Hercegovina

Locked
Hafis

#51 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Ja vam rekoh - voda je razdjelnica Hercegovine i Bosne.
Kada pustiš vodu iz vodokotlića, i ako ona u konačnici završiti u Jadranskom moru, onda si u Hercegovini 100%.
A kada pustiš vodu iz kotlića a ona u konačnici završava u Crnom moru, onda si u Bosni garant, ne moraš ni pitati.
Treće opcije nema.

Za ove što imaju septičke jame, vrijedi pravilo otjecanja i podzemnih voda :)
cyprus

#52 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

Ne možete među geografskim regijama tražiti oštru granicu, njih obično odjeljuju širi ili uži pojasevi... Pri tome treba razlikovati geografsku regiju od političko-teritorijalne (administrativne) jedinice... Hercegovina nije političko-teritorijalna jedinica, odnosno to je bila jedino u vrijeme Rizvanbegovića (ona feudalna previranja u srednjem vijeku ne računam)...

Opet, granice Hercegovine se mogu prema sjeveru prilično jasno odrediti, jer prate razvođe jadranskog i crnomorskog sliva... Sporan je malo Kalinovik, kao i sjeverozapadni dio gdje razvođe nije baš tako očigledno zbog bogate podzemne hidrografije... Najčešće se Hercegovinom smatra otprilike sve do ulaza u Duvanjsko polje, ali neki tu svrstavaju i Livno, Tomislavgrad i Kupres... Mada, ljudi iz tih krajeva, naročito Livna, više kulturnih poveznica imaju sa Dalmacijom nego i sa Bosnom i sa Hercegovinom...

Također, postoji i značajan dio Hercegovine koji je pripao Crnoj Gori... On se danas samo tu i tamo, i to uglavnom u historijskom kontekstu naziva Starom Hercegovinom...

PS Sad da i ja kažem nešto nekonvencionalno... Meni je Neum nekako nelogično posmatrati kao dio Hercegovine... Po svim svojim karakteristikama (osim po političko-geografskoj), to bi realno trebao biti dio dalmatinske regije, tj. bosanskohercegovačka Dalmacija :mrgreen: Al eto, uglavnom sam usamljen u ovom svom razmišljanju, pa neću to nametat kao neku pametnu ideju :mrgreen:
hAZNADAR

#53 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

webby-x wrote:Meni je isto uvreda kada me netko nazove bosancem.
Ne mislim ništa loše o njima, ali jednostavno nisam Bosanac i
ne znam niti jednog hercegovca, bio on Bošnjak, Hrvat ili Srbin
da će za sebe reći da je bosanac. Moguće da ih i ima negdje.

.
:D Koja komedija hebote,.. "ne mislim nista lose o Bosancima ali mi je uvreda da me neko nazove Bosancem"

Slusate li vi sebe uopce - i za stvarno mislite da ce neko kupiti to da ne mislite nista lose o nama.
Mene moze bilo ko nazvat Hercegovcem, Dalmatincem, Tuzlakom,... mogu ga samo ispraviti - sacuvajboze da bi se uvrijedio jer ako o nekome ne mislim nista lose - zasto bi me vrijedjalo.

Vi momci iz Hercegovine sto smatrate uvredom da vas neko oslovi Bosancem - ustvari prezirete Bosance i mislite lose o njima. Buduci da vas Bosanci nisu nikada oruzani napali, uvodili diktature i stosta vam radili,... ili ste kupili pamet od susjednih nacionalista ili je u pitanju ona sugava nadmenost i gledanje sa visoka.

Mislite li stvarno da ste nesto bolji od Bosanaca i neka bolja sorta, vrsta,... ?
cyprus

#54 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
webby-x wrote:Meni je isto uvreda kada me netko nazove bosancem.

.
:D Koja komedija hebote,.. "ne mislim nista lose o Bosancima ali mi je uvreda da me neko nazove Bosancem"

Slusate li vi sebe uopce - i za stvarno mislite da ce neko kupiti to da ne mislite nista lose o nama.
Mene moze bilo ko nazvat Hercegovcem, Dalmatincem, Tuzlakom,... mogu ga samo ispraviti - sacuvajboze da bi se uvrijedio jer ako o nekome ne mislim nista lose - zasto bi me vrijedjalo.

