Pozitiva BH ekonomije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

M e m o

#51 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

Drinski wrote:
M e m o wrote:
eluna wrote:
i "TO" neko kod nas zove uspješnom firmom!?!?! ..... ma gori smo mi kreteni koji to prihvatamo - treba naći vlasnika ili direktora svih firmi koje radnike drže kao robove i dobro ih nalemat
dobro došla u zemlje tranzicije koje su u fazi prvobitne akumulacije kapitala
ne mogu se preskakat evolucijske stepenice pa imat odmah švedski, švicarski ili njemački kapitalizam, koji je DANAS praktički neki vid socijalizma
to buni neke od vas koji se još niste probudili iz socijalistčkog samoupravljanja
niko nam nije kriv što smo protraćili 50tak godina na gluposti druga Edvarda Kardelja i Tita i nnjihovih experimenata zvanih socijalistička utopija
Iako se meni odmah postavlja pitanja kako ta pravila iz "prvobitne akumulacije kapitala" ne vaze i za poslodavce, nego samo za radnike (recimo tom privatnom poslodavcu ne pada na pamet da zivi u standardu tadasnjeg poslodavca), bitnije je sljedeće: u socijalizmu je vise bilo kapitalizma nego sada u poslovanju tih privatnika iz "prvobitne akumulacije kapitala".
M e m o wrote: ili si neka gatara pa ti se ukazalo u grahu
Koliko ja vidim, ti si grah i posadio, i pobrao i pojeo, pa on sada iz tebe progovara. :lol:
gomila gluposti koja nije vrijedna komentara
Drinski

#52 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

Ma naravno, samo ti udri copy/paste tekstove.
eluna

#53 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by eluna »

M e m o wrote:
eluna wrote:
i "TO" neko kod nas zove uspješnom firmom!?!?! ..... ma gori smo mi kreteni koji to prihvatamo - treba naći vlasnika ili direktora svih firmi koje radnike drže kao robove i dobro ih nalemat
dobro došla u zemlje tranzicije koje su u fazi prvobitne akumulacije kapitala
ne mogu se preskakat evolucijske stepenice pa imat odmah švedski, švicarski ili njemački kapitalizam, koji je DANAS praktički neki vid socijalizma
to buni neke od vas koji se još niste probudili iz socijalistčkog samoupravljanja
niko nam nije kriv što smo protraćili 50tak godina na gluposti druga Edvarda Kardelja i Tita i njihovih experimenata zvanih socijalistička utopija
NIŠTA mene ne buni prika moj, ako se iz kapitalizma može u socijalizam, onda sigurno može i obratno - uključi mozak ...... socijalističko upravljanje je trebalo samo malo okrenuti ka kapitalizmu, tj. dati dionice radnicima i otvoriti tržište dionicama i pustiti tržište da radi svoje, a centralne institucije poput zavoda za platni promet samo transformisati u porezne institucije - pogledaj FINU u hrvatskoj - kod njih nikada nije ni bilo moguće isplatiti platu bez doprinosa, zato nemaju toliko sive ekonomije kao mi, a to što su glupavim upravljanjem sjebali ekonomiju, to je drugi par cipela

i prestani kenjati po socijalizmu - sad bi ti zapucao za švedsku da možeš - jedino što smo protraćili je mladost i cijela jedna generacija, a sve zbog takvih kao ti
Drinski

#54 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

eluna wrote:... nikada nije ni bilo moguće isplatiti platu bez doprinosa...,
Nemoj tako da pričaš, pa plaćanje doprinosa i plata je relikt socijalizma.
M e m o

