer postaje uzaludna, vidim sa kakvim mozgom imam posla...
Lijep pozdrav svima, pamtnim i ne toliko pametnim
- Plavo-bijeli
#71 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Dobro, eto izvini... mora da si ti jedan veliki intelektualac, pravo inteligentan, pa mi nismo na istom nivou kao ti... Samo ne znam šta radiš ovdje na forumu, drži neka predavanja, idi na debate protiv ostalih vjernika i slično. Baš me čudi što gubiš vrijeme na jednom običnom forumu, intelektualac.
Bog zna šta si ti čitao, jer vidim da veze nemaš o Quranu.
Bog zna šta si ti čitao, jer vidim da veze nemaš o Quranu.
- @ngel
#72 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Naravno da neke stvari nas mozak ne moze shvatiti jer je ogranicen, a dokazi za to su mnogobrojni, kao na primjer da ne mozemo shvatiti pojam vjecnosti i beskonacnost, jer sve sto nije ograniceno prostorom i vremenom ne mozemo pojmiti i samo dolazimo u kontradiktornost sa samim sobommouton noir wrote:Ovo je klasicni odgovor vjernika kad udare u zid. Samo govori o nivou njihove svjiesti i intelekta... navodno na neka pitanja ne teba znati dogovore, ma koliko jednostavna i logicna bila.Plavo-bijeli wrote:Zanimljivo je kako ljudi očekuju da shvate i dobiju jasne odgovore, u jednoj rečenici, na neka pitanja koje ni jedan čovjek na ovom malom planetu ne može razumjeti, jer su ljudi ograničeni svojim intelektom, a pri tome ne može da razumi kako da riješi ni neke najjednostavnije matematičke zadatke/probleme. Pa ni najpametniji ljudi na svijetu ne mogu da riješe neke teže probleme: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_un ... athematics , kako onda da očekujete da običan čovjek može znati sve o Svevišnjem i kako očekujete da možemo znati zašto je On uradio nešto?! Krenite čitati Knjigu, bit će vam sve mnogo jasnije. Neka pitanja su toliko djetinjasta i uspoređujem ih sa onim "famoznim", može li Gospodar stvoriti kamen koji je toliko težak da ga ni On sam ne može podićiestagfirullah.
Procitao sam Kuran, da budem iskren ne citav jer sam na pola puta shvatio (nakon price o robovima kao clanovima drustva, zenama koje vrijede pola muskarca i koje je ok udariti kada su neposlusne i ubijanju nevjernika) da trosim svoje vrijeme... Jedini dojam koji je ostavila ta knjiga na mene je sok. Sok da danas, u 21 vijeku sa svim mogucim informacijama dostupnim jednim klikom, ljudi jos uvije vjeruju u ovu zastarjelu pricu.
Toliko od mene, jer kad pocnem dobijati ovakve odgovore od vjernika na vrlo jednostavna i logicna pitanja, (tipa nemozes ti to shvatit, to je Allah...) napustam raspravu jer postaje uzaludna, vidim sa kakvim mozgom imam posla...
Nisi ti procitao nista jer da jesi ne bi pricao ovakve nebuloze, ili si mozda i procitao ali si toliko neupucen u ostale aspekte zivota i svijeta oko sebe, pa sve posmatras van realnog vremena i realnog okruzenja, stvari procitane vadis iz konteksta i td., ili je jednostavno tvoj mozak ogranicen vise nego sto je to uobicajeno, neki to zovu debilizam, imbecilnost, idiotizam ili kretenizam...zavisno od nivoa mentalne degradacije
Moje pitanje je u okviru Islama pa i odgovor ocekujem u okviru Islama, ne ocekujem da mi neko objasni bilo sta u jednoj recenici, zelim samo da vidim razlicita razmisljanja i shvatanja, pa mozda i ja usmjerim svoje razmisljanje u tom pravcu
-
mouton noir
#73 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
ti poredis pitanja vjecnosti i beskonacnosti sa pitanjem zasto objava nikad nije dosla do Japanaca??? halooo??? ma daj....@ngel wrote:Naravno da neke stvari nas mozak ne moze shvatiti jer je ogranicen, a dokazi za to su mnogobrojni, kao na primjer da ne mozemo shvatiti pojam vjecnosti i beskonacnost, jer sve sto nije ograniceno prostorom i vremenom ne mozemo pojmiti i samo dolazimo u kontradiktornost sa samim sobommouton noir wrote:Ovo je klasicni odgovor vjernika kad udare u zid. Samo govori o nivou njihove svjiesti i intelekta... navodno na neka pitanja ne teba znati dogovore, ma koliko jednostavna i logicna bila.
