Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#51 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

Tigar77 wrote:Vidim da ovdje ima ljudi koji simpatišu sufizam, u okviru kojeg i postoje ljudi koji su dali određeni doprinos književnosti, ali bih volio da mi objasne neke stvari koje udaraju na temelje zdravog razuma, ne mislim ovdje na neka teološka učenja i razmirice, nisam neki stručnjak za to, poznajem okvirno neka načela, ali pitanje se odnosi na sljedeće, da li stvarno u 21. stoljeću vjerujete da je moguće da onaj Šejh Nazim, a poznat je meni, tako da bi vama kao ljudima koji to izučavaju trebao biti još poznatiji, može rukom ispraviti Krivi toranj u Pizi, skočiti s Ajfelovog tornja i preživjeti?

Pa i da ovaj rahmetli Hadžimulić nudi nešto praktično vrijedno, čovjek koji sam sebe u TV emisiji opisuje kao samotnjaka koji je 40 godina bio gotovo u potpunoj izolaciji, koji tvrdi da je Sarajevo odbranjeno hikmetom(mudrošću) Kur'ana i on je tu kao nešto doprinio, što je uvreda za sve ljude koji su nosili pušku i život dali u odbrani istog, trebali su samo on i njemu slični proučit šta god i ne bi bilo krvi, ili pozvati Nazima da četnike istrese sa planina svojim rukama..

Jednostavno tumačenje izrečenog na osnovu činjenica, ako neko ima dokaze da ovi ljudi stvarno imaju nadnaravne moći, osim onih demagoških koji i jesu jedina magija, volio bih da me uputi na iste, a svrha posta nije ismijavanje nečijih uvjerenja, samo provjera izrečenog, pošto svako ima pravo na svoje mišljenje i uvjerenje, međutim kada ono bude iskazano, bilo verbalno ili pisanim putem, onda podliježe argumentaciji da se utvrdi tačnost, jer ako ja kažem da sam plavi helikopter i mogu se transformisati, onda to valjda trebam i dokazati, inače mi nisu sve na broju.

Sada, kad bih ti pricao o onome sto licno znam, rekao bi da sam lud, ili da lazem :mrgreen: Zato cu te stvari zadrzati za sebe. Bitno je da shvatis da apsolutno nista se ne desava mimo Allahove dozvole, odnosno Njegove dz.s. pomoci. Navest cu samo jedan primjer, ali sam prilicno siguran da ces ti, kao racionalna osoba, za to naci i "racionalno" objasnjenje...

Naime, Islamska revolucija Iranu je bila sok za sve tadasnje centre moci i za njihove satelite. Reci cu ti da je u tom prevratu, pored onoga sto si mogao ocima vidjeti, ucestvovao svaki dobri Bozji rob na ovome svijetu. I svaki je imao svoj "zadatak" u toj misiji. Licno znam jednog takvog, koji je i danas ziv, a ciji je "zadatak" u toj misiji bio da nauci suru Kehf na pamet (doslo mu na san i u snu mu receno zasto)...Helem, nejse, znam da ti ovo zvuci banalno, zato cu preci na konkretan primjer ovoga za sta pitas (U kratkim crtama, prva operacija "Delta Forcesa" pod kodnim nazivom "Eagle Claw", izgovor "oslobadjanje americkih talaca/spijuna iz ambasade u Teheranu", a stvarni cilj smaknuce Imama Homeinija k.s. i legitimno izabrane vlasti, te rusenje izglasanog ustavno-pravnog poretka drzave):

U zoru 24.4.1980. godine sa americkog nosaca aviona "USS Nimitz", stacioniranog u Arapskom moru, poletilo je osam helikoptera, a istovremeno iz Omana Hercules 130 avioni (nisam siguran u broj). Dan/noc, po svim satelitskim snimcima, idealan za predvidjenu akciju. Vec na samom pocetku dolazi do kvara na dva helikoptera, koji odustaju od daljnjeg leta, tako da je akcija nastavljena sa sest helikoptera i koji u vecernjim satima stizu na predvidjenu tacku, oko 200 milja jugoistocno od Teherana, gdje ih (pustinjski dio) ocekuje CIA-in operativac. Tu dolazi do "kolizije" mornarickog CH 53 helikoptera sa parkiranim avionom-tankerom, koji je dopremio dopunsko gorivo. Obje letjelice nestaju u plamenu, a pet pilota i tri marinca gube zivote. Zbog iznenadne pjescane oluje glavnokomandujuci akcije odlucuje prekinuti misiju, te u panici ukrcavaju povrijedjene marince u avione i bjeze glavom bez obzira, ostavljajuci tijela poginulih, pet helikoptera i dvije olupine iza sebe...

