Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Stoner

#51 Re: Jugonostalgija...

Post by Stoner »

dezurni_ucenik wrote:
To je rjesenje.Prestanes mastati i razmisljati i VOILA-eto novih radnih mjesta,eto para,eto poboljsane ekonomije...

Ne kazem da je bjezanje u proslost -kljuc za uspjeh,al sadasnjost u danasnjoj drzava je jadna i nikakva,bez ikakvih izgleda da ce se nesto i promjeniti na bolje.
Prestaneš maštati pa nešto preduzmeš da dođe do promjene.

Bježanje u prošlost može biti samo ključ za propast.

Svakako je Jugoslavija bila karina od države, ja sam mlad pa mi nije imao ko puniti glavu komunjarskim sranjima i propagandom.
dezurni_ucenik

#52 Re: Jugonostalgija...

Post by dezurni_ucenik »

Stoner wrote:
dezurni_ucenik wrote:
To je rjesenje.Prestanes mastati i razmisljati i VOILA-eto novih radnih mjesta,eto para,eto poboljsane ekonomije...

Ne kazem da je bjezanje u proslost -kljuc za uspjeh,al sadasnjost u danasnjoj drzava je jadna i nikakva,bez ikakvih izgleda da ce se nesto i promjeniti na bolje.

Svakako je Jugoslavija bila karina od države, ja sam mlad pa mi nije imao ko puniti glavu komunjarskim sranjima i propagandom.
Zao mi je sto ne vidis u kojem kurcu od drzave zivis.Ili si previse mlad ili si previse "zlatan"da bi uvidio neke stvari.

Mozda i shvatis jednog dana...
Hajvan

#53 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

dezurni_ucenik wrote:
Stoner wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Zao mi je sto ne vidis u kojem kurcu od drzave zivis.Ili si previse mlad ili si previse "zlatan"da bi uvidio neke stvari.

zbog ove (polu)javne izjave bi bio priveden :D

ako je ovo kurac, jugoslavija je pička koju su svi karali ( a ona još uživala u tome, jadan i nesvjesna karinđanja u mozak). :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#54 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:Da podignem ovu inspirativnu temu :D

Uglavnom, osjećate li ponekad Jugonostalgiju? ( pitanje se odnosi na one koje pamte EX Jugu )

Što je bilo bolje u Yugi u odnosu na danas? PRIVID lazne sigurnosti koji se na prvom ispitu srušio a praćen je ogromnim krvoprolićem?

Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penziono osiguranje i sl?

Ja mislim da je EX Yuga propagirala nakaradni sistem drzavnog uredjenja ma koliko se ljudima činilo iz današnje perspektive da su uzivali u boljem i kvalitetnijem zivotu.

Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..
Ne pamtis je ni ti, a pricas o njoj ko da si Edvard Kardelj ili Moša Pijade u najmanju ruku :izet:
dezurni_ucenik

#55 Re: Jugonostalgija...

Post by dezurni_ucenik »

U svakom slucaju,Jugoslavija je bas imala slim/none sanse da opstane.Zato ostaje ono glavno pitanje - zasto se ovako krvavo sve zavrsilo?Padali su i drugi komunisticki rezimi ali bez krvavog zavrsetka.

Bilo je tu naravno i necije naivnosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

jao_situacije wrote:[
Stotine milijardi kredita, ogroman represivni aparat, indoktrinacija, iluzija da se nešto radi. Visoki funkcioneri partije radili šta su htjeli, imali šta su poželjeli.
Ja kad razmislim samo o konceptu državnog stana koji ti država dadne na korištenje dok si zaposlen, a ti ga otplaćuješ svaki mjesec određenom ratom i nikad ne postaneš vlasnik istog bude mi jasno koje je bezumlje vladalo u tom sistemu :shock: :-)
De ti to malo bolje prouci. Pravnik si (buduci doduse :D ), pa nije red da ovakve nebuloze pises.
Stoner

#57 Re: Jugonostalgija...

