Gdje su duse umrlih?

Rasprave o vjerskim temama.
Towelie

#51 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

arslanbey wrote:
Towelie wrote:
arslanbey wrote:Taj boldirani dio je dozivjela svekrva moje prijateljice,letjela je ka tunelu,,medjutim nije umrla,a doktori kazu da je cudo sto nije
Near-death experience.
http://en.wikipedia.org/wiki/Near-death ... xperiences
Ona je to jasno dozivjela,a ja sam o tome gledao i na discovery .Neki su otisli dalje,cak su vidjeli svoje mrtve bliznje ....vecina kaze kako se nisu htjeli vratit u zivot ali im je receno da njihovo vrijeme nije jos doslo

Jedna zena,japanka,je opisala grozan dozivljaj,,kako su je "nevidljiva" bica" "sibala" udarala...nakon toga promjenila zivot skroz

Al vecina ima lijep dozviljaj
Jeste, ali se ta ukupna iskustva(iako razlicita u nekim detaljima0 zajedno zovu iskustva bliske smrti i o tome se radi. Detalji zavise od slucaja do slucaja, naravno.
realno je da kad tijelo umre , umire i mozak..
Umire li svest zajedno s telom i mozgom?
arslanbey

#52 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by arslanbey »

animals wrote:Niko ne zna tacno, samo nagadjanja..
kako vjernika , tako i svi ostali..
znate koliko je dusa do sad egzistiralo..i da svi sad negdje zive, glupo je vjerovati..
mozda reirkanacija..mozda i to ne..ko ce znati..osim vjernika..oni sve znaju :D
Reinkarnacija nije logicna jer ljudi je sve vise i vise,odakle svi? na jednom! i to sve vise i vise :D

i zasto je glupo'? mozak ti je previse ogranicen na dunjaluk :D pogledaj samo univerzum ;) svi koji su zivjeli da su negdje opet nebi se primjetili u svemiru....a jos duhovni svijet nije svemir,vec je veci i magnifique :D
prenosnik

#53 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

arslanbey wrote:
Reinkarnacija nije logicna jer ljudi je sve vise i vise,odakle svi? na jednom! i to sve vise i vise :D
hm...kur'an opisuje reinkarnaciju kao ono sto se desava po smrti...
colt

#54 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by colt »

znate koliko je dusa do sad egzistiralo..i da svi sad negdje zive, glupo je vjerovati..
Nisu to nikakva nagađanja. Sve ti precizno piše u vjerskim knjigama.Treba "pročitati" više puta jedno te isto da bi ti nešto dobilo smisao jer od prve ne ide. Mnogi od nas zbijaju šale na račun svega vjerskog i nevjerujući tome, uključujući i mene od prije par godina. Nikad nije kasno . . .
animals

#55 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by animals »

arslanbey wrote:

i zasto je glupo'? mozak ti je previse ogranicen na dunjaluk :D pogledaj samo univerzum ;) svi koji su zivjeli da su negdje opet nebi se primjetili u svemiru....a jos duhovni svijet nije svemir,vec je veci i magnifique :D
Reko ja da vjernik sve zna..
koje to duse idu na dunjaluk a koje ne..kad pogledamo da smo svi gresni i pokvareni..
prije da ce pakao biti dupke pun a raj prazan
arslanbey

#56 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by arslanbey »

prenosnik wrote:
arslanbey wrote:
hm...kur'an opisuje reinkarnaciju kao ono sto se desava po smrti...

Kuran reinkarnaciju u Kuranu negira u ajetu :

"When death comes to one of them, he says, "My Lord, send me back. I will then work righteousness in everything I left." Not true. This is a false claim that he makes. A "Barzakh" (barrier) will separate his soul from this world until resurrection" 23:99-100

Ovdje se spominje Barzakh(berzah)gdje dusa ostaje do sudnjeg dana,,,nema joj povratka na dunjaluk
Last edited by arslanbey on 12/11/2014 23:27, edited 1 time in total.
animals

#57 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by animals »

Towelie wrote: Umire li svest zajedno s telom i mozgom?
Ako si se ikad onesvijestio, znas onda da je to praznina u zivotu..
ili ako si bio na operaciji omamljen narkozom..
niceg se ne sjecas..samo praznina..
mozda je to odgovor..
prenosnik

#58 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

arslanbey wrote: Kuran reinkarnaciju u Kuranu negira u ajetu :

"When death comes to one of them, he says, "My Lord, send me back. I will then work righteousness in everything I left." Not true. This is a false claim that he makes. A "Barzakh" (barrier) will separate his soul from this world until resurrection" 23:99-100