Vi momci iz Hercegovine sto smatrate uvredom da vas neko oslovi Bosancem - ustvari prezirete Bosance i mislite lose o njima. Buduci da vas Bosanci nisu nikada oruzani napali, uvodili diktature i stosta vam radili,... ili ste kupili pamet od susjednih nacionalista ili je u pitanju ona sugava nadmenost i gledanje sa visoka.

Mislite li stvarno da ste nesto bolji od Bosanaca i neka bolja sorta, vrsta,... ?
Pa ima smisla itekako... Evo drugi primjer - većina Bošnjaka ne misli ništa loše o Turcima, ali mnogi smatraju uvredom kad ih se tako nazove - jer nisu Turci...

Zašto to ne bi moglo važiti i za Hercegovce - ne misle ništa (pretjerano :mrgreen: ) loše o Bosancima, ali smatraju uvredom kad ih neko tako zove - jer nisu Bosanci...
homega

#55 Re: Hercegovina

Post by homega »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
Jeste, Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...

I to je sasvim uredu i ne znam zašto bi to bio problem...
Problem je u tome što Hercegovina kao zasebna regija ne egzistira, niti formalno pravno, niti politički, niti administrativno, niti klimatski, niti etnički, niti postoje razlika između hercegovačkog i bosanskog.... nikako!

Ne egistira, osim u nazivu države i u kolokvijalnoj komunikaciji.

Treba državi BiH vratiti njen izvorni naziv.
cyprus

#56 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

homega wrote:
cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem. Dali je Hercegovina na osnovu svoje historije, kulture, prirodne izolacije,.. nesto vise od Krajine, Sebmerije, Posavine i sa boljom podlogom za evt autonomiju?
Jeste, Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...

Problem je u tome što Hercegovina kao zasebna regija ne egzistira, niti formalno pravno, niti politički, niti administrativno, niti klimatski, niti etnički, niti postoje razlika između hercegovačkog i bosanskog.... nikako!

Pa ja rekoh da Hercegovina nije političko-teritorijalna odnosno administrativno-pravna cjelina nego geografska regija, sa svojim posebnim prirodnim, ali i društvenim karakteristikama koje je razlikuju od Bosne...

Vi nacionalisti ne možete tako selektivno sagledavati historiju... Ne možete jednostavno izbrisati ili poništiti historijski proces koji se desio u posljednja dva stoljeća, na osnovu kojeg se Hercegovina izdvojila na nivo regije koja je po svom statusu jednaka Bosni...

PS A jel svega ti to tvrdiš da se Bosna i Hercegovina ne razlikuju klimatski? :mrgreen:
homega

#57 Re: Hercegovina

Post by homega »

cyprus wrote:
homega wrote:
cyprus wrote: Hercegovina je znatno više nego Krajina, Semberija itd. Hercegovina kao zasebna regija u odnosu na BiH egzistira već dovoljno dugo da regionalni identitet njenih stanovnika nema tački poklapanja sa stanovnicima Bosne...

Pa ja rekoh da Hercegovina nije političko-teritorijalna odnosno administrativno-pravna cjelina nego geografska regija, sa svojim posebnim prirodnim, ali i društvenim karakteristikama koje je razlikuju od Bosne...

Vi nacionalisti ne možete tako selektivno sagledavati historiju... Ne možete jednostavno izbrisati ili poništiti historijski proces koji se desio u posljednja dva stoljeća i na osnovu kojeg se Hercegovina izdvojila na nivo regije koja je po svom statusu jednaka Bosni...

PS A jel svega ti to tvrdiš da se Bosna i Hercegovina ne razlikuju klimatski? :mrgreen:
Posmatrajmo prvenstveno pravnu stranu, pravni okvir nastanka naziva današnje države. I ti znaš da je bespravno nametnut voljom tada moćne državne organizacije iz političkih razloga.

Nije potrebno brisati istoriju, to je i nemoguće, ali treba brisati nametnute pravne norme svjetskih velesila. I današnji "Dayton" je nametnut, i slijedom tvoje logike, za 50 godina će biti istorijska činjenica, u koju se ne smije dirati... :-)

Usput, profesore, gdje je granica Bosne i Hercegovine, po čemu se stanovnik Hercegovine prepoznaje i poistovjećuje?
Vitezanin

#58 Re: Hercegovina

Post by Vitezanin »

homega wrote:
cyprus wrote:

I ti misliš da, ako bi se naša država zvala samo Bosna bez Hercegovine, umanjilo regionalnu identifikaciju Hercegovaca?

