Porodični automobil

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Industrialyzer

#51 Re: Porodični automobil

Post by Industrialyzer »

biggrin wrote:meni, kad ih vidim, u glavi odmah tri gajbe zelene salate, jedna paradajza.... :D
Image

:mrgreen:

A sta je sa Fordom S-max, uskoro izlazi novi pa bi se ovaj mogao naci povoljno?!
biggrin

#52 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

dobro, taj je vise za limuna :D (o cijeni da ne trošim dzaba riječi :) )

nov model rijetko kada donosi povoljnu cijenu...a i sa starim nije konkurentan u poređenju sa drugim
citroen xm

#53 Re: Porodični automobil

Post by citroen xm »

Pa majku mu, jeste li vi svi neki trkači ili takmičari u što manjoj potrošnji goriva? Kakvu konkretno tebi ulogu igra neka razlika u koeficijentu otpora vazduha. Zna se za šta se kupuju monovolumeni i tu ih nikakav karavan ne može zamjeniti. Što se tiče dizajna, ok subjektivna stvar, ali ima ih toliko različitih da nije moguće da ti je svaki ružan.
goran16v

#54 Re: Porodični automobil

Post by goran16v »

Kad je tek izasao ja sam imao sluzbenog Meganea Scenica, danas cestom koristim Grand Espacea, sto se mene tice monovolumen pruza vise prostora i komfora putnicima i zbog vece zapreminje putnickog prostora je jednostavno prostraniji u svim pravcima, ali je zbog koncepta vozila gepek neprakticniji u odnosu na konvencionalni. zapremina mozda jeste ista ili cak veca, ali je dubina kraca, a visina veca, pa sa duzim stvarima ili kabastim ptrljagom bude problema, a sa sitniji moras redati jedan na drugi. Vjerujem da je to razlog zasto krovne kofere puno vise vidjam na monovolumenima nego obicnim autima.
biggrin

#55 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

citroen xm wrote:Pa majku mu, jeste li vi svi neki trkači ili takmičari u što manjoj potrošnji goriva? Kakvu konkretno tebi ulogu igra neka razlika u koeficijentu otpora vazduha. Zna se za šta se kupuju monovolumeni i tu ih nikakav karavan ne može zamjeniti. Što se tiče dizajna, ok subjektivna stvar, ali ima ih toliko različitih da nije moguće da ti je svaki ružan.
potpisujem
Ned071

#56 Re: Porodični automobil

Post by Ned071 »

biggrin wrote:
Ned071 wrote:
biggrin wrote:jel to ovaj dCi 110 128KS? vozio/voziš? što je bolji od 1.6 16V ? i ostaje ovo pitanje za grand scenic...pa ako znaš :)
Vozio x mod sa novim 1.6 dci motorom. tacno 130 ks. cudo od motora. za klasu bolji od 1.6 tdi. prostora ko u prici, lezanje potrosnja sve cista petica. da mogu sebi priustit ne bih razmisljao ni sekunde. ipak pogledajte i novu merivu i b max. manji su ali nisu losi. Ali scenic je meni najbolji mada nisam probao novi picasso
ne mogu da skontam koji je to motor na ovom cjenovniku :) al neise, mislim da je za moje potrebe 1.6. 16v sasvim dovoljan. cca.12sek.do 100km/h. troši malo više, al s obzirom na kilometražu koju prelazim, to ne bi trebao biti neki prevelik problem..ako postane na benzinca se moze plin nabaciti, što je dodatna prednost. meriva i b max.definitivno nisu za 5-članu porodicu. u odnosu na stepway II, koji sada vozim, jedina prednost je u gepeku, a za to ne bih nabavljao drugo auto, već bih nabacio "tabut" na krov. To je ujedno i razlog mog razocarenja u altea xl, koji mi se u principu najvise svidja, ali zadnja klupa mu je skoro pa ista kao i na ovim i samim tim ništa od tog auta. Picasso je mozda cak i malo bolji od Scenic-a tj.ima malo vise prostora odozada, ali na kraju ispadne skuplji, a što se opreme tiče poprilično lošiji, pa samim tim tih malo više centimetara koji se dobiju, nisu vrijedni ostalih razlika.
evo, to e taj motor. 1.6 dci sa 131 ks. cudo od motora, kazem ti. oko 40 milja je x mod ovdje, "obicni" je jeftiniji.

