SDP Olovo: Lagumdžija treba podnjeti bezuslovnu ostavku

SDP Olovo: Lagumdžija treba podnjeti bezuslovnu ostavku

Podrzavam SDP Olovo
17
44%
NE, Zlatko Lagumdžija treba ostati predsjednik SDP BIH
16
41%
Ne znam
6
15%

Total votes: 39

Fair Life

Post by Fair Life »

gavrilo wrote:
Titov_pionir wrote:Inače teško da SDP ima bilo kakvu šansu da pobijedi ove fašiste na sljedećim izborima!
pa neka pocne agresivniju kampanju. neka napada sds, sda i hdz istomjerno. neka ukazuje na njihovu nesposobnost i korumpirano vodstvo... ali neka stavi na prvo mjesto borbu za prava radnika
To je to... prestati se igrati u rukavicama. Bobu reci bob, a popu pop, ali i lopovima da su kriminalci.

Radnog covjeka i njegova prava iznad svih... pa polako.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Fair Life wrote:
gavrilo wrote:
Titov_pionir wrote:Inače teško da SDP ima bilo kakvu šansu da pobijedi ove fašiste na sljedećim izborima!
pa neka pocne agresivniju kampanju. neka napada sds, sda i hdz istomjerno. neka ukazuje na njihovu nesposobnost i korumpirano vodstvo... ali neka stavi na prvo mjesto borbu za prava radnika
To je to... prestati se igrati u rukavicama. Bobu reci bob, a popu pop, ali i lopovima da su kriminalci.
Ma grlo više promuklo koliko se govori... i šta onda?

========================================================================

ŽIVOTNA ŠANSA
KOMPROMITIRAJTE SE U 'SB', POVOLJNO

Piše: Senad Avdić

Godinu-dvije prije rata Smiljko mi je Šagolj poluozbiljno predložio dok me vozio kući u svom automobilu Maruti sa Partizanovom cmo-belom zastavom obješenom na retrovizoru, kasnije ću shvatiti, nepovratno dakako, genijalan plan. "Vidi, znam hiljade ljudi koji cvikaju da ćeš ih razvaliti. Šta misliš, da ja krenem od jednog do drugog i svima kažem da plate pet-šest milja maraka (tisuće će tek kasnije biti otkrivene) ako ne žele da ih ti uništiš. A svak od njih ima aferima i plaši se javne blamaže. Možemo uzeti milione a da ništa ne (u)radimo".

Tako je govorio Smiljko, možda u šali, koju ja nisam umio pretočiti u "samoodrživ" poslovni projekat. Smiljko je umio, htio, znao i zato sad ima nekoliko dunuma poslovnog prostora na teritoriji od Šantićeve ulice u Mostaru do mog omiljenog stadiona, Poljuda u Splitu! Povrh toga je i magistrirao, zaposlio se na svim obližnjim katedrama za novinarstvo, "ima klinca od četiri i po" i milijun drugih tranzicijskih čudesa.

A ja još kradem dane Allahu, i dočekam da me nedavno sačeka istovjetna nemoralna ponuda, ali sa drugačijim predznakom: "De me, Tita ti, razvali u novinama, ne može se u stranci napredovati ako te Slobodna Bosna nije nazvala kriminalcem", tužnim me je glasom i još ružnijim pogledom preklinjao prijatelj, vječiti pretendent na "vertikalnu pokretljivost" u ovdašnjoj bošnjačkoj nomenklaturi. Zamjerili mu, naime, stranački saveznici što je jedan od rijetkih među njima (izdajica!) kojem nije otkriven nikakav kriminal, što nije povezan ni sa jednom krupnom aferom, što ga mediji štede od kompromitiranja: "Mora da tu nešto ima što mi ne znamo", upozorili ga.

Kako se god okrene, sasvim je sigurno princip "obrnutog reketa" ("backhand" bi to nazvali teniski stručnjaci) jedan od najzanimljivijih društvenih i socijalnih fenomena koji nam se u poslijeraću desio. Nekada davno, dok još nismo otkrili pluralističke i demokratske standarde kada bi mediji za nekoga napisali da je "kriminalac", ili "profiter", ili "unutrašnji neprijatelj", taj bi se odmah mogao prijaviti u red za "mirnu penziju" ili još mirniji zatvor - sa izgledima da za sto-dvjesto godina gostuje kod Marka Markovića u kultnoj rubrici Kucamo na vrata zaboravljenih asova.

