NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
- shibonja
#51 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Ako ima zivota na marsu ima i u Bosni...
- Drvosjeca iz Dejcica
#52 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Naravno, ja sam kao laik pobrojao neke stvari u postu gore iznad (prethodna stranica). Vjerujem da će to svakako biti pozitivna stvar.lajkujMe wrote: Jedno od stvari koje ce pokrenuti je pitanje: Ako na radioaktivnoj suhoj mrtvoj planeti moze da bude mikroba to jest zivih stvari onda znaci da tamo vani 100% ima zivota na najmanje mikro razini a sanse za veci zivot (zivotinje) i inteligentni zivot se visestruko povecava sto znaci da ce nastati utrka u pronalasku planeta pogodnih za zivot (a vec imamo mnogo kandidata za to) i intenzivnije pretrazivanje za radio signalima i slicno (SETI program je uvijek bio mali i ne dovoljno finansiran sto bi se moglo promjeniti).
Uglavnom ako ima zivota na marsu bilo kakvog to ce otvoriti ogromna vrata covjecanstvu. Biti ce diskusija, svadja, religije, para i istrazivanja a svijet ce znati ako nista s 99.99999% vjerovatnocom da ima nesto tamo vani.
Meni je fakat fascinantno da smo na mjesec otišli sa tehnologijom slabijom od svakog današnjeg smartphona tako da vjerujem da postoji tehnologija koja bi nas sigurno i brzo prebacila do Marsa, a onda ko zna.
- apsidejzi
#53 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Sta god bilo vani i koliko god bilo inteligentno, jos uvijek nema tehnologiju bolju od nase ili su strasno daleko jer inace bismo pronasli neki dokaz istih. Naravno, i oni imaju isti problem kao i mi: Svemir je velik i treba ti milion godina da istrazis samo mali dio svemira. Mi vec dugo vremena emitujemo signale tako da ako neko tamo postavi antenu onda bi mogao i uhvatiti kakav signal kojeg smo poslali. Imas poseban tim ljudi koji danonocno osluskuju slicne signale iz svemira ali do danas jos nismo primili.lajkujMe wrote:
Jedno od stvari koje ce pokrenuti je pitanje: Ako na radioaktivnoj suhoj mrtvoj planeti moze da bude mikroba to jest zivih stvari onda znaci da tamo vani 100% ima zivota na najmanje mikro razini a sanse za veci zivot (zivotinje) i inteligentni zivot se visestruko povecava sto znaci da ce nastati utrka u pronalasku planeta pogodnih za zivot (a vec imamo mnogo kandidata za to) i intenzivnije pretrazivanje za radio signalima i slicno (SETI program je uvijek bio mali i ne dovoljno finansiran sto bi se moglo promjeniti).
Uglavnom ako ima zivota na marsu bilo kakvog to ce otvoriti ogromna vrata covjecanstvu. Biti ce diskusija, svadja, religije, para i istrazivanja a svijet ce znati ako nista s 99.99999% vjerovatnocom da ima nesto tamo vani.
Druga zanimljiva stvar bi bila da otkrijemo signal sa neke planete koja je milionima godina daleko. To bi znacilo da je ta civilizacija prije nekoliko miliona godina imala tehnologiju koju mi danas imamo. Mozda su izumrli u medjuvremenu, mozda su se odselili, a mozda su i krenuli prema nama.
Treca zanimljiva stvar na koju sam nabasao bila je istrazivanje gravitacionih talasa i potencijalnog putovanja na istom. Teoretski, moguce je putovati brzinom svjetlosti ako ispred sebe i iza sebe iskrivis prostor-vrijeme ali nam fali novi Ajnstajn koji ce skontati tehnologiju koja ce podrzati takvo putovanje. S druge strane, samo putovanje je moguce obaviti jedino ako imas pocetnu i krajnju stanicu a to znaci da prvo moras izgraditi istu. Bilo bi dobro kada bi se moglo do Marsa skoknuti za tri minute (koliko treba svjetlosti da dodje kada nam je Mars najblizi) ili 22 minute (kada je najudaljeniji) ali da bi to napravio prvo moras konvencionalno otputovati tamo, izgraditi prihvatnu stanicu i sl.
