Kako otici iz BIH ?
- Ramzess Veliki
#51 Re: Kako otici iz BIH ?
Najlakše je otići kremiran u koverti. 
-
jefferson
#52 Re: Kako otici iz BIH ?
Pa ne moze. Ali i moze. Ja kazem da prosjecni imigarnt u SAD ima manje ili nema duga uopste naspram prosjecnog amerikanca.Gojeni H wrote:Ja se nisam skolovao u Ameriki, ali masa onih koji su radili samnom po bjelosvjetskim vukojebinama tvrde da su dosli zbog toga da zarade nesto da bi mogli skolovati djecu.
Vjerujem ti i znam uostalom da se moze hajrovat' na ovim imigrantskim i sportskim sadakama, ali (znas ti to vec) vecina ne moze dobiti te skolarine.
Recimo, americkim drzavljanima su sirom dostupni studentski krediti. Neki studentski krediti se krecu oko 5% kamate, a neki i ispod 1%. Onda ako i imas 4-5% kamatu na kredit, banke ce ponuditi da otkupe tvoj kredit i ponudit ce ti manju kamatu. Isto kao auto jbg.
Medjutim, ti krediti nisu dostupni ljudima koji dodju kao strani studenti jer ne mozes da ih dignes, jer nemas zelenu kartu, nisi drzavljanin itd.
E onda pocnes obijati vrata ovo ono, i covjek se iznenadi sta sve moze iskopati.
Zato kazem, jos ne vidje naseg studenta iz BiH da placa skolu iz dzepa. Svi imaju neke skoalrine ili sportske skolarine, sto te stavlja u jos bolji polozaj ako ganjas postdiplomski.
E sad. Neko je ispod stavio zaduzenost u SAD. Apsolutno. ALi ogroman problem u SAD su tkz. online fakulteti koji reklamiraju da ces zavrsiti fax vrlo brzo a ustvari sve je prevara. Malo po malo sve ih vise vlasti zatvaraju. Bio je nedavno clanak gdje je covjek zavrsio fax u nekoj vukojebini u Kalifornii i napravio dug veci nego da je isao na Harvard. Fax su vlasti zatvorile, ali jbg, njemu je ostao dug, i naravno da to nije posteno, ali jbg, trebao je i on da se malo "raspita."
Drugo, gdje to skola besplatna? Ovdje ljudi pricaju kao da je skolovanje u BiH, Njemackoj, Norveskoj besplatno? Sve to neko mora platiti. Zato su porezi u Njemackuj daleko veci nego u SAD. Nema besplatnog skolovanja, nego samo drugacijih nacina kako se troskovi skolovanja placaju.
55% stranih studenata u svijetu (znaci studenata koji studiraju van drzave u kojoj su rodjeni) idu studirati u SAD. Pa jbg, valjda nesto onda tamo stima ako je to tako.
-
prog321
#53 Re: Kako otici iz BIH ?
Nije porez puno manji u USA nego kod nas.jefferson wrote: Drugo, gdje to skola besplatna? Ovdje ljudi pricaju kao da je skolovanje u BiH, Njemackoj, Norveskoj besplatno? Sve to neko mora platiti. Zato su porezi u Njemackuj daleko veci nego u SAD. Nema besplatnog skolovanja, nego samo drugacijih nacina kako se troskovi skolovanja placaju.
Ameri radije placaju nosace aviona nego besplatno skolstvo za svoje gradjane.
-
therat
#54 Re: Kako otici iz BIH ?
tesko dragi moj ako nemas EU papire.. bez EU papira je skoro nemoguce.
Zaboravi ovo sto ti govore da izvadis HR dokumente - Hrvati imaju status Gradjana B Kategorije jer nemogu raditi u bogatim zemljama bez dozvole.. dat cu ti primjer, Talijan ili Francuz imaju ista prava kao kuci kad odu, npr, u London. Hrvati to nemaju. Imat ce ali treba vremena.
Sto se tice tvog fakulteta, nazalost tesko ces dobiti kvalifikovan posao - tvoja jedina nada je otici u neku zemlju koja ima fleksibilni job market kao npr Engleska.. tamo mozes naci neki poslic i u medju vremenu trazit nesto bolje.. ali pazi, vrlo ces tesko dobiti permanent work permit da radis u Engleskoj kao EU gradjanin.
Osim toga, savijetujem ti da izbjednes Britaniju jer osim Londona je sve katastrofa. istina je da su dobre place ali toliko je sve sivo i tuzno (cak i oni su takvi) da se osjecas bas 'home sick'.. Ali London je super.
