Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#51 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

Ajatolah_ wrote:Znam ja dobro sve to, nisam se ni ibretio što nemam državljanstvo. Nego sam onako načeo priču kad je dječak spomenuo da zna ljude koji imaju domovnicu na osnovu jednog djeda/bake, pa sam usput spomenuo kako ga po današnjim pravilima ni ja sa dva pretka Hrvata iz RH ne mogu. Ne znam ni zašto se ovo polako pretvara u analizu mog slučaja. :D

da ti objasnim moj slučaj i sve ce ti biti jasno onda

moji baba i deda su rodjeni u hrvatskoj, otac i majka imaju domovnice a ja nemam , e sad moja kćerka htjela izvadit domovnicu i nisu joj dali jer je prvo moram ja izvadit . samo u slučaju moje smrti ona moze dobit domovnicu na babu i dedu.
znaci nema nista od domovnice na babu i dedu ako su roditelji zivi , bar jedno od njih mora imat domovnicu.
ova informaciju odbijenicu sam dobio u hr konzulatu u mostaru.
mislim da ce vam sad biti malo jasnije.
Last edited by crysis on 13/07/2014 20:12, edited 1 time in total.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#52 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

Umalo popisivac wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa po porijeklu, ako je mama hrvatski drzavljanin... moj zet je tako dobio, preko majke, iako mu otac nije Hrvat vec polutan.
Moraju oba roditelja biti Hrvati. Jedan se pika samo ako je osoba rodjena na teritoriju Hrvatske. Gdje je zet rodjen? A i mozda se taj "polutan" ipak izjasnjavao Hrvatom.
nemoraju biti oba roditelja hrvati dovoljan je jedan.
Last edited by crysis on 13/07/2014 20:11, edited 1 time in total.
Fact

#53 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Fact »

Umalo popisivac wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa po porijeklu, ako je mama hrvatski drzavljanin... moj zet je tako dobio, preko majke, iako mu otac nije Hrvat vec polutan.
Moraju oba roditelja biti Hrvati. Jedan se pika samo ako je osoba rodjena na teritoriju Hrvatske. Gdje je zet rodjen? A i mozda se taj "polutan" ipak izjasnjavao Hrvatom.
članak 3 i 6

dvije opcije gdje jedan roditelj ima državljanstvo,a dijete nije rođeno u HR
uglavnomja

#54 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by uglavnomja »

Au jesu ga zasiljili .... Jedan roditelj, mjesto rodjenja, stranci, nepoznato drzavljanstvo, da roditelj nema drzavljanstvo zemlje u kojoj je dijete rodjeno ..., blabla ...

Nekad se to moglo dobiti na clansku iz biblioteke :D kad je njofra dijelio domovnice, u ratu i godinu dvije poslije.

Nakon toga je bilo gutavije, ali moglo se bez problema.

Zadnji slucaj od prije 5-6 godina prijatelji izganjali djetetu putovnicu, mama kroatica, tata binasr. E, da li su i tatu prije toga uspjeli ugurati u drzavljanstvo ili ne, ne znam.
Umalo popisivac

#55 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Umalo popisivac »

Fact wrote:
Umalo popisivac wrote:
članak 3 i 6

dvije opcije gdje jedan roditelj ima državljanstvo,a dijete nije rođeno u HR

Hm, da, ali.

Članak 6.
Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete koje je rođeno u inozemstvu a nema prijavljeno prebivalište i ne živi u Republici Hrvatskoj, ako jedan od roditelja koji je hrvatski drižavljanin da pisanu izjavu da se dijete smatra hrvatskirn državljaninom a drugi roditelj je stranog državljanstva ali ne one države u kojoj je dijete rođeno, i ne protivi se takvoj izjavi. Takvo se dijete smatra hrvatskim državljaninom od trenutka rođenja.
crysis

#56 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

uglavnomja wrote:Au jesu ga zasiljili .... Jedan roditelj, mjesto rodjenja, stranci, nepoznato drzavljanstvo, da roditelj nema drzavljanstvo zemlje u kojoj je dijete rodjeno ..., blabla ...

Nekad se to moglo dobiti na clansku iz biblioteke :D kad je njofra dijelio domovnice, u ratu i godinu dvije poslije.