Nisi ti procitao nista jer da jesi ne bi pricao ovakve nebuloze, ili si mozda i procitao ali si toliko neupucen u ostale aspekte zivota i svijeta oko sebe, pa sve posmatras van realnog vremena i realnog okruzenja, stvari procitane vadis iz konteksta i td., ili je jednostavno tvoj mozak ogranicen vise nego sto je to uobicajeno, neki to zovu debilizam, imbecilnost, idiotizam ili kretenizam...zavisno od nivoa mentalne degradacije
Moje pitanje je u okviru Islama pa i odgovor ocekujem u okviru Islama, ne ocekujem da mi neko objasni bilo sta u jednoj recenici, zelim samo da vidim razlicita razmisljanja i shvatanja, pa mozda i ja usmjerim svoje razmisljanje u tom pravcu
Evo citata iz Kurana:
An-Nisa - Zene
34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
Znaci udarati zene kad su neposlusne je ok???
Al Baqara - Krava
178.O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati.* To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.
221. Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.
Jeli vi opravdavate robovlasnistvo?? I takoder vjerujete da je muskarac vrijedniji od zene??
190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.
Ubijaje nevjernika je opravdano??
Al Imran - |Imranova porodica
152. Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a On vam je...
An-Nisa
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,
Mogu jos navest stotinjak groznih citata, koji se za civiliziranog covjeka u 21 stoljecu, u najmanju ruku sokantni...
- animals
#74 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Veliko je pitanje, ko nas je stvorio i zasto smo tu..
vecina ljudi vjeruje da su to Bogovi..
samo se ti Bogovi razlikuju od podneblja do podneblja..
i jedina istina je da svako hoce da nas ubijedi da je to upravo taj njihov Bog, nas stvorio..
samo zato sto oni u to vjeruju..i samo je covjek ohol, i jedini on se usudjuje da tvrdi, da je u pravu..
vecina ljudi vjeruje da su to Bogovi..
samo se ti Bogovi razlikuju od podneblja do podneblja..
i jedina istina je da svako hoce da nas ubijedi da je to upravo taj njihov Bog, nas stvorio..
samo zato sto oni u to vjeruju..i samo je covjek ohol, i jedini on se usudjuje da tvrdi, da je u pravu..
- @ngel
#75 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ja cu ukratko odgovoriti, a ti ako te toliko zanima otvori posebnu temu, kao sto si na pocetku rekao ovo je off topicmouton noir wrote:
Evo citata iz Kurana:
An-Nisa - Zene
34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
Znaci udarati zene kad su neposlusne je ok???
Al Baqara - Krava
178.O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati.* To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.
221. Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.
Jeli vi opravdavate robovlasnistvo?? I takoder vjerujete da je muskarac vrijedniji od zene??
190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.
Ubijaje nevjernika je opravdano??
Al Imran - |Imranova porodica
152. Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a On vam je...
An-Nisa
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,
Mogu jos navest stotinjak groznih citata, koji se za civiliziranog covjeka u 21 stoljecu, u najmanju ruku sokantni...
Fiziologija kao i psiha zene i muskarca nisu jednaki, to je vise nego ocito a i naucno dokazano, Allah nas je stvorio razlicite, pa ako govoris o tome da zena vrijedi pola muskarca to je u odredjenim segmentima vezanim za njenu psihu jer njene emocije su cesto iznad realnog sagledavanja stvarii dogadjaja, tako da tu nema nista neobicno u Allahovom govoru
Sto se tice ubijanja nevjernika, uglavnom se sve svodi na samoodbranu, a sto se tice odmazde dozvoljena je ali Allah preporucuje da je bolje da se to ne radi...procitaj fino te ajete sto si naveo mozes i sam zakljuciti bez da ti neko objasnjava jer je vrlo jednostavno, haman pa nacrtano, opet pomisljam da imas neki mentalnu degradaciju