TZV. Vozila pod pratnjom????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#51 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

_BataZiv_0809 wrote:
goran16v wrote: To je tacno, svaka takva anomalija je rezultat slabosti drzave, nisu bas svi mimo zakona, a ova 2 strucnjaka i puno njima slicnih je nesto o tome naculo i pozurilo da zakljuci da se ne moraju sklanjati nikakvoj pratnji i sad se qurce po cesti, a jedan od njih je u neznanju naletio ni manje ni vise nego na pratnju 1. s liste sticenih licnosti FUP-a zbog cega je itekako mogao pozaliti.
Ja cu jos jednom napisati, svako nek na cesti radi sta hoce, samo nije bas svaka pratnja slijedzija sa ilegalnim blinkerima kako je to sad moderno tumaciti, a sto se uvreda tice, to je samo dokaz da jos imaju daleko vise srece nego pameti!
Gorane, ja ih donekle razumijem.

Ljudi su ogorceni na vlast, jer vide da je na snazi hajdučija i da nema ni p od pravne drzave, a o pravdi je smijesno pricati. Takodjer trend je da se policije boje samo posteni ljudi.

I svako ko, makar prividno-tj. tumaceci pravne propise poput tebe, brani odredjene postupke, po defaultu je njihov covjek.

Ali to ne opravdava uvrede
Ja to u velikom mjeri razumijem, doduse ne ovu dvojicu, ali kao relativni legalista ne podrzavam anarhiju koju primjenjujes (koja BTW ide u prilog hajduciji na koju si ogorcen) u kojoj se danas ne sklanjanju ni kome trebaju ni kome ne trebaju, zbog cega sam kroz cl. zakona pokazao da nije svaka pratnja bez pol. auta naprijed nelegalna kako "strucnjaci" tvrde i to mi je jedini motiv. Kao sto napisah radite sta hocete na cesti, qurcite se autima s blinkerima, ignorisite naredbe s razglasa, mahanje stop tablicom, samo da se ne proqurcite pred pogresnim i ne zazalite. Sto se mene tice ja cu se na siguran nacin skloniti svakome, nije moje da gatam ko ima pravo na blinkere, ko nema, time nek se bavi drzava, ako je ikad bude.
Sretno!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by _BataZiv_0809 »

goran16v wrote:
Ja to u velikom mjeri razumijem, doduse ne ovu dvojicu, ali kao relativni legalista ne podrzavam anarhiju koju primjenjujes (koja BTW ide u prilog hajduciji na koju si ogorcen) u kojoj se danas ne sklanjanju ni kome trebaju ni kome ne trebaju, zbog cega sam kroz cl. zakona pokazao da nije svaka pratnja bez pol. auta naprijed nelegalna kako "strucnjaci" tvrde i to mi je jedini motiv. Kao sto napisah radite sta hocete na cesti, qurcite se autima s blinkerima, ignorisite naredbe s razglasa, mahanje stop tablicom, samo da se ne proqurcite pred pogresnim i ne zazalite. Sto se mene tice ja cu se na siguran nacin skloniti svakome, nije moje da gatam ko ima pravo na blinkere, ko nema, time nek se bavi drzava, ako je ikad bude.
Sretno!
To je tacno, ali postavlja se pitanje sta je starije kokoska ili jaje. Otpor ovakvoj vlasti je moralni imperativ, samo sto ovdje ne postoji hrabrost i moralanost da se stvari mijenjaju.
goran16v

#53 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Moze se i tako posmatrati samo sto ganjanje principa u praksi nece donijeti apsolutno nikakvo poboljsanje, stici te auto s blinkerom, on ce navaliti da te obidje, ti ces tjerati svoj princip da je on nelegalan i neces ga pustiti, on ce svejedno krenuti nasilu, iz kontra smjera nailazim ja i eto mrtvih makaza. Gdje je tu korist od toga sto radis? Kao okanice se on od prosipanja sile pa ce nam biti bolje?
Nazalost, meni se cini da ovo nema puno veze s tim imaju li oni pravo ili ne, nego sa nasim 1000 dokazanim obicajem da jedva docekamo i promil mogucnosti da nam neposluh prodje nekaznjeni.
mg

#54 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by mg »

Prihvatam da sam mozda presao na osobni nivo, i mozebit uvrijedio gorana, pa istog molim da prihvati moje izvinjenje kako bi mogli pokusati voditi argumentovanu raspravu. Nije mi bila namjera, seljacki od mene.

