BUDIZAM
-
hananah
Postavi ti meni pametno pitanje sa smislom pa cu ti odgovoriti.
No, pokusat cu te razumjeti pa kud puklo da puklo.
Svako gradi svoju karmu sa karmom ne moze "biti" ili "ne biti", tako da bi bilo pozeljno da skontas sta ces da me pitas a ne da pitas da bi pitala.
No, pokusat cu te razumjeti pa kud puklo da puklo.
Svako gradi svoju karmu sa karmom ne moze "biti" ili "ne biti", tako da bi bilo pozeljno da skontas sta ces da me pitas a ne da pitas da bi pitala.
- Murat Sabanovic
pa dobro hanija mi ovdje kao ne budisti ne znamo mozda vise o budizmu od tebe ,al ipak ga poznjemo povrsinskihananah wrote:Amina, s obzirom na link koji si ti postavila, a kao Budista i kao neko ko prilicno poznaje Budizam i ko je dosta procitao iz Budizma ne zamjeram ti na takvom misljenju. Prvo, tvoj link pise o totalno pogresno postavljenim stvarima, pogresni su zakljucci doneseni, i strasno je provokativan pogotovo sto ono sto jeste u Budizmu okrece na pogresno tumacenje. No, tvoje pravo da citas sto zelis. Ali cu te ispraviti u necemu, Budizam nije in, niti je neka nova religija, konkretno, Mahajana Budizam o kome govori link koji sam postavila je nastao u 8. stoljecu prije nove ere. I apsolutno je sve objasnjeno o nastanku svijeta i nastanku zivota, i to jos u to doba. Treba samo da malo citas o tome, te ces i sama uvidjeti da sam u pravu.
barem sto se mene tice.
al ima jedna stvar sto me interesuje ..........
a to je ceremonija po sto je to u budizmu tako kako jest
dali ce nakon tvoje smrti , tvoje tijelo biti spaljeno ?
sta ce se desiti sa tvojim pepeom, dali ce ga neko zadrzati ili sta ja znam
negdje zavrsiti u rijeci
bas me interesuje sta ce biti s tvojim tijelom?
da nebudu nisani ili krst/kriz?
-
hananah
Murate, to zbilja nema veze sa Budizmom ali bih voljela da moje tijelo bude spaljeno i pepeo bacen u more. Iz prostog razloga sto se ja jedino na svijetu, mada to zvucalo nekome cudno, bojim glista. Te mi je pomisao na zemlju zajedno s njima ma ne mogu ti ni objasniti. Prosto imam fobiju od njih, i naravno da ne pomislis da ih ubijam zbog te fobije.
A budistickih ceremonija ima nekoliko. Najbolje ti je da kliknes na link i saznat ces
A budistickih ceremonija ima nekoliko. Najbolje ti je da kliknes na link i saznat ces
- Murat Sabanovic
kako nema veze sa budizmom ? pa nemozes muslimanu krst iznad glave staviti ili krscanu nisane .hananah wrote:Murate, to zbilja nema veze sa Budizmom ali bih voljela da moje tijelo bude spaljeno i pepeo bacen u more. Iz prostog razloga sto se ja jedino na svijetu, mada to zvucalo nekome cudno, bojim glista. Te mi je pomisao na zemlju zajedno s njima ma ne mogu ti ni objasniti. Prosto imam fobiju od njih, i naravno da ne pomislis da ih ubijam zbog te fobije.
ceremonija je oprostaj u svakoj religiji pa i u budizmu ima i te kako veze!!!!!!
mislim da kod vas budista to traje nekoliko dana ili cak vise i covjek mora biti prikladno obucen pa spaljivanje tijela itd, barem kod japanaca je tako.
jos me jedna stvar interesuje ...kako si dosla na ideju da predjes na budizam ili si vec od rodjenja?
posto sam i ja bio u vezi s jednom polu budsitkinjom
mislim polu budistkinjom, nije svoju izvornu religiju potpuno odbacila a praktikovala je kolko tolko budizam.
da li je i kod tebe taj slucaj da si izmedju 2 religije ili samo budizam?
sta licno znaci za tebe budizam?
