Zato kazem jos po obicajima i tradiciji. Jer ako su samo po vjeri onda je to vjerska pripadnost: Pravoslavac.Googlerica wrote:a to su, opet, vjerski obicaji i tradicijaMjesanac wrote: Narodnost - Skupina ljudi, isti po vjeri, obicajima, tradiciji.![]()
npr. srpstvo-svetosavlje ,nisu svi pravoslavci sljedbenici svetog save u svijetu
PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
- Mjesanac
#51 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
- Lincoln-Burrows
#52 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Jasno mi je što pitaš, odgovorio sam ti, svi su nekoć bili Hrvati,BHCluster wrote:Lincoln-Burrows wrote:Bilo je i Bošnjaka i Hrvata danas nema Hrvata.BHCluster wrote:
U mjestu gdje ti rodjen i zivis pretpostavljam ima i onih koji nisu Hrvati a tu su rodjeni i zive, kakva je razlika ta sto jedni su po nacionalnosti Hrvati a drugi nisu?
Đedo moj mi je govorio da su prije rata svi bili Hrvati a isto i u NDH,
kasnije se to raspalo, ne znam više li nego i sam znaš.
kasnije su se distancirali prije svega vjerski, jeli to želiš da čuješ?
-
moke_31
#53 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Ej jarane ako ti ne možeš shvatiti ko si i šta si sada kada te niko ne tjera da budeš asmilirani srbin, i riješiti zavrzlamu Bošnjak vs. musliman, onda se sam ubij kad te četnici već nisu!! Šta ti imaš sa Alijom I. i zašto misliš da njegove ideje iz islamske deklaracije nešto vrijede? To je hrpa nekavih napisa o panislamizmu koja je totalno irrelevatna za opstanak Bošnjaka u Bosni i njihov autohtoni bošnjački identitet.MPK wrote:Ja recimo imam muslimansko ime i prezime ali sam Ateista (za Muslimane po vjeri sam Komunista) i ne mogu biti bosnjak jer bosnjaci su samo muslimani i to tako da oni sto su veci muslimani to su veci i bosnjaci.
Ja i ne zelim biti bosnjak jer bi onda, medju njima, bio gradjanin 14 reda posto oni u dzamiji imaju 10 redova (safova) i onda bi morao dodati jos 3 van dzamije tako da bi me slijedio tek 14-ti.
Srbin i Hrvat ne mogu biti jer to jednostavno nikada nisam ni bio.
Znaci nisam musliman, ni Musliman, pa samim tim nisam (i necu) ni bosnjak, a nisam ni srbin i hrvat.
To znaci da nisam ni konstitutivan a korijen mi je u BiH ???![]()
Ja se samo mogu složiti da prečesto stavljanje crtice između Bošnjak i musliman od recimo IZ ili nekih političkih stranka je sasvim kontraproduktivno i samo pojačava animozitet vas neokomunista prema bošnjaštvu i Islamu. Umjesto da vas privlače bošnjaštvu oni vas odbijaju. Da budeš Bošnjak ne moraš biti musliman. To ti niko ne može oduzeti. Zar je to tako komplikovano? Svako ima pravo da bude Bošnjak bez onog musliman.
Ja sam musliman praktičar ali mislim da je u ovom historijsko-političkom momentu biti Bošnjak važno isto toliko kao biti i musliman, ako ne i više. Jednostavno nam je tako nametnuto (moderne teorije države i prava) da moramo svoje pravo na egzistenciju u BIH braniti etničkom vezom sa nazivom države i historijom dokazivati našu autohtonost koja je nepobitna. Naravno na tu kartu je igrala i kuhinja SANU koja je tebe dovela u posljednji stadij aslimilacije u srbe i onda se desio rat.
Moj savjet je da pročitaš knjigu Nestanaka Bogumilstva i islamizacije Bosne od Aleksandra Solovljeva. Trebala bi ti pomoći u rješavanju krize identiteta.
Mislim da ima link za skidanje knjige u pdf-u na stranici bosanske historije.
A evo linka i na mediafire: http://www.mediafire.com/view/?pdma3cf5oxn11db
Last edited by moke_31 on 08/07/2014 17:55, edited 1 time in total.
-
MPK
#54 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Naravno da islam iskljucuje sve sto je etnicko i narodno jer tako kuran nalaze.
Pravi Bosanski jezik (sa ekavicom) danas se govori u Beogradu i Srbiji jer je Vuk Karadzic isao po Hercegovini i Bosni i medju narodom skupljao rijeci za svoj buduci Srpski jezik dok se pravi i izvorni Srpski jezik govori u Sumadiji medju tkz. Pirocancima.