Zadnji slucaj od prije 5-6 godina prijatelji izganjali djetetu putovnicu, mama kroatica, tata binasr. E, da li su i tatu prije toga uspjeli ugurati u drzavljanstvo ili ne, ne znam.

ti stvarno necitas postove, mora jedan roditelj imat domovnicu , nemoraju oba.
a tata je mogao dobiti na osnovu supruge
Ajatolah_

#57 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Ajatolah_ »

uglavnomja wrote:Haj sad objasni nesto, ajatolase, da li su te odbili i sta je razlog? I kakve si dokumente dostavio? Ili su ti a priori rekli u konzulatu da nemas sansi? Ili ti je neko 'nako rek'o?
Gledao sam zakon i nisam našao nijednu stavku koja mi ide u prilog.
1. čija su oba roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljani;

2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj ;

3. čiji je jedan od rodltelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, drugi bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva a dijete je rođeno u inozemstvu.
U trenutku rođenja, nijedan mi roditelj nije imao hrvatsko državljanstvo. Nije čak ni jugoslovensko, kasno sam rođen za to. :)
Dalje,
Iseljenik kao i njegovi potomci mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljavaju pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.
Iseljenikom se ne smatra [...] osoba koja je promijenila prebivalište u druge države koje su u to vrijeme bile u sastavu državne zajednice kojoj je pripadala i Republika Hrvatska.
Dakle, moji djed i baka tehnički nisu iseljenici. :)

I dalje, spominje se da pripadnost hrvatskom narodu može biti nekakva prečica, ali ja jednostavno nemam šta priložiti gdje sam se deklarisao kao Hrvat.
uglavnomja

#58 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by uglavnomja »

crysis wrote:
uglavnomja wrote:Au jesu ga zasiljili .... Jedan roditelj, mjesto rodjenja, stranci, nepoznato drzavljanstvo, da roditelj nema drzavljanstvo zemlje u kojoj je dijete rodjeno ..., blabla ...

ti stvarno necitas postove, mora jedan roditelj imat domovnicu , nemoraju oba.
a tata je mogao dobiti na osnovu supruge
Nazalost u ovom zakonu sto je @umalo postavio pise svasta, ali ako dijete nije rodjeno u hrvatskoj ne moze samo sa jednim roditeljem.

To za tatu se slazem.

A znam da se prije moglo dobiti bez problema na jednog roditelja. Valjda su poostrili zakone zbog eu.
dječak sa šibicama

#59 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dječak sa šibicama »

Ali nije isto imati mamu Hrvaticu i mamu Hrvaticu koja posjeduje hrvatsku domovnicu :D
uglavnomja

#60 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by uglavnomja »

@ajatolah, fakat ne kontam .... Kako si prekasno rodjen da ti rodutelji nisu imali yu drzavljanstvo?
Oni su morali biti rodjeni ptije rata :D , tad je jedino drzavljanstvo bilo yu, a nacionalna pripadnost je drugo. Nije postojalo hrvatsko drzavljanstvo.
Ajatolah_

#61 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Ajatolah_ »

uglavnomja wrote:@ajatolah, fakat ne kontam .... Kako si prekasno rodjen da ti rodutelji nisu imali yu drzavljanstvo?
Oni su morali biti rodjeni ptije rata :D , tad je jedino drzavljanstvo bilo yu, a nacionalna pripadnost je drugo. Nije postojalo hrvatsko drzavljanstvo.
U smislu da su u trenutku rođenja već imali bh. državljanstvo, a ne jugoslavensko. :oops:
Last edited by Ajatolah_ on 13/07/2014 20:35, edited 1 time in total.
crysis

#62 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

@ajatolah

nisi naveo dal ti roditelji imaju ili nemaju domovnicu.
vid ovako
ako su baba i deda rodjeni u hrvatskoj dovoljno je da prilozis njihove rodne ili vjencani list ( na njemu pise da su rodjeni u hrvatskoj)
onda ti jedan ili oba roditelja moraju izvaditi domovnicu pa tek onda ti, nebitno kako si se izjasnjavao.
Ajatolah_

