OldMayor wrote:bella_ciao wrote:DM je da prostis nenadjebiv u svemu.
Nigdje ljubaznijih radnika nisam vidio. Prodavnice lijepo uredjene. Drago ti otici tamo. Ne kontaju ovi nasi u cemu je fol. Ne da im papanski mentalitet da skontaju.
Eee, pa zar ti nije ocigledno zasto je to tako?
Zato sto ona radnica u DM-u ima sigurno duplo vecu platu od one iz Binga.
I pored love, dodao bih jos jednu stvar. Ko god je studirao ekonomiju, zna za onu da je u usluznoj djelatnosti radnik toliko ljubazan i usluzan prema klijentu, koliko je i menadzer prema radniku. Pa sad sami mozete izvuci zakljucak.
Mada ja trznim centrima ne zamjeran sto se tice ljubaznosti i toga jer jednostavno ne obracam paznju na to. Mislim dodjem da kupim namirnice i da platim. Ne vidim sta me ko tu ima usluzivati. Ok, aj nesto pitati ako ne mozes da nadjes ili nesto sl. Kasirku pozdravim, iskreno vise ne obracam paznju hoce li mene pozdraviti ili ne, sta me ba briga. Pokupim stvari, platim, hvala i dovidjenja.
Vi morate shvatiti da tu dnevno protutnji hiljade i hiljade ljudi. Ja sam radio u usluznoj djelatnosti i imao dodira sa ljudima, ne u tolikom broju i vjerujte mi da to nije nimalo lak posao. Biti stalno nasmijan i ljubazan, tesko. A narocito je tesko ako te jos tvoji sa vrha handre i uz to sve ti plata nije adekvatna.
Slazem se sa svim kritikama, odavno kukam kako je Bingo pretrpan, nepregledan i sl, ali moram nesto reci i o DM.
Dm izgleda lijepo, cisto, mirise, radnice su ljubazne, imaju vecu platu nego vecina trgovaca. Ali nemaju one vecu platu sto ih gazde cijene, nego sto rade kao robovi.
Zaposljavaju minimalan broj radnica, koje prvo moraju istovariti kamione robe, odnijeti u skladiste, unijeti otpremnice, izloziti robu, usluziti kupca, naplatiti robu, upakovati ako treba, odrzavati higijenu prodavnice...a uglavnom ih samo 2 u smjeni radi. Kod nas u ogromnoj prodavnici rade samo tri zene plus jedna na 4 sata, tamo je uvijek mrtva glava, zene se jadne polomise.