:D :D

Regionalni identiteti ne zahtijevaju nužno postojanje pravnog, političkog i drugog okvira. Krajišnici će se uvijek regionalno barem za zeru razlikovati od svojih sugrađana u srednoj Bosni npr- a to ne znači da ti ljudi teže imati zaseban pravni i drugi okvir. :D To nikako ne umanjuje činjenicu da su svi građani ove zemlje.

Ali ja i dalje ne kontam zašto nekoga smeta postojanje regionalnih identifikacija?! Pa tako nešto postoji u skoro svakoj zemlji.

Vidite Italiju- sjever i jug su dva svijeta. Ali oni opet imaju snažan državni, nacionalni identitet kroz koji se prožimaju razni regionalni identiteti koji zapravo obogaćuju Italiju.

Drugo je što kod nas državni identitet još ne postoji već sve završava na- etničkom. Utoreni smo.

A to da je klima u Bosni i Hercegovini ista- no comment. :D Klima je bitan faktor. Pogledaj koje poljoprivredne kulture imaš u Bosni, a koje u Hercegovini. Kreni od tog pa onda dalje.

Ali opet- zašto regionalni identiteti koji ovdje i prelaze etničke granice bilo kome smetaju?!
Last edited by Vitezanin on 13/09/2014 01:31, edited 1 time in total.
cyprus

#59 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

homega wrote:Nije potrebno brisati istoriju, to je i nemoguće, ali treba brisati nametnute pravne norme svjetskih velesila.
Znači, ti bi ''nametnute pravne norme'' brisao tako što ćeš stanovnicima Hercegovine nametnuti drugačiji identitet? :mrgreen: Ne samo ti, ovaj ''princip'' nametanjem protiv nametanja primjenjuju mnogi ovdje... Sapienti sat, što bi reko drug Džek :mrgreen:

O ''granici'' sam pisao par postova unazad...
homega

#60 Re: Hercegovina

Post by homega »

cyprus wrote:
homega wrote:Nije potrebno brisati istoriju, to je i nemoguće, ali treba brisati nametnute pravne norme svjetskih velesila.
Znači, ti bi ''nametnute pravne norme'' brisao tako što ćeš stanovnicima Hercegovine nametnuti drugačiji identitet? :mrgreen: Ne samo ti, ovaj ''princip'' nametanjem protiv nametanja primjenjuju mnogi ovdje... Sapienti sat, što bi reko drug Džek :mrgreen: ..
Naziv države BiH je već nametnut, treba ga vratiti. Zar je teško shvatiti :-)
cyprus

#61 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

homega wrote:
cyprus wrote:
Znači, ti bi ''nametnute pravne norme'' brisao tako što ćeš stanovnicima Hercegovine nametnuti drugačiji identitet? :mrgreen: Ne samo ti, ovaj ''princip'' nametanjem protiv nametanja primjenjuju mnogi ovdje... Sapienti sat, što bi reko drug Džek :mrgreen: ..
Naziv države BiH je već nametnut, treba ga vratiti. Zar je teško shvatiti :-)
Pa to i kažem ... ti bi nametnuo drugi naziv umjesto sadašnjeg nametnutog naziva... Nametanjem protiv nametanja :mrgreen:
homega

#62 Re: Hercegovina

Post by homega »

cyprus wrote: ti bi nametnuo drugi naziv umjesto sadašnjeg nametnutog naziva... Nametanjem protiv nametanja :mrgreen:

Nametanje naziva bio bi zahtjev za naziv, npr. Bosna i Hercegovina i "ostalo". Nazivu državne organizacije Bosna voljom svjetskog moćnika dodan je - nametnut, naziv i Hercegovina.

Nisi ti glup, shvataš odlično poentu, samo si pospan :D
gepard_

#63 Re: Hercegovina

Post by gepard_ »

nije cyprus pospan to je stara dzukela koja bi bosnu i bosance popila u malo vode . taj bi demon zapalio bosnu i bosanske muslimane sibicom u jednom potezu . svaki post mu je antibosanski i antiljudski . svaki . ama bas svaki . prljav i pokvaren igrac do bola . gori od cetnika gori od ustase . kurva . hinja .
gepard_

#64 Re: Hercegovina

Post by gepard_ »

webby-x wrote:
Meni je isto uvreda kada me netko nazove bosancem.