#63 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Ajatolah_ »

crysis wrote:@ajatolah

vid ovako
ako su baba i deda rodjeni u hrvatskoj dovoljno je da prilozis njihove rodne ili vjencani list ( na njemu pise da su rodjeni u hrvatskoj)
onda ti jedan ili oba roditelja moraju izvaditi domovnicu pa tek onda ti, nebitno kako si se izjasnjavao.
Nemaju, ali majka bi mogla. Samo ne znam na osnovu kojeg člana zakona bih ga stekao na tu caku, kad gore eksplicitno piše da roditelj treba imati državljanstvo u trenutku rođenja. Prema tome kako piše, ne vrijedi naknadno vaditi.
crysis

#64 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

Ajatolah_ wrote:
crysis wrote:@ajatolah

vid ovako
Nemaju, ali majka bi mogla. Samo ne znam na osnovu kojeg člana zakona bih ga stekao na tu caku, kad gore eksplicitno piše da roditelj treba imati državljanstvo u trenutku rođenja. Prema tome kako piše, ne vrijedi naknadno vaditi.

evo da ti i na to odgovorim
nije ti mogao roditelj imati drzavljanstvo u trenutku rodjenja kad tada nije postojala hrvatska kao drzava, roditelj ti dokazuje da su njegovi roditelji rodjeni u hrvatskoj njihovim rodnim listovima ili vjencanim listom.
zato ti kazem djed i baka su rodjeni u hrvatskoj , majka dobija a onda ti , s koljena na koljeno.
Ajatolah_

#65 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Ajatolah_ »

crysis wrote:evo da ti i na to odgovorim
nije ti mogao roditelj imati drzavljanstvo u trenutku rodjenja kad tada nije postojala hrvatska kao drzava, roditelj ti dokazuje da su njegovi roditelji rodjeni u hrvatskoj njihovim rodnim listovima ili vjencanim listom.
zato ti kazem djed i baka su rodjeni u hrvatskoj , majka dobija a onda ti , s koljena na koljeno.
Rođen sam '95., Hrvatska je proglasila nezavisnost još '91. Ali sam pitao mamu i kaže da je bh. papire dobila '96., dotad je imala jugoslovenske sa upisanom hrvatskom nacionalnošću. Sad nisam siguran je li se to uklapa u tvoju priču, dakle imala je još yu papire, ali je ipak RH je bila samostalna, je l'.
crysis

#66 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

Ajatolah_ wrote:
Rođen sam '95., Hrvatska je tad već imala nezavisnost. Ali sam pitao mamu i kaže da je bh. papire dobila '96., dotad je imala jugoslovenske sa upisanom hrvatskom nacionalnošću. Sad nisam siguran je li se to uklapa u tvoju priču, dakle imala je još yu papire, ali RH je bila samostalna, je l'.

aj procitaj opet sta sam napisao
majka ti dobija domovnicu zato sto su joj roditelji rodjeni u hrvatskoj , kad ona dobije onda ti predajes papire i dobices zato sto ti mati ima domovnicu i samim tim je hrvatski drzavljanin.
uglavnomja

#67 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by uglavnomja »

crysis wrote:
Ajatolah_ wrote:
Rođen sam '95., Hrvatska je tad već imala nezavisnost. Ali sam pitao mamu i kaže da je bh. papire dobila '96., dotad je imala jugoslovenske sa upisanom hrvatskom nacionalnošću. Sad nisam siguran je li se to uklapa u tvoju priču, dakle imala je još yu papire, ali RH je bila samostalna, je l'.

majka ti dobija domovnicu zato sto su joj roditelji rodjeni u hrvatskoj , kad ona dobije onda ti predajes papire i dobices zato sto ti mati ima domovnicu i samim tim je hrvatski drzavljanin.
Bolan ajatolah, je li ti to nas malo u zdrav mozak :D
Apsolutno nebitno kad si ti rodjen :-) i kad ti je mama dobila bh papire.
AstorH