Danas sve što o bilo kome izgovoriš, napišeš, posvjedočiš a za šta si bio siguran da će mu nauditi, zapravo mu samo ide u prilog i puše pod krila. Napišeš za nekoga da je četnik, a on odmah to fotokopira i ode u prvi općinski ured da mu to uračunaju u "borački staž". Veliš drugom da je mladomuslimanski fundamentalist, a on na osnovu toga dobije prijevremenu potporu iz Merhameta i pride retroaktivnu penziju za rahmetli mater. Kad prikupiš finu hrpicu dokaza kojim ćeš nekoga dokumentirati kao ustaškog neofašistu, taj se neko obraduje iz temelja: baš je mislio to i sam prijaviti kako bi brže dobio plac na moru, ali, eto, ti si mu obavio najvažniji i najtegobniji dio koji se tiče "papirologije"!

Jedno se smrdljivo čeljade godinama pred rat smucalo po redakciji ovog lista, masno, tupasto, jednostavno - nikakvo. Kad je počeo rat, ta se želatinasta masa ničega nastavila motati oko nogu zaposlenih u Slobodnoj Bosni, sve dok ovaj potpisnik nije smogao drskosti upitati tog ništavnog stvora ko je, šta je, odakle je, šta mora imati u frižideru i kakvi su mu planovi za budućnost. Priznao je otvoreno da se zove Fadil Mandal, da je niko i ništa, da se krije od mobilizacije, da se našao u neželjenom i neprijatnom kontekstu budući da je državljanin druge države (one koja je u tom trenutku, i mnogo ranije, a i mnogo kasnije kidisala da ubije moju državu)... Šta da radiš, nego da ga prihvatiš kao i sve domaće životinje (bez obzira na "geografsko porijeklo"), koje su tih godina poprimale jasne obrise karakteristične za divlje zvijeri. Pa ga nahranili (šta nahranili - utovili!), pa ga ugrijali, pri tom ga i oženili (prethodna izabranica njegovog srca zaglavila na Rači, vjerovatno sa Borom Drljačom)...

I ništa tom nesretniku ne bi pomoglo da ga na ovim stranicama nismo "titulirali" kao jadu, dezertera, bijednika i fukaru svake vrste! Kad je njegov poslodavac Fahrudin Radončić u Slobodnoj Bosni pročitao CV svog potrčka Mandala, automatski ga je unaprijedio u komentatora. Kako je naš list bivao argumentiraniji u dokazivanju ništavnosti spomenutog "komentatora", tako je isti statusno i profesionalno napredovao. Dakle, vrtoglavo, do glavnog urednika...

Ima toga još. Ništa tako nije učvrstilo status doživotnog dekana Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu Šefkije Čekića kao činjenica da ga je Slobodna Bosna prepoznala kao klasičnog falsifikatora, prevaranta i opakog kriminalca. I to sa svim neophodnim dokazima: nakon toga Čekić je mogao birati funkciju koju želi. Njegovom rođaku sa Fakulteta političkih nauka Smailu Ćekiću bio je krajnje upitan projekat o "genocidu u Srebrenici"; sve dok naš list nije otkrio da je (i taj) Čekić intelektualni lupež i prepisivač - odmah nakon našeg otkrića doktoru su se otvorila sva vrata. Kanton Sarajevo je brže-bolje za njegov projekat odobrio 40-ak hiljada maraka!

Čim smo prošle nedjelje napisali da izvjesna novinarka sa FTV zloupotrebljava kamere i mikrofone za potrebe svog novog ljubavnika sa kojim se potuca u skromnom stančiću, javili su joj se brojni dobrotvori: širom BiH njeni su skrbnici prikupili što građevinski materijal, što bijelu tehniku, što druge oblike stambene infrastrukture... Doduše, i ona se potrudila: "Ako nećeš da prođeš ko Nedžad Branković, kupi mi trosjed", poručivala je grozničavo donatorima!