Ja se sjecam recimo prije rata kada se islo u studentsko odmaraliste u Omisu u blizini je bilo odmaraliste iz Sumadije i na vece sa njima sam bio jedanput i apsolutno nista ih nisam razumijo, pricaju brzo i ne razumljivo.
Jednostavno ih nisam razumio nisam im mogao rijeci povezati.
To je istinito.
Od kada su muslimani dosli u Bosnu Bosanski jezik je bio zapusten i vrijedio je Arapski ili Turski jezik.
'Naravno moze se komotno reci da je Islamizam cisti Arapski nacionalizam i za to imam dokaza koliko hoces!!!
Recimo Ataturk je rekao sledece:
"Turci su bili velika nacija i prije prihvatanja islama za vjeru (Troja u danasnjoj Turskoj) ali islam nije pomogao Arapima da se u vise vjekovnoj zajednickoj drzavi zdruze i postanu jedna nacija"!!!!
Pravi Bosanski jezik (sa ekavicom) danas se govori u Beogradu i Srbiji jer je Vuk Karadzic isao po Hercegovini i Bosni i medju narodom skupljao rijeci za svoj buduci Srpski jezik dok se pravi i izvorni Srpski jezik govori u Sumadiji medju tkz. Pirocancima.
Ja se sjecam recimo prije rata kada se islo u studentsko odmaraliste u Omisu u blizini je bilo odmaraliste iz Sumadije i na vece sa njima sam bio jedanput i apsolutno nista ih nisam razumijo, pricaju brzo i ne razumljivo.
To je istinito.
Od kada su muslimani dosli u Bosnu Bosanski jezik je bio zapusten i vrijedio je Arapski ili Turski jezik.
'Naravno moze se komotno reci da je Islamizam cisti Arapski nacionalizam i za to imam dokaza koliko hoces!!!
"Turci su bili velika nacija i prije prihvatanja islama za vjeru (Troja u danasnjoj Turskoj) ali islam nije pomogao Arapima da se u vise vjekovnoj zajednickoj drzavi zdruze i postanu jedna nacija"!!!!
-
HM 2011
#55 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Iako si djelimično upravu - jer jedinstvo Ummeta treba biti iznad svega i iznad svih podjela kao prepreka ratovima i ostalim poganštima te kao predpostavka za odgovor na globalne izazove....MPK wrote:Da pojasnim opet:
Muslimani nikada ne smiju imati svoj etnicki i narodni nacionalizam jer im to kuran zabranjuje u kojem stoji da "svaki nacionalizam smrdi"!!!!
Muslimanski nacionalizam jeste Islamizam , i on ne trpi konkurenciju narodnih nacionalizama, i jedino on je dozvoljen po kuranu.
U suprotnom ljudi su skrenuli sa pravog puta i ceka ih Dzehenem.
U bibliji stoji da svaki narod mora imati svoju zastavu i biti ispod te zastave dok je kod muslimana obrnuto , svi moraju biti pod islamskom zastavom, zivjeti u jednoj i zajednickoj drzavi Kalifat (dok sami Arapi zive u 10-tak razlicitih drzava) i pripadati jednoj i jedinoj Ummetskoj naciji.
Islam gusi i ne dozvoljava razvoj etnickog i narodnog vec priznaje i zagovara samo samog sebe tj. islamsko.
Sebe smatra krovom ispod kojeg se mora nalaziti sve ostalo i ne dozvoljava nista da se nalazi pored njega.
Recimo npr. Srpstvo sacinjavaju:
-srpska vjera
-srpski narod
-srpski jezik
-srpska kultura
-srpska istorija
-...itd
Kod muslimana to ne postoji jer islam NIKADA nije htio primiti za sebi ravnopravno narodni jezik,kulturu, istoriju, tradiciju...itd. vec smatra da sve to ostalo mora biti potcinjeno njemu ....... i sto je kod srba Srpstvo to je kod Bosnja islam !!!!!????
Kod muslimana to
Iako isti prigovor možemo iznjeti i pred UN kao institiuciju....
Iako isti prigovor možemo iznjeti svakom čovjeku koji za sebe tvrdi da je svjetski čovjek širokih svjetonazora....
Sa tvojim stavom se u potpunosti ne slaže čitave plejada likova.....

Kad razriješiš problem sa kompletnom plejadom likova - onda imaš problem sa plejadom novih likova:

Jer onda gradiš neki novi svjetski poredak itd.....
