Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ranger

#51 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by ranger »

ranger wrote:uce kandidate da krecu bez gasa boktemazo...
to je moglo na dvojki, danas svaki novi td motor se ugasi ako imalo otpora ima, al jok on njih nauci da se bez gasa krece pa kad treba izac iz garaze u bbi-ju ili krenuti na semaforu u azize s. auto skace il se gasi 38 puta...
moju sestru je hajvan ucio da na serpentinama krivinu prolazi drzeci kvacilo a da kontrolise brzinu kocnicom..
uce ih da voze na retrovizore u rikverc... elem sve se svodi na robotiku - popamti sve "cake" na kojim se pada, nauci sve rute napamet i nemoj koga udarit... uz manje il vise srece proso si...
tuga i zalost :run:
da pojasnim :P
bez gasa se moze krenut ali sa puno iskustva i osjecaja (ni jedno ni drugo pocetnik nema), a problem nastaje kod slabijih auta i sa ukljucenom klimom u manjoj ili vecoj uzbrdici... tu je nemoguce krenuti bez gasa ponavljam narocito pocetniku.
nikad i ni jedna krivina se ne prolazi s kvacilom (eventualno kad se nekud provlacis isl.) u voznji na putu, jer auto je najstabilnije dok je u pogonu, ako ti je brzo prebacis u manju brzinu ali auto mora biti u pogonu.
kad vozis na retrovizore u rikverc ti gledas lijevo desno a pjesaci narocito na parkingu prolijecu, ti pogledas lijevo nema, pogledas desno nema, krenes kad coek lijevo mase umalo ga ne udari... kome se ovo nije desilo nije vozio auto. druga stvar je što ne vidiš stub, znak ili nesto trece sto se nalazi iza auta (moguce je vidjeti koristeci i sredisnji retrovizor al opet iskusnom vozacu, pocetnik je ionako pogubljen pa mu je voznja u rikverc nocna mora).
dakle pricamo o vozacima pocetnicima, sve ovo moze i drugacije al kad se nabere kilometara i iskustva.
almir90

#52 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by almir90 »

to je moglo na dvojki, danas svaki novi td motor se ugasi ako imalo otpora ima, al jok on njih nauci da se bez gasa krece pa kad treba izac iz garaze u bbi-ju ili krenuti na semaforu u azize s. auto skace il se gasi 38 puta...
moju sestru je hajvan ucio da na serpentinama krivinu prolazi drzeci kvacilo a da kontrolise brzinu kocnicom..
uce ih da voze na retrovizore u rikverc... elem sve se svodi na robotiku - popamti sve "cake" na kojim se pada, nauci sve rute napamet i nemoj koga udarit... uz manje il vise srece proso si...
Ovaj sam problem ja imao, da mi je instruktor stalno govorio "hidraulicno kvacilo, ne treba ba gasa, samo polahko".
Drinski

#53 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Drinski »

Kada vas covjek čita, kazao bi svi polozili ispit prije 100 godina pa ne znate kako se sada uci: uce se kandidati da krecu s kvačilom na ravnini (i to je moguce kod svih ispravnih i novijih auta ili barem kod vecine) a onda se dodaje gas (prije potpunog otpuštanja kvačila), na uzbrdicama se uce naravno da krecu sa rucnom.
dinooh

#54 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by dinooh »