I tako se vratismo na početak, odnosno obrnusmo rukavicu koju mi je prije 15-ak godina ponudio Smiljko Šagolj:
ako želite da se o vama u Slobodnoj Bosni napiše nešto ružno, to košta, gospodo! A ako je to što se napiše argumentirano, potkrijepljeno validnim papirima, fotografijama, e pa, molit ću lijepo, ima da istresete posljednji dinar iz džepa. Jer, pouzdano: sve što ovdje uložite u korist vlastite kompromitacije vratit će vam se višestruko kroz ministarske funkcije, upravne odbore u koje inače bez našeg "deranja" nikad ne biste ni prismrdili!
SD-6

Post by SD-6 »

hehe Grebo reko za zlaju da je "najveca stetocina" :shock: ...to je iznenedjenje kola...mislim ipak su to "drugovi"... sigurno je i on placenik SDA :zzzz:, kao i svi ostali razumni ljudi koji se usude da kritikuju njegovu visost
cudo nam fair nije copy/paste ove vec spomenute hvalospjeve :D na zlajin racun(nije samo grebo) :roll:
...nista se vi ne sekirajte ,sve ce to zlaja pozlatiti : :oops: :D
kojsino

Post by kojsino »

Pravo rjesenje je da Lagumdziju skinu sa cela SDP-a,
oni koji nisu clanovi SDP-a,
a takvi su danas najglasniji....
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

JBT wrote:"
Promjena predsjednika SDP-a nije promjena sustine, nego samo promjena forme..."

-Reci to Zlatku.

I ti ljudi sto su napustili SDP, napustili su ga samo radi Zlatka. Dojadilo ljudima vise. Jesu li trebali ostati? Ne mijenjati nista, iako znaju da to nije ok za samu sustinu.
ono sto je njima dojadilo jeste cinjenica da metiljaju sa jednog gooznog obraza na drugi ne radeci nista.....

Zlatko poprima sve obrise diktatora, to stoji, ali jos nije vrijeme da stranku prepusti drugima jer jos ima lesinara u SDPu.
Damir Hadzic jos uvijek nije jak da ponese to breme, a njega i zeljka komsica jedino vidim kao moguce FUNKCIONALNE zamjene....
Anderson

Post by Anderson »

Senad Avdic wrote:Šta da radiš, nego da ga prihvatiš kao i sve domaće životinje (bez obzira na "geografsko porijeklo") ...

... A ako je to što se napiše argumentirano, potkrijepljeno validnim papirima, fotografijama, e pa, molit ću lijepo, ima da istresete posljednji dinar iz džepa.
Sta su za njega oni koji su pobjegli od mobilizacije u srpsku armadu zvanu JNA domace zivotinje bez obzira na geografsko porijeklo?

Sad razumijem neke koji Avdica svrstavaju medju djelatnike KOS-a.

Hoce li ga netko obavijestiti da su dinari davno ukinuti u BiH ili on to misli na dinare 'velike Srbije kad joj BiH bude sastavni dio'?

Sto se tice Zlaje i SDP-a nije li najbolja solucija da se samostalno iskljuce, tj. da se raspuste? Mislim time ce uciniti najvecu uslugu biracima i gradjanima sirom Bosne nase.
Fair Life

Post by Fair Life »

Anderson wrote:...Sto se tice Zlaje i SDP-a nije li najbolja solucija da se samostalno iskljuce, tj. da se raspuste? Mislim time ce uciniti najvecu uslugu biracima i gradjanima sirom Bosne nase.
Mislim da bi imao (Lagumdzija) poslije sprovedbe tvog prijedloga besplatne vecere do kraja zivota od SDS, HDZ i SDA... a mozda bi mu navalili i koji milion eura na racun.

Da je pametan... znao bi sta mu je ciniti.
kojsino

Post by kojsino »

Ovi Avazovci i ostala bratija, su se pravo osilili,
oni bi da biraju ko ce biti na celu partije,
to mogu samo ako postanu clanovi ,
neka se lijepo uclane i kroje kadrovsku politiku u SDP-u.
Anderson

Post by Anderson »

Fair Life wrote:
Anderson wrote:...Sto se tice Zlaje i SDP-a nije li najbolja solucija da se samostalno iskljuce, tj. da se raspuste? Mislim time ce uciniti najvecu uslugu biracima i gradjanima sirom Bosne nase.
Mislim da bi imao (Lagumdzija) poslije sprovedbe tvog prijedloga besplatne vecere do kraja zivota od SDS, HDZ i SDA... a mozda bi mu navalili i koji milion eura na racun.