E tek onda na kraju, kad sve to nestane e onda prigovori Islamu kao religiji ali upamti i tada:
jedinstvo Ummeta nije isto što i obaveza poštivanja različitiosti po pitanju boje kože, narodne nošnje, nacionalnih jela i pića, lijepih običaja, jezika i pisma i svega ostalog što ide u paketu - jer tu smo da se međusobno upoznajemo...
-
sport
#56 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Ovo me je natjeralo da poslije nekoliko godina napišem nešto na forumu.MPK wrote:Ima li ko slican meni ili su ovdje sve Srbi,Hrvati i (M)muslimani tj.bosnjaci-muslimani (sa muslimanskim identitetom i NE narodnim vec vjerskim islamskim vrijednostima )?
Opet imamo slucaj da Srbi svoje vrijednosti zasnivaju na svom Srpskom nivou, Srpske vrijednosti koje pocivaju na Srpskom identitetu.
Isto tako medju Hrvatima preovladavaju Hrvatske vrijednosti koje pocivaju na Hrvatskom identitetu.
Kod bosnjaka-muslimana postoje samo vrijednosti koje pocivaju na islamu tj. islamske vrijednosti iako ih je max. 10 % vjernika.
Sta je preostalih 90 % i koje vrijednosti oni imaju i koji im je identitet??
Jesu li se ikada to zapitali ili jednostavno odrastu i umru a nikada o tome ne razmisljaju?
Druže MPK, ne znam koju namjeru imaš kada si započeo ovu temu, a vidim i da si tek registrovan, samo da ti kažem da se slažem do sada velikim dijelom sa tobom. I moj zaključak je da Mi (Muslimani, Bosanci, Bošnjaci) NEMAMO izgrađenu nacionalnu svijest u onoj mjeri koliko je izgrađena vjerska. Ma žalost. Primjera za to ima i previše, samo treba biti iskren i priznati.
- BHCluster
#57 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Ne sta zelim da cujem nego da vidim sta je tebi razlog sto si ti to sto jesi a drugi to sto jesu. Znaci vjerska pripadnost? Zar je to dovoljno za odredjivanje nacionalnosti?Lincoln-Burrows wrote: Jasno mi je što pitaš, odgovorio sam ti, svi su nekoć bili Hrvati,
-
HM 2011
#58 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Svako ima pravo govoriti u svoje ime..... To je jedan od osobina nacionalne svijesti u BiH......sport wrote:Ovo me je natjeralo da poslije nekoliko godina napišem nešto na forumu.MPK wrote:Ima li ko slican meni ili su ovdje sve Srbi,Hrvati i (M)muslimani tj.bosnjaci-muslimani (sa muslimanskim identitetom i NE narodnim vec vjerskim islamskim vrijednostima )?
Opet imamo slucaj da Srbi svoje vrijednosti zasnivaju na svom Srpskom nivou, Srpske vrijednosti koje pocivaju na Srpskom identitetu.
Isto tako medju Hrvatima preovladavaju Hrvatske vrijednosti koje pocivaju na Hrvatskom identitetu.
Kod bosnjaka-muslimana postoje samo vrijednosti koje pocivaju na islamu tj. islamske vrijednosti iako ih je max. 10 % vjernika.
Jesu li se ikada to zapitali ili jednostavno odrastu i umru a nikada o tome ne razmisljaju?
Druže MPK, ne znam koju namjeru imaš kada si započeo ovu temu, a vidim i da si tek registrovan, samo da ti kažem da se slažem do sada velikim dijelom sa tobom. I moj zaključak je da Mi (Muslimani, Bosanci, Bošnjaci) NEMAMO izgrađenu nacionalnu svijest u onoj mjeri koliko je izgrađena vjerska. Ma žalost. Primjera za to ima i previše, samo treba biti iskren i priznati.
To što neki poput ovog sporta ili MPK smatraju da imaju pravo govoriti u moje ime - to samo govori da isti zaista imaju problem sa nacionalnim identitetom....
Nego recite Vi meni - kako da Vam pomognem da steknete taj osjećaj da imate identitet - da ne budete beskičmenjačko bezlični kao što sami tvrdite za sebe ?
Last edited by HM 2011 on 08/07/2014 18:02, edited 1 time in total.
- titinho
#59 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
kakav si ti kreten hahahMPK wrote:Naravno da islam iskljucuje sve sto je etnicko i narodno jer tako kuran nalaze.