Sta ja znam... ako covjek gleda u narednih 1000 godina onda ce se najvjerovatnije roditi nekakav Ajnstajn koji ce skontati takvu tehnologiju, ljudima ce trebati nekoliko stotina godina da izgrade stanice sirom suncevog sistema a mozda i galaksije i ja vjerujem da ce za 1000 godina (ako se u medjuvremeneu na poubijamo) biti sasvim normalno putovati galaksijom. Jedan jedini problem postoji u svemu ovome: Ljudi moraju pronaci interes u tim putovanjima. Negdje se mora pronaci neki plemeniti materijal, jer jedino ce materijalisticki poriv natjerali vladajuce strukture da vise investiraju u tu tehnologiju. Do tada cemo se boriti za naftu i uran koje imamo ovdje.
-
statixx
#54 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Sta god bilo vani i koliko god bilo inteligentno, jos uvijek nema tehnologiju bolju od nase ili su strasno daleko jer inace bismo pronasli neki dokaz istih. Naravno, i oni imaju isti problem kao i mi: Svemir je velik i treba ti milion godina da istrazis samo mali dio svemira. Mi vec dugo vremena emitujemo signale tako da ako neko tamo postavi antenu onda bi mogao i uhvatiti kakav signal kojeg smo poslali. Imas poseban tim ljudi koji danonocno osluskuju slicne signale iz svemira ali do danas jos nismo primili.

Extent of human radio broadcasts
Humans have been broadcasting radio waves into deep space for about a hundred years now, since the days of Marconi. That, of course, means there is an ever-expanding bubble announcing Humanity's presence to anyone listening in the Milky Way. This bubble is astronomically large (literally), and currently spans approximately 200 light years. But how big is this, really, compared to the size of the Galaxy in which we live (which is, itself, just one of countless billions of galaxies in the observable universe)? To answer that question, Adam Grossman put together this diagram. It's not the black square; it's the little blue dot at the center of that zoomed-in square.
- Drvosjeca iz Dejcica
#55 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Da, isitna, stoji da su to nezamislivo ogromna prostranstva ali...statixx wrote:Sta god bilo vani i koliko god bilo inteligentno, jos uvijek nema tehnologiju bolju od nase ili su strasno daleko jer inace bismo pronasli neki dokaz istih. Naravno, i oni imaju isti problem kao i mi: Svemir je velik i treba ti milion godina da istrazis samo mali dio svemira. Mi vec dugo vremena emitujemo signale tako da ako neko tamo postavi antenu onda bi mogao i uhvatiti kakav signal kojeg smo poslali. Imas poseban tim ljudi koji danonocno osluskuju slicne signale iz svemira ali do danas jos nismo primili.
Extent of human radio broadcasts
Humans have been broadcasting radio waves into deep space for about a hundred years now, since the days of Marconi. That, of course, means there is an ever-expanding bubble announcing Humanity's presence to anyone listening in the Milky Way. This bubble is astronomically large (literally), and currently spans approximately 200 light years. But how big is this, really, compared to the size of the Galaxy in which we live (which is, itself, just one of countless billions of galaxies in the observable universe)? To answer that question, Adam Grossman put together this diagram. It's not the black square; it's the little blue dot at the center of that zoomed-in square.
Znamo da smo 15 augustra 1977. godine primili vrlo čudan signal iz sazviježđa Sagittarius . Taj slučaj je nazvan Wow, ili WOW signal jer je naučnik koji ga je primio, Jerry R. Ehman, olovkom napisao WOW (Wow! Look at that!). Na žalost signal nikada ponovo nije uhvaćen. Detaljnom analizom utvrđeno je se ne radi o smetnji, izvoru signala sa zemlje ili satelita niti o pozadinskom šumu. Da stvar bude intrigantnija signal tačno odgovara onakvom uzorku kakvim naučnici očekuju da se napredna civilizacija javi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal

-
statixx
#56 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Jeste ali nasi signali kako odmicu postaju svetezi za detektovati, cak i nekoj seupernaprednoj civilizaciji. Slicno kao kada kamen bacis u vodu, a valovi koji se sire postaju sve manji.
