Javna rasprava, akcenat na javnoj.Hafis wrote:Šta ono bi jučer?
Kvalitetniju bi javnu raspravu obavio kućni savjet u Ulici fra Didaka Buntića br. 7.
k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
- Drvosjeca iz Dejcica
#51 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
- Ricken
#52 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
BiH je priznata 1992 u potojećim grnicma, a ne AVNOJ-evskim, jer je nakon AVNOJ ta administrativna granica najviše pomjerna sa Hrvatskom, i nešto manje sa Crom Gorom. Drugim riječima pravno nemamo nikakve šanse, pa ni osnova, i samo gubimo vrijeme i remetimo odnose sa Crnom Gorom.
-
Nomo
#53 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
jakih mi odnosa i jake mi drzave . mogli bi oni da plate ratnu odstetu za pocetak . takodje cg se mora ozbiljno pozabaviti i aktualizirati najmanje dva slucaja iz nedavne proslosti koje je gurnula pod tepih i pravi se da se nista nije desilo . jedan je izvlacenje nevinih ljudi iz voza ( strpci ) koji su okrutno ubijeni a drugi je lov u herceg novom na izbjeglice iz bih . ljudi pobjegli iz istocne bosne od karadjiceve kame a crnogorska policija ih lovila po gradu kao divlje zvijeri i vracala na egzekuciju nazad u cetnicke ruke . sramota do neba . i to neki ljudi ....psssssssssssRicken wrote:BiH je priznata 1992 u potojećim grnicma, a ne AVNOJ-evskim, jer je nakon AVNOJ ta administrativna granica najviše pomjerna sa Hrvatskom, i nešto manje sa Crom Gorom. Drugim riječima pravno nemamo nikakve šanse, pa ni osnova, i samo gubimo vrijeme i remetimo odnose sa Crnom Gorom.
- Ricken
#54 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
I kakve to ima veze sa sporom oko granice? Mogli bi, ali neće, kao što neće vratiti ni Sutorinu, a BiH nema skoro nikakve izgleda da na arbitraži ili sudu dobije ništa više od revizije granica. Zaključak Badinterove komisije je vrlo jasan, da se postojeće granice zemalja ex Yu mogu mjenjati, samo bilateralnim sporazumima. Samo u NATO savezu BiH ima dugoročno stabilnu budućnost. Preduslov za NATO su bilateralni sporazumi o granicama.Nomo wrote:jakih mi odnosa i jake mi drzave . mogli bi oni da plate ratnu odstetu za pocetak . takodje cg se mora ozbiljno pozabaviti i aktualizirati najmanje dva slucaja iz nedavne proslosti koje je gurnula pod tepih i pravi se da se nista nije desilo . jedan je izvlacenje nevinih ljudi iz voza ( strpci ) koji su okrutno ubijeni a drugi je lov u herceg novom na izbjeglice iz bih . ljudi pobjegli iz istocne bosne od karadjiceve kame a crnogorska policija ih lovila po gradu kao divlje zvijeri i vracala na egzekuciju nazad u cetnicke ruke . sramota do neba . i to neki ljudi ....psssssssssssRicken wrote:BiH je priznata 1992 u potojećim grnicma, a ne AVNOJ-evskim, jer je nakon AVNOJ ta administrativna granica najviše pomjerna sa Hrvatskom, i nešto manje sa Crom Gorom. Drugim riječima pravno nemamo nikakve šanse, pa ni osnova, i samo gubimo vrijeme i remetimo odnose sa Crnom Gorom.
- sinuhe
#55 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Hoce li ko pomoci Sastavcima da udju u sastav BiH ili da im srbijanski postar dijeli postu.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... a-u-srbiji
Ali lakse je o Sutorini, o lukama i kockarnicama.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... a-u-srbiji
Ali lakse je o Sutorini, o lukama i kockarnicama.
- reis1
#56 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Ricken wrote:BiH je priznata 1992 u potojećim grnicma, a ne AVNOJ-evskim, jer je nakon AVNOJ ta administrativna granica najviše pomjerna sa Hrvatskom, i nešto manje sa Crom Gorom. Drugim riječima pravno nemamo nikakve šanse, pa ni osnova, i samo gubimo vrijeme i remetimo odnose sa Crnom Gorom.
CG je protiv-pravno usla na teritorij BiH, na prostoru Sutorine, za vrijeme Juge. Ne postoji sporazum po kojem BiH ustupa taj teritorij CG cesijom, odnosno kojim se utvrdjuje granica izmedju CG i BiH na tom teritoriju.