To je istinito.
ispade sad bosanski izvorni jezik se prica u Beogradu a ova ijekavica iz Sarajeva je nametnuta od strane nekih vanzemaljaca. ispade sad svi bosnjaci su znali arapski i turski jezik, arebicu itd.
ti junacino imas podmukle i veoma nacionalisticke stavove koji su opasni jer udaras na historiju i obicaje jednog naroda.
sve sto si rekao je iskrivljeno i cak dokazivo, samo moras izaci iz kuce i 15 minuta prohodati po sarajevskoj Bascarsiji ili po beogradsskim Terazijama i uporediti od jezika, kulture i obicaja. Isto vazi i za zagrebacku Ilicu.
tvoji stavovi o islamu su toliko zlobni, mogu misliti sta bi tek mislio o Vatikanu, Papi i katolcikoj crkvi i odnosu Protestanti-katolici.
Tvoj ugao gledanja je pogresan kao i kod mnogih zlobnih ljudi. To je u vasoj naravi. Takvi ste rodjeni. Pogresni
- Stoner
#60 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Čovjek je trol, on je Bošnjak onoliko koliko sam ja Bask.
- BHCluster
#61 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Kombinacija politika + vjera dobro za politicare i vjerske sluzbenike veoma pogubno za narod.
- Lincoln-Burrows
#62 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Nije naravno ja se identificiram s kršćanstvom, Bobovcem, Kraljevom Sutjeskom, Bosnom,BHCluster wrote:Ne sta zelim da cujem nego da vidim sta je tebi razlog sto si ti to sto jesi a drugi to sto jesu. Znaci vjerska pripadnost? Zar je to dovoljno za odredjivanje nacionalnosti?Lincoln-Burrows wrote: Jasno mi je što pitaš, odgovorio sam ti, svi su nekoć bili Hrvati,
govorim hrvatski, i moj djed, pradjed su hrvatsko ime nosili. Jedem sve, pijem ponekad,
a eto i država BiH je država tri naroda po ZavnoBiH, prije toga Austrijanci drugačije dijelili.
- titinho
#63 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Bosnjaci su svoju nacionalno-etnicku svijest ocuvali 1000 godina, prezivjeli su najteze godine 1878-1943 kada nisu bili priznati ni kao narod a unsitena je i drzavnost njihove drzave Bosne. Srecom ateisti komunisti vratili su prvo drzavnost Bosne i Hercegovine a onda 1971 zaslugama Dzemala Bijedica i Tita vratili su i svoju nacionalnu svijest i mogucnost izjasnjavanja kao M(veliko)uslimani kada Bijedic govori : Ovo je samo pocetak naseg nacionalnog puta.
Danas srpska,hrvatska i svaka druga nacionalisticka politika ce ove cinjenice iksriviti u svom dokazivanju da su Bosnjaci i Bosna njihovi.
Cinjenica je i da su komunisti (ateisti,agnostici pa cak i vjernici) ponijeli najvece zasluge za postojanje Bosne i BOSNJAKA.
Zalosno je da danas upravo slijedbenici komunizma,socijalizma,titoizma, jugoslovenstva a iz reda bosnjaka sebe ne smatraju bosnjacima.
Dzemal Bijedic treba biti uzor svim Bosnjacima, on treba biti nasa vodilja a mi smo ga se skoro odrekli sto je sramota mog naroda i u tome se moze spocitati nacionalna neosvijestenost bosnjaka jer neobrazovanost i antagonizmi prema islamu a u isto vrijeme poistovjecivanje islama i bosnjastva dovelo je do zabune kod neznalica.
Danas srpska,hrvatska i svaka druga nacionalisticka politika ce ove cinjenice iksriviti u svom dokazivanju da su Bosnjaci i Bosna njihovi.
Cinjenica je i da su komunisti (ateisti,agnostici pa cak i vjernici) ponijeli najvece zasluge za postojanje Bosne i BOSNJAKA.
Zalosno je da danas upravo slijedbenici komunizma,socijalizma,titoizma, jugoslovenstva a iz reda bosnjaka sebe ne smatraju bosnjacima.
Dzemal Bijedic treba biti uzor svim Bosnjacima, on treba biti nasa vodilja a mi smo ga se skoro odrekli sto je sramota mog naroda i u tome se moze spocitati nacionalna neosvijestenost bosnjaka jer neobrazovanost i antagonizmi prema islamu a u isto vrijeme poistovjecivanje islama i bosnjastva dovelo je do zabune kod neznalica.