-
lajkujMe
#57 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
1 quote: Mozda si tu u pravu ali je vise vjerovatno da nisi. Postoji opca dezinformisanost ili ne znanje sto se tice nasih radio signala u svemiru. Evo ti jedan primjer da shvatis. Pricas s voki tokija primaoc signala je 10 kilometara daleko medjutim on nista ne cuje zasto? Signal je toliko slab i ne usmjeren da je degradirao previse da bi ga toki voki mogao naci. To isto se desava sa signalima koje zemlja emituje i to vecinom ne namjerno u svemir. Ti da bi uhvatio te signale na Plutonu npr (i to da vidis samo da li postoji signal) treba ti vrlo vrlo velika satelitska antena.apsidejzi wrote:Sta god bilo vani i koliko god bilo inteligentno, jos uvijek nema tehnologiju bolju od nase ili su strasno daleko jer inace bismo pronasli neki dokaz istih. Naravno, i oni imaju isti problem kao i mi: Svemir je velik i treba ti milion godina da istrazis samo mali dio svemira. Mi vec dugo vremena emitujemo signale tako da ako neko tamo postavi antenu onda bi mogao i uhvatiti kakav signal kojeg smo poslali. Imas poseban tim ljudi koji danonocno osluskuju slicne signale iz svemira ali do danas jos nismo primili.lajkujMe wrote:
Jedno od stvari koje ce pokrenuti je pitanje: Ako na radioaktivnoj suhoj mrtvoj planeti moze da bude mikroba to jest zivih stvari onda znaci da tamo vani 100% ima zivota na najmanje mikro razini a sanse za veci zivot (zivotinje) i inteligentni zivot se visestruko povecava sto znaci da ce nastati utrka u pronalasku planeta pogodnih za zivot (a vec imamo mnogo kandidata za to) i intenzivnije pretrazivanje za radio signalima i slicno (SETI program je uvijek bio mali i ne dovoljno finansiran sto bi se moglo promjeniti).
Druga zanimljiva stvar bi bila da otkrijemo signal sa neke planete koja je milionima godina daleko. To bi znacilo da je ta civilizacija prije nekoliko miliona godina imala tehnologiju koju mi danas imamo. Mozda su izumrli u medjuvremenu, mozda su se odselili, a mozda su i krenuli prema nama.
Treca zanimljiva stvar na koju sam nabasao bila je istrazivanje gravitacionih talasa i potencijalnog putovanja na istom. Teoretski, moguce je putovati brzinom svjetlosti ako ispred sebe i iza sebe iskrivis prostor-vrijeme ali nam fali novi Ajnstajn koji ce skontati tehnologiju koja ce podrzati takvo putovanje. S druge strane, samo putovanje je moguce obaviti jedino ako imas pocetnu i krajnju stanicu a to znaci da prvo moras izgraditi istu. Bilo bi dobro kada bi se moglo do Marsa skoknuti za tri minute (koliko treba svjetlosti da dodje kada nam je Mars najblizi) ili 22 minute (kada je najudaljeniji) ali da bi to napravio prvo moras konvencionalno otputovati tamo, izgraditi prihvatnu stanicu i sl.
Sta ja znam... ako covjek gleda u narednih 1000 godina onda ce se najvjerovatnije roditi nekakav Ajnstajn koji ce skontati takvu tehnologiju, ljudima ce trebati nekoliko stotina godina da izgrade stanice sirom suncevog sistema a mozda i galaksije i ja vjerujem da ce za 1000 godina (ako se u medjuvremeneu na poubijamo) biti sasvim normalno putovati galaksijom. Jedan jedini problem postoji u svemu ovome: Ljudi moraju pronaci interes u tim putovanjima. Negdje se mora pronaci neki plemeniti materijal, jer jedino ce materijalisticki poriv natjerali vladajuce strukture da vise investiraju u tu tehnologiju. Do tada cemo se boriti za naftu i uran koje imamo ovdje.
Na najblizoj zvjezdi nama znaci 4 svj. godine daleko gotov je pa ne moguce detektirati bilo sta sto dolazi s zemlje.
Iz bog zna kojeg razloga to se ne spominje previse, a mnogi poznati fizicari danasnjice su pokusali to pokazati javnosti ali bez mnogo uspjeha.