Badinter nije mogao odrediti nove granice, ili granice po posjedu. Kad bi to tako bilo, onda sve granice bivsih republika bile nistavne, i recimo, Srbija bi mogla po posjedu inzistirati na Banjaluci i sl.
CG moze "uknjiziti" Sutorinu kao svoj suvereni teritorij, samo ako u predstojecem vremenu BiH cesijom prepusti taj teritorij CG, ili drugi nacin je arbitrazom, u kojoj ce na osnovu preskripcije medjunarodni Sud dodijeliti taj teritorij CG.
- Ricken
#57 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Ja nemogu reći da ovo što ti pišeš nije istina, jer jeste. Međutim, treba imati u vidu pravne činjenice, koje jako umanjuju šansu BiH da izađe iz ovog spora kao pobjednik.reis1 wrote:Ricken wrote:BiH je priznata 1992 u potojećim grnicma, a ne AVNOJ-evskim, jer je nakon AVNOJ ta administrativna granica najviše pomjerna sa Hrvatskom, i nešto manje sa Crom Gorom. Drugim riječima pravno nemamo nikakve šanse, pa ni osnova, i samo gubimo vrijeme i remetimo odnose sa Crnom Gorom.
CG je protiv-pravno usla na teritorij BiH, na prostoru Sutorine, za vrijeme Juge. Ne postoji sporazum po kojem BiH ustupa taj teritorij CG cesijom, odnosno kojim se utvrdjuje granica izmedju CG i BiH na tom teritoriju.
Badinter nije mogao odrediti nove granice, ili granice po posjedu. Kad bi to tako bilo, onda sve granice bivsih republika bile nistavne, i recimo, Srbija bi mogla po posjedu inzistirati na Banjaluci i sl.
CG moze "uknjiziti" Sutorinu kao svoj suvereni teritorij, samo ako u predstojecem vremenu BiH cesijom prepusti taj teritorij CG, ili drugi nacin je arbitrazom, u kojoj ce na osnovu preskripcije medjunarodni Sud dodijeliti taj teritorij CG.
Naime, mišljenja Badinterova povjerenstva ključ su sadašnjih granica, jer se mišljenja arbitražnog povjerenstva za bivšu Jugoslaviju ne mogu se mijenjati osim ukoliko o tome ne postoji uzajamni dogovor zainteresiranih strana.
Crna Gora je već jasno kazala da o tome neće pregovarati pa taj mehanizam (arbitraže) nije moguće primijeniti u slučaju spora oko Sutorine. Crna Gora na području Sutorine već 70 godina obnaša vlast i na to nema nikakvih primjedbi te s tom činjenicom valja računati i u eventualnom sudskom sporu koji opet može utjecati i na ukupno stanje u regiji.
I netreba zaboraviti da je BiH već priznala Crnu Goru u postojećim granicama, bez izražavanja bilo kakvih rezervacija do danas.
Ja nisam od onih koji smatra da se ne treba boriti za nešto što je tvoje, ukoliko je korist veća od troška. U ovom slučaju po mojoj procjeni mi bi imali samo i isključivo trošak, a najveći je budućnost zemlje u granicama kakve imamo danas.
Naime i historijski fakt je da 29. augusta 1945 Narodna Vlada BiH, na temelju teritorija koji praktično kontrolira donosi Uredbu o određivanju sjedišta područja narodnih odbora i ustanovljenju mjesnih N.O, izostavljajući Sutorinu i Kruševice što je kasnije bila odrednica razgraničenja Republika BiH i CG unutar Jugoslavije. Može se sve ovo osporavati, ali šanse u nekom međunarondom sporu su jako male.
I da povučemo malu paralelu, puno je lakše bilo dokazati agresiju Srbije na BiH, nego pravo BiH na Sutorinu. Rezultat međunarodnog spora pod tačkkom 1 znamo. Nije teško zaključiti šta bi bilo tek sa tačkom 2.
-
sarlo
#58 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Historijski je fakat da je Sutorina vlasnistvo Bosne (medjunarodni ugovori su iznad nacionalnog prava ili misljenja komisija).Ricken wrote: Ja nisam od onih koji smatra da se ne treba boriti za nešto što je tvoje, ukoliko je korist veća od troška. U ovom slučaju po mojoj procjeni mi bi imali samo i isključivo trošak, a najveći je budućnost zemlje u granicama kakve imamo danas.
Naime i historijski fakt je da 29. augusta 1945 Narodna Vlada BiH, na temelju teritorija koji praktično kontrolira donosi Uredbu o određivanju sjedišta područja narodnih odbora i ustanovljenju mjesnih N.O, izostavljajući Sutorinu i Kruševice što je kasnije bila odrednica razgraničenja Republika BiH i CG unutar Jugoslavije. Može se sve ovo osporavati, ali šanse u nekom međunarondom sporu su jako male.