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/re ... 000&noec=1
biggrin

#57 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

Ned071 wrote:
evo, to e taj motor. 1.6 dci sa 131 ks. cudo od motora, kazem ti. oko 40 milja je x mod ovdje, "obicni" je jeftiniji.

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/re ... 000&noec=1
vjerujem da je odlican, ali cak i kada nije bose edition izadje skuplji cca 8 000 KM....
Ned071

#58 Re: Porodični automobil

Post by Ned071 »

nemoj se ljuti al nastavi ti dalje u daciji. ti bi meni se cini novog senika sa 7 sjedista za 15 milja...
Industrialyzer

#59 Re: Porodični automobil

Post by Industrialyzer »

ni meni nije jasno, koliko ti imas para za auto?
citroen xm

#60 Re: Porodični automobil

Post by citroen xm »

Čovjek je fino naveo šta hoće, samo vi ne čitate. Izgleda da se u ovoj BiH ne može zamisliti čovjek koji neće dizel.
Ned071

#61 Re: Porodični automobil

Post by Ned071 »

citroen xm wrote:Čovjek je fino naveo šta hoće, samo vi ne čitate. Izgleda da se u ovoj BiH ne može zamisliti čovjek koji neće dizel.
pa ne bas. navedeno mu je 20 mogucih rjesenja, opela, fordova, suzukija, sve je odbio zbog cijene ili tih sedam sjedalica. a ne kontam to za sjedalice. ko da misli taksirat na divlje u buca potoku...
Industrialyzer

#62 Re: Porodični automobil

Post by Industrialyzer »

citroen xm wrote:Čovjek je fino naveo šta hoće, samo vi ne čitate. Izgleda da se u ovoj BiH ne može zamisliti čovjek koji neće dizel.
Ja prvi vozim benzinca! Nisam upratio sta hoce, jer mi se cini da odbija sve redom pa zato :)
citroen xm

#63 Re: Porodični automobil

Post by citroen xm »

Napisao je da hoće benzinca jer maksimalno godišnje prelazi 15000 km. Nije gadljiv ni na dizele, ali mu ne treba i ne plaća mu se ta razlika u startu između benzinca i dizelaša. Drugo, napomenuo je da mu je Senik odličan, a djeluje najpovoljniji. A ja nešto kontam čim je čovjek kupio novu Dačiju, nije gadljiv na Reno/Nisan grupaciju. Sviđa mu se i Pikaso, ali mu se čini skuplji od Senika.

Eto, to je to otprilike. A i subjektivno i objektivno govoreći pored tandema Senik/Pikaso, u toj klasi nema ravne konkurencije i to generacijama unazad.
biggrin

#64 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

da ne ponavljam, post iznad mene sadrži većinu odgovora. sedam sjedišta nigdje nisu pomenuta kao potreba, čak naprotiv. sa prodajom stepway II cifra do koje bih eventualno dobacio ide oko 35 000 KM. Ako se ispostavi da tri sjedalice bez problema mogu i u daciu, onda sa dodatkom kofera na krov, ona i ostaje...svakako sam mislio da je imam bar 5 godina, a tek nedavno je presla prvu.
u kontekstu ove teme prijedlozi tipa sx4 i 500L su neozbiljni :)

p.s.slomio sam se guglajuci al neuspjeh naci dimenzije zadnjih klupa kod auta koja bi eventualno mogla biti opcija
gtc

#65 Re: Porodični automobil

Post by gtc »

Pogledaj Zafiru Tourer. 1.4T sa 140ks i Edition paketom opreme mislim da mozes dobiti za 35000km. Cijene koje gledas no konfiguratoru na www.opel.ba su uvijek bez ikakvih popusta, a obicno daju barem 4-5000 km razno raznih popusta na sve to. Otidji u salon nek ti naprave ponudu ako te zanima pa ces tek tada realnu cijenu imati. Mislim da je Zafira Tourer prilicno veca i kvalitetnija od Scenica.
biggrin

