jao_situacije wrote:
Vjeruj mi, ja sam tako čuo doduše upravu si nisam nikad proučavao, a nisam ni sumnjao u znanje starijih ima ih i pravnika i ekonomista koji su to rekli.
Možda stvarno griješim ali su mi oni to rekli dok je posla i penzije stan je tvoj, kad umreš stan ostaje i dalje državni tj. od firme koja ti ga je dala. Ako nije tako ja se izvinjavam

Mladi kolega, ovako stvari stoje:
1) Stan se nije dobijao od drzave, nego od preduzeca gdje si bio uposlen. Ukoliko se dodjeljivao bracnom paru, onda firme udruze sredstva i kupe im stan. Sticalo se tzv stanarsko pravo, koje je bilo sui generis stvarno pravo i bilo je nasljedivo.
2) Nije se placala rata kao danas bankama nego naknada za SIZ (samoupravnu interesnu zajednicu stanovanja) koji je bio zaduzen za pravilno fukncionisanje i odrzavanje zgrada. Ja danas imam stan kojeg sam uredno otplatio, a opet placam Epismontu 35 KM svaki mjesec na ime odrzavanja.
3) Ne znam jesi li imao Stvarno pravo, ali ako ti bude predavao Hašić ili Bikić, dobro ovo prouci.
Evo ti dobar naucni clanak :
[url]file:///C:/Documents%20and%20Settings/USER/My%20Documents/Downloads/br_91_Music%20(1).pdf[/url](ako ne mognes otvoriti ukucaj na google stanarsko pravo u sfrj, a stranica je hrcak.srce

)
PS Naravno da je u praksi bilo svega, Tesna Koza i Vruc Vetar su to dobro prikazale, ali formalno pravno je bilo ovako.
Non sequitur:
Pravnik govori jezikom cinjenica, a ne "kako je nacuo"
Da mihi facta dabo tibi iure
Pozdrav mladi kolega