Škotski referendum

Post Reply
Vitezanin

#51 Re: Škotski referendum

Post by Vitezanin »

Ajde i ako izglasaju nezavisnost, ali ako to rade isključivo radi tog nekog "nacionalnog ponosa" ili čega već, a pritom žele zadržati toliko toga što sad imaju (valuta!) onda se postavlja pitanje koja je stvarna svrha referenduma i šta on mijenja. Dobivanje države i novih putnih dokumenata?!

Mada sve ankete govore da će dobiti No strana, ali vidjet ćemo. Ako žele nezavisnost samo na tom nekom romantičarskom simboličnom nivou i ako to neće promijeniti živote običnih ljudi na bolje (iako i sad imaju visok standard) onda ovo nema svrhe.

Ja sam oduševljen civiliziranošću tih ljudi tamo iako se lome koplja oko veoma bitnog pitanja. Osim marginalnih incidenata, ti ljudi gdje su jedni za a drugi protiv u istim ulicama i gradovima imaju kampanje jedni pored drugih i šetkaju se tako po gradu k'o da je pitanje "Hoćete li da uvozimo paradjz iz Belgije a ne iz Njemačke" a ne "Hoćete li nezavisnu državu".

:D
skenderija04

#52 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

Prva procjena nakon zatvaranja birackih mjesta 54-46 za ostanak-
madesa

#53 Re: Škotski referendum

Post by madesa »

skenderija04 wrote:Prva procjena nakon zatvaranja birackih mjesta 54-46 za ostanak-
e jbg
leo karan

#54 Re: Škotski referendum

Post by leo karan »

skenderija04 wrote:Prva procjena nakon zatvaranja birackih mjesta 54-46 za ostanak-
Ma ja, pretpostavljalo se...
obecali su im englezi svega, pa idu ljudina sigurno.
Juliuscezar

#55 Re: Škotski referendum

Post by Juliuscezar »

Inace zanimljivo da je personalna unija Engleske i Skotske stvorena pod skotskom dinastijom Stuart.
amoninan

#56 Re: Škotski referendum

Post by amoninan »

bhnapoleon1 wrote:Inace zanimljivo da je personalna unija Engleske i Skotske stvorena pod skotskom dinastijom Stuart.
Škoti generalno nisu nevini u svojoj toj priči o engleskom imperijazmu i slično. Obučno su njihove jedinice, i generali, bili najbrutalniji u gušenju ustanaka itd..
Challenger__

#57 Re: Škotski referendum

Post by Challenger__ »

Da.
#indyref poll : YES-46% NO-54% based on contacting voters after they cast ballots
amoninan

#58 Re: Škotski referendum

Post by amoninan »

Frankie Boyle: "Unionism says that two small countries that are similar should stay together, unless they're both in Ireland"

:D :thumbup:
agnostic_front

#59 Re: Škotski referendum

Post by agnostic_front »

Gledam maloprije CNN, kažu oko 7 ujutro kompletni rezultati, a možda oko 4-5 ono otprilike, ako sve bude kako treba.
IcedMFEarth

#60 Re: Škotski referendum

Post by IcedMFEarth »

Ne znam kako Škoti koji će glasati "Ne" mogu pogledati Braveheart mirne duše :D
It_is_a_Leclerc

#61 Re: Škotski referendum

Post by It_is_a_Leclerc »

Gledam Sky News. Nema naznaka rezultata još.

Podrška NE opciji, naravno.
skenderija04

#62 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

Kako su ozbiljni mediji odlucili da ne prave ankete na biralistima otvotio se prostor za ove manje zvucne.

Ovi Irci tvrde da je DA pobjednik sa 7 poena :D

http://www.theliberal.ie/shock-yes-vote ... xit-polls/
Klavikula

#63 Re: Škotski referendum

Post by Klavikula »

sve te ankete ne znace nista, ali ipak mislim da NE na kraju odnosi pobjedu... u sudackoj nadoknadi :D
parangal_

#64 Re: Škotski referendum

Post by parangal_ »

nema šanse da se otcjepe. ne zato što većina nije za nezavisnost, jeste, ali ni u ludilu korumpirana engleska vlast neće pustiti škotsku, sa svim svojim prirodnim bogatstvima i naftom, da se izvuče tek tako. prebrojavanje je namješteno da DA pobjedi i to je to. kraj priče.

samo kod nas raja još konta da negdje ima demokratije i pravne države, da nije svuda cirkus kao kod nas, a u stvari lijanovići i slični su male mace (ovce) za davida camerona i ekipu.
cyprus

#65 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

Naravno, i ja bih da pozdravim civiliziranost u cijeloj ovoj priči :thumbup: i to je valjda najvažnije od svega - sigurno je da neće pasti niti jedna mrtva glava kakav god ishod referenduma bio...