#66 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

gtc wrote:Pogledaj Zafiru Tourer. 1.4T sa 140ks i Edition paketom opreme mislim da mozes dobiti za 35000km. Cijene koje gledas no konfiguratoru na http://www.opel.ba su uvijek bez ikakvih popusta, a obicno daju barem 4-5000 km razno raznih popusta na sve to. Otidji u salon nek ti naprave ponudu ako te zanima pa ces tek tada realnu cijenu imati. Mislim da je Zafira Tourer prilicno veca i kvalitetnija od Scenica.
sigurno je veca i komformnija od scenica jer je u klasi grand scenic-a. S obzirom da lijepo izgleda i u bijeloj boji(nema potrebe za doplacivati taj segment), te da je prodaje barlijeta, koja je za razliku od abc 1968, poprilično razumna kada je u pitanju pregovaranje oko cijene, definitivno bi i nju trebalo uzeti u obzir. Hvala
citroen xm

#67 Re: Porodični automobil

Post by citroen xm »

Senik ti je takođe dobra opcija zbog toga što su za Reno i Dačiju isti zastupnici pa će ti lako Stepveja uzeti u račun. Ako se budeš peglao sa ličnom prodajom, previše će se oteći ako ga uopšte i proda za neku razumnu cijenu.

Što se tiče Citroena, Vitez nije predaleko, a tamo imaš odličnog zastupnika Ovnak. Uslužni su i spremni na razgovor mada iskreno s obzirom na popuste koji su već dati nemam pojma šta se tu može spustiti.
biggrin

#68 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

citroen xm wrote:Senik ti je takođe dobra opcija zbog toga što su za Reno i Dačiju isti zastupnici pa će ti lako Stepveja uzeti u račun. Ako se budeš peglao sa ličnom prodajom, previše će se oteći ako ga uopšte i proda za neku razumnu cijenu.

Što se tiče Citroena, Vitez nije predaleko, a tamo imaš odličnog zastupnika Ovnak. Uslužni su i spremni na razgovor mada iskreno s obzirom na popuste koji su već dati nemam pojma šta se tu može spustiti.
a jel za Renoa bolje ganjati Bunju ili GumaM? i znaš li slučajno kakvi su ovi novi PSC mobi?
citroen xm

#69 Re: Porodični automobil

Post by citroen xm »

E ne znam ti oko toga ništa, nisam klijent ni jednih.
_mufljuz_

#70 Re: Porodični automobil

Post by _mufljuz_ »

biggrin wrote:da ne ponavljam, post iznad mene sadrži većinu odgovora. sedam sjedišta nigdje nisu pomenuta kao potreba, čak naprotiv. sa prodajom stepway II cifra do koje bih eventualno dobacio ide oko 35 000 KM. Ako se ispostavi da tri sjedalice bez problema mogu i u daciu, onda sa dodatkom kofera na krov, ona i ostaje...svakako sam mislio da je imam bar 5 godina, a tek nedavno je presla prvu.
u kontekstu ove teme prijedlozi tipa sx4 i 500L su neozbiljni :)

p.s.slomio sam se guglajuci al neuspjeh naci dimenzije zadnjih klupa kod auta koja bi eventualno mogla biti opcija
svaka tebi cast al si prvo ti taj koji si neozbiljan pokusavajuci da nadjes misljenje kAko da potrosis 35000 na nerelevantnim portalima....

btw ko da kupujes s klass pa peglas ljude.... cuj neozbiljno 500L i SX4
Optimist

#71 Re: Porodični automobil

Post by Optimist »

biggrin wrote:
gtc wrote:Pogledaj Zafiru Tourer. 1.4T sa 140ks i Edition paketom opreme mislim da mozes dobiti za 35000km. Cijene koje gledas no konfiguratoru na http://www.opel.ba su uvijek bez ikakvih popusta, a obicno daju barem 4-5000 km razno raznih popusta na sve to. Otidji u salon nek ti naprave ponudu ako te zanima pa ces tek tada realnu cijenu imati. Mislim da je Zafira Tourer prilicno veca i kvalitetnija od Scenica.
sigurno je veca i komformnija od scenica jer je u klasi grand scenic-a. S obzirom da lijepo izgleda i u bijeloj boji(nema potrebe za doplacivati taj segment), te da je prodaje barlijeta, koja je za razliku od abc 1968, poprilično razumna kada je u pitanju pregovaranje oko cijene, definitivno bi i nju trebalo uzeti u obzir. Hvala

