Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MedenoSrce

#51 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by MedenoSrce »

FreakyStyley wrote:
Ja ni nemam profil ni na jednoj drustvenoj mrezi, pa opet vidim kako ljudi, potpomognuti Facebookom i lajkovima, stvaraju u vlastitoj glavi laznu (bolju) verziju sebe. Na kraju vjeruju u svoj facebook avatar i to na kraju postanu, odnosno misle da su to postali.
a ja opet mislim kako to nema veze sa drustvenim mrezama koliko sa permisivnim odgojem/zanemarivanjem u nekim kriticnim godinama
postoji par generacija koje su odgajane da zasluzuju nesto samim svojim postojanjem
i ta slika nije lazna, zaista se smatraju boljima nego jesu :lol: meni shega
uglavnomja

#52 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

Capajebo wrote:Mada nekako po mom misljenju ovaj problem je puno dublji nego sto se cini na prvu. Stvara se nakaradno drustvo koje gleda i vrednuje samo spoljasnost, dok se neke druge kvalitete ili vrline i ne gledaju niti su na cijeni.
Ociti primjer su reklame, svaka druga, cak i vise, je usko povezana sa sex-om ili sexualnim nagonom.
Svi zude za dokazivanjem drugima, iako u sustini sami sebe ne postuju zbog toga, da ce zaboraviti i na moral i sve drugo samo da bi se "dokazali" i bili praceni. :roll:

ovaj "problem" postoji od kad postoji covjek. samo su drugacije manifestacije.

sta je prvi nakit i ukrasavanje znacio nego isticanje medju drugim?

vazda je u raji bio glavni onaj ko ima najbolji bic ili auto, curice sa frizurama i haljinama, cipelice, tene vake nake ... sad su mobiteli, ifoni, ipadi, ... i slike po fb, naravno.
pink floydd

#53 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by pink floydd »

Image
CaneBos

#54 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by CaneBos »

Meni je taj fenomen selfija vise povezan sa fenomenom lajkova. DakleM, slikam se, da bi me drugi vidjeli i da dobijem te tako vazne lajkove, pa se takmicim sa rajom...ihiii ja imam vise lajkova od nje/njega. Aj min.. :roll:
m_l

#55 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by m_l »

omar little wrote:ne vidim zasto bi nekome smetalo sto se ljudi slikaju na hadzu? ako su vec tamo znaci da im je to jedan od najvaznijih trenutaka u zivotu, sto bi im se prigovaralo sto se slikaju? da je tehnologija dozvoljavala i prije bi to radili. ako sam vec prisiljena gledati slike (a nisam, niti je iko od vas, serete bez veze) radje cu gledati selfije sa hadza, sa putovanja svijetom, nego dakfejs koze iz kupatila. pustite ljude da zive svoj zivot.
...ne smeta, vec zanimljivo, evo ova dvojica, 2. i 3. slika iz uvodnog posta, tik uz Kabu. Dok tavafi razmislja i o fotkanju. :-?

Jedan od komentara sa drugog mjesta: "And we have seen some of the people when they are ready to take the picture they raise their hands in the appearance of humility, fear, and tranquility. And then after the picture is snapped they drop their hands."
FreakyStyley

#56 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

@Medeno srce

Ja smatram da FB itekako ima uticaja na to, pogotovo kod labilnih licnosti ili kod ljudi koji su, kako ti kazes, zanemareni u nekim kriticnim godinama.

Jednostavno se desi neka postepena rokada izmedju pravog "ja" i "facebook ja" i ona ostane.

Sto se tice ovih Hadz selfija, autor clanka kaze: "In our age of digital narcissism we imagine our self as the center of universe. Everything about us is now sacred." Sto je kontradiktorno, barem iz ugla pravog vjernika, samom smislu i poenti Hadza, a to je pobjedjivanje i prevazilazenje samoga sebe.
MedenoSrce