ranger wrote:
da pojasnim :P
bez gasa se moze krenut ali sa puno iskustva i osjecaja (ni jedno ni drugo pocetnik nema), a problem nastaje kod slabijih auta i sa ukljucenom klimom u manjoj ili vecoj uzbrdici... tu je nemoguce krenuti bez gasa ponavljam narocito pocetniku.
nikad i ni jedna krivina se ne prolazi s kvacilom (eventualno kad se nekud provlacis isl.) u voznji na putu, jer auto je najstabilnije dok je u pogonu, ako ti je brzo prebacis u manju brzinu ali auto mora biti u pogonu.
kad vozis na retrovizore u rikverc ti gledas lijevo desno a pjesaci narocito na parkingu prolijecu, ti pogledas lijevo nema, pogledas desno nema, krenes kad coek lijevo mase umalo ga ne udari... kome se ovo nije desilo nije vozio auto. druga stvar je što ne vidiš stub, znak ili nesto trece sto se nalazi iza auta (moguce je vidjeti koristeci i sredisnji retrovizor al opet iskusnom vozacu, pocetnik je ionako pogubljen pa mu je voznja u rikverc nocna mora).
dakle pricamo o vozacima pocetnicima, sve ovo moze i drugacije al kad se nabere kilometara i iskustva.
upravo to. Rijec je o pocetnicima kojima je sve manje vise komplicirano. Ulazenjem u neku raskrsnicu sa kvacilom instruktori prakticiraju kako bi se imala veca kontrola nad autom nego sa gasom. Lakse je uci u traku pod kvacilom nego sa gasom. Sa gasom se treba i brze vracati volan da ne bi otisao u tudu traku nego sa kvacilom. Sto se tice rikverca, instruktori govore da se gleda i nazad i da se na retrovizoru vidi samo 20-ak posto ceste, a ostalo da se za ostalo moramo okrecati.
Za pocetnika nije isto kada neko vozi 50 a on je suvozac i kada on vozi sa 50kmh. Ima osjecaj da puno brze vozi, a ono je zapravo samo 50kmh. Ali to ce sve sa vremenom doci, sa iskustvom.
tendzera

#55 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by tendzera »

E svašta, da čujem da se i u krivinu ulazi s kvačilom s umjerenim kočenjem. Valjda prebaciš u niži stepen prijenosa kad ulaziš u krivinu. :roll:

A što se tiče kretanja s kvačilom, tj. bez gasa( :mrgreen: ), to valjda ima svrhu da kandidati bolje odmjere gdje kvačilo tačno odvaja, jer je to svakako lakše odmjeriti nego li s dodavanjem velikog gasa(što nije strano početnicima) :mrgreen:
mefistofilis

#56 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by mefistofilis »

pa naravno da se krece polako... nece valjda instruktori dozvoliti da im kandidati habaju lamelu brzim startom :evil:
zato svaki kaze: kad polozis ne moras tako; u prevodu: kad svoje budes vozio ne moras tako
Alfons Kauders

#57 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Alfons Kauders »

Dozer wrote:
Na otvorenoj cesti, tj. van grada, vrlo cesto srecem vozace koji apsolutno usporavaju saobracaj, tipa - ogranicenje 80, on/a vozi 60, 50, pa cak i 40. Policija bi, zaista, trebala poceti naplacivati kazne i ovakvim vozacima, za sta imaju zakonsko uporiste, jer se voznja od 20 i vise km/h ispod ogranicenja na cesti van naseljenog mjesta smatra ometanjem normalnog odvijanja saobracaja. Naravno, ovim likovima uopste na pamet ne pada da se sklone u stranu i propuste kolonu koju su napravili iza sebe.
Onda to uzrokuje da se ljudi pocnu nervirati i preticati gdje stignu, ne obracajuci paznju na znakove, a, kao po pravilu, tu se onda nadje murija koja zaustavlja i kaznjava one sto preticu, dok onog idiota koji za sobom vuce kolonu od 20-30 ili vise vozila - ni ne pogledaju.

Upravo sam nedavno imao jedan ovakav slucaj gdje je "mlada" za sobom vukla kolonu od 18 vozila preko cijele Karaule, pa kroz Kladanj, pa isto nastavila iza Kladnja, a cijelo vrijeme nije presla 40. Na uzbrdici iznad kladnja, iza one lijeve okuke gdje pocinje kraci pravac i gdje je uvijek bila isprekidana (nedavno su povukli punu, ali to nisam znao), ja uredno dam zmigavac i preletim je, da bi mi u sred preticanja, i to s lijeve strane ceste, drot izbacio lizalo, a onda me smotao na desnu stranu. U stotinki me uhvatila tolika huja, da sam pri zaustavljanju otvorio prozor i dok je ona budaletina prolazila pored mene na sav glas joj se sjetim familije. Sjedila je s frajerom, ali to me savrseno nije zanimalo i vec sam se spremio da je stignem i izbijem s ceste, samo da zavrsim s murijom. Drot je sve to, naravno, vidio i cuo, a izgleda i da je skontao u cemu je problem, pa mi je samo naplatio pojas (iako sam bio vezan), da me ne bi oderao za punu. Brzinu prekoracio nisam (a nsiam ni mogao s obzirom da je kobila u tom momentu vozila ispod 40).
Ispalo je na kraju da mi se drot izvinjavao sto mi uospte mora bilo sta naplatiti, ali, eto...mora jer je odmah stanicom prijavio zaustavljanje centrali.