Najbolje ti je otici u Skandinaviju (bilo gdje) ili u Njemacku - tamo ima puno nasih ljudi i vrlo su otvoreni prema nasim ljudima.
Ostalo zaboravi (Francuska, Italija) - ni oni nemaju posla. Ja sam otisao u Italiju u '90im i super mi je ali to je bilo kad je Italija jos bila bogata - sad je Kriza ubija. Isto tako Francuska.
Zaboravi ovo sto ti govore da izvadis HR dokumente - Hrvati imaju status Gradjana B Kategorije jer nemogu raditi u bogatim zemljama bez dozvole.. dat cu ti primjer, Talijan ili Francuz imaju ista prava kao kuci kad odu, npr, u London. Hrvati to nemaju. Imat ce ali treba vremena.
Sto se tice tvog fakulteta, nazalost tesko ces dobiti kvalifikovan posao - tvoja jedina nada je otici u neku zemlju koja ima fleksibilni job market kao npr Engleska.. tamo mozes naci neki poslic i u medju vremenu trazit nesto bolje.. ali pazi, vrlo ces tesko dobiti permanent work permit da radis u Engleskoj kao EU gradjanin.
Osim toga, savijetujem ti da izbjednes Britaniju jer osim Londona je sve katastrofa. istina je da su dobre place ali toliko je sve sivo i tuzno (cak i oni su takvi) da se osjecas bas 'home sick'.. Ali London je super.
Najbolje ti je otici u Skandinaviju (bilo gdje) ili u Njemacku - tamo ima puno nasih ljudi i vrlo su otvoreni prema nasim ljudima.
Ostalo zaboravi (Francuska, Italija) - ni oni nemaju posla. Ja sam otisao u Italiju u '90im i super mi je ali to je bilo kad je Italija jos bila bogata - sad je Kriza ubija. Isto tako Francuska.
- dobar osjecaj
#55 Re: Kako otici iz BIH ?
Da se nalazim u tvojoj situaciji, za mene jedini moguci nacin odlaska iz BiH legalno je bio upis dodiplomskog/postdiplomskog u nekoj zemlji poput Njemacke, gdje je recimo skolarina na javnim fakultetima prilicno povoljna a u dosta gradova se moze i pristojno skromno zivjeti, posebno ako imas nesto ustedjevine za pocetak. Kao student s nasih prostora imas pravo na cini mi se max 6 mjeseci placenog rada kao student godisnje (ne znam je li ovo jos aktuelno, ne provjerava mi se sad).
U Njemackoj imas pravo boravka do godinu dana nakon zavrsenog studija da trazis zaposlenje. Ja licno ne bi isla nigdje dalje i to je jedina zemlja na planeti radi cijeg bi se drzavljanstva bila spremna odreci BiH drzavljanstva do kojeg bez obzira na sve ipak drzim puno.
U Njemackoj imas pravo boravka do godinu dana nakon zavrsenog studija da trazis zaposlenje. Ja licno ne bi isla nigdje dalje i to je jedina zemlja na planeti radi cijeg bi se drzavljanstva bila spremna odreci BiH drzavljanstva do kojeg bez obzira na sve ipak drzim puno.
Last edited by dobar osjecaj on 29/10/2014 17:02, edited 1 time in total.
-
zrakomlat
#56 Re: Kako otici iz BIH ?
Završio fax, ima i dodatno obrazovanje, dvije godine radnog iskustva, ostane bez posla, i odmah bi išao vani. Nemoj ni pokušavati ići vani, jer ćeš se razočarati nakon prvog neuspjelog pokušaja i odustati i od toga. S obrazovanjem i radnim iskustvom od 21.godine, ti moraš moći naći posao, ako ozbiljno tražiš. Jest da je kriza, ali se može naći, ok, možda ne odmah, ali malo strpljenja i malo više potrage.
- Russki
#57 Re: Kako otici iz BIH ?
Imal' ko da je radio u zemljama poput Luksemburga, Lihtenštajna, Danske, Slovačke, Andore?
- dobar osjecaj
#58 Re: Kako otici iz BIH ?
