stize najavljivani snijeg
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sparky
#51 Re: stize najavljivani snijeg
pa i to zavisi od situacije. nije isto poci u brdu i na ravnom. u dubokom snijegu ili na poledici...
uglavnom, sto manje gasa. tek toliko da se auto ne ugasi.
uglavnom, sto manje gasa. tek toliko da se auto ne ugasi.
-
mefistofilis
#52 Re: stize najavljivani snijeg
u trecu i Zbismilomun1ted wrote:Ugasi, ili stane? Kako najbolje krenuti kada stane?
- sparky
#53 Re: stize najavljivani snijeg
sad se sjetih. ako ti ta dionica nije preduga, a auto ti ima prednju vucu, mozda bi ti bilo najbolje i najpametnije probati u rikverc to da prodjes. u slucaju da ne mozes dalje, lakse ti je onda auto spustati naprijed, nego u rikverc, sto je i opasno po snijegu i ledu.un1ted wrote:Ugasi, ili stane? Kako najbolje krenuti kada stane?
-
prof.
#54 Re: stize najavljivani snijeg
zavisi koliko je brdoun1ted wrote:Pri voznji uzbrdo, da li je bolje ici prvom, manjom brzinom, ili drugom i vecom brzinom?
kao što sparky napisa bolje je u što višoj brzini jer su manji obrtaji pa je lakše kontrolisati proklizivanje, ono što je najbitnije je da jednom kad kreneš treba biti što manje oscilacija u brzini, ne valja ako staneš a opet ne valja ako moraš dati više gasa jer onda prokliže. e sad u kojoj brzini ćeš biti zavisi od stepena nagiba kao i do uslova na putu, npt. koliko imaš prostora da uhvatiš 'zalet'.
-
Tirkiz
#55 Re: stize najavljivani snijeg
najbolje nazad ko ne zna da vozi,un1ted wrote:Ugasi, ili stane? Kako najbolje krenuti kada stane?
a ko zna onda fino iz gepeka izvadi onu vrecicu pjeska ili pepela od cumura sto je stavio prije polaska na put, pospe ispred prednjih tockova u duzini 3-4 metra...upali i krene
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#56 Re: stize najavljivani snijeg
Ne moze u rikverc, vece je uspinjanje. Nemam nekih problema, imam dobre gume, ali pripremam se za šta i kako 
Evo npr, ispred mene auto zašlajdra i stane, automatski moram i ja. Razmišljam kako je najbolje krenuti i kada krenem da li držati prvu ili ubrzati na drugu (ako uzvisenje dopusti razvijanje brzine).....
Imam kilometara u guzici
ali je 90% van zimskih uslova.
Evo npr, ispred mene auto zašlajdra i stane, automatski moram i ja. Razmišljam kako je najbolje krenuti i kada krenem da li držati prvu ili ubrzati na drugu (ako uzvisenje dopusti razvijanje brzine).....
Imam kilometara u guzici
- johntra
#57 Re: stize najavljivani snijeg
Nije, osim jedne situacije kad smo išli za grtalicom niz Karaulu...isto tako, malo šlepera, prema Sarajevu nisam nijednog sreo u svojoj traci...ali, danas je nedjelja, pa ti to ništa ne znači...karirana kosulja wrote:A de mi reci ima jeli bilo kolona ili cekanja?johntra wrote:Danas friško prošao i bolja je situacija sa čiščenjem Karaule, nego sa čišćenjem Nišičke...recimo, cesta na Karauli skoro ništa snijega nije bilo, dok je na Nišićkoj bilo snijega dosta...eh sad, pošto ovo sada pada intezvnije, mora da se šta promijenilo....u svakom slučaju, bilo je zabavnije preko Nišićke voziti...
-
saabsa
#58 Re: stize najavljivani snijeg

Guma za sarajevske mahale
Svakakvih se guma namijenjao al ova kao da je pravljena za nase mahale , nevjerovatna
-
Tirkiz
#59 Re: stize najavljivani snijeg
ljudi ispusite malo gume dok je ovakva situacija, sad je malo previse 2,2-2,5 bara...ispusite na 1,6-1,7 i odmah ce te imati manju mogucnost proklizavanja...kad se situacija stabilizira sta je 5 minuta svratiti na pumpu i opet napumpati gume
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#60 Re: stize najavljivani snijeg
Za ovo prvi put cujem. Da li je baš efikasno?Tirkiz wrote:ljudi ispusite malo gume dok je ovakva situacija, sad je malo previse 2,2-2,5 bara...ispusite na 1,6-1,7 i odmah ce te imati manju mogucnost proklizavanja...kad se situacija stabilizira sta je 5 minuta svratiti na pumpu i opet napumpati gume
- Qler
#61 Re: stize najavljivani snijeg
U glavnom, iznenadi snijeg 28. decembra... Dobrinja neociscena bila komplet prije sat, ne znam je li sad sta bolje...
Sto se tice pritiska u gumama, ja fakat vise ne znam koja pumpa u gradu ima tacan manometar...
Sto se tice pritiska u gumama, ja fakat vise ne znam koja pumpa u gradu ima tacan manometar...
-
mefistofilis
#62 Re: stize najavljivani snijeg
ne mogu da nadjem video gdje se neki inzinjeri iz Volva k...e nekim sistemom ne proklizavanja.
volvo po pravom pravcatom ledu grabi uzbrdo. (ne radi se o eksericama gumama jel). bas ono
volvo po pravom pravcatom ledu grabi uzbrdo. (ne radi se o eksericama gumama jel). bas ono
-
Tirkiz
#63 Re: stize najavljivani snijeg
saabsa wrote:
Guma za sarajevske mahale![]()
Svakakvih se guma namijenjao al ova kao da je pravljena za nase mahale , nevjerovatna
nema bolje za zimu...na golfu 1 ja sa ovom gumom gurao snijeg ispred auta