-
sport
#64 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Dječko, haj prvo malo ohladi se. Ja i nisam pisao za druge, rekao sam svoje mišljenje. Volio bih da me ti ili bilo ko drugi uvjeri u drugačije. Probaj eto, daj mi neki pozitivan primjer o postojanju bosanske svijesti. Ili bošnjačke.HM 2011 wrote:Svako ima pravo govoriti u svoje ime..... To je jedan od osobina nacionalne svijesti u BiH......sport wrote:Ovo me je natjeralo da poslije nekoliko godina napišem nešto na forumu.MPK wrote:Ima li ko slican meni ili su ovdje sve Srbi,Hrvati i (M)muslimani tj.bosnjaci-muslimani (sa muslimanskim identitetom i NE narodnim vec vjerskim islamskim vrijednostima )?
To što neki poput ovog sporta ili MPK smatraju da imaju pravo govoriti u moje ime - to samo govori da isti zaista imaju problem sa nacionalnim identitetom....
Nego recite Vi meni - kako da Vam pomognem da steknete taj osjećaj da imate identitet - da ne budete beskičmenjačko bezlični kao što sami tvrdite za sebe ?
-
HM 2011
#65 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Hladan kao špricer -sport wrote:Dječko, haj prvo malo ohladi se. Ja i nisam pisao za druge, rekao sam svoje mišljenje. Volio bih da me ti ili bilo ko drugi uvjeri u drugačije. Probaj eto, daj mi neki pozitivan primjer o postojanju bosanske svijesti. Ili bošnjačke.HM 2011 wrote:Svako ima pravo govoriti u svoje ime..... To je jedan od osobina nacionalne svijesti u BiH......sport wrote:
Ovo me je natjeralo da poslije nekoliko godina napišem nešto na forumu.
Govori malo u sovje ime...... Govori o sebi kakav si ti - pojma nemaš kakav sam ja....
ne koristim plural - nego singular kada pričam o identitetu..... Riječ NEMAMO - se odnosi i na mene - pa ti fino reci samo za sebe - JA NEMAM jer nisam vidio da si pitao i druge....
Generalno svaki narod zaslužuje svoje vođe i to je to....
Reci mi jel ti treba pomoć da ti pomognem ?
ili zaboravi ovo što sam ti napisao gore i zamisli da umjesto svega piše samo jedno obično:
JERE ?
Last edited by HM 2011 on 08/07/2014 18:16, edited 3 times in total.
- Sarajevski-Seljak
#66 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Stoner wrote:Čovjek je trol, on je Bošnjak onoliko koliko sam ja Bask.
Evo ga na slici

- titinho
#67 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Objasni vezu bosancica- hrvatski jezik ?Lincoln-Burrows wrote:Nije naravno ja se identificiram s kršćanstvom, Bobovcem, Kraljevom Sutjeskom, Bosnom,BHCluster wrote:Ne sta zelim da cujem nego da vidim sta je tebi razlog sto si ti to sto jesi a drugi to sto jesu. Znaci vjerska pripadnost? Zar je to dovoljno za odredjivanje nacionalnosti?Lincoln-Burrows wrote: Jasno mi je što pitaš, odgovorio sam ti, svi su nekoć bili Hrvati,
govorim hrvatski, i moj djed, pradjed su hrvatsko ime nosili. Jedem sve, pijem ponekad,
a eto i država BiH je država tri naroda po ZavnoBiH, prije toga Austrijanci drugačije dijelili.
vezu bobovac i hrvatska drzava ?
vezu bosna i hrvatsak u Sredenjem Vijeku ?
vezu crkve bosnaske - katolicanstva (za kojeg Josip Stadler vezuje hrvatstvo)
na kraju : kakve veze sa hrvatsvom ima kralj tvrtko, kulin ban, bosancica, crkva bosanska, stecci.
To je za pocetak- istu vezu mmogu pokusati objasniti velikosrpski ucenjaci haha
- BHCluster
#68 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Kada kazes "kršćanstvom" mislis katolicizam ili seve denominacije? Kada spomenes Bobovac, Kraljevu Sutjesku, Bosnu rekao bi covjek da si Bosanac po nacionalnosti ne Hrvat, ili kako Ustav Hrvatske te definise kao dijasporu.Lincoln-Burrows wrote:Nije naravno ja se identificiram s kršćanstvom, Bobovcem, Kraljevom Sutjeskom, Bosnom,BHCluster wrote:Ne sta zelim da cujem nego da vidim sta je tebi razlog sto si ti to sto jesi a drugi to sto jesu. Znaci vjerska pripadnost? Zar je to dovoljno za odredjivanje nacionalnosti?Lincoln-Burrows wrote: Jasno mi je što pitaš, odgovorio sam ti, svi su nekoć bili Hrvati,
-
MPK
#69 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Pazite, ima toga jos puno sto je uzrok mnogih danasnjih posljedica medju kojima su ljudi izgubljeni.
