LPG? Ne razumijem.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#51 Re: LPG? Ne razumijem.
moguce je, ali takva instalacija skoro uvijek se po pravilu mora obaviti vani i pri tome masno platiti.
turbo motori sa direktnim ubrizgavanjem tipa tog tfsi-a.
nema niko kod nas ni dovoljno iskustva a ni dovoljno pozadine da bi mogao uspjesno cackati po tfsi motoru sa plinom
turbo motori sa direktnim ubrizgavanjem tipa tog tfsi-a.
nema niko kod nas ni dovoljno iskustva a ni dovoljno pozadine da bi mogao uspjesno cackati po tfsi motoru sa plinom
-
mirzet87sa
#52 Re: LPG? Ne razumijem.
3000eura, info iz prve rukeemko1234 wrote:Zna li mi iko reći moReL plin na ove tsi i tfsi motore, i na ove bmw turbo šestake?
Radi li to iko kod nas?
Ja sam planirao mjenjat auto vrlo brzo, naravno dizel je prva opcija. Ali auto koje ja gledam i koje bi sebi kupio kad bi se moglo nešto riješit oko plina je neki veći šestak benzinac. Znači ili bi gledao F10 535i ili a6/a7 3.0tfsi.
Recimo gledao sam po stranim tržištma, tim autima s velikim benzincima cijena strašno pada.
nedavno mi je za oko zapeo 535i GT verzija, auto sa 30 000km, 2011 godina, košta u Švicarskoj nekih 29 000 CHF. Što je smiješno za to auto, e može li se na to nakalemit plin?

- Bakir1
#53 Re: LPG? Ne razumijem.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... ORT&noec=1
btw emko, bmw 5 gt stvarno?
ali gt zaista?
moze sa multiplom pod ruku
btw emko, bmw 5 gt stvarno?
ali gt zaista?
moze sa multiplom pod ruku
Last edited by Bakir1 on 08/12/2014 11:50, edited 1 time in total.
-
emko1234
#54 Re: LPG? Ne razumijem.
I ja sam čuo da se radi vani. Navodno ima neki servis u Beogradu koji ima certifikat i licencirane majstore.
Međutim zbog osjetljivosti tih motora, navodno nije preporučljivo upuštat se u te zajebancije.
3000 eura nije puno, jer pri samoj kupovini, ušteda naspram sličnog dizela je i do 10 000 eura.
Problem je što su ovi novi šestaci u autima koja bi mene eventualno zanimali svi s turbom, nema nijedan atmosferac.
Jbg ljudi kažu ciganluk kupit cayenna i stavit mu plin, a nije budaleština sipat 25litara na 100km?
Međutim zbog osjetljivosti tih motora, navodno nije preporučljivo upuštat se u te zajebancije.
3000 eura nije puno, jer pri samoj kupovini, ušteda naspram sličnog dizela je i do 10 000 eura.
Problem je što su ovi novi šestaci u autima koja bi mene eventualno zanimali svi s turbom, nema nijedan atmosferac.
Jbg ljudi kažu ciganluk kupit cayenna i stavit mu plin, a nije budaleština sipat 25litara na 100km?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#55 Re: LPG? Ne razumijem.
Siguran sam da ce sve masovnija pojava biti auta sa fabrickim LPG 
-
mirzet87sa
#56 Re: LPG? Ne razumijem.
Zaboravio sam napisati da ova cupra nije vise u voznom stanju, nedugo nakon isteka garancije motor otis'o.emko1234 wrote:I ja sam čuo da se radi vani. Navodno ima neki servis u Beogradu koji ima certifikat i licencirane majstore.
-
emko1234
#57 Re: LPG? Ne razumijem.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... ine&noec=1mirzet87sa wrote:Zaboravio sam napisati da ova cupra nije vise u voznom stanju, nedugo nakon isteka garancije motor otis'o.emko1234 wrote:I ja sam čuo da se radi vani. Navodno ima neki servis u Beogradu koji ima certifikat i licencirane majstore.