Post by Stoner »

dezurni_ucenik wrote:

Vidim, ali tješiti se Jugoslavijom i uzimati je kao primjer "nekih boljih vremena" je u najmanju ruku smiješno, da ne kažem patetično.

Rekoh, mlađahan sam pa me nisu filovali mitovima i budalaštinama. Jedino takvi žale za SFRJ, doduše, nekad su u pitanju samo ideološki motivi, licemjerje i kognitivna disonanca.
http://www.vaspsiholog.com/2011/07/kak ... uminaciju/
radostan dan

#58 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

Hajvan wrote:jugoslavija je pička koju su svi karali ( a ona još uživala u tome, jadan i nesvjesna karinđanja u mozak). :lol:
bar si imO šta karati...sad možeš samo da drkaš.
Kinesko prkno

#59 Re: Jugonostalgija...

Post by Kinesko prkno »

Meni je svejedno,ali Jugoslavija je bila super-sila za danasnju BiH.Danasnji politicki sistem postoji samo za trazenje sadake po svijetu u ime naroda i sitno-lopovskog rastaljivanja iste.
jao_situacije

#60 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

_BataZiv_0809 wrote:
jao_situacije wrote:[
Stotine milijardi kredita, ogroman represivni aparat, indoktrinacija, iluzija da se nešto radi. Visoki funkcioneri partije radili šta su htjeli, imali šta su poželjeli.
Ja kad razmislim samo o konceptu državnog stana koji ti država dadne na korištenje dok si zaposlen, a ti ga otplaćuješ svaki mjesec određenom ratom i nikad ne postaneš vlasnik istog bude mi jasno koje je bezumlje vladalo u tom sistemu :shock: :-)
De ti to malo bolje prouci. Pravnik si (buduci doduse :D ), pa nije red da ovakve nebuloze pises.
Vjeruj mi, ja sam tako čuo doduše upravu si nisam nikad proučavao, a nisam ni sumnjao u znanje starijih ima ih i pravnika i ekonomista koji su to rekli.
Možda stvarno griješim ali su mi oni to rekli dok je posla i penzije stan je tvoj, kad umreš stan ostaje i dalje državni tj. od firme koja ti ga je dala. Ako nije tako ja se izvinjavam :D
Stoner

#61 Re: Jugonostalgija...

Post by Stoner »

Kinesko prkno wrote:Meni je svejedno,ali Jugoslavija je bila super-sila za danasnju BiH.Danasnji politicki sistem postoji samo za trazenje sadake po svijetu u ime naroda i sitno-lopovskog rastaljivanja iste.
Supersila ko i Bugarska.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

jao_situacije wrote:
Vjeruj mi, ja sam tako čuo doduše upravu si nisam nikad proučavao, a nisam ni sumnjao u znanje starijih ima ih i pravnika i ekonomista koji su to rekli.
Možda stvarno griješim ali su mi oni to rekli dok je posla i penzije stan je tvoj, kad umreš stan ostaje i dalje državni tj. od firme koja ti ga je dala. Ako nije tako ja se izvinjavam :D
Mladi kolega, ovako stvari stoje:

1) Stan se nije dobijao od drzave, nego od preduzeca gdje si bio uposlen. Ukoliko se dodjeljivao bracnom paru, onda firme udruze sredstva i kupe im stan. Sticalo se tzv stanarsko pravo, koje je bilo sui generis stvarno pravo i bilo je nasljedivo.

2) Nije se placala rata kao danas bankama nego naknada za SIZ (samoupravnu interesnu zajednicu stanovanja) koji je bio zaduzen za pravilno fukncionisanje i odrzavanje zgrada. Ja danas imam stan kojeg sam uredno otplatio, a opet placam Epismontu 35 KM svaki mjesec na ime odrzavanja. ;-)

3) Ne znam jesi li imao Stvarno pravo, ali ako ti bude predavao Hašić ili Bikić, dobro ovo prouci.

Evo ti dobar naucni clanak :

[url]file:///C:/Documents%20and%20Settings/USER/My%20Documents/Downloads/br_91_Music%20(1).pdf[/url](ako ne mognes otvoriti ukucaj na google stanarsko pravo u sfrj, a stranica je hrcak.srce ;-) )

PS Naravno da je u praksi bilo svega, Tesna Koza i Vruc Vetar su to dobro prikazale, ali formalno pravno je bilo ovako.

