DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Moderator: anex
-
razonoda
#51 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Eh sad i ti u detalje. Nevjerujem da je neko namjerno poslao poderanu jaknu, ali kao sto vidis sad su u modi poderane farmaerke, al , svaki pokolon je u to vriejme dobro dosao. Nutela je bila dobat poklon, kaloricna.
-
razonoda
#52 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Sad, da ti je poslao .' dizajnersku,' Juka bi te prebio za nju.
- zateznistub
#53 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
U to doba bio u vukovima, tako da ne bi bilo otimacine.razonoda wrote:Sad, da ti je poslao .' dizajnersku,' Juka bi te prebio za nju.
-
razonoda
#54 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Kako su se paketi tada plackali dobro si ista dobio.
Ja sam zahvalna ''adventistima' koji su uspjeli svaku posiljku donijeti u SA. Za razliku od 'MERHAMETA'' koji je opljackao masu dojasporaca i ljudi sa namjerom da pomognu, gradajanima BIH
Ja sam zahvalna ''adventistima' koji su uspjeli svaku posiljku donijeti u SA. Za razliku od 'MERHAMETA'' koji je opljackao masu dojasporaca i ljudi sa namjerom da pomognu, gradajanima BIH
-
prog321
#55 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Kad se jednom covjek navikne na dzabe tesko se odviknuti.

-
razonoda
#56 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ovaj klinac nepije mlijeko.prog321 wrote:Kad se jednom covjek navikne na dzabe tesko se odviknuti.![]()
-
Megiddo
#57 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Što se i vi znate svadjati.
Te dijaspora, te domaći, te Srbi, Hrvati qrci, palci... Man'te se generaliziranja i predrasuda. To ne vodi ničemu.
Te dijaspora, te domaći, te Srbi, Hrvati qrci, palci... Man'te se generaliziranja i predrasuda. To ne vodi ničemu.
-
miki.ba
#58 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ja nikome nista ne saljem, pare pogotovo, to mi nesto bezveze. Ko od rodbine hoce pomoc, nek dodje organizovati cemo neki posao.
Nije mi jasno kako neko moze cekati hocel mu ko i kad poslati koji dinar.
Meni je bilo prije neugodno uzeti neki bezveze poklon od rodbine iz dijaspore, kontam ne moras mi ti slati nisam nesposoban.
Nije mi jasno kako neko moze cekati hocel mu ko i kad poslati koji dinar.
Meni je bilo prije neugodno uzeti neki bezveze poklon od rodbine iz dijaspore, kontam ne moras mi ti slati nisam nesposoban.
- Danguba
#59 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Opet se sve pretvorilo u ZA i Protiv dijaspore.
Ja godisnje ubacim min. 10.000 Eura a nekada cifra bude i 3 puta veca.
Sada vi razmisljajte ko sve ima direktne i indirektne koristi od ovoga.
Sve je to jedan zatvoren krug(od familije preko pijace, restorana do radnih mjesta u gradjevinarstvu i drugim oblastima).
Izostanak tih prihoda osjetio bi svako...a sada nastavite ''ne pomaze meni''.
Ja godisnje ubacim min. 10.000 Eura a nekada cifra bude i 3 puta veca.
Sada vi razmisljajte ko sve ima direktne i indirektne koristi od ovoga.
Sve je to jedan zatvoren krug(od familije preko pijace, restorana do radnih mjesta u gradjevinarstvu i drugim oblastima).
Izostanak tih prihoda osjetio bi svako...a sada nastavite ''ne pomaze meni''.
- @mba
#60 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
moj nacin pomoci je potrosacka korpa made in bih i samo to +387, mogu da se pohvalim da sve sto kupim 98% je proizvedeno u bosni i hercegovini, ostala 2% sto moram onda su to proizvodi iz komsiluka, iz srbije ama bas nista!
