Islam i druge vjere

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
hananah

Post by hananah »

V.S. ja sam "nacionalna manjina" :D i plaho mi fino zbog toga :-) :-) :-) :-) :-) Vazno je da je drugacije i da je proizislo iz neceg moga, pa makar u paklu/dzehenemu godila radi toga meni je drago da je to moje i da mi to niko ne moze oduzeti. Pokusala sam se uklopiti u Islam, i prihvatiti ga, ali ne mogu na silu, ma koliko sam se trudila, ne mogu, jednostavno nemam to ni u srcu ni u glavi. Postujem Islam i Kriscanstvo - ali to nisam ja, sta cu
1edi1

Post by 1edi1 »

VS
ZAO MI JE STO MORAM KOPIRATI TVOJ TEKST DA BI SAM UVIDIO DA I TI NE GLEDAS NEKAKO NEUTRALNIM OCIMA, ALI TI IMAS TO PRAVO. EVO KOPIJA A ONDA SLIJEDI MOJ ODGOVOR KOJI CU GLEDATI STO KRACE DA FORMULISEM ZBOG KOPIRANJA TVOG TEKSTA.

Ja iskreno da vam kazem nisam vjernik u klasicnom smislu. U mojoj familiji ima svih naroda i religija, i to je bilo tako jos od davnina, ne samo za vrijeme SFRJ. Odgajan sam da vjerujem u dobro i zlo, a ne da zabijam noz u ledja drugima, pa da se onda idem moliti po crkvama il' dzamijama.
Sve su mi religije interesantne, i treba znati neke osnovne obicaje. Posebno je ovdje kod nas u BiH sramota kad ljudi ne znaju za praznike vlastitih susjeda koji nisu iste vjere.

Sto se tice srpskih 'poziva' muslimanima da se vrate 'veri pradedovskoj' --- to mi je stvarno za povracanje. Istina je da je islam aktuelan u BiH dolaskom Osmanlija, medjutim ne vidim neke dokaze da je tadasnje stanovnistvo BiH bilo iskljucivo pravoslavno ili katolicko. Bogumilska tradicija na Balkanu, tj. vjerovanje u prirodne bogove sumira moje danasnje opredjeljenje. To zasto se neko konvertir'o ili nije ne treba da ikoga bude briga. Isto tako, da su muslimani odlucili da se vrate 'veri pradedovskoj', nesto cisto sumnjam da bi ih to spasilo od Arkana, VRS-ovaca i ostalih 'zastitnika srpskog naroda.' Kakva je to iskrena konverzija na hriscanstvo ako je uradjena silom? Nemojte molim vas vise te gluposti brljugati, ima svako pravo da bira svoju vjeru.
Vecina Bosnjaka muslimana imaju slavenski izgled, zato sto JESU Slaveni, ali su s vremenom prihvatili islam kao svoju vjeru, kao sto postoje Slaveni katolici, Slaveni pravoslavci, itd. Dosta Srba, pogotovo u Srbiji nema tipicne slavenske odlike, sto dovodi do zaljucka da je bilo dosta mijesanja tamosnjeg stanovnistva sa dosljacima. Zlobnici ce reci da je to posljedica 'zakona prve bracne noci' iako ni to ne treba iskljuciti kao jedan od faktora. Ako se ne varam, Biljana Plavsic je svojedobno radila na genetskim istrazivanjima da dokaze kako su Bosnjaci 'nizi' od Srba, medjutim rezultati nikad nisu objavljeni...

Na Balkanu je oduvijek bilo mijesanja, i ima nas svakakvih, posebno u Bosni. Vala i jesmo lijep narod (*kompliment svima*) u odnose na druge i imamo jedno od najljepsih zemalja na svijetu, samo sto to ne znamo cijeniti i tudja govna su nam uvijek sladja (pardon na izrazu).

Sto se tice rata u BiH, istina je da je imao odredjene odlike gradjanskog rata. Medjutim, zlocini koje je pocinila Armija BiH nisu bili institucionirani, i radi se o izolovanim zlocinima. U potpunosti se slazem da pred lice pravde treba izvesti ljude koji su znali, a nisu htjeli zaustaviti zlocine koji su pocinjeni nad civilima kao i ratnim zarobljenicima od strane Armije BiH. Al' nemojte mi molim vas govoriti o genocidu nad Srbima jer ga nije bilo. Hiljade Srba i Hrvata i mjesanih brakova je ostalo u 'muslimanskom' dijelu BiH, i iako su povremeno imali neprilike, one se ne mogu porediti s onim sto su dozivljavali nesrbi u ratnoj RS -- Omarska, Keraterm, Manjaca, Trnopolje, Srebrenica. To su samo neki od primjera. Kad se vec napravila ta RS preko noci, kako to da u vlasti nije bio ama bas nijedan gradjanin te nove RS koji nije srpske nacionalosti, kad je na tom podrucju 40% stanovnistva bilo nesrpsko? Nemojte mi price pricati o jednakoj odgovornosti, kad se zna koliko je tenkova preslo sa druge strane Drine i promijenilo natpise i tablice, k'o fol bosanski Srbi.

