Alfons Kauders wrote:A ima li opravdanja traziti nekakvih 50, 100 ili vise plata? Nema. Nikakvog. Ako su firme u tom periodu radile, proizvodile, onda svakako. Problem je sto nisu i sto imamo debilne zakone o radu i kolektivne ugovore. Firma propadne, ostane u debelom minusu, a radnici se i dalje vode kao zaposleni, ide im plata i raste dug. Nekako mi je i jasno da ljudi bez izbora pristanu na to u drzavnim firmama, ali ovdje se radilo o privatnim firmama. Po kom osnovu mogu traziti od poreskih obveznika da namire dug koji kao prvo ne bi ni trebao postojati, a taman i da je opravdan - nije ga napravila drzava vec vlasnik.
Gledam pojedine komentare na vijest da radnici marširaju prema granici. Jedan tip veli:
u Bosni je 200.000 bivsih radnika koji trebaju pomoc.ne znam zbog cega ovi trebaju extra tretman ,a ostalih 199.800 mogu ili naci drugi poso,ili otici iz drzave ili ne znam sta...sta je sa Sipadom,Kr ivajom,Spedicijom,Cajevcem,Borac Travnik,Sarabon,Hidrogradnja,Rudnik i zeljezara Vares..milion drugih ugaslih,posrnulih,iscezlih,raprodatih unistenih,prisvojenih firmi? po cemu su ovi zasluzniji od ostalih?
Fkt, ovo je ludnica više. Niko da izađe da KONKRETNIM podacima šta i ko je odgovoran za eventualni raspad nečega. Ali da pored ovoliko pihavica na grbaču svaljujemo još stotine njih nema smisla. Ne znam ni da je to rješenje. Zašto onda ne zbrinuti kao što čovjek gore piše sve radnike koji su od početka rata naovamo izgubili firmu!? Hajdemo nas sve na budžet staviti pa da vidimo dokle ćemo...