Što se tiče neke prirodne granice, to je Ivan, Maglić, a
na sjeveru do Livna (ne uključujući Livno). Neki i Livno
uključuju u Hercegovinu, ali po meni je to Bosna po svim
karakteristikama.
ali ti je cast kada dibijes 1000 godina robije zbog genocida nad bosancima
gepard_

#65 Re: Hercegovina

Post by gepard_ »

cyprus

Pa ima smisla itekako... Evo drugi primjer - većina Bošnjaka ne misli ništa loše o Turcima, ali mnogi smatraju uvredom kad ih se tako nazove - jer nisu Turci...

Zašto to ne bi moglo važiti i za Hercegovce - ne misle ništa (pretjerano :mrgreen: ) loše o Bosancima, ali smatraju uvredom kad ih neko tako zove - jer nisu Bosanci...
vidi se skola radovana karadjica i dobrice cosica ...ali neka , trpi forum i gore od tebe ali BOSNA ne trpi ni bolje od tebe .
Cybernetic

#66 Re: Hercegovina

Post by Cybernetic »

Hercegovci su kulturno i po mentalitetu daleko homogeniji od Bosanaca. Kod njih podjela na Bosnjake, Srbe i Hrvate nema bas nekog smisla. Mogli bi cak izrasti u posebnu naciju. :lol: Toliko se kunu u tu Hercegovinu, a opet zele biti najveci Hrvati i Srbi. Hercegovina jednostavno nije Bosna i ne vidim razlog za negiranje Hercegovine. Isto tako mi nije jasno svrstavanje Livna i Prozora u Hercegovinu.
sanjin_1

#67 Re: Hercegovina

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:
hAZNADAR wrote:
Ovdje pricamo prvenstveno o hercegovackoj averziji prema bosanskom prefiksu i odbijanju da se oslove Bosancima.
Preko 150 godina u ljudima postoji jako izražen regionalni hercegovački identitet, i ne vidim kako ih danas preobratiti i uvjeriti da su u stvari ''bosanci''. Pogotovo danas, kada se taj izraz gura gdje treba i ne treba.
Ta ideja nema prođe ni među hercegovačkim Bošnjacima...jer i ovaj naziv nije baš omiljen u ''četiri oka'', a ne još ''bosanac''.
Svoj ti poso roćko, dosta i vas iz "stonog" ne voli da ih se zove Hrvatima..(u četiri oka, naravno), kažu da ih je strah bejzbol palice ako kažu da su nešto drugo...
sanjin_1

#68 Re: Hercegovina

Post by sanjin_1 »

A isto tako, ogromna je razlika između Hercegovine i škutorije. Škutorija je uvjek bila svoj svijet u koji je normalan insan rijetko zalazio.Tamo su uvjek živjele neke čudne spodobe sa čudnim govorom, čudnim imenima i još čudnijim običajima. Uvjek su djelovali nekako primitivno, ratoborno, neotesano,peksino i kao neko ko pati od nedostatka osnovnih životnih potrebština. ....Normalan svijet ih je zvao "škutori" pa je tako nastao i nazive te regijice ......"škutorija" koja se nekom čudnom historijskom greškom ušlepala (u nedostatku boljeg termina) uz Hercegovinu. Malo šta zajedničkog oni imaju sa Hercegovinom, ali u nedostaku identiteta vole se vezati za naziv regije....u posljednje vrijeme neki vole reći da su Srbi katolici, dok drugi tvrde da su pripadnici "erceg-bosanskog naroda", a neki opet žele ustrajati u tvrdnji da su Hrvati..ko će im znati..eto ih tamo pa nek se sami misle.. :thumbup:
parapet

