Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post Reply
madner

#51 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

agnostic_front wrote:
madner wrote:Pa inflacija sama po sebi nije negativna pojava. Drzava koja ima visok rast mora imati i visoku stopu inflacije. Jedna skola kaze da ako zelis povecati rast privrede, povecaj inflaciju.
Hiperinflacija jeste negativna stvar. :D
Tako da je inflacija do 1980, kada je BDP rastao svake godine bila sasvim normalna stvar. Problem je nastao kada 1980 dolazi do krize, te ekonomija stagnira.

Lova je tih dana bila oskudna na svjetkom trzistu te je Jugoslavija ulazila u kreditne arazmane sa MMFom. Ovaj je iste uslovljavao reformama (kao i danas, samo sto danas ne traze radikalne poteze).
Dakle, dok se može štampaj, kad zapadnemo u krizu skontaćemo nešto. Stoga možemo da zaključimo (nadam se) da raj na zemlji zvani SFRJ nije bio bez problema.
Kakva subliminacija. :D
Ne samo da nisi nista shvatio sto sam napisao, nego mislis da si shvatio nesto sto nema veze sa onim sto je napisano.
Drvosjeca iz Dejcica

#52 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sanjin_1 wrote:Kolika je bila stopa nezaposlenosti u bisoj drzavi?
Kolika je bila stopa inflacije? (prije Markovica i fore sa konvertibilnim dinarom)
Upotreba, u tadasnje vrijeme, savremenih tehnologija?
Koliko kilometara autoputa?
itd..itd...
1) Ne znam. ali daleko manja nego danas koja iznosi 40%.
2) Inflacija 1981. godine 45% ali bilo je i u drugim zemljama inflacije, štrajkova, protesta i nezadovoljstva radnika.
3) Imali vlastiti računar, proizvodili borbene avione i helikoptere, radili remont motora za Boing i Airbas. Prvi digitalni računar CER 10, koji je proizveden 1960. godine u Institutu „Vinča”. Mislim da je IRIS8 bio prvi personalni računar, Energoinvest zapošljavao sa koperantima preko 55.000 ljudi. :shock: Dovoljno?
Danas, ako hoces da radis u slicnoj firmi, moras emigrirat u kaliforniju... :oops:
:D

4) Ljubljana-Beograd-Zagreb
Sonac

#53 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Sonac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kolika je bila stopa inflacije? (prije Markovica i fore sa konvertibilnim dinarom)
itd..itd...
2) Inflacija 1981. godine 45% ali bilo je i u drugim zemljama inflacije, štrajkova, protesta i nezadovoljstva radnika.
3) Imali vlastiti računar, proizvodili borbene avione i helikoptere, radili remont motora za Boing i Airbas. Prvi digitalni računar CER 10, koji je proizveden 1960. godine u Institutu „Vinča”. Dovoljno?
Ali ja uvijek ne mogu da ne upitam šta sve to ima sa BiH, posebno ovaj dio sa borbenim avionima i helikopterima, autoputem kojeg nam tek ovi današnji lopovi počeše.
Dokad se više misli šminkati leš koji je davno truhnuo, bio on za života dobar ili ne.
Drvosjeca iz Dejcica

#54 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Sonac wrote:
itd..itd...
3) Imali vlastiti računar, proizvodili borbene avione i helikoptere, radili remont motora za Boing i Airbas. Prvi digitalni računar CER 10, koji je proizveden 1960. godine u Institutu „Vinča”. Dovoljno?
Ali ja uvijek ne mogu da ne upitam šta sve to ima sa BiH, posebno ovaj dio sa borbenim avionima i helikopterima, autoputem kojeg nam tek ovi današnji lopovi počeše.
Dokad se više misli šminkati leš koji je davno truhnuo, bio on za života dobar ili ne.
Kako nema jebote. :shock: Soko Mostar bila glavna karika u proizvodnji komponenti za avione, porizvodili GALEB borbeni avion, proizvodili helikoptere GAZELE, radili remont motora za Airbus. :shock: :shock: :shock: Ja sam imao priliku 2002. da poslovno posjetim tu tvornicu, ili ono što je ostalo od nje... :( samo da smo znali sačuvati tu tvornicu gdje bi nam bio kraj.
1961. izlazi prvi vojni model iz samostalnog razvoja SOKO Galeb. Kasnije slijede daljnji modeli, te proizvodnja licenciranog helikoptera pod imenom Gazela.