-
TheMule
#61 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ne mislim da spasavamo BiH od gladi, jer cim imaju para za duhan, nisu gladni. Glad je kad nemas sta vecerati
Otiso sam prije 10-tak godina, i ne pada mi na pamet da doniram ni u kakvu organizaciju (rijaset/humanitarne org), nit da saljem onako pare porodici ili "prijateljima", iako to moji starci rade. Kad bi imo dovoljno da doniram velike kolicine, to bi uradio tako sto bi pomogo mladjim rodjacima/rodicama, ili bi pare urucio licno nekoj siromasnoj porodici, RVI, ili domovima za sirocad, ili javnim kuhinjama.
Bacanje para da vi mozete meziti, pusiti i piti mi ne pada na pamet, niti davanje para lopovima i organizacijama niti razbacivanja parama po Sarajevskim lokalima, pa da kasnije vi mozete kenjati po klixu. Ni meni niko nije pomogo ni od nasih, ni od dijaspore, uvjek sam se sam moro izboriti. Ovom gore mrsko sto je '93 dobio nutellu, a ja sam samo mogo sanjati o njoj. Ja dobio mekinje od merhameta lol. Vukovi su izgleda dobro jeli u poredjenju sa drugim borcima na rizi i makaronima
Ali uvijek sam bio zahvalan na bilo kojoj pomoci, od unicefa, do UN, Amerike, i dijaspore koja je slala pare, kao i boraca koji su nas branili. Nisu meni licno pomogli (osim USAID-ove rize), ali jesu indirektno kroz pomoz BiH, i to se ne omalazava. Ne pada mi na pamet da bilo koga ismijavam ili poricem njihovu pomoc ovdje. Ako dijaspora unosi preko milijardu u malu Bosansku ekonomiju, onda se treba poklopiti i cutiti
Otiso sam prije 10-tak godina, i ne pada mi na pamet da doniram ni u kakvu organizaciju (rijaset/humanitarne org), nit da saljem onako pare porodici ili "prijateljima", iako to moji starci rade. Kad bi imo dovoljno da doniram velike kolicine, to bi uradio tako sto bi pomogo mladjim rodjacima/rodicama, ili bi pare urucio licno nekoj siromasnoj porodici, RVI, ili domovima za sirocad, ili javnim kuhinjama.
Bacanje para da vi mozete meziti, pusiti i piti mi ne pada na pamet, niti davanje para lopovima i organizacijama niti razbacivanja parama po Sarajevskim lokalima, pa da kasnije vi mozete kenjati po klixu. Ni meni niko nije pomogo ni od nasih, ni od dijaspore, uvjek sam se sam moro izboriti. Ovom gore mrsko sto je '93 dobio nutellu, a ja sam samo mogo sanjati o njoj. Ja dobio mekinje od merhameta lol. Vukovi su izgleda dobro jeli u poredjenju sa drugim borcima na rizi i makaronima
Ali uvijek sam bio zahvalan na bilo kojoj pomoci, od unicefa, do UN, Amerike, i dijaspore koja je slala pare, kao i boraca koji su nas branili. Nisu meni licno pomogli (osim USAID-ove rize), ali jesu indirektno kroz pomoz BiH, i to se ne omalazava. Ne pada mi na pamet da bilo koga ismijavam ili poricem njihovu pomoc ovdje. Ako dijaspora unosi preko milijardu u malu Bosansku ekonomiju, onda se treba poklopiti i cutiti
Last edited by TheMule on 21/11/2014 23:08, edited 1 time in total.
- mayab
#62 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Mene ne spašava
- bleee_sa
#63 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Fala vam za ovaj tanjir graha što sam sad pojeo !
- animals
#64 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ti si si fenomen..treba te proucavati@mba wrote:moj nacin pomoci je potrosacka korpa made in bih i samo to +387, mogu da se pohvalim da sve sto kupim 98% je proizvedeno u bosni i hercegovini, ostala 2% sto moram onda su to proizvodi iz komsiluka, iz srbije ama bas nista!
- and
#65 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
pare daje onaa ko je naučio davati.furda će uvijek biti furda,bez obzira koliko ima para.TheMule wrote:Ne mislim da spasavamo BiH od gladi, jer cim imaju para za duhan, nisu gladni. Glad je kad nemas sta vecerati
- Šveđanin
#66 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ovo danas je ništa koliko se para davalo za Bosnu prije 15-20 godina. I ne samo Bošnjaci, nego mnogi drugi narodi.. bio sam na tim okupljanjima, hiljade, desetine, stotine hiljada.. i gdje pare na kraju završiše..