Ovdje se spominje Barzakh(berzah)gdje dusa ostaje do sudnjeg dana,,,nema joj povratka na dunjaluk
ne negira, nego potvrdjuje...resurrection je ponovno ozivljenje...
arslanbey

#59 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by arslanbey »

prenosnik wrote:

Pa dobro to,ali reinkarnacija je da se dusa vrati u drugo tijelo nakon smrti-..to Kuran negira
Towelie

#60 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

arslanbey wrote:
prenosnik wrote:

Pa dobro to,ali reinkarnacija je da se dusa vrati u drugo tijelo nakon smrti-..to Kuran negira
Apsolutno, reinkarnacija bi znacila da Dzennet i Dzehennem kao finalna odredista za ljude nemaju smisla.
prenosnik

#61 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

Izuzetno bih cijenio da mi neko objasni značenje gore navedenog. Stvarno.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:22, edited 1 time in total.
Towelie

#62 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
arslanbey wrote:
nastanjivanje duse u drugom tijelu nakon smrti...o tome kur'an govori...
I da i ne. U drugom telu da, ali ahiretskom. U drugom dunjaluckom telu, ne.
Jstat

#63 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Jstat »

Dva su osnovna načina da jedinka nastavi život a to su reprodukcija ili besmrtnost.
Vaša "duša" živi kroz vašu djecu koja su u biti vi. Ne u sci-fi smislu ali vaša djeca su nastavak vašeg života, jer besmrtni nismo, naš organizam ne pomlađuje sebe nego se reproducira.

Svi pitate gdje sve ove duše idu, nitko da upita otkud dolaze.
Ljudi je sve više i više, otkud te duše? Jel postoji neko odlagalište duša odakle one ulaze u ljude u nastajanju? Ako da, koliko ih ima? Jel to znači da je ograničen mogući broj ljudi u skladu sa brojem duša?
Dal se stvaraju? Ako da, to znači da nisu postojale. Tek tako se stvore?

Zar vam ne zvuči sve to besmisleno? Raj se dešava za vrijeme života sve te svete knjige daju uputstva kako živjeti fino i biti u raju dok ste živi, ili loše i živjeti pakao od života. Jer smrt je kraj, vječno nepostojanje, u vijeke vjekova. Nisu to vrata da jedna zatvoriš i otvoriš druga, niti film da ga ponovno pokreneš, jednostavno tama uvijek i zauvijek.
Barem ja to ovako laički mislim, raj je instrument za ubjeđivanje čovjeka krvoloka da živi pristojno ništa više.
prenosnik

#64 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

Izuzetno bih cijenio da mi neko objasni značenje gore navedenog. Stvarno.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:22, edited 1 time in total.
MyTao

#65 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by MyTao »

Tu gdje su bile prije njihovog rodjenja... nigdje, jer dusa ne postoji.
apsidejzi

#66 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by apsidejzi »

Xeper wrote:Mene samo zanima jedno po nekim procjenama ispada da je do sada umrlo preko 100 milijardi ljudi i svima njima pojedinacno treba da se odredi neko mjesto negdje po nekim zaslugama cemu sta kako i zasto zbog cega ta cifra uopste nije mala

kada naprimjer uzmes u obzir da za svakog lika odvojis minutu za neku odluku puta njih 100 milijardi dodje preko 190 hiljada godina procesa.
A zasto mora jedno po jedno. Moze li istovremeno?
Ali Kemal

#67 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:
arslanbey wrote:Pa dobro to,ali reinkarnacija je da se dusa vrati u drugo tijelo nakon smrti-..to Kuran negira
Apsolutno, reinkarnacija bi znacila da Dzennet i Dzehennem kao finalna odredista za ljude nemaju smisla.
Slazem se, Dzenet i Dzehenem nemaju svakako smisla. Pogotovu upletena seksualnost u to sve.
Towelie

#68 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

Ali Kemal wrote:
Towelie wrote:
arslanbey wrote:Pa dobro to,ali reinkarnacija je da se dusa vrati u drugo tijelo nakon smrti-..to Kuran negira
Slazem se, Dzenet i Dzehenem nemaju svakako smisla. Pogotovu upletena seksualnost u to sve.
Nije seksualnost jedini aspekt dzenetskih uzivanja, ima tu mnogo, mnogo toga jos.
Ali Kemal

