Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Moderator: anex
-
Drinski
#51 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Znaci, po prijedlogu Novalića, prve dvije godine će poslodavci biti oslobođeni obaveza?
OK.
A kako misli sprijeciti zloupotrebe, tj. da se radnici mijenjaju svake dvije godine? Poslodavac tako ima poslovni ciklus, radnici rade na određeno a drzava ispušila.
OK.
A kako misli sprijeciti zloupotrebe, tj. da se radnici mijenjaju svake dvije godine? Poslodavac tako ima poslovni ciklus, radnici rade na određeno a drzava ispušila.
-
almir90
#52 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Kad su počeli sa uvođenjem "države", tad i jesmo počeli propadati, ostala je na površini samo manjima, to je što se privatnog sektora tiče. Danas u BiH su najprofitabilnije "privatne" firme, koje su striktno vezane za izvačenje para iz budžeta, pomoću raznih "sve po zakonu" tendera.rekla-kazala wrote: Nažalost,.. ali istina je da je u posljeratnoj BiH siva ekonomija bila osnovni zamajac ekonomskog razvoja.
Narodski rečeno: "Muž je sklanjao novac od rastrošne žene", jer da su se od 95" godine biznisom bavili samo pošteni ljudi i plaćali sve regularno, sad bi imali budžetskih parazita za 50.000 više, uposlenih minimalno 100.000 manje i penzije znatno manje od sadašnjih.
Jer krvopije su u svakom trenutku uzimale maksimum.![]()
![]()
-
almir90
#53 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Moraš radnika držati 4 godine, znači dvije ne plaćaš, a druge dvije plaćaš. U slučaju da dobiješ otkaz nakon dvije godine čabice, onda moraš platiti one prve dvije godine. To je to ukratko, a šta ako ti naštimaju da si tehnološki višak, i da firma posluje u gubitku, kako ga planiraju teretiti za iskorištavanje, ako prikaže da je posao omanjio, i da idu u minus?! Za to nema objašnjenja.Drinski wrote:Znaci, po prijedlogu Novalića, prve dvije godine će poslodavci biti oslobođeni obaveza?
OK.
Fadil lobira za svoje industrijalce, i to je normalno, svako vuče sebi. Samo mene interesuje šta ću ja za zdravstveno i staž te dvije godine koje provedem radeći za takve privatnike?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#54 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Razdvajanje zdravstva i biroa je vrlo vazan korak. Uvodjenje sistema da svako sa CIPS licnom kartom,na osnovu JMBG ima pravo na osnovno zdravstveno osiguranje.
Tek onda bi ovo sto prica novalic imalo smisla.
Tek onda bi ovo sto prica novalic imalo smisla.
-
almir90
#55 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Da smo država uređena, možda bi imalo smisla. Evo primjera radi jedan scenario, dođe privatnik iz inostranstva, pokrene firmu, mi mu dajemo olakšice kod poslovanja, dajemo mu radnike "čaba", jer on je dužan 4 godine da drži radnike. Prve dvije godine ne plaća brutto na radnika, nakon dvije godine, proglasi stečaj, zaradio dovoljno para, i ide dalje. Šta će oni u tom slučaju? Ništa! Mogu ga tužiti kao Tuš, a znamo kako funcionišu ti postupci, vuče se godina, možeš odmah halalit te pare. Da ne govorimo da i onako nema provjera porijekla novca, pa tako ovi naši koji su izvukli pare na razne račune, mogu prati te pare legalno pomoću fiktivnih firmi koje registruju vani. I oni kao što su varali državu do sada, a i dalje će, isto tako mogu iskorištavati olakšice, i samo nakon dvije godine proglasi bankrot. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#56 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Jbga zakon je tu da predvidi moguce situacije i posljedice za iste.
Moja je procjena da je najmanje 35-40% ljudi na birou samo zbog zdravstvenog osiguranja. Rade po osnovu ugovora o djelu (na koje se placaju doprinosi, a nemas od toga nista sto je nonsens) ili na crno.