Nisam u tom modu bošnjaci&turci braća i slične iluzije ali Turci su se skroz ravnopravno uključili u to.. dali ko zna koliko para... baš su se redovno zanimali šta se dešava.
To vam je bilo po principu donatorsko veče u gradu.. pozovu se oni za koje se zna da ih to zanima.. ručak, muzika, piti i jesti, pa onda malo diskusije o novostima iz Bosne, kako će se skupljati, kome pare idu.. pa onda još malo jela i pića i negdje na sredini večeri se daju pare za Bosnu..
Ali ova okupljanja su uvijek bila jača.. prelegendarno.. ko god je ovo postavio na youtube ima pivu od mene. Kakvi su ovo susreti bili.
To vam je bilo po principu donatorsko veče u gradu.. pozovu se oni za koje se zna da ih to zanima.. ručak, muzika, piti i jesti, pa onda malo diskusije o novostima iz Bosne, kako će se skupljati, kome pare idu.. pa onda još malo jela i pića i negdje na sredini večeri se daju pare za Bosnu..
Ali ova okupljanja su uvijek bila jača.. prelegendarno.. ko god je ovo postavio na youtube ima pivu od mene. Kakvi su ovo susreti bili.
-
zrakomlat
#67 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ja sam iz dijaspore dobio od rodbine jaknu tomi hilfiger, ali na šatrovačkom piše.
Memo, naplati li ti one pare od Pinka, ili je još na sudu
Memo, naplati li ti one pare od Pinka, ili je još na sudu
Last edited by zrakomlat on 22/11/2014 00:18, edited 1 time in total.
-
zrakomlat
#68 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Kakva ti je bola ovo priča?TheMule wrote:Ne mislim da spasavamo BiH od gladi, jer cim imaju para za duhan, nisu gladni. Glad je kad nemas sta vecerati
Bacanje para da vi mozete meziti, pusiti i piti mi ne pada na pamet, niti davanje para lopovima i organizacijama niti razbacivanja parama po Sarajevskim lokalima, pa da kasnije vi mozete kenjati po klixu.
- homega
#69 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Finansijska pomoć dijaspore stanovništvu BiH samo je kontraproduktivna pomoć, i od nje najviše koristi imaju SDA, HDZ, SNSD, sada i SDS, itd. odnosno - stranke koje se na vlasti održavaju upravo novcima dijaspore.
-
rizibizi
#70 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Joj sto je nama tesko bilo '93 gledati kako granatiraju nas grad a u vrucim palacinkama se nutela topi. De mojne suplje. Svako iz dijaspore ko se reklamira po Bosni je tri puta veci kompleksas od svih domacih kompleksasa. Oni ljudi sto rade i stvaraju oni se ne ofiraju i gledaju svoja posla, pomazu svojoj familiji i prijateljima i zaboli ih i za budzet i za BDP i za sve ove statisticke nebuloze. Iskreno i potpuno mi se jebe za dijasporu, ako su otisli sebi su otisli, ako budem trebao ici ja odoh, niti ljubim domaca dupeta, niti ljubim dijasporska od kojih ama bas niti sta ocekujem niti zavisim. Ovo ostalo uz duzno postovanje iz supljeg u prazno i ne da mi se uopste komentarisati.klikerusa wrote:Hajd' ne melji, svega ti.rizibizi wrote:Sve i da je tako sta hocete? Nobelovu nagradu za dijasporu, da vas u dupe ljubimo kad dodjete? Ionako vozite kako hocete, parkirate gdje hocete, kurcite se kako vam se svidja samo vas jos u dupe nismo poljubili. Ne kontam sta je pisac htio da kaze ali eto nek' je rek'o da se zna ko brkove nosi.