I da povučemo malu paralelu, puno je lakše bilo dokazati agresiju Srbije na BiH, nego pravo BiH na Sutorinu. Rezultat međunarodnog spora pod tačkkom 1 znamo. Nije teško zaključiti šta bi bilo tek sa tačkom 2.
Badinterova komisija nije u svom misljenju dala kartu sa granicama, niti precizan opis granica.
Ili ce se nasi predstavnici (zastupnici i drzavni cinovnci) boriti za nase, ili nece? Nema tu troska, ili koristi. Postoje samo gubici.
U ratu je mladost davala zivote i krv za kote, kvartove, kuce.. Na temi o Otesu mozes vidjeti da su sanse bile nikakve ali opet su branioci cetiri dana ginuli za to naselje.
To je posao Vijeca ministara, Ministarstva spoljnih poslova i institucija. Sadasnjeg ministra treba uhapsiti jer izdaje nacionalne (drzavne) interese.
I da povucem male paralele:
Sta je za nas Sutorina? Vise nego Krim za Ruse.
Kakva prava ima Slovenija nad Piranskim zaljevom. Nikakva. A ciji je Piranski zaljev? O tome ce odluciti sud.
Kakva prava ima Crna Gora nad Prevlakom? Nikakva. Ali o tome ce odlucivati sud.
- Ricken
#59 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Badinterova komisija je ustrojila principe na bazi Ustava iz 74, a niti jedan od sporova neće biti riješen, dok nekome ne pukne film i nepopusti u aktuelnom političkom trenutku ,jer je princip bilateralni dogovor! Princip je da de facto ima prednost nad de iure. Neznam čemu tražiti međunarodnu arbitražu kada je međunarodni sud već dat kroz Badinterovo mišljenje koje ima snagu presude. Umjesto da dobijemo sporazum o dražvnoj granici i samim tim jednom za uvijek skinemo upitnost BiH i otvorimo put integracijama, mi idemo u daljenje neizvjesnosti radi nečega što možemo dobiti u omjeru od 1%.sarlo wrote:Historijski je fakat da je Sutorina vlasnistvo Bosne (medjunarodni ugovori su iznad nacionalnog prava ili misljenja komisija).Ricken wrote: Ja nisam od onih koji smatra da se ne treba boriti za nešto što je tvoje, ukoliko je korist veća od troška. U ovom slučaju po mojoj procjeni mi bi imali samo i isključivo trošak, a najveći je budućnost zemlje u granicama kakve imamo danas.
Badinterova komisija nije u svom misljenju dala kartu sa granicama, niti precizan opis granica.
Ili ce se nasi predstavnici (zastupnici i drzavni cinovnci) boriti za nase, ili nece? Nema tu troska, ili koristi. Postoje samo gubici.
U ratu je mladost davala zivote i krv za kote, kvartove, kuce.. Na temi o Otesu mozes vidjeti da su sanse bile nikakve ali opet su branioci cetiri dana ginuli za to naselje.
To je posao Vijeca ministara, Ministarstva spoljnih poslova i institucija. Sadasnjeg ministra treba uhapsiti jer izdaje nacionalne (drzavne) interese.
Kakva prava ima Slovenija nad Piranskim zaljevom. Nikakva. A ciji je Piranski zaljev? O tome ce odluciti sud.
Taj eventualni spor oko Sutorine će trajati možda i beskonačno, ugovori o državnim granicama će ostati nepotpisani, a BiH će ostati složena država sa većim izgledima da doživi sudbinu Jugoslavije nego da dobije Sutorinu, a sve zbog 75 km2 turističko možebitnog građevinskog potencijala. A u Neumu smo se satrali gradeći.
Valjda je osnovni princip je da nema gubitka, bez manjka koristi i viška troškova. To je prirodni zakon oko kojeg se vrijedi raspravljati otprilike kao oko Sutorine.
- reis1
#60 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Stvar je u tome, sto to sto ti nazivas postojece granice, nisu definirane, na podrucju Sutorine. Pravno valjano Sutorina se i danas nalazi u BiH, ali naravno CG posjeduje taj teritorij posljednjih 7 dekada. CG ne moze pravno valjano integrirati taj teritorij, ako joj to BiH ne prepusti cesijom, ili ako se BiH i CG ne dogovore da odredjeivanje ciji je to teritorij odredi trece lice, pa se tu CG mora pozivati na preskripciju.Ricken wrote:Ja nemogu reći da ovo što ti pišeš nije istina, jer jeste. Međutim, treba imati u vidu pravne činjenice, koje jako umanjuju šansu BiH da izađe iz ovog spora kao pobjednik.reis1 wrote:Ricken wrote:BiH je priznata 1992 u potojećim grnicma, a ne AVNOJ-evskim, jer je nakon AVNOJ ta administrativna granica najviše pomjerna sa Hrvatskom, i nešto manje sa Crom Gorom. Drugim riječima pravno nemamo nikakve šanse, pa ni osnova, i samo gubimo vrijeme i remetimo odnose sa Crnom Gorom.
