Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post Reply
Rizvan

#51 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Rizvan »

Prosječna plata u Čitluku 2013: 671 KM

Prosječna plata u Ravnom: 1080 KM
http://www.fzs.ba/Podaci/KantBr7.pdf

Tako to izgleda kada se posmatra samo kroz visinu plata, ali ako se malo zagrebe ispod površine,vidi se da u Ravnom radi dvadesetak ljudi u opštinskoj administraciji i lokalnoj ambulanti,i to je to.... a Čitluk ima masu zaposlenih u privatnom sektoru. Ali ako neko i dalje ima potrebu da se zavarava, slobodno :skoljka:
Šveđanin

#52 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Šveđanin »

Podatak koji sam trazio i dugo nisam mogao naci.

Procenat nezaposlenih po gradovima? Iko igdje?

Skickat från min iPhone via Tapatalk
L u c i f e r

#53 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

neki wrote:
L u c i f e r wrote:
neki wrote: Nemam vremena da kopam, vec ti rekoh...ti posto ocigledno imas, izvoli pa se zadaj...ili ce vec neko drugi ko bolje poznaje regulativu. Uostalom to je dobro poznata cinjenica svakome iole upucenom u ekonomska desavanja, pa cak i poluobrazovanim srednjoskolcima..
Pod ovim ne mislim da si ti neobrazovan, nego da svjesno zanemarujes cinjenice jer si ovdje po stranackom zadatku...
Pa najlakše je tako, naprdivati bez dokaza jer se nejma vremena i usput se udrobi još malo i ad hominema... :roll:
Mislim da bi dokaze nasao i u svojim linkovima da si ih samo malo dublje proanalizirao...Ali to nije naredba iz centrale, zar ne? :wink:
Ja treba da rovim kroz smeće koje je neko nabacao?

Kako sam ja fino odma: link, dokument, sheet... 8-)

Đes balkanski špijun, ša mai centrala... :D

Image
L u c i f e r

#54 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

Drinski wrote:http://www.capital.ba/stupio-na-snagu-i ... a-dohodak/

mrsko mi traziti sada propise na stranici PU RS.
nagalasavam, da bez obzira na tu činjenicu, ne smije se zivjeti u snovima i zabludama, moramo "spaliti iluzije".
To je sama suština onoga što govorim. Upravo to.
Ali Kemal

#55 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Ali Kemal »

E jesu politicari isprali mozak raji svaka ima cast. Cak i kada su jasni statisticki pokazatelji, brojevi crno na bijelo, odmah ce se javiti "strucnjaci" koji ce da opovrgnu svaku cinjenicu i da sve to skrenu na borbu za "nasu" stvar, jerbo to ne mere biti nikako.
U nekoj epizodi ove price o platama, ocekujem da se pojavi i krst na Zlatistu, pa da ko i uvijek skrenemo sa teme.

U principu porede se dvije sake jada.
ma jok

#56 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by ma jok »

Samo što je jedna od te dvije šake pokrala donacije i međunarodnu zajednicu a druga nije.
Drinski

#57 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Drinski »

ma jok wrote:Samo što je jedna od te dvije šake pokrala donacije i međunarodnu zajednicu a druga nije.
jbg. Ali zato je druga pokrala pola Bosne tokom proljeca i ljeta 1992.godine.
L u c i f e r

#58 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

Ali Kemal wrote:E jesu politicari isprali mozak raji svaka ima cast. Cak i kada su jasni statisticki pokazatelji, brojevi crno na bijelo, odmah ce se javiti "strucnjaci" koji ce da opovrgnu svaku cinjenicu i da sve to skrenu na borbu za "nasu" stvar, jerbo to ne mere biti nikako.
U nekoj epizodi ove price o platama, ocekujem da se pojavi i krst na Zlatistu, pa da ko i uvijek skrenemo sa teme.

U principu porede se dvije sake jada.
Prvo su osporavali istinitost vijesti, a kad su stjerani u ćošak, onda njenu relevantnost...

"Nije tačno!
Ups, jeste tačno, ali nije bitno!"
:D

Za podvučeno: :thumbup:
limeni

#59 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by limeni »

@postavljac teme:

prvo sam bio naivan i vjerovao u dobru namjeru ali pljujes sve sto je po sarajevu, pljujes bosnu, uzdizes izrael i relativiras genocid u gazi, psujes sve sto ima veze sa vjerom i kao slag na tortu uzdizes genocidnu tvorevnu.
jebo li ti dodik sve trolcino jedna perfidna, cetnicka!
nikad ne psujem po ovom forumu ALI po cijenu bana, morao sam!
L u c i f e r

#60 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

limeni wrote:@postavljac teme:

prvo sam bio naivan i vjerovao u dobru namjeru ali pljujes sve sto je po sarajevu, pljujes bosnu, uzdizes izrael i relativiras genocid u gazi, psujes sve sto ima veze sa vjerom i kao slag na tortu uzdizes genocidnu tvorevnu.
jebo li ti dodik sve trolcino jedna perfidna, cetnicka!
nikad ne psujem po ovom forumu ALI po cijenu bana, morao sam!
Jesi limenko puko ko tromblon, idi jarane liječi se pod hitno... :lol: :kiss:

http://www.klix.ba/forum/izrael-je-opet ... #p10417822
http://www.klix.ba/forum/izrael-je-opet ... #p10420583
http://www.klix.ba/forum/izrael-je-opet ... #p10420640
http://www.klix.ba/forum/izrael-je-opet ... #p10420678
http://www.klix.ba/forum/izrael-je-opet ... #p10420830
madner