Što se teme tiče, ranije citirana odredba kojom se određuje ko su VIP osobe u FBiH nije određeno da imaju policijsku pratnju prilikom kretanja u saobraćaju. Imaju pravo na pratnju u vidu fizičke zaštite.

Zakon nije definisao, ali sama upotreba termina posebnog vozila ti govori da se ne radi o automobilu sa ugradjenim blinkerima, nadalje zakon navodi "dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju."

Vidio si kad dolaze strane delegacije, ili kad je zaista pratnja da ide policijsko vozilo ispred.

To što se meni desilo je klasična zloupotreba položaja i ovlasti, koja nažalost prolazi nekažnjeno. Kabadahijsko ponašanje je odlika svakog vozača u institucijama.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#55 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by Romeo 80 »

Ovlaštena službena lica nemaju pravo ugrožavati građane, niti imaju pravo od bilo koga tražiti da ugrozi život i zdravlje sebe kao i drugih učesnika u saobraćaju! Ne ulazeći sad u raspravu šta se podrazumijeva vozilima pod pratnjom, a zakon je po tom pitanju jasan, ti kao građanin nisi dužan sebe ugroziti na bilo koji način zarad bilo koga. Nema tog zakona koji daje pravo policajcu da te natjera da ugrziš sebe ili druge kršeći saobraćajna pravila.

Ispade ovdje da ako čekaš na semaforu na crvenom svjetlu i ispred tebe prelaze pješaci ulicu preko zebre, da ih moraš pregaziti ako ti iza kabadahija zaurla da se skloniš! Dobro se ovdje pretjeruje. Dužnost građanina je da se skloni po naredbi OSL, ali samo na način koji ne ugrožava nikoga i kad za to postoje preduslovi. Tjerati običnog građanina da prolazi autom raskrnicu na crveno svjetlo, ugrožavajući sve oko sebe nema pravo niko da radi...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by _BataZiv_0809 »

goran16v wrote:Moze se i tako posmatrati samo sto ganjanje principa u praksi nece donijeti apsolutno nikakvo poboljsanje, stici te auto s blinkerom, on ce navaliti da te obidje, ti ces tjerati svoj princip da je on nelegalan i neces ga pustiti, on ce svejedno krenuti nasilu, iz kontra smjera nailazim ja i eto mrtvih makaza. Gdje je tu korist od toga sto radis? Kao okanice se on od prosipanja sile pa ce nam biti bolje?
Nazalost, meni se cini da ovo nema puno veze s tim imaju li oni pravo ili ne, nego sa nasim 1000 dokazanim obicajem da jedva docekamo i promil mogucnosti da nam neposluh prodje nekaznjeni.
Ima i toga, slazem se.

S tim da se ovo zadnje ne odnosi na mene licno, jer sam odgojen da slusam autoritete u pravom socijalistickom maniru, pa cesce ispadam smijesan zbog toga, nego sto mi se to isplati. Tako je u ovom i ovakvom drustvu.
mg

#57 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by mg »

_BataZiv_0809 wrote:
goran16v wrote:Moze se i tako posmatrati samo sto ganjanje principa u praksi nece donijeti apsolutno nikakvo poboljsanje, stici te auto s blinkerom, on ce navaliti da te obidje, ti ces tjerati svoj princip da je on nelegalan i neces ga pustiti, on ce svejedno krenuti nasilu, iz kontra smjera nailazim ja i eto mrtvih makaza. Gdje je tu korist od toga sto radis? Kao okanice se on od prosipanja sile pa ce nam biti bolje?
Ima i toga, slazem se.

