SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vivax88

#51 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by vivax88 »

Mislim da nista nece biti od zakona samo općenito pitanja iz kulture, sporta, umjetnosti , geografije, historije :D
nermaa

#52 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by nermaa »

Može li neko napisati u kojim se institucijama vade ove izjave, koliko se u prosjeku čeka na određeni dokument i koliko se plaća?

d) izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da kandidat nije otpušten iz organa državne uprave kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti BiH ili vojne službe;
e) izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da protiv kandidata nije pokrenut krivični postupak i da nije izrečena pravosnažna kazna zatvora za krivično djelo, osim za krivična djela protiv sigurnosti saobraćaja, u skladu sa krivičnim zakonodavstvom;
f) izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da kandidat nije obuhvaćen odredbom člana IX stav (1) Ustava BiH.

HVALA
k1ks

#53 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by k1ks »

nermaa wrote:Može li neko napisati u kojim se institucijama vade ove izjave, koliko se u prosjeku čeka na određeni dokument i koliko se plaća?

d) izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da kandidat nije otpušten iz organa državne uprave kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti BiH ili vojne službe;
e) izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da protiv kandidata nije pokrenut krivični postupak i da nije izrečena pravosnažna kazna zatvora za krivično djelo, osim za krivična djela protiv sigurnosti saobraćaja, u skladu sa krivičnim zakonodavstvom;
f) izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da kandidat nije obuhvaćen odredbom člana IX stav (1) Ustava BiH.

HVALA
ZA d) i f) U opstini napises izjavu da nisi otpustena iz organa drzavne uprave.... I da nisi obuhvacena odredbom clana...
Za e) to sam ja izvadio potvrdu o nekaznjavanju na sudu....
moke_017

#54 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by moke_017 »

k1ks wrote:
nermaa wrote:Može li neko napisati u kojim se institucijama vade ove izjave, koliko se u prosjeku čeka na određeni dokument i koliko se plaća?

HVALA
ZA d) i f) U opstini napises izjavu da nisi otpustena iz organa drzavne uprave.... I da nisi obuhvacena odredbom clana...
Za e) to sam ja izvadio potvrdu o nekaznjavanju na sudu....

i ovo pod e. ti je obična izjava koju ovjeriš u opštini, ne moraš ići na sud.
nermaa

#55 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by nermaa »

E hvala puno na odgovoru... samo još koliko se čeka to u sudu? :)
k1ks

#56 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by k1ks »

nermaa wrote:E hvala puno na odgovoru... samo još koliko se čeka to u sudu? :)
platis 15 km za markice i papir koji trebas da predas bude gotovo za 10 min..
nermaa

#57 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by nermaa »

Hvala na odg.:)
vivax88

#58 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by vivax88 »

Imali neko link za konkurs za direkciju za koordibacije policijskih tijela BiH
New_day

#59 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by New_day »

vivax88 wrote:Imali neko link za konkurs za direkciju za koordibacije policijskih tijela BiH
http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 64&lang=bs
made_in_sarajevo

#60 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by made_in_sarajevo »

ne znam gdje da pitam,a ne znam jel bilo u dokumentima za sipu, sta im znaci potvrda za koristenje racunara ili engleskog jezika? to moram kurs neki zavrsiti ili sr moze napisati izjava i ovjeriti?
vivax88

#61 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by vivax88 »

Te potvrde nisu obavezne da se dostavljaju ( poznavanje rada na rač i eng. jezika)
made_in_sarajevo

#62 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by made_in_sarajevo »

vivax88 wrote:Te potvrde nisu obavezne da se dostavljaju ( poznavanje rada na rač i eng. jezika)
nalazio sam konkurse gdje je napisano da se mora potvrda donjeti kao uslov je to navedeno pored ostalih papira pa ne kontam oko toga
zenit dozic

#63 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by zenit dozic »

vivax88 wrote:Te potvrde nisu obavezne da se dostavljaju ( poznavanje rada na rač i eng. jezika)
Drug ako ti je naznačeno u onom dijelu dokumenti koje treba(obavezno) dostaviti, onda ti je obavezno, bilo ti je sada za graničnu obavezno dostaviti te potvrde, s tim da mi je neko rekao da može i prepis ocijena ako si imao engleski i informatiku na faksu ili u srednjoj( drug jedan zvao ih na informacije i tako mu rekli).
Ja pošto imam završene kurseve dostavljam kopiju certifikata.
vivax88

#64 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by vivax88 »

U konkursu nije naznačeno obavezno da se dostavlja jooooj ljudi znate li čitati Bože dragi ;)
antimobb
Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.