Znam, ti ces reci splet cudnih i nesretnih okolnosti...
Last edited by salik79 on 23/11/2015 18:03, edited 1 time in total.
zijancer

#52 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zijancer »

meni je misterija ono predratno nosanje kostiju nekog cara
salik79

#53 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

Trebam li napominjati da je prije ove akcije na prijetnje (vojnom opcijom) Jimmy Cartera, Imam k.s. smireno odgovorio da je svaka njihova akcija vec unaprijed, Bozijom voljom, osudjena na propast... U vezi ovog dogadjaja je poucno predavanje odrzao sejh Ahmed Didat r.a. .

Trebam li citirati Hadisi Kudsije koji ovo "objasnjavaju"?!
zvizdan

#54 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zvizdan »

oridjidji wrote:
zvizdan wrote:Ono sto se najcesce zanemaruje kad se govori o vehabizmu jeste nespojivost temelja njihove teologije sa izvornim islamskim naukom. A njihove ideje, zahvaljujuci masovnoj produkciji takve literature (ne samo kod nas, naravno), polako se uvrijezuju i pocinju smatrati sasvim legitimnim.

Konkretno, vehabijski antropomorfni dozivljaj Boga je skandalozno suprotan onome ve lem yekun lehu kufuven ehad. Ako Apsolut dozivljavas kako Ga oni predstavljaju, nekako je prirodno da ce i sve ostalo u tvom shvatanju vjere biti jos vise nakaradno i izopaceno. Samo sto se skoro niko ne bavi tim pitanjima, a odatle bi valjalo poci. Dakle, kako vehabijski nauk uopce dozivljava Stvoritelja i Gospodara, Njegov odnos sa svijetom i covjekom, i slicna pitanja, i koliko to sto oni plasiraju uopce ima veze sa islamskim naukom.
Upravo je to problem nastao tumacenjem Kur`ana i hadisa. Kako protumaciti ajete i hadise gdje se spominje Allahovo lice ili Allahove ruke? Ako Allah dz.s. kaze sljedece u Kur`anu:"...a ostaje Lice tvoga Gospodara, Veličanstveno i Plemenito...'(Prijevod značenja, Er-Rahman, 27)" ili „Gdje god da se vi okrenete pa tamo je Allahovo Lice.” (El-Bekara, 115) ili ajete poput ovoga ""Toga dana će neka lica blistava biti, u Gospodara (Allaha) svoga će gledati." (Prijevod značenja El-Kijāme, 75:22-23)" i td.

Jasno je svakome da Allah dz.s. nema nista slicno i da mu niko ravan nije, medjutim da li Allah dz.s. laze ili njegov poslanik s.a.v.s. kada su spomenuli ono sto su spomenuli? Stanje u kome su se nasle generacije muslimana iza poslanika s.a.v.s. i njihove uleme, pogotovo sa sudarom te uleme sa filozofima toga doba, otvorili su i ta pitanja gajba koji su doticu ove teme da li Allah dz.s. ima ili nema svoje bice, o tome kako izgleda Allah dz.s., kakvo je njegovo bozansko bice, da li se uzvisio ili nije nad Arsom, imali Allah dz.s. mjesto i td.

Pitanje za kviska je da li su prve generacije te rijeci smatrale metaforom tj. cinili tevil tj. davali tim rijecima drugo znacenje od onoga koje su imale ili su samo vjerovali u to bez diskusije o tome, jedno je jasno da oni Allahu dz.s. svojstva nisu poistovjecivali sa svojstvima njegovih stvorenja tešbih, niti smatrali da njegova stvorenja imaju neko od njegovih svojstava , isto se pitanje namece za one islamske ucenjake nasljednike koji su vjerovali u te rijeci, ali nisu Allahu dz.s. pripisali svojstva njegovih stvorenja, iako su vjerovali u te rijeci bez potrebe da tim rijecima daju drugo znacenje od onoga koje su imale, zbog koji su neki optuzeni za antropomorfizam.