S tim da se ovo zadnje ne odnosi na mene licno, jer sam odgojen da slusam autoritete u pravom socijalistickom maniru, pa cesce ispadam smijesan zbog toga, nego sto mi se to isplati. Tako je u ovom i ovakvom drustvu.

S tim što je ovdje poenta da zakone u 90% slučajeva drsko i bez osnova krše "vozila pod pratnjom" jer imaju gram vlasti. Mislim da je dužnost svakog građanina da se bori protiv svakog vida zloupotrebe ovlasti službenih lica. Pogotovo što u većini slučajeva u državnim instucijama kao pratioci rade lafo zajebani likovi koji se kriju iza značke, i koji su došli na poziciju preko štele. O obrazovanosti istih suvislo je pričati, jer isti teško sklapaju i proste rečenice, kamoli šta drugo.
Ovakav vid zapošljavanja i djeljenja vlasti po mahalskoj osnovi nas je doveo u ambis u kojem se nalazimo.

Slažem se i da je glupost da se ugroziš nekog drugog jer nećeš da propustiš kolonu "pod pratnjom".

Autoritete poštujem, ali prave. Skovane od mudrosti i iskustva. Ovi kurtoni bahati na vlasti nisu autoriteti, već spomenik gluposti prosječnog gradjanina BiH.
goran16v

#58 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

mg wrote:Prihvatam da sam mozda presao na osobni nivo, i mozebit uvrijedio gorana, pa istog molim da prihvati moje izvinjenje kako bi mogli pokusati voditi argumentovanu raspravu. Nije mi bila namjera, seljacki od mene.

Što se teme tiče, ranije citirana odredba kojom se određuje ko su VIP osobe u FBiH nije određeno da imaju policijsku pratnju prilikom kretanja u saobraćaju. Imaju pravo na pratnju u vidu fizičke zaštite.

Zakon nije definisao, ali sama upotreba termina posebnog vozila ti govori da se ne radi o automobilu sa ugradjenim blinkerima, nadalje zakon navodi "dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju."

Vidio si kad dolaze strane delegacije, ili kad je zaista pratnja da ide policijsko vozilo ispred.

To što se meni desilo je klasična zloupotreba položaja i ovlasti, koja nažalost prolazi nekažnjeno. Kabadahijsko ponašanje je odlika svakog vozača u institucijama.
Pogresno, predsjednik FBiH ima 24h policijsku zastitu koja podrazumjeva i kad je u pokretu odnosno vozilu, sto znaci da vozila koja on koristi imaju pravo na blinkere.
Da ne ulazimo 1001 faktor od kojeg zavisi kad ide pol. auto na celo kolone, kad na kraj itd, ako hoces vjeruj i prihvati, ako hoces nemoj, od toga te glava moze manje ili vise zaboljeti, ali pratnja tj vozilo pod pratnjnom Z. Budimira i svakog ko je u tom statusu je apsolutno prema zakonu i uzva pravo prvenstva te ostale stvari iz ZOBS-a. Osim sto je njegov Audi propisno obiljezen posebnim sv. i zv. uredjajima njemu je dodjeljena pratnja policije u posebnom motornom vozilu (pod posebnm se misli na odvojeno od sticenog) opremljenom uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje koja se nalazi u crnom Golfu V koji je takodjr opremljen koji ide iza Audija uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova.
goran16v

#59 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:Ovlaštena službena lica nemaju pravo ugrožavati građane, niti imaju pravo od bilo koga tražiti da ugrozi život i zdravlje sebe kao i drugih učesnika u saobraćaju! Ne ulazeći sad u raspravu šta se podrazumijeva vozilima pod pratnjom, a zakon je po tom pitanju jasan, ti kao građanin nisi dužan sebe ugroziti na bilo koji način zarad bilo koga. Nema tog zakona koji daje pravo policajcu da te natjera da ugrziš sebe ili druge kršeći saobraćajna pravila.