#69 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:
Ali Kemal wrote: Slazem se, Dzenet i Dzehenem nemaju svakako smisla. Pogotovu upletena seksualnost u to sve.
Nije seksualnost jedini aspekt dzenetskih uzivanja, ima tu mnogo, mnogo toga jos.
Odakle uopste veza dusa i seksualnosti u Dzenetu. Bas me interesuje taj aspekt posebno, pa ako neko moze da objasni bio bih zahvalan, naravno i u vezi zena i muskaraca, tj muskih i zenskih dusa. :?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#70 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by stetoskop »

Ja nekada davno čitah o tome, pa evo ukratko sa islamskog vjerovanja:
Nakon ukopa, dom duše je kabur, odnosno grob, a život se zove berzah. Koliko je ko grješan tolika je tjeskoba. U tom životu duše počivaju u miru do sudnjeg dana. Za našu vremensku dimenziju to traje hiljadama godina, a tamo je taj period dug koliko naših 40-ak dana. Faktički tih duša sa naše tačke gledišta, skoro da i nema budnih.
Kada se desi prvi sudnji dan (smak svijeta), onda sve nestaje. I nakon 15.000 godina ide drugi sudnji dan (u kojem se polažu računi), gdje ničemo iz kosti repnjače, koja će jedina ostati od naših sadašnjih tijela i počinjemo stvarni vječni život, ali bez sadašnjih naravi i potreba i živimo tamo gdje je ko zaslužio, pakao ili raj. U tom životu bit ćemo odmah odrasle osobe, starosne dobi 33 godine i nećemo stariti.
asurbanipal

#71 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by asurbanipal »

A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan...
sigh

#72 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by sigh »

Dusa zivih ni umrlih ne postoji :-D
arslanbey

#73 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by arslanbey »

stetoskop wrote:Ja nekada davno čitah o tome, pa evo ukratko sa islamskog vjerovanja:
Nakon ukopa, dom duše je kabur, odnosno grob, a život se zove berzah. Koliko je ko grješan tolika je tjeskoba. U tom životu duše počivaju u miru do sudnjeg dana. Za našu vremensku dimenziju to traje hiljadama godina, a tamo je taj period dug koliko naših 40-ak dana. Faktički tih duša sa naše tačke gledišta, skoro da i nema budnih.
Kada se desi prvi sudnji dan (smak svijeta), onda sve nestaje. I nakon 15.000 godina ide drugi sudnji dan (u kojem se polažu računi), gdje ničemo iz kosti repnjače, koja će jedina ostati od naših sadašnjih tijela i počinjemo stvarni vječni život, ali bez sadašnjih naravi i potreba i živimo tamo gdje je ko zaslužio, pakao ili raj. U tom životu bit ćemo odmah odrasle osobe, starosne dobi 33 godine i nećemo stariti.
Ovo uopste nije tacno sudeci po drugim verzijama,bit ce da muslimani nisu ujedinjeni

Uglavnom ja pitao na rijasetu i kazu u Berzahu gdje borave i gdje su svjesni svog postojanja ,cekaju sudnji dan i borave do tad tu :)
Towelie

#74 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

Ali Kemal wrote:
Towelie wrote:
Ali Kemal wrote: Slazem se, Dzenet i Dzehenem nemaju svakako smisla. Pogotovu upletena seksualnost u to sve.
Odakle uopste veza dusa i seksualnosti u Dzenetu. Bas me interesuje taj aspekt posebno, pa ako neko moze da objasni bio bih zahvalan, naravno i u vezi zena i muskaraca, tj muskih i zenskih dusa. :?
Seksualnost kao jedan vid covekove licnosti treba biti zadovoljena i oslobodjena. U Dzennetu se to radi na pravi nacin, pa je i uzitak duse potpun i neprestan. Kako i muskarci i zene imaju potrebe u tom smislu, imaju i adekvatni uzici. O ljudskim prohtevima Allah dz.s. kaze "Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha." (Ali Imran, 14).
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#75 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by stetoskop »

arslanbey wrote:
stetoskop wrote:Ja nekada davno čitah o tome, pa evo ukratko sa islamskog vjerovanja:
Ovo uopste nije tacno sudeci po drugim verzijama,bit ce da muslimani nisu ujedinjeni

Uglavnom ja pitao na rijasetu i kazu u Berzahu gdje borave i gdje su svjesni svog postojanja ,cekaju sudnji dan i borave do tad tu :)
Po čemu si zaključio da nije tačno? Ovo što navodiš je ono što i ja pišem, oni su svjesni svoga postojanja, ali su u drugoj vremenskoj dimenziji gdje naše hiljade godina tamo traju veoma kratko.

I ne treba da pitaš u rijasetu, već zagrij stolicu i čitaj! Barem sada uz pomoć interneta možeš doći do mnogih informacija.
Post Reply