Drinski wrote:
Da je bilo, to bih kazao, na ovaj ili onaj nacin, ali bih to kazao, vjeruj mi.
što ne spomenu Andrića onda? nego ratnog zločinca? zbog efekta, stilske figure? sve ti vjerujem.
int21 wrote:Onaj ko se ne sjeca obrazovnog programa na TVSA ne bi trebao ni da govori na ovoj temi
To je bila polu-sala a polu-istina....
ma i oni koji su živjeli imaju svoju verziju.
najpošteniji sud će dati generacije koje budu imale ne samo vremenski odmak, nego i ideološki. ako to ikada bude. da sagledavaju tih pedeset godina bez ikakvih predrasuda. pozitivnih i negativnih.
ono što iz prve ruke mogu reći, bez tabela, statističkih podataka, analitičkih prognoza... to je da je taj sistem obezbjedio dostojanstvo čovjeku. ovakvo trenutno stanje užasno je dehumanizirajuće, i ponižavajuće. meni je poniženje kada znam da čovjek koji ubije majku dvoje male djece uživa na slobodi i sa ogromnim šansama da se izvuče sa ovim.
i hajde da je do njega samo. nego je to obrazac. ponižavajući i svođenje običnog čovjeka na stoku, marvu. kmeta.
zašto ne spomenuti doktore i profesore iz "komunističkog naslijeđa" npr.? odokativnom procjenom, razlika u kvaliteti je osjetna. čovječe, pa u razgovoru se ljudi pohvale, "završio je fakultet PRIJE rata"... to valjda nešto govori. da je to bilo vrijeme nekog standarda, nekog reda.
ovo sada je haos. anarhija koju sponzorišu politički kružoci okupljeni oko analnog otvora predsjednika stranaka. ako ljudima ostavljate izbor između onoga i sada, pa šta mislite da bi izabrali? ovo je vrijeme kada su štediše Ljubljanske banke sretni, jer se država nije uključila u "zaštitu" svojih građana, jer bi bili samo izigrani. a zaštitnici obogaćeni.
zašto ne pomenuti i naslijeđe koje su komunisti dobili u ruke? agrarnu zemlju naseljenu NEPISMENIM ljudima. ali oni su taj problem RIJEŠILI. imali naslijeđe stravičnog građanskog rata, presvučenog u oblandu Drugog svjetskog rata.
šta se sada radi? sada je prvo lakše pljunuti na onoga ko ukaže na probleme. i optužiti one tamo... ili one kojih više NEMA. nema ih ima već pola perioda njihovog vladanja. i oni su krivi za skoro sve

ono što je bilo prije njih, ne broji se. ili nije bitno. zavisi kako si ideološki obojen.