"Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ilkbahar

#51 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by ilkbahar »

bach wrote:
StupskaBitanga wrote:Haos tek slijedi
Sarajevoteksil je propao i sad ce jos jedno 10ak radnji u Ferhadiji i Titovoj pod kljuc
Šta se dešava sa Sarajevotekstilom? Nisam znao?

Da napomenem da je zatvoren i čuveni Beneton kod Vječne vatre...
taj beneton je odavno zatvoren, a koliko znam preselio se u ferhadiju.
dustaban

#52 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by dustaban »

Zapravo... sve ovo je kriva pricha.
Govorimo o ducanima i shopping centrima.

Toga je, s obzirom na ukupan standard, zaista previse. Jos mi u glavi odzvanja Bakirovo hvalisanje kako je u Sarajevo doveo ZARU.

Dovedi frajeru nekoga u tzv REALAN sektor. Neko ko ce praviti mjesta gdje se para stvara e ne gdje se trosi. Kad neko naglasi da se otvara trgovina sa 100 radnih mjesta (a radi se o najbbjednijim poslovima) zaboravlja na elementarnu logiku da bi na 100 trgovaca trebalo makar 1000 proizvodjaca.

Nas problem nisu zatvoreni ducani u centru grada vec zatvorene tvornice na periferiji.
moa

#53 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by moa »

skupa kirija u ferhadiji, valja namotati 1500-3000 za kiriju plus ostalo.
doktor78

#54 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by doktor78 »

Nije ovo samo u Sarajevu. U Zagrebu, u Ilici, skoro svaka druga radnja zatvorena...
daxon

#55 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by daxon »

Normala da će parfumerije i kojekakvi butici zatvoriti, evo prvi ja, kada mi nešto od toga treba, uđem u BBI ili neki drugi sličan centar, tu imam parking i sve na jednom mjestu, pa neću valjda gambati Titovom ili Ferhadijom po suncu, kiši ili snijegu da bi sebi ili djeci kupio majicu ili pantalone..., grad se mjenja, a samim time i navike ljudi.
Međutim, hajde da vidim da je na čaršiji propala dobra i pristojna ćevabdžinica, burekdžinica, poslastičarnica... ma nema šanse. Dakle, zna se koji su sadržaji za strogi centar grada, a gdje su mjesta za šoping i kupovinu "gaća, majica, čarapa, potkošulja..." :D
detroit-mercy

#56 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by detroit-mercy »

dustaban wrote:Zapravo... sve ovo je kriva pricha.
Govorimo o ducanima i shopping centrima.

Toga je, s obzirom na ukupan standard, zaista previse. Jos mi u glavi odzvanja Bakirovo hvalisanje kako je u Sarajevo doveo ZARU.

Dovedi frajeru nekoga u tzv REALAN sektor. Neko ko ce praviti mjesta gdje se para stvara e ne gdje se trosi. Kad neko naglasi da se otvara trgovina sa 100 radnih mjesta (a radi se o najbbjednijim poslovima) zaboravlja na elementarnu logiku da bi na 100 trgovaca trebalo makar 1000 proizvodjaca.

Nas problem nisu zatvoreni ducani u centru grada vec zatvorene tvornice na periferiji.
A 100 milja kredita od Turske za koze i pokojeg jarca, naravno :mrgreen: .
bach

#57 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

Otišao i Foto - Optik u mezar ...

Foto-Optik d.d. Sarajevo završio u stečaju
Općinski sud u Sarajevu otvorio je 1.jula 2014. godine stečajni postupak u preduzeću Foto-Optik d.d. Sarajevo.
Za stečajnog upravnika imenovan je Refik Biber iz Sarajeva.
Povjerioci su pozvani da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenim novinama Federacije BiH" prijave svoja potraživanja Sudu.
Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za ponedjeljak, 29.9.2014. godine U 12 sati.
Istog dana, nakon ispitnog ročišta, održat će se Skupština povjerilaca, na kojoj će se, nakon izvještaja stečajnog upravnika, odlučiti o daljem toku stečajnog postupka.
Nijaz Skederagić sa 28% dionica najveći je pojedinačni vlasnik Foto-Optika, a on je bio i predsjednik Nadzornog odbora preduzeća, Zineta Kepeš posjeduje 15,5% dionica, SMC doo Sarajevo 14,2%, Anton Zagožon 8,5%, itd.
Facebook Twitter Print
Romanija

#58 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Romanija »