#57 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by MedenoSrce »

omar little wrote:ne vidim zasto bi nekome smetalo sto se ljudi slikaju na hadzu? ako su vec tamo znaci da im je to jedan od najvaznijih trenutaka u zivotu, sto bi im se prigovaralo sto se slikaju? da je tehnologija dozvoljavala i prije bi to radili. ako sam vec prisiljena gledati slike (a nisam, niti je iko od vas, serete bez veze) radje cu gledati selfije sa hadza, sa putovanja svijetom, nego dakfejs koze iz kupatila. pustite ljude da zive svoj zivot.
palanački mentalitet moja ti, a ko biva ja bolja :D

hajmo lajk sada da onaj ne misli kako nisam duhovita

@FS svi smo mi labilne ličnosti, neko svjestan, neko nije. Svakom svoje.
A pošto je tema muslimansko hodočašće, samo da naglasim da je ljudima zabranjeno nečiju vjeru stavljati na tas
FreakyStyley

#58 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

MedenoSrce wrote:

@FS svi smo mi labilne ličnosti, neko svjestan, neko nije. Svakom svoje.
A pošto je tema muslimansko hodočašće, samo da naglasim da je ljudima zabranjeno nečiju vjeru stavljati na tas
Tema je fenomen bildanja ega kroz drustvene mreze i kriza identiteta ili narcisoidnost do kojih kasnije moze doci. Hadz selfiji su samo primjer takve nakaradnosti. :)
uglavnomja

#59 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

FreakyStyley wrote:
Sto se tice ovih Hadz selfija, autor clanka kaze: "In our age of digital narcissism we imagine our self as the center of universe. Everything about us is now sacred." Sto je kontradiktorno, barem iz ugla pravog vjernika, samom smislu i poenti Hadza, a to je pobjedjivanje i prevazilazenje samoga sebe.

hhhmmm to je samo misljenje autora clanka.

moje nije.

recimo da se ja slikam na nekom mjestu koje je meni "sveto" sa moje ateisticke tacke gledista, i da stavim na fb. to nije zto sto postajem dio tog mjesta ili simbola, nego moje licno zadovoljstvo, a istovremeno i malo narcisizma, neka svi vide dje sam to ja :D

nekome je to neka bosanska suma bogu iza ledja, nekome pariz, london, ny, la ... nekome poplavljene kuce u posavini ... sve u sebi nosi samopromociju. i istovremeno poziv da i drugi to probaju nadmasiti, bilo pozitivno, bilo negativno.

inace, meni je to ok. ti volis, ti bio, ti se slikao, ti stavio na fb, ti sretan ... super za tebe :)
uglavnomja

#60 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

MedenoSrce wrote: A pošto je tema muslimansko hodočašće, samo da naglasim da je ljudima zabranjeno nečiju vjeru stavljati na tas
sorry, tema su selfiji i narcisizam, ne vjera. slucajno je izabrana meka kao jak simbol, ali definitivno nije tema.
FreakyStyley

#61 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

uglavnomja wrote:
FreakyStyley wrote:

hhhmmm to je samo misljenje autora clanka.

moje nije.

recimo da se ja slikam na nekom mjestu koje je meni "sveto" sa moje ateisticke tacke gledista, i da stavim na fb. to nije zto sto postajem dio tog mjesta ili simbola, nego moje licno zadovoljstvo, a istovremeno i malo narcisizma, neka svi vide dje sam to ja :D

nekome je to neka bosanska suma bogu iza ledja, nekome pariz, london, ny, la ... nekome poplavljene kuce u posavini ... sve u sebi nosi samopromociju. i istovremeno poziv da i drugi to probaju nadmasiti, bilo pozitivno, bilo negativno.

inace, meni je to ok. ti volis, ti bio, ti se slikao, ti stavio na fb, ti sretan ... super za tebe :)
Samo sto je to kontraidktorno sa samom poentom i smislom Hadza. Kako napisah, smisao hadza je, iz ugla vjernika, prevazilazenje i pobjedjivanje samog sebe.