Neka proba. Sto prije to bolje. Imace vise prostora za greske, ispravke itd itd.zrakomlat wrote:Završio fax, ima i dodatno obrazovanje, dvije godine radnog iskustva, ostane bez posla, i odmah bi išao vani. Nemoj ni pokušavati ići vani, jer ćeš se razočarati nakon prvog neuspjelog pokušaja i odustati i od toga. S obrazovanjem i radnim iskustvom od 21.godine, ti moraš moći naći posao, ako ozbiljno tražiš. Jest da je kriza, ali se može naći, ok, možda ne odmah, ali malo strpljenja i malo više potrage.
-
bella_ciao
#59 Re: Kako otici iz BIH ?
Tebe su naguzili pa si dobio azil, nisi znao za ti laksu varijantu da mos i slagat da si gej?
- dobar osjecaj
#60 Re: Kako otici iz BIH ?
Postoji mnogo normalnih, legalnih nacina na koje svaki mlad, zdrav pojedinac moze iskopati sebi put u istrazivanje drugacije zemlje i uslova. Sto mladji ode, to bolje. U principu se lakse nositi sa svim iskusenjima, razocarenjima, prilagodjavati, mijenjati pravce dok si relativno mlad. Snadju se ljudi i u starijoj dobi ali ovo je laksa varijanta. Nismo zaboga svi materijal za protuhe i ne moramo lagati i glumiti bilo koju ugrozenu kategoriju da bismo isli dalje u zivotu.
Nema potrebe da se pravi drama oko pokusaja i mogucnosti neuspjeha.
Nema potrebe da se pravi drama oko pokusaja i mogucnosti neuspjeha.
- BlackSteel
#61 Re: Kako otici iz BIH ?
Salu na stranu, lik ima pravo. Ovako su prije par kuka na slican fazon i cigice primali. Manjine fora obespravljene bla bla.
-
bella_ciao
#62 Re: Kako otici iz BIH ?
Cuj manjina fora obespravljeni? A kao nisu jel?BlackSteel wrote:![]()
![]()
![]()
Salu na stranu, lik ima pravo. Ovako su prije par kuka na slican fazon i cigice primali. Manjine fora obespravljene bla bla.
- BlackSteel
#63 Re: Kako otici iz BIH ?
A po cemu jesu kralju. Pa i ja sam obespravljen. Rodjen sa stigmom muslimana, a nisam vjernik. Zatvoren u gheto 25 kuka. Samo jer imam ime drukcije od susjeda sa zapada.
-
bella_ciao
#64 Re: Kako otici iz BIH ?
Ako je iko obespravljen ovdje onda su to cigani. Hajd jedino da ne zivis ovdje pa da ti to nije jasno il da se ne bavis tim stvarima.
Na osnovu toga se i moze dobiti azil. Problem je sto cijela evropa zazire od cigana tako da im ni gore ne daju azile iako bi u sustini trebali.
Na osnovu toga se i moze dobiti azil. Problem je sto cijela evropa zazire od cigana tako da im ni gore ne daju azile iako bi u sustini trebali.
- uglavnomja
#65 Re: Kako otici iz BIH ?
BlackSteel wrote:![]()
![]()
![]()
niko na tu foru nije dobio azil u zadnjih 10 godina, a cisto sumnjam i prije. to je cista ubleha.
a pogotovo romi. pa svi ih znaju u europi. dosta im je rumunskih roma, zna se ko cini 90% prosjaka i dzeparosa.
azila nema ni po kojem osnovu! nou!
- uglavnomja
#66 Re: Kako otici iz BIH ?
bella_ciao wrote:Ako je iko obespravljen ovdje onda su to cigani. Hajd jedino da ne zivis ovdje pa da ti to nije jasno il da se ne bavis tim stvarima.
NE POSTOJI NI 0,0000000000000000000000000001% SANSI ZA AZIL! ni za koga sa pasosima iz bivse juge.
-
bella_ciao
#67 Re: Kako otici iz BIH ?
uglavnomja wrote:bella_ciao wrote:Ako je iko obespravljen ovdje onda su to cigani. Hajd jedino da ne zivis ovdje pa da ti to nije jasno il da se ne bavis tim stvarima.
NE POSTOJI NI 0,0000000000000000000000000001% SANSI ZA AZIL! ni za koga sa pasosima iz bivse juge.
Nije tacno brate.
- Kikibombona
#68 Re: Kako otici iz BIH ?
Zakon su mi ovi sto govore kako je tesko i kako ne treba ici.....
Poznajem na desetine ljudi koji su zapalili i nikoga ko se vratio.
Ako si imalo sposoban i imas radne navike, IDI!
To je poruka svakome. Ja imam platu u BiH solidno iznad prosjeka i opet razmisljam kako da bjezim odavde.