#55 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

eluna wrote: NIŠTA mene ne buni prika moj, ako se iz kapitalizma može u socijalizam, onda sigurno može i obratno - uključi mozak ...... socijalističko upravljanje je trebalo samo malo okrenuti ka kapitalizmu, tj. dati dionice radnicima i otvoriti tržište dionicama i pustiti tržište da radi svoje, a centralne institucije poput zavoda za platni promet samo transformisati u porezne institucije - pogledaj FINU u hrvatskoj - kod njih nikada nije ni bilo moguće isplatiti platu bez doprinosa, zato nemaju toliko sive ekonomije kao mi, a to što su glupavim upravljanjem sjebali ekonomiju, to je drugi par cipela

i prestani kenjati po socijalizmu - sad bi ti zapucao za švedsku da možeš - jedino što smo protraćili je mladost i cijela jedna generacija, a sve zbog takvih kao ti
ili takvih kao ti, koji su glavni kočničari bilo kakve zdrave tranzicije ove još uvjek bolesne socijalisitičke ekonomije jer si vjerovatno udobno smještena u nekom javnom preduzeću, bastionu tog socijalističkog javašluka ili na budžetksim jaslama prekobrojne i nepotrebne parazitske administracije

švedski KAPITALIZAM i socijalističko-samoupravna sranja exyu i istočnog bloka su razlika nebo i zemlja

u svemu te OPET buni, ono "samo"
samo što niko nije bio sposoban od tvojih komunističkih drugova sprovesti te reforme, jer su one značile praktički prelazak u neki vid kapitalizma, a to je, sačuvaj bože, predstavljalo izdaju komusitičke ideje i pesmica tipa "Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska" :lol: :lol: (bog te jebo koja ideološka zaluđenost...bez pokrića)
Mohamad Sissoko

#56 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Mohamad Sissoko »

eluna wrote:
i prestani kenjati po socijalizmu - sad bi ti zapucao za švedsku da možeš
Jah, eto u ŠveCkoj nije kapitalizam. :zzzz:
Mohamad Sissoko

#57 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Mohamad Sissoko »

eluna wrote:
i prestani kenjati po socijalizmu - sad bi ti zapucao za švedsku da možeš

"samo"..."samo" i na kraju kapitalizam. :-D
Last edited by Mohamad Sissoko on 18/11/2014 09:55, edited 1 time in total.
M e m o

#58 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

Klas u prvih deset mjeseci povećao prodaju brašna za više od 90 posto

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo u prvih deset mjeseci ove godine povećala je proizvodnju i prodaju brašna za 93 posto u odnosu na isti period lani.

Sve vrste Klasovog pšeničnog brašna bilježe povećanje realizacije, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima, a prednjače Zlatni puder, Klasovo brašno tip 500, kao i tip 750.

"Do izražaja su došli kvalitet i snaga branda. Uspjeli smo u proteklih šest mjeseci uposliti kapacitete Klasovog mlina za koji kažu da je najbolji u ovom dijelu Evrope. Vratili smo se na police trgovina i sada predstoji dalje povećanje našeg udjela na domaćem tržištu brašna i peciva. Nema pite bez Klasovog brašna“, kazao je tom prilikom Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Klasovo brašno se proizvodi od najboljih sorti pšenice, i posebno je prilagođeno za razvijanje tijesta, te jela i peciva sa naših podneblja kao što su pite, pogače i domaći kolači. Prerada pšenice odvija se u najvećem i najsavremenijem mlinu u Jugoistočnoj Europi, čiji je kapacitet 450 tona dnevno.

Kompletan proizvodni proces je automatiziran i ni u jednom trenutku pšenica potrebna za proizvodnju ne izlaže se rizicima koji bi mogli narušiti njen tehnološki i zdravstveni kvalitet.

"Spremni smo da kompletne potrebe Klasa za pšenicom, ali i drugim žitaricama, zatim voćem i povrćem, u cilju razvoja domaće privrede da zadovoljimo najprije od domaćih proizvođača. Ovo bi moglo značiti otvaranje novih radnih mjesta u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje. Klas je sa kapacitetima proizvodnje hrane od 140.000 tona godišnje, kompanija od državnog značaja, i mi smo spremni staviti sve raspoložive kapacitete proizvodnje hrane u službu razvoja cijele Bosne i Hercegovine“, riječi su Hrvića.

Klas spada među ponajbolje bosanskohercegovačke brandove uopće sa tradicijom od 112 godina uspješnog poslovanja u prehrambenoj industriji, sa savremenom tehnologijom, sistemom za kontrolu sigurnosti hrane, te velikim pekarskim znanjem i kvalitetom proizvoda, višestruko nagrađivanih širom svijeta. Kvalitet Klasovih proizvoda potvrđen je i certifikatima kao što su ISO 9001:2000, HACCP, ISO 14001:2005 i HALAL.

