Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sema911s

#51 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by sema911s »

a zatoo su talijanski auti lijepi sa vana,[/quote]
Hajde nam stavi neku sliku Alfe i Lancie unutra iz tih godina da vidimo razliku.[/quote]

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/al ... ORT&noec=1

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/su ... ORT&noec=1

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/la ... Car&noec=1

ti mozda volis talijane, ja ne i sta je kome bolje vise ce mu se svidjet,. ti mene nemozes suprotno ubjedit ja tebe isto,. ti ces kenjat kako je talijanska auto industrija super japanci nevaljaju ja cu kontrakenjat

vozio legacy suoper avtooo
johntra

#52 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by johntra »

neću da razvodnim temu, ali Sema baš možeš kakiti...stavio 159 sa riknutom turbinom i izudaranom karoserijom i dokazao nam nešto... :D
a onda stavio Lybru koja se sa ovim Legacyjem, barem po godinama proizvodnje, u putu nije srela...samo tako nastavi... :thumbup:

i usput, nemam ništa protiv nijednog Subarua, samo sam napisao da su kod nas Foresteri precijenjeni, što dokazuje i ovaj tvoj link za Legacy, koji, iako nije u perfektnom stanju, ima jako povoljnu cijenu...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#53 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by mali_milojica »

Subaru je bolji,skuplji,manje se kvari eto sve priznajem,samo da ne kakimo temu.
Ovdje se govori o Foresteru prve generacije od 2000-2002 god. Kazem da je odvratan unutra i ja ga ne bih gledao,a ti kazes da su talijani isti. Stavi nam eto neku Alfu ili Lanciu istog godista da vidimo na sta izgleda.
Ti mi stavljas oglase,koji dokazuju sta?
sema911s

#54 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by sema911s »

zaboravi,. kako da izbrisem,. post iznad,. posvdjacemo se a to covjeku netreba, trebaju mu savjeti gdje ima dobrih majstora,
mali_milojica

#55 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by mali_milojica »

Manje vise sve Subarue,barem one Impreze WRX i STI je odrzavao Hota.
Last edited by mali_milojica on 11/12/2014 12:12, edited 1 time in total.
romeomoraprezivjeti

#56 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by romeomoraprezivjeti »

Vozio se u subaru outback,2011 godiste sa boxer diesel motorom,i moram rec' da me auto ni u jednom segmentu nije impresioníralo. Totalno precijenjeno auto,k'o novo a i polovno.
pipi-duga-carapa

#57 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by pipi-duga-carapa »

ado-šampion wrote:
Kakvih desetak godina, ja to auto vozim i danas. :-) Jedno je kad ti neko prica, a drugo je kad se uvjeris sam 12-godisnjim koristenjem. Koliko sam trazio i informisao se, nekoliko stvari samo: po selene isao u Bec (naravno ne maksuz, nisam toliko lud :-) ), prekidac el. podizaca stakla narucio na otpadu u Njemackoj preko Interneta, i to peglao ljude koji zive tamo da dodje na njihovu adresu pa da mi to nekako dobace, posto ne dostavljaju u Bosnu, to je sve bilo u periodu od zadnjih godinu i nesto; zatim narucio zadnje diskove u Japan auto, rekli mi bice za 7 dana da bi na kraju cekao skoro 2 mjeseca, a to je bilo prije neka 3-4 mjeseca. A i to je dobro, posto te diskove osim njih nema niko.

Jedno su Toyota ili Mazda koje jos imaju zastupnika i kod nas (samo je pitanje koliko ce to potrajati), a drugo su Honda, Subaru, Suzuki i slicno. Dvojica mojih radnih kolega vozaju Honde i vidim kako se te Honde odrzavaju.