Predsjednik Izetbegovic je napravio gresku kada je pred kraj rata napravio odredjene smjene u vojsci, i marginalizirao nebosnjacke generale, itd. Volio bih da je Armija BiH na kraju rata ostala onakvom kakva je bila na pocetku rata --- multietnicka. Djelimicno je i ostala takva, ali mozda ne dovoljno.

Na kraju, zna se da je bosnjackom narodu za vrijeme rata prijetilo istrebljenje, i ono malo slobodne teritorije je bilo prenapuceno izbjeglicama iz ostalih krajeva BiH. E sad, iako nije opravdanje, da sam ja bio izbjeglica Bosnjak iz Visegrada, mozda bih i ja bio ogorcen na sve Srbe, pa iskalio bijes na nekom Srbinu u Sarajevu ili u Zenici. Vremena su bila takva, medjutim takve situacije su bile izolovane, nisi nebosnjaci ubijani na ulicama zbog drukcije vjere ili nacionalnosti. Mnogobrojne crkve koje su ostale nedotaknute, mnoge poznate licnosti u politici i estradi su ostale iz svih naroda... a bogami, ne znam da je ista situacija bila u Banja Luci, gdje nestade svih 16 dzamija, skoro svi Bosnjaci protjerani, a u gradu nije ni metak opalio. Da ne govorim o Drini i smetljistima i parkinzima na mjestima dojucerasnjih dzamija. To je bruka i sramota, a ne nesto cime se treba ponositi.

Vazno je da u dusi budes covjek, a ako to nisi, dzaba i crkve i dzamije.

NEZNAM NI SAM ODAKLE DA POCNEM, ALI NAKRATKO OD ISTORIJKOG DJELA. PRIJE DOLASKA ISLAMA NA PROSTORE BIH TU SU BILI NARODI KOJI SU PRIPADALI BOSANSKOJ CRKVI I VJEROVALI SU U ISUSA I BIBLIJU, SVI SU SE NAZIVALI DOBRIM BOSNJANIMA, A PO DANASNJOJ PALATALIZCIJI TO SU BOSNJACI, ZNACI TO SU BILI PRIJE SVI NARODI KOJI SU PRIPADALI TOJ BOSANSKOJ CRKVI A DANAS SU BOSNJACI SAMO MUSLIMANI, PA ISPADE DA U RAT SU USLI MUSLIMANI A IZ RATA IZASLI BOSNJACI,A TO ZNACI OPET DA JE I TAJ NAZIV OD ISTORIJSKOG KRSCANSKOG NARODA OTET. EVO TI JEDAN CITAT SA SAJTA MLADI MUSLIMANI BIH PA VIDI STA TAMO NEKI REJSULEMA KAZE:

Dolazak Islama u BiH

-----------------------------

Vratimo se na trenutak u daleku proslost, u vrijeme sultana Mehmeda II - El Fatiha (Osvajaca).

Sultan Fatih je osvojio dva carstva - Bizantijsko i Trapezuntsko.U tadasnjoj Evropi vladali su kraljevi. Bilo ih je SEDAM. To su: njemacki, engleski, francuski, moskovski, kralj-Latin, duzd mletacki i Loh (poljski kralj). Dakle, i tu imamo Kur?anski broj SEDAM. El-Fatih je pokorio SEDAM kraljevstava: Srbiju, Bosnu, Albaniju, Moldaviju, Moreju, Kostamuniju I Karamaniju. Osvojio je SEDAM otoka: Lesbos, Kefaloniju, Nagrepont, Lemnos,Tandos, Imbros i Tarsos. Ono ?to je za nas najvaznije, to je osvajanje BiH. El-Fatih osvaja Bosnu 1463.godine.To je godina dolaska islama u BiH.Te godine, zastava islama se zaleprsala i u nasoj domovini.

Dakle,do istorijskog preokreta u BiH dolazi u 1463.godini. Upravo te godine zapocinje jedan cjelovit vremenski ciklus koji traje sve do 1995.godine. Pogledajmo sada sta se desava u toj godini:

ZNACI DO TADA SU BILI BOGUMILI ,KRISCANI KOJI SU VJEROVALI U BIBLIJU I ISUSA, KAO STO SAM U PRETHODNOM TEKSTU REKAO TURCI A SA NJIMA I SIRENJE ISLAMA (OSMANLIJE) NIJE DOSLO NA LETECIM CILIMIMA VEC KRVOPROLICEM, PA SE ISTORIJSKI ZNA KOLKO DUGO I STA SU RADILI PO SVIM ZEMLJAMA DOK NISU DOSLI DO BOSNE DA TO ISTO RADE I USPOSTAVLJAJU NOVU RELIGIJU NOVE ZAKONE , HARACE , JANICARE ZULUMCARE ITD... A TO ZNACI DA JE ONDASNJEM NARODU DOSTA TOGA OTIMANO, A TO ZNACI I DA SU MNOGE DZAMIJE NAPRAVLJENE NA TEMELJIMA PRIJASNJIH CRKAVA. NEPOBITNA JE ISTORIJSKA I ISTINITA CINJENICA DA SU GENI GERNASKO SLAVENSKIH NARODA U PLAVIM , PLAVOZELENIM I ZELENIM OCIMA,PA TREBA SVAKO DA SE UPITA ZA SVOJE PRETKE.
A SAD OSTAVIMO TU DALEKU ISTORIJU I DOJDIMO U OVO DOBA GDJE TI NAVODIS SREBRENICU, MANJACU I OSTALE TERITORIJE GDJE SU SRBI POCINILI ZLODJELA, A NE NAVODIS KAO REALAN COVJEK ONO GDJE SU TO UCINILI MUSLIMANI (SADASNJI BOSNJACI) ILI HRVATI.AJDE DA PODJEMO OD ONOG STO JE ZA MENE KAO COVJEKA NAJGORE SE MOGLO DESITI A TO JE SREBRENICA I STRADANJE MUSLIMANSKOG ZIVLJA, ZASTO TO NISI NAVEO DA JE TO BILO 1995 PA ONDA KAO REALAN COVJEK KAZES ALI ISTO TAKO NA TOM PODRUCJU JE 1992 I 1993 HARAO NASER ORIC I SA SVIJUM ZLOTVORIMA MASAKRIRAO I SILOVAO I UBIJAO SVAKAKO 1300-1500 SRPSKOG ZIVLJA PRETEZNO U 90% CIVILA STARACA I DJECE, PA RECIMO NENAVEDE TI NI KAZANE TREBEVICKE, ZASTO SVAKI MUSLIMAN KAZE SVE SU BILI SRPSKI LOGORI I HRVATSKI LOGORI A MUSLIMANSKIH NIJE BILO JER SU TO BILI ZATVORI, A SAM BAKIR IZETBEGOVIC PRIZNAO JE DA JE NJEGOV OTAC ZNAO ZA POSTOJANJE LOGORA.SAD MI NEMOJ RECI I TO DA NIJE TACNO VEC DA JE KAO STO SI NAVEO SAMO PONEKI NEMUSLIMAN UBIJEN ILI PROTJERAN IZ SREDINA GDJE SU VECINSKI NAROD BILI MUSLIMANI A OSTALI U MANJINI. VEC SAM PISAO MENI SU PRIPADNICI ARMIJE BIH UBILI SESTOCLANU FAMILIJU 1992 U JUNU A OD GODISTA 1925 DO 1970, MAJKU I OCA INVALIDE I CETIRI BRATALOJALNE, U VISOKOM KOD SARAJEVA A JA CU AKO BOG DA ZA PAR SEDMICA ICI KAO SVJEDOK I BIVSI LOGORAS TOG LOGORA U VISOKOM. PROBLEM JE U TOME STO SVAKI SRBIN MOZE I SMIJE PRIZNATI I LOSA I DOBRA DJELA ILI NEDJELA KOJA SU CINILI SRBI , ALI MUSLIMANI NE MOGU I NESMIJU TO PRIZNATI, JER ONDA SE DODJE DO TE CINJENICE DA JE TO (KAO STO JESTE ) BIO GRADJANSKI RAT A NE OKUPACIJA I AGRESIJA, STO SE TICE ETNICKOG CISCENJA VEC SAM PISAO PA MI RECI TI OTKUD ONDA DA U SRBIJI BUDE MILION IZBJEGLICA IZ BOSNE , HRVATSKE I SA KOSOVA, STA SU ONI ISLI U SRBIJU ZBOG TEFERICA ILI ZBOG MUKE I JADA KOJI IH JE SNASAO I DA BI SACUVALI GLAVU. DRUGA STVAR KOJA JE I DAN DANAS AKTUELNA JE TA DA JE NA JEDAN PSIHOLOSKI NACIN NASTAVLJENO ETNICKO CISCENJE, AKO SE PITAS KAKO EVO RECI CU TI. U FEDERACIJI I MJESTIMA GDJE JE POD BOSNJACKOM UPRAVOM A SA TIM I SDA NAZIVI ULICA I BROJEVI KUCA SU ZELENE BOJE-FARBE, TO ONOG KO NIJE MUSLIMAN BODE NON STOP U OCI I GOVORI MU "VIDIS KO OVDE VLADA" PA MOZDA I "NIJE TI BAS MJESTO OVDE JER NISI NAS".
AKO SE ZELI MULTIETNICKA BIH ONDA NEKA SVAK PRIZNA SVOJU GRESKU, SVOJE ZLODJELO, NEKA SE ZAHTJEVA OD MEDJUNARODNOG SUDA U HAGU DA SE OBJELODANE SVE OPTUZENICE PA CAK I OD ONIH KOJI SU VEC POD ZEMLJOM DA SE ZNA DA NI ONI NISU SVECI, PA NEKA SE U IME MULTI ETICNOSTI TI BROJEVI KUCA PREFARBAJU U KOMBINACIJI KAO STO JE ZASTAVA BIH PLAVOZUTA ILI ZUTOPLAVA, NEKA SE MANJE PRAVE BOGOMOLJE A VISE FABRIKE I ZAPOSLJAVAJU LJUDI MULTIETNICKI I DA MOGU OD CEGA DA ZIVE.

