Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na pauzi rade šta hoće sigurno (burek, kafa, cigara i td...) i poslodavac ima pravo u okviru zakona tražiti od radnika šta hoće samo mi nije jasno zašto svaki od poslodavaca misli da je zakonski minimum + pritisak na radnike dobar za posao. Valjda nezadovoljan radnik radi bolje od zadovoljnog.
DzejAr wrote:Da, upravo tako kao sto ste procitali.
Trzni lanac Bingo, "kralj dobrih cijena" (jer svoje radnike placa kao nadnicare) je ovih dana svojim uposlenicima zabranio konzumiranje cigareta u svojim objektima, ali pored toga i konzumiranje kafe u toku radnog vremena!!!
Gdje je kraj bahatosti nasih privatnika, tj. robovlasnika?
Ima li u ovoj drzavi ikakve inspekcije koja se bavi zakonom o radu?
Gdje su sindikati koji su izgleda davno dusu prodali djavolu?
Danas radnici Binga, sutra ko zna ko...
Ti si jarane prolupao... Pa gdje jos ima da se pusi tokom radnog vremena i ispija kafica...
Mozes na pauzi, kao sto je to svugdje u modernom svijetu...
Trzni lanac Bingo, "kralj dobrih cijena" (jer svoje radnike placa kao nadnicare) je ovih dana svojim uposlenicima zabranio konzumiranje cigareta u svojim objektima, ali pored toga i konzumiranje kafe u toku radnog vremena!!!
Zabranio zbog požara u objektu u Lukavcu, jer kafa vuče cigaru. To je najmanji problem da im ne ugrožava ostala, važnija radna prava. Pušenje je tu najmanji problem.
Last edited by Zovem se Zelena on 14/08/2014 09:42, edited 1 time in total.
Jedne prilike prije 7-8 godina jedan naš "gazda" meni priča kako je uzeo ovog novog audija (vozimo se u njemu) i kako to ne smatra troškom nego mu je taj audi kao radnik neki jer ga preveze od A do B. Servisira ga redovno i ne žali za servis, najbolje ulje, gume i sl. Ja kontam pa hebo ga ti draži ti audi nego neki tvoj pravi radnik. Za sudi ne žališ ni servisa ni ništa a radniku minimalna plata, zakonski minumim za G.O., naravno maksimalna satnica, maksimalna radna sedmica i td... To ti je Bosna.
Koliko ljudi ima ljetni godišnji odmor (prva polovina) u trajanju 12 radnih dana ili duže?! To je zakonski minimum.
Zabranio zbog požara u objektu u Lukavcu, jer kafa vuče cigaru. To je najmanji problem da im ne ugrožava ostala, važnija radna prava. Pušenje je tu najmanji problem.
Dobro je, mogao je da im zabrani da pišaju, jer to vuce i poplavu...
S obzirom da sam razgovarao sa par trgovaca u Bingu mogu reći da su zadovoljni i da im je bolje nego u trgovinama u kojim su ranije radili npr. Has-komerc Zenica ili Ekor komerc Zenica,... Istina u Konzumu su bolje plaćeni ali sam kod njih primjetio mnogo više stresa i straha od grešaka.
Naravno nema nigdje DM-a ali ne mogu svi vlasnici trgovačkih lanaca sebi priuštiti takav odnos prema radnicima i takve plaće.
Zaključak: Ima i bolje ali i mnogo gore od Binga.
aless wrote:
Je.o drzavu gdje je plus firmi ako daje plate redovno, i uplacuje doprinose. Halo pasa to je osnovno a nikakav plus.
iseli se iz istih stopa i vrati državljanstvo..
(nemoj samo reci da nemas gdje… j.bo ta opavdanja)
Pardon ispravka j.bo ljude koji misle da je plus za firmu kada je plata redovna i uplacuju se doprinosi. A ne osnovno ljudsko pravo. A ti pasa ako kontas da je to normalno onda ti nisi. I da drzavljanstva se odrice a ne vraca se.
Dobro je, mogao je da im zabrani da pišaju, jer to vuce i poplavu...
Ja ga ne opravdavam ni najmanje. Odlično sam upoznata sa stanjem u Bingu, kako i šta rade... Od maltretiranja radnika pa nadalje.