Naime, mišljenja Badinterova povjerenstva ključ su sadašnjih granica, jer se mišljenja arbitražnog povjerenstva za bivšu Jugoslaviju ne mogu se mijenjati osim ukoliko o tome ne postoji uzajamni dogovor zainteresiranih strana.
Crna Gora je već jasno kazala da o tome neće pregovarati pa taj mehanizam (arbitraže) nije moguće primijeniti u slučaju spora oko Sutorine. Crna Gora na području Sutorine već 70 godina obnaša vlast i na to nema nikakvih primjedbi te s tom činjenicom valja računati i u eventualnom sudskom sporu koji opet može utjecati i na ukupno stanje u regiji.
I netreba zaboraviti da je BiH već priznala Crnu Goru u postojećim granicama, bez izražavanja bilo kakvih rezervacija do danas.
Ja nisam od onih koji smatra da se ne treba boriti za nešto što je tvoje, ukoliko je korist veća od troška. U ovom slučaju po mojoj procjeni mi bi imali samo i isključivo trošak, a najveći je budućnost zemlje u granicama kakve imamo danas.
Stavise, Badinter je utvrdio da se granice ne mogu mijenjati protivpravnim sredstvima, jednostrano, a u tom kontekstu je CG ta koja protivpravno, jednostrano, obnasa vlast na jos uvijek teritoriju koji je pravno valjano BiH. Na eventualnoj arbitrazi, veoma je tesko steci neki teritorij preskripcijom, i kao sto sam vec pisao, odlaganje arbitraze, uz insistrianje BiH na Sutorini, protokom vremena sve vise otezava mogucnosti za uspjeh CG.
BiH zaista nema nikakvog valjanog razloga za potpisivanje granice sa CG, za zurbu za tim. Po meni, zbog ovog spora oko Sutorine, potpisivanje granice sa CG treba odloziti iza ekvivalentnih sporazuma sa HR i SRB.
Konacno, po pitanju troskova, da su u pitanju neke sume i livade, ja nikada ne bih sporio da se to treba prepustiti CG, jer to za BiH nema nikakvu vrijednost. Medjutim, za BiH kako kontinentalnu zemlju, svaki m morske obale nosi veliku vrijednost. Kad bi postojao i minimum sanse, u to bi se vrijedilo uci, jer u konacnici, jedino sto moze BiH kostati u tome je par miliona za pravni tim, a to je nista na nivou drzave. A po meni, postoji veoma jak pravni osnov u korist BiH.
- reis1
#61 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Badinter nije odredjivao granice.Ricken wrote:Badinterova komisija je ustrojila principe na bazi Ustava iz 74, a niti jedan od sporova neće biti riješen, dok nekome ne pukne film i nepopusti u aktuelnom političkom trenutku ,jer je princip bilateralni dogovor! Princip je da de facto ima prednost nad de iure. Neznam čemu tražiti međunarodnu arbitražu kada je međunarodni sud već dat kroz Badinterovo mišljenje koje ima snagu presude. Umjesto da dobijemo sporazum o dražvnoj granici i samim tim jednom za uvijek skinemo upitnost BiH i otvorimo put integracijama, mi idemo u daljenje neizvjesnosti radi nečega što možemo dobiti u omjeru od 1%.sarlo wrote:Historijski je fakat da je Sutorina vlasnistvo Bosne (medjunarodni ugovori su iznad nacionalnog prava ili misljenja komisija).Ricken wrote: Ja nisam od onih koji smatra da se ne treba boriti za nešto što je tvoje, ukoliko je korist veća od troška. U ovom slučaju po mojoj procjeni mi bi imali samo i isključivo trošak, a najveći je budućnost zemlje u granicama kakve imamo danas.
Taj eventualni spor oko Sutorine će trajati možda i beskonačno, ugovori o državnim granicama će ostati nepotpisani, a BiH će ostati složena država sa većim izgledima da doživi sudbinu Jugoslavije nego da dobije Sutorinu, a sve zbog 75 km2 turističko možebitnog građevinskog potencijala. A u Neumu smo se satrali gradeći.
Valjda je osnovni princip je da nema gubitka, bez manjka koristi i viška troškova. To je prirodni zakon oko kojeg se vrijedi raspravljati otprilike kao oko Sutorine.