Evo recimo od ovakvog auta ne bi bježao sekunde. Ipak, voziti ga na benzin je sasvim druga dimenzija. Približan dizel s istim motorom i opremom je u prosjeku 8-12k eura skuplji.
Znači ne treba se s tim zajebavat
- bach
#58 Re: LPG? Ne razumijem.
Kad za 20 KM naspeš 18 litara plina, sve će ti biti jasno...1Gala wrote:Nikada necu da shvatim zasto ljudi ubacuju LPG u svoja auta, ili tj. "plin".
Hoce ekonomican auto, ali kupice Golf 4 benzin 2.0 recimo pa ubacivati plin? Zar nije logicnije kupiti nekog Japanca koji malo trosi, tj. 1.0 ili 1.3 od 3 klipa? Japanci to zovu "Kei car", i ima ih stotine razlicitih modela i oblika.
LPG konverzija je skupa kad se radi kako treba, a ne na "Bosanski" nacin. Jednom sam vidio da majstori koriste ono dzekove od motora sa ves masine za kontrolere LPG-a kod nas.![]()
Moderni auti koriste O2 senzor i MAF ili MAP senzor da izracunaju koliko goriva autu treba za savrseno sagorijevanje.
Npr. savsreno sagorijevanje mjesavine obicnog goriva (stoič) je 11.5:1 za voznju nad punim gasom, i za 14.7:1 kad je auto u leru i sve izmedju toga. Ovo je mapa "ciljne" vrijednosti O2 senzora za Nissan Skyline naprimer:
Kada je O2 senzor u ovim vrijednostima sagorijevanje goriva je savrseno u odnosu na opterecenje motora. (Load - iracunava se preko MAF senzora i pritiska goriva). Kad je manje goriva (lean) auto povecava vrijeme ubrizgavanja i daje vise goriva da bude sagorijevanje savresno, a kada je vise goriva (rich) racunar smanji protok na diznama i opet se dobija savresno sagorijevanje.
A sada savresno sagorijevanje LPG-a je 23.9, a auto je izmapirano za 11.5 u racunaru.
Smanjujete vijek trajanja motora ljudi...i O2 senzora.
Stvarno ne vidim svrhu LPG-a u modernim autima.
P.S:
O2 Senzor = "lambda sonda"
MAF = "protokomijer"
EDIT: LPG Prius-i sto koriste one Taksi kompanije po BL su tuga, cemer i jad. Savrsno izbalansiran motor sto se tice potrosnje, koji uci sam koje gorivo trosi i adaptira se, dodje smeli BOSANAC i ubaci plin, i sjebe i AFR mape i sve moguce sisteme sto Prius ima, sto je Toyota godinama razvijala da usavrsi potrosnju.
-
mirzet87sa
#59 Re: LPG? Ne razumijem.
Ja ti kazem info iz prve ruke, dobar jaran radio cupru 2.0 tfsi s 240ks vani. Stavili mu bocu u gepek gdje je rezervna guma od cca 40-50l oko 3000-3200eu ga izaslo par mjeseci poslije isteka garancije motor izdahn'o. Ovaj bmw za ovu snagu ima mizernu potrosnju. Ne isplati se zajebavat oko ovih auta s plinom, radije idi na 330 xd.emko1234 wrote: http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... ine&noec=1
Evo recimo od ovakvog auta ne bi bježao sekunde. Ipak, voziti ga na benzin je sasvim druga dimenzija. Približan dizel s istim motorom i opremom je u prosjeku 8-12k eura skuplji.
-
emko1234
#60 Re: LPG? Ne razumijem.