Glavno sjedište tvrtke, koje još uvijek postoji, se nalazi kod Mostara, površine 450.000m². Uz glavnu tvornicu, postojali su pogoni u Čitluku, Grudama, Ljubuškom i Nevesinju, s ukupno oko 8.000 radnika (od toga 5.000 u matičnoj tvornici). Tvrtka je koristila Zračnu luku Mostar za testiranje zrakoplova.
:shock:
Sonac

#55 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Sonac »

Sonac wrote:
Kako nema jebote. :shock: Soko Mostar bila glavna karika u proizvodnji komponenti za avione, porizvodili GALEB borbeni avion, proizvodili helikoptere GAZELE, radili remont motora za Airbus. :shock: :shock: :shock: Ja sam imao priliku 2002. da poslovno posjetim tu tvornicu, ili ono što je ostalo od nje... :( samo da smo znali sačuvati tu tvornicu gdje bi nam bio kraj.
1961. izlazi prvi vojni model iz samostalnog razvoja SOKO Galeb. Kasnije slijede daljnji modeli, te proizvodnja licenciranog helikoptera pod imenom Gazela.

Glavno sjedište tvrtke, koje još uvijek postoji, se nalazi kod Mostara, površine 450.000m². Uz glavnu tvornicu, postojali su pogoni u Čitluku, Grudama, Ljubuškom i Nevesinju, s ukupno oko 8.000 radnika (od toga 5.000 u matičnoj tvornici). Tvrtka je koristila Zračnu luku Mostar za testiranje zrakoplova.
:shock:
U tom i jest fazon, mi proizvodili a znamo gdje su išli i kako su nam ih vratili, to savršeno pokazuje sav smisao pokojne države i položaj BiH u istoj. Ne znam što me vazda povuče na ove nekrofilske teme
Last edited by Sonac on 15/07/2014 12:40, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#56 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Sonac wrote: U tom i jest fazon, mi proizvodili a znamo gdje su išli i kako su nam ih vratili, to savršeno pokazuje sav smisao pokojne države i položaj BiH u istoj. Ne znam što me vazda povuče na ove nekrofilske teme
Dobro pustio se te patetike i patriotizma. Realnost je da današnji sistem nije u stanju sinhronizirati semafore od Marijin dvora do Ilidže a onaj "mrtvac" umio proizvesti neki tamo avion. :jbt:
budza

#57 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by budza »

prijasnji sistem nije bio toliko los koliko je bio diskriminatorski nastrojen prema islamu i danasnjim bosnjacima (kao i albancima).
Sonac

#58 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Sonac »

Sonac wrote: U tom i jest fazon, mi proizvodili a znamo gdje su išli i kako su nam ih vratili, to savršeno pokazuje sav smisao pokojne države i položaj BiH u istoj. Ne znam što me vazda povuče na ove nekrofilske teme
Dobro pustio se te patetike i patriotizma. Realnost je da današnji sistem nije u stanju sinhronizirati semafore od Marijin dvora do Ilidže a onaj "mrtvac" umio proizvesti neki tamo avion. :jbt:
Pa jesam li ja igdje rekao da današnji sistem valja :D.

A ako ćemo već o realnosti pričati onda tu za nekrofile ima najmanje mjesta, realnost je sada, patriotizam je to "sada" napraviti boljim ili bar pokušati, drkanje na leševe je nekrofilija, nekrofilija je bolest
madner

#59 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

Ne kontam zasto poredite kilometre autoputa kada je prosli sistem prvo morao napraviti asfaltne puteve i hiljade kilometara istih.
Arsene Wenger

#60 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Arsene Wenger »

365 - J - 820 wrote:i ovaj sistem je samo poslejdica onog i po mentalitetu i po svemu drugom
naročito ti na vlasti koji su ništa drugo do nasljednici soc.javašluka koji se još i održava u državnoj amdinistraciji i javnim preduzećima tipa GRAS, željeznice FBH, Vodovod....slika i prilika soc.javašluka
U tome je sva poenta.