Dakle smanjenje opterecenja na rad, povecanje opterecenja na ugovore o djelu, i to bi mogao biti dobar korak.
Novaliceve ideje su dobre. Prvi put premijer se bavi ovakvim stvarima. Njihova konkretizacija kroz dobre zakone i provedbu istih bi trebala donijet rezultat.
Ali da sam optimista, nisam.
Moja je procjena da je najmanje 35-40% ljudi na birou samo zbog zdravstvenog osiguranja. Rade po osnovu ugovora o djelu (na koje se placaju doprinosi, a nemas od toga nista sto je nonsens) ili na crno.
Dakle smanjenje opterecenja na rad, povecanje opterecenja na ugovore o djelu, i to bi mogao biti dobar korak.
Novaliceve ideje su dobre. Prvi put premijer se bavi ovakvim stvarima. Njihova konkretizacija kroz dobre zakone i provedbu istih bi trebala donijet rezultat.
-
modem33
#57 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
_BataZiv_0809 wrote:Jbga zakon je tu da predvidi moguce situacije i posljedice za iste.
Rade po osnovu ugovora o djelu (na koje se placaju doprinosi, a nemas od toga nista sto je nonsens) ili na crno..
Na ugovor o djelu NEMA DOPRINOSA .... tj. nemas zdravstveno ni PIO niti se to uplacuje .... pusti ono sto na listi za uplatu pisu neki doprinosi sto mora fima uplatiti po zakonu...
Samo sam to htio reci da ljudi ne pobrkaju jer zacas dodje neki padobranac manipulator koji ce uvjeravati u suprotno ......
- Zeljoooo
#58 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Apsolutno treba povecati PDV jer tako cemo smanjiti nezapislenost!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#59 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Ima.modem33 wrote:
Na ugovor o djelu NEMA DOPRINOSA .... tj. nemas zdravstveno ni PIO niti se to uplacuje .... pusti ono sto na listi za uplatu pisu neki doprinosi sto mora fima uplatiti po zakonu...
Samo sam to htio reci da ljudi ne pobrkaju jer zacas dodje neki padobranac manipulator koji ce uvjeravati u suprotno ......
Placaju se tzv. mali doprinosi i to 4% za zdravstvo, 6% za PIO, porez na dohodak i vodna/naknada za nesrecu. Njihova svrha je punjenje fondova, a uplatiocu ne daju nikakva prava.
Svaki dan radim sa ugovorima o djelu
Pozdrav
-
modem33
#60 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
_BataZiv_0809 wrote:Ima.modem33 wrote:
Placaju se tzv. mali doprinosi i to 4% za zdravstvo, 6% za PIO, porez na dohodak i vodna/naknada za nesrecu. Njihova svrha je punjenje fondova, a uplatiocu ne daju nikakva prava.
Svaki dan radim sa ugovorima o djelu![]()
Pozdrav
Na to sam i mislio .... ne idu doprinosi radniku ali idu fondovima (taj sitan procenat)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#61 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Ok ja sam samo reagovao na ovo velikim slovima "NEMA DOPRINOSA"modem33 wrote:
Na to sam i mislio .... ne idu doprinosi radniku ali idu fondovima (taj sitan procenat)
-
almir90
#62 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Vjerujem i ja da ima dobre ideje. Mada, ne vidim zašto mi tamo nekom švabi moramo džaba raditi, i omogućiti im da lahko zarade novu milijardu, na račun leđa našeg naroda, i naše radne snage._BataZiv_0809 wrote: Novaliceve ideje su dobre. Prvi put premijer se bavi ovakvim stvarima. Njihova konkretizacija kroz dobre zakone i provedbu istih bi trebala donijet rezultat.
