HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post Reply
karanana

#51 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by karanana »

jadni ovi ljudi sto i sada stoje u redu da glasuju a utrka odlucena. hajde bola dragane, smiluj im se, daj im dnevnicu i posalji ih kuci. cilj je dostignut.
gagy06

#52 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by gagy06 »

karanana wrote:jadni ovi ljudi sto i sada stoje u redu da glasuju a utrka odlucena. hajde bola dragane, smiluj im se, daj im dnevnicu i posalji ih kuci. cilj je dostignut.
:thumbup:
SaraFina

#53 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by SaraFina »

parapet wrote:
JanuaryJones wrote:
Opći izbori u BiH: Glasat će se i u 24 države i 30 DKP-a

Planirano je da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.
http://www.brzevijesti.ba/clanak/14154/ ... i-30-dkp-a
BiH gradjani nigdje u te 24 države nisu konstitutivan narod po Ustavu.

Ovdje se kod nas radi o definiranju" konstitutivne dijaspore" koja ima politički " legitimitet" a ima i drzavu... Kakva je to ustvari dijaspora?
Jasno mi je da gradjanin hrvatske sa privremenim boravkom u Kanadi, USA, Njemačkoj ili Austriji glasa. No nije mi jasno da gradjanin BiH hrvatske nacionalnosti koji je konstitutivan po ustavu glasa kao dijaspora Hrvatske i učestvuje na bilo koji način u političkom zivotu susjedne zemlje.
Ustvari ako zeli učestvovati to je njegova sloboda i pravo, ali onda govorimo o duplim aršinima. Zašto neko iz Mostara da bira ljudima u Karlovcu?
:D
Druga stvar je što nigdje u svijetu još nije zabiljezeno sigurno da " legitimno" izabran član presjedništva jedne drzave glasa na presjedničkim izborima za susjednu drzavu :D

Ako ima sličan slučaj voljela bi da me ispraviš/te :)

Dragan Covic je upravo po mom mišljenju napravio presedan kao političar, čovjek i vodja stranke.

I na kraju mobilizirao je glasacko tijelo u BiH za HDZ hrvatske, javno apelirajuci na izlazak, šaljući autobuse za prevoz birača i sl..

Uzgred je naglasio da to misli i u budućnosti te tvrdi da će svakako biracka mjesta biti bolje organizirana, podijeljena na više lokacija i sl.

Mislim da je nuzno da RH preispita sve one glasače sa stalnim boravkom u BiH. Nemoguće je da Hrvati u BiH ostvaruju pravo glasa u dvije drzave. Valjda neki kriteriji moraju postojati pa makar kad su politički duznosnici najvećeg ranga u pitanju poput Čovića...

Jer ovo je totalno ludilo. SFRJ je mrtva odavno.

parapet

#54 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

SaraFina wrote:
parapet wrote:
BiH gradjani nigdje u te 24 države nisu konstitutivan narod po Ustavu.

Ovdje se kod nas radi o definiranju" konstitutivne dijaspore" koja ima politički " legitimitet" a ima i drzavu... Kakva je to ustvari dijaspora?
Jasno mi je da gradjanin hrvatske sa privremenim boravkom u Kanadi, USA, Njemačkoj ili Austriji glasa. No nije mi jasno da gradjanin BiH hrvatske nacionalnosti koji je konstitutivan po ustavu glasa kao dijaspora Hrvatske i učestvuje na bilo koji način u političkom zivotu susjedne zemlje.
Ustvari ako zeli učestvovati to je njegova sloboda i pravo, ali onda govorimo o duplim aršinima. Zašto neko iz Mostara da bira ljudima u Karlovcu?
Druga stvar je što nigdje u svijetu još nije zabiljezeno sigurno da " legitimno" izabran član presjedništva jedne drzave glasa na presjedničkim izborima za susjednu drzavu :D

Ako ima sličan slučaj voljela bi da me ispraviš/te :)

Dragan Covic je upravo po mom mišljenju napravio presedan kao političar, čovjek i vodja stranke.