- Pooll
Evo ja primam kurban... ali ga ne jedem... prosljedim ga obicno nekom siromasnom ko ce to iskoristiti... niti sam ga jeo kada sam jeo meso jer stvarno ne podnosim taj jaki ukus...zena wrote:...nesto ovdje ne kontam....uperis pistolj, on ce da ti dozvoli da ga ubijesh...a nece da primi kurban jer je vegetarijanac...hananah wrote:Amina, ne lazi svega ti. Temelj Budistickog nacina zivota jeste nenasilnost. Jednom Budisti da uperis pistolj u celo on ce ti smireno dozvoliti da ga ubijes. Jer se tako uci da se svakog trenutka mora biti spreman na smrt, i jako se puno meditira u tom pravcu da se u tom trenutku bude smiren s obzirom da to jako utice na buducu karmu. I ne pljuj po tudjem svega ti. Niko te ne dira osim sto se raja smiju tvojoj "pismenosti", nemas razloga da letis na teme gdje nemas nista pametno reci osim gluposti koje izmisljas.
A kad bi neko uperio pistolj u mene... mislim da bih se ipak branio.. od sebe saljem jedino i iskljucivo ahimsu ali cini mi se da mi jos treba da bi na nasilje odgovorio suprotnim... polako
-
reaktor
dobro ti to pooll sa kurbanom rjesavas, ali ima ovdje miroljubljivih budista koji zalupe vrata donosiocu kurbana... a nije da ih tim kurbanom neko pokusava provocirati... ti su budisti potomci begovskih porodica, pa rodbina valjda konta da su u imanu, a oni, avaj, u zijanuPooll wrote:Evo ja primam kurban... ali ga ne jedem... prosljedim ga obicno nekom siromasnom ko ce to iskoristiti... niti sam ga jeo kada sam jeo meso jer stvarno ne podnosim taj jaki ukus...zena wrote:...nesto ovdje ne kontam....uperis pistolj, on ce da ti dozvoli da ga ubijesh...a nece da primi kurban jer je vegetarijanac...hananah wrote:Amina, ne lazi svega ti. Temelj Budistickog nacina zivota jeste nenasilnost. Jednom Budisti da uperis pistolj u celo on ce ti smireno dozvoliti da ga ubijes. Jer se tako uci da se svakog trenutka mora biti spreman na smrt, i jako se puno meditira u tom pravcu da se u tom trenutku bude smiren s obzirom da to jako utice na buducu karmu. I ne pljuj po tudjem svega ti. Niko te ne dira osim sto se raja smiju tvojoj "pismenosti", nemas razloga da letis na teme gdje nemas nista pametno reci osim gluposti koje izmisljas.
A kad bi neko uperio pistolj u mene... mislim da bih se ipak branio.. od sebe saljem jedino i iskljucivo ahimsu ali cini mi se da mi jos treba da bi na nasilje odgovorio suprotnim... polako
- Murat Sabanovic
tacno, to je tvoja privatna stvar .hananah wrote:Murate hvala na pitanjima, no posto su to moje osobne stvari nisam duzna da ti odgovorim na njih.
ali ti da si ti mene o islamu isto to upitala,odgovorio bih ti
mi ovdje ne budisti zelimo da saznamo nesto vise o budizmu u ovom slucaju od jednog budiste kao sto si ti( nemoj mi samo neki site staviti da citam)
posto ti izbjegavas dati neke odgovore, a to je tvoje pravo ,onda me i ne iznenadjuje reakcija amine ,koja nije dovoljno upoznata s ovom religijom.
nije bitno
-
amina22
Evo i ja imam pitanje,mozda je privatno,ali ipak cu pitatihananah wrote:Murate hvala na pitanjima, no posto su to moje osobne stvari nisam duzna da ti odgovorim na njih.
Kako su tvoji reagirali kad si im rekla da si budistkinja?
mada nevjerujem da se budizam kod nas shvaca ozbiljno kao krscanstvo ili zidovska vjera
Eto ja pitam a ti odgovori samo ako hoces
-
hananah
Reaktor ne izmisljaj, nikad nisam rekla da zalupim nekom vrata, jer ih ne zalupim, samo se zahvalim i kazem da sam vegeterijanac, popijemo kafu i to je to.
Amina i Murate, kad me budete pitali nesto konkretno vezano za Budizam a ne nesto sto je moja osobna stvar onda cu vam rado odgovoriti. Moje privatne stvari se nikoga ne ticu, osim mene i mojih najbilizih prijatelja.