P.S. AKO NE ZELIS DA MI ODGOVORIS OVAKO JAVNO NA FORUM JA NISTA NE KRIJEM MOZES NA EMAIL
[email protected]
1edi1

Post by 1edi1 »

IZVINJAVAM SE ADMINISTRATORU SLUCAJNO MI SE OMAKLO I DVAPUT KLIKNUH TAKO DA SE MOJ POST POJAVIO DUPLIRAN , MOLIM ZA IZVINJENJE I DA JEDAN SE IZBRISE, HVALA
hananah

Post by hananah »

Zamjeram ti Edi sto pises velikim slovima, neko nepisano pravilo na forumu je da je to pomalo nepristojno, ipak moram priznati da u tvom tekstu ima istine, i te kako.
Nesto sto si rekao a u cemu 100% imamo identicno misljenje cu citirati
NEKA SE MANJE PRAVE BOGOMOLJE A VISE FABRIKE I ZAPOSLJAVAJU LJUDI MULTIETNICKI I DA MOGU OD CEGA DA ZIVE.
U pravu si, ali problem je da nas narod ili bar vecina ne moze da shvati zasto preko noci nicu tolike bogomoljke dok isti narod rovi po kontejnerima a druga polovina voza bijesna kola. Kome je u cilju da ovom narodu "ispire mozak", i zasto? E to je bit svega a i propast i pogibija nase Bosne. U ratu smo se odbranili od jedne vrste agresije a od ovakve vrste agresije se tesko odbraniti cisto iz razloga sto ovo mnogima i ne lici na agresiju - napuniti bogomoljke a isprazniti stomake :(
bosniaque

Post by bosniaque »

flashco wrote:Bez sumnje da je Islam jedna od gorih religija jer podrzava ubijanje drugih u ime bozije, sto za razliku od krscanstva, budizma, judeizma koji ne odobravaju ubijanje ljudskih bica u bilo kakvoj situaciji.

Istina je da islam i krscanstvo imaju korijen u judeizmu jer je jedna od najstarijih religija. Stoga i jeste korijen u svakoj religiji.

koliko je meni poznato sve svijetske ratove su pokretali krstasi/evropa krenimo od krstaskih ratova kolonizacije 1 svjetski 2 svjetski i evo sto se sada desava u svijetu, mislim ako imas oci skontaces sam da od muslimana ne dolazi ama niti bilo koja prijetnja, sto vise muslimanima je zabranjen rat osim odbranbeni, e tada je dozvoljeno ubijati dushmane gdje god stignes! :roll:
1edi1

Post by 1edi1 »

hananah
Najiskrenije se izvinjavam , ali htjeo sam sa tim da naglasim razliku izmedju citata i mog pisanja a i malo sam nezvozan jer mi se ne svidja kad neko tako pise po sistemu " idem prati svoje dupe tudjim obrazom".Problem je to sto ljudi zele da pravdaju religiju u negativnim svrhama, svak zeli da na neki nacih od svog naroda i religije istakne ono najbolje a da sakrije ono lose, naprotiv ja mislim da bi trebalo isticati negativnosti i pokusati ih na neki nacin ispravljati , a samo dobro djelo se ne kazuje ono se samo pokazuje. Ja ovdje imam prijatelja muslimana ime mu je Mirza prezime ne bih pisao, koji je iz Tuzle i on kaze sam da je bilo sa sve tri strane zvjerstvo,ali neki to ne mogu da priznaju ili odredjene vladajuce strukture nisu dozvolile da se te neke sstvari i dogadjaji daju u javnost, da bi opet tako oni ispali ok i njihovi sljedbenici, naprimjer taj Mirza mi je rekao kao su u Tuzli muslimanski vojnici, da li armija BiH ili paravojne formacije ili one od Nasera Orica u gradskoj citaonici zatvorili 88 srpskih staraca i zena i zapalili je. Pa i to da je on neke takve stvari pricao pa je to procurilo do nekih rukovodecih i do imama pa kad mu je otac umro nisu mu dozvolili da oca sahrani u muslimanskom groblju, vec ga je nazalost kao muslimana sahranio u srpskom groblju. Ima takvih xxxx primjera ali o tome niko nece da pise.
Vec ajmo sad citirat sura iz Kurana ili Biblije ili bilo koje svete knjige i onda to provlaciti kroz rat koji je prosao. Ajmo kroz sve to dokazati da je bila agresija a ne gradjanski rat, a na kraju ce sve to ispasti ovako(izvinjavam se na izgovoru) : " nije govno vec se je pas posra"
1edi1