#68 Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

`
Last edited by AstorH on 15/10/2014 00:20, edited 3 times in total.
Ajatolah_

#69 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Ajatolah_ »

uglavnomja wrote:
crysis wrote:
Ajatolah_ wrote:Rođen sam '95., Hrvatska je tad već imala nezavisnost. Ali sam pitao mamu i kaže da je bh. papire dobila '96., dotad je imala jugoslovenske sa upisanom hrvatskom nacionalnošću. Sad nisam siguran je li se to uklapa u tvoju priču, dakle imala je još yu papire, ali RH je bila samostalna, je l'.
Bolan ajatolah, je li ti to nas malo u zdrav mozak :D
Apsolutno nebitno kad si ti rodjen :-) i kad ti je mama dobila bh papire.
Nemoj tako, suvisla su mi pitanja s obzirom na stavku o državljanstvu roditelja u trenutku rođenja. :oops: Ali ima smisla što crysis kaže (hvala mu! ;-) ), a ja ću ih nazvati ovih dana da vidim šta i kako.
axxo

#70 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by axxo »

za period prije rata, ne trazi se od roditelja hrvatsko drzavljanstvo, jer ga tada i nije bilo,bila je Yu. nego je potreban neki dokument gdje su se izjasnili kao hrvatske nacionalnosti. znam za slucaj kad je covjek trazio od ureda za statistiku Bih, da vide kako zu mu se roditelji izjasnili na popisu stanovnistva 80 il 90 neke god. dobio je njihov formular gdje su se izjasnili kao hrvati i to mu je bila osnova da dalje dobije hr drzavljanstvo
Vidal89

#71 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Vidal89 »

Zanima i mene, al je slozen slucaj

Moj djed ima domovnicu i putovnicu HR

Moja majka koja je rodjena u BiH i ima krsni list, ali nikada nije vadila domovnicu ni putovnicu, al ima BiH pasos.

Eh sad da li i kako ja mogu dobiti drzavljanstvo HR da izvadim Putovnicu.
daxon

#72 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by daxon »

dječak sa šibicama wrote:Pa ako si ti Hrvat, onda domovnicu mozes dobiti neovisno o djedu i baki.
A kako se to dokazuje da li je neko Hrvat ili ne, pitam ozbiljno?
Fact

#73 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Fact »

daxon wrote: A kako se to dokazuje da li je neko Hrvat ili ne, pitam ozbiljno?
Time ima li ili nema domovnicu(odnosno ima li mogućnost da je dobije).
Procedure dobijanja i uvjeti koji trebaju biti ispunjeni su jasno definirani.
Naravno,ovdje mislim na državljanstvo i da tamo gdje piše nacionalna pripadnost,napišeš da si Hrvat.
Ako ćeš o etničkom porijeklu,brojanju krvnih zrnaca,haploskupinama...molim te,poštedi nas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

daxon wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa ako si ti Hrvat, onda domovnicu mozes dobiti neovisno o djedu i baki.
A kako se to dokazuje da li je neko Hrvat ili ne, pitam ozbiljno?
piše ti u nekom dokumentu da si hrvat
ili ako si maloljetan piše u dokumentu jednog od roditelja
whufc

#75 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by whufc »

Za ovu shto je rodjena u Metkovichu iduchi put kad budesh vadila rodni list upitaj da li si upisana u knjigu drzhavljana HR. I shta sve treba da otvorish proceduru naknadnog upisa u knjigu drzhavljana HR, postoji i ta opcija. Pokushaj ichi na utvrdjivanje HR drzhavljanstva, odnosno naknadan upis u knjigu drzhavljana-shto je potpuno drukchije od procesa stjecanja HR drzhavljanstva. Gdje i kako su te upisali i prijavili kad si rodjena? Jel tada itko od tvojih imao HR papire a da nisu bili izbjeglichki kartoni? Raspitaj se malo, ti svoj zahtjev mozhes u MUP HR u Metkovicu predati a ne se peglati po konzulatu jer ches puno vishe chekati. Konzulat je samo poshta izmedju MUPa i tebe u tom procesu, nishta drugo.

Za ove shto nemaju nikakav papir da su se izjashnjavali kao Hrvati trazhit ce vam sem izjave o pripadnosti i dokumente na uvid da vide da se niste izjashnjavali kao neshto drugo bez obzira na to shto vam se jedan ili oba roditelja izjashnjavali kao Hrvat a nemaju domovnice. Dokumente tipa svjedochanstva, izvod iz knjige uchenika, itd. Oni tu zhele provjeriti da niste bili upisani pod 'neshto drugo'.

Naoruzhajte se strpljenjem i sretno. :wink:
Post Reply