O cemu se radi:
Ja ne prihvatam da je islam ista religija kao sto su ostale religije iz sljedecih razloga:
-Prije svega islam nije religija vec je nacin zivljenja , gdje je kuranom propisan zivot od jutra do mraka kako ga osoba mora provoditi.
-Islam nema rezultate iza sebe kao sto ga imaju druge religije i radi se o sljedecem.
1.- Danas svaka religija je izgradila najmanje jednu drzavu koja je super sila u svakom pogledu , izuzev islama.
2.- Danas svaka religija ima pravo veta u svajetu bezbjednosti UN izuzev islam.
Objasnjenje:'
1.- Pravoslavci imaju susper silu u Rusiji gdje im Rusija dodje kao stariji brat u nabavci tehnologije i sl.
-Katolici imaju super sile u Italiji,Njemackoj,Spaniji...itd.
-Protestanti imaju supersilu u Engleskoj gdje im je Engleska stariji brat ostalim protestantskim drzavama kao sto su Svedska,Norveska,Danska,Holandija...itd.
USA je stariji krscanski brat za sve ostale krscanske narode.
-Kina je velesila sama za sebe i za licno svoju religiju.
-Indija je vele sila sama za sebe i za svoju religiju.
U savjetu bezbjednosti UN svaka vjera ima pravo veta izuzev islama!!!
Jedino islam kao vjera nije bio u stanju ni sposoban da izgradi jednu drzavu, koja bi bila kao Rusija,USA ili Engleska i koja bi bila stariji brat svim ostalim muslimanskim drzavama.
Da je tako bilo nikada se ne bi desila Bosna, Cecenija, Irak...itd.
iSKLJUCIVO IZ PRETHODNOG RATOVI I STRADANJA SE DESAVAJU SAMO TAMO GDJE ZIVE MUSLIMANI JER NEMAJU STARIJEG BRATA "KOJI BI LUPIO SAKOM OD STO" I SPRIJECIO GENOCIDE, STRADANJA I SVE OSTALO STO VODI U PATNJU I NAZADLUK!!!
oVO PRETHODNO jeste uzrok SVEMU OSTALOM STO SE JAVLJA kao posljedica !!!!!
Osim toga, posto je vjera kicma svakog naroda, onda uspjeh ili nesupsjeh danasnjih bosnjaka jeste i8 uspjeh i ne uspjeh samog islama.
Posto su bosnjaci jedini narod na Balkanu bez licno svoje drzave onda to dovoljno govori i o samom islamu.
Albanci recimo imaju svoje dvije drzave ali je kod Albanaca vjera prvo Albanstvo pa onda sve ostalo!!!
Ja licno, iako pripadam tom narodu, danas ne smatram bosnjake narodom kao sto su srbi i hrvati jesr su srbi i hrvati narodi isti kao recimo Nijemci,Francuzi ili Englezi sa licno svojim drzavama, identitetima i drustvima u svojim drzavama koji pocivaju da njihovim etnickim vrijednostima.
Sta ces , nase sialm i muslimani proglasili narodom tek 1993 g. a dosli su u Bosnu jos u 13 vijeku.
Postavlja se pitanje sta su Hodze i Dzematlije radile u Bosni od 13 vijeka pa na ovamo kada su, ne islam, vec drzava Bosna,drustvo,jezik,Bosanska kultura i tradicija (ne sialmska) u pitanju.
Najlakse je o vjeri (nebu) naglabati .
O cemu se radi:
Ja ne prihvatam da je islam ista religija kao sto su ostale religije iz sljedecih razloga:
-Prije svega islam nije religija vec je nacin zivljenja , gdje je kuranom propisan zivot od jutra do mraka kako ga osoba mora provoditi.
-Islam nema rezultate iza sebe kao sto ga imaju druge religije i radi se o sljedecem.
1.- Danas svaka religija je izgradila najmanje jednu drzavu koja je super sila u svakom pogledu , izuzev islama.
1.- Pravoslavci imaju susper silu u Rusiji gdje im Rusija dodje kao stariji brat u nabavci tehnologije i sl.
-Protestanti imaju supersilu u Engleskoj gdje im je Engleska stariji brat ostalim protestantskim drzavama kao sto su Svedska,Norveska,Danska,Holandija...itd.