Ispade ovdje da ako čekaš na semaforu na crvenom svjetlu i ispred tebe prelaze pješaci ulicu preko zebre, da ih moraš pregaziti ako ti iza kabadahija zaurla da se skloniš! Dobro se ovdje pretjeruje. Dužnost građanina je da se skloni po naredbi OSL, ali samo na način koji ne ugrožava nikoga i kad za to postoje preduslovi. Tjerati običnog građanina da prolazi autom raskrnicu na crveno svjetlo, ugrožavajući sve oko sebe nema pravo niko da radi...
Naravno, OSL su duzna davati komande tako da ne ugrozavaju nikoga, ali ako OSL procijeni da je bezbjedno i izda takvo naredjenje vozac je duzan da pomjeri vozilo i da prednost vozilu pod patnjom.
Naravno da vozac nece proci kroz crveno, ali je ako je ignorisao naredbe Budimirove pratnje prije i poslije toga, kontajuci da je svaki crni auto s blinkerima bez pol. auta ispred sebe supljak, mogao je snositi itekakve posljedice
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#60 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by _BataZiv_0809 »

Da temu prebacimo u neki socioloski kontekst:

Jadna je ona vlast koja se od vlastitog naroda sakriva iza policijske pratnje.

U Svedskoj javni duznosnici na posao idu javnim prevozom, pa i biciklima. To je Edi Rama uveo u Albaniji. Vucic je u Srbiji porucio da od svoje ionako prevelike plate, mogu dici kredit i kupiti auto. Itd..itd....

Samo u ovom jadu od drzave svaka fulja u jednoj od stotina fotelja, ima pravo na nabrijane pile i kabadahije u pratnji.

To je lijepo japanski ambasador primijetio.

A jos u antickim vremenima su mislioci (npr. Marko Aurelije,car Titus, Laosi) zakljucili da pravi vodje zive zivot svojih podanika.

Zamislite sad Bakira Izetbegovica u GRAS-ovom tramvaju :lol:
mg

#61 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by mg »

goran16v wrote:
Romeo 80 wrote:Ovlaštena službena lica nemaju pravo ugrožavati građane, niti imaju pravo od bilo koga tražiti da ugrozi život i zdravlje sebe kao i drugih učesnika u saobraćaju! Ne ulazeći sad u raspravu šta se podrazumijeva vozilima pod pratnjom, a zakon je po tom pitanju jasan, ti kao građanin nisi dužan sebe ugroziti na bilo koji način zarad bilo koga. Nema tog zakona koji daje pravo policajcu da te natjera da ugrziš sebe ili druge kršeći saobraćajna pravila.

Naravno, OSL su duzna davati komande tako da ne ugrozavaju nikoga, ali ako OSL procijeni da je bezbjedno i izda takvo naredjenje vozac je duzan da pomjeri vozilo i da prednost vozilu pod patnjom.
Naravno da vozac nece proci kroz crveno, ali je ako je ignorisao naredbe Budimirove pratnje prije i poslije toga, kontajuci da je svaki crni auto s blinkerima bez pol. auta ispred sebe supljak, mogao je snositi itekakve posljedice
Mjesas pojmove. Vozilo pod pratnjom nije vozilo sa blinkerima. Nije cak ni civilno vozilo sa rotacijom. Vec samo vozilo pod pratnjom policije koja u trenutku pratnje ima upaljena svjetla i rotacje.

http://www.autoportal.ba/index.php?opti ... 1&Itemid=1

Clanak na tu temu.http://vidiportal.ba/novosti/drtvo/3111 ... -politiari

I svaki crni auto sa blinkerima jeste supljak. Fino i u zakonu pise. Ja se iskljucujem ovdje. Pozzz
sparky

#62 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by sparky »