I na kraju mobilizirao je glasacko tijelo u BiH za HDZ hrvatske, javno apelirajuci na izlazak, šaljući autobuse za prevoz birača i sl..

Uzgred je naglasio da to misli i u budućnosti te tvrdi da će svakako biracka mjesta biti bolje organizirana, podijeljena na više lokacija i sl.

Mislim da je nuzno da RH preispita sve one glasače sa stalnim boravkom u BiH. Nemoguće je da Hrvati u BiH ostvaruju pravo glasa u dvije drzave. Valjda neki kriteriji moraju postojati pa makar kad su politički duznosnici najvećeg ranga u pitanju poput Čovića...

Jer ovo je totalno ludilo. SFRJ je mrtva odavno.

Kao sto je vec receno - nisi navela niti jedan akt ili dokument koji to zabranjuje a praksa glasanja dijaspore je prisutna kod vecine europskih drzava.
SaraFina

#55 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by SaraFina »

Pa jeste Vi Hrvati u BiH dijaspora skupa sa Čovićem ili ste konstitutivni?

Čisto informativno. Dijaspora se obično vraća u zemlju porijekla.

Da znamo za 20 do 30 godina :D
parapet

#56 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

SaraFina wrote:Pa jeste Vi Hrvati u BiH dijaspora skupa sa Čovićem ili ste konstitutivni?

Ne vraćaju se iz Njemačke a kamoli iz zemlje u kojoj je njihova kultura ujedno i povijesna tradicija te zemlje...

A vi čekajte...
gagy06

#57 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by gagy06 »

Kad god pomislim da mi imamo najgore politicare, susjedi me uvjere u suprotno.
Kolinda pobijedila a prvi govor drzi Ka(L)amarko.

Image
gagy06

#58 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by gagy06 »

gagy06 wrote:Kad god pomislim da mi imamo najgore politicare, susjedi me uvjere u suprotno.
Kolinda pobijedila a prvi govor drzi Ka(L)amarko.

Image
i kaze u BiH i dijaspori, znaci BiH nije dijaspora.

trebo je biti edit ispade quote jbg.
SaraFina

#59 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by SaraFina »

parapet wrote:
SaraFina wrote:Pa jeste Vi Hrvati u BiH dijaspora skupa sa Čovićem ili ste konstitutivni?

Ne vraćaju se iz Njemačke a kamoli iz zemlje u kojoj je njihova kultura ujedno i povijesna tradicija te zemlje...

A vi čekajte...

Pa ako si definirao da su bosanskohercegovački Hrvati dali potporu Kolindi kao Hrvati iz Njemacke onda ja zbilja očekujem povratak u maticu makar u penzionerskim danima. :D

Jedno je doduše trošiti penzije u HR u Eurima a drugo u KM-ovima.

Ali zov domovine i matice ne podcjenjujem!
mali_balon

#60 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by mali_balon »

Vidi kako ercegovci kroje sudbinu rvata a krvio im kada im bosnjaci izaberu precednika :D onda su majorizirani.

edit: Ovo ce biti veci mrak nego za vrijeme NJofre
Last edited by mali_balon on 11/01/2015 23:01, edited 1 time in total.
parapet

#61 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

SaraFina wrote:
parapet wrote:

A vi čekajte...

Pa ako si definirao da su bosanskohercegovački Hrvati dali potporu Kolindi kao Hrvati iz Njemacke onda ja zbilja očekujem povratak u maticu makar u penzionerskim danima. :D
Pa ti očekuj... Spremi se, podaperi, podašišaj i čekaj... Dijaspora u izvornom značenju znači razasutu populaciju istog porijekla. Tek u drugom značenju može predstavljati populaciju udaljenu od matice.

