"Umjetnici" citaj paraziti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

5 0 5

#51 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by 5 0 5 »

ultima_palabra wrote:Mi ne bi bili mi kad ne bi sve izvitoperili... ovu privilegiju trebaju imati nekomercijalni umjetnici od državne važnosti, kao što je Sidran, kao što su bili Ibrišimović ili Džamonja itd. Takvih realno ima jednocifren broj i to ne bi bio problem.

Također, normalno bi bilo da to radi država a ne kanton.
ibrisimovic je kao mladi pisac dobio sestoaprilsku nagradu. sa tom nagradom je dobio poprilicnu sumu para (za ta doba) i stan od grada. mislim da mu je taj stan za vrijeme rata unisten, ali nisam siguran. no, gledajuci unazad i mozda uceci se od nasih roditelja, ondasnja drzava (ili grad sarajevo, kako hoces) se brinula za talentovane mlade umjetnike.
ovaj spisak koji vidim, par desetina ljudi, saka jada, sto se mene tice mora biti dosta duzi. ko dobija pare, u to ne ulazim, jer su valjda dobili po nekom kriteriju. sad da li je kriteriji dobar ili nije ili kakav bi trebao biti je druga stvar.
da ima nekog reda, imali bi nekoliko fondacija koje bi se brinule za umjetnike i pogotovo mlade umjetnike. neke sa natjecanjima za projekte, neke koje bi davale jednokratnu novcanu pomoc mladim umjetnicima, da si kupe opremu ili da si iznajme studio na primjer.
kolicina tog novca srazmjerno na troskove drzavne administracije je sica. na stranu to da grad (kanton) sarajevo od nestanka srbih nije izgradilo nijedno pozoriste, nijednu kino salu, nijednu koncertnu dvoranu (recimo za jazz ili klasicnu muziku), nijednu umjetnicku skolu ili galeriju.

sto se mene tice, para za umjetnike bi trebalo biti vise. kako ih naci i kako ih raspodjeliti nije moj posao. ali da bi sutra imali nekog novog ibrisimovica ili sidrana, danas moramo uloziti u mlade ljude. moje skromno misljenje.
todd_smith

#52 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by todd_smith »

vidis rekao bih da se slazem da treba vise para za umjetnike da se umjetnikom ne zovu svi od Deena do Damira Niksica
dječak sa šibicama

#53 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by dječak sa šibicama »

Bitno da je babin deen ostao osiguran.
sumirprimus

#54 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by sumirprimus »

ma,umejtnost je ok,umjetnost je super...
a od cega cemo mi zivjet?
5 0 5

#55 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by 5 0 5 »

todd_smith wrote:vidis rekao bih da se slazem da treba vise para za umjetnike da se umjetnikom ne zovu svi od Deena do Damira Niksica
njih dvojicu ne mozes strpati u isti kos. deen je estradni komercijalni pjevac. i samo na osnovu toga ne treba biti na drzavnoj sisi. mozda mu daju za dizajn. mislim da se s tim bavi. mada je jasno da su sporedne stvari presudne. dok je damir drugi kalibar. cini mi se da covjek ima dva magisterija. ali to nije bitno za ovu pricu. ono sto je napravio sa malom grupom umjetnika i kabareom je veliko za sarajevo. napravili su platformu gdje grupa ljudi ima sansu da naprave sitne projekte i izadju sa nekim glasom vani. sve su to napravili sami. radio je oko spasavanja umjetnicke galerije bh. radi puno. aktivan je.
ili njegov youtube projekat, koji jeste prepoznat i kod "obicnog" covjeka. znaci, smislio je odlican koncept s kojim kaze nesto sto drugi prepoznaju kao autenticno, kriticno prema drustvu i istinito. sto se mene tice, to je odlican koncept savremene umjetnosti. a pokrio se koliko je dug. znaci, uzeo je kameru i snima sam sebe. no, i tu kameru treba kupiti, i platiti grijanje i stan i hranu. damir bi veoma lako mogao postati jedan od nasih najboljih umjetnika savremene umjetnosti. i zbog toga je vazno da imaju podrsku. ne samo on, nego mnogi koji nesto pokusavaju da naprave. vecina umjetnika u sarajevu ne radi nista ili ako rade, ne rade svoj posao. prezivljavaju.