E sad istina 100 svjetlosnih godina daleko su nasi prvi signali putovali ali oni su toliko slabi danas da je vjerovatno ne moguce detektirati taj signal osim ako imas satelitsku velicine mjeseca.
To je po meni glavni razlog ne postojanja dokaza inteligentnog zivota. I jos jedan faktor je jednostavna velicina svemira gdje brzina svjetlosti ko brzina puza.
A sto se tice WOW signala, ja vjerujem da je to bio signal druge civilizacije. Razlog zasto nije nadjen opet e pa ima teorija, neki kazu da je to bio vrlo snazni radarski impuls (kompresovani, usmjereni vrlo snazni radio signal) koje i mi koristimo, mi ih koristimo za skeniranje asteroida i kometa to jeste radio teleskopom kao ovaj

Gdje usmjerimo snazan impuls da vidimo razne detalje koje obicnim teleskopima ne moze vidjeti. To signali se mogu detektovati mnogo dalje posto su usmjereni i vrlo snazni u pravilu. Problem je samo on se siri u pravoj liniji tako ako s alfe centauri hoces da pricas sa zemljom moras tacno naciljati zemlju inace ce nas signal promasiti.
sad na quote 2:
Ti vjerovatno mislis na istrazivanja warp driva (nije fikcija ljudi
Nasa je cak napravila koncept svemirskog broda za warp drive ili ti sluzbeni naziv Alcubierre drive (nazvan po fizicaru koji je otkrio formulu za taj pogon).
Einstainova jednacina govori da ni jedna materija u ovom univerzumu ne moze ici brze od svjetlosti jer bi trebala infinitivna kolicina energije i stvorio bi se npr paradox putovanja natrag u vrijeme.
Ali ima rupa u tom zakonu, materija ne moze ali zato prostor-vrijeme moze
Po nekim kalkulacijama putovanje odavde do alfa centauri bi trajalo samo dvije sedmice umjesto 4 godine (koliko treba svjetlosti) ili nekoliko hiljada godina koje bi trebalo sadasnjim svemirskim brodovima.
Eh sad, ovo je sve cista teorija iako se vjerovali ili ne radi na ovome, skontali su cak kako bi mogli manipulisati prostor-vrijeme i neke druge cake, u NASI postoji program za warp drive gdje pokusavaju na mikroskopskoj ili bolje da kazem atomskoj razini pokusati iskriviti prostor-vrijeme i stvoriti efekat warp bubble, pomocu negativne energije.
evo linkova za warp drive:
Alcubierre drive
-
TheMule
#58 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Pronalazak nekog zivota u solarnom sistemu ne bi znacio da je zivot vjerovatan i u drugim sistemima. Donekle je logicno da, ako se zivot razvio na Zemlji, postoje velike sanse da se razvio i na drugoj planeti u nasem sistemu.
- Arminovski
#59 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Ma kakav mir kakvi bakraci... Qapla'!zedo_m wrote: Uvlacim se opet u neku pricu koju nevolim a taj tekst je izasao mnogo prije nego što je NASA objavila da ima nešto važno da kaže tako da ovome gore otpada, a kolega vaditeljje citirao nešto iz Knjige koja je puno prije objavljena nego što su bjelci naselili ameriku
.
I kit ima veći mozak nego mi pa ja ne vidim da on ili ti ga oni postižu što ljudska vrsta postiže, uključujući i ovo što nevalja.
Live long and prosper and peace brother
Ja se više nejvljam na ovu temu
Ukazao sam samo na par greski u koracima.. i otjerah covjeka.
- sema911s
#60 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
moze malo pojasnjenje,. kako su skontali da nas galaksija izgleda kako izgleda, da joj je promjer toliki koliki kazu, i na ovim slikama kazu mi smo ovdje a nadjdalje sto smo dobacili je sonda koja je moze da posalje 1kb i taj kb stigne za nekih godina,.