Nazalost, doticnu kobilu nisam uspio stici, tj. nisam je vidio vise na cesti, pa pretpostavljam da su se negdje sklonili dok ja ne prodjem, jer je frajer sigurno skontao da ce biti problema.
ovo fakat postaje sve veci i veci problem, ma kako trivijalno zvucalo... ovo je zaista opasan fenomen a vidim sve vise i vise mladih vozaca i vozacica koji se tako ponasaju

jednostavno pokazuje kakvi nesposobni "vozaci" sjede za volanom, odnosno kakvi sve polazu i "uce" kod nasih dragih instruktora... vozio sam ljetos kanjonom neretve cca 50km/h radi lika koji... eto, misli da je to ok... kolona preko 10 auta iza njega, ljudi uzimaju i gdje treba i gdje ne treba... par dana prije toga oko stupara zaglavim u koloni iza frajera 25-30 godina, u dobrom autu... vozi lik 40, i tako kilometrima

na autoputu je nesto bolje, ali opet ima masa ljudi koji ne prebace 100, mada nisu takav problem jer ih se lako moze preteci

rijec je o ljudima koji jednostavno nisu sposobni da upravljaju autom, bili psihicki, bilo fizicki... niko me ne moze uvjeriti da je ok voziti 40 na dionici sa ogranicenjem od 70 ili 80... ako nisi siguran na toj brzini... ako smatras da moras voziti upola sporije - onda fakat nemoj voziti... ne znam kako tim ljudima niko ne objasni da NE TREBAJU VOZITI... svako ko se osjeca nesigurno dok vozi 50km/h kanjonom neretve je zapravo opasniji od onog koji vozi 100km/h, jer ocito NE ZNA VOZITI... a opet se usudi krenuti na put i staviti glavu u torbu

ima brate bus, brzi je i sigurniji
madner

#58 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by madner »

Problem je sto zbog tih pokretnih prepreka normalnom saobracaju dolazi do udesa.
Alfons Kauders

#59 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Problem je sto zbog tih pokretnih prepreka normalnom saobracaju dolazi do udesa.
pa evo hajmo zamisliti kanjon neretve... 40tak kilometara, prilicno prometna i brza dionica... jednog takvog "vozaca" ce na tom potezu preteci desetine auta - a svako preticanje je rizicno, pogotovo kada su guzve a u susret dolaze ljudi brzinom od 80-90km/h...

to sam gledao, bukvalno cijela kolona obidje jednu budalu koja ne mari ni za svoj zivot ni za zivote drugih... svako rizikuje, a pacijenti se nikad ne sklone da propuste kolonu koju naprave, jer su im ocito instruktori zaboravili pomenuti taj detalj, tj. cinjenicu da svake sekunde dok tako voze zapravo prave prekrsaj

ove godine sam u par navrata gledao autobuse i kamione kako preticu putnicka vozila, a vozacima istih to ocito ne predstavlja problem (vjerovatno su vec stvorili tu naviku), pa se cak ni tad ne sklone da propuste kolonu

jednostavno tim ljudima nije mjesto na cesti vec na autobuskom kolodvoru... za njih je svaki kilometar lutrija, a opet se usude krenuti na put
Drinski

#60 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Drinski »

Pa taj problem sa sporim vozilima koji se preticu moze se samo rijesiti izgradnjem autoputa ili brze ceste, jer ce ovaj morati ici brze a i sigurnije, nema potrebe za preticanjima koja su opasna ili nedozvoljena itd.
Ne moze se na putu koji je nekada bio volovski pa asfaltiran voziti kao da je ovaj put bio projektovan i planiran za motorna vozila.
Seyfo

#61 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Seyfo »

Zaboravljate da ljudi voze auta za koja znaju da su im gume celave il i sve gume razlicite , da im vuku u stranu, da tocak samo sto nije otpao, nesto lupa, kocnica ima ASS sistem (ako stane-stane) ... znaju da ce zivi negdje stici samo ako idu do 40 km/h, preko nije sigurno. Licno znam lika koji vozi kadetta i boji se u cetvrtu ubaciti,a za bolje auto se nema.