#65 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by antimobb »

BLADE8 wrote:SIPA objavila konkurs za prijem kadeta za čin mladjeg inspektora.

E sad, interesuje me šta bude na testu općeg znanja? Da li naglasak na zakonima ili budu i nevezane teme (sport, svijet, kultura, itd.) ?

Na konkursu za prijem u MUP TK bio spisak zakona koji će obuhvatat test općeg znanja. Na ovom konkursu ga nema. Šta se to danas podrazumjeva u "opće znanje" pošto imamo Google, internet, web portale :!: Mislim da je "opće znanje" širi pojam nego je bio prije recimo 15-20 godina :)
Testovi općeg znanja su zastarjeli.

Sada ljudi vani uspostavljaju specijalizirane PSIHOMETRIJSKE INSTITUCIJE koje rade testiranje ljudi:
http://www.psychometricinstitute.com.au/

Evo u čak i u Srbiji imaju PSIHOMETRIJSKO testiranje za pilote.
http://psihometric.com/
zenit dozic

#66 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by zenit dozic »

vivax88 wrote:U konkursu nije naznačeno obavezno da se dostavlja jooooj ljudi znate li čitati Bože dragi ;)
Ako misliš na graničnu onda ti nisi dobro pročitao

Znači na trećoj strani

III
(Dokumentacija, rok i mjesto prijavljivanja)

Neophodni dokumenti koji se dostavljaju uz prijavu na Javni oglas su:

a) Uvjerenje o državljanstvu BiH (ne starije od šest mjeseci);
b) Izvod iz matične knjige rođenih (na novom obrascu);
c) Dokaz o završenom najmanje IV stepenu školske spreme za čin policajca, odnosno najmanje VI stepenu školske spreme za čin mlađeg inspektora i rješenje o nostrifikaciji izdato od nadležnog organa u BiH, ukoliko je školska sprema stečena van BiH nakon 06.04.1992. godine;
d) Izjava kandidata da nije otpušten iz organa državne uprave kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u BiH ili iz vojne službe, ovjerena izjave od strane nadležnog organa;
e) Izjava kandidata ovjerena od strane nadležnog organa da kandidat nije obuhvaćen odredbom člana IX stav 1. Ustava BiH;
f) Ovjerena fotokopija prijave prebivališta, ne starija od tri mjeseca;
g) Ovjerena fotokopija vozačke dozvole;
h) Dokaz o poznavanju jednog svjetskog jezika (ovjerena fotokopija certifikata ili uvjerenja, svjedočanstva, indeksa i dr.)
i) Dokaz o poznavanju rada na računaru (ovjerena fotokopija certifikata ili uvjerenja, svjedočanstva, indeksa i dr.).
vivax88

#67 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by vivax88 »

Znam za granicnu ali ovdje ej riječ o SIPI :D a konkursi su završenui pa nema potrebe za raspravom :D imali šta za granicnu kad bi trebalo početi testiranje?
TheMule

#68 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by TheMule »

Kako biti inspektor, a da nisi bio ni obicni policajac na ulici?
k1ks

#69 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by k1ks »

TheMule wrote:Kako biti inspektor, a da nisi bio ni obicni policajac na ulici?
Cuj kako procitaj pravilnike i zakone... Kako biti astronaut ako nisi bio vozac u GRAS-u
TheMule

#70 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by TheMule »

k1ks wrote:
Cuj kako procitaj pravilnike i zakone... Kako biti astronaut ako nisi bio vozac u GRAS-u
U tom je i poenta. Ne postoji nikakva skola za astronaute. Astronauti imaju dugi niz godina u vazduhoplovstvu ili kao inzinjeri ili naucnici. To je pozicija koja zahtjeva iskustvo, ne 6 mjeseci akademije + fakultetic.

Znam ja kako to ide po pravilniku i zakonu, ali govorim da je taj pravilnik nakaradan kao i sama policija. Mladji inspektor sa nula godina iskustva je smijurija obicna. Sad ce svi ti rodjaci i prijatelji od 23 godine, a da nisu uhapsili ni obicnog pijanicu, ko fol da se kace sa okorjelim kriminalcima protiv kojih treba da se bori Sipa - e jebiga, nije ni cudo da je reketanje tako popularno :lol:

A sto se tice ovog testa opceg znanja, ti testovi su uvijek testovi inteligencije i rijesavanja obicnih problema. Moras znati koristiti glavu i ako tu ne odgovis tacno na sva pitanja, ne racunaj da ce te pozvati da ides dalje. Nema se sta uciti.
Dzole_SSS

#71 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by Dzole_SSS »

@TheMule - Svatam ja tebe ali moras i ti da svatis okruzenje u kojem zivimo.

