Obrada glave i bloka motora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Honda NSX

#51 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Honda NSX »

Auta koja nemaju euro 3 motor se ne mogu uvesti legalno.Osim ako nisu old-timeri. tacno ko sto kaze citroen xm.
Međutim ima tih auta i u BiH. I mogu se dobiti jeftino, jer ljudi koji ih prodaju ih se ne mogu rješiti. Potencijalni kupci su skoro pa nepostojani. Činjenica je da ta auta nisu cjenjena kod nas još uvijek i da je primjere u dobrom stanju zaista teško naći. Međutim, treba se odma pomiriti sa stvarnošću i biti spreman na rad i ulaganje. Primjerci iz vana su također upitni, a oni koji su zaista očuvani su svjesni svoje vrijednosti i toliko i koštaju.
Početna cijena koju je prethodni vlasnik tražio za moj mr2 je bila 5.000. Završili smo na skoro upola manjoj cjeni od te.
Zanimljiva je činjenica da tih auta ima mnogo više u RS-u. Bjeljina, Banja-Luka,i par u cazinu. Mnogih nema na piku.

Koga zanima mr2 ima ova u BL - ja sam je lično išao gledati i kolko sam tada vidio učiniila mi se u dobrom stanju - http://www.pik.ba/artikal/2170294/toyota-mr2/ - vlasnik je nažalost bio lijen pa je postavio jako ružne slike i ovaj znak na haubu koji je pripada autu. Siguran sam da može otići za 2.000 i manje. Samo keš u đep i na autobus. Ova je t-bar. One su malo manje krute u zavojima, teško da će to iko ikada osjetiti, veća opasnost je što ovi t-bar krovovi znaju curiti po kiši. Vlasnik se kleo da ne curi, ali ljudi kažu svašta da prodaju. Sprječavanje curenja uopšte nije jeftino i jednostavno. Meni se izgled t-bara ne sviđa mnogo, nekako narušava liniju auta, ali to je moje mišljenje. S druge strane, bukvalno dobijete cabrio.

Još jedan odličan izbor je mx-5 Mazda NB generacija. Nažalost na piku skoro sve su 1.6 motor. Plus treba naći hard-top ili garažu jer ne živimo na havajima.

Itd itd. Ima toga i kod nas ssamo treba biti strpljiv i tražiti. Meni su sportski japanci iz zlatnih 80-tih i 90-tih početak i kraj priče o autima i mogo bi pisati i pričati danima. Svjestan sam da ima boljih, ljepših, ovakvih i onakvih ali ja sam se za njih nekako neraskidivo vezao.
Gledo sam i jedan 240sx, američki naravno, nedavno. Nema ga više na piku. Bio je u finom stanju, ali taj kamionski 2.4 motor je realno smješan za evropsku turbo verziju. Kolko god da je neuništiv.

Evo još nekih ljepotana, ako ko želi da udomi :) Žao mi je što je ovih auta malo na cesti. Hajmo da ih bude više.
http://www.pik.ba/artikal/12557939/mazd ... cupe-kupe/
http://www.pik.ba/artikal/13692393/honda-civic-crx/
http://www.pik.ba/artikal/12202606/hond ... 20i16v4ws/ (volan je ogavan!!! - al to je najlakše zamjeniti zajedno sa vjerovatno još pola dijelova)
http://www.pik.ba/artikal/13348075/mx-5/ ovo je prilično rjetko posebno izdanje mx-5. još je i 1.8 motor. Malo je oprašiti i srediti. Ima neki ofirni prednji branik. iz švicarske je ja mislim. Mislim da nije na našim tablama. Ali je euro3.