Badinter je odredio da ce prethodne administrativne granice postati granice novih drzava, i to je jedino sto je Badinter utvrdio kao pravilo. Tacnije, Badinter je utvrdio princip, koje granice ce se uzeti kao granice novonastalih drzava, a ne granice tih novonastalih drzava.
A te prethodne administrativne granice, na teritoriju Sutorine su u najboljem slucaju po CG, ili najgorem slucaju po BiH, nedefinirane. Pravno-valjano, Sutorina je i danas u BiH, i to ce tako ostat sve dok BiH ne prepusti Sutorinu CG, ili dok arbitrazni Sud kao trece lice ne donese odluku dal je CG preskripcijom stekla Sutorinu.
- cyprus
#62 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Teško mi je to sada naći, može li neko okačiti odluku AVNOJ-a o granicama republika? Hvala.
- Ricken
#63 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
@reis1:
Možda samo različito tumačimo jednake činjenice kojim baratamo i imamo različit stepen prihvatljivosti rizika. Međutim, možemo li se složiti da dobijanje Sutorine de facto, je vrlo ozbiljan zalogaj i za ozbiljne države, što BiH apsolutno nije?
Možda samo različito tumačimo jednake činjenice kojim baratamo i imamo različit stepen prihvatljivosti rizika. Međutim, možemo li se složiti da dobijanje Sutorine de facto, je vrlo ozbiljan zalogaj i za ozbiljne države, što BiH apsolutno nije?
- reis1
#64 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Ne postoji niti jedan po BiH stetni razlog zbog kojeg bi se BiH trebala odreci svog teritorija i prepustiti Sutorinu u korist CG, u pravnom smislu, potpisivanjem sporazuma o granici. Cak naprotiv.Ricken wrote:@reis1:
A dalje ne vidim niti razlog da BiH nesto mora zuriti oko tog pitanja, ne vidim da postoji neka steta niti da to pitanje ostane nerijeseno slijedecih 50 godina, cak je to i pozeljno za BiH.
Ozbiljnost drzave je relativna kategorija, zavisi sto promatras. Ako kompariras ex-Yu republike, danasnje drzave, ili u konacnici BiH i CG, to je manje-vise isti nivo (ne)ozbiljnosti.
-
muzicar_iz_parka
- cyprus
#66 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Evo oglasiše se i Amerikanci... Da li to možda znači i kraj sage o Sutorini?
Nego...
Nego...
cyprus wrote:Teško mi je to sada naći, može li neko okačiti odluku AVNOJ-a o granicama republika? Hvala.
- gay activist
#67 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Nipošto nije kraj nego obrt. Amerika zaprijetila Izetbegoviću da će uskratiti pomoć BiH ako nastavi ovu besmislicu oko Sutorine, a to znači da će sad Bošnjaci odustati iako su govorili da je to sveta vekovna bosanska zemlja, da je odustajanje ravno izdaji, bla bla, međutim sad će Srbi navaliti da se pitanje Sutorine problematizira, jer će tako izazvati uskraćenje pomoći BH.cyprus wrote:Evo oglasiše se i Amerikanci... Da li to možda znači i kraj sage o Sutorini?
Nego...
cyprus wrote:Teško mi je to sada naći, može li neko okačiti odluku AVNOJ-a o granicama republika? Hvala.
- reis1
#68 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Kako sam i rekao, nema u NATO i EU dok se granicni sporovi ne rijese, ni CG ni BiH.
Malo sad svi pusu i lupaju sakom od stol, koriste razne smicalice, izjave, lobiranja - ali u konacnici nista bez suda i arbitraze. To je najbolje rjesenje, kako sudije kazu.
Malo sad svi pusu i lupaju sakom od stol, koriste razne smicalice, izjave, lobiranja - ali u konacnici nista bez suda i arbitraze. To je najbolje rjesenje, kako sudije kazu.
- bvcx
#69 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Da ne trošite vrijeme i porezne pare, biće onako kako Ameri preko EU kaže. Biće kako je i dosad.
- bdzs
#70 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Koja je budala i pomislila da bi amerikanci prepustili kontrolu ulaza u Bokokotorski zaljev rusimabvcx wrote:Da ne trošite vrijeme i porezne pare, biće onako kako Ameri preko EU kaže. Biće kako je i dosad.