zato bi trebale postojati specificne fondacije u kojima bi sjedili ljudi koji su kompetentni da prepoznaju umjetnike i projekte od vaznosti. ovako mi se cini da je, "zna nekoga ko radi negdje pa mu taj sredio." a za to nisu krivi ovi "paraziti".
kakavdanakneiskustvu

#56 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by kakavdanakneiskustvu »

Stargate Punk wrote:Ovo treba ukinuti pod hitno.
Čuj Hari Varešanović i Deen trebaju socijalnu pomoć. Kad su mlatili pare i ziligu trebe i frajere onda im nije trebala pomoć.
:mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#57 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by kakavdanakneiskustvu »

It_is_a_Leclerc wrote:Nek' ima za Dina i Selmu Muhadinović (?), a Seju Sexona, kao čovjeka koji je realno dao doprinos rock sceni, ne samo Sarajeva ili BiH, već cijele Jugoslavije, odbili k'o mulca, pa je čovjek otišao u Zagreb, gdje sve ovo ima.

ko ga je odbio?
AcaLukas

#58 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by AcaLukas »

Zanimljivo da najuspjesni umjetnici iz BiH, Dino Merlin, Baja, onaj pisac sto neko spomenu itd nikada nisu primili ni marke. Sramota
AcaLukas

#59 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by AcaLukas »

Giletu Srbija pokloni stan u Beogradu, i pare za studijio, a u Bosni niko nije ni znao za njega.
todd_smith

#60 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by todd_smith »

5 0 5 wrote:
todd_smith wrote:vidis rekao bih da se slazem da treba vise para za umjetnike da se umjetnikom ne zovu svi od Deena do Damira Niksica
njih dvojicu ne mozes strpati u isti kos. deen je estradni komercijalni pjevac. i samo na osnovu toga ne treba biti na drzavnoj sisi. mozda mu daju za dizajn. mislim da se s tim bavi. mada je jasno da su sporedne stvari presudne. dok je damir drugi kalibar. cini mi se da covjek ima dva magisterija. ali to nije bitno za ovu pricu. ono sto je napravio sa malom grupom umjetnika i kabareom je veliko za sarajevo. napravili su platformu gdje grupa ljudi ima sansu da naprave sitne projekte i izadju sa nekim glasom vani. sve su to napravili sami. radio je oko spasavanja umjetnicke galerije bh. radi puno. aktivan je.
ili njegov youtube projekat, koji jeste prepoznat i kod "obicnog" covjeka. znaci, smislio je odlican koncept s kojim kaze nesto sto drugi prepoznaju kao autenticno, kriticno prema drustvu i istinito. sto se mene tice, to je odlican koncept savremene umjetnosti. a pokrio se koliko je dug. znaci, uzeo je kameru i snima sam sebe. no, i tu kameru treba kupiti, i platiti grijanje i stan i hranu. damir bi veoma lako mogao postati jedan od nasih najboljih umjetnika savremene umjetnosti. i zbog toga je vazno da imaju podrsku. ne samo on, nego mnogi koji nesto pokusavaju da naprave. vecina umjetnika u sarajevu ne radi nista ili ako rade, ne rade svoj posao. prezivljavaju.

zato bi trebale postojati specificne fondacije u kojima bi sjedili ljudi koji su kompetentni da prepoznaju umjetnike i projekte od vaznosti. ovako mi se cini da je, "zna nekoga ko radi negdje pa mu taj sredio." a za to nisu krivi ovi "paraziti".
umjetnik i po` nema sta
detroit-mercy

#61 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by detroit-mercy »

It_is_a_Leclerc wrote:Nek' ima za Dina i Selmu Muhadinović (?), a Seju Sexona, kao čovjeka koji je realno dao doprinos rock sceni, ne samo Sarajeva ili BiH, već cijele Jugoslavije, odbili k'o mulca, pa je čovjek otišao u Zagreb, gdje sve ovo ima.
Jel Sejo dzaba svira ili naplacuje karte za svoje koncerte :skoljka:. Koliko dobije Pusenje po koncertu :mrgreen: i jos im se treba ko nesto uplatiti :skoljka: .
Onda bi trebali i meni uplatiti zdravstveno, nako :skoljka: .
Cherry-Cherry