Evo ti članka pa dok čekaš da se imaš čime zabavljati...

http://en.wikipedia.org/wiki/Diaspora
parapet

#62 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

mali_balon wrote:Vidi kako ercegovci kroje sudbinu rvata a krvio im kada im bosnjaci izaberu precednika :D onda su majorizirani.

Primijeti kako se u jednom slučaju radi o ljudima iste nacionalne pripadnosti, religije i vrlo slične kulture dok je u slučaju BiH razlika - drastiĆna...
SaraFina

#63 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by SaraFina »

parapet wrote:
SaraFina wrote:
parapet wrote:

A vi čekajte...

Pa ti očekuj... Spremi se, podaperi, podašišaj i čekaj... Dijaspora u izvornom značenju znači razasutu populaciju istog porijekla. Tek u drugom značenju može predstavljati populaciju udaljenu od matice.

Evo ti članka pa dok čekaš da se imaš čime zabavljati...

http://en.wikipedia.org/wiki/Diaspora

Ako ti gospodja nema higjenske navike ne moraš sve zene u isti koš.
Ja nemam potrebe bilo kog čekati osobito na taj način..

Dakle ljudi iseljenici u USA, Kanadu, Australiju ili evropske zemlje iz HR su dijaspora.
Bosanskohercegovački Hrvat normalno ne bi trebao pripadati toj skupini.

Nije mi jasno zašto on glasa dakle za susjednu drzavu? A pogotovo mi nije jasno da najveći duznosnici hrvatskog naroda iz BiH poput Čovića primjenjuju isto pravilo?

Mislim Covic je član presjedništva iz redova HR naroda u drzavi BiH. Za mene je njegov čin danas ravan činu da sutra Bakir Izetbegović ode u Tursku ambasadu i obavi svoju gradjansku duznost.

Niti je Bakir Turčin a niti je Covic Hrvat iz susjedne drzave nego Hercegovac.
tandmand

#64 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by tandmand »

22:45 "Ja ovo govorim u svoje ime, meni je totalno nejasno zašto se o Hrvatskoj odlučuje u drugoj državi. Zakone, Ustav i prava treba poštivati, ali razlika je 20 tisuća glasova, a to su naši sugrađani iz BiH. Ja nikad ne bih glasao za nekog i odlučivao kako će netko živjeti u drugoj državi.", rekao je ministar Matić.
Josip321

#65 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by Josip321 »

SaraFina wrote:Organiziranjem glasača u BiH?

Danas su bosansko - hercegovacka biralista pretrpana glasačima koje je HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem organizirao kao podršku u drugom krugu glasanja Kolindi G.K

To ne bi bilo ništa čudnovato da je Hercegovina i BiH dio neke konfederacije sa RH.

Medjutim čudno je da najveći duznosnici i politički prestavnici jednog od konstitutivnih naroda ( hrvatskog ) izlaze javno na izbore kao gradjani susjedne drzave.

Koji su uvjeti uopće za glasovanje u prvom i drugom krugu?
Kako moze Dragan Čović prvenstveno kao legitimno izabrani prestavnik BH Hrvata glasati za susjednu drzavu ..u bilo kom političkom aspektu? Nije li to kontradiktorno njegovim stavovima o majorizaciji koju je kao riječ upravo on patentirao?

U svim domokratskim društvima, dijaspora ima pravo glasa, ali ako je Čović dijaspora RH i njegova stranka takodje ( bez predznaka )kako istovremeno moze biti u vrhu političkog zivota BiH i prestavljati jedan od konstitutivnih naroda, hrvatski?

http://m.avaz.ba/clanak/157375/nezapamc ... agan-covic

ću mu ja dat, stvarno je pogan, on nama nema Bosne, mi nedamo oni hoće, sikter preko granice pa tamo neka ti je Domovina, .......
Nisi ni svjesna, ma koliko pokušala prikriti netrepeljivost prema Hrvatima preko zbunjenosti u vezi sa zakonima, svejedno se u tvome postu očito vidi netrepeljivost.
parapet

#66 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

tandmand wrote:
22:45 "Ja ovo govorim u svoje ime, meni je totalno nejasno zašto se o Hrvatskoj odlučuje u drugoj državi. Zakone, Ustav i prava treba poštivati, ali razlika je 20 tisuća glasova, a to su naši sugrađani iz BiH. Ja nikad ne bih glasao za nekog i odlučivao kako će netko živjeti u drugoj državi.", rekao je ministar Matić.