(1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim Zakonom, podrazumijevaju se
vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim
vozilima opremljenim ure|ajima za davanje posebnih zvu~nih signala i svjetlosnih
znakova crvene i plave boje
, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva
druga vozila (~lan/~lanak 49), osim u odnosu na vozila koja se kre}u raskrsnicom/raskri`jem
na kojoj je saobra}aj/promet regulisan/reguliran svjetlosnim
saobra}ajnim/prometnim znakovima
ili znakovima ovla{tenog lica/osobe, i na
njih se ne primjenjuju odredbe: o ograni~enju brzine (~l. 44. i 46), o zabrani preticanja/pretjecanja
i obila`enja kolone vozila (~lan/~lanak 61. stav/stavak (1)
ta~ka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pje{aka (~lan/~lanak 80), pod uslovom/uvjetom
da ne ugro`avaju bezbjednost/sigurnost drugih u~esnika/sudionika
u saobra}aju/prometu

jednostavno. ako nema vozila sa rotacijom na krovu koje uz to i pisti, nema potrebe za sikirancijom. takodjer i na raskrsnicama sa semaforima nismo duzni da pustimo nikog zivog. :thumbup:
preludezalude

#63 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Cisto sumnjam da u pratnji nije bilo jos jedno civ. vozilo sa blinkerima i rot. svjetlima na krovu. I bez obzira na to pratioci predsjednika FBiH su pripadnici FUP-a koji su te mogli iskarati kako su htjeli, a tvoja je sreca sto nisu, a ti i dalje ignorisi od pocetka do kraja i misli da ti nista ne mogu...
Mogu oni biti pripadnici i intergalakticke konfederalne policije, ali bez policijskog, vidljivo obiljezenog vozila u pratnji, su najobicnija govna tj obicni su smrtnici u saobracaju.
Ljdi moji, da li je vama jasno da su ovlasti policije i ZOBS sasvim razlicite stvari i da si ti po Ustavu i zakonima ove drzave duzan postupiti po naredjeju ovl. sl. lica bez obzira na ZOBS i ako ti drot preko razglasa naredi da pomaknes vozilo duzan si to uraditi. Buduci da ne zelim da ti se to desi, ali da ti dokazem koliko nisi u pravu, hipoteticki zamisli da drotu u civilnom presretacu saobr. policije (koji je manje vidljivo obiljezen) odbijes da stanes i da mu jos dobacis da je obicno govno i smrtnik u saobracaju. Sta mislis kad bi sljedeci put sjeo za volan?!
Upravo takav sam slucaj imao davno. Radnja se desava uz Ivan. Prekoracio sam brzinu kroz naseljeno mjesto i policija je krenula za mnom. Stigne me civilno neobiljezeno vozilo (golf 5) i vidim da pored mene uspori na moju brzinu. Staklo se spusta i covjek rukom daje znak da skrenem i zaustavim se. Tada primjecujem da na rukavu ima onu bijelu navlaku i tada malo bolje pogledam i vidim uniformisanog policajca. Sve je ovo u redu i naravno da sam se zaustavio. Ali ako mi neki covjek u civilnom odjelu mase kao budala iz nekog civilnog auta tj neobiljezenog policijskog vozila... moze dobiti samo mahanje od mene i eventualno srednji prst visoko u zraku. Dokle god im vozilo nije vidljivo oznaceno kao policijsko i dokle god su oni u civilu...za mene su samo obicni ucesnici u saobracaju. To sto su oni pripadnici fmup-a, ne znaci apsolutno nista dokle god se ne predstave i ne legitimisu.
preludezalude

#64 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
mg wrote:Iza mene nedavno na semafor stao Zivko Budimir sa pratnjom. Imaju blinkere, nema pratnje. I preko megafona mi porucuju da se sklonim. Ja se pomjerio nisam. Nakon toga silnik od vozaca se gura i pravi trecu traku, zaustavlja se pored mene a pratilac izasao do pasa kroz prozor i pokusava da bude zajeban. Ja sam sve od pocetka do kraja izignorisao. Bez bilo kakve reakcije. Oni su popizdili...i onda su punim gasom nastavili kroz raskrsnicu.