Post by 1edi1 »

Evo bas se vidi ono sto sam maloprije napisao , da se treba svoje dupe prat tudjim obrazom, evo sta bosniaque pise, a vjerijatno nepoznaje da su ratovi postojali i prije 1 i 2 svetskog rata, kao i ovog naseg zadnjeg.
bosniak

Post by bosniak »

e hano sad si cool :-) sa novom religijom.al neces jos dugo ima i novijih religija koje su in npr`` hari kriska ``hehehehe
pozuri da ne ispadnes iz fazona.

a vidi ovog historicara.a de mi reci jeste li vi primili hriscanstvo dobrovoljno il su vase mnogobozacke pretke kokali dok nisu legli na rudu.
nije to nista drugacije bolan vec samo starije koju godinu.mi smo bolan u poredjenju s vama mehki ko pamuk
.da ste vi 500godina na vlasti bili ,zatrli bi nam sjeme.a ne ko vi. i danas imate manastire stare ne znam koliko stotina godina.ne znam kako samo kako ti islamski fanatici to nisu srusili.vama je trebalo par mjeseci da tudje bogomolje sravnite sa zemljom.
ili se ja to varam
kakvi ste sad, mogu zamislit kakvi ste bili prije 500godina kad su bila krvolocnija vremena
Katarina Velika

Post by Katarina Velika »

@ 1edi1

U gradu Tuzli, nije bilo masovnih zvjerstava o kojima ti pises, niti bi stradala srpska sela okolo Tuzle da nije bilo stalnog granatiranja iz tih sela. Grijesis dusu... Bilo je pojedninacnih ubojstava prija svega onih koji su se drsko ponasali tj otvoreno podrzaval Cetnistvo....
Katarina Velika

bosniaque wrote:
flashco wrote:Bez sumnje da je Islam jedna od gorih religija jer podrzava ubijanje drugih u ime bozije, sto za razliku od krscanstva, budizma, judeizma koji ne odobravaju ubijanje ljudskih bica u bilo kakvoj situaciji.

Istina je da islam i krscanstvo imaju korijen u judeizmu jer je jedna od najstarijih religija. Stoga i jeste korijen u svakoj religiji.

koliko je meni poznato sve svijetske ratove su pokretali krstasi/evropa krenimo od krstaskih ratova kolonizacije 1 svjetski 2 svjetski i evo sto se sada desava u svijetu, mislim ako imas oci skontaces sam da od muslimana ne dolazi ama niti bilo koja prijetnja, sto vise muslimanima je zabranjen rat osim odbranbeni, e tada je dozvoljeno ubijati dushmane gdje god stignes! :roll:
Cisto neznanje i pricanje gluposti. Imam osjecaj da iza vasih stavova ne stoji niti jedna religija, vec je vasu dusu uzeo necastivi...

Covjek covjeku je brat...

.i Bog stvori covjeka ... ( nije stvarao muslimana, krscanina, jevreja, budistu...)

Ratovi su postojali od pamtivjeka, po svetim knjigama sinovi prvog covjeka i zene, su digli ruku jedan na drugog... braca, i jedan je ubio drogog....
hananah

Post by hananah »

Bosniak, greska u koracima :D Budizam nije nikakva nova religija, Budizam je stariji i od Kriscanstva, da ti ja sad ne bih tu "tupila" proguglaj malo pa se obrazuj vezano za Budizam. Dalje, Budizam je vise filozofija i nacin zivota i razmisljanja nego religija. Ipak, koliko znam, jedna od najnovijih iliti najmladjih religija je ipak Islam. Takodjer bih ti preporucila da procitas Bibliju. Prepoznat ces mnogo toga. Cega i sta sam ces skontati. Ucinit ce ti se jako poznato, kao da je nesto od neceg prepisano. Ipak treba malo poznavati i "ono drugo" da bi se svoje bolje moglo ocjeniti. I znam da bi je u Islamu veliki sevap nekoga prevesti na isti. Necu da lazem - ne dopire mi Islam do srca mada sam u istom odgojena. A ja u zivotu ne volim raditi nista sto mi nije u srcu. Postujem Islam i one koji vjeruju u isti ali u mom srcu Islam nije.
I jos nesto, za mene Budizam nije moja "nova" religija. To je jedina religija koju sam ikad prihvatila, nakon sto sam dosta citala o drugim religijskim konfesijama kao i svete knjige istih. Budista sam vec skoro 15 godina :)
RPM

