Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri dnu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

susc_ovjek

#51 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by susc_ovjek »

Ne mozes vjerovat sta se procita ovdje.

Ljudi zive u zabludi i sebe ohrabruju kako smo mi tu negdje sa slovencima... Pa ne budite smijesni.
U sloveniji je malo jace od 5% nezaposlenih. Što je najblize najgoroj situaciji koja je bila devedesetih i kukaju. Strasno kukaju jer rade, i porede se sa Austrijom i Italijom, a ne sa nama dole.

VI poznajete odredjeni krug ljudi i mislite da su svi takvi.
Najsmijesnije mi je ovo.. ne vjerujte statistikama (koje se poklapaju jedna do druge +/- 5%), nego vjerujte ovom sta vam ja kazem, a ja vam kazem da znam Janeza koji ima platu 600eur (sto je oko 1200KM), i ko u BiH ima ovoliku platu udara se u guzicu.

I kad se zarovi malo bolje ovdje, cijene hrane i namirnica su jako jako priblizne onima u BiH.
O tehnici da ne pricam tu je kod nas dosta skuplje.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#52 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Zviz »

susc_ovjek wrote:Ne mozes vjerovat sta se procita ovdje.

Ljudi zive u zabludi i sebe ohrabruju kako smo mi tu negdje sa slovencima... Pa ne budite smijesni.
U sloveniji je malo jace od 5% nezaposlenih. Što je najblize najgoroj situaciji koja je bila devedesetih i kukaju. Strasno kukaju jer rade, i porede se sa Austrijom i Italijom, a ne sa nama dole.

Najsmijesnije mi je ovo.. ne vjerujte statistikama (koje se poklapaju jedna do druge +/- 5%), nego vjerujte ovom sta vam ja kazem, a ja vam kazem da znam Janeza koji ima platu 600eur (sto je oko 1200KM), i ko u BiH ima ovoliku platu udara se u guzicu.

I kad se zarovi malo bolje ovdje, cijene hrane i namirnica su jako jako priblizne onima u BiH.

5%???? oko 15% a omladina preko 23%.... Porediti bih i sloveniju je malo mimo ali, ali porediti austriju sa slovenijom je isto mimo... Gdje ces porediti s austrijom koja je duplo jaca od Slovenije... Druga stvar sto niko neprica o penzionim problemima u Sloveniji te koliko su uskraceni... Drzava se zaduzuje da plati penzije
Zviz

#53 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Zviz »

Vecina Jugovica je napustila Sloveniju za trajno, i to oni koji imaju rodbinu po raznim zapadnim drzavama. Samo u mojoj opcini imam na spisku 9 porodica iz Slovenije, no ako pogledam bolje na prezimena ni jedna nije slovenacka nego sve Jugovici. Vecina je preko rodbine se snasla za neke slabije poslove, neki su preko 8 god. U Danskoj.
Danguba

#54 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Danguba »

Sto se tice Slovenije, @Zviz je u pravu. Stanje u Sloveniji je otuzno. Ekonomija, zaposlenost, penzije...je na mukama.
Cesto sam u Sloveniji i vrlo dobro poznajem situaciju iz vise izvora. Rijetko je vidjeti kranove a gdje nema njih znaj da je ekonomija u qrcu. To je djelatnost koja za sobom povlaci citav lanac djelatnosti.
U jednom mjestu ??? radilo je desetine kranova(u neka dobra vremena) a sada ne mozes vidjeti kran ni za lijeka.

Slovenija je krenula nizbrdo nakon isplate po obavezama iz restitucije gdje su isplatili(cini mi se 15 milijardi €) jer su mislili da ce ekonomija ici na gore a desila se kriza i recesija. Svi zale za tim potezom vlade.
Stoner

#55 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Stoner »

Jebote, kad slušaš ljude kakve nebuloze ovdje pričaju pomislio bi da će BiH do sutra biti u EU, da kupuje Slovenske tržne centre i da nema trgovinski deficit sa Slovenijom.

