Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne mogu wrote:Ovo je stara priča, koja nas *ebe već 20 godina. Niko ne gleda u svoj džep, nego formira mišljenje na osnovu dnevne politike.
Ja sam prije tri godine digao hipotekarni u Volksbanci, današnjoj Sber, te ga vezao za Euribor. Od početne rate 860 KM, rata je pala na današnjih 755 KM. Treba li još neki razlog da sa pjesmom ulazim u Sberbank.
Ma jebobolan 100 KM mjesecno, kontas li ti da ti finansiras ruse, a oni hoce da nas poklope. Eto vidio si ih u banja luci da su dosli...
archi_a wrote:Prijatelju, mozes bojkotovat pa ne uzeti kredit ali da uzmes kredit a ne placas rate u znak bojkota ???
Isto kao i da naspes gorivo na gazpromu a ne platis u znak bojkota.....heheheh
Sjo, sta se ljudi nece sjetiti
Nije isto. To što ti govoriš je krađa, ovo drugo je sasvim drugi par cipela. Pitaj pravnika, mrsko mi objašnjavati.
archi_a wrote:Prijatelju, mozes bojkotovat pa ne uzeti kredit ali da uzmes kredit a ne placas rate u znak bojkota ???
Isto kao i da naspes gorivo na gazpromu a ne platis u znak bojkota.....heheheh
Sjo, sta se ljudi nece sjetiti
Nije isto. To što ti govoriš je krađa, ovo drugo je sasvim drugi par cipela. Pitaj pravnika, mrsko mi objašnjavati.
Ti isto k'o da si stvarno iz Dejčića...
Ovo bi kao trebala biti uvreda ili argument?
Ti govoriš isto k'o da si Sarajevo vidio tek 1992.
archi_a wrote:To je drugi par opanaka, ako si imao kredit na 15 godina i ostalo ti je jos dvije godine, naravno da si otplatio vecinu kamate i u tom slucaju ti se naravno ne isplati. To nije razlog da tvrdis da se kamata ne otpisuje.
Ni tada ti se otpisuje kamata, ti si to nešto debelo fulio. Da je tako svako bi uzeo kredit na 20 godina i vratio ga za 2-3 godine sa samo 500KM provizije banke bez kamate. Ako smiješ položi 500KM da se kladimo da nije tako kako tvrdiš.
Skrenusmo mi sa teme debelo...
Prijevremeno zatvaranje kredita znači uplata preostale glavnice u cijelom iznosu, uz oslobađanje od preostale kamate u cijelom iznosu. Banka ti može naplatiti proviziju na prijevremeno zatvaranje u max.iznosu provizije koja ti je naplaćena na početku kredita.
Cuj bojkotovati Rusku banku jer je u RS doslo 150 Kozaka
Pa prijatelju svabo je lupo Bosnu 5 godina pa ne mozes oka otvoriti od njihovih banaka sve nam pare uzese ,Turci nas drzali u zarobljenistvu 500 godina pa ne mozes maknuti a da te ne pogodi reklama Turkish Bank,Arapi nas polako porobljavaju od posljednjeg rata pa naovamo i BBI ko fol nesto najbolje sto jedna banka moze pruziti siromasnom Bosnji.
Pusti brate Ruse ,kako bi bilo da se svi udruzimo i bojkotujemo sve strane banke u BiH
Da povucemo sve novce koje imamo u stranim bankama i damo ih u domace banke,da svoje tekuce racune otvorimo u domacim bankama i da preko njih dobijamo plate,da napravimo najveci na svijetu protest pred skupstinom sa jasnim zahtjevom: sve buzetlije moraju primati platu preko domacih banaka jer su to drzavne pare
.
Mislim da bi to bio jedini bojkot od kojeg bi svi BiH gradjani imali koristi.
sandra01 wrote:Hajde da se i ja nadovezem na ovu duhovitu temu
Pa prijatelju svabo je lupo Bosnu 5 godina pa ne mozes oka otvoriti od njihovih banaka sve nam pare uzese ,Turci nas drzali u zarobljenistvu 500 godina pa ne mozes maknuti a da te ne pogodi reklama Turkish Bank,Arapi nas polako porobljavaju od posljednjeg rata pa naovamo i BBI ko fol nesto najbolje sto jedna banka moze pruziti siromasnom Bosnji.
Pusti brate Ruse ,kako bi bilo da se svi udruzimo i bojkotujemo sve strane banke u BiH
Da povucemo sve novce koje imamo u stranim bankama i damo ih u domace banke,da svoje tekuce racune otvorimo u domacim bankama i da preko njih dobijamo plate,da napravimo najveci na svijetu protest pred skupstinom sa jasnim zahtjevom: sve buzetlije moraju primati platu preko domacih banaka jer su to drzavne pare
.