ok ove udaljene galaksije pa ih vide ali kako ovu nasu vide ovako,.,
jel to ono eh mlijecni put bi trebao ovako izgldat i mi bismo trebali da budemo ovdjee
jel to ono eh mlijecni put bi trebao ovako izgldat i mi bismo trebali da budemo ovdjee
- apsidejzi
#61 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Da skratim quote kako ne bi bio prdugacak post:
Ali hajde da budem fleksibilan pa da uzmem u obzir da je tehnoloski nemoguce detektovati talase koji su emitovani prije 100 godina. Postavlja se pitanje da li je moguce detektovati talase od prije godinu dana jer ako jeste, onda mi gotovo sa 100% sigurnoscu mozemo znati da ako nista, onda u radijusu 1 svjetlosne godine nema inteligentnog zivota koji je tehnoloski napredan kao mi. Mozda imaju bakterije, mozda imaju cak i sisari ali na nasem nivou ih jos uvijek nema. Ko zna, mozda tek ulaze u industrijsku revoluciju
Ja sam gotovo 100% siguran da ce ljudi putovati na tim gravitacionim talasima. Sve sto nam treba je par pojedinaca, pionira, koji ce misliti van trenutnih okvira i koji ce biti dovoljno smjeli da probaju nesto sto niko ranije nije probao. Steta sto se to nece desiti za nasih zivota. Mi zivimo u periodu kada su istrazivacki pohodi na Zemlji manje vise okoncani a istrazivacki pohodi u svemiru su u povojima. To je kao da zivis u 1450tim, taman pred istrazivacko doba. Onaj ko se rodio 50 godina kasnije dozivio je potpuno drugaciji svijet. Mada to vazi i danas. Onaj ko je umro prije 2000-e nije vidio pola stvari koje je vidio onaj ko se rodio poslije 2000-e iako ih dijeli 14 godina. Ja mislim da nama treba jos jedno stotinjak godina da svemirska putovanja postanu svakodnevnica, ali ne sa raketama na danasnje gorivo, nego na pogone koji ce se tek otkriti a vezu se za gravitacione talase.
naravno da talas slabi kako se siri. Dovoljno je pogledati mehanicki talas kad bacis kamen u vodu pa da vidis da pomalo slabi dok ga ne nestane. Isto vazi i za EM talas s tim da on ima veci domet. Ja ipak mislim da su naucnici u stanju sa modernom tehnologijom praviti precice i da ne moraju imati antene poput mjeseca da bi se otkrilo da li je neko zaista poslao neki signal. Ne moraju ljudi 50 svjetlosnih godina od nas gledati TV show koji je tada emitovan jer nije to poenta dokazivanja inteligentnog zivota. Dovoljno je da uoce matricu ponavljanja slabih talasa bez da razumiju stvarni proces iza toga. Evo ove najnovije promjene nivoa metana na Marsu. mi nismo dokazali bakterije gore ali imamo naznaku jer se takva matrica pojavljivanja metana ne desava sama od sebe. Mi smo u stanju otkriti kosmicko zracenje iz perioda Big Benga zato sto koristimo "precice".lajkujMe wrote: 1 quote: Mozda si tu u pravu ali je vise vjerovatno da nisi.
Ali hajde da budem fleksibilan pa da uzmem u obzir da je tehnoloski nemoguce detektovati talase koji su emitovani prije 100 godina. Postavlja se pitanje da li je moguce detektovati talase od prije godinu dana jer ako jeste, onda mi gotovo sa 100% sigurnoscu mozemo znati da ako nista, onda u radijusu 1 svjetlosne godine nema inteligentnog zivota koji je tehnoloski napredan kao mi. Mozda imaju bakterije, mozda imaju cak i sisari ali na nasem nivou ih jos uvijek nema. Ko zna, mozda tek ulaze u industrijsku revoluciju
Da, na to mislim. Do sada se pokazalo haman kao pravilo da sta god je teoretski postojalo kao mogucnost, ljudi su pronasli nacin da to materijaliziraju. Jos kad je davno Nikola Tesla govorio o bezicnoj kontroli masina i ljudi mu se smijali. Danas je to normala. Sve sto je trebalo jeste nekoliko ljudi koji ce biti pioniri u toj oblasti i nekoliko biznismena koji ce skontati kako napraviti brojac kojim ce naplatiti svoju investiciju. Eno je Higgs prije 40 godina teoretski izracunao bozon i prije dvije godine je i dokazan. Jedan matematicar (ne sjecam mu se sada imena) je 150 godina prije pojave prvog kompjutera skontao logiku if, or, and, nand i sl sklopova. Cak je napravio mini kompjuter sa cijevima za vodu. Sve sto je trebalo uraditi jeste iskoristiti struju i logiku koju je on postavio te napraviti pravi kompjuter. Vec nekoliko desetljeca postoji san o kvantnom racunanju i nedavno gledam da su uspjeli napraviti prve prototipe kvantnih kompjutera.lajkujMe wrote: sad na quote 2:
Ja sam gotovo 100% siguran da ce ljudi putovati na tim gravitacionim talasima. Sve sto nam treba je par pojedinaca, pionira, koji ce misliti van trenutnih okvira i koji ce biti dovoljno smjeli da probaju nesto sto niko ranije nije probao. Steta sto se to nece desiti za nasih zivota. Mi zivimo u periodu kada su istrazivacki pohodi na Zemlji manje vise okoncani a istrazivacki pohodi u svemiru su u povojima. To je kao da zivis u 1450tim, taman pred istrazivacko doba. Onaj ko se rodio 50 godina kasnije dozivio je potpuno drugaciji svijet. Mada to vazi i danas. Onaj ko je umro prije 2000-e nije vidio pola stvari koje je vidio onaj ko se rodio poslije 2000-e iako ih dijeli 14 godina. Ja mislim da nama treba jos jedno stotinjak godina da svemirska putovanja postanu svakodnevnica, ali ne sa raketama na danasnje gorivo, nego na pogone koji ce se tek otkriti a vezu se za gravitacione talase.
-
nocnaptica986
#62 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
provaljujes se malo je reci..pojednostavljeno, tvoja logika kaze da je moguce da u okolini sarajeva postoji jos koji grad ali da u africi ili americi nema ljudiTheMule wrote:Pronalazak nekog zivota u solarnom sistemu ne bi znacio da je zivot vjerovatan i u drugim sistemima. Donekle je logicno da, ako se zivot razvio na Zemlji, postoje velike sanse da se razvio i na drugoj planeti u nasem sistemu.
ne postoji tocna karta nase galaksije na kojoj su mapirane sve zvijezde jer su neke na drugom kraju i nemoguce ih je vidjeti...ali jakim teleskopima su uspjeli da uhvate samo najsjajnije koje su pomogli da se stvori konntura ,oblik i da se odredi nase mjesto u odnosu na drugesema911s wrote:moze malo pojasnjenje,. kako su skontali da nas galaksija izgleda kako izgleda, da joj je promjer toliki koliki kazu, i na ovim slikama kazu mi smo ovdje a nadjdalje sto smo dobacili je sonda koja je moze da posalje 1kb i taj kb stigne za nekih godina,.
- Dr. Kuca
#63 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
Jesul desifrovali? Sex kuje za 5 
-
TheMule
#64 Re: NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
nocnaptica986 wrote:provaljujes se malo je reci..pojednostavljeno, tvoja logika kaze da je moguce da u okolini sarajeva postoji jos koji grad ali da u africi ili americi nema ljudiTheMule wrote:Pronalazak nekog zivota u solarnom sistemu ne bi znacio da je zivot vjerovatan i u drugim sistemima. Donekle je logicno da, ako se zivot razvio na Zemlji, postoje velike sanse da se razvio i na drugoj planeti u nasem sistemu.![]()
ne postoji tocna karta nase galaksije na kojoj su mapirane sve zvijezde jer su neke na drugom kraju i nemoguce ih je vidjeti...ali jakim teleskopima su uspjeli da uhvate samo najsjajnije koje su pomogli da se stvori konntura ,oblik i da se odredi nase mjesto u odnosu na drugesema911s wrote:moze malo pojasnjenje,. kako su skontali da nas galaksija izgleda kako izgleda, da joj je promjer toliki koliki kazu, i na ovim slikama kazu mi smo ovdje a nadjdalje sto smo dobacili je sonda koja je moze da posalje 1kb i taj kb stigne za nekih godina,.
Ne provaljujem se ja ni malo. Ti jednostavno ne poznajes neke teorije o nastanku zivota na zemlji. Ali nastavi pametovati sa tom pojednostavljenom logikom, onome ko zna ne treba nista pojednostavniti, stvari su vrlo jednostavne same po sebi.