Ovdje ce nacionalizam i nesigurnost vladati jos najmanje 20 godina, a vjerovatno i vise.... Dakle, 20 godina stagniranja, nazadovanja, tavorenja. Puno mi je to. Muka mi je od tuge i jada u kojem zivi ovaj narod.
Poznajem na desetine ljudi koji su zapalili i nikoga ko se vratio.
Ako si imalo sposoban i imas radne navike, IDI!
To je poruka svakome. Ja imam platu u BiH solidno iznad prosjeka i opet razmisljam kako da bjezim odavde.
Ovdje ce nacionalizam i nesigurnost vladati jos najmanje 20 godina, a vjerovatno i vise.... Dakle, 20 godina stagniranja, nazadovanja, tavorenja. Puno mi je to. Muka mi je od tuge i jada u kojem zivi ovaj narod.
- uglavnomja
#69 Re: Kako otici iz BIH ?
bella_ciao wrote:uglavnomja wrote:bella_ciao wrote:Ako je iko obespravljen ovdje onda su to cigani. Hajd jedino da ne zivis ovdje pa da ti to nije jasno il da se ne bavis tim stvarima.
Nije tacno brate.
jah, eto dokazi, daj primjer.
pune novine zadnjih 10-ak godina ljudi koji su vraceni, i roma i neroma, i kokuza i ugrozenih, i onaj "glumac" cak i onaj sto je prijavio neku njemicu da radi kao rob negdje u posavini pa mu prijetili.
stotine porodica vraceno iz njemacke, francuske i jos odnekle ... nakon mjeseci cucanja u nekim rupama, kampovima ... samo nogotrans. a ljudi sve prodali sto su imali, dos'o im nakav i rek'o ceka vas azil, kuca, stan, auto, jahta i socijala, a vi samo masite usima ...
nema azila!!!
azil je za sirijce i slicne, i to za drasticne provjere prije dobijanja statusa. logori, ranjavanja, progon, smrtna opasnost, samac ce tesko dobiti azil cak i ako je iz sirije, sto vise male djece, to vise sansi. ali i to je samo za sretne. nesto kao lutrija.
konkretno u zadnjih 10 godina je samo jedna osoba sa prostora bivse juge dobila azil u norveskoj, i to iz humanitarnih razloga jer se radilo o djetetu. a odbijenica hiljade.
-
jefferson
#70 Re: Kako otici iz BIH ?
Hajde ne valjaj gluposti.prog321 wrote:Nije porez puno manji u USA nego kod nas.jefferson wrote: Drugo, gdje to skola besplatna? Ovdje ljudi pricaju kao da je skolovanje u BiH, Njemackoj, Norveskoj besplatno? Sve to neko mora platiti. Zato su porezi u Njemackuj daleko veci nego u SAD. Nema besplatnog skolovanja, nego samo drugacijih nacina kako se troskovi skolovanja placaju.
Ameri radije placaju nosace aviona nego besplatno skolstvo za svoje gradjane.
1. PDV u BiH je 17%, najveci porez na promet u SAD je 11%, a prosjek drzavni je oko 8%.
2. Doprinosi na platu su oko 32%, nakon povrata poreza prosjecni doprinosi na platu su oko 24%.
3. Skolovanje u BiH nije besplatno. Tvoji roditelji su platili tvoje skolovanje, a ako su oni ne zaposleni, onda je neko drugi platio to skolovanje.
4. Sta fali nosacima? Ljudi rade. Neko mora i to napraviti. Pitanje je sto se u BiH bar ne napravi celicna ploca za taj nosac, ili neki drugi dio za neki drugi proizvod?
-
bella_ciao
#71 Re: Kako otici iz BIH ?
To sto su ljudi vraceni ne mora znaciti da bas niko ne moze dobiti azil. Postoje pravila i propisi i moze se dobiti al treba im dokazati u uvjeriti ih da ti daju azil. Neces ga tek tako dobiti.uglavnomja wrote:bella_ciao wrote:uglavnomja wrote:
Nije tacno brate.
jah, eto dokazi, daj primjer.
pune novine zadnjih 10-ak godina ljudi koji su vraceni, i roma i neroma, i kokuza i ugrozenih, i onaj "glumac" cak i onaj sto je prijavio neku njemicu da radi kao rob negdje u posavini pa mu prijetili.