U saobracaju ih takodje ignorisem.

Ako nema pratnje policije, ignore!

Strasno je kakvu silu glume, skoro pa nevjerovatno.

Pa jel ono Nikola Širić sa svitom se razbio pa ležao u bolnici? Mislim i ovim ostalim želim isto i gore.

Stoka je to sve. A najviše toga se može srest po Sarajevu.
Sutra ugradjujem blinkere i ima da masem kroz prozor svima. Ima da mi se sklanjaju ko papi.

Upravo tako isto rade i oni.
Samo sto bi ti bez sluzb. iskaznice i znace moglo blinkat iznad glave u marici...
Cini mi se da nisi uopste primjetio koliko se ti blinkeri koriste u "obicnim" autima.
preludezalude

#65 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
mg wrote:Kako ce on dokazati da sam ja vidio/cuo da mi je on izdao naredbu?

Prisao mi sa ledja, nisam vidio. Nalazim se u automobilu, nisam cuo?

Po tvojoj nekoj teoriji, moze komotno pocet pucat po autu i ubit me jer mozda se iza zatamnjene sajbe nalazi puskomitraljez?

I kako ja znam da je OSL?

Fino ti pise u citiranom zakonu (cl 7, dio koji nisi kopirao, da se mora identificirati) stoga kurcenje ne prolazi.
Ne mora, ti si kao vozac duzan pratiti saobracaj iza sebe i to sam vidjeti i cuti:
2) Vozac koji na putu/cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozac kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom duzni su ustupiti prvenstvo prolaza, omoguciti nesmetan prolaz, a po potrebi zaustaviti vozilo, umjesto dugih svjetala nocu upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje puta/ceste, strogo se pridrzavati naredbi/naredaba koje im daju lica/osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek kad prodjuu sva vozila pod pratnjom.
Na to dodaj jos min 2 svjedoka iz pratnje koje ce svjedociti da je OSL izdalo putem razglasa naredbu (poenta je putem razglasa cija je snaga dovoljna da je cujes u autu) i eto sexa.
Sto se tice identifikacije, da ti citiram ponovo:
U izuzetnim slučajevima, kada identificiranje iz stava 1. ovog člana može ugroziti sigurnost policijskog službenika ili drugog lica ili dovesti u pitanje postizanje zakonitog cilja koji opravdava primjenu policijskih ovlasti, policijski službenik može se identificirati na drugi način ili odgoditi identifikaciju.
Kao sto vidis, po potrebi se moze i kurciti.
E super si ovo pocrnio Gorane i sve si ovo u pravu i ja se slazem s tobom. Medjutim postoji jedan problem. Ovdje se radi o vozilima bez pratnje.
goran16v