U boljim autima ipak je rjeđi slucaj spore voznje, ako se ne radi o pocetniku, na jcesce zenskom.
mefistofilis

#62 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by mefistofilis »

Seyfo wrote:Zaboravljate da ljudi voze auta za koja znaju da su im gume celave il i sve gume razlicite , da im vuku u stranu, da tocak samo sto nije otpao, nesto lupa, kocnica ima ASS sistem (ako stane-stane) ... znaju da ce zivi negdje stici samo ako idu do 40 km/h, preko nije sigurno. Licno znam lika koji vozi kadetta i boji se u cetvrtu ubaciti,a za bolje auto se nema.

U boljim autima ipak je rjeđi slucaj spore voznje, ako se ne radi o pocetniku, na jcesce zenskom.
evo ja vozim feliciju (odrzavanu doduse) i maksimalno pratim da ne smetam ljudima. prije nekoliko dana sam tako preko rogoja sve (uz par izuzetaka jel) trecom vozio, izvlacio maksimalno.
neispravnost vozila opet nije opravdanje, sta ces ti na magistrali sa takvim autom
Alfons Kauders

#63 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Alfons Kauders »

mefistofilis wrote:
Seyfo wrote:Zaboravljate da ljudi voze auta za koja znaju da su im gume celave il i sve gume razlicite , da im vuku u stranu, da tocak samo sto nije otpao, nesto lupa, kocnica ima ASS sistem (ako stane-stane) ... znaju da ce zivi negdje stici samo ako idu do 40 km/h, preko nije sigurno. Licno znam lika koji vozi kadetta i boji se u cetvrtu ubaciti,a za bolje auto se nema.

evo ja vozim feliciju (odrzavanu doduse) i maksimalno pratim da ne smetam ljudima. prije nekoliko dana sam tako preko rogoja sve (uz par izuzetaka jel) trecom vozio, izvlacio maksimalno.
neispravnost vozila opet nije opravdanje, sta ces ti na magistrali sa takvim autom
evo ovih par primjera koje sam naveo, dakle samo ovo ljeto, dva odlaska na more i malo domace voznje... u svim se radilo o sasvim prosjecnim autima, cak i boljim od mog...

najcesce vozila stara 5-10 godina... zna se desiti i da naletis na kadeta ili pasata truhlju, ali fakat se cesto radi o dobrim autima, natprosjecno mladim

moguce je da se cesto radi o sluzbenim autima, rentacar i sl... da voze ljudi koji fakat ne voze ostatak godine, pa se saseru cim izadju na cestu... ali to opet nije opravdanje
madner

#64 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by madner »

Krivi su tehnicki pregledi, kada tako auto dobije registraciju.
Grof

#65 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Grof »

Mog jednog druga je instruktor učio da kod ulaska u kružni tok obavezno daje desni žmigavac. :?

WTF :shock: pa zna se da se kod ulaska u kružni tok ne može skrenuti lijevo, daje se samo žmigavac prilikom izlaska s kružnog toka.
mefistofilis

#66 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by mefistofilis »

jbg. cesto vidim ljude koji u okukama od 90 stepeni koriste zmigavce :lol:
Alfons Kauders

#67 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Krivi su tehnicki pregledi, kada tako auto dobije registraciju.
toga je sve manje - u zadnjih 2-3 godine tehnicke su "uveli u suru" i ima dosta manje martifetluka... naravno i dalje ima truhlja, narocito u ruralnim krajevima... ali dooooosta ih je manje nego prije

uostalom mislim da je prosjecna starost vozila oko 15 godina, sto ce reci 1999... tada su svi vec imali pocincane karoserije, dosta naprednije servo volane i kocnice, zracne jastuke, nerijetko i ABS itd...

uglavnom tatisticki ispada da je prosjecni auto neki golf 4 dizel tih godina ili nesto slicne klase, godista... takav auto je opasan jedino ako fakat nije odrzavan a ima 300,000 na satu ili ako je bio skrsen pa popravljen kod munira u mahali nakon 5-6 piva...
Dozer

#68 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Ljudi dragi...i djevojke/zene, naravno...

Ja ne znam gdje su i kako ti vasi danasnji instruktori naucili voziti, kao ni ko im je dao instruktorske licence, ali ako cete poslusati savjet nekoga ko profesionalno vozi vec 23 godine, onda NIKAD, ali NIKAD ne ulazite s pritisnutim kvacilom u bilo kakvu krivinu, a pogotovo ne ostriju i pri vecoj brzini.
To se jednostavno NE RADI!