-
eifel
#71 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
autor M B
Sarajevo, 4.3.2015. -- Suverenitet Republike Bosne i Hercegovine odnosno samostalnost od SFR Jugoslavije ne proizlazi samo iz odluke Badinterove komisije. Ona je radila kao i svaka pravna komisija, npr. kao neka obična stambena komisija, pa je jednostavno zatražila važeći ¨pravilnik za dodjelu stanova¨, što je u slučaju RBiH bio njen aktualni legalni ustav, kao i ustav SFR Jugoslavije iz 1974. godine. U tim ustavima, republičkom i federalnom, nalazi se pravni osnov za samostalnost RBiH, pa Badinterova komisija o tome nije donosila ¨odluke¨ na osnovu neke svoje ¨političke volje¨ nego je dala ¨preporuke¨ na osnovu pravne snage kojoj se svaka komisija prilagođava - i to ne zbog Bosne nego zbog potrebe da se poštuje pravo što je moguće više radi drugih mogućih sporova.
Tvrdnje da je Badinterova komisija dala suverenitet Republici BiH su ono što ga najlakše može dokrajčiti. Atributi suverenosti iz osnova prava su: neprenosiv, nedjeljiv, nediskutabilan. Badinterova komisija je morala priznati RBiH kad je pročitala aktualni legalni Ustav SFRJ a njeno miješanje u pitanja Republike BiH počinju tek na poziv iz Bosne (da postoji spor), tj. nakon što je Alija Izetbegović veoma mudro otvorio za diskusiju atribute suverenosti RBiH (nedjeljiv, neprenosiv, nediskutabilan), tj. pokrenuo mogućnost da SDS kaže ¨NE!¨ samostalnosti RBiH diskutirajući istu potpuno nepotrebnom inicijativom za glasanje o 'Rezoluciji o nezavisnosti' koju nažalost i danas naivno slave kao Alijino veliko djelo. Naime, dovoljno je samo bilo primijeniti Ustav SFRJ i Ustav RBiH u Skupštini građanske RBiH i ostaviti SDS kao običnu stranku u porazu, a ako treba i u ilegali, ali ne legitimizirati njihovo ¨NE¨ tom nepotrebnom i štetnom 'Rezolucijom o nezavisnosti'.
Na primjer, mogao se jednostavno koristiti isti pravni osnov koga je koristila SR Slovenija, tj. konstatirati da se SFR Jugoslavija raspala i proglasiti samostalnost SR BiH ustavnim glasanjem u Skupštini SRBiH u Sarajevu nakon '14. kongresa' jer je Miloševićeva SR Srbija prekršila Ustav SFRJ. Konkretno, Srbija je prekršila preciznu odredbu iz preambule ustava da ukoliko jedna republika bez suglasnosti drugih republika i autonomnih pokrajina promijeni ustavne nadležnosti republika i autonomnih pokrajina, tad republike i autonomne pokrajine imaju pravo primijeniti odredbu preambule o ¨suverenoj jednakosti republika i autonomnih pokrajina¨, tj. imaju pravo na samoopredjeljenje. Dakle, nema ¨prava naroda¨ u republikama i autonomnim pokrajinama na samoopredjeljenje¨ kako tvrde pristalice retorike generalštaba JNA za agresiju na republike - nego republike i autonomne pokrajine kao države, imaju to pravo. To proizlazi iz činjenice prava na RAZDRUŽENJE na osnovu dobrovoljnog UDRUŽENJA šest republika u AVNOJ-u, 29.11.1943. Dakle, to je 1991. godine bio već decenijima postojeći pravni osnov (S)RBiH kojeg je Badinterova komisija tada samo zatražila da vidi a nije ga stvarala. Diskutirati o ovim stvarima a ne znati da je suverenitet neprenosiv, značilo bi prihvaćati i dejtonski Alijin ¨pritisak svijeta¨ ili ¨vučenje za rukav¨.
Drugo, Badinterova komisija je intervenirala jer je Alija pravnik - a ne neki dobri, merhametli, naivni hodža pitastog lica - svjesno oduzeo Republici BiH drugi atribut suverenosti, nediskutabilan! Naime, glumeći velikog patriotu za javnost, ustvari je stajao iza otvaranja diskusije o potrebi donošenja potpuno nepotrebne, i još gore od toga, veoma štetne, 'Rezolucije o nezavisnosti' u Skupštini RBiH. Time je na državnom nivou dao SDS-u pravo da suprotno građanskom ustavu RBiH, prisvaja ¨suverenitet srpskog naroda¨ (čime se Izetbegovići i danas potvrđuju kao pravoslavci) na štetu suvereniteta države (nacije, buduće članice u Ujedinjenih Nacija), znajući da su Bošnjaci robovi bezvrijednih knjiga i diploma iz ekmečićevskih srboslovenskih katedri (i, naravno, sarajevskih multikulturnih kafana) s pravoslavnom poganskom doktrinom ¨o pravu naroda - a ne pravnih nacija kao skupine građana i ujedno zajednice naroda - na ustav¨. Tako je Izetbegović vještački odjednom stvorio spor; takav da su Srbi u vidu SDS dobili mogućnost da kažu ¨NE!¨ samostalnosti Republike BiH. Vjerovati je da je Izetbegović čak očekivao da će Badinterove preporuke ići u korist velikosrpskog tabora a ne u korist Republike BiH.