Sto se tice servisera, sta mislis ko je relevantiji da prica o serviserima, ti koji si pitao 10ak servisera, ili ja koji kuburim sa serviserima 12 godina? :-) Kad uzmes tog Subarua, ako uzmes, i kad ti se desi neki kvar, onda otidji kod jednog od tih 10 servisera. Petorica ce te odmah odbiti jer ne znaju, ne mogu naplatiti, nemaju vremena, a onaj koji ti uzme raditi vozices mu auto jedno 3-4 puta i opet je pitanje hoce li popraviti. Jedino ako imas srece pa neki majstor pogodi isprve sta je u pitanju.

Opet kazem, ko je hobist, kome se da trositi vrijeme na to, peglati se, ko u tim autima vidi nesto specijalno, onda ok. Sto se mene tice, danas su sva auta u 5 deka, toliko su slicna da nema vise nikakve individualnosti. Ono sto je imalo individualnost kod Japanaca danas se prodaje samo u Japanu, ili modele za americko trziste prodaju u Evropi, kakav je upravo slucaj s nekim modelima Subarua. Da se radi o nekom egzoticnom autu tipa stare Impreze i slicno, koja bi se koristila kao hobi auto, pa hajde, ima smisla, ali kao auto za svaki dan uz svo to peglanje, neka hvala. Posebno kad se za iste pare moze naci evropsko auto koje je ako nista pravljeno specificno za evropsko trziste, evropski nacin zivota i prilagodjeno evropskim kupcima.

Ja sam tip koji vise voli provoditi vrijeme na poslu, s porodicom, prijateljima, nego traziti dijelove za auto kakvih ima na pasija preskakala. Ali postujem ako se nekom to da... Druga stvar, ja sam isto pegla, i hocu da na auto sve radi kako je previdjeno, a ne da tamo zvizdi, vamo lupa, tamo se trese, jedno "nije lose", drugo "moze jos", itd. Jbg opet znam neke ljude kojim ne smeta da tabla svijetli ko novogodisnja jelka.

Znači, ti kao vlasnik Subarua mi ne preporučuješ ama baš nikako da uzmem to auto? Pa koje onda ?? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Kad su već ovdje ljudi počeli pričati o Audiju jel to onda Audi Quattro??? Neki stariji karavan...(ne automatik!)
Treba da bude što sličnije ovom Subaruu po prostoru i ostalom,moguća ugradnja plina, prostor, awd 4x4 i sl.
Ja dosad nisam našao ništa slično a da imam u vidu i neke ostale elemente kupnje auta za kasnije.,.
Last edited by pipi-duga-carapa on 11/12/2014 12:29, edited 1 time in total.
sema911s

#58 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by sema911s »

autic mora da bude awd, manuelni, benzinjara, karavan, odignut od tla?
jesam dobro popalioo,.
pipi-duga-carapa

#59 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

sema911s wrote:autic mora da bude awd, manuelni, benzinjara, karavan, odignut od tla?
jesam dobro popalioo,.
Snažan ... :izet: da prostiš, ko mazga :-D
Nemoj da mi niko ovdje napiše o sličnim Toyotama, Hondama, Nisanima i sl.
Oni definitivno otpadaju, provjereno.
Zato kažem da još nisam na takvog naišao, smiješno mi dalje pričati o tome sema911 ...
Kakvi su tvoji pogledi na svijet poslije ovog korisnika i prijedloga Subarua? Šta ti kažeš na sve.
Samo znam da sam jedino sa Subaruom popalio što mi bilo u glavi, da pravo kažem Audi jest dobar, samo... krade se puno i servis ni dijelovi mu nisu baš jeftini, jel? Quattro Allroad? pfff, ne znam ni sam....
Last edited by pipi-duga-carapa on 11/12/2014 12:37, edited 1 time in total.
ado-šampion

#60 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by ado-šampion »

pipi-duga-carapa wrote:
Znhači, ti kao vlasnik Subarua mi ne preporučuješ ama baš nikako da uzmem to auto? Pa koje onda ?? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Kad su već ovdje ljudi počeli pričati o Audiju jel to onda Audi Quattro??? Neki stariji karavan...(ne automatik!)
Treba da bude što sličnije ovom Subaruu po prostoru i ostalom,moguća ugradnja plina, prostor, awd 4x4 i sl.
Ja dosad nisam našao ništa slično a da imam u vidu i neke ostale elemente kupnje auta za kasnije.,.
Ja ne vozim Subaru, nego Daihatsu. Sto se tice svih stvari o kojima sam pisao, gotovo isti klinac.