A evo i zasto - uzmimo da vozite niz Ivan, po onim krivinama, brzinom od 50 km/h (ja licno najcesce idem oko 60-80). To cete raditi u trecoj ili cetvrtoj, pri cemu je treca sasvim OK jer je u njoj kompresija svakog ispravnog motora na nizbrdici sasvim dovoljna da vas "drzi" na cesti kako treba, a pri tome uvijek imate mogucnost kocenja ili ubrzavanja, po potrebi i zelji.
Onog momenta kada pri ovoj brzini ulazite u bilo koju od onih krivina (a s ispravnim autom u svaku od njih se bez ikakvih problema moze uci i izaci sa 50 km/h), i pritisnete kvacilo - vi ste automatski otpustili vozilo iz rezima kocenja motorom i time ste svu njegovu masu, na koju se onda dodaje i bocna inercija/centripetalna-bocna sila koja masu uvecava i do 50%, prepustili kocnicama.

Ovakav postupak je RIZICAN I POGRESAN iz vise razloga:
- Na nasim cestama, a pogotovo na uzbrdicama i nizbrdicama, nerijetko se nalazi osuseno ulje koje ispustaju kamioni. Ovo ulje, iako nevidljivo, ipak je tu, a pod odgovarajucim temperaturnim uslovima moze imati dio svoje viskoznosti. Ta mala klizavost ceste, u kombinaciji s masom vozila i centripetalnom silom ako se aktiviraju u "odgovarajucem" trenutku, drasticno vam povecava sanse da izletite sa ceste. Ili da se zabijete u nekoga pored vas ko ide id suprotnog pravca...

- Drzanjem kvacila u krivinama, bez obzira da li je do kraja ili na nekom nivou balansa, neuporedivo vise trosite i kocnice i gume, ali i lamelu.

- Drzanjem kvacila u krivinama sami sebi smanjujete upravljivost vozila, pri cemu je vama licno, kao vozacima, potrebno vise energije da sve to savladate.

Ispravan postupak voznje na otvorenoj cesti i krivinama podrazumijeva opet kombinaciju vise faktora:
- U zavisnosti od brzine kretanja, nagiba ceste i ostrine i dubine krivine, u nju se moze uci brze ili sporije, a usporavanje se postize kombinacijom upotrebe mjenjaca, kocnice i volana (da, volana, jer njime odredjujete putanju kretanja).
- Npr. Ukoliko je potrebno smanjiti brzinu radi ulaska u ostru i kratku krivinu, to se radi na sljedeci nacin (uzecemo da se krecete 80km/h, pravcem i u petoj brzini):
1. Na 50-40m od pocetka krivine pusta se gas i mjenjac se prebacuje u cetvrtu brzinu, potpuno se otpusta kvacilo, i vozilo pusta na 1-2 sec da uspori kocenjem motora
2. Na 20-10m od pocetka krivine lagano se pocinje kociti i istovremeno se mjenjac prebacuje u trecu brzinu, potpuno se otpusta kvacilo, koci se i dalje blago, primicete se lijevoj (ili desnoj) strani svoje trake (liniji), i pocinjete ulacak u krivinu
3. U krivinu ulazite tako sto se primicete njenom unutrasnjem sredistu, odnosno "sijecete" je, a na pola krivine otpustate kocnicu i odmah pocinjete lagano (ili ako ste "stela", onda malo jace) dodavati gas.
4. Na izlasku iz krivine dodajete gas malo jace i prebacujete mjenjac u cetvrtu, istovremeno se odmicuci od unutrasnje ivice krivine i opet se primicete drugoj strani svoje trake (liniji).

Na ovaj nacin ste kocili na 3 nacina istovremeno - motorom, kocnicom i volanom/putanjom. Samim tim ste postedili kocnice, gume i lamelu, minimizirali ste centripetalne sile, a okuku ste prosli neuporedivo udobnije i SIGURNIJE nego sa pritisnutim kvacilom.