U BiH glasalo 4800 birača...

Eto, još smo jedan mit skinuli sa dnevnog reda...

http://www.izbori.hr/106pre/rezult/2/rezultati.html
Josip321

#67 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by Josip321 »

tandmand wrote:
Koliko sam ja shvatio, a ne pratim pozorno izvješća, Kolinda je dobila sa glasovima iz HR. Ovi iz dijaspore još nisu došli. Odnosno ovi iz Mostara koji će činiti preko barem 70% glasova dijaspore. Tako da ovi glasovi nisu utjecali. A do sada ni u jednim predsjedničkim izborima nisu utjecali glasovi iz dijaspore. A i da jesu, pa što? To je naše ustavno pravo.
JohnnyS

#68 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by JohnnyS »

tandmand wrote:

Eto nesposobne vlasti, on je slika i prilika, ministar, a lupa ko Maksim po diviziji.
parapet

#69 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

Josip321 wrote:
tandmand wrote:
Koliko sam ja shvatio, a ne pratim pozorno izvješća, Kolinda je dobila sa glasovima iz HR. Ovi iz dijaspore još nisu došli. Odnosno ovi iz Mostara koji će činiti preko barem 70% glasova dijaspore. Tako da ovi glasovi nisu utjecali. A do sada ni u jednim predsjedničkim izborima nisu utjecali glasovi iz dijaspore. A i da jesu, pa što? To je naše ustavno pravo.

4846 glasača u BiH.

Razlika između kandidata ~20.000

http://www.izbori.hr/106pre/rezult/2/rezultati.html

Neki ni ovo ne mogu shvatiti...
SaraFina

#70 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by SaraFina »

Josip321 wrote:

Danas su bosansko - hercegovacka biralista pretrpana glasačima koje je HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem organizirao kao podršku u drugom krugu glasanja Kolindi G.K

To ne bi bilo ništa čudnovato da je Hercegovina i BiH dio neke konfederacije sa RH.

Medjutim čudno je da najveći duznosnici i politički prestavnici jednog od konstitutivnih naroda ( hrvatskog ) izlaze javno na izbore kao gradjani susjedne drzave.

Kako moze Dragan Čović prvenstveno kao legitimno izabrani prestavnik BH Hrvata glasati za susjednu drzavu ..u bilo kom političkom aspektu? Nije li to kontradiktorno njegovim stavovima o majorizaciji koju je kao riječ upravo on patentirao?

U svim domokratskim društvima, dijaspora ima pravo glasa, ali ako je Čović dijaspora RH i njegova stranka takodje ( bez predznaka )kako istovremeno moze biti u vrhu političkog zivota BiH i prestavljati jedan od konstitutivnih naroda, hrvatski?

ću mu ja dat, stvarno je pogan, on nama nema Bosne, mi nedamo oni hoće, sikter preko granice pa tamo neka ti je Domovina, .......
Nisi ni svjesna, ma koliko pokušala prikriti netrepeljivost prema Hrvatima preko zbunjenosti u vezi sa zakonima, svejedno se u tvome postu očito vidi netrepeljivost.

Nema tu netrepeljivosti dragi Josipe. Čista logika.. Ne mozete s jednom guzicom na dvije stolice sjediti.

To će HR zarad EU morati riješiti. Svi oni koji nemaju adekvatno prijavljeno stalno mjesto boravka izgubice osobne i beneficije..