I sta je ovdje cudno sto je izvjesna prodavnica ili kompanija propala.........pa to je poenta slobode ulaganja i protoka kapitala. Otvorice se neka druga prodavnica, pa neka treca, sve dok se ne pojavi neka koja ce poslovati sa profitom.
bach

#59 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by bach »

Romanija wrote:I sta je ovdje cudno sto je izvjesna prodavnica ili kompanija propala.........pa to je poenta slobode ulaganja i protoka kapitala. Otvorice se neka druga prodavnica, pa neka treca, sve dok se ne pojavi neka koja ce poslovati sa profitom.
Hajde beri gljive i borovnice na Ravnoj Romaniji, živ i zdrav bio...
Romanija

#60 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Romanija »

bach wrote: Hajde beri gljive i borovnice na Ravnoj Romaniji, živ i zdrav bio...
Pusti ba Ravnu Romaniju, nego sta ti se ne svidja sto sam napis'o.
StupskaBitanga

#61 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by StupskaBitanga »

bach wrote:Otišao i Foto - Optik u mezar ...

Foto-Optik d.d. Sarajevo završio u stečaju
Općinski sud u Sarajevu otvorio je 1.jula 2014. godine stečajni postupak u preduzeću Foto-Optik d.d. Sarajevo.
Za stečajnog upravnika imenovan je Refik Biber iz Sarajeva.
Povjerioci su pozvani da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenim novinama Federacije BiH" prijave svoja potraživanja Sudu.
Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za ponedjeljak, 29.9.2014. godine U 12 sati.
Istog dana, nakon ispitnog ročišta, održat će se Skupština povjerilaca, na kojoj će se, nakon izvještaja stečajnog upravnika, odlučiti o daljem toku stečajnog postupka.
Nijaz Skederagić sa 28% dionica najveći je pojedinačni vlasnik Foto-Optika, a on je bio i predsjednik Nadzornog odbora preduzeća, Zineta Kepeš posjeduje 15,5% dionica, SMC doo Sarajevo 14,2%, Anton Zagožon 8,5%, itd.
Facebook Twitter Print
Ionako sve vrijedno nekretnina je rasprodano
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#62 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Entropio »

.
graue_maus

#63 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by graue_maus »

SSemir wrote:upravo zbog toga sam i pristalica gradnje trznih centara daleko od centra grada. da izmedju ostalog, centar idalje zadrzi svoju ekskluzivnost sa radnjama
u centru ili van grada , osjeti se da je jedan centar otvoren u gradu uvijek.......takav novi centar u gradu, povuce za sobom talas zatvaranja mali radnji .......
meni je zao da nestaju ove male radnje, gdje uletis , kupis sitnicu i ides van .....a ne ti ogromni prodajni prostori koji imaju sve ....ono kad udjes ne da ti izadjes najmanje sat vremena .......kad odes u dubaji ili minhen ili zagreb svuda iste radnje i iste krpice i cipele i kozmetika u takvim centrima ........dosadno .......
detroit-mercy

#64 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by detroit-mercy »

graue_maus wrote:
SSemir wrote:upravo zbog toga sam i pristalica gradnje trznih centara daleko od centra grada. da izmedju ostalog, centar idalje zadrzi svoju ekskluzivnost sa radnjama
u centru ili van grada , osjeti se da je jedan centar otvoren u gradu uvijek.......takav novi centar u gradu, povuce za sobom talas zatvaranja mali radnji .......
meni je zao da nestaju ove male radnje, gdje uletis , kupis sitnicu i ides van .....a ne ti ogromni prodajni prostori koji imaju sve ....ono kad udjes ne da ti izadjes najmanje sat vremena .......kad odes u dubaji ili minhen ili zagreb svuda iste radnje i iste krpice i cipele i kozmetika u takvim centrima ........dosadno .......
Dolazi novo doba, male radnje ce se morati prilagodavati da popune nishu koju veliki centri ne zauzimaju. Ovo je samo jedan period prilagodjavanja :mrgreen: . Centar Sarajeva (Titova, Ferhadija) jos uvijek imaju jako visok protok pjesaka. Sad samo treba smisliiti sta ponuditi. Prema tome, nema razloga za kukanje :mrgreen: .
FlyAway94

#65 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by FlyAway94 »

Ja znam za nekoliko radnji (granapa) kojima stoji 'radnja u pripremu' mjesecima, ako nema i godina, rade na crno, bez problema, policije niti inspekcije nema. Kako je to moguce ? Sigurno imaju 'nekoga'..
rekla-kazala