-
prof.
#65 Re: stize najavljivani snijeg
pa ako je blaža uzbrdica i razviješ dovoljno brzine bez proklizavanja zašto da ne, naravno vodeći računa da ne bude naglog dodavanja gasa zbog proklizavanja. a što se tiče ispuhivanja guma naravno da pomaže ali samo privremeno, duža vožnja na taj način će uništiti gume pa ja to ne bih koristio osim u slučaju baš velike potrebe.un1ted wrote:
-
romeomoraprezivjeti
#66 Re: stize najavljivani snijeg
Ja k'o emko,upalim sva cetri,dobar zalet i uz
dzidzikovac k'o od šale.
. 
-
lajkujMe
#67 Re: stize najavljivani snijeg
Tirkiz wrote:
kaze nece koristiti 4x4 u ovom slucaju a na kraju snimka izvukla se pomocu 4x4
-
530i
#68 Re: stize najavljivani snijeg
Uzbrdo se najbolje zaletiti, ko i gdje može...
- sparky
#69 Re: stize najavljivani snijeg
doziranje gasa, opet ponavljam. pa i kad vidis to neko auto. radije stani na pogodnom mejstu odakle ces poci lakse, dok se on ne pomakne dovoljno.un1ted wrote:Ne moze u rikverc, vece je uspinjanje. Nemam nekih problema, imam dobre gume, ali pripremam se za šta i kako
Imam kilometara u guziciali je 90% van zimskih uslova.
posto nisi rekao jel mislis uopsteno na voznju uzbrdo ili imas neku dionicu koju stalno prolazis, tipa uz neku ulicu i slicno.
drzi odstojanje i ako jednom uhvatis ritam, onda ga ne mjenjaj. prilikom saltanja, bez naglog pustanja kvacila i to je to. na snijegu se mora biti vrlo pazljiv, ko sa mladom curicom
ovo je doduse niz brdo, ali princip je slican
https://www.youtube.com/watch?v=Asz-rJ9 ... e=youtu.be
- sparky
#70 Re: stize najavljivani snijeg
mozda uz neku vrlo kratku dionicu, ali ako je duze od 50 metara, rizikujes da te malo zabaci, pa kad se trznes, izgubis ritam i slicno. ako su gume ok, auto uspije krenuti sa polazne tacke, garantujem da ce se na malim obrtajima popeti vise nego sa punim gasom i zaletom.530i wrote:Uzbrdo se najbolje zaletiti, ko i gdje može...
-
karirana kosulja
#71 Re: stize najavljivani snijeg
Hvala Johntra za informacije !johntra wrote:Nije, osim jedne situacije kad smo išli za grtalicom niz Karaulu...isto tako, malo šlepera, prema Sarajevu nisam nijednog sreo u svojoj traci...ali, danas je nedjelja, pa ti to ništa ne znači...karirana kosulja wrote:A de mi reci ima jeli bilo kolona ili cekanja?johntra wrote:Danas friško prošao i bolja je situacija sa čiščenjem Karaule, nego sa čišćenjem Nišičke...recimo, cesta na Karauli skoro ništa snijega nije bilo, dok je na Nišićkoj bilo snijega dosta...eh sad, pošto ovo sada pada intezvnije, mora da se šta promijenilo....u svakom slučaju, bilo je zabavnije preko Nišićke voziti...
Mislim da cu ipak preko karaule jer mislim da ujutro ce biti dosta minusa i leda u kotlini Bosne gore prema Doboju,
a led mi je dosta opasniji nego snijeg koji vidim (barem po mom iskustvu).
- relax11
#72 Re: stize najavljivani snijeg
Jbt ljudi se okrecu ko na ringisplu, srecom bez incidenata, jer niko nije isao u suprotnom pravcu
fakat ceste su katastrofa, autoput u 20h nula bodova. Sad evo u mahali dodu do pola brda onda proklize nazad i u ugradu
srecom od zice je
Valja komsi ogradu praviti 
- johntra
#73 Re: stize najavljivani snijeg
Ko kaže da je snijeg iznenadio?

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#75 Re: stize najavljivani snijeg
fakat je odron ovo s čišćenjem
ja malo naprijed nazad na parkingu nosa li nosa
a grtalica nema ni u važnijoj cesti pored