Od marta ove godine, Klas je dio AS GROUP koja zapošljava 2.700 radnika i u okviru koje uz Klas d.d. Sarajevo, posluju kompanije AS d.o.o. Jelah, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače - Tuzla, Napredak d.d Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/klas ... /141118021
M e m o

#59 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

AS GROUP je jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom.

AS GROUP posjeduje i razvija se u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.

Sjedište je u Tešnju, općini iz koje je čak 13 privatnih kompanija među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

Već nekoliko godina u nizu AS GROUP zauzima najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u BiH.

Samo u prehrambenoj diviziji u AS GROUP se proizvodi oko 1200 različitih prozovoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh. brandova, kao što su Kent, Master, Zlatna džezva, Espresso, Zlatni puder, Bosanski lokum, Jaro, Novi dan, Farmer, Trokutino, Jufka, Tajna, Petit biscuits, Lara, Praline, Duo, Štrudla, Imperijal, Tiru – Liru, Stampi, Milkent, Begova čorba, itd.

AS GROUP sačinjavaju prehrambeno - trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.

http://www.asgroup.ba/page.aspx?pID=4098
Drinski

#60 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

Kada se Klas hvali povecanjem prodaje brašna za 90% bilo bi lijepo da nam napišeš, jel se smanjio uvoz pšenice u Klasu?
M e m o

#61 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

pa pitaj ih TI eto
bez obzira, povećanje i prodaja DOMAĆEG proizvoda je za svaku pohvalu
ili ti je krivo što možda nije povećana prodaja nekog hrvatskog, slovenačkog ili srbijanskog uvoznika, čiji si vjerovatno lobista
Drinski

#62 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

Pa koliko ima stranog brasna na nasem trzistu, evo TI ih pitaj, da li je to povecanje islo na ustrb nekog domaćeg mlinara ili stranog mlinara tj. čiji su "kolač" preoteli i naravno odakle kupuju pšenicu?

A stro se tiče, ovoga domaći i strani lobiji, kako se trgovci vode isključivo ekonom. računicom (jer je jos doba "prvobitne akumulacije kapitala"), onda se ni meni valja ne moze nista prigovoriti kada kupujem ono sto je meni ekonomski povoljno.
Last edited by Drinski on 18/11/2014 11:13, edited 1 time in total.
eluna

#63 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by eluna »

Drinski wrote:
:facepalm:

nemaš ti pojma ni šta je socijalizam ni šta je kapitaliazam, a usput u glavi brkaš pojmove komunizam i socijalizam

čuj - isplata plate je relikt socijalizma ......:facepalm: ...... ooooo miša mu crkvenog - pa raspravljam sa nekime ko je parcijalno pročitao par knjiga u životu, pokupio par folova u kafani i sad misli da je pametan :eh:

a doprinos/porez/harač - zovi kako god hoćeš - bogami i te kako postoji u kapitalizmu i kapitalizam ga je i izmislio, različit je način prikupljanja istog i različit je način raspodjele i raspolaganja istim

izguglaj malo "sistem međugeneracijske solidarnosti" pa pogledaj kako se "doprinosi" plaćaju u njemačkoj, čiji sistem smo prepisali, i zakonski regulisali BAŠ ISTO kao u njemačkoj - samo što tvoji novopečeni kapitalisti ne da nemaju nikakve namjere da ga primjenjuju, nego baš kao i ti pojma nemaju šta je to, a da ih pitaš ZAŠTO - e tu bi već bio veliki belaj

a na državnim jaslama nisam - privatna firma i radim 365/24/7
Drinski

#64 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

eluna wrote:
Drinski wrote:
:facepalm:

nemaš ti pojma ni šta je socijalizam ni šta je kapitaliazam, a usput u glavi brkaš pojmove komunizam i socijalizam

