Ne možete među geografskim regijama tražiti oštru granicu, njih obično odjeljuju širi ili uži pojasevi... Pri tome treba razlikovati geografsku regiju od političko-teritorijalne (administrativne) jedinice... Hercegovina nije političko-teritorijalna jedinica, odnosno to je bila jedino u vrijeme Rizvanbegovića (ona feudalna previranja u srednjem vijeku ne računam)...
Opet, granice Hercegovine se mogu prema sjeveru prilično jasno odrediti, jer prate razvođe jadranskog i crnomorskog sliva... Sporan je malo Kalinovik, kao i sjeverozapadni dio gdje razvođe nije baš tako očigledno zbog bogate podzemne hidrografije... Najčešće se Hercegovinom smatra otprilike sve do ulaza u Duvanjsko polje, ali neki tu svrstavaju i Livno, Tomislavgrad i Kupres... Mada, ljudi iz tih krajeva, naročito Livna, više kulturnih poveznica imaju sa Dalmacijom nego i sa Bosnom i sa Hercegovinom...
Također, postoji i značajan dio Hercegovine koji je pripao Crnoj Gori... On se danas samo tu i tamo, i to uglavnom u historijskom kontekstu naziva Starom Hercegovinom...
PS Sad da i ja kažem nešto nekonvencionalno... Meni je Neum nekako nelogično posmatrati kao dio Hercegovine... Po svim svojim karakteristikama (osim po političko-geografskoj), to bi realno trebao biti dio dalmatinske regije, tj. bosanskohercegovačka Dalmacija

Al eto, uglavnom sam usamljen u ovom svom razmišljanju, pa neću to nametat kao neku pametnu ideju