Selfie na Hadzu dokazuje da je takvoj pogubljenoj licnosti svetiji lajk i facebook profil nego hodocasce.
Capajebo

#62 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Capajebo »

uglavnomja wrote:
Capajebo wrote:Mada nekako po mom misljenju ovaj problem je puno dublji nego sto se cini na prvu. Stvara se nakaradno drustvo koje gleda i vrednuje samo spoljasnost, dok se neke druge kvalitete ili vrline i ne gledaju niti su na cijeni.
Ociti primjer su reklame, svaka druga, cak i vise, je usko povezana sa sex-om ili sexualnim nagonom.
Svi zude za dokazivanjem drugima, iako u sustini sami sebe ne postuju zbog toga, da ce zaboraviti i na moral i sve drugo samo da bi se "dokazali" i bili praceni. :roll:

ovaj "problem" postoji od kad postoji covjek. samo su drugacije manifestacije.

sta je prvi nakit i ukrasavanje znacio nego isticanje medju drugim?

vazda je u raji bio glavni onaj ko ima najbolji bic ili auto, curice sa frizurama i haljinama, cipelice, tene vake nake ... sad su mobiteli, ifoni, ipadi, ... i slike po fb, naravno.
To stoji, i slazem se sa time. Ali prije nisi bas bio u mogucnosti to podijeliti sa xxx osoba, vec sa samo ogranicenim brojem osoba. Dok sada to dolazi do nekog novog nivoa, i samim time vece "tacke opasnosti". Npr. nisi bas mog'o podijeliti svoje slike iz kupatila ili spavace sobe :mrgreen:
Dakle, i dalje je bila prisutna ta neka intima, dok danas toga skoro da i nema.
uglavnomja

#63 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

FreakyStyley wrote: Samo sto je to kontraidktorno sa samom poentom i smislom Hadza. Kako napisah, smisao hadza je, iz ugla vjernika, prevazilazenje i pobjedjivanje samog sebe.

Selfie na Hadzu dokazuje da je takvoj pogubljenoj licnosti svetiji lajk i facebook profil nego hodocasce.

e hebat, sad ce ipak ispasti da je tema hadzdz :D

ne slazem se sa tobom.

da bi covjek mogao otici na hadzdz i obaviti sve sto treba - mora puno toga uloziti, i vremena, i para i truda ... i samim tim sto je smatrao za potrebno da ode je nesto uradio. ne znam kako to hoda na hadzu, ali koliko znam to je citav proces koji traje neko vrijeme, nije to: doso, vidio, sliko se, otiso ...

a slika ili samoslika je zamjena za pricu za bio na hadzu. umjesto da istu pricu prica svakome koga sretne i da njegovi roditelji, sestre, braca, zene, djeca ... to ponavljaju, vako jedna slika na fb i svi znaju. covjek podijelio svoj ponos. svoju srecu, zadovojstvo ...

jedna slika govori vise od hiljadu rijeci, na fejsu vrijedi vise milijardi rijeci :D
uglavnomja

#64 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

Capajebo wrote: To stoji, i slazem se sa time. Ali prije nisi bas bio u mogucnosti to podijeliti sa xxx osoba, vec sa samo ogranicenim brojem osoba. Dok sada to dolazi do nekog novog nivoa, i samim time vece "tacke opasnosti". Npr. nisi bas mog'o podijeliti svoje slike iz kupatila ili spavace sobe :mrgreen:
Dakle, i dalje je bila prisutna ta neka intima, dok danas toga skoro da i nema.

pa i tada su postojali ljudi koji su zeljeli dijeliti svoj ego sa ostatkom planete, samo nije bilo tehnickih uslova :D
Capajebo

#65 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Capajebo »

Ali hadzija je sebi, nije hadzija meni. I sta to mene treba zanimati jel on hadzija :roll:
Isto kao sto nekoga boli briga jel' ja idem svih 5 namaza u dzamiju, il visim u kafani. To je moja licna, privatna stvar u koju drugi ne treba da se mijesaju, niti da ih ja mijesam.
FreakyStyley

#66 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

uglavnomja wrote:
FreakyStyley wrote: Samo sto je to kontraidktorno sa samom poentom i smislom Hadza. Kako napisah, smisao hadza je, iz ugla vjernika, prevazilazenje i pobjedjivanje samog sebe.

e hebat, sad ce ipak ispasti da je tema hadzdz :D

ne slazem se sa tobom.