I prije epizode s Badinterovom komisijom, Alija Izetbegović je preko svog pouzdanog posrednika, jednog velikog srbofila, Irfana Ajanovića, pokušao zabiti nož u leđa samostalnosti RBiH prijedlogom u Skupštini SFRJ, svoje famozne ¨Asimetrične federacije¨. Također je u cilju ostanka BiH u novoj, trećoj Jugoslaviji (ništa drugo do Srboslaviji), poslao jadni dvojac Muhameda Filipovića i Adila Zulfikarpašića da utanače ¨Istorijski sporazum Muslimana i Srba¨. Za sve vrijeme dok je vršio veleizdaju putem diskutiranja ustavnih atributa suvereniteta (na dražbi), Alija je javnosti glumio ¨lavovskog borca¨ za Bosnu.
Dakle, princip zadnjeg legalnog stanja, pa i pitanje Sutorine, ne ugrožava državu BiH - nego je ugrožava to što je puna onih koji tvrde da pravo nije bitno, da ne postoji i da je volja Republike srpske jedina koju priznaju. A sve to da opravdaju sve Alijine izdaje države, građana i naroda, a i svoju tvrdnju da je ¨politika iznad prava¨, kako to od dolaska na vlast govore Izetbegovići. Oh, da, opravdava se i tako draga im doskočica, ¨politika je kurva¨. Što na to reći? Pa, politika je kurva samo za one koji se u njoj kurvaju; u civiliziranim državama, politika je častan posao. I zato opasnost da Sutorina ugrozi državu Bosnu i Hercegovinu nije objašnjiva pravno, nego na osnovu toga što su na vlasti izdajnici, stari poznati muslimani Srbi, bilo u SDA, bilo u DF, bilo u SBB ili SDP; sasvim svejedno, sve patrioti Republike srpske do neba! Mogu se prepoznati po skoro perfektnom insistiranju na suverenitetu, a i veoma omiljenom im ¨legalizmu¨ (¨Ja sam legalista¨) - ali isključivo kada je potpuno nelegalna (po Presudi Svjetskog suda!) Republika srpska u pitanju!
U paket sa Sutorinom bi trebalo uvrstiti uvjet povlačenja dejtonskog sistema iz kojeg je RS već sebi izgradila državljanstvo RS. Ali to Srbi s muslimanskim imenima nikada neće niti pomisliti. I, gle čuda, sad odjednom nema suverenih naroda u RS; kad Srbima treba, ni pravoslavni principi ne vrijede o pravu naroda nego itekako vrijedi pravo samo RS kao države. Dok su rudari Kosova uzvikujući opravdano i tačno ¨Kosovo republika¨ ukidali srpsku dominaciju poslije Tita, trpeći teror u rudarskim oknima, daleko do njih su se zajedno našli Raif Dizdarević i Alija Izetbegović da Bosnu ostave u Jugoslaviji. Prvi mijenjajući nadležnost u korist JNA (ukidajući Titovu nadležnost republika nad kretanjem JNA i predajući Srbima oružje republičke nacionalne garde, Teritorijalne odbrane SR BiH) a drugi prihvaćajući tu JNA kao ¨suverena¨ koji će - po uputama ¨mudrog Alije¨, prenošenim na TV programima čak i dok je već klanje uvelike otpočelo - ¨braniti muslimanski narod¨! A kako je ta Alijina JNA odbranila muslimanski narod, i danas član njegove SDA, Mašović Amor, otkopava stratišta.
-
FORMICA
#72 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Reisu, BiH je autonomni politički entitet od 1946, pa jedino od tuda i polaže bilo kakva prava. Ostalo je prazna tlapnja., osim ako se ne smatrate sukcesorima Otomaskoh i Habzburškog Carstva, no tad imate problem sa Austrijom i Turskom.reis1 wrote:Pokrecem ovu novu temu, pored vec nekoliko postojecih "tema o Sutorini", koja ce se baviti ISKLJUCIVO pravnim aspektima ovog pitanja.