Putovnica će onda prestavljati jedino izlaz u svijet tj negdje pristup trzistu rada u EVropi.

Ili ako je već imaš a radiš u BH drzavnim institucijama moraces odlučiti jesi gradjanin HR ili BiH.

Sad ovisi koliko vrijedi posao :D
mali_balon

#71 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by mali_balon »

parapet wrote:
mali_balon wrote:Vidi kako ercegovci kroje sudbinu rvata a krvio im kada im bosnjaci izaberu precednika :D onda su majorizirani.

Primijeti kako se u jednom slučaju radi o ljudima iste nacionalne pripadnosti, religije i vrlo slične kulture dok je u slučaju BiH razlika - drastiĆna...

Pa da u pravu si nekom rvatu Mati iz busovace je blizi onaj zagorec Štef nego komsija ili susjed Meho. Da da totalno duruga kultura i sve zivo, samo kako cemo u to Štefa ubijediti koji kaze da je Mate bosanac s dna kace.
tandmand

#72 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by tandmand »

JohnnyS wrote:
tandmand wrote:

Eto nesposobne vlasti, on je slika i prilika, ministar, a lupa ko Maksim po diviziji.
Mnogi "Matici" bi izgleda bili spremni ukinuti Ustavom zagarantovano pravo Hrvatima BiH, samo da bi ostali na vlasti. :oops:
Brojke govore da glasovi dijaspore nisu presudili ali "poruka je odaslana".
parapet

#73 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by parapet »

mali_balon wrote:
parapet wrote:

Pa da u pravu si nekom rvatu Mati iz busovace je blizi onaj zagorec Štef nego komsija ili susjed Meho. Da da totalno duruga kultura i sve zivo, samo kako cemo u to Štefa ubijediti koji kaze da je Mate bosanac s dna kace.
A čuj, Hrvat iz Busovače je katolik, pjeva svoje pjesme, nosi narodne nošnje kakve su se nosile u srednjovjekovnoj BiH, Meho nosi neke druge narodne nošnje sa fesovima, jede neka druga jela, i prakticira neku drugu vjeru.

To naravno ne znači da oni ne mogu razgovarati i da ne mogu biti prijatelji.
Josip321

#74 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by Josip321 »

SaraFina wrote:
Josip321 wrote:

Nema tu netrepeljivosti dragi Josipe. Čista logika.. Ne mozete s jednom guzicom na dvije stolice sjediti.

To će HR zarad EU morati riješiti. Svi oni koji nemaju adekvatno prijavljeno stalno mjesto boravka izgubice osobne i beneficije..

Putovnica će onda prestavljati jedino izlaz u svijet tj negdje pristup trzistu rada u EVropi.

Ili ako je već imaš a radiš u BH drzavnim institucijama moraces odlučiti jesi gradjanin HR ili BiH.

Sad ovisi koliko vrijedi posao :D
Pa ne može se ni sada imati dvije osobne. A beneficije, pa mnoge su zajamčene Ustavom i zakonima. Tako da, ne sekiraj se ti za beneficije. I dalje će mnoge mirovine dolaziti u BiH. Hrvatima uglavnom, naravno.
SaraFina

#75 Re: HDZ BiH i svi paradoksi : Majorizira li HDZ BiH Hrvate u susjednoj Hrvatskoj?

Post by SaraFina »

Poruka je " odaslana" još sa onim imaginarnim prijavama i osobnim :D
Beneficije uskoro odlaze.

Mislim da i nije to tako loše .. Zaustaviće iseljavanje ako ništa ..

Dobro neće Štefica iz Sirokog primati porodiljnu nadoknadu iz HR, ali boze moj!

Penzije su već nešto drugo. I ne sjekiram se nimalo. Konstatiram..

Opterećenje je to i HR. Nije HR Švica!
Post Reply