Eto malo smo skrenuli s teme......
Last edited by Honda NSX on 15/10/2014 09:12, edited 2 times in total.
Honda NSX

#52 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Honda NSX »

http://www.pik.ba/artikal/13134517/nissan-200sx/

Evo i jedan s13, ne izgleda nimalo obećavajuće, Ali jeftin je. Skinuti jedno 300-400 KM sa cijene i lagano početi rastavljati :) Fin je to auto.
klaki

#54 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by klaki »

Honda NSX wrote:www.pik ba/artikal/13134517/nissan-200sx/

Evo i jedan s13, ne izgleda nimalo obećavajuće, Ali jeftin je. Skinuti jedno 300-400 KM sa cijene i lagano početi rastavljati :) Fin je to auto.

Prodavao se neki Bež 200sx iz BL

Iako je imao punu kilometara na satu, bio je full fabrika i nista na njemu nije mijenjano

Jebiga vise ga nema na pik. A taj izgleda kao previse posla, sta bi samo para se trebalo uloziti da se izgled normalizuje, pa tek onda mehanika. A i ne svidja mi se pignose, neg ona druga verzija, sharknose/sharktail ne znam kako se tacno kaze
citroen xm

#55 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by citroen xm »

Realno nisam neki ludi ljubitelj Japanskih auta, ali eto nađe se poneki koji mi se sviđa.

Recimo Honda mi je od starijih Japanaca imala možda najdraže modele.
Iskreno, ko hoće jeftinog japanca da se zabavi oko njega, a opet da ima model koji se i inostranstvu jako rijetko sreće, ovo je meni interesantan izbor. Naravno, ovo nije sportsko auto, ali meni ima ono nešto. Baca me malo i na Ameriku.

http://www.pik.ba/artikal/3013494/autom ... i-sapporo/

Zbog kraja u kome se nalazi ne bi trebao biti puno truo.
esso_sa

#56 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by esso_sa »

Od tih starih japanskih zujalica, ja bi iskljucivo ovog ljepotana :-D

Image

Odma' sada odma' ! :D
klaki

#57 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by klaki »

esso_sa wrote:Od tih starih japanskih zujalica, ja bi iskljucivo ovog ljepotana :-D

Image

Odma' sada odma' ! :D
Jes' da to auto nije par desetina/stotina hiljada :D
esso_sa

#58 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by esso_sa »

Vrijedi svake marke (eura) ! 8-) Meni jedan od najljepsih i najkultnijih japanskih auta ! :-D
citroen xm

#59 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by citroen xm »

E sad si me uhvatio. Fakat je moćan, ali ne znam šta je tačno u pitanju. Neki Datsun, GTR, Skajlajn?
esso_sa

#60 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by esso_sa »

Datsun 510 :-D
citroen xm

#61 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by citroen xm »

:thumbup:
Pirija

#62 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Pirija »

a Fairlady ? meni su stari Z najljepsi bili :)

Image

i toyota 2000 gt al kabrio sto je bila u james bondu ;)

Image
esso_sa

#63 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by esso_sa »

Fairlady je lijep ali, po mom ukusu, previse "njezan".
A 510 je prava sirovina od auta ! Posebno lijepo doradjene verzije, kao ovaj sa slike sto sam stavio. Jednostavno savrsen ! :-D
Pirija

#64 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Pirija »

mnei opet 510 ko kakva lada izgleda :D

Image
esso_sa

#65 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by esso_sa »

Pa ako cesmo tako gledati - samo po obliku, 510 lici i na Fiat 128, posebno ovaj crveni sto si ti stavio sa retrovizorima na vratima i skroz crnom maskom.
Al' djaba, 510 je ipak 510 i tu nema puno price ;-)
Pirija

#66 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Pirija »

imo je datsun dobrih auta
2000 cabrio joj joj jojjj

Image

Image
klaki

#67 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by klaki »

Honda NSX

#68 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Honda NSX »

280z je meni strašno nešto. Jedno od ljepših auta uopšte.

A ovaj sapporo, za ovo nisam nikad dosad čuo a ni vidio. Ali ima neki šarm. Baš mi se svidio. Volio bi ga do mora i nazad.