Slovenija je jedina država na Balkanu koja posluje u suficitu, a BiH je sinonim za neuspjeh i propast i onda dođu neki i prave komparativne analize između ovo dvoje, smiju se Slovencima što im je plata 700eura a u BiH 30% radne snage ne radi.

:-) :-) :-)

Zavist je zajebana stvar.
Danguba

#56 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Danguba »

Stoner wrote:Jebote, kad slušaš ljude kakve nebuloze ovdje pričaju pomislio bi da će BiH do sutra biti u EU, da kupuje Slovenske tržne centre i da nema trgovinski deficit sa Slovenijom.

Slovenija je jedina država na Balkanu koja posluje u suficitu, a BiH je sinonim za neuspjeh i propast i onda dođu neki i prave komparativne analize između ovo dvoje, smiju se Slovencima što im je plata 700eura a u BiH 30% radne snage ne radi.

:jbt: i Slovenija nije na Balkanu.

Odakle sada komparacija Slovenije sa BiH?

Valjda Sloveniju treba porediti sa clanicama EU. :-) Uredjeni sistemi, ekonomija, trziste, bla, bla...e tu su oni u zapecku... :izet:

BiH se ne moze porediti ni sa kime. Mi smo nesto imaginarno sto treba da postane drzava. :D

Slovenija kao clanica EU treba svoju ekonomiju da bazira na to trziste a njima glavno trziste ''divlji balkan''. Jaka ekonomija u p.m. :D Nabroj mi par slovenskih brendova koje izvoze na trziste EU a ja cu tebi spisak od tisucu EU artikala u Sloveniji. To se zove parazit koji te iscrpljuje.
Kada nisu htjeli biti gospoda u Jugi sada ce biti sluge u EU. :D
M e m o

#57 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

rekla-kazala wrote:Bruto 3300,00 eura - klasa 1 neto 2014,00 eura, klasa 3 neto 2300,00 klasa 5 neto 1600,00.
šta konkretno znače te klase
kolko ih ima i mogu li se povezati sa nekim zanimanjima ili stručnom spremom
na primjer ova klasa 5...da li je najniža...nivo čistačica, portira i sl. sa osnovnom šokolom ili nekvalifikovani ili polukvalifikovani
M e m o

#58 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

susc_ovjek wrote:Ne mozes vjerovat sta se procita ovdje.

ja bolan...cirkus
ispašće još mi bolji od slovenaca
a živimo od kredita MMF-a i dijaspore !!!!!! koja upumpa godišnje "legalno-doznakama" oko 3 milijarde KM !!!
a gdje ono nelegalno (što ne prođe preko banaka doznakama) ili što donesu ovdje pa troše u vrijeme dolazaka na odmore i slično...sveukupno minimalno upumpaju 5 milijardi KM godišnje !!!!
rekla-kazala

#59 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by rekla-kazala »

M e m o wrote:
rekla-kazala wrote:Bruto 3300,00 eura - klasa 1 neto 2014,00 eura, klasa 3 neto 2300,00 klasa 5 neto 1600,00.
na primjer ova klasa 5...da li je najniža...nivo čistačica, portira i sl. sa osnovnom šokolom ili nekvalifikovani ili polukvalifikovani
klasa I - samac, neoženjen, ili oženjen koji živi odvojeno od bračnog partnera ( 2014,00)
klasa II - samohrana majka ili samohrani otac (2054,00)
klasa III - u braku ili udovac/udovica ( ako bračni partner uzme klasu V) (2300,00)
klasa IV - oženjen, ako bračni drug uzme također klasu IV ( 2014,00)
klasa V - ako bračni drug uzme klasu III (1600,00)
klasa VI - samci i oženjeni ako rade više poslova. (1582,00)
Bira se najpovoljnija kombinacija. Npr. ako muž zaradi mnogo više od žene on će uzeti klasu III a ona klasu V. Ako im je plaća približna onda će vjerovatno i jedno i drugo uzeti klasu IV.
M e m o