čuj - isplata plate je relikt socijalizma ......:facepalm: ...... ooooo miša mu crkvenog - pa raspravljam sa nekime ko je parcijalno pročitao par knjiga u životu, pokupio par folova u kafani i sad misli da je pametan :eh:

a doprinos/porez/harač - zovi kako god hoćeš - bogami i te kako postoji u kapitalizmu i kapitalizam ga je i izmislio, različit je način prikupljanja istog i različit je način raspodjele i raspolaganja istim

izguglaj malo "sistem međugeneracijske solidarnosti" pa pogledaj kako se "doprinosi" plaćaju u njemačkoj, čiji sistem smo prepisali, i zakonski regulisali BAŠ ISTO kao u njemačkoj - samo što tvoji novopečeni kapitalisti ne da nemaju nikakve namjere da ga primjenjuju, nego baš kao i ti pojma nemaju šta je to, a da ih pitaš ZAŠTO - e tu bi već bio veliki belaj

a na državnim jaslama nisam - privatna firma i radim 365/24/7

Što se tiče čitanja knjiga, dovoljno si se isprovaljivala na onoj temi o patrolnom nalogu, a sto se tice intelekta - jesi li kada cula za sarkazam?
M e m o

#65 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

Drinski wrote:Pa koliko ima stranog brasna na nasem trzistu, evo TI ih pitaj, da li je to povecanje islo na ustrb nekog domaćeg mlinara ili stranog mlinara tj. čiji su "kolač" preoteli i naravno odakle kupuju pšenicu?
napravi "naučnu" studiju, pa nam javi :lol:
Drinski wrote: A stro se tiče, ovoga domaći i strani lobiji, kako se trgovci vode isključivo ekonom. računicom (jer je jos dobra "prvobitne akumulacije kapitala"), onda se ni meni valja ne moze nista prigovoriti kada kupujem ono sto je meni ekonomski povoljno.
šta je ekonomski povoljno, to je tek pitanje ??
iako je to za tebe viša matematika, probat ću ti "dočarat" da nešto što je "na prvu" ekonomski povoljno ne mora značit na duže staze
uzmimo evo aktuelnu situaciju oko mlijeka...uvozna banda će dobavit damping cijenom povoljnije mlijeko i ti i tebi slični će poletit zbog razlike u 10-30 feninga da ga kupi, jer se to "vama lično" čini "ekonomski povoljnije"
međutim, na taj način će domaći mljekari i proizvođači biti sjebani, pa isti oni neće imati više kupovne moći da kupe neki proizvod od tebe na primjer, pa onda ćeš i ti imat manju prodaju, time i manju zaradu i upitnu platu, ako si uopšte u proizvodnji, ili si na na državnim budžetskim jaslama ili monopolskim javnim preduzećima, pa te se ova i slična priča, NARAVNO, i ne tiče, jer ste vi svijet za sebe
dakle, malo dublje gledano, ono što ti se na prvu učinilo ekonomksi povoljnije, ustvari će i tebe "pokopat" pa će ti se obit o glavu
nadam se da si skonto, poentu mog pisanja
Drinski

#66 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

M e m o wrote: iako je to za tebe viša matematika, probat ću ti "dočarat" da nešto što je "na prvu" ekonomski povoljno ne mora značit na duže staze
uzmimo evo aktuelnu situaciju oko mlijeka...uvozna banda će dobavit damping cijenom povoljnije mlijeko i ti i tebi slični će poletit zbog razlike u 10-30 feninga da ga kupi, jer se to "vama lično" čini "ekonomski povoljnije"
međutim, na taj način će domaći mljekari i proizvođači biti sjebani, pa isti oni neće imati više kupovne moći da kupe neki proizvod od tebe na primjer, pa onda ćeš i ti imat manju prodaju, time i manju zaradu i upitnu platu, kao si uopšte u proizvodnji, ili si na na državnim budžetskim jaslama ili monopolskim javnim preduzećima, pa te se ova i slična priča, NARAVNO, i ne tiče, jer ste vi svijet za sebe
dakle, malo dublje gledano, ono što ti se na prvu učinilo ekonomksi povoljnije, ustvari će i tebe "pokopat" pa će ti se obit o glavu
nadam se da si skonto, poentu mog pisanja
Jao, jao, sta mi napisa...pa Bingo ti kupuje od onoga koji je NJEMU najpovoljniji, a mene prozivas zbog individualizma. :lol: :lol:
M e m o