I za unutrašnje "investitore-milionere" (većinom ratne profitere, ne svi, ali barem 70% ih jest), pomagati ćemo i njima, da i oni se ojačaju za koji milion. A, ovi sitni, haman im je najbolje da stave ključ u bravu, i odu "legalno" raditi na crno, gledajući, uskoro po novim zakonom.
Vidit ćemo opet ko će kojim ministarstvom upravljati, i šta će se dalje dešavati. I ja sve manje optimizma imam iz dana u dan.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#63 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Ne podnosim SDA i stvarno me cudi da je ovakav lik njihov izbor. Covjek prica sazeto, bez politikanstva, vidi se da cijeli zivot radi u privredi. Uporedis njega i npr Lagumdziju koji nikad dinara nije zaradio van drzavne ublehe i jasna ti je razlika. Ili ne daj boze ostali biseri iz SDA kuhinje. Kad skontas kakve su sve parmake nominovali za tu funkcijualmir90 wrote: Vjerujem i ja da ima dobre ideje. Mada, ne vidim zašto mi tamo nekom švabi moramo džaba raditi, i omogućiti im da lahko zarade novu milijardu, na račun leđa našeg naroda, i naše radne snage.
I za unutrašnje "investitore-milionere" (većinom ratne profitere, ne svi, ali barem 70% ih jest), pomagati ćemo i njima, da i oni se ojačaju za koji milion. A, ovi sitni, haman im je najbolje da stave ključ u bravu, i odu "legalno" raditi na crno, gledajući, uskoro po novim zakonom.
Vidit ćemo opet ko će kojim ministarstvom upravljati, i šta će se dalje dešavati. I ja sve manje optimizma imam iz dana u dan.
Dobro je objasnio i za ovo 2 godine oslobadjanja od placanja doprinosa. Stvarno kvalitetne ideje.
Hoce li biti sta od toga, veliko je pitanje.
-
almir90
#64 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Pod njegovom upravom radnici u CIMOS-u su bili zadovoljno, šta se tu sad detaljno dešavalo rijetki znaju, njegov smisao poslovanja nije se uklapao u kapitalističko poslovanje Slovenaca. I kako sam tvrdi napustio je firmu, jer nije htio gasiti proizvodnju. Ili ima nešto drugo, ko će znati, dugo je vremena prošlo, a nikakvog procesa protiv njega nije bilo. Bilo ih je još tamo koji su muljali oko nabavke robe, kupovale su se navodno polovne mašine, a dobijane pare za nove mašine._BataZiv_0809 wrote:
Ne podnosim SDA i stvarno me cudi da je ovakav lik njihov izbor. Covjek prica sazeto, bez politikanstva, vidi se da cijeli zivot radi u privredi. Uporedis njega i npr Lagumdziju koji nikad dinara nije zaradio van drzavne ublehe i jasna ti je razlika. Ili ne daj boze ostali biseri iz SDA kuhinje. Kad skontas kakve su sve parmake nominovali za tu funkciju![]()
Dobro je objasnio i za ovo 2 godine oslobadjanja od placanja doprinosa. Stvarno kvalitetne ideje.
Hoce li biti sta od toga, veliko je pitanje.
Realno gledajući, što se tiče tih stranih investitora, stranci su tu da nas iskorištavaju maksimalno zarad svog većeg profita, a naši levati kontaju, doći će švabo i dati ti platu 1000 Eura, jer tobože, opet mu je to dobro, ima "u pola" jeftinijeg radnika, nego što bi tamo nekog švabu plaćao.
Ja sam za jačanje šireg kruga, da svi imaju jednake šanse da ostvare nešto svojim radom i zalaganjem. Al' dobro, haman sam još uvijek previše mlad i naivan, i vjerujem da će se pojaviti neko ko će raditi za šire narodne mase, a ne "pojedince". Skrenuh ja sa teme rasprave, pa da ne duljim.
- Reisova
#65 Re: Da li nam se priprema povećanje PDV-a?!
Ma pocni raditi ionako ostali drze raju po par godina na ugovorima pa realno ovo je bolje