Evo 7 samuraja:

http://driving.ca/acura/auto-news/news/ ... y-warriors
citroen xm

#69 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by citroen xm »

Iskreno uvijek sam poštovao japanska auta. Poštujem ih i kao naciju između ostalog i zbog te neke fanatičnosti da se sve što se radi uradi kako treba.

Ali nekako nikada nisam mogao naći njihov model auta da kažem, ovo moram posjedovati.

Od svih mi je najdraža Honda, a Toyota mi je nekako najbezličnija. Imao je jedan lik koga površno poznajem ovu Supru kao ova bijela sa PIK-a. Nisu mi se te Supre nikada sviđale. Uvijek mi je poželjnija i ljepša bila Celica.
Nisan ima finih modela, ali opet se vraćam na Hondu. Uvijek su mi bili najdraža japanska auta.

NSX je svršavanje, samo je toliko nedostupan da nikada nisam ni razmišljao o njemu. Jedno vrijeme sam se ložio a CRX, prvi model. Čak i sanjao kako ću ga kupiti i dovesti u nulu, ali popustilo me. Prelude mi se takođe uvijek sviđala.

Mx5 i Mazde sa rotacionim motorom stvarno stvarno nešto posebno.

Uglavnom, sjajna auta, samo je fazon pronaći ono što se sviđa.

Sjeća li se neko one Prelude iz BiH, možda neko 1983-4 godište, bila na PIK-u? Auto bukvalno novo, prešlo nešto smiješno kilometara, više bi prešla da je jednom sedmično samo izvezena i uvezena u garažu. E to vrijedi imati.

Recimo ovaj Soporo i Silvia su onako neka auta koja su mi super za srediti, sve fabričko i lagano kulirati.
klaki

#70 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by klaki »

citroen xm wrote: Sjeća li se neko one Prelude iz BiH, možda neko 1983-4 godište, bila na PIK-u? Auto bukvalno novo, prešlo nešto smiješno kilometara, više bi prešla da je jednom sedmično samo izvezena i uvezena u garažu. E to vrijedi imati.

Recimo ovaj Soporo i Silvia su onako neka auta koja su mi super za srediti, sve fabričko i lagano kulirati.
Sjecam brate, ja gledao slike i ibretio se. Cak su i fabricke tecnosti bile u njoj. Nemam pojma ko je kupio, ja mislim neko iz bih (a moze bit i da je otisla vani, ko zna?)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#71 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by mali_milojica »

@esso :thumbup:
Meni je stari Skyline zakon
Image
Mada mislim da ima dosta slicnost sa Datsunom 510
esso_sa

#72 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by esso_sa »

Naravno ! Stari Skyline je takodjer beton i, kao sto rece, jako nalik na 510.
A i ne bili nalik kad su haman ispod istog cekica izasli :-D
Nele1991

#73 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by Nele1991 »

bitanga_sa_otesa wrote:sve ce ti uraditi ,ponesi komplet,par puta mi je radio sve jer nisam imao vremena da sam mijenjam gumice i uslajfam ventile ,mada to inace sam radim.on radi i hidrotestiranje takodjer.ima i nove vodjice ventila isto.
Drug jeli imas broj od toga sto radi radilice
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#74 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by bitanga_sa_otesa »

Nele1991 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:sve ce ti uraditi ,ponesi komplet,par puta mi je radio sve jer nisam imao vremena da sam mijenjam gumice i uslajfam ventile ,mada to inace sam radim.on radi i hidrotestiranje takodjer.ima i nove vodjice ventila isto.
Drug jeli imas broj od toga sto radi radilice
nemam broj,ja odem kad mi sta treba ,ne moze mi preko telefona pomoci,samo uzivo :-D
shlauf

#75 Re: Obrada glave i bloka motora

Post by shlauf »

Slađo 063 337 273

CAKO 061 205 960

Bujrum
Post Reply