#67 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

Bingo preferira domaće proizvođače, čak "opasno" ulazi i u samu proizvodnju nekih artikala
naravno, da nije moguće da sav asortiman pokrije, pa se mora naći i dosta uvoznih proizvoda, a za neke čak i nema domaće alternative
ali u slučajevima, gdje ima alternativni sasvim dobar, ako ne i bolji domaći proizvod, a bleson kupi uvozni, onda je to za posmatranje
najbolji primjer vode za piće, pored nagrađivane i priznate Oaze kupit janu, ja bi ga odmah štocom u glavu ondje na kasi na licu mjesta
Drinski

#68 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

M e m o wrote:..., ja bi ga odmah štocom u glavu ondje na kasi na licu mjesta
Ma odmah sam ja vidio da si ti svjetski čovjek.

Ziv bio, hajd "uzdravlje"!
eluna

#69 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by eluna »

M e m o wrote:Bingo preferira domaće proizvođače, čak "opasno" ulazi i u samu proizvodnju nekih artikala
naravno, da nije moguće da sav asortiman pokrije, pa se mora naći i dosta uvoznih proizvoda, a za neke čak i nema domaće alternative
ali u slučajevima, gdje ima alternativni sasvim dobar, ako ne i bolji domaći proizvod, a bleson kupi uvozni, onda je to za posmatranje
najbolji primjer vode za piće, pored nagrađivane i priznate Oaze kupit janu, ja bi ga odmah štocom u glavu ondje na kasi na licu mjesta
jao jesi balkanac - na zapadu samo s visoka pogledaš i kažeš "jao što si siromašan i nisi in .... hajde bolan kupi ovo, ovo ti je marka" ....
eluna

#70 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by eluna »

M e m o wrote:Bingo preferira domaće proizvođače, čak "opasno" ulazi i u samu proizvodnju nekih artikala
hej, daj da ne kvarimo temu ..... za sve što znam da se proizvodi u BiH pitam u svakoj prodavnici u koju uđem, i eksplicitno kažem "ne, hvala NEĆU strani proizvod. Imate domaću vodu Oaza, Sarajvski, Princess Kiseljak i/ili memprom, stanić, Sava, čaj 3B (billjana Maoča), Alma ras, itd. HOĆU TO!" .....

dakle, na ovoj temi sam da vidim gdje ima kupiti kojih naših proizvoda - ništa drugo
M e m o

#71 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by M e m o »

Džambić: Bingo će podići domaću privredu, ali nam kupci moraju pomoći

Vlasnik najvećeg bh. trgovačkog lanca, od 13. novembra preuzeo je francuski Interex, koji u Bosni i Hercegovini posluje od 1999. godine, ali se više nije mogao nositi sa bh. rastućim gigantom, koji ima oko 100 objekata širom zemlje i više od 3.500 zaposlenih.

Preuzimanjem 24 Interexova objekta, broj Bingovih trgovačkih centara sada će se povećati na više od 120, a broj zaposlenih na oko 4.300. Ovako veliki broj radnika u zemlji upošljava još jedino grupacija Prevent.

Preuzimanje Interexa od strane Binga teći će postepeno, a posljednji Interexov objek u Bingovo vlasništvo trebao bi preći najkasnije za pola godine.

Prestižni svjetski biznis magazin Forbes Džambića je proglasio jednim od najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, i desetim u regionu, čija kompanija bilježi prihode od 448,5 mil. konvertibilnih maraka. Bingo je osnovan 1993. godine u Tuzli, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, no od samog početka promovisao je domaće prehrambene proizvode i privredu BiH. Kupci su to prepoznali. Sada, 21 godinu kasnije, Bingo je gigant koji nezaustavljivo raste i potiskuje strane trgovačke lance, koji iz BiH godišnje isisavaju milione KM.