stotine porodica vraceno iz njemacke, francuske i jos odnekle ... nakon mjeseci cucanja u nekim rupama, kampovima ... samo nogotrans. a ljudi sve prodali sto su imali, dos'o im nakav i rek'o ceka vas azil, kuca, stan, auto, jahta i socijala, a vi samo masite usima ...i uz'o im pare za to.
nema azila!!!
azil je za sirijce i slicne, i to za drasticne provjere prije dobijanja statusa. logori, ranjavanja, progon, smrtna opasnost, samac ce tesko dobiti azil cak i ako je iz sirije, sto vise male djece, to vise sansi. ali i to je samo za sretne. nesto kao lutrija.
konkretno u zadnjih 10 godina je samo jedna osoba sa prostora bivse juge dobila azil u norveskoj, i to iz humanitarnih razloga jer se radilo o djetetu. a odbijenica hiljade.
-
prog321
#72 Re: Kako otici iz BIH ?
Ameri imaju i porez na imovinu.jefferson wrote: Hajde ne valjaj gluposti.
1. PDV u BiH je 17%, najveci porez na promet u SAD je 11%, a prosjek drzavni je oko 8%.
?
Ako zaradjujes recimo 40 000 godisnje i platis 4000 poreza na kucu onda je to dodatnih 10% na onih 8%.
- BlackSteel
#73 Re: Kako otici iz BIH ?
uglavnomja wrote:bella_ciao wrote:Ako je iko obespravljen ovdje onda su to cigani. Hajd jedino da ne zivis ovdje pa da ti to nije jasno il da se ne bavis tim stvarima.
Sine, de ti malo procitaj uslove za dobijanje azila. Ne kontam tu glupavu pricu ustaljenu kod vas da samo gradjani zemlje zahvacene ratom imaju pravo na azil. Ti da si iz neznam kakve zemlje, ako dokazes i imas dokaze da te sistem politicki ugrozava, i ne dozvoljava ti osnovna ljudska prava, IMAS OSNOVA ZA AZIL. A to sto vama kako rece lik, dijasporasi prde i kriju te udruge i pravne organizacije koje pruzaju savjete i pomoc oko toga, ili sto 90 posto hajvana konta samo otic iskat azil i ne trudit se prikazat na intervjuu koliko zelis ucit i bit clan drustva produktivan, to je vec druga stvar. Normalno da nema azila za hajvana koji dodje i ne zna beknut, nece ni u skolu, nema zanat nit volju da radi. A prica da cigici nisu dobijali azil je nidje veze. Licno znam par likova koji su familije citave izveli tako. Preko jednog udruzenja ovde za cigice, doduse nisu klosari ljudi, kultura cigici, skolovani, namazani i prosli intervjue ko ljudi. Znali svabski od prije, eto ih gore vec par kuka.
-
jefferson
#74 Re: Kako otici iz BIH ?
Nije tacno, posto potpisnik ovih redova ima kucu i placa porez na kucu.prog321 wrote:Ameri imaju i porez na imovinu.jefferson wrote: Hajde ne valjaj gluposti.
?
Ako zaradjujes recimo 40 000 godisnje i platis 4000 poreza na kucu onda je to dodatnih 10% na onih 8%.
Porez na kucu ne zavisi od drzave nego od okruga.
Tako je porez na vrijednost kuce u mom okrugu 0.8% (znam jer potpisujem cek, i nema drzavnog poreza na nekretnine jer taj porez finansira lokalne skole, vatrogasce itd) a porez na dohodak je 4.63%.
E sad, u Texasu npr. nemaju porez na dohodak, ali je porez na vrijednost kuce daleko veci.
Medjutim, porez na imovinu upravo finansira skole, vatrogasce, policiju itd na lokalnom nivou, pored finansiranja od strane drzavne i federalne vlade. I tacno se zna od cega se finansira koja ustanova.
Tako je sad na izborima bila opcija da se poveca porez na nekretnine da bi se platili infrastrukturalni projekti u vrijednosti od 700 miliona, i tacno je na glasackom listicu nabrojeno koliko ce koji projekat kostat.
O tome sam ja govorio. U BiH se naplati X suma poreza, ali onda vlada krpi rupe koje su nastale szbog ogromne administracije, namjestanja tendera itd, i na kraju najmanje para ima za obrazovanje.
Ljudi koji odlaze iz BiH nakon rata ne odlaze samo zato sto nema posla, nego zato sto nece da zive u okruzenju gdje je drzava postala sama sebi svrha, a ne servis gradjanima. Zato sam rekao, u BiH se naplati toliko poreza da mogu studentima dati po 100km svaki put kada idu na predavanje. Ali u BH realnosti to ne mogu, jer te pare zavrse u platama vijecnika koji se izjasnjavaju kao Srbi da bi dobili mandat u parlamentu i slicno.