Post by RPM »

1edi1 wrote:Ja ovdje imam prijatelja muslimana ime mu je Mirza prezime ne bih pisao, koji je iz Tuzle i on kaze sam da je bilo sa sve tri strane zvjerstvo,ali neki to ne mogu da priznaju ili odredjene vladajuce strukture nisu dozvolile da se te neke sstvari i dogadjaji daju u javnost, da bi opet tako oni ispali ok i njihovi sljedbenici, naprimjer taj Mirza mi je rekao kao su u Tuzli muslimanski vojnici, da li armija BiH ili paravojne formacije ili one od Nasera Orica u gradskoj citaonici zatvorili 88 srpskih staraca i zena i zapalili je. Pa i to da je on neke takve stvari pricao pa je to procurilo do nekih rukovodecih i do imama pa kad mu je otac umro nisu mu dozvolili da oca sahrani u muslimanskom groblju, vec ga je nazalost kao muslimana sahranio u srpskom groblju. Ima takvih xxxx primjera ali o tome niko nece da pise.
tuzlaci citate li vi ovo ... :D :lol: :lol: ... sto bi rek'o Hazim Bingo ... 88 dupli broj :? ... :D :lol: ... nesto ti Mirza nije rekao, prvo su ih osunetili ... :lol: :D
nagradna igra

Post by nagradna igra »

a pazi ovo, koje je zlo hriscanstvo nanjelo raskosu ove planete. Uzmino Islam kao prvi primjer. Vladali su balkanom i blizu 600 godina, a ipak niko od tih naroda nije izgubio svoj identitet, tradicuju ili religiju. Svi pricate isti jezik koji ste pricali i prije tih fundamentalista. A onda pogledajmo hriscanstvo i uzmimo za primjer juznu i sjevernu ameriku. Koliko je tamo bilo razlicitih jezika, naroda i tradicija prije hriscanstva. Sada se sve svelo na jednu religiju i dva jezika. Svi plesu sambu i gledaju kako da poljube tu bjelu hriscanku guzicu da mogu da prezive. Dosta vas je vishe stvarno.

AAAAA evo i sljedi jedna Nagradna Igra:

Koliko je ljudi vise poginulo/silovano/spaljeno/zaklano/protjeranu u ime Isusa, a koliko (mozete kombinovati sve ostale razloge) Islama, Budizama, klikera, zenskih eto neznam bilo koja kombinacija?????
reaktor

Post by reaktor »

edi, iskreno zalim zbog tvoje tragedije, ali cini mi se da ti je upravo takav dogadjaj uskratio objektivan pogled na svijet oko tebe... moram ti reci da pises gluposti

hananah - hahahah, ma znas i sama :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

1edi1 wrote:Evo bas se vidi ono sto sam maloprije napisao , da se treba svoje dupe prat tudjim obrazom, evo sta bosniaque pise, a vjerijatno nepoznaje da su ratovi postojali i prije 1 i 2 svetskog rata, kao i ovog naseg zadnjeg.
Prati svoju guzicu tudjim obrazom !!

Ova ti je za cistu peticu Edi. Nikad ranije nisam nista slicno cuo. Treba ovo zapamtiti.
Fair Life

Post by Fair Life »

hananah wrote:...Budista sam vec skoro 15 godina :)
Svaka cast !!

... nije isto kada se o necemu suti ili kada se posvjedoci ili javno govori...
(Buddha)
Katarina Velika

nagradna igra wrote:a pazi ovo, koje je zlo hriscanstvo nanjelo raskosu ove planete. Uzmino Islam kao prvi primjer. Vladali su balkanom i blizu 600 godina, a ipak niko od tih naroda nije izgubio svoj identitet, tradicuju ili religiju. Svi pricate isti jezik koji ste pricali i prije tih fundamentalista. A onda pogledajmo hriscanstvo i uzmimo za primjer juznu i sjevernu ameriku. Koliko je tamo bilo razlicitih jezika, naroda i tradicija prije hriscanstva. Sada se sve svelo na jednu religiju i dva jezika. Svi plesu sambu i gledaju kako da poljube tu bjelu hriscanku guzicu da mogu da prezive. Dosta vas je vishe stvarno.

AAAAA evo i sljedi jedna Nagradna Igra:

Koliko je ljudi vise poginulo/silovano/spaljeno/zaklano/protjeranu u ime Isusa, a koliko (mozete kombinovati sve ostale razloge) Islama, Budizama, klikera, zenskih eto neznam bilo koja kombinacija?????
U ime Isusa niko nije ubijao, niti ce u ime Isusa iko ikada ubijati. Onaj tko vjeruje u Isusa, taj nece i nemoze ubiti. Onaj tko ubija u ime religije, onaj tko ubija u ime Alahha, Boga, Isusa..... Taj nema veze sa religijom, ustvari mozda i ima, vjeruje u necastivog - đavola, i istome se priklonio...