Samo nekoliko dana nakon objave odluke Konkurencijskog vijeća da se Bingu odobrava preuzimanje Interexa, novinari Patrije razgovarali su sa Džambićem. Sretan je i ponosan prije svega, kako kaže, zbog domaće privrede. Njemu lično, možda francuski trgovački brend nije ni trebao, no kupio ga je zbog bh. proizvođača. Strani trgovački lanci koji pokrivaju veći dio Bosne i Hercegovine, kaže on, već godinama guše domaću privredu.

"Tome moramo stati ukraj. Ja ću učiniti sve da domaći proizvođači dobiju najbolja mjesta na našim rafama, jer oni to i zaslužuju. Ali u jačanju bosanskohercegovačke privrede moraju mi pomoći i naši kupci. Kod njih mora proraditi patriotizam. Ne mogu pomoći domaćoj privredi ako kupci budu kupovali uvozne proizvode", kaže Džambić.

Najveći trgovački lanac u BiH ima i vlastitu proizvodnju jaja, tovnih pilića, tjestenine i drugih prehrambenih proizvoda, tekstila..., no kaže da dalje neće ulagati u proizvodnju, jer bi na taj način mogao naštetiti domaćim privrednicima, a to nikako ne želi.

"Ako bismo mi otvorili industriju mesa, šta bi radili naši Semići iz Visokog, ili drugi proizvođači mesa u BiH. Zbog toga, ostavit ćemo njima da se bave proizvodnjom, a mi ćemo učiniti sve da se ti njihovi proizvodi što bolje prodaju", kaže Džambić.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/dzam ... /141118118
iz dna duše

#72 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by iz dna duše »

eluna wrote:
iz dna duše wrote:
M e m o wrote:mnogi kojima je u glavi socijalistički mentalitet bivših vremena ostao, ili ako su novije generacije "naslijeđen" od roditelja
ne mogu da prihvate da je Bosna tranzicijska zemlja, i da negdje lebdi između nakaradnog socijalizma i dolazećeg kapitalizma, očekujući valjda da odmah "s neba padnu" u najrazvijeniju fazu u kojoj su Švedska ili Njemačka i druge zemlje zapada koje su bile lokomotive
međutim, surova stvarnost je da se mora krenuti od početne faze, a to je prvobitna akumulacija kapitala, ono kroz šta su današnje gore spomenute moderne kap.zemlje prolazile prije 100 godina, kada su njihovi pradjedovi radili po 16 sati, onako kako opisuju filozofi Marks/Engels i ostali, da bi tek današnje generacije uživale polodove tog minulog rada njihovih predaka
a nama niko nije kriv što smo "protračili" to vrijeme u experimentu zvanom socijalizam, samoupravljanje i ostale gluposti te sada zaostajemo
@M e m o
Pitam ja tebe u ovoj bh pozitivi, što ti nabroja, i ja navedoh moj licni primjer, jesu li te firme zaista toliko pozitivne? je li jedna firma može biti svrstana u bh pozitivu ako radnicima kasne plate i po nekoliko mjeseci, kojima se isplacuje minimalaca, gdje radnik ne smije da se pobuni, jer dobija otkaz, gdje se doprinosi ne placaju...a istovremeno vlasnici i još par ljudi na vrhu imaju sve moguce povlastice i naravno redovnu platu i doprinose na punu platu.... Je li to bh pozitiva?
naravno da ne - ali radnici ćute, zašto se radnici ne bune???? kako neko može sebe ponižavati toliko da radi par mjeseci a da ne primi platu!?!? dozvoli - to je pitanje ličnog samopoštovanja i ljudskog dostojanstva - gdje je to sve nestalo!?!? nemojte mi reći da moraju tako jer nema posla - pogledajte samo koliko portala za traženje posla imamo, pa koliko oglasa tamo ima.