Jedino islam kao vjera nije bio u stanju ni sposoban da izgradi jednu drzavu, koja bi bila kao Rusija,USA ili Engleska i koja bi bila stariji brat svim ostalim muslimanskim drzavama.
iSKLJUCIVO IZ PRETHODNOG RATOVI I STRADANJA SE DESAVAJU SAMO TAMO GDJE ZIVE MUSLIMANI JER NEMAJU STARIJEG BRATA "KOJI BI LUPIO SAKOM OD STO" I SPRIJECIO GENOCIDE, STRADANJA I SVE OSTALO STO VODI U PATNJU I NAZADLUK!!!
Osim toga, posto je vjera kicma svakog naroda, onda uspjeh ili nesupsjeh danasnjih bosnjaka jeste i8 uspjeh i ne uspjeh samog islama.
Posto su bosnjaci jedini narod na Balkanu bez licno svoje drzave onda to dovoljno govori i o samom islamu.
Albanci recimo imaju svoje dvije drzave ali je kod Albanaca vjera prvo Albanstvo pa onda sve ostalo!!!
Ja licno, iako pripadam tom narodu, danas ne smatram bosnjake narodom kao sto su srbi i hrvati jesr su srbi i hrvati narodi isti kao recimo Nijemci,Francuzi ili Englezi sa licno svojim drzavama, identitetima i drustvima u svojim drzavama koji pocivaju da njihovim etnickim vrijednostima.
Sta ces , nase sialm i muslimani proglasili narodom tek 1993 g. a dosli su u Bosnu jos u 13 vijeku.
Postavlja se pitanje sta su Hodze i Dzematlije radile u Bosni od 13 vijeka pa na ovamo kada su, ne islam, vec drzava Bosna,drustvo,jezik,Bosanska kultura i tradicija (ne sialmska) u pitanju.
-
HM 2011
#70 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Reci šta nisu ?MPK wrote:Pazite, ima toga jos puno sto je uzrok mnogih danasnjih posljedica medju kojima su ljudi izgubljeni.
O cemu se radi:
Džematlije ponajviše.....
Sam sebe upitaj o opstojnosti Bosne a bogami i pojavi i opstojnosti Hercegovine - a uporedi sa postojanjem Bugarske, Srbije, Grčke itd.....
I sad svi imaju nacionalni identitet jedino u Bosni niko nema isti ?
Protrljaj malo oči pa pogledaj ima li diskontituniteta.....
Šta su radile Džematlije u Srbiji, Grčkoj, Bugaskoj, Rumuniji.....
- Lincoln-Burrows
#71 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Katolik sam ali poštujem i ostale monoteističke religije.BHCluster wrote:Kada kazes "kršćanstvom" mislis katolicizam ili seve denominacije? Kada spomenes Bobovac, Kraljevu Sutjesku, Bosnu rekao bi covjek da si Bosanac po nacionalnosti ne Hrvat, ili kako Ustav Hrvatske te definise kao dijasporu.Lincoln-Burrows wrote:Nije naravno ja se identificiram s kršćanstvom, Bobovcem, Kraljevom Sutjeskom, Bosnom,BHCluster wrote:
Ne sta zelim da cujem nego da vidim sta je tebi razlog sto si ti to sto jesi a drugi to sto jesu. Znaci vjerska pripadnost? Zar je to dovoljno za odredjivanje nacionalnosti?
Ja jesam Bosanac a nacionalno Hrvat. Ustav BiH me definira kao Hrvata, to je dovoljno.
- titinho
#72 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
a hajde sad kreni od pretpostavke da su BOSNJACI imali svoju drzavu BOSNU a da su bosnajci pravoslavci i bosnjaci katolici (zanemarimo velika doseljavanja katolika u vrijeme Austorugraske il Kraljevine SHS "pravih" srba u Bosnu) izdali BOSNJASTVO i da su ispred kutlure,tradicije izabrali vjeur kao osnovu za nacionalno izjasnjavanje. Znamo da su i mnogi bosnjaci prihvatili Hrvatstvo i Srpstvo u tim bolnim godinama za Bosnu i Bosnjake.MPK wrote:Pazite, ima toga jos puno sto je uzrok mnogih danasnjih posljedica medju kojima su ljudi izgubljeni.
O cemu se radi:
Kazes da su bosnjaci nastali 1993 i to govori dovoljno o tvom obrazovanju. Jos ces reci da je Alija I. smsilio pojam bosnjaic. Nista cudno od neznalica koji palamude a pojma nemaju. Ti kada imas takvu averziju prema bosnjacima, njihovoj kulturi, tradiciji,historiji ,nacinu zivota naravno da se mozes izjasniti i kao amerikanac. samo je cudno da ces prije izabrati biti srbin il hrvat. bar uzmi u obzir i crnogorsku naciiju.