#60 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

rekla-kazala wrote:
M e m o wrote:
klasa I - samac, neoženjen, ili oženjen koji živi odvojeno od bračnog partnera ( 2014,00)
klasa III - u braku ili udovac/udovica ( ako bračni partner uzme klasu V) (2300,00)
Bira se najpovoljnija kombinacija. Npr. ako muž zaradi mnogo više od žene on će uzeti klasu III a ona klasu V. Ako im je plaća približna onda će vjerovatno i jedno i drugo uzeti klasu IV.
to znači ustvari klase za oporezivanje
kako nema onda zajednički podatak za SVE, neka prosječna plata svih klasa
rekla-kazala

#61 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by rekla-kazala »

M e m o wrote:
rekla-kazala wrote:
M e m o wrote: šta konkretno znače te klase
to znači ustvari klase za oporezivanje
kako nema onda zajednički podatak za SVE, neka prosječna plata svih klasa
zato što je to nebitno i što postoje velike promjene zavisno od ostalih oporezivih i neoporezivih prihoda.
Ispravno je da se računa bruto satnica i bruto plata. A neispravno da se spominje samo neto plata kao kod nas.
Ono što ugovaraš sa poslodavcem je bruto satnica i bruto plata i sve je to tvoj novac.
Samo kod nas se poslodavci žale da su izdvajanja na plate visoka a zapravo je to novac radnika a ne poslodavaca.
Naši poslodavci praktično zavuku ruku u kovertu radnika i izvuku sebi dio novca. :lol:
Možda te ovaj podatak zanima, prosječni neto prihodi po domaćinstvu su oko 3100 eura.
Snaga Njemačke je da skoro svaki stanovnik osim školaraca ima neke prihode, 42 miliona ljudi platu, 20 miliona penzionera, učenici koji imaju praksu u zanatskim školama imaju također prihode.
Last edited by rekla-kazala on 28/09/2014 11:32, edited 1 time in total.
M e m o

#62 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

ne zavlači, jer TOLIKA oporezivanja nema niđe u svijetu

možda to država i radi svjesno, jer da je svaki pojedini zaposleni svjestan koliko daje državi kad bi bila šema kao u Njemačkoj digli bi husinsku bunu :D
BH radnik svjetski šampion u plaćanju doprinosa državi

Doprinosi koje jedan zaposleni radnik u Bosni i Hercegovini uplaćuje državi među najvišima su u svijetu,
tačnije na 19. mjestu od 114 zemalja obuhvaćenih istraživanjem globalne revizorske mreže KPMG.

Svaki zaposleni radnik u našoj zemlji plaća 31 posto doprinosa na plaću. Ukoliko uzmemu prosječnu prošlogodišnju plaću u BiH koja se kreće oko 830 KM, za doprinose vam se odbija približno 260 KM.

Kada na ovu cifru dodate još 10,5 posto koje uplaćuje vaš poslodavac, onda dođete do nevjerovatne cifre. Poređenja radi, radnik u Hrvatskoj plaća 19,5 a u Srbiji samo 7 posto.

"Najveći problem vezano za doprinose je to što uposleni nije uopće svjestan da se ovo njemu pripisuje na teret. Nama je cilj da pozovemo akademsku zajednicu na raspravu o opravdanosti takvog izdvajanja, da pozovemo vanbudžetske fondove na veću efikasnost i vlasti da više urade na zapošljavanju velikog broja nezaposlenih kako bi se poreska osnovica proširila što bi za posljedicu imalo eventualna smanjenja stope doprinosa kako bi se radnici olakšali", kaže za Klix.ba Damir Mehmedbašić, finansijski analitičar i direktor Centra za zastupanje građanskih interesa.

Sistem doprinosa u Federaciji sastoji se od obaveznog penzionog osiguranja, koji se uplaćuje u Federalni zavod PIO (radnik 17 posto, poslodavac 23 posto), obaveznog zdravstvenog osiguranja (radnik 12,5 posto, Poslodavac 16,5 posto) koji se uplaćuje u kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja i osiguranja u slučaju nezaposlenosti (radnik 0,5 posto, poslodavac 2 posto) koji se uplaćuje u kantonalone zavode za zapošljavanje odnosno Federalni zavod za zapošljavanje.