eto primjer sinkra - također vodeći proizvođać, veliki izvoznik, pobjede na sajmovima, itd. ... na par mjesta sam pisala ono što mi kolegica prenese koja tamo ima nekoga zaposlenog ....... ljudi iz uprave su totalni amateri kad je u pitanju organizacija proizvodnje, a nesigurnost radnika u svakom, pa i u fizičkom pogledu je van pameti ...... čovjeku je u rukama eksplodirala neka boca sa ljepilom i svo ljepilo mu izletilo u oči, i izgleda je ostao bez vida - a boca je pukla jer se ne čisti - pazi ovo: NIKAD se ne čisti!!!!! - a ne postoje rezervne i/ili zamjenske ..... pas mu mater - pa i svako maljoletno žensko zna da će joj se ljepilo u tubi stisnuti na vrhu i da neće moći da ga koristi ako to ne očisti a ovi kreteni vode industriju i drže boce pod pritiskom koje nikada ne čiste????? :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

davno negdje klix je objavio da je supruga nekog biznismena, vlasnika firme, natjerala svoga supruga da živi par mjeseci sa platom koju daje svojim radnicima - e tu ženu zovem ličnošću i čovjekom, ovi naši nazovi biznismeni će svi redom prije ili poslije propasti
Što reći? U pravu si... postali smo robovi...Moja majka, penzionerka mi stalno govori, das za stanje radnika u firmama ne snose samo poslodavci nego i mi sami, jer smo im mi to dozvolili, u strahu da izgubimo radno mjesto. Radno mjesto?! pa ako za njega ne primamo ili ne primaju platu, kakvo je to radno mjesto... uspavani smo mi, uspavani ne samo na ovom polju.
rekla-kazala

#73 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by rekla-kazala »

Drinski wrote:Pa koliko ima stranog brasna na nasem trzistu, evo TI ih pitaj, da li je to povecanje islo na ustrb nekog domaćeg mlinara ili stranog mlinara tj. čiji su "kolač" preoteli i naravno odakle kupuju pšenicu?

A stro se tiče, ovoga domaći i strani lobiji, kako se trgovci vode isključivo ekonom. računicom (jer je jos doba "prvobitne akumulacije kapitala"), onda se ni meni valja ne moze nista prigovoriti kada kupujem ono sto je meni ekonomski povoljno.
Stranog brašna se proda maksimalno 10% jer je "skupo".
Porijeklo pšenice ?
Boga pitaj odakle je jer nije deklarisano na pakovanju a trebalo bi biti.
Iskreno volio bi da je iz Hrvatske, Srbije, Mađarske ali bojim se da je iz Ukrajine kao najvećeg izvoznika žitarica u Europi.
Zna se da je skoro čitava teritorija Ukrajine fasovala iz Černobila ali "Sve je u granicama tolerancije", valja narod prehraniti.
Dalje kao što kažeš, smiješno je da ne samo mlinari nego čak i firme koje uvoze šećer, rižu, začine,...i samo pakuju ih predstavljaju "svoje" proizvode kao domaće.
Nema na pakovanju ni datuma proizvodnje ni porjekla nego samo rok valjanosti koji oni lupaju.
Last edited by rekla-kazala on 19/11/2014 13:32, edited 1 time in total.
Drinski

#74 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by Drinski »

rekla-kazala wrote:

Stranog brašna se proda maksimalno 10% jer je "skupo".
Porijeklo pšenice ?
Boga pitaj odakle je jer nije deklarisano na pakovanju a trebalo bi biti.
Iskreno volio bi da je iz Hrvatske, Srbije Mađarske ali bojim se da je iz Ukrajine kao najvećeg izvoznika žitarica u Europi.
Zna se da je skoro čitava teritorija Ukrajine fasovala iz Černobila ali "Sve je u granicama tolerancije", valja narod prehraniti.
Dalje kao što kažeš, smiješno je da ne samo mlinari čak i firme koje uvoze šećer, rižu, začine,... predstavljaju "svoje" proizvode kao domaće.
Nema na pakovanju ni datuma proizvodnje ni porjekla nego samo rok valjanosti koji oni lupaju.
Ma to je jasno.
rekla-kazala

#75 Re: Pozitiva BH ekonomije

Post by rekla-kazala »

Upravo pregledao kg brašna klas, zlatni puder i nigdje nije navedena zemlja porjekla kao ni godina žetve.
Post Reply