I današnjim radnicima GRASA je raj na zemlji. Tri puta više zaposlenih nego što je potrebno. Ne rade ništa ili rade malo i traljavo, šoferi potkradaju gorivo, mehaničari potkradaju dijelove, direktor potkrada pare, čistačice potkradaju sredstva za čišćenje... Ako im zakasni regres, odma nenajavljeni štrajk... prava Yugoslovenska idila...

Ne može se poreći da je socijalizam/komunizam odigrao važnu ulogu u industrijalizaciji mnogih država, pa i bivše Yuge. Dovoljno je pogledati Sovjetski savez koji je za kratko vrijeme od nepregledne poljoprivredne oranice postao industrijalizirana i svjetska sila (ubivši pritom milione svojih građana, doduše). Međutim takvi sistemi su dugoročno neodrživi jer se zasnivaju na strahu i kultu ličnosti umjesto na ličnom interesu (nažalost, za sada najbolji motivator, bez valjane alternative). Umro Staljin, umro Sovjetski savez, umro Tito, umrla Jugoslavija.
Druga stvar, zaboravljate na vojne troškove??? Koliki udio u budžetu? Pola privrede zasnovano na vojnoj industriji! :-) I kome ćeš to prodati, te avione i helikoptere? Mogli smo samo Afričkim zemljama iz "Pokreta nesvrstanih". Dakle taj sistem za kojim mnogi žale je bio neodrživ i žaliti za tim vremenom je žaliti za iluzijom.

Eh sad slažem se da su zapadne sile kumovale raspadu Jugoslavije. I DEFINITIVNO je tranzicija u kapitalistički sistem ili "socijal-demokraciju" mogla da se izvede mnogo elegantnije: bez stotina hiljada mrtvih, miliona raseljenih i totalno uništenih privreda. Ali to je već druga priča...

Malo o Švedskoj "državi blagostanja": http://katalaksija.com/2012/07/23/sveds ... u-reformu/
madner

#61 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

Lupate bezveze. Kao prvo, firma koja je imala visak radnika je imala niske plate, tako da to nije bilo u interesu radnika. Ja ne bih imao problem sa brojem radnika u GRASu da su im plate 500 KM i da ne prave gubitak svaki mjesec. Pa ako hoce da imaju 600 neka smanje visak.

Kao drugo, nema parametra koji kaze da je sistem sam po sebi bio neodrziv.

Kao trece, produktivnost je nauka. :D
Drinski

#62 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

madner wrote: Kao prvo, firma koja je imala visak radnika je imala niske plate, tako da to nije bilo u interesu radnika
Ehej, kada bi to bila istina, pa koja firma je otpuštala višak radnika, u konjukturnim ciklusima, nego se udari u štrajk pa opstina, pa komitet, pa društveni pravobranilac samuupravljanja, pa se nađe kakav visak para...
Last edited by Drinski on 15/07/2014 13:38, edited 1 time in total.
Arsene Wenger

#63 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Arsene Wenger »

madner wrote:Lupate bezveze. Kao prvo, firma koja je imala visak radnika je imala niske plate, tako da to nije bilo u interesu radnika. Ja ne bih imao problem sa brojem radnika u GRASu da su im plate 500 KM i da ne prave gubitak svaki mjesec. Pa ako hoce da imaju 600 neka smanje visak.

Pa ti bujrum u Sjevernu Koreju i uživaj u ljepotama planske privrede. ;-)
Danguba

#64 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Danguba »

Ommadawn

#65 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ommadawn »

Glupo je porediti zivot u SFRJ sa zivotom u BiH jer to onda dodje kao poredjenje jabuka i krusaka.

Je li BiH zaduzenija nego SFRJ? Vjerovatno jeste, ne znam tacno jer trenutno ne baratam tim podatcima, ali u svakom slucaju bi ona to bila da je ostala u sastavu SFRJ i da se nista nije promijenilo.
Je li se ekonomija SFRJ mogla popraviti? Je, mogla je, kapacitet je postojao a Markovic je to dobro znao, analizirao i rekao "30% preduzeca zatvaramo odmah jer su nerentabilna" sto je znacilo ogromnu nezaposlenost koja bi se vremenom smanjivala (vjerovatno) no mi smo mentalitet koji hoce "sve i odmah". Dobili smo odmah i izgubili sve.

