Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dustaban

#51 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

apsidejzi wrote: Ja sam govorio o grupnom klanjanju al to ti je haman promaklo. :-)

Nemam snage dalje citirati... Zivi u svojoj iluziji da si napredan i pametan...
I ja sam mislio na teretanu gdje ljudi grupno trce, skakucu, ritaju se...
:mrgreen:

Da, mi svakako ne mozemo bez iluzije. Zapravo radi se o "kvaki" - ko nije u iluziji kaze da je vjera iluzija, a ko jeste kaze da nije...
:?
Edouard

#52 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

Otkad postoje tragovi čovjeka na zemlji, postoje i tragovi njegove religioznosti; uz oruđe i oružje nalazi se i žrtvenik.
Ali religioznost nije tu jer se radi tek o primitivnoj svijesti, već jednostavno jer se radi o čovjeku kao takvome, biću koje pored materijalnoga tijela posjeduje i duh, a religioznost je jednostavno njegova bitna potreba koja ga pored ostalog i odvaja od ostalih živih bića.
Prvi utisak koji se čovjeku nametne kada u stvarima religije počne gledati preko granica onoga što je njemu vlastito, jest utisak neograničena pluralizma, jednoga ubojita mnoštva koje čini da pitanje o istini od početka izgleda iluzornim.
No, idemo li malo dalje, taj se utisak ne drži dugo, već ustupa mjesto drugomu utisku: skrivenoj istovjetnosti religijskih prostora, koji se istina razlikuju u imenima i površnim slikama, ali ne i u velikim temeljnim simbolima, i u onome na što oni u konačnici upućuju.
Historijski gledano započinje sa stadijem ranih, tzv. primitivnih religija koji slijedećim korakom prelazi u stadij u kojima razasuta iskustva primitivnih naroda prelaze u mit širokih razmjera.
Iskorak iz mita u obliku monoteističke revolucije koja počinje s Abrahamom, jest drugi presudni korak koji ujedno između ostalog određuje i religiju sadašnjosti.
A mišljenje, vjerovanje, ili nagađanje, sve samo ne znanje, da će potreba za religioznošću, te institucionalnom religijom, rekao bih kao njezinim okvirom, s vremenom nestati, pokazuje elementarno nepoznavanje i neshvaćanje biti religije i religioznosti kao bitno ljudske potrebe, kao temeljnog ljudskog odnosa sa svojim Stvoriteljem, kao one snage koja je pratila i određivala kulture i civilizacije, a ne, kako bi neki htjeli prikazati, kao izraz ljudske nemoći, straha, neznanja, ili nečega sličnog.
L u c i f e r

#53 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Edouard wrote:Otkad postoje tragovi čovjeka na zemlji, postoje i tragovi njegove religioznosti; uz oruđe i oružje nalazi se i žrtvenik.
Ali religioznost nije tu jer se radi tek o primitivnoj svijesti, već jednostavno jer se radi o čovjeku kao takvome, biću koje pored materijalnoga tijela posjeduje i duh, a religioznost je jednostavno njegova bitna potreba koja ga pored ostalog i odvaja od ostalih živih bića.
Prvi utisak koji se čovjeku nametne kada u stvarima religije počne gledati preko granica onoga što je njemu vlastito, jest utisak neograničena pluralizma, jednoga ubojita mnoštva koje čini da pitanje o istini od početka izgleda iluzornim.
No, idemo li malo dalje, taj se utisak ne drži dugo, već ustupa mjesto drugomu utisku: skrivenoj istovjetnosti religijskih prostora, koji se istina razlikuju u imenima i površnim slikama, ali ne i u velikim temeljnim simbolima, i u onome na što oni u konačnici upućuju.
Historijski gledano započinje sa stadijem ranih, tzv. primitivnih religija koji slijedećim korakom prelazi u stadij u kojima razasuta iskustva primitivnih naroda prelaze u mit širokih razmjera.
Iskorak iz mita u obliku monoteističke revolucije koja počinje s Abrahamom, jest drugi presudni korak koji ujedno između ostalog određuje i religiju sadašnjosti.
A mišljenje, vjerovanje, ili nagađanje, sve samo ne znanje, da će potreba za religioznošću, te institucionalnom religijom, rekao bih kao njezinim okvirom, s vremenom nestati, pokazuje elementarno nepoznavanje i neshvaćanje biti religije i religioznosti kao bitno ljudske potrebe, kao temeljnog ljudskog odnosa sa svojim Stvoriteljem, kao one snage koja je pratila i određivala kulture i civilizacije, a ne, kako bi neki htjeli prikazati, kao izraz ljudske nemoći, straha, neznanja, ili nečega sličnog.
:zzzz:
Arata

#54 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Arata »

apsidejzi wrote: Nije uslov ali je najvaznija sekundarna strvar ako zelis ostati vjernik. Ima ih kamara koji su prestali u potpunosti klanjati i postiti kada su se odvojili od dzemata.
U prevodu treba neko da te konstanto motiviše da budeš vjernik. Šta bi sa onim da vi to osjećate u srcu i sl.?
Bujrum majstore

#55 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Ja u srcu osjetim aritmiju al samo ponekad, sve ostalo mi tacno dolazi iz glOve...