Zamolio bih moderaciju i diskutante da se to uvazi jer sam primjetio da se umjesto prava i dokumenata, na drugim temama ovog, forumima u susjedstvu, i medijima uopce, i u BiH i u CG, provlace raznorazne nebuloze, rekla-kazala price, mitovi, nedokazane tvrdnje, politikanstva, svadje itd. kojima se nepotrebno rajca i manipulira ljudima, tipa:
- s BiH strane, "CG je nama ukrala Sutorinu to je nase", a s CG strane "BIH hoce nas teritorij ne dajmo im" - bez da iko ima pravne osnove za te tvrdnje
- Djuro Pucar je usmeno poklnio ili mijenjao Sutorinu za Vucevo - bez da iko provjeri (npr. na donjoj mapi) da je Vucevo uvijek bilo u BiH i da nikakvih promjena tu nikada nije bilo
- granice izmedju BiH i CG (i ostalih ex-Yu novonastalih drzava) je odredila Bandinterova komisija - ta komisija odredila je da ce se postivati samo princip o tranziciji administrativnih u drzavne granice (tzv. uti possidetis iuris princip), nije bilo nikakvog utvrdjivanja granice
- politikantskog pristupa - od strane nekih politicara a i medija (novinara, analiticara), pokusava se ova iskljucivo pravna tema pretvoriti u politikantsku temu, obracun politickih partija
- nazi pristupa - npr. gdje neki bosnjacki intelektualci smatraju da je bolje da Sutorina bude CG da bi se kao suknulo Srbima i RS
- itd, itd.
U svjetlu toga, a obzirom da do 27. februara 2015. kada ce se voditi rasprava o ovom pitanju u Parlamentu BiH, mislim da posebnu paznju s ovih gore crtica treba svesti u jedine ispravne, pravne okvire.
Dakle, 'ajmo sta kaze PRAVO i ZAKON, dokazat dal je ispravno ovo:
ili ovo:
- Drvosjeca iz Dejcica
#73 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Mislim da od svega neće biti ništa jer je Američki republikanski kongresmen Mike Turner uputio pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću gdje prijete obustavom pomoći SAD ako se ne riješi ovo pitanje. Interesantno da isti ti šupci ne reaguju kada Mile javno kaže da ide ka nezavisnosti. Po njima sporno je što BiH (još uvijek međunarodno priznata država) traži teritorij za koji smatra da je njen, ali isto tako nije sporno kada se teritorij te države svojata što od unutrašnjih što od vanjskih snaga. Po meni valja preispitati ulogu SAD i tražiti prijatelje i na drugim stranama. 
Iz internet pretrage može se lako zaključiti da je kongresmen Tarner, sve su prilike, lobista Crne Gore u administraciji zvaničnog Vašingtona. Naime, on je jedan od osnivača kluba koji lobira za interese Crne Gore u američkom Kongresu, te zagovornik ulaska Crne Gore u NATO. Tarner se redovno sastaje sa crnogorskim zvaničnicima tokom njihovih posjeta SAD, a i sam je već bio u posjeti Crnoj Gori. Sa kongresmenom se posljednji sastao predsjednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić tokom posjete SAD početkom februara.
- sinuhe
#74 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Gledam malo Armeniju koja je u geopolitičkom ćorsokaku. U zavadi sa svima oko sebe ali bilježe velik rast baš ovih zadnjih godina od 7% dok BiH u srcu Evrope tek oko nule. Svi trgovinski partneri BiH su na sjevernoj strani, pa neće BiH izvoziti u Kinu.
Ko bi gradio luku u Sutorini ako je infrastruktura glavnog grada pred kolapsom? Sutorina nije ništa vrijednija od tog komada na Magliću.
Ko bi gradio luku u Sutorini ako je infrastruktura glavnog grada pred kolapsom? Sutorina nije ništa vrijednija od tog komada na Magliću.
- Drvosjeca iz Dejcica
#75 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)
Potpuno irelevantno. Ako je infrastruktura glavnog grada pred kolapsom, zemlja siromašna, da li je to argument da se odričemo vlastitog teritorija? Hoće li samo "glavni grad" graditi sutra tu Sutorinu ili i ostali "gradovi" imaju interersa? Ako nemaju i ako je Sutorina samo i samo interes/briga "glavnog grada" treba bataliti tu muziku što prije.sinuhe wrote:Gledam malo Armeniju koja je u geopolitičkom ćorsokaku. U zavadi sa svima oko sebe ali bilježe velik rast baš ovih zadnjih godina od 7% dok BiH u srcu Evrope tek oko nule. Svi trgovinski partneri BiH su na sjevernoj strani, pa neće BiH izvoziti u Kinu.
Ko bi gradio luku u Sutorini ako je infrastruktura glavnog grada pred kolapsom?
Što se tiče izvoza lakše izvesti na istok nego na zapad.