skenderija04 wrote:cyprus wrote:Naravno, i ja bih da pozdravim civiliziranost u cijeloj ovoj priči

i to je valjda najvažnije od svega - sigurno je da neće pasti niti jedna mrtva glava kakav god ishod referenduma bio...
A podržavam logičnoo opciju NO... Prvenstveno zato što smatram da će to biti fin udarac svim nacionalnim romatičarima širom Evrope i pobjeda razuma nad nacionalnim zanosom... Ako pogledamo objektivno, Škotima realno ne treba avantura zvana nezavisnost... Ne smatram ja da bi Škoti začas bankrotirali kad se otcjepe, ali ne vidim ni kako bi se usrećili... Uostalom, odavno već imaju fudbalsku reprezentaciju, ne znam zašto bi nekome trebao još neki znak nezavisnosti

Moze se i tako gledati ali ovaj referendum ce staviti u nezgodan polozaj vlade u kojima postoji slican problem kao u GB ali ciji stav je - NEMA GLASANJA Dakle, pitanje je sljedece: Moze li se glasati ili ne? Britanci su pokazali visok stepen demokratije. Sumnjam da bi u Italiji ili Spaniji glasanje bilo moguce.
Pa negdje može, negdje ne može

Svaki slučaj ima svoje specifičnosti... Ni u UK-u ne bi recimo mogli Jorkšir ili Kornval održavati nešto slično...
Nego, šta je sa Velsom i Sjevernom Irskom? Kada bi škotski referendum prošao, da li bi mogli očekivati nešto slično i u tim dijelovima UK-a? Pretpostavljam da se Vels ne bi ni htio odvojiti (oni zaista nemaju aposlutno nikakav racionalan razlog da to rade), a u Sjevernoj Irskoj se bojim da to ne bi prošlo baš ovako civilizirano

Međutim, interesuje me kakvi su zakoni, da li oni i Velsu i Sjeverenoj Irskoj daju istu mogućnost kao i Škotskoj...