_BataZiv_0809 wrote:
Druze, jel' ti shvatas koliko je smijesno porediti BiH i Njemacku? Pa njihova privreda moze podnijet 200% nameta na platu
Poenta je sljedeca: mislim da umjesto priče o relativnim iznosima, trebamo pogledati apsolutne iznose, i vidjeti da poslodavac koji ne moze svom radniku isplatiti bruto platu od milju milju i pol, nema sta da radi na trzistu. Granica se ipak mora postaviti.
Mi se, nazalost, mozemo porediti jedino sa drzavama gdje Zapad izmjesta svoju prljavu industriju, a naspram njih, previsoka nam je cijena rada. Da nije tako, bilo bi vise investicija. Problem je takodjer i nedostatak pravne drzave, komplikovane procedure i losa infrastruktura. Ali i cijena rada.
Ako ti je cijena rada faktor privlačenja kapitala, onda nema potreba da se bezze gnjavimo. Prvo, mislim da nas ideal ne treba biti niska cijena rada i drugo, nikada necemo biti konkurentni sa Bangaldesom.
Prednost treba biti kvalifikovana i produktivna radna snaga, uz ostale prednosti nase zemlje, naravno.
Međutim, ovo je gore lijepa priča koja paše poslodavcima i ovima iz NVO sektora (koji nista drugo ne znaju osim pričati po seminarima).