U Berlijeti na Alipasinom polju rade ljudi koji imaju malo veze sa automobilima i sa autoindustrijom opcenito. Moja ti je prijedlog kad budes isao gledati Opela da odes na Bare do salona Betanija. Npr Astra je jeftinija kod njih nego u Berlijeti.
530i

#72 Re: Porodični automobil

Post by 530i »

Mijenjaš auto staro godinu dana...izgubit ćeš puno para na njemu, kako god okreneš...a posebno u smislu prodaje staro za novo.
gtc

#73 Re: Porodični automobil

Post by gtc »

biggrin wrote: sigurno je veca i komformnija od scenica jer je u klasi grand scenic-a. S obzirom da lijepo izgleda i u bijeloj boji(nema potrebe za doplacivati taj segment), te da je prodaje barlijeta, koja je za razliku od abc 1968, poprilično razumna kada je u pitanju pregovaranje oko cijene, definitivno bi i nju trebalo uzeti u obzir. Hvala
Doplata za alu felge je mislim nesto ispod 500km, tako da sa bijelom bojom i tom doplatom mislim da bi bas dobro izgledalo, mada mislim da u tom paketu dolaze oni strukturirani naplatci koji su ustvari celicne felge sa plasticnim poklopcima koje izgledaju kao da su alu pa je doplata za alu felge mozda cak i nepotrebna :)
U svakom slucaju sretno sa odabirom. Nov auto je nov auto tako da ces tesko pogrijesiti.
biggrin

#74 Re: Porodični automobil

Post by biggrin »

citroen xm wrote:E ne znam ti oko toga ništa, nisam klijent ni jednih.
hvala za prethodne informacije :)
_mufljuz_ wrote:svaka tebi cast al si prvo ti taj koji si neozbiljan pokusavajuci da nadjes misljenje kAko da potrosis 35000 na nerelevantnim portalima....

btw ko da kupujes s klass pa peglas ljude.... cuj neozbiljno 500L i SX4
ne vidim sta je tu neozbiljno i cemu plural? meni zanimljivo o ovome pricati i ako jos uz to saznam neku dodatnu informaciju koja bi mogla da utice na konacno misljenje tim bolje. btw.i saznao sam par njih tipa da citroen ima obicno akcije na proljece. peglam ljude? niko se ne javlja od "moranja". koga ne zanima zaobiđe temu i samim tim nema peglanja, a u kontekstu trazenja automobila za petoclanu porodicu, sto je receno u prvom postu, pominjanje 500l i sx4 jeste neozbiljno
Optimist wrote: U Berlijeti na Alipasinom polju rade ljudi koji imaju malo veze sa automobilima i sa autoindustrijom opcenito. Moja ti je prijedlog kad budes isao gledati Opela da odes na Bare do salona Betanija. Npr Astra je jeftinija kod njih nego u Berlijeti.
svakako bih trazio ponude od svih salona. tako sam i sadasnjeg na kraju uzeo u zenici, jer sam uspio da ga tamo dobijem po najnizoj cijenu, a bio na stanju
530i wrote:Mijenjaš auto staro godinu dana...izgubit ćeš puno para na njemu, kako god okreneš...a posebno u smislu prodaje staro za novo.
znam da u prve dvije godine izgubi na cijeni najvise (cca.1/3), al kao sto rekoh, ako se budemo mogli svi potrpati, onda i necu prodavati, ako nemognemo, jbg.moram
gtc wrote: Doplata za alu felge je mislim nesto ispod 500km, tako da sa bijelom bojom i tom doplatom mislim da bi bas dobro izgledalo, mada mislim da u tom paketu dolaze oni strukturirani naplatci koji su ustvari celicne felge sa plasticnim poklopcima koje izgledaju kao da su alu pa je doplata za alu felge mozda cak i nepotrebna :)
U svakom slucaju sretno sa odabirom. Nov auto je nov auto tako da ces tesko pogrijesiti.
trenutno imam te celicne koje izgledaju kao alu i niko ne vjeruje dok malo nogom ne pogura da su to ratkape :) hvala
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#75 Re: Porodični automobil

Post by mali_milojica »

Neozbiljno ti je sto neko predlaze 500L za 5-clanu porodicu,a razmisljas da ostavis Daciu ako bude odgovarala,a za nju je 500L dvosoban stan :roll:
Picasso uzmi,odlicno izgleda.
Post Reply