Non sequitur:

Pravnik govori jezikom cinjenica, a ne "kako je nacuo"

Da mihi facta dabo tibi iure

Pozdrav mladi kolega :thumbup:
Hajvan

#63 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

radostan dan wrote:
Hajvan wrote:jugoslavija je pička koju su svi karali ( a ona još uživala u tome, jadan i nesvjesna karinđanja u mozak). :lol:

misliš?
no drkanje nije loše u ovako maleHnoj državi.
izdrkotine štrcaju po jaranicama srbiji i hrvatskoj, i vice versa. :lol:
Kinesko prkno

#64 Re: Jugonostalgija...

Post by Kinesko prkno »

Stoner wrote:
Kinesko prkno wrote:Meni je svejedno,ali Jugoslavija je bila super-sila za danasnju BiH.Danasnji politicki sistem postoji samo za trazenje sadake po svijetu u ime naroda i sitno-lopovskog rastaljivanja iste.
Supersila ko i Bugarska.
Da si stariji,znao bi o cemu govorim. :-)
jao_situacije

#65 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

_BataZiv_0809 wrote:
jao_situacije wrote:
Mladi kolega, ovako stvari stoje:

1) Stan se nije dobijao od drzave, nego od preduzeca gdje si bio uposlen. Ukoliko se dodjeljivao bracnom paru, onda firme udruze sredstva i kupe im stan. Sticalo se tzv stanarsko pravo, koje je bilo sui generis stvarno pravo i bilo je nasljedivo.

2) Nije se placala rata kao danas bankama nego naknada za SIZ (samoupravnu interesnu zajednicu stanovanja) koji je bio zaduzen za pravilno fukncionisanje i odrzavanje zgrada. Ja danas imam stan kojeg sam uredno otplatio, a opet placam Epismontu 35 KM svaki mjesec na ime odrzavanja. ;-)

3) Ne znam jesi li imao Stvarno pravo, ali ako ti bude predavao Hašić ili Bikić, dobro ovo prouci.

Evo ti dobar naucni clanak :

[url]file:///C:/Documents%20and%20Settings/USER/My%20Documents/Downloads/br_91_Music%20(1).pdf[/url](ako ne mognes otvoriti ukucaj na google stanarsko pravo u sfrj, a stranica je hrcak.srce ;-) )

PS Naravno da je u praksi bilo svega, Tesna Koza i Vruc Vetar su to dobro prikazale, ali formalno pravno je bilo ovako.

Non sequitur:

Pravnik govori jezikom cinjenica, a ne "kako je nacuo"

Da mihi facta dabo tibi iure

Pozdrav mladi kolega :thumbup:
Hvala :D
Stoner

#66 Re: Jugonostalgija...

Post by Stoner »

Kinesko prkno wrote: Da si stariji,znao bi o cemu govorim. :-)
Pa znam, vidiš da je moj post bio afirmativan, zato sam i naveo ostale intergalaktičke sile koje su bile u rangu Juge... Bugarska, Rumunija, Mađarska...
El_comadante

#67 Re: Jugonostalgija...

Post by El_comadante »

zašto ima Jugonostalgija? zato što živimo u lošoj državi po mnogim parametrima. ali je problem što mi slabo šta radimo da bi nam sada u BiH bilo bolje.
and

#68 Re: Jugonostalgija...