I ko rece da smo bili Svicarska za 90% svijeta? Jesmo. Zamisli sta smo tek bili za Svicarsku...

Mi smo gledali sa visine i ponizno na Cehe, Poljake, Rumune, Madjare, Bugare, Sovjete, Albance. Na nas s visine su gledali svi iz Zapadne Europe.

Nije da nema niko da precizira i sredi semafore, ne samo u Saraievu nego u svim gradovima gdje semafori postoje ali nema volje da se to odradi.

Nasem narodu je potrebno samo da pocne razmisljati na nacin "nije bitno da li je macka crna ili bijela - vazno je da dobro lovi miseve". Eh onda ce se poceti nesto mijenjati. Nazalost, mi uvijek idemo za onom budalom koja govori najglasnije. I obicno ono sto bas zelimo da cujemo.
L u c i f e r

#66 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by L u c i f e r »

budza wrote:prijasnji sistem nije bio toliko los koliko je bio diskriminatorski nastrojen prema islamu i danasnjim bosnjacima (kao i albancima).
:roll:
madner

#67 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

Arsene Wenger wrote:
madner wrote:Lupate bezveze. Kao prvo, firma koja je imala visak radnika je imala niske plate, tako da to nije bilo u interesu radnika. Ja ne bih imao problem sa brojem radnika u GRASu da su im plate 500 KM i da ne prave gubitak svaki mjesec. Pa ako hoce da imaju 600 neka smanje visak.

Pa ti bujrum u knjizaru i kupi knjigu, SFRJ nije imala plansku privredu. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#68 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

madner wrote:
Arsene Wenger wrote:

:mrgreen: Možda je mislio na dogovornu privredu.
_mufljuz_

#69 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by _mufljuz_ »

"ko nas bre zavadi"

"kad smo bre sve imali"

:mrgreen:
Danguba

#70 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Danguba »

kako kome :roll:

nekome bilo med i mlijeko u proslom sistemu a nekome sada.

nemam za cim da zalim tako da mogu oba nabiti.
sanjin_1

#71 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by sanjin_1 »

Pa ko ti govori da je sadasnji sistem dobar? Mislim fakat ovdje nesto ne stima...tema je trebalo da docara koliko je propali sistem bivse drzave bio "dobar" ..a ti opleo o tome kako je danas lose :-)

I usput da ne citiram prijasnji post, ikada cuo za tzv. "ugovorenu ekonomiju"..e tako ti je sve bilo "dobro" u bivsoj drzavi..
Shavtite vec jedanput, izostankom konkurencije gubi se sama esencija napredka. I tu sva prica prestaje...od uhljebljavanja "partijskih drugova pa sve do "ti meni zicu - ja tebi traktorske kuke", nista gore nije moglo snaci ove prostore.
Tek kada shvatite da nema vise "uhljebljivanja" za nas normalne smrtnike, tek onda ce ovo drustvo krenuti naprijed.
Do tada, slusat cemo zalopojke o "dobroj staroj drzavi" u kojoj je svima bilo "dobro"...jes al' u hurcu...
Gojeni H

#72 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Gojeni H »

Dobre ove teme s vremena na vrijeme ... i ne dosade.
A DoZen-a opasna nostalgija haman uhvatila ... bio mladji, ljepsi, bezbrizniji ...

Ekonomija one zemlje jeste bila u belaju, ali bilo je mnogo zemalja koje su imale problema s ekonomijom.
Onu zemlju je srusila velikosrpska agresija/drzavni udar.
Drago mi je da je srusena, mada nisam zelio njenu smrt, jer ce se kasnije pokazati da je ista skolovala i u svili i kadifi njegovala neke od najvecih katila bosanskog i bosnjackog naroda.
Ali Kemal

#73 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ali Kemal »