Od 114 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, najmanja stopa doprinosa je u Španiji i ona iznosi 3,3 posto.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-r ... /140206013
Image
M e m o

#63 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

rekla-kazala wrote:
Možda te ovaj podatak zanima, prosječni neto prihodi po domaćinstvu su oko 3100 eura.
tek taj podatak ništa ne znači
čuj po domaćinstvu....u njemu mogu raditi svi ili niko...dakle niđe veze
mislim da je ipak najbolji pokazatelj NETO plata ZAPOSLENIH, onoliko kolikoti ostane za trošit

imal bar podatak o prosječnoj BRUTO plati po ZAPOSLENOM
rekla-kazala

#64 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by rekla-kazala »

Ti podaci su parodija i nisu tačni.
Poslodavac u Njemačkoj na brutoplatu izdvaja 21 % tako da na 3300 eura bruto mora dati 693 eura + radnik 312 eura penzionog + 50 eura osiguranje od nezaposlenosti + 270 eura zdravstveno osiguranje + 42 eura osiguranje za njegu + 611 eura poreza.
Od 4000 eura na ruke dobije 2000 eura dakle samo pola.
Naši matematičari ne žele da saberu izdvajanja na platu koja daje poslodavac i izdvajanja iz bruto plate koja daje radnik.
Last edited by rekla-kazala on 28/09/2014 11:53, edited 1 time in total.
rekla-kazala

#65 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by rekla-kazala »

M e m o wrote:
rekla-kazala wrote:
tek taj podatak ništa ne znači
čuj po domaćinstvu....u njemu mogu raditi svi ili niko...dakle niđe veze
mislim da je ipak najbolji pokazatelj NETO plata ZAPOSLENIH, onoliko kolikoti ostane za trošit

imal bar podatak o prosječnoj BRUTO plati po ZAPOSLENOM
Evo i bruto i neto:

"Als Durchschnittsgehalt wird das durchschnittliche Bruttogehalt deutscher Arbeitnehmer im Jahresmittel bezeichnet. In den letzten Jahren ist das durchschnittliche Gehalt immer weiter gestiegen und liegt heute bei 41.000,- Euro brutto. Viele Arbeitnehmer erreichen diese Gehaltsschwelle jedoch bei Weitem nicht, während andere deutlich mehr verdienen. Wer mit rund 41.000 Euro zu den Durchschnittsverdienern zählt, hat jeden Monat etwa 2.000,- Euro netto in der Tasche und kommt übers Jahr gerechnet auf 24.000,- Euro netto.
M e m o

#66 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

rekla-kazala wrote: Poslodavac u Njemačkoj na brutoplatu izdvaja 21 % tako da na 3300 eura bruto mora dati dakle 693 eura
za šta izdvaja...koji je zvanični naziv tog izdvajanja
rekla-kazala wrote: radnik 312 eura penzionog + 50 eura osiguranje od nezaposlenosti + 270 eura zdravstveno osiguranje + 42 eura osiguranje za njegu + 611 eura poreza.
Naši matematičari ne žele da saberu izdvajanja na platu koja daje poslodavac i izdvajanja iz bruto plate koja daje radnik.
312+50+270+42+611 =1285 !!! a ne 2000
dakle ostane mu 2.715 ojra
rekla-kazala

#67 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by rekla-kazala »

M e m o wrote:
rekla-kazala wrote: Poslodavac u Njemačkoj na brutoplatu izdvaja 21 % tako da na 3300 eura bruto mora dati dakle 693 eura
za šta izdvaja...koji je zvanični naziv tog izdvajanja
rekla-kazala wrote: radnik 312 eura penzionog + 50 eura osiguranje od nezaposlenosti + 270 eura zdravstveno osiguranje + 42 eura osiguranje za njegu + 611 eura poreza.
312+50+270+42+611 =1285 !!! a ne 2000
dakle ostane mu 2.715 ojra
Ne ostane mu 2700 nego 2000 eura. U tih 4000 eura sam uračunao 693 eura koja daje poslodavac na platu.
Da bi izveli poređenje najbolje je da pretpostavimo a su plaće iste. :roll:
Njemačka
3300 bruto
Poslodavac na bruto
-9,45 % penzijsko osiguranje
-7,30 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega
-1,60% osiguranje od nesreće
ukupno 20,87 ili cca 690 eura

