Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

razonoda

#51 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

sto :shock: TUPKO----biraj rijeci, nije lijepo :-)
prog321

#52 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Zato što priča gluposti.
Strana banka zadrzava dio depozita propisan od CB kao i domaća.
Dok profit ide u centralnu filijalu.
Ovaj student ekonomije sigurno nije bio najbolji u razredu. :-D
razonoda

#53 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

Kako banke funkcionisu , ne mora to znati covjek koji ima nesto para. bitno je koju sigurnost kao drzava BIH ,salje osobama koji razmislaju o povratku. Ja sam dala covjeku da ulaze moje pare, tj kompaniji, meni dolaze izvjestaji kvartalno, i vidim gdje sam. Jeli RIZIK= jeste, al tako to ide.
prog321

#54 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Je li ti govoriš o investiranju u akcije?
To možeš i kod nas.
Pa nismo mi na mjesecu.
razonoda

#55 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

prog321 wrote:Je li ti govoriš o investiranju u akcije?
To možeš i kod nas.
Pa nismo mi na mjesecu.
:-) znam da imamo 'vrsnih' mahera za ulaganje ==toga me i strah. :lol:
prog321

#56 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

To si u pravu.
Sigurnije su inostrane brokerske kuce.
Medjutim, moras predati informacije o iznosu ulaganja poreznoj upravi drzave u kojoj se nalazis.
I to bi te moglo staviti u veci porezni nivo.
Dok kod nas mozes ulagati a da porezna uprava te zemlje ne mora da zna. :-D
saimidin

#57 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

prog321 wrote:Ok.
Objasni nam gdje profit stranih banaka u BiH ide?
Raiffeisen je imao oko 260 miliona profita u Južno istočnoj Evropi. Gdje taj novac ide? :-D
oj majko mila, ti si za ekonomiju totalni duduk.

profit ide vlasniku banke, i nema nikakave veze sa depozitima.

profit banka ostvaruje na razlici izmedju kamate po kojoj plasira novac i kamate koju isplacuje stedisama.

kamata na stednju je 2-4%, a kamata na kredite 6-15%, kada banka odbije troskove poslovanja, nenaplativih kredita i sl. ako joj sta ostane to je profit.

a da bi ti sad skonto kako banka posluje, i njeno mjesto u sistemu, nece to bas ici, jer kad bi ti ja rekao da banka moze kreirati novac iz nicega,

tek bi se onda pogubio.

opet ti kazem, imas internet ima par dokumentaraca, kako kapitalizam funcionise, a ima i kratkih klipova, objasnjeno u crticama, uglavnom na engleskom, pa probaj.
prog321

#58 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by prog321 »

Bježi ba derište malo.
Kada predaš depozit banci onda je banka vlasnik tog depozita a ne CB.
razonoda

#59 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

prog321 wrote:Bježi ba derište malo.
:lol: :-)
razonoda

#60 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

prog321 wrote:To si u pravu.
Sigurnije su inostrane brokerske kuce.
Medjutim, moras predati informacije o iznosu ulaganja poreznoj upravi drzave u kojoj se nalazis.
I to bi te moglo staviti u veci porezni nivo.
Dok kod nas mozes ulagati a da porezna uprava te zemlje ne mora da zna. :-D
Mislim da su se povezli komp, sve zemlje.Cula sam da je u BIH kamata na stednji veca nego u USA, ali , ne vjeujem im.To bas ne mogu iskoristiti.
razonoda

#61 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by razonoda »

saimidin wrote:
Raiffeisen je imao oko 260 miliona profita u Južno istočnoj Evropi. Gdje taj novac ide? :-D

profit banka ostvaruje na razlici izmedju kamate po kojoj plasira novac i kamate koju isplacuje stedisama.

kamata na stednju je 2-4%, a kamata na kredite 6-15%, kada banka odbije troskove poslovanja, nenaplativih kredita i sl. ako joj sta ostane to je profit.