Recimo u Kur`anu se na 6 mjesta spominje da se Allah dz.s. uzvisio nad Arsom, pa je na pitanje o tome najbolji odgovor dao imam Malik: "Istiva je poznata, njeno svojstvo nepoznato, vjerovati da se Allah dž.š. uzdigao nad Aršom je obaveza, a pitanje o tome kako se uzdigao je novotarija".

Isto tako, Allah dz.s. u Kur`anu spominje svoju srdzbu i zadovoljstvo, pa opet svak ko imalo ima soli zna da se Njegova ljutnja i zadovoljstvo ne mogu poistovjetiti sa svojstvima njegovih stvorenja, kako onda porediti ono sto je sam o sebi rekao ili ono sto je hadisom spomenuto od polanika s.a.v.s. kao recimo ruke, pogled, govor i td. sa njegovim stvorenjima ?

Ima tih pitanja jos, tipa da li je Kur`an stvoren? Trik pitanje.

Sto se tice ove teme, najbolji odgovor je dao Ebu Hanife "ne prilici nikome da govori ista o Allahovom bicu, nego Ga treba opisivati kako se sam opisao. O njemu se ne govori nista na osnovu racionalnih zakljucaka."

Isti je ovim zatvorio vrata i onima koji cine tevil, a bome i onima koji bi da raspravljaju o Allahovome bicu.
Odlican primjer onoga o cemu pricam. Krajnja banalizacija Aposuluta. I sta velis, "pitanje je za kviska da li su prve generacije to smatrale metaforom"? Dobro, ako ti tako kazes.
Towelie

#55 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

Prema mojim skromnim saznanjima, prve generacije su cinile tefvid (prelazak preko ajeta bez ulazenja u njihovo znacenje) nejasnih ajeta, medju kojima su ovi o Allahovim svojstvima.
nasa

#56 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by nasa »

salik79 wrote:Trebam li napominjati da je prije ove akcije na prijetnje (vojnom opcijom) Jimmy Cartera, Imam k.s. smireno odgovorio da je svaka njihova akcija vec unaprijed, Bozijom voljom, osudjena na propast... U vezi ovog dogadjaja je poucno predavanje odrzao sejh Ahmed Didat r.a. .

Kako je on znao da je osudjena na propast?
salik79

#57 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

nasa wrote:
salik79 wrote:Trebam li napominjati da je prije ove akcije na prijetnje (vojnom opcijom) Jimmy Cartera, Imam k.s. smireno odgovorio da je svaka njihova akcija vec unaprijed, Bozijom voljom, osudjena na propast... U vezi ovog dogadjaja je poucno predavanje odrzao sejh Ahmed Didat r.a. .

Kako je on znao da je osudjena na propast?

Nadahnucem :-D Ameri se uvjerili da je govorio istinu i nikada vise nesto slicno ni pokusali nisu...Taoci su oslobodjeni nakon pregovora, a Carter postao naprasiti palestinofil, s cime je u cionistickim krugovima zasluzio nadimak "Kill all the Jews".
sahara1428

#58 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Ovo i na temi o vehabijama se desila "islamska revolucija" :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#59 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Nurudin »

Tigar77 wrote:Vidim da ovdje ima ljudi koji simpatišu sufizam, u okviru kojeg i postoje ljudi koji su dali određeni doprinos književnosti, ali bih volio da mi objasne neke stvari koje udaraju na temelje zdravog razuma, ne mislim ovdje na neka teološka učenja i razmirice, nisam neki stručnjak za to, poznajem okvirno neka načela, ali pitanje se odnosi na sljedeće, da li stvarno u 21. stoljeću vjerujete da je moguće da onaj Šejh Nazim, a poznat je meni, tako da bi vama kao ljudima koji to izučavaju trebao biti još poznatiji, može rukom ispraviti Krivi toranj u Pizi, skočiti s Ajfelovog tornja i preživjeti?