EDIT: A kao neofirno uvijek se nadje neko ovako uspjesno ime da palamudi i prica kako bi se ona/on sutra vratio ovdje ali mu je tamo negdje bolje, toplo mu zimi (ako ima zime tamo gdje je), tri obilna obroka, redovna, a namakne se i da se posalje familiji pa da komsije znaju da se ima. Kompleksi, kompleksi moj Reufe.
Pricas o ljubljenju dijasporaca u dupe, a u Bosni bez tog poljupca ne mozes nista. Te poljubac za posao, te poljubac za doktora, te poljubac za tetu u opstini/opcini. Pricaj malo o tomo kako ko god stigne zavrce cim sazna da su dijasporci. Ako djete progovori rijec na nekom drugom jeziku, odmah cijena ode gore, a u kaficu/restoranu pica sa dva tri stola se stavljaju na racun dijasporaca. I pored toga, ovi koje i ti ljubis ocekuju da ce ih i dijasporci morati poljubiti, ali uz doplatu, a ako nece poljubiti, onda je cijena dupla.
Cudan smo ti mi narod. Kukamo na dijasporu, a vecina koji to cine nisu htjeli da odu u dijasporu, jer nisu mogli bez svog meraka. Kad vidimo da je neko iz dijaspore uspjesan, odmah mu prigovaramo. Ne moze dijasporac voziti mercedes koji je zaradio ili ciji kredit otplacuje, ali je sasvim OK da kriminalac ili politicar vozi, jer ipak on je u Bosni. Krivo nam je vidjeti kad dijasporac kucu gradi, a oni koji vile grade od para zaradjenih privatizacijom ili podsticajima sumnjivog karaktera su pravi domaci uspjesni poduzetnici i oni mogu graditi pa makar ni dozvole za to ne imali.
Budi iskren, sad nema toliko dijasporaca, pa ne mozes kriviti suludu voznju na njih ili parkiranje na njih
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-izg ... /141120090
Jeste, i u dijasporskom zitu ima kukolja, ali ne treba svrstavati sve na jednu kamaru. Samo mi kad vidimo da neko uspjesan nesto uradi mi gledamo samo kako da ga ogovorimo, kako da mu sta god podvalimo,, itd. Da dijaspoac pliva i da se davi, mnogi mu ne bi ruku pruzili, nego bi mu kameni blok bacili da brze potone.
Znas ti nas, j.... ti nas.
-
El malagueño
#71 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Izgleda da je tabu spomenuti da dijaspora ima nekakav doprinos ekonomiji nase male sekularne multikulti zajednice
A zasto? Ko je najvise alergican na rijec 'dijaspora'?
- kompleksasi koji bi sad ovog momenta dali guze samo da se mogu fatat zapada;
- oni koji imaju rodbinu vani ali im krivo sto im ta rodbina ne salje bar milju mjesecno za 'nek se nadje'; i
- oni koji ne mogu naci nista da z*uze, a kad dodju dijasporci ljeti pokupe im trebe, pa onda govore kako se dijasporci kurce sa autima itd.
Naravno da ima papaka iz dijaspore, koji dodju dolje, glume neku elitu, ili bas suprotno, glume najvece krkane, pustaju glasnu muziku iz auta, voze ludo itd. Ali ti ljudi nisu bili drugaciji ni kad su u BiH zivjeli. Odnosno, nemojte govoriti kako su svi ljudi u BiH cvjecke. Osim toga, niko nije ostavio kucu i ognjiste tek onako. Koliko ljudi je protjerano i bilo primorano zivjeti vani? Ima jos dosta toga sto bih mogao reci, ali mi se gadite vise sa tim glupim pricama, ili vam je crno, ili biijelo. Mrzite dijasporu, Sandzaklije, ove one. Na kraju ispadne da u BiH svaki covjek mrzi svakog drugog covjeka. Samo je on sam u svojim ocima savrsen. E nece da moze. Uzmite ogledalo, i pogledajte se. Pogledajte gdje zivite, kakvu stoku birate da vam odlucuje o sudbini. Pa kad to sve sredite onda serite po dijaspori, koja SIGURNO ostavlja vise love u BiH nego sto vi mislite. Sad, kome i na koji nacin, to je druga stvar. Ali kad pocnete SRATI o tome da 'to vas ne dotice, jer oni samo te pare ostavljaju svojoj familiji itd.', samo pokazujete koliko znate o osnovnim pravilima ekonomije.