365 - J - 820 wrote:bilo...trenutno... bez ikakve perspektive da ostane u budućnosti
najbolji i najplastičniji primjer svog jada i propasti yuekonomije je crvena zastava i stojadin
kad je izašao 70tih , opet kao licenca Fiata 128, još je i mogao biti konkurencija Golfu kecu, uglavnom zbog niže cijene i zaštitiničke politike države koja je na strana vozila nabijala dažbine
početkom 80tih VW izbacuje Golfa 2, a CZ mijenja naziv u comfort, ubacuje kockasta umjesto ogruglih farova i smješta žmigavce u karamoblke, koje su doduše sada isto malo drugačije
1991. VW izbacuje Golfa 3, a CZ novi naziv Scala za staru kantu....stavlja lajsne i novu masku...doduše i retrovizore :lol: :lol:
2008. VW izbacuje Golfa 6, CZ i dalje proizvodi stojadina praktički u prvobitnom obliku samo nešto drugačije karambolke
Prvo poredis jabuke i kruske, tj stojadina sa golfom. Za cijenu jednog golfa mogao si da kupis dva stojadina, misim koliko para toliko muzike, vazda bilo.
Automobil koji bi se mogao porediti sa golfom je bio Yugo Florida, a ne Stojadin ili Yugo 45 sto se cesto pogresno poredi.
https://www.youtube.com/watch?v=WCe4lQ2K08Q

Posto sam radio u Famosu, mogu reci sta se sve prozivodilo u okviru korporacije FFP.
Dakle, kamioni FAP, (Priboj)
gradski autobusi Ikarus (Beograd)
prigradski autobusi Dubrava (Zagreb)
putnicki autobusi Sanos (Skolje)
U Hrasnici su se proizvodili motori i mjenjaci za sve te modele, plus mjenjaci za gotovo sva ostala privredna vozila prozivedena u bivsoj drzavi, Tam, Zastava, IMT traktori, brodske transmisije. Tu je bilo na stotine varijanti.
Pored toga u Hrasnici, dakle Sarajevu su se proizvodili i oklopni transpoteri, koji su isli ko halva.

Impresivno i vjerovatno neponovljivo. Sve se to radilo u saradnji za Mercedesom i ZF, najvecim evropskim prozivodjacem zupcanika i transmisija. Na stotine inzinjera i hiljade radnika je tu bilo uposleno, ljudi koji su znali da rade.

Industrija je bila izuzetna u svakom pogledu. Zaista se proizvodilo sve, bukvalno od igle do lokomotive.
Moja jedina zamjerka i velika greska je bila stambena politika, tzv dijeljenje drustvenih stanova, gdje je bilo mnogo zloupotreba. Posto su vec postojali krediti za indivdualnu izgradnju, da je kojim slucajem neko uveo i kredite za kupovinu stanova, pa da svako kupi sta i gdje hoce, novac bi se bolje zavrtio i sve bi bilo cistije sa pravnog stanovista, tako da vjerovatno nikome ne bi ni padalo na pamet da tokom rata "uzima" neciji stan, medjutim to se nije desilo, tako da to ostaje kao najveca greska u ekonomskom smislu, sto je nadovezano otkupom stanova za certifikate tako da je cjelokupni stambeni fond potpuno unisten, bez ikakve nade da ce obnoviti.

Genralno ne postoji nista na vidiku da moze stanje da se popravi. Pored siromastva, ljudi su totalno zatrovani i zatupljeni.
Arsene Wenger

#74 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Arsene Wenger »

madner wrote:
Arsene Wenger wrote:

Oh, oprostite vaša ekselencijo, doktore nauka.. Ali nema potrebe, nisam ekonomista i ne mogu da se zamaram sa tim... Nisam toliki paćenik! :mrgreen: Ali eto, možda ovo može poslužiti: http://hr.wikipedia.org/wiki/Privredna_reforma_1964. Ne znam čemu cjepidlačenje...Ali vi ste ipak ekspert za pitanja historije društveno-ekonomskog razvoja SFRJ...Tako da konačni sud po ovom pitanju prepuštam vama...
A vezano za Sjevernu Koreju, tamo je još uvijek na snazi "planska privreda": http://hr.wikipedia.org/wiki/Sjeverna_K ... spodarstvo :mrgreen:
madner

#75 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

Sjajno, dakle dajes link da je 65 ukinuta planska privreda kao dokaz da je SFRJ imala plansku privredu te da shodno tome treba ici u SK. :D

Alal ti vera. :D
Post Reply