Ipak cu odgovoriti Amini, da ne bude zabune, ja nisam presla na Budizam, jer sam prije toga bila ateista tj. bezvjernik, tako da ja nisam imala sa cega preci na nesto.
Amina i Murate, kad me budete pitali nesto konkretno vezano za Budizam a ne nesto sto je moja osobna stvar onda cu vam rado odgovoriti. Moje privatne stvari se nikoga ne ticu, osim mene i mojih najbilizih prijatelja.
Ipak cu odgovoriti Amini, da ne bude zabune, ja nisam presla na Budizam, jer sam prije toga bila ateista tj. bezvjernik, tako da ja nisam imala sa cega preci na nesto.
- Murat Sabanovic
mislim da je budizam nacin zivota.postovonje prema prirodi t.j. okolinihananah wrote:Reaktor ne izmisljaj, nikad nisam rekla da zalupim nekom vrata, jer ih ne zalupim, samo se zahvalim i kazem da sam vegeterijanac, popijemo kafu i to je to.
covjek se kroz meditaciju zeli produhoviti.
sto znaci, da zeli upoznati bolje sebe , ostale i okolinu
ti hanija, sto si budistkinja je ok. ali smatram da ta religija ima jednu veliku manu, a to da svako svoga boga ima.
ali ipak ja tu religiju postujem (cak i imam jednog budu kao ukras )kao i sve ostale vodece religije.
ima jedna stvar ,kazes da si vegetarijanac .
sto po mom znaci ,postovonje prema zivotinjskom svijetu.
po mom nekom znanju ,vegetarijanac ne smije da jede/pije jaja,
a takodje mislim i oblacenje je ograniceno (nema kozne garderobe).
ako sve to postujes, svaka ti cast.
a ako ne postujes ,nikakav ti vegetarijanc nisi.
izvini ,ako sam te uvrijedio.
zelim samo svoje misljenje da kazem
murat
-
Semjon Semjonovic
Hmmm...amina22 wrote: A Allah je uradio tako da zivotinje ne osjecaju bol
-
Semjon Semjonovic
Ne znam ali si mi uljepsala dan, hvala ti!!!

-
hananah
Amina, evo odgovorit cu ti na pitanje kako cu moji prihvatili moj Budizam. Vaspitana sam na nacin da prije svega razmisljam, i da budem sposobna da kroz zivot koracam sama bez icije pomoci. Nikad nisam bila ni dijete ni osoba koga su se roditelji i zbog cega morali stiditi. Sama sam rasudjivala sta je dobro a sta nije uz podrsku roditelja. Prema tome, sve moje odluke su pozdravljene ako su one dobre za mene. Tako i Budizam. Jer je Budizam donio smiraj i srecu u moje srce i jer je moj nacin zivota postao takav da puno bolje razumijem svako zivo bice ukljucujuci i zivotinje (Murate, sad imas odgovor), te ne znam koji roditelj ne bi bio sretan ako mu je dijete sretno.
-
hananah
Amina, dobro poznajem zivotinje i vjeruj mi, a ako neces meni onda malo popricaj sa ljudima, i zivotinje osjecaju bol, i to ogromnu. I ziva bila ne lupetaj. Ne zelim te vrijedjati ali cini mi se da si ti izuzetno ogranicena osoba da to vise boli koliko ti to pokazujes 
- Murat Sabanovic
znaci,ne jedes odnosno ne pijes jaja!!!!!nema koznih cipela, jaknih itd.......hananah wrote:Amina, evo odgovorit cu ti na pitanje kako cu moji prihvatili moj Budizam. Vaspitana sam na nacin da prije svega razmisljam, i da budem sposobna da kroz zivot koracam sama bez icije pomoci. Nikad nisam bila ni dijete ni osoba koga su se roditelji i zbog cega morali stiditi. Sama sam rasudjivala sta je dobro a sta nije uz podrsku roditelja. Prema tome, sve moje odluke su pozdravljene ako su one dobre za mene. Tako i Budizam. Jer je Budizam donio smiraj i srecu u moje srce i jer je moj nacin zivota postao takav da puno bolje razumijem svako zivo bice ukljucujuci i zivotinje (Murate, sad imas odgovor), te ne znam koji roditelj ne bi bio sretan ako mu je dijete sretno.
daj ba, zar kolace ne jedes ?pusti aminu voli malo da bocka .
postujem to tvoje .fino je sto si nasla mir i srecu u budizmu i bas mi je drago sto ,koliko toliko da kazem poluotvoreno pricas o svom privatnom zivotu .
pozdrav murat
-
Invitae
ima al u hercegovini tizoom66 wrote:jekano......ima l' kakvih proljetnih snizenja?...
