Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Better Man

#51 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by Better Man »

golman wrote:
Better Man wrote:Dobro se sjećam ove legendarne utakmice. Radio kući zadaću iz osnovne škole i gledao utakmicu. Isto tako sjećam Steaue i Barcelone i izvođenja penala gdje su golmani briljirali, posebno golman Steaue.
Golman Steaue se zvao Dukadam i odbranio je sve penale Barci...za Steauu igrali Lakatuš,Piturka,Belodedić...
Znam da jer odbranio sve penale Barceloni. meni je to bilo fascinantno i djelovalo nestvarno.
Better Man

#52 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by Better Man »

radostan dan wrote:
Better Man wrote:Dobro se sjećam ove legendarne utakmice. Radio kući zadaću iz osnovne škole i gledao utakmicu.
zar ti nisi mlađi?
posebno golman Steaue.
kome je poslije režim posebno slomio obje ruke...
Nisam...Bio treći osnovne kad je bila ta legendarna tekma protiv Bugara.
Edin H.

#53 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by Edin H. »

golman wrote:
dječak sa šibicama wrote:Da je danas na snazi pravilo "ne smijes napolje do 28. godine", za Dinamo bi igrali Subasic (kupio bi njega Mamic od Hajduka), Vrsaljko, Corluka, Jedvaj, Lovren, Vida, Badelj, Brozovic, Kovacic, Modric, Mandzukic... ekipa koja bi u Europi imala sta reci, bar u "Kupu UEFA".

Dakle, glupo je porediti ono nekada, i ovo danas.
A za Želju bi igrao Džeko :D
Ne bi vise, DzeFko je napunio 28, sad bi isao u pecalbu :P

Osim ako ne bi kao Pape potpisao dva ugovora, pa nazad u Zelju :D
TheMule

#55 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by TheMule »

Šveđanin wrote:Evo ovdje možete vidjeti protiv kakvih je to klubova Dinamo igrao..
http://en.wikipedia.org/wiki/1966%E2%80 ... _Fairs_Cup

Ne znam, meni će podvig Steaue iz 1986 ostati u sjećanju kao nešto ogromno. :D
Ja bi radije gledo Steau nego Barselonu i Bajern
stakasa

#56 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by stakasa »

TheMule wrote:
Šveđanin wrote:Evo ovdje možete vidjeti protiv kakvih je to klubova Dinamo igrao..
http://en.wikipedia.org/wiki/1966%E2%80 ... _Fairs_Cup

Ne znam, meni će podvig Steaue iz 1986 ostati u sjećanju kao nešto ogromno. :D
Ja bi radije gledo Steau nego Barselonu i Bajern
Sta?
Šveđanin

#57 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by Šveđanin »

Šta je htio reći?

Novi rumunski nacionalni stadion... 55 000 mjesta..

Image

Image

Image
Šveđanin

#58 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by Šveđanin »

Smorio sam.. neću više. :mrgreen:

Sad se možemo vratiti na reprezentaciju SFRJ. :D
TheMule

#59 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by TheMule »

Htio sam reci da moras biti malo caknut u mozgu da budes moderni navijac. Kolko puta mozete gledati Real, Barselonu, Bajern, Celzi?

Najgore je sto se moc velikih glubova jos vise koncentrisala, i napravio jos veci jaz izmedju velikih i slabih, pa sada ne mozes vise ni gledati veliki Milan, Liverpool, vjerovatno ni Mancester, a da i ne govorim o klubovima kao sto su Crvena Zvezda, Steua i slicnim koji su mogli zadrzati jake igrace i dogurati dugo u takmicenjima koja su zaista imala evropski osjecaj i atmosferu. U poslijednjih nekoliko godina, uzivo sam u iznenadjenjima kao sto su Dortmund i Atletiko, ali sve je to tanko.