Uposlenik iz bruto
-8,20 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega
ukupno 20,17 ili 674 eura
uposlenik porezi ( poreska klasa I) 611 eura
Poslodavca košta radnik 3990,00 eura a dobije na ruke 2014,00 eura ili 50,50%

Federacija BiH
3300 eura
Poslodavac na bruto
-6,00% penzijsko
-4,00% zdravstveno
-0,50% za nezaposlene
Ukupno 10,50% ili 346 eura

Uposlenik iz bruto
-17,00% penzijsko
-12,50% zdravstveno
-1,50 % za nezaposlene
Ukupno 31% ili 1023 eura
uposlenik porezi 10% 300 eura
Poslodavca košta radnik 3646 eura a dobije na ruke 1977,00 eura ili 54,22%
M e m o

#68 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by M e m o »

rekla-kazala wrote:
Njemačka
3300 bruto
Poslodavac na bruto
-7,30 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega

Uposlenik iz bruto
-8,20 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega

Federacija BiH
3300 eura
Poslodavac na bruto
-6,00% penzijsko
-4,00% zdravstveno
-0,50% za nezaposlene

Uposlenik iz bruto
-17,00% penzijsko
-12,50% zdravstveno
-1,50 % za nezaposlene
Ukupno 31% ili 1023 eura
ne znam kolko su ovi tvoji podaci tačni i odakle ti za Njemačku
ali opšte poznata priča je da je naša privreda PREOPTEREĆENA, pa po ovome ispada su su "tu negdje" sa Njemačkom, tako da sam itekako sumnjičav u ove tvoje podatke za Dojčland

plus i ne vidim šta si pisao za FBH, pa ti skroz fulio stope, ćovječe, eto ti gore sam ja postavio
pa bi to u tvom primjeru bilo ovakva "računica"

Federacija BiH
3300 eura
Poslodavac na bruto
-23,00% penzijsko
-16,50% zdravstveno
-2% za nezaposlene
Ukupno 41,50% ili 1.370 eura !!!!

Uposlenik iz bruto
-17,00% penzijsko
-12,50% zdravstveno
-0,50 % za nezaposlene
Ukupno 3o % ili 990 eura
Poslodavca košta radnik 4.670 eura a dobije na ruke 2010 eura
odnosno izdvajanja su 2660 eura ili 57%

dok je to u Njemačkoj 45% (po tvojim podacima)
Last edited by M e m o on 28/09/2014 17:03, edited 2 times in total.
Adem_

#69 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Adem_ »

M e m o wrote:Prosječna plata u BH od 2000.-2013.g.

Image
:shock:
Zviz

#70 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Zviz »

Danguba wrote:
Stoner wrote:Jebote, kad slušaš ljude kakve nebuloze ovdje pričaju pomislio bi da će BiH do sutra biti u EU, da kupuje Slovenske tržne centre i da nema trgovinski deficit sa Slovenijom.

:jbt: i Slovenija nije na Balkanu.

Odakle sada komparacija Slovenije sa BiH?

Valjda Sloveniju treba porediti sa clanicama EU. :-) Uredjeni sistemi, ekonomija, trziste, bla, bla...e tu su oni u zapecku... :izet:

BiH se ne moze porediti ni sa kime. Mi smo nesto imaginarno sto treba da postane drzava. :D

Slovenija kao clanica EU treba svoju ekonomiju da bazira na to trziste a njima glavno trziste ''divlji balkan''. Jaka ekonomija u p.m. :D Nabroj mi par slovenskih brendova koje izvoze na trziste EU a ja cu tebi spisak od tisucu EU artikala u Sloveniji. To se zove parazit koji te iscrpljuje.
Kada nisu htjeli biti gospoda u Jugi sada ce biti sluge u EU. :D
Geografski gledano Slovenija, Slavonija i Vojvodina nisu na Balkanu.