Ma vjerujem ti.mirzet87sa wrote:Ja ti kazem info iz prve ruke, dobar jaran radio cupru 2.0 tfsi s 240ks vani. Stavili mu bocu u gepek gdje je rezervna guma od cca 40-50l oko 3000-3200eu ga izaslo par mjeseci poslije isteka garancije motor izdahn'o. Ovaj bmw za ovu snagu ima mizernu potrosnju. Ne isplati se zajebavat oko ovih auta s plinom, radije idi na 330 xd.emko1234 wrote: http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... ine&noec=1
A što se tiče ovog auta i potrošnje, ma ovo je ubleha brate. Ili ga ovaj švabo negdje voza gore po pravcu. Ovo auto po Sarajevu ne može ispod 13-14 litara sigurno, i to u D modu s ECO programom uključenim.
- Bakir1
#61 Re: LPG? Ne razumijem.
sto nisi emko rekao da na takav auto ciljas, skoro je poznanik prodao, a auto je bilo dobiveno u kompenzaciju, 535d 2012 godina za 75.000 KM.
orginalne su felge falile jer su na njemu bile brock sa zimskim gumama, a ostalo je bilo poprilicno nabacano opremom
orginalne su felge falile jer su na njemu bile brock sa zimskim gumama, a ostalo je bilo poprilicno nabacano opremom
-
mirzet87sa
#62 Re: LPG? Ne razumijem.
Znas da nisam bmw fan, vjerujem onom sto piseemko1234 wrote: Ma vjerujem ti.
A što se tiče ovog auta i potrošnje, ma ovo je ubleha brate. Ili ga ovaj švabo negdje voza gore po pravcu. Ovo auto po Sarajevu ne može ispod 13-14 litara sigurno, i to u D modu s ECO programom uključenim.
Motori s direktnim ubrizgavanjem/turbom i plin ne ide pod ruku za nase majstore, znas i sam gdje bi ti prva destinacija oporavka bila da se sta pokvari..
- muha_sa
#63 Re: LPG? Ne razumijem.
moj jaran u ovakav ugradio i više nego zadovoljan
u Sarajevu-naravno.

-
mirzet87sa
#64 Re: LPG? Ne razumijem.
mali offtopmuha_sa wrote:moj jaran u ovakav ugradio i više nego zadovoljanu Sarajevu-naravno.
da ti jaran nema slucajno i ovo auto

-
emko1234
#65 Re: LPG? Ne razumijem.
Pa ciljam na novi a6 ili a7, i još mi je opcija F10. E klasu sam otpisao, nimalo mi se ne sviđa vanjskim izgledom i onim fazonom bez mjenjača. Cls je na isti fazon.Bakir1 wrote:sto nisi emko rekao da na takav auto ciljas, skoro je poznanik prodao, a auto je bilo dobiveno u kompenzaciju, 535d 2012 godina za 75.000 KM.
Koliko je km na satu imao taj 535d?
-
citroen xm
#66 Re: LPG? Ne razumijem.
Da ne plasiram netačne informacije, načuo sam da darkom radi i takvu ugradnju. Ali najbolje da pitaš njih.
Gledano sa ovoga stanovišta ja bih i u Punta 1.2 ugradio plin. U bilo kom autu potrošnja izražena u novcu je duplo manja. Za taj novac više volim sebi priuštiti i neka druga zadovoljstva nego voziti na benzin i misliti kako sam u pravu.
Negdje malo dalje od Sarajeva i izvan okvira BiH, auta sa ugrađenim plinskim sistemima su se vozala i 70-ih i 80-ih. Pogotovo su po tome poznate Italija i Holandija. Da ima nekih problema koji se ne mogu rješiti, ne bi se više ni ugrađivalo. Ti sistemi su sada toliko napredovali, toliko su usavršeni da nema nikakvog straha. Motoru definitivno ne smeta plin i nema ni jednog valjanog dokaza da se havarija motora desila zbog plina. Ono što može stradati jesu sjedišta ventila, ali zato se pri ugradnji ugrade mazalice i eliminiše se i ta opasnost. Kao još jedan + jeste toroidna boca koja se smjesti na mjesto rezervnog točka, a punjenje se izvede pored čepa za benzin tako da je neprimjeto. Dakle sve fino estetski odrađeno. Po gradu postoji set za krpljenje gume koji ne zauzima prostor, a može poslužiti kao prva pomoć. Za otvorenu cestu se sašije futrola za rezervni točak i nema nikakvog prljanja. Sve fino i kulturno spakovano.