#62 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by Cherry-Cherry »

A koliko dobiju para? :zoka:
dječak sa šibicama

#63 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

AcaLukas wrote:Giletu Srbija pokloni stan u Beogradu, i pare za studijio, a u Bosni niko nije ni znao za njega.
Jos ga na jahatu odjebali kao neperspektivnog pjevaca :D

dobar ti primjer, kafanski pjevac Gile :P
dječak sa šibicama

#64 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Cherry-Cherry wrote:A koliko dobiju para? :zoka:
Premalo, ne moze biti Deenu ni za jednu Gucci torbicu.

Ali zato babo, majka i burazer sjede u 26 nadzornih i upravnih odbora, pa ima se para, ima se s` cim.
detroit-mercy

#65 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by detroit-mercy »

Cherry-Cherry wrote:A koliko dobiju para? :zoka:
Sigurno puno vise nego prosjecna osoba koja ceka da joj se uveze 15tak godina radnog staza. I od kada to Rock and Roll bandovi spadaju pod umjetnost koja treba da bude sponzorirana od strane drzave. Sto onda ne bi i Selim Bajrami uplatili penziono, trebali bi i Bregi mozda retroaktivno isplatiti zaostatke :skoljka: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#66 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by _BataZiv_0809 »

__Phoenix__ wrote:Koliko ste kulturno onesviješteni, Ibrišimović je preminuo prije par godina...
Napisali smo da je covjek umro u siromastvu, a da za zivota nije dobio ovaj status. :-)
__Phoenix__

#67 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by __Phoenix__ »

_BataZiv_0809 wrote:
__Phoenix__ wrote:Koliko ste kulturno onesviješteni, Ibrišimović je preminuo prije par godina...
Napisali smo da je covjek umro u siromastvu, a da za zivota nije dobio ovaj status. :-)
trcicu trceci wrote: Slazem se za Ibrisimovica, rece Sidran da zivi u nekoj kucici koja je najskromnija u selu...tuga
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#68 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by _BataZiv_0809 »

__Phoenix__ wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
trcicu trceci wrote: Slazem se za Ibrisimovica, rece Sidran da zivi u nekoj kucici koja je najskromnija u selu...tuga
Covjek je poslije objasnio da je ovo "zivi" sa drukcijim akcentom, sto bi znacilo da je zelio da upotrijebi arhaican izraz za zivljenje u bijedi.
5 0 5

#69 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by 5 0 5 »

todd_smith wrote:
umjetnik i po` nema sta
evo te jarane. :lol: :lol: :lol:

wolf07

#70 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by wolf07 »

Heeeeeej! Emina Husedzinovic! Umjetnica. Njoj se placa zdravstveno, jebem li te logiko.
L u c i f e r

#71 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by L u c i f e r »

i forumašenje je umjetnost
todd_smith

#72 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by todd_smith »

5 0 5 wrote:
todd_smith wrote:
umjetnik i po` nema sta
evo te jarane. :lol: :lol: :lol:

ja samo cekam da lik snimi kesu na ulici i da pocne pametovati o drustvenoj strukturi i kako je ta kesa zapravo odlicna metafora za sve sto se desava danas
Hajvan

#73 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by Hajvan »

o pametni
o mudri
o lijepi
o zgodni
o načitani
o obrazovani

al ' samo na forumu

:lol:
South Blue Mama

#74 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by South Blue Mama »

Kinesko prkno wrote:Kakva nepravda,a dje Nino Prses,dje su one dvije ,jedna mrsava ,jedna malo deblja sto pjeva ,dje su pravi umjetnici
udomljen u Kinu Novi Grad, sve po zakonu naravno :D
m_l

#75 Re: "Umjetnici" citaj paraziti

Post by m_l »

_BataZiv_0809 wrote: Covjek je poslije objasnio da je ovo "zivi" sa drukcijim akcentom, sto bi znacilo da je zelio da upotrijebi arhaican izraz za zivljenje u bijedi.
Da, koristio aorist. :mrgreen: Al' covjeka napadose. :-)
Post Reply