Da si vjernik musliman, nikada nebih ovo rekao sto si gore napisao... Svojim postom, manje razumne/skolovane nemuslimane zelis i navodis da pogresno shavte Islam.. to ti je za cilj, da se ljudi mrze? Zelis da pobijedi zlo...
El_Camino

Post by El_Camino »

Katarina Velika wrote: U ime Isusa niko nije ubijao, niti ce u ime Isusa iko ikada ubijati. ..
U cije ime su protestanti ubijali katolike i obratno a da i ne govorimo o muslimanima i zidovima? U cije ime je bila Bartolomejska noc?
Katarina Velika

U ime Isusa niko nije ubijao, niti ce u ime Isusa iko ikada ubijati. Onaj tko vjeruje u Isusa, taj nece i nemoze ubiti. Onaj tko ubija u ime religije, onaj tko ubija u ime Alahha, Boga, Isusa..... Taj nema veze sa religijom, ustvari mozda i ima, vjeruje u necastivog - đavola, i istome se priklonio...
1edi1

Post by 1edi1 »

Nagradna igro,
Nije ubijano u ime Isusa vec su ubijani zbog vjerovanja u Isusa, to je ogromna razlika. Ako vec toliko kritikujes hriscanstvo i ono gdje je najprostranjeniji a to je Evropa i uopste zapad, zasto onda iz tih islamskih istocnih zemalja hrle da dodju u Evropu medju hriscane, medju hriscansku kulturu,Kolko samo u Njemackoj ima samo Turaka, da ne pominjem ostale, nesvidja im se hriscanstvo ali evri i dolari su ok, znaci samo gledaju korist interes.,Zasto uzimaju humanitarne pomoci od hriscana , zasto ne kazu u ime Alaha cu da umrem ali necu pomoc uzeti od hriscanina. Ako malo bolje pogledas ko sija zlo droge po zapadnoj evropi i odakle dolazi to zlo onda ce ti biti mnogo jasnije, najzesce su mafije sa islamskog istoka i kosovska albanska mafija, da li i to rade u ime Alaha, ili na taj nacin u ime Alaha jedne truju da bi imali novac pa od tog prljavog novca kasnije kupuju naoruzanje i ubijaju nevine ljude na svojim teritorijama pogotovo na Kosovu, a svjesni toga da to tako cine onda idu u Dzamije da oprostenje od Alaha zbog toga sto su uradili.
Svi se pridrzavaju Kurana i njegovih pojedinih odredbi ali samo kako njima odgovara, kaze vjera mu dozvoljava da ima 4 zene, ok ako je tako neka je ali ajde slijedite onda Muhamedov put i u tome pa kao on ozenite udovicu zenu koja ima djecu i iskolujte tu tudju djecu kao svoju izvedite ih na put kao svoju, a bogami tada nece niko da se prihvati te odredbe Kurana, vec svaki bi htjeo mladju zenu od sebe ako moze jos ikako i maloljetnu i nevinu, pa nemojte brate mili tako ako vec postujes vjeru postuj je u svemu. Ako postuje svog komsiju hriscanina i pozivaju se medjusobno na kahvenisanje pa i na jelo zasto uvijek hriscanin pazi da neogrijesi i pocasti muslimana tako sto mu nece servirati svinjetinu za jelu cak sta vise (licni primjer dajem dok sam zivio u BiH imao sam servis za rucavanje poseban u kojem nikad nije ni najmanji komad svinjetine bio) a musliman nece iz postovanja prema covjeku hriscaninu da ga pocasti sa komadom svinjskog mesa koji je za njega spremio. Da li naslucujes da iz toga se javlja tipicni Egoizam.
bosniak

Post by bosniak »

e hano pa ti si cool vec 15godina sa svojom prastarom filozofijom :-) to je prava stvar.ako hosh naci cu ti ja kineza-budistu za zenidbu.i jos pride dobijes 20 milja marki.hehehhee
a vidi jare edija. on bi da mu se malo gice posluzi kod bosnje.hehhehe :eto vidi ima li sta kod faira pa mu jos neku dubokoumnu reci nek zapise cojk. :D ti si haman procito sva djela slavnih akademika iz begesa.
de nam jos koju napisi.ovo dosad bi moglo biti best seler sajans fikshn.hehhehee
reaktor

Post by reaktor »

edi, hajde se ti odmori malo, cini mi se da si se pregrijao od silnog dumanja o muslimanima i sta je za muslimane bolje, i sta bi muslimani trebali da rade pa da budu po tvojoj volji :D :D a u zapadnu europu muslimani imaju jednako prava doci koliko i ti, ili mislis da si ti u nekakvoj prednosti u odnosu na turke?
BECHO

Post by BECHO »

Edi je tipicni primjer iskomplesiranog srpskog i cetnickog idealiste! Pocne pricat o religiji a zavrsi na 'gradjanskom ratu', 'poturicama', nebeskim ideologijama i tzv. jari Mirzi koji mu je pricao da je u Tuzli ubijeno 88 Srba (nikad cuo a doceko rat u TZ)! Kad smo vec kod Tuzle, jel ti prico jaran ista o koloni i 'nevinim' golobradima JNA vojnicima, naoruzanim do zuba?
Sinapsa

Post by Sinapsa »

sta da kazes..... :) .....