Pa i da ovaj rahmetli Hadžimulić nudi nešto praktično vrijedno, čovjek koji sam sebe u TV emisiji opisuje kao samotnjaka koji je 40 godina bio gotovo u potpunoj izolaciji, koji tvrdi da je Sarajevo odbranjeno hikmetom(mudrošću) Kur'ana i on je tu kao nešto doprinio, što je uvreda za sve ljude koji su nosili pušku i život dali u odbrani istog, trebali su samo on i njemu slični proučit šta god i ne bi bilo krvi, ili pozvati Nazima da četnike istrese sa planina svojim rukama..

Jednostavno tumačenje izrečenog na osnovu činjenica, ako neko ima dokaze da ovi ljudi stvarno imaju nadnaravne moći, osim onih demagoških koji i jesu jedina magija, volio bih da me uputi na iste, a svrha posta nije ismijavanje nečijih uvjerenja, samo provjera izrečenog, pošto svako ima pravo na svoje mišljenje i uvjerenje, međutim kada ono bude iskazano, bilo verbalno ili pisanim putem, onda podliježe argumentaciji da se utvrdi tačnost, jer ako ja kažem da sam plavi helikopter i mogu se transformisati, onda to valjda trebam i dokazati, inače mi nisu sve na broju.
Ja simpatišem sufizam ali ne simpatišem to što je rahmetli Nazim Haqani rekao . Meni lično to djeluje kao
neka staračka senilnost , ne doživljavam ga kao autoritet
Rahmetli Hažimulića isto ne doživljavam kao nekoga na visokim duhovnim stepenima ali to što je govorio
u onoj emisiji ne smatram , niti mi je izgledalo tako kao da je on odbranio Sarajevo , već koliko sam shvatio
reče da su linije odbrane bile identične onoj ruti kojom je on prošao učeći Kur'an okolo grada
Čak i da je to istina, ne mislim da su takve izjave i objelodanjivanje toga, dio ponašanja evlija. Naprotiv
zagortenej

#60 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zagortenej »

Image

hfz Hadzimulic i Nazim Haqani, ako se ne varam.
salik79

#61 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

zagortenej wrote:Image

hfz Hadzimulic i Nazim Haqani, ako se ne varam.

Tako je. U Mostaru, odnosno Blagaju :)
zagortenej

#62 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zagortenej »

zanimljiva priča:

Ratna priča: Kojem hafizu je Mušan Topalović Caco poljubio ruku?

ne znam je li istinita @salik79
XXS

#63 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by XXS »

Danas sam razbio zenu ko glavicu kupusa. Sama vozila do Zenice. :evil:
arzuhal

#64 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

Pričati o Ridžalima svakako,
može se čovjeku vratiti, jakako...Mislim, ovako nekako bi se kazalo mevludski :lol:
salik79

#65 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

zagortenej wrote:zanimljiva priča:

Ratna priča: Kojem hafizu je Mušan Topalović Caco poljubio ruku?

ne znam je li istinita @salik79

Koliko ja znam, jeste.
HomeArt

#66 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by HomeArt »

Poštovani nemojte se ljutiti samo da poselamim arzuhal-a mahsuz, onako ljuCki. :wink:
arzuhal

#67 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

HomeArt wrote:Poštovani nemojte se ljutiti samo da poselamim arzuhal-a mahsuz, onako ljuCki. :wink:
:lol:

:kiss:

We alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuhu!
oridjidji

#68 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

zvizdan wrote:
oridjidji wrote:
zvizdan wrote:Ono sto se najcesce zanemaruje kad se govori o vehabizmu jeste nespojivost temelja njihove teologije sa izvornim islamskim naukom. A njihove ideje, zahvaljujuci masovnoj produkciji takve literature (ne samo kod nas, naravno), polako se uvrijezuju i pocinju smatrati sasvim legitimnim.

Konkretno, vehabijski antropomorfni dozivljaj Boga je skandalozno suprotan onome ve lem yekun lehu kufuven ehad. Ako Apsolut dozivljavas kako Ga oni predstavljaju, nekako je prirodno da ce i sve ostalo u tvom shvatanju vjere biti jos vise nakaradno i izopaceno. Samo sto se skoro niko ne bavi tim pitanjima, a odatle bi valjalo poci. Dakle, kako vehabijski nauk uopce dozivljava Stvoritelja i Gospodara, Njegov odnos sa svijetom i covjekom, i slicna pitanja, i koliko to sto oni plasiraju uopce ima veze sa islamskim naukom.
Upravo je to problem nastao tumacenjem Kur`ana i hadisa. Kako protumaciti ajete i hadise gdje se spominje Allahovo lice ili Allahove ruke? Ako Allah dz.s. kaze sljedece u Kur`anu:"...a ostaje Lice tvoga Gospodara, Veličanstveno i Plemenito...'(Prijevod značenja, Er-Rahman, 27)" ili „Gdje god da se vi okrenete pa tamo je Allahovo Lice.” (El-Bekara, 115) ili ajete poput ovoga ""Toga dana će neka lica blistava biti, u Gospodara (Allaha) svoga će gledati." (Prijevod značenja El-Kijāme, 75:22-23)" i td.

