I moje je mišljenje da su vehabije pogodne za medijski spin protiv bošnjačkih političkih interesa. Da li se s tim može dogurati do otcjepljenja, ne znam. Ali se Bošnjaci mogu preko toga držati u presingu i smanjivati njihovi lobistički kapaciteti.Dresden07 wrote:Pozdrav svima, nadam se da ćemo u startu sasjeći uvrede i podbadanja, jer me to ne zanima. Zanima me iskren stav ljudi, dominantno bošnjaka na ovom forumu, kako i šta misle o ovome.
Broj vehabija u BIH, u usporedbi sa 3.5 miliona ljudi je mizerija. Ono.. nismo neka od istočnih društava gdje takvi upravljaju vojskama, državama i slično.
Da li bi Srbi, uz dosta propagande, mogli MZ i Americi predstaviti Bošnjake kao što je to ISIL predstavljen u medijima? Ukratko radikalni, spremni na rat, ne vole zapad i slično.
Sa jedne strane, RS ima perspektivu da NIKAD ne bude samostalna, iz prostog razloga da li bi ikad Evropa i Amerika pustile da Bošnjaci imaju sami svoju državu, gdje bi u stvari te vehabije mogle raditi šta god hoće, a sve na svega par sati od Beča, srca evrope. Ukratko, evropa neće haos pred svojim vratima.
Sa druge strane, ako bi se pravilno gurnula propaganda na zapad kako Srbi na primjer žive sa radikalnim muslimanima, kako se muče i slično, ipak bi bilo više prostora za političke akrobacije.
Ukratko, kada bi Srbi gurnuli u svijet priču Bošnjaci vehabije, radikalni, širi se vehabizam, teroristi, iako 99% Bošnjaka sa tim nema veze, da li bi to moglo ubrzati otcjepljenje RS?
Do čega bi to uopšte dovelo?
Mogu se igrati igre na koje se ne može odgovoriti. Da RS donese zabranu nošenja nikaba i hidžaba, kome Bošnjaci da se žale? Evropi koja i sama donosi slične propise?