#66 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Ljdi moji, da li je vama jasno da su ovlasti policije i ZOBS sasvim razlicite stvari i da si ti po Ustavu i zakonima ove drzave duzan postupiti po naredjeju ovl. sl. lica bez obzira na ZOBS i ako ti drot preko razglasa naredi da pomaknes vozilo duzan si to uraditi. Buduci da ne zelim da ti se to desi, ali da ti dokazem koliko nisi u pravu, hipoteticki zamisli da drotu u civilnom presretacu saobr. policije (koji je manje vidljivo obiljezen) odbijes da stanes i da mu jos dobacis da je obicno govno i smrtnik u saobracaju. Sta mislis kad bi sljedeci put sjeo za volan?!
Upravo takav sam slucaj imao davno. Radnja se desava uz Ivan. Prekoracio sam brzinu kroz naseljeno mjesto i policija je krenula za mnom. Stigne me civilno neobiljezeno vozilo (golf 5) i vidim da pored mene uspori na moju brzinu. Staklo se spusta i covjek rukom daje znak da skrenem i zaustavim se. Tada primjecujem da na rukavu ima onu bijelu navlaku i tada malo bolje pogledam i vidim uniformisanog policajca. Sve je ovo u redu i naravno da sam se zaustavio. Ali ako mi neki covjek u civilnom odjelu mase kao budala iz nekog civilnog auta tj neobiljezenog policijskog vozila... moze dobiti samo mahanje od mene i eventualno srednji prst visoko u zraku. Dokle god im vozilo nije vidljivo oznaceno kao policijsko i dokle god su oni u civilu...za mene su samo obicni ucesnici u saobracaju. To sto su oni pripadnici fmup-a, ne znaci apsolutno nista dokle god se ne predstave i ne legitimisu.
Po zakonu te drot u civilu iz civilnog sluzbenog auta bez ikakve predhodne identifikacije (citirao sam clan zakona po kojem identifikaciju mogu uraditi naknadnoi - kad te zaustave) moze zaustaviti uz komandu datu Stop tablicom, a ti nemoj stati, pokazi im prstic, imaces kad da se pokajes i da im objasnis sta ti mislis o tome...
goran16v

#67 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:
mg wrote:Kako ce on dokazati da sam ja vidio/cuo da mi je on izdao naredbu?

Prisao mi sa ledja, nisam vidio. Nalazim se u automobilu, nisam cuo?

Po tvojoj nekoj teoriji, moze komotno pocet pucat po autu i ubit me jer mozda se iza zatamnjene sajbe nalazi puskomitraljez?

I kako ja znam da je OSL?

Fino ti pise u citiranom zakonu (cl 7, dio koji nisi kopirao, da se mora identificirati) stoga kurcenje ne prolazi.
Ne mora, ti si kao vozac duzan pratiti saobracaj iza sebe i to sam vidjeti i cuti:
2) Vozac koji na putu/cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozac kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom duzni su ustupiti prvenstvo prolaza, omoguciti nesmetan prolaz, a po potrebi zaustaviti vozilo, umjesto dugih svjetala nocu upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje puta/ceste, strogo se pridrzavati naredbi/naredaba koje im daju lica/osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek kad prodjuu sva vozila pod pratnjom.
Na to dodaj jos min 2 svjedoka iz pratnje koje ce svjedociti da je OSL izdalo putem razglasa naredbu (poenta je putem razglasa cija je snaga dovoljna da je cujes u autu) i eto sexa.
U izuzetnim slučajevima, kada identificiranje iz stava 1. ovog člana može ugroziti sigurnost policijskog službenika ili drugog lica ili dovesti u pitanje postizanje zakonitog cilja koji opravdava primjenu policijskih ovlasti, policijski službenik može se identificirati na drugi način ili odgoditi identifikaciju.
E super si ovo pocrnio Gorane i sve si ovo u pravu i ja se slazem s tobom. Medjutim postoji jedan problem. Ovdje se radi o vozilima bez pratnje.
Crni Audi predsjednika FBiH sa posebnim svjetlosnim uredjajima i sa posebnim policijskim vozilom crnim Golfom V sa takodjer sa posebnim posebnim svjetlosnim i zvucnim uredjajima u pratnji jeste zakonski vozilo pod pratnjom. Nijedan zakon ne navodi da posbeno vozilo u kojem je policijska pratnja kora biti uniformisanom vozilu, navodi samo da mora imati uredjaje.
preludezalude

#68 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

Dobro...sad si uveo novi termin - STOP TABLICA. I ja bih u tom slucaju poslusao naredbu. Ali ja govorim o nekom covjeku koji nesto mase rukama i gestikulise iz nekog civilnog auta. Takvi mogu samo nastaviti mahati do sutra.
goran16v