Jasno je svakome da Allah dz.s. nema nista slicno i da mu niko ravan nije, medjutim da li Allah dz.s. laze ili njegov poslanik s.a.v.s. kada su spomenuli ono sto su spomenuli? Stanje u kome su se nasle generacije muslimana iza poslanika s.a.v.s. i njihove uleme, pogotovo sa sudarom te uleme sa filozofima toga doba, otvorili su i ta pitanja gajba koji su doticu ove teme da li Allah dz.s. ima ili nema svoje bice, o tome kako izgleda Allah dz.s., kakvo je njegovo bozansko bice, da li se uzvisio ili nije nad Arsom, imali Allah dz.s. mjesto i td.

Pitanje za kviska je da li su prve generacije te rijeci smatrale metaforom tj. cinili tevil tj. davali tim rijecima drugo znacenje od onoga koje su imale ili su samo vjerovali u to bez diskusije o tome, jedno je jasno da oni Allahu dz.s. svojstva nisu poistovjecivali sa svojstvima njegovih stvorenja tešbih, niti smatrali da njegova stvorenja imaju neko od njegovih svojstava , isto se pitanje namece za one islamske ucenjake nasljednike koji su vjerovali u te rijeci, ali nisu Allahu dz.s. pripisali svojstva njegovih stvorenja, iako su vjerovali u te rijeci bez potrebe da tim rijecima daju drugo znacenje od onoga koje su imale, zbog koji su neki optuzeni za antropomorfizam.

Recimo u Kur`anu se na 6 mjesta spominje da se Allah dz.s. uzvisio nad Arsom, pa je na pitanje o tome najbolji odgovor dao imam Malik: "Istiva je poznata, njeno svojstvo nepoznato, vjerovati da se Allah dž.š. uzdigao nad Aršom je obaveza, a pitanje o tome kako se uzdigao je novotarija".

Isto tako, Allah dz.s. u Kur`anu spominje svoju srdzbu i zadovoljstvo, pa opet svak ko imalo ima soli zna da se Njegova ljutnja i zadovoljstvo ne mogu poistovjetiti sa svojstvima njegovih stvorenja, kako onda porediti ono sto je sam o sebi rekao ili ono sto je hadisom spomenuto od polanika s.a.v.s. kao recimo ruke, pogled, govor i td. sa njegovim stvorenjima ?

Ima tih pitanja jos, tipa da li je Kur`an stvoren? Trik pitanje.

Sto se tice ove teme, najbolji odgovor je dao Ebu Hanife "ne prilici nikome da govori ista o Allahovom bicu, nego Ga treba opisivati kako se sam opisao. O njemu se ne govori nista na osnovu racionalnih zakljucaka."

Isti je ovim zatvorio vrata i onima koji cine tevil, a bome i onima koji bi da raspravljaju o Allahovome bicu.
Odlican primjer onoga o cemu pricam. Krajnja banalizacija Aposuluta. I sta velis, "pitanje je za kviska da li su prve generacije to smatrale metaforom"? Dobro, ako ti tako kazes.
Ako treba traziti nacin kako ne razumjeti neciji post, onda si ti upravo postigao. Vidis nista nisam napisao prema svome nahodjenju, ali si ti opet zakljucio da sam banalan i izvukao jedno dobro pitanje, kako bi to bio dokaz tome da banalizujem pomenuto. Svjestan sam, sta su razilazenja po akidetskim osnovama napravila zajednici muslimana i sta danas prave, zato ovakvu raspravu ne provociram, svakome svacije, jednako cemo svi pred Allaha dz.s. sa svime sto o njemu mislimo i kako ga dozivljavamo. Prva cetvorica imama su rekli mnogo toga na ovu temu, , neki su i napisali dijela koja govore o Allahu dz.s. i njegovim svojstvima, poput Imama Ebu Hanife koji je napisao Fikhul-ekber i Fikhul-ebsat iz koga sam spomenuo par crtica u prethodnom postu, evo ti komentar na fikhul ekbera od Ebu Hanife pa ga procitaj. Posto banalizujem temu, zelim ti ugodno citanje ovoga lijepog dijela.
http://www.maktabah.info/knjige/aqidah/ ... anife.html
fatamorgana