Post by and »

jao_situacije wrote:
jefferson wrote:Ono sto ja vidim je da nekim forumasima fali jedno 20g pa da skontaju neke stvari.
Sta kaze ospodin: privid da se nesto radilo.
:jbt:
Joj dobro si.. bio sam prije par godina u onom bunkeru kod Konjica poznatijeg kao ARK, dobro ono izgleda trebalo je rada i truda za onakav objekt. Izvinjavam se do mene je..
Šteta što nikad ne vidjeh Željavu i za to je trebalo rada...
Inače preračunao sam cijenu ta 2 objekta ispadne oko 100 mlrd današnjih dolara.
Hajd' bar se možemo slikati sa objektom 505 i objektom D-0... :oops:
e to ti je dobar primjer :mrgreen:
uporediš šta su ljudi tada bili spremni zaraditi i napraviti ispod zemlje(na stranu što je to bespotreban projekat ili bacanje para) i danas pogledaš zemaljski muzej koji ovi nisu u stanju samo održavati :mrgreen:
Kinesko prkno

#69 Re: Jugonostalgija...

Post by Kinesko prkno »

Stoner wrote:
Pa znam, vidiš da je moj post bio afirmativan, zato sam i naveo ostale intergalaktičke sile koje su bile u rangu Juge... Bugarska, Rumunija, Mađarska...
A danas u rangu sa Bocwanom i Ruandom.Otprilike to je ta razlika.
Hajvan

#70 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

Kinesko prkno wrote:
Stoner wrote:
A danas u rangu sa Bocwanom i Ruandom.Otprilike to je ta razlika.

misliš?
bio tamo?
ja jesam u Ruandi!
ni blizu ;)
jao_situacije

#71 Re: Jugonostalgija...

Post by jao_situacije »

and wrote:
jao_situacije wrote:
jefferson wrote:Ono sto ja vidim je da nekim forumasima fali jedno 20g pa da skontaju neke stvari.
Sta kaze ospodin: privid da se nesto radilo.
:jbt:
Joj dobro si.. bio sam prije par godina u onom bunkeru kod Konjica poznatijeg kao ARK, dobro ono izgleda trebalo je rada i truda za onakav objekt. Izvinjavam se do mene je..
uporediš šta su ljudi tada bili spremni zaraditi i napraviti ispod zemlje(na stranu što je to bespotreban projekat ili bacanje para) i danas pogledaš zemaljski muzej koji ovi nisu u stanju samo održavati :mrgreen:
slažem se što jest, jest. :mrgreen: Ali je to bio kredit ako se ja dobro sjećam šta sam čitao.. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#72 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

jao_situacije wrote: slažem se što jest, jest. :mrgreen: Ali je to bio kredit ako se ja dobro sjećam šta sam čitao.. :mrgreen:
Sve je na kredit :D

Inace malo koja bi privreda funkcionisala da nije kredita :thumbup:
radostan dan

#73 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

Hajvan wrote:
radostan dan wrote:
misliš?
još ako si nekrofil...ihhh ljepote i uzbuđenja.
maleHnoj državi. + .. srbiji i hrvatskoj.
tebi se baš da...još imaš mogućnos izbora crkotine na koju onanišeš.

moČno, moČno.
seks je seks, pusti ti druge što ti se čude... :wink:
Hajvan

#74 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

radostan dan wrote: još ako si nekrofil...ihhh ljepote i uzbuđenja.

maleHnoj državi. + .. srbiji i hrvatskoj.

tebi se baš da...još imaš mogućnos izbora crkotine na koju onanišeš.

moČno, moČno.
seks je seks, pusti ti druge što ti se čude... :wink:
dobro, no realno male su razlike između one i ovih država… neznatne, zapravo.
subjektivne osjećaje i pamćenja na stranu ;)

---------
i nemoj da mi prepravljaš postove… ovako kako si ti to redigirao mjenja potpuni smisao- a na to nemaš pravo.
Last edited by Hajvan on 19/01/2015 13:26, edited 1 time in total.
and

#75 Re: Jugonostalgija...

Post by and »

jao_situacije wrote:
and wrote:
jao_situacije wrote:
slažem se što jest, jest. :mrgreen: Ali je to bio kredit ako se ja dobro sjećam šta sam čitao.. :mrgreen:
ali se i otplaćivalo,što znači da se i radilo.šta je još sve napravljeno a zadužanost je bila čini mi se 20 tak mlrd.
danas ovi od kredita i topli obrok imaju :mrgreen:
kad pogledamo koliko su još i građani trenutno zaduženi danas to su ogromne cifre.
Post Reply