Nisam tu da ti rijesim problem koje auto odabrati, nego da te upozorim na moguce probleme, bazirano na licnom iskustvu. Posto kod nas ima dosta tih struja, tako po jednim jedino za njemacko auto mozes naci dijelove i servis, sto je danas besmislica, a po drugim, koji su opet druga krajnost, za sve mozes naci dijelove i servis, sto je opet besmislica. Nije isto bilo prije 10-15 godina, to je tacno, ali za japanska auto nije ni danas sve tako crno-bijelo, makar u Bosni. Za njih smo mi danas zadnja rupa na sviralu. Posebno za marke koje su vise i u nekih razvijenim evropskim zemljama postale egzotika, a kamoli kod nas.
mali_milojica

#61 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by mali_milojica »

A za Subaru,bilo kakav,je odrzavanje dzaba. How,yes,no
BMW 330xi karavan.
johntra

#62 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by johntra »

Meni je Audi A6 Allroad i dalje moćan auto, samo ga hebe onaj 2.5 TDI...ima li njega sa benzinjarom?
pipi-duga-carapa

#63 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

ado-šampion wrote:
pipi-duga-carapa wrote:
Znhači, ti kao vlasnik Subarua mi ne preporučuješ ama baš nikako da uzmem to auto? Pa koje onda ?? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ja ne vozim Subaru, nego Daihatsu. Sto se tice svih stvari o kojima sam pisao, gotovo isti klinac.

Nisam tu da ti rijesim problem koje auto odabrati, nego da te upozorim na moguce probleme, bazirano na licnom iskustvu. Posto kod nas ima dosta tih struja, tako po jednim jedino za njemacko auto mozes naci dijelove i servis, sto je danas besmislica, a po drugim, koji su opet druga krajnost, za sve mozes naci dijelove i servis, sto je opet besmislica. Nije isto bilo prije 10-15 godina, to je tacno, ali za japanska auto nije ni danas sve tako crno-bijelo, makar u Bosni. Za njih smo mi danas zadnja rupa na sviralu. Posebno za marke koje su vise i u nekih razvijenim evropskim zemljama postale egzotika, a kamoli kod nas.

Koji Daihatsu :D Pa kako se ti snalaziš za njega onda?
A kakvi su servisi kod "susjeda" nam?? Vidim, ima ih ....
ado-šampion

#64 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by ado-šampion »

pipi-duga-carapa wrote:
ado-šampion wrote:
pipi-duga-carapa wrote:

Koji Daihatsu :D
A skakvi su servisi kod "susjeda" nam?? Vidim, ima ih ....
Ne znam, samo znam da ako odem do Zagreba (gdje ima servis), mogu otici i do Austrije, isti mi klinac...
mali_milojica

#65 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by mali_milojica »

johntra wrote:Meni je Audi A6 Allroad i dalje moćan auto, samo ga hebe onaj 2.5 TDI...ima li njega sa benzinjarom?
Mislim da da. 2.7 bi turbo.
Bakir1

#66 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by Bakir1 »

ma taj je motor dusa, 2,7 biturbo, mislim da su svjecice oko 800 KM, nema dalje, za preporuku ko i tdi :lol:
a tek jastuci zracni sto su mu dobri i kvalitetni :lol:
pipi-duga-carapa

#67 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

mali_milojica wrote:A za Subaru,bilo kakav,je odrzavanje dzaba. How,yes,no
BMW 330xi karavan.
Hvala na ovom BMW, ne bi ga vala :lol:
Jel on ima usisivač u rezervoaru? :D
ElDzidziIbnDzo

#68 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by ElDzidziIbnDzo »

johntra wrote:Meni je Audi A6 Allroad i dalje moćan auto, samo ga hebe onaj 2.5 TDI...ima li njega sa benzinjarom?
Ima 2.7 T,250 KS. Stroj...
johntra