#69 Re: Hercegovina

Post by parapet »

sanjin_1 wrote:A isto tako, ogromna je razlika između Hercegovine i škutorije. Škutorija je uvjek bila svoj svijet u koji je normalan insan rijetko zalazio.Tamo su uvjek živjele neke čudne spodobe sa čudnim govorom, čudnim imenima i još čudnijim običajima. Uvjek su djelovali nekako primitivno, ratoborno, neotesano,peksino i kao neko ko pati od nedostatka osnovnih životnih potrebština. ....Normalan svijet ih je zvao "škutori" pa je tako nastao i nazive te regijice ......"škutorija" koja se nekom čudnom historijskom greškom ušlepala (u nedostatku boljeg termina) uz Hercegovinu. Malo šta zajedničkog oni imaju sa Hercegovinom, ali u nedostaku identiteta vole se vezati za naziv regije....u posljednje vrijeme neki vole reći da su Srbi katolici, dok drugi tvrde da su pripadnici "erceg-bosanskog naroda", a neki opet žele ustrajati u tvrdnji da su Hrvati..ko će im znati..eto ih tamo pa nek se sami misle.. :thumbup:
Najveći dio onoga što vrijedi u Hercegovini se nalazi u "škutoriji" - Neum (oće li treći i oće li ta luka?), Međugorje, smokva, blatina, Trebižat. Standard ko u zapadnoj Europi - pomažemo ostatku BiH da preživi uzimajući Bošnjake na nadnicu...

Kad ćete reći - hvala?
parapet

#70 Re: Hercegovina

Post by parapet »

sanjin_1 wrote:
Hafis wrote:
hAZNADAR wrote:
Ovdje pricamo prvenstveno o hercegovackoj averziji prema bosanskom prefiksu i odbijanju da se oslove Bosancima.
Preko 150 godina u ljudima postoji jako izražen regionalni hercegovački identitet, i ne vidim kako ih danas preobratiti i uvjeriti da su u stvari ''bosanci''. Pogotovo danas, kada se taj izraz gura gdje treba i ne treba.
Ta ideja nema prođe ni među hercegovačkim Bošnjacima...jer i ovaj naziv nije baš omiljen u ''četiri oka'', a ne još ''bosanac''.
Svoj ti poso roćko, dosta i vas iz "stonog" ne voli da ih se zove Hrvatima..(u četiri oka, naravno), kažu da ih je strah bejzbol palice ako kažu da su nešto drugo...
Oće li luka u Neumu?

Šta bi sa 100% Bosne?

Jesi ti dobio svoju zlatnu kašiku? :kiss:
parapet

#71 Re: Hercegovina

Post by parapet »

sanjin_1 wrote:ko, dosta i vas iz "stonog" ne voli da ih se zove Hrvatima..(u četiri oka, naravno), kažu da ih je strah bejzbol palice ako kažu da su nešto drugo...
Ah da, priča o narodu koji stenje pod čizmom tuđmanovaca... Reko sam ja - isti Srbi...
cyprus

#72 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

gepard_ wrote:nije cyprus pospan to je stara dzukela koja bi bosnu i bosance popila u malo vode . taj bi demon zapalio bosnu i bosanske muslimane sibicom u jednom potezu . svaki post mu je antibosanski i antiljudski . svaki . ama bas svaki . prljav i pokvaren igrac do bola . gori od cetnika gori od ustase . kurva . hinja .
Ludilo, ludilo, ludilo... sjever je poludioooo... :mrgreen:
cyprus

#73 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

alianzane wrote:
cyprus wrote:
gepard_ wrote:nije cyprus pospan to je stara dzukela koja bi bosnu i bosance popila u malo vode . taj bi demon zapalio bosnu i bosanske muslimane sibicom u jednom potezu . svaki post mu je antibosanski i antiljudski . svaki . ama bas svaki . prljav i pokvaren igrac do bola . gori od cetnika gori od ustase . kurva . hinja .
Ludilo, ludilo, ludilo... sjever je poludioooo... :mrgreen:
Pa dobro, on jeste to rekao malo ostrije i figurativno, medjutim nije bas puno promasio. Ti si upravo takav nekakav.
Znači, ti si novi dežurni nacionalista na forumu narednih nekoliko dana, možda i koju sedmicu... Pitanje je samo čiji ste i ti i gepard klonovi :mrgreen:

Sjećam se lika pod nickom Damir_5... To mora da si ti...
IcedMFEarth

#74 Re: Hercegovina

Post by IcedMFEarth »

Eto Kipre šta dobiješ za normalno razmišljanje. Ili razmišljanje uopšte. Ne isplati se razmišljati :D
Poezija

#75 Re: Hercegovina

Post by Poezija »

Bosanski Hrvati koji žive u Hercegovini nazivaju se ponosno Hercegovci jer misle da je Hercegovac Hrvat. Kako to niste do sada primjetili, :izet:

Hercegovina je Bosna, ostalo je priča u prazno.
Locked