Sent from my iPhone using Tapatalk
IcedMFEarth

#56 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Image

Divna slika :D
BHCluster

#57 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by BHCluster »

Religija je potrebna i za nauku:
Image
nasa

#58 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

IcedMFEarth wrote:Image

Ma ne brini ima nade i za Vas. Dosli su i gori tobe... :D
Arata

#59 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Arata »

BHCluster wrote:Religija je potrebna i za nauku:
Image
Odlična slika :thumbup:
fatamorgana

#60 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
IcedMFEarth wrote:Image

Ma ne brini ima nade i za Vas. Dosli su i gori tobe... :D
Kud baš svi ovdje .... :wink:
apsidejzi

#61 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

dustaban wrote:
apsidejzi wrote: Ja sam govorio o grupnom klanjanju al to ti je haman promaklo. :-)

Nemam snage dalje citirati... Zivi u svojoj iluziji da si napredan i pametan...
I ja sam mislio na teretanu gdje ljudi grupno trce, skakucu, ritaju se...

Da, mi svakako ne mozemo bez iluzije. Zapravo radi se o "kvaki" - ko nije u iluziji kaze da je vjera iluzija, a ko jeste kaze da nije...
:?
Jest, jest. Slazem se. Hajmo dalje.
apsidejzi

#62 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Arata wrote:
apsidejzi wrote: Nije uslov ali je najvaznija sekundarna strvar ako zelis ostati vjernik. Ima ih kamara koji su prestali u potpunosti klanjati i postiti kada su se odvojili od dzemata.
U prevodu treba neko da te konstanto motiviše da budeš vjernik. Šta bi sa onim da vi to osjećate u srcu i sl.?
Slab ti google traslate.
dustaban

#63 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Ja se divim svakom vjerniku koji dodje na ovaj forum... i ostane vjernik!
:)

Sad oni misle ja hvalim cvrstinu njihovog karaktera... a ja mislim na cvrstinu katarakte u njihovim ocima!
nasa

#64 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Opet isto :-)
Hajde malo razmislite nedoBog da su vasi bliznji nastradali da li biste voljeli da neko to razvlaci i koristi za isprazna nadmudrivanja po forumu...stvarno ne shvatam i dosta vise!
Arata

#65 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Arata »

nasa wrote:Opet isto :-)
Hajde malo razmislite nedoBog da su vasi bliznji nastradali da li biste voljeli da neko to razvlaci i koristi za isprazna nadmudrivanja po forumu...stvarno ne shvatam i dosta vise!
Onda bi po toj logici trebali zatvoriti pola tema na forumu i 90% komentara na ovakve članke na klix-u. Ako ti smeta ovaj primjer, mogu naći hiljade sličnih gdje nedužna djeca ginu a u knjigama vam piše da se to ne bi trebalo dešavati.
Lopov-eliminator

#66 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Chagalj wrote:
Arata wrote:
Chagalj wrote:odgovor je u Kuranu

ako si bio dobar a nevjernik, naplata za dobro dolazi na ovome svijetu, u vidu zdravlja, imetka, srece i ostalih blagodati, ali na onome svijetu nemas nista

ako si bio vjernik i dobar covjek, imas nagradu i na ovome i na buducem svijetu, ako ne na ovome sigurno imas na buducem.
Što govori da je bog nepravedan jer nemaju svi iste šanse da budu vjernici. Tj., bog im nije dao iste šanse.
kako da nemaju

kome nije data sansa da bude vjernik, to znaci dokazi, nece ga ni kazniti nego ce da bude iskusavan na sudnjem danu.

vecina stanovnistva ima pristup Kuranu, kako elektronski tako i paprina forma, a da nepricam masa drugih knjiga

dovoljno je samo ukljuciti mozak , anazliriati stvari i iskreno se obratiti Bogu za uputu, i siguran sam da ce dati Bog da vidis njegove dokaze. ali ako budes isao sa ciljem da se boris protiv Boga, da mu osporavas dokaze onda tesko za ocekivati da ces vidjeti uputu.
Znaci, ispade da je Bog jedno sujetno bice kojem se moras ulizivati kao u firmi sefu da bi imao sansi za blagodati onog svijeta. Mozes biti i najbolji covjek na planeti ali to kod Njega nece piti vode jer nisi u Njega vjerovao. Sto se tice statusa na drugom svijetu, ispade da si dzaba dobar bio na prvom, i da mu je vjerska oznaka koju nosis i istices kao neko odlikovanje bitnija od toga koliko si dobar bio. Zanimljivo da je to isto kao sa politickom strankom, dzaba ti sto si ljudina i po, ako nemas clansku kartu i ako se ne ulizujes rukovodstvu, nema te nigdje, stranka ti nece dati svoje blagodati u vidu pozicija ili drugih beneficija.

Kako se takvo nesto moze smatrati pravednim?