.
Odličan post i ideja za bojkot
slažem se ali ljudi ja više ne znam postoji li ijedna BH banka
.
Odličan post i ideja za bojkot
slažem se ali ljudi ja više ne znam postoji li ijedna BH banka
Ima, Union banka koja se totalno transformisala i obnovila nudi sve servise koje nude i strane banke,Bor banka,Privredna banka Sarajevo takodje u obnovi,Nova Banka , I nvesticiono Komercijalna banka Zenica obnovljena prije par godina,Vakufska banka, Moja banka ... nastavite red.
Ja sada razumijem zašto se 20 godina generalno kao društvo vrtimo u krug. Ova tema mi je otvorila oči. Svako loše ima i svoje dobro. Ukratko...
- Tih 150 Kozaka su samo "Kozaci" koje je su pratile sve obavještajne agencije u BiH ali eto Sandri su to samo Kozaci.
- Švabo i dan danas plaća ratnu reparaciju po svijetu za to lupanje a da se nije desio rat na ovim prostorima i danas bi plaćao kroz TAS u Vogošći što je Sandri nepoznato pa mi mrsko dalje pisati jer ionako neće razumjeti.
- I naravno kako to Srbi vole u svakoj diskusiji podebljati, 'đe će rat bez Turaka, ili kakav je to rat ako nema Turaka... Ukratko boli me ćošak šta je bilo prije 500 ili 1500 godina, tom logikom treba i Italijane bojkotovati jer je Rim svojevremeno okupirao naše prostore, možda bojkotovati i Slavene jer su svojevremeno upali nepozvani na ove prostore.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja sada razumijem zašto se 20 godina generalno kao društvo vrtimo u krug. Ova tema mi je otvorila oči. Svako loše ima i svoje dobro. Ukratko...
- Tih 150 Kozaka su samo "Kozaci" koje je su pratile sve obavještajne agencije u BiH ali eto Sandri su to samo Kozaci.
- Švabo i dan danas plaća ratnu reparaciju po svijetu za to lupanje a da se nije desio rat na ovim prostorima i danas bi plaćao kroz TAS u Vogošći što je Sandri nepoznato pa mi mrsko dalje pisati jer ionako neće razumjeti.
- I naravno kako to Srbi vole u svakoj diskusiji podebljati, 'đe će rat bez Turaka, ili kakav je to rat ako nema Turaka... Ukratko boli me ćošak šta je bilo prije 500 ili 1500 godina, tom logikom treba i Italijane bojkotovati jer je Rim svojevremeno okupirao naše prostore, možda bojkotovati i Slavene jer su svojevremeno upali nepozvani na ove prostore.
U pravu si ,uopste ne razumijem o cemu ti pricas .
Pisala sam o odlivu nasih para u strane drzave preko njihovih banaka i o tome kako bar budzetske pare treba da se vrte preko nasih domacih banaka cak sam i nabrojala nekoliko,ali ti to ne mozes razumjeti a meni mrsko da se ponavljam.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja sada razumijem zašto se 20 godina generalno kao društvo vrtimo u krug. Ova tema mi je otvorila oči. Svako loše ima i svoje dobro. Ukratko...
U pravu si ,uopste ne razumijem o cemu ti pricas .
Pisala sam o odlivu nasih para u strane drzave preko njihovih banaka i o tome kako bar budzetske pare treba da se vrte preko nasih domacih banaka cak sam i nabrojala nekoliko,ali ti to ne mozes razumjeti a meni mrsko da se ponavljam.
Razumijem ja da ti ne možeš dokučiti o čemu ja pišem ali mi nije jasno da ne kontaš ono o čemu si pisala par dana ranije.
.
Koje domaće banke? SAB Banka, drugo ime za prevaru. Ja nama ne bih dao trafiku a kamo li banke da vodimo. Nismo mi sposobni za banke, ovaj sistem sigurno ne, pogotovo ne sa ovakvim narodom. Kada predložiš konkretnu akciju svi te gledaju zblanuto a svi kukaju i niko ništa da poduzme, samo ne talasaj, dobro je, neka se ne puca.
Dodik je poručio da svi oni koji zlurado komentarišu njihov boravak prvo treba da izbroje mudžahedine koji žive u BiH i nekontrolisano ulaze na njenu teritoriju.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne znam da li je ova tema za ekonomiju ili politiku ali evo je na ekonomiji pa ako treba moderacija neka je premješta gdje joj je mjesto.
Je li došlo vrijeme da bojkotujemo Sberbank? Zašto?
Pa evo nakon svih dešavaja u Ukrajini izgleda da je Rusija krenula otvoreno rovariti i po BiH. Potvrđena je informacija da su Ruski specijalci preko RS stigli u BiH i da polulegalno borave bez prijave boravka Uredu za strance BiH.