- kompleksasi koji bi sad ovog momenta dali guze samo da se mogu fatat zapada;
- oni koji imaju rodbinu vani ali im krivo sto im ta rodbina ne salje bar milju mjesecno za 'nek se nadje'; i
- oni koji ne mogu naci nista da z*uze, a kad dodju dijasporci ljeti pokupe im trebe, pa onda govore kako se dijasporci kurce sa autima itd.
Naravno da ima papaka iz dijaspore, koji dodju dolje, glume neku elitu, ili bas suprotno, glume najvece krkane, pustaju glasnu muziku iz auta, voze ludo itd. Ali ti ljudi nisu bili drugaciji ni kad su u BiH zivjeli. Odnosno, nemojte govoriti kako su svi ljudi u BiH cvjecke. Osim toga, niko nije ostavio kucu i ognjiste tek onako. Koliko ljudi je protjerano i bilo primorano zivjeti vani? Ima jos dosta toga sto bih mogao reci, ali mi se gadite vise sa tim glupim pricama, ili vam je crno, ili biijelo. Mrzite dijasporu, Sandzaklije, ove one. Na kraju ispadne da u BiH svaki covjek mrzi svakog drugog covjeka. Samo je on sam u svojim ocima savrsen. E nece da moze. Uzmite ogledalo, i pogledajte se. Pogledajte gdje zivite, kakvu stoku birate da vam odlucuje o sudbini. Pa kad to sve sredite onda serite po dijaspori, koja SIGURNO ostavlja vise love u BiH nego sto vi mislite. Sad, kome i na koji nacin, to je druga stvar. Ali kad pocnete SRATI o tome da 'to vas ne dotice, jer oni samo te pare ostavljaju svojoj familiji itd.', samo pokazujete koliko znate o osnovnim pravilima ekonomije.
-
smijesni_ste
#72 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ja se svaki put iznova iznenadim kad vidim koliko forumaša živi vani
A najsmiješnije je što se neki od njih raduju i konstantno pričaju o masovnom odlasku Srba i Hrvata iz BiH

A najsmiješnije je što se neki od njih raduju i konstantno pričaju o masovnom odlasku Srba i Hrvata iz BiH
-
El malagueño
#73 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Shvati da je bosna jedina zemlja koja ima duplo vise zitelja vani svojih granica nego unutar svojih granica. Na zalost.smijesni_ste wrote:Ja se svaki put iznova iznenadim kad vidim koliko forumaša živi vani![]()
![]()
A najsmiješnije je što se neki od njih raduju i konstantno pričaju o masovnom odlasku Srba i Hrvata iz BiH![]()
- arte.fakt
#74 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
da se ukljucim u diskusiju , ja redvno saljem u bih svaki mjesec od prlike cca 1000 KM mjesecno vec godinama ne racunajuci dolazak min 3 x godisnje. Niti mi ko treba zahvaljivat niti spomenik dizat , ja to gledam kao svoju obavezu i duznost . Uskoro ce startati i preduzece u bih sa par zaposlenih , vjerujem da samo zajednickim snagama mozemo naprijed ... Licno me ne zanimaju tudji izgovori (lopovi,partije,mafija i politika) ...
-
razonoda
#75 Re: DA SE ZNA: Dijaspora spašava BiH od gladi!
Ako smijem pitati-jel ti Bakir neki amidja?arte.fakt wrote:da se ukljucim u diskusiju , ja redvno saljem u bih svaki mjesec od prlike cca 1000 KM mjesecno vec godinama ne racunajuci dolazak min 3 x godisnje. Niti mi ko treba zahvaljivat niti spomenik dizat , ja to gledam kao svoju obavezu i duznost . Uskoro ce startati i preduzece u bih sa par zaposlenih , vjerujem da samo zajednickim snagama mozemo naprijed ... Licno me ne zanimaju tudji izgovori (lopovi,partije,mafija i politika) ...