#69 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by johntra »

eh eto, plinara i ide ko zmaj... :D
ado-šampion

#70 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by ado-šampion »

Nisam znao da ima jako auto, velike kubikaze, benzinac, a da ne trosi... :-)
pipi-duga-carapa

#71 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Ovo sad vidio pa rekoh da podijelim, dobro i jedno i drugo auto, al moram priznat ovaj Audi na ledu je bolji od Imprezze :izet:
https://www.youtube.com/watch?v=bLztp9KI178

A u ovom drugom, ovdje bi se Forester popeo ko mazga
https://www.youtube.com/watch?v=hppRqPvBzUk
pipi-duga-carapa

#72 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

sema911s wrote:za servis hota i mozes neki drugi malo pametniji majstor( u asi imas dvojcu momaka koji bi ce se zarovit)
dijelove imas neki nisu na stanju ali filteri i te sitnice narucis sa neta, dosta jeftiniji,
mane ko i svako auto ima- zbog polozaja mjenjaca, motora prednja desna poluosovina je najslabija stavka-jaci stratovi je uniste, zavisi od motora do motora filter ulja je sakriven pored auspuha, pa semora cekat da se kola ohlade, svjece je na nekim modelima tesko promjenit -treba duzi nastavak gedore :D , par ce reci nema senzor tem. ulja u mjenjacau,difu jbga to je bila dodatna oprema,
unutrasnjost je plasticna ali ta plastika je nekeko kvalitetna i ako tako ne izgleda, audio uredjaj je los zna da prestane radit,

taj auto nisu crtali dizajneri(pederi) vec inzinjeri i jbga nije se gledalo jel sta lijepo vec jel funkcionalno, sjedista drze 4 lahko pristupacna sarafa, tabla je zakacena na 5-6sarafa, dif ces skinut za pola sata(ako sarafi na izduvu nisu zapekli) tu problematicnu osovinu promjeni laik ko ja za sat, dok istu na golfu 4 treba dan,,.

i da pripazi na krovni otvor(ili ti ga siber) jer ko dosta modela je ogorman, znaju da spojevi izmedju staklenih povrsina neka vrsta gume od sunca strada pa prokisnjavaa
Ako na kraju ispadne Forester, jer još ne vidim drugu sličnu soluciju, ima da te peglam jedno vrijeme :lol:
Hvala na savjetima.
sema911s

#73 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by sema911s »

Ako na kraju ispadne Forester, jer još ne vidim drugu sličnu soluciju, ima da te peglam jedno vrijeme :lol:
Hvala na savjetima.[/quote]

mah nemas ti mene sta peglat,. i ja sam zarazen tim virusom, cim malo stanem na noge ide dal novi legacy ili outback,. pa kud pukloo,., samo nek bude nesto sa nastavkom spec
turbak koji se glasa ko ej25(na farickom izduvu i startovi na 2000rp= neprocjenjivo),., djecurlija koja te gleda iz rs, gti, kup sasija a ti sa karavanom ih sisas, nemogu da vjeruju da im je babo/tata kupio auto sporije od karavana koji jos ima i sjedalicu i hello kity stitnik od suncaa
johntra

#74 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by johntra »

ado-šampion wrote:Nisam znao da ima jako auto, velike kubikaze, benzinac, a da ne trosi... :-)
plin traži vlasnik ove teme, ne ja :wink:
ado-šampion

#75 Re: Subaru Forester - pomoć pri kupovini

Post by ado-šampion »

johntra wrote:
ado-šampion wrote:Nisam znao da ima jako auto, velike kubikaze, benzinac, a da ne trosi... :-)
plin traži vlasnik ove teme, ne ja :wink:
To je bio komentar na usisivac u rezervoaru, ne na ovo tvoje. 3.0 motor atmosferski benzinac u autu od 1600 kg se zna koliko trosi. I da ne zna nece slican bezninac Subaru potrositi 5 litara manje.
Post Reply