:skoljka:
2 heura penjanje na munaru karadzozbegove ...za turiste..narafno
a kako to izgleda vidio si na
http://www.islam.co.ba/s05
-
hananah
Murate, a reci ti meni jedan jedini razlog zasto bih ja pricala o svom privatnom zivotu. Ako te nesto opcenitu interesuje a ja znam odgovor rado cu ti odgovoriti. Ali, moras shvatiti da je moj nacin zivota moja stvar isto kao sto religija treba da bude svacija privatna stvar a ne javna. O tome se radi, ko god me je upitao nesto o Budizmu ja sam odgovorila ako sam znala odgovor. Ali, ja ni u stvarnom a kamoli virtualnom svijetu nikad nikoga na pitam za privatne stvari jer privatnost je privatnost i to treba da se postuje. Ne shvati me pogresno, ali to je tako. Da si me pitao npr. za jedenje jaja ili mlijeka u Mahajana Budizmu onda bih ti odgovorila, ovako ne 
- Murat Sabanovic
zivis zivot kroz budizoma koliko sam zakljucio.hananah wrote:Murate, a reci ti meni jedan jedini razlog zasto bih ja pricala o svom privatnom zivotu. Ako te nesto opcenitu interesuje a ja znam odgovor rado cu ti odgovoriti. Ali, moras shvatiti da je moj nacin zivota moja stvar isto kao sto religija treba da bude svacija privatna stvar a ne javna. O tome se radi, ko god me je upitao nesto o Budizmu ja sam odgovorila ako sam znala odgovor. Ali, ja ni u stvarnom a kamoli virtualnom svijetu nikad nikoga na pitam za privatne stvari jer privatnost je privatnost i to treba da se postuje. Ne shvati me pogresno, ali to je tako. Da si me pitao npr. za jedenje jaja ili mlijeka u Mahajana Budizmu onda bih ti odgovorila, ovako ne
ja sam te neka pitanja pito koja su u vezi sa budizmom n.p ceremonija
a i navela si da si vegetarijanac i to me je interesovalo jer poznajem nekoliko vegetarijanaca . moja pitanja su bila vezana u vezi tvoje religije i tvog nacina zivota kroz religiju.
a to skim ti izlazis spavas igras zmire ili ringe ringe raja me uopste ne interesuje .cao
hani
-
amina22
Znam da osjecaju bol kad ih mucis onako.To i Allah dz.s zabranjuje i kaze da ce svako za svoje dobiti pa cak i zivotinja,znaci odgovarat ces i za mrava a kamo ljude.hananah wrote:Amina, dobro poznajem zivotinje i vjeruj mi, a ako neces meni onda malo popricaj sa ljudima, i zivotinje osjecaju bol, i to ogromnu. I ziva bila ne lupetaj. Ne zelim te vrijedjati ali cini mi se da si ti izuzetno ogranicena osoba da to vise boli koliko ti to pokazujes
Sada meni ide na zivce kako poneki tako vole zivotinje a narod u Africi,Aziji itd gladuje.Poneki bi radije vidjeli covjeka da umre od gladi nego da mu daju ovcu ili kravu.Allah nam je dao zivotinje za to da se hranimo njihovim mesom.
Cula sam za jedan njemacki par na vijestima koji djeci nisu htjeli da daju mlijeko jer su bili vegetarijanci jedno dijete im je u bolnici bilo zbog toga i oni se sad kaju radi toga,zato sada jedu sve
-
hananah
Murate, svacije prakticiranje neke religije je osobna stvar, da si me nesto pitao za religiju uopceno odgovorila bih, o svojim osobnim stvarima ne zelim. Ovo ponavljam po ko zna koji put, a ti shvati kako hoces.
Amina, najgora ljudska osobina je kad kaze "cuo/cula" sam u tome se krije mahalanje, a ogovaranje ili mahalanje nije dozvoljeno ni po jednoj religiji pa tako ni po Islamu.
Amina, najgora ljudska osobina je kad kaze "cuo/cula" sam u tome se krije mahalanje, a ogovaranje ili mahalanje nije dozvoljeno ni po jednoj religiji pa tako ni po Islamu.