Ubrzo ce oni koji igraju kladionice imati lagan zadatak: LS ce moci osvojiti Bajern, Barca, Real i Celzi ako im ostane Murinjo. Kad ih sve gledam, hocu da zaspim od dosade. Radije bi vidio jaku Steu, Dinamo, Benfiku, Fiorentinu, Inter, Celtic, Ajax, Hamburg, Panatinaikos, Malmo, Romu, Velenciju, Marsej, CSKA, itd itd

Vi koji ismijavate uspjeh CZ sa Jugo igracima uopste niste uzeli u obzir bilans moci u Evropi u to vrijeme, kolko su slabiji "velikani" bili, a koliko jaci manji klubovi. Kup sampiona je bio fenomenalan uspjeh za Jugo fudbal, iako je Zvijezda probrala ponajbolje iz citave drzave, isto rade i Bajern i spanci.
Šveđanin

#61 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by Šveđanin »

Prijatelj mi studira sportski menadžment, bio je u posjeti Real Madridu, obilazak stadiona, službenih prostorija, uprava kluba im držala govor. Kaže to nije sportski klub, to je korporacija... a tek jedan od njihovih nekoliko glavnih zadataka je fudbal. :)
Stvara se jaz između malog broja bogatih klubova koji mogu sve i velikog broja onih koji im služe kao kante za nabijanje. Ali da ovo nebi bila socijalna priča u stilu they took our jobs, hoću reći da bi LŠ bila mnogo zanimljivija kada bi se budžeti bar na neki način izjednačili, kako se to radi u američkim sportovima. I tu ima jaz imeđu nekih klubova, ali je manji.

Čitao sam jednu dobru kolumnu koji piše jedan švedo, lokalni sportski novinar, ukratko on predviđa da će se stvoriti liga šampiona koja obuhvata najbolje klubove Evrope, recimo njih 20-25 , ti klubovi bi istupili iz svojih liga i svakog vikenda bi se igrala liga šampiona kao neko regularno prvenstvo. Mislim tu bi svake sedmice bio ne 1, nego 5 derbija, ogroman bi se novac vrtio ali bi ostale nacionalne lige oslabile... 20 klubova, 38 utakmica godišnje, vi izračunajte koliko je to derbija svakog vikenda...

A najviše bi ispaštali upravo klubovi koji su jaki, uvijek u gornjem dijelu tabele ali nikad među prvima da bi ušli u tu ligu šampiona koja bi se igrala kao prvenstvo svake sedmice.... na primjer Valensija, Viljareal, Napoli, Fiorentina, Totenhem i tako dalje...
phillie

#62 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by phillie »

Ma da se mene pita, ja bih vratio pravilo da samo prvaci igraju ligu prvaka.
golman

#63 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by golman »

phillie wrote:Ma da se mene pita, ja bih vratio pravilo da samo prvaci igraju ligu prvaka.

Kako ne možeš da shvatiš da je danas fudbal=novac
phillie

#64 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by phillie »

golman wrote:
phillie wrote:Ma da se mene pita, ja bih vratio pravilo da samo prvaci igraju ligu prvaka.

Nisam rekao da ne shvatam, samo samo rekao da se mene pita :D
golman

#65 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by golman »

phillie wrote:
golman wrote:

Nisam rekao da ne shvatam, samo samo rekao da se mene pita :D
Pa pošto je Atletico prvak Španije,to znači da u Ligi prvaka ne bi igrali ni Real ni Barca,kao ni Dortmund,Chelsea,Arsenal...itd..

a to je nemoguće
phillie

#66 Re: Fudbalska reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ!

Post by phillie »

Opet kazem, da se mene pita, samo prvaci svoje zemlje bi igrali ligu prvaka....Naravno da je ovaj sistem igre usvojen zbog "velikih" da bi postali jos veci, a da bi osvajanje LP timovima kao sto su Zvezda ili Steaue, postalo naucna fantastika...
Ovakvim sistemom UEFA motivise potencijalne investitore da jos vise ulazu u klubove Lige petice, jer se eto i sa 4 mjestom moze doci do Lige Prvaka, pa onda ako ispadnes opet ima Liga Evrope....Al odosmo daleko od teme.
Post Reply