Dakle da li su građani BiH, barem jedan dio njih, spreman konkretnim mjerama odgovoriti na ovakav akt Rusije. Konkretno mislim da potpuni bojkot Sberbank, neposluh, odbijanje vračanja kredita dok se Ruski odnos prema BiH ne izmijeni.
Šta mislite o tome? Ima li neko od pravnika da pojasni da li ima pravnog osnova za ovakvu akciju?
Naci cijela tema se zasniva na lazi o nekakvim ruskim specijalcima, lazi koja je "potvrdjena informacija".
Rusija je odbila da se izjasni po pitanju rezolucije UN-a, koja bi prema mišljenju zvanične Moskve Bosnu i Hercegovinu dodatno približila NATO-u i Evropskoj uniji.
Moskva ne želi glasati: Rasprava o BiH izazvala tenzije u Ujedinjenim nacijama Foto: Arhiv Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju kojom podupire misiju EU u Bosni i Hercegovini uprkos ruskoj suzdržanosti od izjašnjavanja. Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je kako EUFOR boravi u BiH već deset godina i ima značajnu ulogu u očuvanju mira nakon posljednjeg rata.
"Ali u isto vrijeme ne pristajemo na prisustvo stranih trupa koje shvatamo kao instrument u ubrzanju integracije BiH u NATO i EU", rekao je Čurkin.
Francuski diplomata Philippe Bertoux istakao je da Rusija nikada do sada nije izrazila protivljenje politike EU u Bosni i Hercegovini.
"Rusija uvozi lošu 'ukrajinsku atmosferu' u slučaj koji sa njom nije povezan. To je opasna igra", rekao je Bertoux
Britanski diplomata Michael Tatham izrazio je zabrinutost što Rusija pokazuje prezir prema euroatlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.
(Klix.ba)Tagovi: Rusija Evropska unija Bosna i Hercegovina Ujedinjene nacije Vijeće sigurnosti UN EUFOR
što se tiče sberbank nije kakva za penzionere tj.za priliv penzija jer su neki najzadnji prioritet i uvijek dobiju zadnji pare,za razliku od drugih banaka,tako da je po tom pitanju ne preporučujem
sandra01 wrote:Vakufska banka, Moja banka ... nastavite red.
Nije ti Vakufska banka bas domaca banka, jer fino him na starnici pise:
U strukturi dioničkog kapitala banke privatni kapital učestvuje sa 97,4%, od čega 51,4 % kapitala je u vlasništvu domaćih pravnih i fizičkih lica, a 46 % kapitala ino kapital.
Ostatak kapitala (2,6%) predstavlja državni kapital.
Traženje Rusije da se iz rezolucije Vijeća sigurnosti o BiH izbaci rečenica u kojoj se spominju euroatlantske integracije izaziva zabrinutost, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.
Pusić: Zabrinjava ruski zahtjev u vezi sa rezolucijom o BiH Vesna Pusić Ukrajinska kriza i odnosi s Rusijom glavna su tema sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica u Bruxellesu, na kojem sudjeluje i Pusić, a na dnevnom redu je i rasprava o Bosni i Hercegovini.
Pusić je na zahtjev novinara komentirala stajalište Njemačke glede ekspanzionističke politike Rusije na Balkanu.
Ona je rekla da je prilikom glasanja o rezoluciji o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a Rusija zatražila da se izbaci rečenica o euroatlantskoj perspektivi BiH. Na kraju Rusija nije glasala protiv rezolucije, nego se suzdržala, a ministrica Pusić je istaknula da je to prvi put kada je u pitanju zemlja koja ne graniči s Ruskom Federacijom.
Istaknula je da su euroatlantske ili barem evropske integracije za zemlje jugoistočne Evrope izuzetno važne, jer nisu sve te zemlje zaintersirane za članstvo u NATO-a, ali jesu za članstvo u EU-u.
"To je nešto što barem treba primiti na znanje i što zabrinjava", rekla je Pusić.
List Der Spiegel u ponedjeljak je objavio tajni dokument njemačkog ministarstva vanjskih poslova u kojem se izražava zabrinutost zbog protuevropskog pritiska Moskve na Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana, prije svega Bosnu i Hercegovinu.
"Putinov cilj je na balkanske zemlje izvršiti tako jak pritisak da će ili odustati od članstva u Evropskoj uniji ili da će kao članice EU-a provoditi izrazito prorusku politiku", citira se član Evropskog parlamenta i političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Elmar Brok u dokumentu. Rusija, kako se dalje navodi, kroz sve prisniju vojnu saradnju i stvaranje ovisnosti o ruskom plinu, pokušava Srbiju i Republiku Srpsku učiniti ovisnima, a preko Republike Srpske nastoji utjecati na čitavu Bosnu i Hercegovinu.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak govoreći o pritisku Moskve na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu rekla kako bi bilo nedopustivo da EU mora pitati Rusiju za dopuštenje smije li primiti neke zemlje u svoje članstvo.