da bi covjek mogao otici na hadzdz i obaviti sve sto treba - mora puno toga uloziti, i vremena, i para i truda ... i samim tim sto je smatrao za potrebno da ode je nesto uradio. ne znam kako to hoda na hadzu, ali koliko znam to je citav proces koji traje neko vrijeme, nije to: doso, vidio, sliko se, otiso ...

a slika ili samoslika je zamjena za pricu za bio na hadzu. umjesto da istu pricu prica svakome koga sretne i da njegovi roditelji, sestre, braca, zene, djeca ... to ponavljaju, vako jedna slika na fb i svi znaju. covjek podijelio svoj ponos. svoju srecu, zadovojstvo ...

jedna slika govori vise od hiljadu rijeci, na fejsu vrijedi vise milijardi rijeci :D
Ma nebitno, ne bih ni ja da o Hadzu pricamo. :D

To sto ti govoris je protuteza ovoj mojoj, odnosno govoris da je selfie samo sredstvo komunikacije i nista vise od toga.

Ja smatram da je selfie jedan od instrumenata za gradjenje laznog "facebook ja", sto opet kasnije postaje "pravo ja" i uz sve to se i javlja ta narcisoidnost i nekontrolisano bildanje ega kroz drustvene mreze. Ljudima osnovna duhovna hrana, pored toga sto je sredstvo komunikacije, postaje facebook, a na njemu niko nije onakav kakav zapravo jeste niti ima zelju da bude.
Last edited by FreakyStyley on 19/11/2014 15:05, edited 1 time in total.
broj dva

#67 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by broj dva »

Nekad kad si imao foptoaparate sa 32 slike koje si morao izradi ( i za to platit) pazilo se sta fotografises.
Danas kada svi imamo fotoaparate na mobilu i kad neki od nas traze smisao zivota i potvrdu svoje individualne vrjednosti kroz socijalne medije slika se na sve strane i sto je najgore sve te slike se objavljuju negdje gdje su dostupne ljudima. Prosla su vremena porodicni foto-albuma koje mozda pokazes prijateljuma nakon vecere, danas se sve mora pokazat svakom inace si niko.
A kad smo vec kod stvari sto nas iritiraju mogu li predlozit sledece:

Mladi ljudi sa bradama

Hipsteri svi fazona

Tetovaze (pogotovo "tribal" i kineska slova)
uglavnomja

#68 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

Capajebo wrote:Ali hadzija je sebi, nije hadzija meni. I sta to mene treba zanimati jel on hadzija :roll:
Isto kao sto nekoga boli briga jel' ja idem svih 5 namaza u dzamiju, il visim u kafani. To je moja licna, privatna stvar u koju drugi ne treba da se mijesaju, niti da ih ja mijesam.

:D

pa tu je caka, ti si ti, on je on. uvijek su postojali introvertni privatni tipovi, i oni drugi. nismo svi isti.

onaj se slika na hadzu, onaj sa djecom, onaj sa kokama, onaj na plazi, ... svako ima svoje nesto zeli pokazati. ne mora biti selfie, stavi klip pjesme koju voli, filma, knjigu ... sve je to pkazivanje sebe i svojih osobina.

a postoje ljudi koji nisu ni na jednom socijalnom aparatu ... i uzivaju u svojj anonimnosti i pravtnosti.

nego, ja volim vidjeti na fb sliku moje raje iz osnovne, ljude sa kojim nemam kontakta 30-ak godina, da vidim gdje su, kakve su im porodice, djeca, sta rade, kako se zabavljaju :thumbup:
FreakyStyley

#69 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

broj dva wrote:Nekad kad si imao foptoaparate sa 32 slike koje si morao izradi ( i za to platit) pazilo se sta fotografises.
Danas kada svi imamo fotoaparate na mobilu i kad neki od nas traze smisao zivota i potvrdu svoje individualne vrjednosti kroz socijalne medije slika se na sve strane i sto je najgore sve te slike se objavljuju negdje gdje su dostupne ljudima. Prosla su vremena porodicni foto-albuma koje mozda pokazes prijateljuma nakon vecere, danas se sve mora pokazat svakom inace si niko.
O ovome govorim. Dakle, sami sebe stavljamo u centar univerzuma i hranimo se (i svoj ego) komplimentima, lajkovima, shareovima, lazima od strane ljudi koji rade isto to sto mi radimo. Svi jedni druge lazemo i predstavljamo se bitno drugacijim nego sto to u stvarnosti jesmo. Ne mogu prihvatit da jedan tako konfuzan virtualni univerzum moze pozitivno uticati na osobu, pogotovo na mladu ili labilnu licnost. Zbog toga smatram da je nakon nekog vremena neminovno spajanje facebook licnosti i stvarne licnosti, sto vodi ka narcisoidnosti ili krizi identiteta.
Last edited by FreakyStyley on 19/11/2014 15:09, edited 1 time in total.
omar little