-
sport
#73 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Ma ja. Nema smisla gubiti vrijeme.
MPK Imaš moju podršku, mislim da razumijem šta hoćeš da kažeš.
Jedino bih ostavio razglabanje o tome šta je bilo i ispravljanjue krivih Drina.
Stanje nacionalne svijeti jeste loše, ali se ne treba sad uveliko vraćati unazad i praviti analize zašto? Više sam za to da se radi na konkretnim projektima za poboljšanje stanja
MPK Imaš moju podršku, mislim da razumijem šta hoćeš da kažeš.
Jedino bih ostavio razglabanje o tome šta je bilo i ispravljanjue krivih Drina.
Stanje nacionalne svijeti jeste loše, ali se ne treba sad uveliko vraćati unazad i praviti analize zašto? Više sam za to da se radi na konkretnim projektima za poboljšanje stanja
-
HM 2011
#74 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Bošnjanin,titinho wrote:a hajde sad kreni od pretpostavke da su BOSNJACI imali svoju drzavu BOSNU a da su bosnajci pravoslavci i bosnjaci katolici (zanemarimo velika doseljavanja katolika u vrijeme Austorugraske il Kraljevine SHS "pravih" srba u Bosnu) izdali BOSNJASTVO i da su ispred kutlure,tradicije izabrali vjeur kao osnovu za nacionalno izjasnjavanje. Znamo da su i mnogi bosnjaci prihvatili Hrvatstvo i Srpstvo u tim bolnim godinama za Bosnu i Bosnjake.MPK wrote:Pazite, ima toga jos puno sto je uzrok mnogih danasnjih posljedica medju kojima su ljudi izgubljeni.
O cemu se radi:
Kazes da su bosnjaci nastali 1993 i to govori dovoljno o tvom obrazovanju. Jos ces reci da je Alija I. smsilio pojam bosnjaic. Nista cudno od neznalica koji palamude a pojma nemaju. Ti kada imas takvu averziju prema bosnjacima, njihovoj kulturi, tradiciji,historiji ,nacinu zivota naravno da se mozes izjasniti i kao amerikanac. samo je cudno da ces prije izabrati biti srbin il hrvat. bar uzmi u obzir i crnogorsku naciiju.
Bošnjak,
Bosanac,
Bošnjak.......
Meni je sve to interesantnije iz aspekta Ummeta Muhameda A.S. - kad kaže: oni koji oponašaj neki narod oni pripadaju tom narodu...
Sad se ja pitam jesam li arapin ako ne volim ljutu hranu ?
Ili sam dalmoš ako volim morkse plodove ?
Da li je moja pripadnost narodu vezana za moja antropološka obilježja, moje ukuse, moje nagone, ili je to subjektivni osjećaj - odluka ?
Ako je odluka - pitanje je ko je kakvu odluku donjeo i to je to....
-
MPK
#75 Re: PODJELA BOSNE – ideja Muslimanske političke klase
Googlerica wrote:narodni i etnicki nisu uvijek u istoj kategoriji,postoje opcije ,ovisi ko i kako ih biraMPK wrote:Nije ovdje Jarane rijec ni o kakvom ideoloskom identitetu vec je rijec o narodnom tj. etnickom identitetu sto svaki narod, i svaki pripadnik tog naroda, na zapadu a bogami i na istoku danas ima.Googlerica wrote: o kakvoj krizi identiteta pricas ? budale se opterecuju sa raznim ideoloskim identitetima
Ljudi moraju znati Sta su i Ko su.![]()
ljudi biraju ono sto jesu u skladu sa znanjem i dopdanjem opcija identiteta
Sta si ti po nacionalnosti i kojem narodu tj. etnickoj grupi pripadas??
Postoje standardi koji vaze za sve ljude i njihove kolektive tj. narode.
Postoje uslovi koje MORA ispuniti grupa ljudi da bi se mogli zvati narodom.
Nije dovoljno postojanje samo religije da bi grupa ljudi bila narod.
Ne mogu sami pojedinci odlucivati i birati kako hoce vec mora postojati kolektivna svijest o svom kolektivnom postojanju, na svojoj teritoriji, i o svojoj kolektivnoj svijesti i njenom pripadanju.
Ja tvrdim da to ne postoji kod muslimana u BiH a ko misli suprotno neka pokusa da me ubjedi.