"Inače ćemo morati reći: mi smo preslabi. Mi ne možemo nikog više primiti, moramo prvo pitati u Moskvi je li to uopće moguće. Tako je to bilo 40 godina i na to stanje se zapravo ne želimo vratiti", rekla je Merkel.
Očekuje se da će ministri proširiti spisak osoba među proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, kojima je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina u EU-u.
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politku Federica Mogherini rekla je da sankcije nisu same po sebi cilj, nego sredstvo kojim se želi utjecati na promjenu ruske politike prema Ukrajini.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne znam da li je ova tema za ekonomiju ili politiku ali evo je na ekonomiji pa ako treba moderacija neka je premješta gdje joj je mjesto.
Pa evo nakon svih dešavaja u Ukrajini izgleda da je Rusija krenula otvoreno rovariti i po BiH. Potvrđena je informacija da su Ruski specijalci preko RS stigli u BiH i da polulegalno borave bez prijave boravka Uredu za strance BiH.
Dakle da li su građani BiH, barem jedan dio njih, spreman konkretnim mjerama odgovoriti na ovakav akt Rusije. Konkretno mislim da potpuni bojkot Sberbank, neposluh, odbijanje vračanja kredita dok se Ruski odnos prema BiH ne izmijeni.
Šta mislite o tome? Ima li neko od pravnika da pojasni da li ima pravnog osnova za ovakvu akciju?
malo je tu samosvjesti kod Bosanca/Bošnjaka
nije on sposoban ni domaću robu kupovat ili ići u domaće market
a kamoli bojkotovat nešto što mu dolazi iz neprijateljskih zemalja
prisustvo samog Gazproma i njihovih benzinskih pumpi je prilog tome
i dalje raja jednako sipa iako, ako ni zbog čeg drugog, te pumpe treba izbjegavat jer je loše gorivo, jer je ruska nafta inače loša, a još se prerađuje u srednjovjekovnoj rafineriji Pančevo
ali Bošnjo nikad pameti nije imo nit će imat
malo je tu samosvjesti kod Bosanca/Bošnjaka
nije on sposoban ni domaću robu kupovat ili ići u domaće market
a kamoli bojkotovat nešto što mu dolazi iz neprijateljskih zemalja
prisustvo samog Gazproma i njihovih benzinskih pumpi je prilog tome
i dalje raja jednako sipa iako, ako ni zbog čeg drugog, te pumpe treba izbjegavat jer je loše gorivo, jer je ruska nafta inače loša, a još se prerađuje u srednjovjekovnoj rafineriji Pančevo
ali Bošnjo nikad pameti nije imo nit će imat
Tako nekako ga dođe. Isto je i sa vodom koju uvozimo nemilice pored naše kvalitetne vode. Ali eto nadam se da će barem ova tema nekom otvoriti jedno oko ako ne već da progleda na oba.
Duboka recesija, vrtoglavi rast cijena i krhki bankarski sistem. Iako se čini da je rublja stabilizovana nakon katastrofalnog pada u protekloj sedmici, Rusija se i dalje suočava sa teškim posljedicama turbulencija.
sandra01 wrote:Vakufska banka, Moja banka ... nastavite red.
Nije ti Vakufska banka bas domaca banka, jer fino him na starnici pise:
Od nedavno, jeste....
FDS preuzeo kontrolu nad Vakufskom bankom
(indikator.ba)Fabrika duhana Sarajevo preuzela je vlasničku kontrolu u Vakufskoj banci Sarajevo nakon što je kupila vlasnički udio od dosadašnjeg najvećeg pojedinačnog dioničara BFSE HOLDING BV, Amsterdam Holandija, saznaje Indikator.ba.
Fabrika duhana Sarajevo, koja je do sada bila drugi najveći dioničar Vakufske banke sa udjelom od 19,7 posto, kupila je 1. decembra 2014. godine 123.561 dionica ili 28,3 posto Vakufske banke koje su bile u vlasništvu
BFSE HOLDING BV, čime je vlasnički udio povećala na 48,0 posto.
Transakcija je koštala 2.224.098 KM.
Poslije FDS-a najveći pojedinačni dioničari Vakufske banke su Mahmal Investment Co Limited sa Britanskih ostrva sa 12,7% i HIFA Oil Tešanj sa 6,1 posto.
Vakufska banka završila je prvo polugodište sa gubitkom od 9,36 miliona KM, čime su ukupni gubici Banke narasli na 14,6 miliona KM.