E zbog toga ljudi idu vani, a ne samo zbog toga sto nemaju posla.
Last edited by jefferson on 29/10/2014 19:30, edited 2 times in total.
-
pinkman
#75 Re: Kako otici iz BIH ?
Ja mislim da teško možeš otići na način da ti neka kompanija izganja radnu dozvolu. Morao bi im dati dobar razlog za to, a to je veoma teško jer ima dosta takvih u EU. Osim ako nisi neki genije. Naravno, druga je stvar sa osobama koje imaju neki tehnički fakultet završen i sl.
Moje mišljenje jeste, da je tvoja šansa da upišeš master studij. Najbolje bi bilo da to uradiš u Austriji, vjerovatno u Beču jer je najveći grad, pa bi bilo logično da je tamo tržište rada najveće. Naravno, možda griješim za grad, ali sa državom ne griješim jer tamo možeš studirati veoma povoljno.
U Austriji sistem studiranja funkcioniše na principu 3+2, odnosno master studij traje dvije godine što je za tebe veoma dobro. Također, imaš dosta studijskih programa na engleskom jeziku. Uslov je da imaš CAE ili CPE Cambridge diplomu, koja se polaže u British Councilu. Naranvo, može i TOEFL, ali nedostatak TOEFL diplome je u tome što ona ima ograničen vijek trajanja, dok su Cambridge ESOL (FCE, CAE, CPE) diplome bez roka trajanja. Napominjem, FCE ne može, već najmanje CAE koja je niži stepen od CPE, ali svejedno priznato.
Kao student ćeš imati priliku da radiš, naravno ne puno radno vrijeme, već vjerovatno 20 sati sedmično. Prosječnu satnicu ne znam, ali evo sad sam na netu malo pogledao, i naletim na bruto iznos od ~7€ po satu (McDonald's
). Što bi sedmično bilo 140€ * 4 = 560€ mjesečno. Naravno, bruto je u pitanju, pa bi neto bila nešto manja, ali sigurno ne puno jer je ovo minimalan dohodak. Vjerovatno cca oko 450€ (ispravite me), što bi ti pomoglo.
A kroz dvije godine studija na engleskom jeziku ćeš naučiti njemački ako ga već ne znaš. Ja mislim da osobe tamo kad završe fakultet dobiju godinu dana vremena da pokušaju ostati, ako ne, noga iz zemlje. Naravno, uvijek možeš novi fakultet nakon toga upisati (prvi ciklus) i kupiti još 3 godine barem, pa kad izganjaš posao ispisati se.
A možda se u međuvremenu i zaljubiš. 
Moje mišljenje jeste, da je tvoja šansa da upišeš master studij. Najbolje bi bilo da to uradiš u Austriji, vjerovatno u Beču jer je najveći grad, pa bi bilo logično da je tamo tržište rada najveće. Naravno, možda griješim za grad, ali sa državom ne griješim jer tamo možeš studirati veoma povoljno.
U Austriji sistem studiranja funkcioniše na principu 3+2, odnosno master studij traje dvije godine što je za tebe veoma dobro. Također, imaš dosta studijskih programa na engleskom jeziku. Uslov je da imaš CAE ili CPE Cambridge diplomu, koja se polaže u British Councilu. Naranvo, može i TOEFL, ali nedostatak TOEFL diplome je u tome što ona ima ograničen vijek trajanja, dok su Cambridge ESOL (FCE, CAE, CPE) diplome bez roka trajanja. Napominjem, FCE ne može, već najmanje CAE koja je niži stepen od CPE, ali svejedno priznato.
Kao student ćeš imati priliku da radiš, naravno ne puno radno vrijeme, već vjerovatno 20 sati sedmično. Prosječnu satnicu ne znam, ali evo sad sam na netu malo pogledao, i naletim na bruto iznos od ~7€ po satu (McDonald's
A kroz dvije godine studija na engleskom jeziku ćeš naučiti njemački ako ga već ne znaš. Ja mislim da osobe tamo kad završe fakultet dobiju godinu dana vremena da pokušaju ostati, ako ne, noga iz zemlje. Naravno, uvijek možeš novi fakultet nakon toga upisati (prvi ciklus) i kupiti još 3 godine barem, pa kad izganjaš posao ispisati se.