1edi1= pseudointeligencija, nesposobnost autoreflexije......moralni deficiti... tipicna kriza identiteta....
monstruozno iskonstruisana, lazna istorija kao izvor informacija i vjecite uvrijedjenosti, stoga je fasizam kao osnova sopstvenog sistema vrijednosti opravdan.....

po mom misljenju ovakva omladina predstavlja najvecu opasnost za mir...jer ne pripadaju dibidus-neobrazovanom sloju naroda....u stanju kojekakvim "argumentima" opravdati fasizam....i definitivno daleko udaljeni od pojma inteligencije......tipicna pseudointeligencija koje danasnja Srbija ima dovoljno i za export ako treba.... :roll:
1edi1

Post by 1edi1 »

BENCHO , rektor
Varas se u procjeni, nisam ja nikakav srpsko cetnicki idealista , ali iz vasih odgovora koji su samo povrsni a ne temeljiti i jos su napadacki pa i uvredljivi ( da sam ja tebi rekao nesto slicno ali uvredljivo za muslimana mozda bi na ovom sajtu vec bio banovan) i to neka procjeni administrator pa neke reaguje ili ne. Vas odgovor je takav zato sto vas boli istina,ali od nje se ne moze pobjeci, ja nikom nisam stao na zulj nikog nisam ni uvriedio,
samo iznosim cinjenice i argumente iz tog naseg usranog zivota na balkanu, e sad nisam ja kriv sto vas i slicne vama to boli. Jel trazena neka demokratija nad demokratijom? jestee je li dobivena? jeste i kako se ona oslikava u novonastaloj demokratskoj i multietnickoj Bosni? Oslikava se tako sto vecina penzionera hrani se iz kotajnera a ima i onih koji nemaju kvalifikaciju penzionera, naprotiv zavedeni pogresnom ideologijom krenuli u rat po vjerskoj osnovi pa su danas pod nazivom RVI-Ratni Vojni Invalidi , kojima je eto sve drzaqva BiH rijesila pomogla u zivotu pa oni od bijesa neznaju sta ce vise nego izvrsavaju SAMOUBISTVA ili SAMOUBOJSTVA, dok eto sa druge strane jadne guzlonje i njihovi sinovi, pa i oni koji ih potpomazu da nebi bili gresni od zakon, oni jadni i cemerni eto tako jedva su smogli da puse Marlboro, nemaju sta da obuju i navuku garderobu samo izricito najpoznatije svjetske marke, pa eto sta ces oni jadnici nemaju gdje i sta da jedu sem po ekskluzivnim restoranima specijalitete,pa nemaju ni toliko da kupe kartu za gradski javni prevoz vec se vozaju u nekim najnovijim daleko bilo Mercedesima, Audi, BMW, VW. Sta cews jadnici nije im lako pa i ako im se slucajno desi da pregaze sa tim losim kolima kojeg pripadnika Ratnih vojnih invalida bit ce im oprosteno jer su jadni a pomogli su bijesnim invalidima da se sami neubijaju, a iza tih bijesnih ratnih vojnih invalida ostaje ogromno bogastvo i prevelike boracke penzije da porodice nemoraju nista da brinu za skolovanje djece istih tih invalida ,dok ce jadni guzlonjini sinovi i kceri ucit neke lijeve fakultete po nekim Londonima , Bonovima, Oksfordima...... itd a neke humanitarne organizacije su za tu bijedu od guzlonja obezbjedili neke a lase lamet 4-5 stanove po istim tim gradovima zapadne evrope i Ankare i Instanbula.
E sada mi vas dvojica recite jel ovo srbocetnicka ideologija ili je to stvarnost u BiH?
Recite mi nije li pametnije i bolje umjesto velicanja religije i pravljenja bezbrojnih BOGOMOLJA (Crkava , Dzamija ) napraviti tim jadnim Invalidima radna mjesta na kojima mogu da si zarade komad hljeba i makar kutiju cigara i onoliko da ima mjesecno koliko Babini i Guzlonjini sinovi dnevno potrose samo na benzin sto im piju one kamile sa markama BMW, MERCEDES, AUDI.............?
Post Reply