Danas u BIH rijetko koje firme traze sposobne ljude, zapravo traze oni njih, ali oni su vec davno napustili ovu crnu rupu i negdje drugdje svoj hljeb zaraduju.
Tako da ti je ovdje ostalo, drzava za rodaka, gdje se sve vrti u krug i krug.

Tako nemoj da te uopste cudi kada vidis da neko iz skole i akademije postane inspektor, ili kada neki klinac tek zavrsi skolu pa bude postavljen na funckiju vecu.

Tako to ide, a ovdje jos uvijek vlada parola. Suti, uvali se i budi miran do penzije ako je uopste i dozivis.
moke_017

#72 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by moke_017 »

TheMule wrote:
k1ks wrote:
U tom je i poenta. Ne postoji nikakva skola za astronaute. Astronauti imaju dugi niz godina u vazduhoplovstvu ili kao inzinjeri ili naucnici. To je pozicija koja zahtjeva iskustvo, ne 6 mjeseci akademije + fakultetic.

Znam ja kako to ide po pravilniku i zakonu, ali govorim da je taj pravilnik nakaradan kao i sama policija. Mladji inspektor sa nula godina iskustva je smijurija obicna. Sad ce svi ti rodjaci i prijatelji od 23 godine, a da nisu uhapsili ni obicnog pijanicu, ko fol da se kace sa okorjelim kriminalcima protiv kojih treba da se bori Sipa - e jebiga, nije ni cudo da je reketanje tako popularno :lol:

A sto se tice ovog testa opceg znanja, ti testovi su uvijek testovi inteligencije i rijesavanja obicnih problema. Moras znati koristiti glavu i ako tu ne odgovis tacno na sva pitanja, ne racunaj da ce te pozvati da ides dalje. Nema se sta uciti.
Jesil možda razmišljo o tome da kada prođeš cijelu proceduru oko konkursa, da onda ideš na 6 mjeseci obuke, pa kada to završiš, radiš godinu dana kao pripravnik, gdje te obučava stariji inspektor, pa tek onda dobivaš čin mlađi inspektor. :bih:
TheMule

#73 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by TheMule »

Dzole_SSS wrote:@TheMule - Svatam ja tebe ali moras i ti da svatis okruzenje u kojem zivimo.

Danas u BIH rijetko koje firme traze sposobne ljude, zapravo traze oni njih, ali oni su vec davno napustili ovu crnu rupu i negdje drugdje svoj hljeb zaraduju.
Tako da ti je ovdje ostalo, drzava za rodaka, gdje se sve vrti u krug i krug.

Tako nemoj da te uopste cudi kada vidis da neko iz skole i akademije postane inspektor, ili kada neki klinac tek zavrsi skolu pa bude postavljen na funckiju vecu.

Tako to ide, a ovdje jos uvijek vlada parola. Suti, uvali se i budi miran do penzije ako je uopste i dozivis.
Znam brate, samo nako, nikad se ne mogu nacuditi nekim stvarima :run:
moke_017 wrote:
Jesil možda razmišljo o tome da kada prođeš cijelu proceduru oko konkursa, da onda ideš na 6 mjeseci obuke, pa kada to završiš, radiš godinu dana kao pripravnik, gdje te obučava stariji inspektor, pa tek onda dobivaš čin mlađi inspektor. :bih:
Ma znam, napiso sam gore akademija, ali pusti to, ako sve prodjes, drzi se ti tog starijeg ko beba roditelja i cuvaj se
Giancarlo

#74 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by Giancarlo »

Na kraju te jednogodisnje obuke moras dobiti minimalnu ocjenu 2 (zadovoljava) da bi te primili konacno, da potpises ugovor. Ukoliko dobijes 1 (nije zadovoljio), mozes se pozdraviti sa poslom i sa svim... I nemojte misliti da je SIPA tolika sega koliko pojedini misle, tamo se ipak nesto radi za razliku od mnogih drugih institucija u ovoj drzavi, nije vam to neki bezveze posao u lokalnoj Opcini gdje mozete onu stvar drkati (oprostite na vulgarnosti :D ), odnosno nista ne raditi i zadrzati posao. Iznad vas je uvijek nekoliko nadredenih koji vas kontrolisu i nece imati toliko razumijevanja za nerad.
k1ks

#75 Re: SIPA Konkurs - Test Općeg Znanja

Post by k1ks »

Da li je neko dobio sifru ?? proslo 2 sedmice od zatvaranja konkursa
Post Reply