#69 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
asurbanipal wrote:
Tigar77 wrote:A u čemu je fazon s ovim Ali babama i ostalim likovima koje spominjete, Abdul Vehab je jednostavan za razumjeti, maloumna ideologija pustinjskog beduina, po sistemu dozvoljeno-zabranjeno, s akcentom na zabranjeno, mrzi sve drugo i drugačije i nema neke naročite filofozije,a za ove navedene na prvu tipujem da su ljudi skloni demagogiji, ono u fazonu ti ne postojiš, pa te onda ubijede da si neka projekcija,sjena, odraz, šta li već, podredi se Apsolutu koji je jedina istina, vjerovatno kroz neke ljude koje je taj isti ovlastio skrivenim znanjem i super moćima, i tako ćeš postići ono što je najbolje, neku Nirvanu ili nešto slično.

Ako griješim, volio bih da čujem suprotne stavove.

Vehapie su ti nešto poput boljševika, a ISIS ti dođe kao trockistička frakcia, koja se odmetla od jezgre revolucie.

Da nije bilo nafte, i kasnije Britanaca, ne bi vehabijska ideologija makla dalje od Arapskog poluotoka...
Da nije bilo - što bi rekli nako ljudi koji misle da postoje slučajnosti u ovom životu :mrgreen: - 50 godina komunizma kod nas i skrajnutosti vjere u zapećak pa se stvari, vezane za vjerski život i vjersku misao (naučavanje, istraživanje, itd), nisu razvijale nekim svojim normalnim, prirodnim tokom, ne bi ni kod nas danas bilo vehabija...Sve su to djelići mozaika, štaš...
To Arzo, komunisti su krivi i za vehabije, na ovakvom podmetanju bi ti pozavidio i onaj avicena/vatrogasac/skupljač željeza! :thumbup:
arzuhal

#70 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote: To Arzo, komunisti su krivi i za vehabije, na ovakvom podmetanju bi ti pozavidio i onaj avicena/vatrogasac/skupljač željeza! :thumbup:
Gdje sam ja okrivio komuniste za vehabije? Komunisti imaju svoje druge krivice, ali vakuum jednog normalnog, nesputanog vjerskog života za posljedicu je imao pred/ratnu eksploziju svega (baška kod Bošnjaka) pa i vjerskog kiča, licemjerja, manipulacije vjerom od strane politike, itd. i - između ostalog - pojave širenja i prihvatanja vahbijskih ideja u našem narodu.
To je fakt. I s time ne skidam odgovornost, pogotovo to ne činim, sa IZ BiH i SDA. Ostali, Arapi, Amerikanci, obavještajne službe, me direktno ne zanimaju...E sad, ako se ti s tim ne slažeš, šta sad, čuj...
Tigar77

#71 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Tigar77 »

salik79 wrote: Sada, kad bih ti pricao o onome sto licno znam, rekao bi da sam lud, ili da lazem :mrgreen: Zato cu te stvari zadrzati za sebe. Bitno je da shvatis da apsolutno nista se ne desava mimo Allahove dozvole, odnosno Njegove dz.s. pomoci. Navest cu samo jedan primjer, ali sam prilicno siguran da ces ti, kao racionalna osoba, za to naci i "racionalno" objasnjenje...