a da bi ti sad skonto kako banka posluje, i njeno mjesto u sistemu, nece to bas ici, jer kad bi ti ja rekao da banka moze kreirati novac iz nicega,

tek bi se onda pogubio. :-D nemoj srkletiti--neka @ PROGA 321 ''U MRAKU'' 8)

opet ti kazem, imas internet ima par dokumentaraca, kako kapitalizam funcionise, a ima i kratkih klipova, objasnjeno u crticama, uglavnom na engleskom, pa probaj.
saimidin

#62 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

prog321 wrote:Bježi ba derište malo.
vlasnik depozita si ti, on je polozen u nekoj banci, a svi podaci o depozitima i traansakcijama se vode na serveru u cb bih,

ti neznas ni osnovne pojmove, a hoces o necemu da pricas.

nije tvoj problem sto neznas, niko nezna sve, problem je sto ti i neces da znas, zato misli sta hoces, tvoje misljenje je nebitno.
drastic

#63 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by drastic »

saimidin wrote:

tek bi se onda pogubio.

mène bas interesuje sta vas uce u skolama u vezi kreiranja novog novca?
sta kazu knjige odakle bankama xputa veci iznosi datih kredita nego sto su stvarni depoziti ulagaca?
saimidin

#64 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by saimidin »

drastic wrote:
saimidin wrote:

tek bi se onda pogubio.

mène bas interesuje sta vas uce u skolama u vezi kreiranja novog novca?
sta kazu knjige odakle bankama xputa veci iznosi datih kredita nego sto su stvarni depoziti ulagaca?
postoji formula koju cb bih koristi, da odredi koliki je taj X puta, sto bi trebalo biti sa uskladjeno sa bazelskim konvencijama, koje propisuju koliki omjer datih kredita i depozita ne bi trebao dovesti do velikih problema, mada su po vecini krize i recesije u kapitalizmu neizbjezne.
da toga nema, moderna ekonomija nebi mogla funkcionisati.
stvar je u tome sto bez obzira koliko novca banke kreiraju, vecina se uvijek nalazi kod njih, a na taj nacin omogucava se rast "realne" privrede, mada to moze dovesti do "kreditnog balona", kao u americi 2007, pa da se prenese na sve ostale ekonomije.
stvar je da se stalno pronalazi ravnotezni nivo koliko novca je potrebno u opticaju, a tu dolazi do problema, jer drzave nekada nemogu ili nece da regulisu trziste novca, i to se obicno zavrsi velikom krizom.
dakle nije to nista novo, sistem je tako postavljen, i ponekad se mijenja, ali uglavnom nakon krize, jer dok ekonomija raste vecini je dobro i nece nista da mijenja. posle se svi prave ludi kako nisu znali da je previse novca u opticaju, i onda sve ispocetka.
hazbi

#65 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by hazbi »

U danasnjoj Bosni pokrenuti bilo kakav posao iziskuje previse vremena,trosenja zivaca,obilazaka kancelarija i tete po salterima,rovovsku borbu sa skoro polupismenim birokratskim aparatom....naravno treba dodati i ocekivani mito i korupciju....kada se nakon izvjesnog vremena i uspije sve pokrenuti ocekuje vas brdo propisa koji su cesto jedni drugima kontradiktorni,ocekuje vas sporo i neredovno placanje,nadrkani kontrolori i inspektori i skoro svakodnevno placanje drzavi svega i svacega....nekada/ne tako davno/bio sam optimist sada vise ne....najtuznije je sto treba dopustiti da se cijeli sistem urusi sam od sebe i krenuti iznova....

cjenu cekanja svih ovih godina nazalost najskuplje platice obicno stanovnistvo no ko ih :izet: ....krivi smo MI rece onomad onaj tamburas
U-zap

#66 Re: Povratak: Moguća šansa za razvoj!

Post by U-zap »

Svako ko ima novca, zivi u inostranstvu i zeli investirati u bosni je po meni lud.
Post Reply