#70 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by omar little »

m_l wrote:
...ne smeta, vec zanimljivo, evo ova dvojica, 2. i 3. slika iz uvodnog posta, tik uz Kabu. Dok tavafi razmislja i o fotkanju. :-?

Jedan od komentara sa drugog mjesta: "And we have seen some of the people when they are ready to take the picture they raise their hands in the appearance of humility, fear, and tranquility. And then after the picture is snapped they drop their hands."
ja sam dzahil i ne bi mi palo na pamet ocjenjivati kvalitet i intenzitet necije vjere i jos to sve na osnovu jedne slike. neupucena u subjekt kakva jesam :D, rekla bih da bi religija kao religija funkcionirala mora postojati samo jedan autoritet i samo taj autoritet moze ocjenjivati neciju vjeru. komentatori na internetu mi se nekako ne cine kao kandidati za tu funkciju. moguce da grijesim, jel. :D
omar little

#71 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by omar little »

MedenoSrce wrote:

ne berem te, sta mi to govoris? :D s cim se ne slazes od ovog mog recenog? :D
m_l

#72 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by m_l »

omar little wrote:
m_l wrote:

ja sam dzahil i ne bi mi palo na pamet ocjenjivati kvalitet i intenzitet necije vjere i jos to sve na osnovu jedne slike. neupucena u subjekt kakva jesam :D, rekla bih da bi religija kao religija funkcionirala mora postojati samo jedan autoritet i samo taj autoritet moze ocjenjivati neciju vjeru. komentatori na internetu mi se nekako ne cine kao kandidati za tu funkciju. moguce da grijesim, jel. :D
Niko ne ocjenjuje vjeru, vec stil, haj'mo reci, ponasanja.
uglavnomja

#73 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

FreakyStyley wrote: Ja smatram da je selfie jedan od instrumenata za gradjenje laznog "facebook ja", sto opet kasnije postaje "pravo ja" i uz sve to se i javlja ta narcisoidnost i nekontrolisano bildanje ega kroz drustvene mreze. Ljudima osnovna duhovna hrana, pored toga sto je sredstvo komunikacije, postaje facebook, a na njemu niko nije onakav kakav zapravo jeste niti ima zelju da bude.
a hebo ga ti .... :shock:

sta je tu lazno ako stavi sliku sa hadza? sa ajfelovog tornja? sa plaze sa 10 koka u toplesu?

slika je tu da dokaze da je on u tom trenutku bio tu i radio to. bar tu nema nista lazno. sto je cak i dobro, nema vise laganja koje niko ne moze provjeriti.

e, sad ima slika kojima je sadrzaj malo friziran komentarom, ima izvjestacene srece ... ali zato ima i gledalac mozga da skonta koliko je tu istine :D
FreakyStyley

#74 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

Nismo se bas najbolje razumjeli, al dobro. :-D
MedenoSrce

#75 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by MedenoSrce »

omar little wrote: ja sam dzahil i ne bi mi palo na pamet ocjenjivati kvalitet i intenzitet necije vjere i jos to sve na osnovu jedne slike. neupucena u subjekt kakva jesam :D, rekla bih da bi religija kao religija funkcionirala mora postojati samo jedan autoritet i samo taj autoritet moze ocjenjivati neciju vjeru. komentatori na internetu mi se nekako ne cine kao kandidati za tu funkciju. moguce da grijesim, jel. :D
:thumbup:

ko se ne slaze :zoka:

Image
omar little wrote:ne vidim zasto bi nekome smetalo sto se ljudi slikaju na hadzu?
pa ja odgovorih
Post Reply