Gledano sa ovoga stanovišta ja bih i u Punta 1.2 ugradio plin. U bilo kom autu potrošnja izražena u novcu je duplo manja. Za taj novac više volim sebi priuštiti i neka druga zadovoljstva nego voziti na benzin i misliti kako sam u pravu.
Negdje malo dalje od Sarajeva i izvan okvira BiH, auta sa ugrađenim plinskim sistemima su se vozala i 70-ih i 80-ih. Pogotovo su po tome poznate Italija i Holandija. Da ima nekih problema koji se ne mogu rješiti, ne bi se više ni ugrađivalo. Ti sistemi su sada toliko napredovali, toliko su usavršeni da nema nikakvog straha. Motoru definitivno ne smeta plin i nema ni jednog valjanog dokaza da se havarija motora desila zbog plina. Ono što može stradati jesu sjedišta ventila, ali zato se pri ugradnji ugrade mazalice i eliminiše se i ta opasnost. Kao još jedan + jeste toroidna boca koja se smjesti na mjesto rezervnog točka, a punjenje se izvede pored čepa za benzin tako da je neprimjeto. Dakle sve fino estetski odrađeno. Po gradu postoji set za krpljenje gume koji ne zauzima prostor, a može poslužiti kao prva pomoć. Za otvorenu cestu se sašije futrola za rezervni točak i nema nikakvog prljanja. Sve fino i kulturno spakovano.
- Bakir1
#67 Re: LPG? Ne razumijem.
ispod 80.000emko1234 wrote:Pa ciljam na novi a6 ili a7, i još mi je opcija F10. E klasu sam otpisao, nimalo mi se ne sviđa vanjskim izgledom i onim fazonom bez mjenjača. Cls je na isti fazon.Bakir1 wrote:sto nisi emko rekao da na takav auto ciljas, skoro je poznanik prodao, a auto je bilo dobiveno u kompenzaciju, 535d 2012 godina za 75.000 KM.
mislim da si bezrazlozno otpisao e klasu barem onu koja se krece oko 2012 godine, strasan je to auto, veoma.
-
mirzet87sa
#68 Re: LPG? Ne razumijem.
Sto izgleda ovakocitroen xm wrote:Da ne plasiram netačne informacije, načuo sam da darkom radi i takvu ugradnju. Ali najbolje da pitaš njih.

Iz seata su, kao izvor kvara, naveli plinsku instalaciju! Doduse, radjeno je 2009/10.
I da se razumijemo, nisam ja protiv plinske instalacije. Nek vozi kako god ko hoce, meni je svejedno. Samo prenosim negativno iskustvo tfsi motora
-
emko1234
#69 Re: LPG? Ne razumijem.
Pa to je tu otprilike koliko sam i ja nalazio ove koje sam gledao.Bakir1 wrote:ispod 80.000emko1234 wrote:Pa ciljam na novi a6 ili a7, i još mi je opcija F10. E klasu sam otpisao, nimalo mi se ne sviđa vanjskim izgledom i onim fazonom bez mjenjača. Cls je na isti fazon.Bakir1 wrote:sto nisi emko rekao da na takav auto ciljas, skoro je poznanik prodao, a auto je bilo dobiveno u kompenzaciju, 535d 2012 godina za 75.000 KM.
mislim da si bezrazlozno otpisao e klasu barem onu koja se krece oko 2012 godine, strasan je to auto, veoma.
Zato sam odlučio da pogledam benzinca. Jer za 30 000 eura se može naći benzinac s M optik paketom i sa 30.000km na satu. Kraj 2012. A takav dizel vani je od 40 000 eura pa do 47-48k eura.