Slika pokazuje sta i kako.
Image
Last edited by Dozer on 26/08/2014 12:15, edited 1 time in total.
NeenaSa

#69 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by NeenaSa »

Alfons Kauders wrote: pa evo hajmo zamisliti kanjon neretve... 40tak kilometara, prilicno prometna i brza dionica... jednog takvog "vozaca" ce na tom potezu preteci desetine auta - a svako preticanje je rizicno, pogotovo kada su guzve a u susret dolaze ljudi brzinom od 80-90km/h...

to sam gledao, bukvalno cijela kolona obidje jednu budalu koja ne mari ni za svoj zivot ni za zivote drugih... svako rizikuje, a pacijenti se nikad ne sklone da propuste kolonu koju naprave, jer su im ocito instruktori zaboravili pomenuti taj detalj, tj. cinjenicu da svake sekunde dok tako voze zapravo prave prekrsaj

ove godine sam u par navrata gledao autobuse i kamione kako preticu putnicka vozila, a vozacima istih to ocito ne predstavlja problem (vjerovatno su vec stvorili tu naviku), pa se cak ni tad ne sklone da propuste kolonu

jednostavno tim ljudima nije mjesto na cesti vec na autobuskom kolodvoru... za njih je svaki kilometar lutrija, a opet se usude krenuti na put
Upravo.
Neg' druga strana.
Zabrinjava chinjenica pjeshaka na zebri oliti psjeshachkog prijelaza, (bRez obzira , da l' je seNafor :D ) zar nije prekrshaj, ako ne stanesh na istom i propustish iste.
Trube li trube , oni koji 'oche ushparat par sec. Gdje se zhure?
Hitne sluzhbe nemaju tu moc.
Edit:
Ako se bojish , ne sjedaj za volan.
oldtajmer

#70 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by oldtajmer »

sve cesce su vozila autoskole pocela da ne staju na pjesackom,bravo za instruktore :thumbup: i ne treba se cuditi zasto je ovako stanje u saobracaju kad se od starta uci da se pravila ne postuju
Dozer

#71 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by Dozer »

Iako nije tema o pjesacima, zaista su i oni cesto kao krdo stoke. Npr. na tramvajskoj na Skenderiji samo treba snimiti kako se pjesaci ponasaju - izadju iz traJVana, i kao pravo pravcato krdo samo nagrnu na cestu, sa svih strana tramvaja.
Mislim....zasto je problem stati na pjesacki prelaz i normalno ljudski preci ulicu...?
Ali ne... bolje je nagrnuti na cestu, valjda kontajuci "vidi sta nas je, auta moraju stati", i tako rizikuju da budu "pokupljeni", istovremeno dizu nervozu vecini vozaca, a takodjer uzrokuju i smanjenje prostora za vozila koja skrecu iz bilo kojeg pravca jer ljudi tu zakoce, a onda oni iza njih ne uspijevaju proci kroz semafore, cime se samo nepotrebno stvara guzva.
FrozenCastle

#72 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by FrozenCastle »

Po komentarima vidim da svako ima svoju priču oko ispravne i neispravne vožnje. Sve u svemu, dobro je da ste živi.

Da li je ovo počelo važiti: http://doznajemo.com/2014/02/21/novi-za ... znu-30-km/
Last edited by FrozenCastle on 26/08/2014 12:58, edited 1 time in total.
insomnia78

#73 Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by insomnia78 »

Grof wrote:Mog jednog druga je instruktor učio da kod ulaska u kružni tok obavezno daje desni žmigavac. :?

WTF :shock: pa zna se da se kod ulaska u kružni tok ne može skrenuti lijevo, daje se samo žmigavac prilikom izlaska s kružnog toka.
Na ulasku u kruzni tok se i daje zmigavac
Ako ulazis u unutrasnju lijevi a na izlazu desni

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
alkalna_baterija

#74 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by alkalna_baterija »

insomnia78 wrote:
Grof wrote:Mog jednog druga je instruktor učio da kod ulaska u kružni tok obavezno daje desni žmigavac. :?

Na ulasku u kruzni tok se i daje zmigavac
Ako ulazis u unutrasnju lijevi a na izlazu desni

Meni je rečeno da se žmigavac daje na ulasku samo ako izlaziš na prvom izlazu, inače samo desni prije izlaza...

Edit: odnosno, možeš dati, ali ne moraš, možeš i na izlazu
insomnia78

#75 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?

Post by insomnia78 »

Pa ja al ako ulazis u unutrasnju traku onda dajes lijevi, fakticki se prestrojavas preko vanjske trake odnosno sjeces je

Post Reply