A podržavam logičnoo opciju NO... Prvenstveno zato što smatram da će to biti fin udarac svim nacionalnim romatičarima širom Evrope i pobjeda razuma nad nacionalnim zanosom... Ako pogledamo objektivno, Škotima realno ne treba avantura zvana nezavisnost... Ne smatram ja da bi Škoti začas bankrotirali kad se otcjepe, ali ne vidim ni kako bi se usrećili... Uostalom, odavno već imaju fudbalsku reprezentaciju, ne znam zašto bi nekome trebao još neki znak nezavisnosti :mrgreen:
madesa

#66 Re: Škotski referendum

Post by madesa »

cyprus wrote:Naravno, i ja bih da pozdravim civiliziranost u cijeloj ovoj priči :thumbup: i to je valjda najvažnije od svega - sigurno je da neće pasti niti jedna mrtva glava kakav god ishod referenduma bio...

A podržavam logičnoo opciju NO... Prvenstveno zato što smatram da će to biti fin udarac svim nacionalnim romatičarima širom Evrope i pobjeda razuma nad nacionalnim zanosom... Ako pogledamo objektivno, Škotima realno ne treba avantura zvana nezavisnost... Ne smatram ja da bi Škoti začas bankrotirali kad se otcjepe, ali ne vidim ni kako bi se usrećili... Uostalom, odavno već imaju fudbalsku reprezentaciju, ne znam zašto bi nekome trebao još neki znak nezavisnosti :mrgreen:
i ligu svoju vala im vise nista ne treba :D
skenderija04

#67 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

cyprus wrote:Naravno, i ja bih da pozdravim civiliziranost u cijeloj ovoj priči :thumbup: i to je valjda najvažnije od svega - sigurno je da neće pasti niti jedna mrtva glava kakav god ishod referenduma bio...

Moze se i tako gledati ali ovaj referendum ce staviti u nezgodan polozaj vlade u kojima postoji slican problem kao u GB ali ciji stav je - NEMA GLASANJA Dakle, pitanje je sljedece: Moze li se glasati ili ne? Britanci su pokazali visok stepen demokratije. Sumnjam da bi u Italiji ili Spaniji glasanje bilo moguce.
amoninan

#68 Re: Škotski referendum

Post by amoninan »

Pa reče Dodo, RS ej sljedeća :D
Steph

#69 Re: Škotski referendum

Post by Steph »

Ako hoće nezavisnost evo im naša, a mi ćemo rado sa Kraljicom.
FIDELCA

#70 Re: Škotski referendum

Post by FIDELCA »

Nemaju oni svoj jezik.
Zato nece dobiti drzavu.
skenderija04

#71 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

Steph wrote:Ako hoće nezavisnost evo im naša, a mi ćemo rado sa Kraljicom.
A hoce li kraljica nas? :D
Steph

#72 Re: Škotski referendum

Post by Steph »

Neće stara kuja :twisted: :lol:
cyprus

#73 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

skenderija04 wrote:

Moze se i tako gledati ali ovaj referendum ce staviti u nezgodan polozaj vlade u kojima postoji slican problem kao u GB ali ciji stav je - NEMA GLASANJA Dakle, pitanje je sljedece: Moze li se glasati ili ne? Britanci su pokazali visok stepen demokratije. Sumnjam da bi u Italiji ili Spaniji glasanje bilo moguce.
Pa negdje može, negdje ne može :mrgreen: Svaki slučaj ima svoje specifičnosti... Ni u UK-u ne bi recimo mogli Jorkšir ili Kornval održavati nešto slično...

Nego, šta je sa Velsom i Sjevernom Irskom? Kada bi škotski referendum prošao, da li bi mogli očekivati nešto slično i u tim dijelovima UK-a? Pretpostavljam da se Vels ne bi ni htio odvojiti (oni zaista nemaju aposlutno nikakav racionalan razlog da to rade), a u Sjevernoj Irskoj se bojim da to ne bi prošlo baš ovako civilizirano :mrgreen: Međutim, interesuje me kakvi su zakoni, da li oni i Velsu i Sjeverenoj Irskoj daju istu mogućnost kao i Škotskoj...
Last edited by cyprus on 19/09/2014 01:58, edited 1 time in total.
Nomo

#74 Re: Škotski referendum

Post by Nomo »

Skotska se nece otcjepiti u punu samostalnost jer joj to ne treba .
skenderija04

#75 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

Steph wrote:Neće stara kuja :twisted: :lol:
:D :D :D A da mi glasamo?

Ali izgleda da je i tamo poceo haos. Sky vec prica o nekoj muljazi :D

http://news.sky.com/story/1338354/polic ... llegations
Post Reply