Sta mislis da ga se plati iz proracuna BiH? Mislim bilo bi puno manje stete, a i BiH kao drzava bi puno dobila.
Fair Life

Post by Fair Life »

Anderson wrote:
Fair Life wrote:

Sta mislis da ga se plati iz proracuna BiH? Mislim bilo bi puno manje stete, a i BiH kao drzava bi puno dobila.
Nema potrebe iz drzavnog proracuna...

Lovu bi draga srca prikupili ratni profiteri i njihovi zastitnici u redovima aktualne BiH politike. Radoncic, Sajo, Cengic..., a i na drugim stranama bi se javile patriote sa podebelim novcanicima. Sve bi to bilo isplaceno "haram" parom...

Konacno bi i oni s mirom zaspali.

Poslije odlaska Zlaje... nema ko da pita: "Odakle vam lova lopovi...?"
Anderson

Post by Anderson »

Fair Life wrote: Nema potrebe iz drzavnog proracuna...

Lovu bi draga srca prikupili ratni profiteri i njihovi zastitnici u redovima aktualne BiH politike. Radoncic, Sajo, Cengic..., a i na drugim stranama bi se javile patriote sa podebelim novcanicima. Sve bi to bilo isplaceno "haram" parom...

Konacno bi i oni s mirom zaspali.

Poslije odlaska Zlaje... nema ko da pita: "Odakle vam lova lopovi...?"
"Znam isto tako je pitao Aminu Lagumdziju odakle ti lova frajerico"?
Fair Life

Post by Fair Life »

Anderson wrote:"Znam isto tako je pitao Aminu Lagumdziju odakle ti lova frajerico"?
I Amina, tvrdis ti, je ratni profiter i lopov !? Ko bi rekao ?

A sta kaze Radoncic ?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Anderson wrote:
Fair Life wrote:

Potpuno se slažem da bi bilo puno manje štete.

Po nacionaliste.

Nisam Lagumdžijin tifoz jer ne mislim da je bezgrešan. Međutim, kad vidim koliko su njegovi nacio-neprijatelji protiv njega, to znači da im je još uvijek prevelika kost u grlu. A dok je tako, zna se...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Fair Life wrote:
Anderson wrote:"Znam isto tako je pitao Aminu Lagumdziju odakle ti lova frajerico"?

A sta kaze Radoncic ?
Pa Radončić i kaže... :D
Anderson

Post by Anderson »

Fair Life wrote:

A sta kaze Radoncic ?
Nista, on je vjerovatno zauzet sa brojanjem love.
Fair Life

Post by Fair Life »

Aaaaaaaaaaaaaa... !!
Anderson

Post by Anderson »

Fair Life wrote:Aaaaaaaaaaaaaa... !!
Mislim kao i ostali profiteri pardon izdavaci novina u BiH. Radoncic napravio toranj, Avdic iz Slobodne Bosne 'oslobodio' novu stancugu u Sarajevu, Vildana iz Dana 'oslobodila' Golfa V, Amina 'oslobodila' reklamnu agenciju koja radi za drzavne institucije dok joj je suprug bio u vladi BiH itd.

Kako vidis profitabilno je biti izdavac u BiH jer narod voli da cita, a bogami i drzava BiH voli da se reklamira ...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Anderson wrote:
Mislim kao i ostali profiteri pardon izdavaci novina u BiH. Radoncic napravio toranj, Avdic iz Slobodne Bosne 'oslobodio' novu stancugu u Sarajevu, Vildana iz Dana 'oslobodila' Golfa V, Amina 'oslobodila' reklamnu agenciju koja radi za drzavne institucije dok joj je suprug bio u vladi BiH itd.

Kako vidis profitabilno je biti izdavac u BiH jer narod voli da cita, a bogami i drzava BiH voli da se reklamira ...