Sto se tice Slovenackog poslovanja - propali biznis, sto rece Danguba oni masovno izvoze u Srbiju i BiH, a Francuzi im otkupili Alpsko Mleko i pokoje jos brandove inace ih nebi ni bilo da nisu ulozili, mada mislim da je i to propali biznis ali ni Francuzi nisu za zanemariti kad je rijec o zescim biznis provalama kao ona sa vozoima :D Slovenacka enkonomija je od 2009 godine krenula niz brdo munjevitom brzinom, klinicki je mrtva. U Sloveniji oko 200.000 praznih stanova, gradilo se masovno, investitori propali, banke isto zakocile, neke citavo propale i sve zjapi. Cijene stoje na istom u 5€ gore dole niko nema para da kupuje nista. U Ljubljani 26.000 praznih stanova, kuca itd.! Broj potraznje i broj ponude nigdje veze. U zadnjih 6 godina odlazak mladih je porastao sa citavih 158% na sprem prvu godinu kad je unisla u EU. Broj stanova koji se izdaju na crno je u LJ od ukupne pronude prema nekim procjenama oko 86% - siva ekonomija hara drzavom, broj ljudi koji rade na crno je ogovan, jer samo tako mogu nekako prozivjeti, inace u normalnim okolnostima placaju radnike pola na papira a pola pod stolom, kako bi firma imala manje troskove oko osiguranja, pezionog i zdravstva. Slovenija se nema skim porediti u EU jer trenutno od nje je samo su Grcka i mozda Litvanija gore. U nekim pitanjima su na nekim ljestvicama najjzadnji u EU cak i od HR. Krah je drzava dozivila i nema nekog izlalza osim da se porezi spuste na minimume tj. 10-20% Da se DDV svede na 2 do 8% i da se pocne radnom tajnih banki i kao "tax-heaven" za na taj nacin postane neka vrsta Cayman Otoka gdje bi stranci stavljali novac za nisku cijenu 1-2% od sume i tako to, ali to zahtjeva i da se izadje iz EU. Slovenija ce do kraja sljedece godien proglasiti bankrot, jer nema para, jos malo pa nema para za infrastrukturu i skolstvo. Dozivjeli su totalni kolaps i sad je samo pitanje vremena ko ce javno reci da drzava para nema.
swanfilter

#71 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by swanfilter »

Kada je pocela kriza, kada je nestalo love ... Ispostavilo se da su stvari u Slo funkcionirale kao i u BiH. Korupcija, nepotizam, ... Dok je bilo susnja, nikoga zanimalo nije. Evo, sada vec govore u svicarskom modelu vladanja, tehnokracija ... Propali, a i da sami ne znaju kako ...
Zviz

#72 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Zviz »

swanfilter wrote:Kada je pocela kriza, kada je nestalo love ... Ispostavilo se da su stvari u Slo funkcionirale kao i u BiH. Korupcija, nepotizam, ... Dok je bilo susnja, nikoga zanimalo nije. Evo, sada vec govore u svicarskom modelu vladanja, tehnokracija ... Propali, a i da sami ne znaju kako ...
Tacno tako. Dok je frizider bio pun jelo se i pilo, sad kad su jedni ozderali i polokali sve - zjevajte. Zato u Sloveniji za svake izbore nove stranke rastu ko pecurke poslje kise, kako dodju tako i odu - tacno nemas vise ono dva bloka crveni i plavi - sociale i liberale - nego vise nako neki sreinu koja kao mene pistas je gora od bilo cega, jer se mijenjaju kako vjetar puse.