Za dostupnost Kur'ana, svaki komentar je suvisan.

Sto se tice price o tome da ce ti Bog dati da vidis dokaze ako te smatra vrijednim toga, nekad prije na temi Ateizam sam postavio pitanje o jednom covjeku koji ima atribute koji se pripisuju Bogu i tu su se pojedini pogubili jer je to pogodilo tamo gdje boli.

Zasto sve ovo govorim? Jer hocu da porucim da i kod tebe, kao i kod svih drugih ljudi na planeti Zemlji, postoje iste teoretske sanse da tvoje opredjeljenje nije ispravno. U istoj si poziciji kao i svi drugi.
Last edited by Lopov-eliminator on 17/08/2014 22:33, edited 1 time in total.
Towelie

#67 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

dustaban wrote:Ja se divim svakom vjerniku koji dodje na ovaj forum... i ostane vjernik!

Sad oni misle ja hvalim cvrstinu njihovog karaktera... a ja mislim na cvrstinu katarakte u njihovim ocima!
Eheheh..e jesi vragolan, kao nije karakter nego katarakta hehe kako smesno moze umesto karakter i krater hehe
nasa

#68 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Tvoje razvlacenje ove tragedije da bi dokazo hrpu budalastina ne zasluzuje ni da ti objasnim koliko je nisko...samo ti prosipaj logiku gdje ti prodje ovdje ne moze i gotovo!
Arata

#69 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Arata »

nasa wrote:Tvoje razvlacenje ove tragedije da bi dokazo hrpu budalastina ne zasluzuje ni da ti objasnim koliko je nisko...samo ti prosipaj logiku gdje ti prodje ovdje ne moze i gotovo!
Hajde banuj me i zaključaj temu, meni je svejedno. Ako jedino tako možeš da prekineš diskusiju neka ti bude.
Čuj razvlačenje tragedije citiranje posta sa komentarom koji i ne spominje uopšte navedenu tragediju :-) Smiješno
nasa

#70 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenja pravila foruma”
» Arata

2 sedmice

Izgleda da je jedini nacin, a nije da nisam pokusala da ti objasnim...
Lopov-eliminator

#71 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote: A mišljenje, vjerovanje, ili nagađanje, sve samo ne znanje, da će potreba za religioznošću, te institucionalnom religijom, rekao bih kao njezinim okvirom, s vremenom nestati, pokazuje elementarno nepoznavanje i neshvaćanje biti religije i religioznosti kao bitno ljudske potrebe, kao temeljnog ljudskog odnosa sa svojim Stvoriteljem, kao one snage koja je pratila i određivala kulture i civilizacije, a ne, kako bi neki htjeli prikazati, kao izraz ljudske nemoći, straha, neznanja, ili nečega sličnog.
Uredu, to je tvoj stav, ali zasto mislis da si ti obavezno "prosvjetljeniji" od nekog ko nije tvoje religije ili je kojim slucajem ateista, cije si uvjerenje nazivao bolesnim? Da li ti ostavljas i teoretske sanse da se moze na kraju ispostaviti da si u krivu? Ja za sebe ostavljam.
dustaban

#72 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
dustaban wrote:Ja se divim svakom vjerniku koji dodje na ovaj forum... i ostane vjernik!
Eheheh..e jesi vragolan, kao nije karakter nego katarakta hehe kako smesno moze umesto karakter i krater hehe
Ja bogami mislio ti ovo ne's primjetiti :mrgreen:

:lol: :lol: :lol:
Towelie

#73 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

dustaban wrote:
Towelie wrote:
Ja bogami mislio ti ovo ne's primjetiti :mrgreen:

:lol: :lol: :lol:
Bio sam ironican. :D
Bujrum majstore

#74 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Ako mislis da zivot nema smisao, da covjek nije centar univerzuma i da je smrt sasvim prirodna (hajmo reci i olaksavajuca) stvar (nakon koje nema nista) onda religija nije potrebna.
Valja pomislit na one gore stvari...

Sent from my iPhone using Tapatalk
dustaban

#75 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Bujrum majstore wrote:Ako mislis da zivot nema smisao, da covjek nije centar univerzuma i da je smrt sasvim prirodna (hajmo reci i olaksavajuca) stvar (nakon koje nema nista) onda religija nije potrebna.
Valja pomislit na one gore stvari...
- Zivot ima smisao i bez onog drugog;
- Covjek nije centar univerzuma, nije cak ni centar vlastite planete, samo si je umislio da jeste;
- Smrt je naravno sasvim prirodna jer "sve ima svoj pocetak i kraj". Niko se od nas nije morao roditi, dakle nije morao imati ni ovaj zivot, kamoli jos jedan!
- Ali naravno, zivot je misterija, u njemu je poseban fenomen inteligencija i postoji mogucnost da misao nije vezana za tijelo. Ako bude kakvog stanja nakon smrti, tim bolje, ali to je zaista nesto sto nema veze sa religijom;
- Dakle, tacno - religija zaista nije potrebna.

- Valja misliti i na ove dole stvari.
Locked