#66 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by rekla-kazala »

FlyAway94 wrote:Ja znam za nekoliko radnji (granapa) kojima stoji 'radnja u pripremu' mjesecima, ako nema i godina, rade na crno, bez problema, policije niti inspekcije nema. Kako je to moguce ? Sigurno imaju 'nekoga'..
"Ne postojiš, dakle nema te" ! :lol:
Mnogi su skontali da je bolje raditi potpuno nelegalno jer ih nema ni u jednom registru, tako da im neka zvanična kontrola i ne može doći. Ako naleti kakav tržišni inspektor njega kupe sa 100 maraka a on se pravi da nije vidio da se tu trguje.
StupskaBitanga

#67 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by StupskaBitanga »

Pod ovu temu bih stavio i banke
Recimo Unicredit je na Grbavici prekoputa OHR preselila u prostor do postojećeg koji je manji i logika nalaže da je to sigurno radi optimizacije troškova
FlyAway94

#68 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by FlyAway94 »

rekla-kazala wrote:
FlyAway94 wrote:Ja znam za nekoliko radnji (granapa) kojima stoji 'radnja u pripremu' mjesecima, ako nema i godina, rade na crno, bez problema, policije niti inspekcije nema. Kako je to moguce ? Sigurno imaju 'nekoga'..
Mnogi su skontali da je bolje raditi potpuno nelegalno jer ih nema ni u jednom registru, tako da im neka zvanična kontrola i ne može doći. Ako naleti kakav tržišni inspektor njega kupe sa 100 maraka a on se pravi da nije vidio da se tu trguje.
I onda se pitamo sto nam je ovakva drzava, nemamo svijesti... Placati porez regularno i bogatiti drzavu, ali nazalost nije ni to tako jednostavno, jer politicari kradu, pa i nije bas toliki patriotizam placati uredno porez ali ja necu da se ugledam na druge, postujem zakon, placam porez. Ako je neko neposten ne znaci da to moram biti i ja.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#69 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by Entropio »

StupskaBitanga wrote:Pod ovu temu bih stavio i banke
Recimo Unicredit je na Grbavici prekoputa OHR preselila u prostor do postojećeg koji je manji i logika nalaže da je to sigurno radi optimizacije troškova
Otkad to?
StupskaBitanga

#70 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by StupskaBitanga »

ja danas prošao pored njega i sada se nalazi u onom prostoru između zadnjeg koji je prazan i gdje je nekad bila Unicredit banka (tu je bilo neko osiguranje koliko se sjecam)
rekla-kazala

#71 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by rekla-kazala »

FlyAway94 wrote:
rekla-kazala wrote:
I onda se pitamo sto nam je ovakva drzava, nemamo svijesti... Placati porez regularno i bogatiti drzavu, ali nazalost nije ni to tako jednostavno, jer politicari kradu, pa i nije bas toliki patriotizam placati uredno porez ali ja necu da se ugledam na druge, postujem zakon, placam porez. Ako je neko neposten ne znaci da to moram biti i ja.
Iako zvuči glupo, rad na crno u ovakvoj zemlji nije samo jedini način za opstanak određenih djelatnosti nego i zamajac razvoja privrede
Zamisli da su od 95" svi uredno imali prijavljene radnike i prijavili sav promet, platili sve poreze,... Velika većina tih firmi bi propala u prvoj godini, ne bi imali izglede za rast i razvoj a političari i aministracija bi pojeli sav prikupljeni porez kao što su i navikli.
I ja sam legalista, ali ima djelatnosti u kojima skoro da nema izgleda za opstanak ako pošteno radiš.
Prvenstveno mislim na uslužnu djelatnost jer plaćanjem PDV-a u uslužnoj djelatnosti koja ima vrlo malo odbitnog PDV-a si u startu u nepovoljnijem položaju od nelegalne konkurencije za bar 15%.
JThomas

#72 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by JThomas »

nemojmo biti cinici, to bi sigurno bilo uloženo u infrastrukturu i kapitalne projekte i danas bismo možda imali švicarsku ovdje.

ali u kurcu :D
staradis

#73 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by staradis »

Neka gospoda spuste kirije u centru grada
detroit-mercy

#75 Re: "Radnja u pripremi" iliti Propali smo...

Post by detroit-mercy »

staradis wrote:Neka gospoda spuste kirije u centru grada
Ponuda i traznja ce odraditi svoje :mrgreen: .
Post Reply