#69 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

sparky wrote:(1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim Zakonom, podrazumijevaju se
vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim
vozilima opremljenim ure|ajima za davanje posebnih zvu~nih signala i svjetlosnih
znakova crvene i plave boje
, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva
druga vozila (~lan/~lanak 49), osim u odnosu na vozila koja se kre}u raskrsnicom/raskri`jem
na kojoj je saobra}aj/promet regulisan/reguliran svjetlosnim
saobra}ajnim/prometnim znakovima
ili znakovima ovla{tenog lica/osobe, i na
njih se ne primjenjuju odredbe: o ograni~enju brzine (~l. 44. i 46), o zabrani preticanja/pretjecanja
i obila`enja kolone vozila (~lan/~lanak 61. stav/stavak (1)
ta~ka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pje{aka (~lan/~lanak 80), pod uslovom/uvjetom
da ne ugro`avaju bezbjednost/sigurnost drugih u~esnika/sudionika
u saobra}aju/prometu

jednostavno. ako nema vozila sa rotacijom na krovu koje uz to i pisti, nema potrebe za sikirancijom. takodjer i na raskrsnicama sa semaforima nismo duzni da pustimo nikog zivog. :thumbup:
Ne mora pistati, dovoljno je da svijetli, a crni Golf V koji se krece iza Audija predsjedniak FBiH je upravo to posebno vozilo.
goran16v

#70 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Dobro...sad si uveo novi termin - STOP TABLICA. I ja bih u tom slucaju poslusao naredbu. Ali ja govorim o nekom covjeku koji nesto mase rukama i gestikulise iz nekog civilnog auta. Takvi mogu samo nastaviti mahati do sutra.
Cuj uveo termin stop tablica?????? Pa u svakom vozilu iz pranje imas par stop tablica ispred sajbe (ispred vozaca i suvozaca) upravo iz tih razloga. Nece te perajima zaustavljati!
goran16v

#71 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:
preludezalude wrote:
Stoka je to sve. A najviše toga se može srest po Sarajevu.
Sutra ugradjujem blinkere i ima da masem kroz prozor svima. Ima da mi se sklanjaju ko papi.

Upravo tako isto rade i oni.
Samo sto bi ti bez sluzb. iskaznice i znace moglo blinkat iznad glave u marici...
Cini mi se da nisi uopste primjetio koliko se ti blinkeri koriste u "obicnim" autima.[/quote]

Jesam, ali nelegalno koristenje blinkera je sasvim druga stvar.
preludezalude

#72 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Crni Audi predsjednika FBiH sa posebnim svjetlosnim uredjajima i sa posebnim policijskim vozilom crnim Golfom V sa takodjer sa posebnim posebnim svjetlosnim i zvucnim uredjajima u pratnji jeste zakonski vozilo pod pratnjom. Nijedan zakon ne navodi da posbeno vozilo u kojem je policijska pratnja kora biti uniformisanom vozilu, navodi samo da mora imati uredjaje.
Izostavio si jedan dio koji kaze da se ti zvucni i svjetlosni signali moraju emitovati. Znaci sirena mora da zavija. Blinker sam je nula bodova.
preludezalude

#73 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:Dobro...sad si uveo novi termin - STOP TABLICA. I ja bih u tom slucaju poslusao naredbu. Ali ja govorim o nekom covjeku koji nesto mase rukama i gestikulise iz nekog civilnog auta. Takvi mogu samo nastaviti mahati do sutra.
Cuj uveo termin stop tablica?????? Pa u svakom vozilu iz pranje imas par stop tablica ispred sajbe (ispred vozaca i suvozaca) upravo iz tih razloga. Nece te perajima zaustavljati!
Upravo o tome i govorimo citavo vrijeme. Ti kreteni samo koriste mahanje ruku i nabijanje uz karambolku, eventualno navaljivanje na sirenu.
Da oni koriste dopustena sredstva za rad kao sto je stop palica i policijska sirena, nebi bio problem uopste.
Last edited by preludezalude on 15/12/2014 23:06, edited 1 time in total.
preludezalude

#74 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

.
preludezalude

#75 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by preludezalude »

.
Post Reply