Naime, Islamska revolucija Iranu je bila sok za sve tadasnje centre moci i za njihove satelite. Reci cu ti da je u tom prevratu, pored onoga sto si mogao ocima vidjeti, ucestvovao svaki dobri Bozji rob na ovome svijetu. I svaki je imao svoj "zadatak" u toj misiji. Licno znam jednog takvog, koji je i danas ziv, a ciji je "zadatak" u toj misiji bio da nauci suru Kehf na pamet (doslo mu na san i u snu mu receno zasto)...Helem, nejse, znam da ti ovo zvuci banalno, zato cu preci na konkretan primjer ovoga za sta pitas (U kratkim crtama, prva operacija "Delta Forcesa" pod kodnim nazivom "Eagle Claw", izgovor "oslobadjanje americkih talaca/spijuna iz ambasade u Teheranu", a stvarni cilj smaknuce Imama Homeinija k.s. i legitimno izabrane vlasti, te rusenje izglasanog ustavno-pravnog poretka drzave):

U zoru 24.4.1980. godine sa americkog nosaca aviona "USS Nimitz", stacioniranog u Arapskom moru, poletilo je osam helikoptera, a istovremeno iz Omana Hercules 130 avioni (nisam siguran u broj). Dan/noc, po svim satelitskim snimcima, idealan za predvidjenu akciju. Vec na samom pocetku dolazi do kvara na dva helikoptera, koji odustaju od daljnjeg leta, tako da je akcija nastavljena sa sest helikoptera i koji u vecernjim satima stizu na predvidjenu tacku, oko 200 milja jugoistocno od Teherana, gdje ih (pustinjski dio) ocekuje CIA-in operativac. Tu dolazi do "kolizije" mornarickog CH 53 helikoptera sa parkiranim avionom-tankerom, koji je dopremio dopunsko gorivo. Obje letjelice nestaju u plamenu, a pet pilota i tri marinca gube zivote. Zbog iznenadne pjescane oluje glavnokomandujuci akcije odlucuje prekinuti misiju, te u panici ukrcavaju povrijedjene marince u avione i bjeze glavom bez obzira, ostavljajuci tijela poginulih, pet helikoptera i dvije olupine iza sebe...

Znam, ti ces reci splet cudnih i nesretnih okolnosti...
Ne znam ja šta se tebi desilo, bez konkretnog primjera nije relevantno ni donositi zaključke, ali evo spomenuo si ovu američku operaciju, i tu napisao niz informacija koje mi odaju čovjeka koji gaji kult ličnosti prema Homeiniju i na osnovu toga posmatra svijet oko sebe. Sve je to sročeno u jednu teoriju zavjere protiv čovjeka, kojeg ja vidim kao običnog teokratskog vladara i mada imam poštovanje prema perzijskoj civilizaciji, uviđam i pogubnosti takvog sistema vladanja, a s druge strane tvoje viđenje situacije otvara niz pitanja:

1) Kako je učestvovao svaki, kako ti kažeš svaki dobri Allahov rob? Jer ako se to može tako djelovati, zašto onda dobri Allahovi robovi ne zaštite npr. palestinsku djecu ili nahrane gladne u Somaliji?

2) U sljedećem postu navodiš kako je Homeini bio siguran da će se spasiti, prvo Homeini je vjerovatno imao mesijanski kompleks, nije baš uredu da misliš da si božije utjelovljenje, a takvi ljudi naravno imaju distorziju realnosti, a drugo koju opciju je imao, osim da sjedi i čeka, pa ako se Ameri sjebu, dobro i jest, još će pričati narodu kako ih je on uništio, a ako ga ubiju, pojeo vuk magarca.Zašto onda Homeini nije uzvratio Amerima, i ponizio din dušmane ili ipak ide ona varijanta k'o u Sjevernoj Koreji, rat je stao jer je Veliki Vođa milosrdan?

3) Nesreće se dešavaju, a uzročno-posljedične veze su često plod našeg viđenja kako bi trebalo biti, a ne realnog stanja, jer zašto nisu sablje otupile kad su ubijale neke od ljudi koji se smatraju najvećim ličnostima vezanim uz islam ili zašto puške ne zakoče kad se ubijaju ljudi, još bolje djeca? Ili pak ide ona logika da je to moralo tako biti, uz Allahovu dozvolu i to si spomenuo, ako se ništa ne dešava bez Allahove , onda i on snosi odgovornost za smrt nevinih.