#61 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

Tsk, moram reci da je stvarno neozbiljno jos uvijek porediti kruske i jabuke, nakon objasnjena. :D
L u c i f e r

#62 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

madner wrote:Tsk, moram reci da je stvarno neozbiljno jos uvijek porediti kruske i jabuke, nakon objasnjena. :D
Ma nije problem, ne moramo ih ni porediti, ja ne insistiram, nisam ekonomista i neću da se pravim pametan nazor kao većina zlatnokašikaša... :)
neki

#63 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by neki »

L u c i f e r wrote:
madner wrote:Tsk, moram reci da je stvarno neozbiljno jos uvijek porediti kruske i jabuke, nakon objasnjena. :D
Ma nije problem, ne moramo ih ni porediti, ja ne insistiram, nisam ekonomista i neću da se pravim pametan nazor kao većina zlatnokašikaša... :)
ti si samo malo cinican, ironican...kako hoces :D
madner

#64 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

Zasto onda ne uvazis cinjenice pri komentarisanju? :roll:
L u c i f e r

#65 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

madner wrote:Zasto onda ne uvazis cinjenice pri komentarisanju? :roll:
Kake ba činjenice? :roll:
L u c i f e r

#66 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

neki wrote:
L u c i f e r wrote:
ti si samo malo cinican, ironican...kako hoces :D
;-)
madner

#67 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

Cinjenicu da u prosjek RS-a ulazi TO. :roll:
L u c i f e r

#68 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

madner wrote:Cinjenicu da u prosjek RS-a ulazi TO. :roll:
A ko kaže da nisam prihvatio...?

Tražio sam dokaze i primjere obračuna, niste bili kadri da ih date, ali eto ja sam na vašu riječ kao stručnjaka to prihvatio...

I kažem ne insistiram na poređenju...

I kažem da je smisao da ne živimo u iluzijama...

Insistirao sam samo na tome da je to istinita vijest, jer ste me na prvoj strani htjeli utjerati u laž, te sam to dokazao linkovima sa sajtova statističkih zavoda, fino, kulturno, stručno i nadasve pedantno, kao i uvijek. :kakoste:
detroit-mercy

#69 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by detroit-mercy »

Eto, uze mi rijec iz tatstature :mrgreen: , zlatno pravilo statistke, kruske sa kruskama, jabuke sa jabukama :mrgreen: .
detroit-mercy

#70 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by detroit-mercy »

L u c i f e r wrote:

Tražio sam dokaze i primjere obračuna, niste bili kadri da ih date, ali eto ja sam na vašu riječ kao stručnjaka to prihvatio...

Insistirao sam samo na tome da je to istinita vijest, jer ste me na prvoj strani htjeli utjerati u laž, te sam to dokazao linkovima sa sajtova statističkih zavoda, fino, kulturno, stručno i nadasve pedantno, kao i uvijek. :kakoste:
Da bi podatak bio tacan, moraju da imaju istu osnovu obracuna :mrgreen: . Ako im nije ista osnova onda poredis dvije stvar koje su neusporedive.
alphonse kauders

#71 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by alphonse kauders »

L u c i f e r wrote:

Vidi, neto plata je ono što se u zaposleniku isplati nakon što mu se odbiju doprinosi i porezi od bruto plate.

U RS-u zaposlenik će dobiti 1.000 KM neto plate, u koju su uključeni i topli obrok i prijevoz i neće dobiti više ništa.

U FBiH zaposlenik će dobiti 950 KM neto plate, ali će + dobiti na račun TO ca 200-300 KM + 53 KM prijevoza.

Neto plate RS-a i FBiH su neuporediva kategorija, obzirom da se polazi od potpuno dva različita obračuna.

To što u Avazu porede "babe i žabe" je druga priča.
burger_pasa

#72 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by burger_pasa »

Nije lako ovom pokretacu teme... nekad je zivio u sarajevu, a sad ga gleda samo na tv-u... tesko mu je zaboravit Rajvosa... a tek kad bi znao kako li je dobar nocni zivot... pa hrana... pa zenske ... e moj cedo, pravo vas je zajebo vas obrvan Krajisnik...
a sto se plata tice... standard vam je jaci od Japanskog blesimetru jedan...
madner

#73 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

320 KM je neoporezivi dio TO u FBiH, sto gotovo svaki poslodavac koristi jer ne mora placati porez na tu cifru.
neki

#74 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by neki »

Ironicno je sto je jednog dana poceti oporezivati TO i naknadu za prevoz i u Federaciji, sto ce krajnjem radniku smanjiti mjesecna primanja a statisticki ce povecati neto platu u Federaciji za bar 200 KM.
L u c i f e r

#75 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

detroit-mercy wrote:
L u c i f e r wrote:

Da bi podatak bio tacan, moraju da imaju istu osnovu obracuna :mrgreen: . Ako im nije ista osnova onda poredis dvije stvar koje su neusporedive.
Podatak je apsolutno tačan jer vijest glasi: "Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji" i to su zvanični statistički podaci.

Struktura tih plata je pitanje koje ne poznajem dovoljno i o kojem nisam ni raspravljao, već sam samo molio za elaboraciju od naših forumaških stručnjaka kako bih nešto naučio. Image
Post Reply