A sto se nepotizma tice tu im nisu ni BiH ni Italijani ravni, ... nedavno sam citao za neku poziciju u nekoj javnoj instituciji bio raspisan javni konkurs - i dobila posa neka koja se nije ni prijavila na konkurs jer je neka pratija ipak bila misljenja da bi ona tu funciju bolje radila :D I to sve javno - cistog obraza :D

A vinjete sicaju li sicaju u zrak, do sljedece godine vlasnici Mercedesa, Audija i BMWova ce placati posebne vinjete --- salim se, ali nebi me cudilo... :D Za kombi 200€ godisnja vinjeta :roll: Kao da te na svakoj pumpi ovo ceka ...

Image
rekla-kazala

#73 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by rekla-kazala »

M e m o wrote:
rekla-kazala wrote:
Njemačka
3300 bruto
Poslodavac na bruto
-7,30 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega

Uposlenik iz bruto
-8,20 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega

Federacija BiH
3300 eura
Poslodavac na bruto
-6,00% penzijsko
-4,00% zdravstveno
-0,50% za nezaposlene

Uposlenik iz bruto
-17,00% penzijsko
-12,50% zdravstveno
-1,50 % za nezaposlene
Ukupno 31% ili 1023 eura
ne znam kolko su ovi tvoji podaci tačni i odakle ti za Njemačku
ali opšte poznata priča je da je naša privreda PREOPTEREĆENA, pa po ovome ispada su su "tu negdje" sa Njemačkom, tako da sam itekako sumnjičav u ove tvoje podatke za Dojčland

plus i ne vidim šta si pisao za FBH, pa ti skroz fulio stope, ćovječe, eto ti gore sam ja postavio
pa bi to u tvom primjeru bilo ovakva "računica"

Federacija BiH
3300 eura
Poslodavac na bruto
-23,00% penzijsko
-16,50% zdravstveno
-2% za nezaposlene
Ukupno 41,50% ili 1.370 eura !!!!

Uposlenik iz bruto
-17,00% penzijsko
-12,50% zdravstveno
-0,50 % za nezaposlene
Ukupno 3o % ili 990 eura
Poslodavca košta radnik 4.670 eura a dobije na ruke 2010 eura
odnosno izdvajanja su 2660 eura ili 57%

dok je to u Njemačkoj 45% (po tvojim podacima)
Ti ništa ne vjeruješ.
Ovaj dijagram koji si naveo je smijurija. Piše "doprinosi na platu".
Zašto je smijurija,... navodi da su doprinosi u Španiji 3,3 %. ???
Kako se finansiraju penzioneri i zdravstvo iz 3,3 %. Morali bi na jednog penzionera imati bar 20 radnika da bi ta finansijska konstrukcija bila izvodiva ne računajući doprinose za zdravstvo.
Ne vjerujem da postoji zemlja u Europi koja ima ukupne doprinose ( dio na platu-poslodavac i dio iz plate-radnik) manje od 35%.
Većina zemalja je tu negdje oko 45% samo se igraju procentima.
Na mostu dobiješ na ćupriji izgubiš. ;-)
jefferson

#74 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by jefferson »

Ja koliko znam kada se sve sabere i oduzme radnici koji su zaposleni kod jednog od mojih clanova porodice izadju optereceni sa oko 68% u FBIh, dok je RS oko 57%.
Naravno, pored toga 10 od 30 dana se provede borecis e sa inspekcijama koje salju kazne jer je vatrogasni aparat u desnom a ne lijevom cosku, i ciji inspektori dodju i kazu: mi moramo kaznu napisati, samo trebamo skontat za sta.
Zviz

#75 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Post by Zviz »

jefferson wrote:Ja koliko znam kada se sve sabere i oduzme radnici koji su zaposleni kod jednog od mojih clanova porodice izadju optereceni sa oko 68% u FBIh, dok je RS oko 57%.
Naravno, pored toga 10 od 30 dana se provede borecis e sa inspekcijama koje salju kazne jer je vatrogasni aparat u desnom a ne lijevom cosku, i ciji inspektori dodju i kazu: mi moramo kaznu napisati, samo trebamo skontat za sta.
Sanitarni cvoj nije tamo gdje su oni msilili da je :lol:
Post Reply