A vidim i ovu priču za Mušana Cacu i rahmetli hafiza, samo me zanima kako Caco napravi toliko havarije, ako ga je ovaj prosvijetlio?
oridjidji

#72 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Nego Nurke, sto neke sufije svojataju Ibn Tejmiju i Ibn Dzevzija? Koliko je meni poznato ovaj prvi je sam bio u redu Abdul Kadir Gejlanija,koliko me sjecanje sluzi , a davno sam citao Ibn Tejmijine dijelo "Slijedjenje pravog puta" , on se time i pohvalio u tome dijelu kao da je bio drugi u lancu koji je nosio njegov ogrtac, cak iako je bio u sporu sa pojedinim sufijskim sektama, da je dozvoljavao uciti i uzimati istinu od istih? Kako ti gledas na to? Dok je jedne otvoreno napadao i suprostavljao im se, s drugima tog spora nije bilo.

Posto sam citao i dijela Ibn Dzevzije, poput onoga "Bolest i lijek" ili "Uvod u vrt zaljubljenih", precesto sam sticao dojam da je on dosta dodira imao sa sufijama.
alibegoa

#73 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by alibegoa »

salik79 wrote:Znam, ti ces reci splet cudnih i nesretnih okolnosti...
Ma jok Božija intervencija.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#74 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Nurudin »

oridjidji wrote:Nego Nurke, sto neke sufije svojataju Ibn Tejmiju i Ibn Dzevzija? Koliko je meni poznato ovaj prvi je sam bio u redu Abdul Kadir Gejlanija,koliko me sjecanje sluzi , a davno sam citao Ibn Tejmijine dijelo "Slijedjenje pravog puta" , on se time i pohvalio u tome dijelu kao da je bio drugi u lancu koji je nosio njegov ogrtac, cak iako je bio u sporu sa pojedinim sufijskim sektama, da je dozvoljavao uciti i uzimati istinu od istih? Kako ti gledas na to? Dok je jedne otvoreno napadao i suprostavljao im se, s drugima tog spora nije bilo.

Posto sam citao i dijela Ibn Dzevzije, poput onoga "Bolest i lijek" ili "Uvod u vrt zaljubljenih", precesto sam sticao dojam da je on dosta dodira imao sa sufijama.
Ne bih rekao da su ga svojatali , kao što se recimo svojata Tesla kod hrvata i kod srba, više je to svojatanje
da bi se anulirao neki njegov antibidatski nauk u smjeru sufizma ili bar u smjeru nekih "pravovjernih" sufi redova.
Jer, među sufijskim redovima , kojih ima baš mnoštvo , čak i među onim priznatima , koji su dobili neki "legitimitet"
postoje međusobna nipodaštavnja .
Zbog metoda, zbog gledanja na neka duhovna stanja , zbog raznoraznih formalosti, ja bih rekao
Postoji čak i izraz za , čini mi se nakšibendije halidije , da su "sufijske vehabije" , zbog tog puritanizma u metodama
odgoja i strogog držanja svoje prakse kao jedine koja je u okvirima suneta itd itd
Moj lični stav je najbliži onome da se derviški redovi ne mogu uspoređivati, već da su oni prema karakterima
svojih derviša , za iste i najprigodniji. Tako su nakšibendije ortodoxni ili hodžinski red, rufaije ratnički žestoki, mevlevije
su književnici, umjetnici itd
Što se tiče ibn Tejmije rah. može se sve pomiriti , svaki pravac , na ovaj način u kojem je svako učenje za neki tip ljudi
i svako je zaseban put ali je cilj isti (ili bolje reći smijer, ka Bogu) ali ako se nije isključiv i nametljiv sa onim "samo je
moje ispravno" jer onda sve to pada u vodu. Na kraju krajeva , svaki čovjek je jedan i jedinstven, neponovljiv put ka Bogu
Nurudin

#75 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Nurudin »

Vehabizam je , da se još nadovežem, oformljen u jedan kompaktan nauk , sa svojim karakterističnim
crtama , daleko nakon smrti ibn Tejmije i pretvorio se u jedan vid inkvizicije , prijekih nasilnih i fašističkih
stavova , sa naglaskom i gotovo jedinom sadržinom - formom obreda i prakse. Mislim da ni ibn Tejmija to
tako nije zamislio. Masakar koji su uradili ulaskom u Medinu nad lokalnim stanovništvom, koje je bilo po svojoj
praksi , najbliže nekim sufijskim praksama, je bio početak tog nametanja svog nauka silom i terorom
Post Reply