Zato me i zanima kakva je varijanta s plinom na tim motorima.
Jer plin, registracija, kasko i jedan dodatni set guma i opet bi mi ostalo para za sipat auto jednu godinu sigurnu.
A e klasu sam otpisao jer mi mercedes nikako nije auto za mene.
- Bakir1
#70 Re: LPG? Ne razumijem.
probaj mercedesa sa amg paketom pa ces vidjeti kako se dinamicno ponasa 
-
mirzet87sa
#71 Re: LPG? Ne razumijem.
Vala mercedes kolje audia/bmwa u svakom pogledu. Ne znam sta ti znaci to "nije za mene" kad imas od classica do amg-a, sta ti srce pozeli.
f10 ni priblizno nabrijana nije kao http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... Car&noec=1
ili
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... Car&noec=1
f10 ni priblizno nabrijana nije kao http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... Car&noec=1
ili
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/me ... Car&noec=1
-
emko1234
#72 Re: LPG? Ne razumijem.
džaba sve, kad vidim onaj prazan dio ondje gdje treba mjenjač da dođe, hoće mi nešto biti.Bakir1 wrote:probaj mercedesa sa amg paketom pa ces vidjeti kako se dinamicno ponasa
Isto one američke polulimuzune iz 90ih.
- Bakir1
#73 Re: LPG? Ne razumijem.
ma dobro w212 ima taj dedasti osjecaj za volanom, plovi, kada se "potjera" nije kao bmw, ali zato kod 677 koliko se sjecam vise i taj problem rijesit, a nedostatak poluge mjenjaca je tezak za provariti, u ml sam jedva napipao, i jeste nedostatak kao klasicna rucica ali kada probas mercedes automatik sve ostalo ti se cini kao fizicki rad i napor 
-
preludezalude
#74 Re: LPG? Ne razumijem.
Naravno, sve je istina sto si rekao. Situacija je potpuno ista kao i kod klasicnih auto mehanicara. Ima ih koliko hoces fus majstora ali ima ih i kvalitetnih.drndalo wrote:Ima i sasvim pristojnih majstora u BiH, ima i razne halase koja se zove majstorima, ali ima i onih koji rade kako treba... Takve mozes prepoznati "na prvu" po tome sto ti ugradnja kod njih nece kostati 340 KM... Nakon te prve selekcije, primjeni se druga i treca, i ostane sigurno 5-6 vrlo dobrih...
Citava ova prica da nema kvalitetnih plinskih servisa bi stajala, ali da smo u 2000-oj godini.
- ElDzidziIbnDzo
#75 Re: LPG? Ne razumijem.
Na BMW turbo sestake moze 100% bez ikakvih problema.Na TFSI isto moze ali udio benzina mora ici zbog hladjenja dizni.Kada sam ja svojevremeno ugradjivao plin(cirka prije godinu i po) znam da je Njegos ugradjivao u neke TFSI motore i na sve to davao garanciju,bez da ikakvih negativnih pojava nakon ugradnje korisnik nije imao. Cijena je tad bila oko 800 maraka skuplji set za TFSI u odnosu na sekvent obicni(4 cilindricni motor)emko1234 wrote:Zna li mi iko reći moReL plin na ove tsi i tfsi motore, i na ove bmw turbo šestake?
Radi li to iko kod nas?
Ja sam planirao mjenjat auto vrlo brzo, naravno dizel je prva opcija. Ali auto koje ja gledam i koje bi sebi kupio kad bi se moglo nešto riješit oko plina je neki veći šestak benzinac. Znači ili bi gledao F10 535i ili a6/a7 3.0tfsi.
Recimo gledao sam po stranim tržištma, tim autima s velikim benzincima cijena strašno pada.
nedavno mi je za oko zapeo 535i GT verzija, auto sa 30 000km, 2011 godina, košta u Švicarskoj nekih 29 000 CHF. Što je smiješno za to auto, e može li se na to nakalemit plin?