Šta još Radončić kaže?
Fair Life

Post by Fair Life »

Anderson wrote:

Bas tako... Svakome razrezati po zakonu onoliko godina koliko je tesko "ono" sto je oslobodio.

Radoncica oderati za "toranj"... Vildanu za "golfa V"... i tako redom. Ni po babi ni po stricevima.

PS__Ja poznajem dvojicu koji su krali kokosi, ali nece da priznaju. Istina... jaja nisu dirali.
JBT

Post by JBT »

Eto, u SDP-u nema niko drugi ko je na Zlatkovom nivou. Samo Zlatko moze ispraviti sve sto ne valja.
Daj, ljudi, ne budite smijesni.
Inace, Zlatka niko ne tjera iz partije. Nece biti nista manje uticajan. Ali daj malo dinamike. Svjezih snaga. Novih lica na jumbo-plakatama.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

A sada da vidimo sta o ovome kazu grad... seljani Sarajeva:

Ko lazira televoting u Centralnom dnevniku?

U proslu subotu, kada je bilo telefonsko glasanje u Centralnom dnevniku Senada Hadzifejzovica, moj suprug i ja zvali smo vise puta da glasamo da ce se SDP raspasti. Medjutim, kad god smo pokusali glasati, javljala nam se automatska sekretarica koja je govorila: Birali ste nepostojeci broj, linija u kvaru. Ista stvar se desila i mojim kolegicama.
Zvala sam Hayat i rekli su mi da oni nemaju nista s tim – pa zar je moguce da sve to radi BH Telecom. (H.D. Sarajevo)

Rubrika Sta kazu u narodu – Dnevni Avaz 13.04.2005.

Nas odgovor: Postovana H.D. nemojte dopustiti da Vas ovaj nemili dogadjaj obeshrabri u vasoj borbi protiv boljsevicke azdaje. Mozda su to vece ilegalci napravili kakvu diverziju u vasoj telefonskoj centrali? :-)

S postovanjem

Vas osnivac

Ovaj drugi dio nije naravno iz Avaza, ali bilo bi lijepo da su dali podrsku ovoj hrabroj zeni na slican nacin.
Šandor

Post by Šandor »

Jedna je stvar sigurna. Lagumdzija sa onakvom pricom kakvu je imao sa Senadom moze samo dodatno pogorsati status stranke na slijedecim izborima.
Besmisleno je sad ovdje razgovarati o Lagumdziji. Jer oni koji se najvise javljaju na pomen Lagumdzije upravo ga i vole zbog onakve price.
Ali ta prica satjerat ce njegovu stranku u cosak. SDP-u treba potpuna rekostrukcija da bi vratio povjerenje glasaca. Sa onakvom primitivnom pricom samo ce otjerati jos veci broj glasaca slijedece godine.
St.Germain

Post by St.Germain »

kojsino wrote:Ovi Avazovci i ostala bratija, su se pravo osilili,
oni bi da biraju ko ce biti na celu partije,
to mogu samo ako postanu clanovi ,
neka se lijepo uclane i kroje kadrovsku politiku u SDP-u.
pa ne bih se bas slozio. postoji nesto sto glavnom odboru SDP-a ocito nije jasno, a to je, da moraju polagati racune biracima (sto je bit iskonske demokratije) koje gube vec od izbora 2002. Kakav god da bio SDP ja cu glasati za njeg, jer nema ozbiljne gradjanske alternative. A i da nisam simpatizer, imam pravo da izrazim kritiku na racun te stranke, jer sam gradjanin BIH. Dokle god kritika pociva na argumentima. A ono sto trenutno bastini SDP na celu sa Lagumdzijom ne samo da nije socijaldemokratija nego nije demokratija uopste i podsjeca na relikte komunisticke diktature. Jedino sto mogu da zakljucim iz svega sto se s tom partijom i oko te partije desava u zadnjih par godina je da se ista nije rijesila repova diktature komunizma i da se ne snalazi bas najbolje u sistemu drustvene zajednice u smislu modernog civilnog drustva koja je skup individua a ne neki bezlicni kolektiv kojim se moze upravljati po volji bez da se saslusaju kriticki glasovi. I ne, ne citam Avaz
JBT

Post by JBT »

Ispravno.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Neispravno.
Post Reply